Waarom een drone kopen

Waarom een drone kopen? – Advies over drones

Waarom een drone kopen? Drones kunnen namelijk best duur zijn. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over je aankoop. Er zijn genoeg redenen waarom je een drone moet kopen. Ik zal de allereerste reden verklappen: ze zijn leuk om te besturen, maar dat had je waarschijnlijk al begrepen. In richt me in dit artikel vrijwel alleen op de positieve kanten van drones, maar vergeet ook zeker niet de nadelen. Ik heb het voornamelijk over de wat duurdere camera-drones, denk aan de drones van het merk DJI. Goedkope speelgoeddrones (max. 200 euro) of FPV-drones komen dus niet aan bod.  

De beste drones van dit moment:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com >>
2.DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com >>
3.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com >>
4.DJI Mavic 3DJIBekijk op Bol.com >>
5.DJI FPV DJIBekijk op Bol.com >>
6.DJI Mavic Air 2DJIBekijk op Bol.com >>

Bekijk de voor- en nadelen van drones >>

Weinig kans op een crash 

Voordat ik een drone wilde kopen was ik bang dat ik hem zou crashen. Je hebt vast veel filmpjes gezien over drones die uit de lucht vallen. Dit heb je echter helemaal zelf in de hand. Zo heb ik in de afgelopen jaren nog geen één drone gecrasht. Hoe duurder de drone, hoe makkelijker hij is te besturen. Dit komt omdat de dure drones over allerlei veiligheidsfuncties beschikken. Denk aan de RTH-functie, waarbij de drone automatisch naar huis vliegt als de verbinding is verbroken. Daar komt bij dat dit soort drones een stuk stabieler vliegen. De kans op een crash is daardoor kleiner.  

Mensen gaan in de fout als ze risico gaan nemen. Zolang je je verstand gebruikt komt het helemaal goed. Voor speelgoeddrones en FPV-drones geldt dit meestal niet. Je bestuurt ze vaak zonder GPS-signaal. Dit betekent dat de drone niet uit zichzelf in de lucht kan vliegen. Hij valt dus gewoon naar beneden op het moment dat je de controller loslaat. De kans dat je zulk soort drones gaat crashen is dus een stuk groter.  

Mocht je bang zijn voor een crash, dan kun je altijd nog een drone verzekering aanschaffen. Zo is er een speciale verzekering voor de drones van het merk DJI. Op wat voor manier je de drone ook crasht, hij wordt vervangen:

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Unieke beelden 

Luchtopnames leveren natuurlijk een uniek beeld op. Ze creëren al snel een mooi overzicht. Elk jaar wordt de kwaliteit van drones weer beter, dus ook de kwaliteit van de camera. Zo film je tegenwoordig al snel in 4K 30 fps met 48 MP-foto’s. Bizar in wat voor tempo dit gaat. In combinatie met de uitstekende gimbal op de drone maak je stabiele beelden. Met professionele bewerkprogramma’s, zoals Premiere Pro en Final Cut Pro kun je het helemaal afmaken. Luchtopnames kunnen ook helpen op social media. Het is weer eens wat anders dan foto’s vanaf de grond. 12 drone film tips >>

Héél veel mogelijkheden 

Met drones kun je ontzettend veel dingen doen. Zeker met de drones van het merk DJI. Zo zijn er veel mogelijkheden op het gebied van de instellingen. Maar ook de DJI-apps hebben veel te bieden. Uiteindelijk moet je het voor jezelf interessant houden. Wat kun je allemaal doen met drones? Ik zet er hieronder een paar op een rijtje: 

Doorzoek de app: de apps van DJI zitten vol met verrassingen. Zo kun je veel informatie na je vlucht terugvinden. Je kunt zien waar, wanneer en hoe je hebt gevlogen. De app laat vervolgens de exact gevlogen route zien, maar ook alle luchtopnames die je hebt gemaakt. Verder zit er nog een flight simulator in de app verstopt. Klik op het icoontje rechtsboven in de app. Ga vervolgens naar ‘dashboard’ en je ziet hem daar staan. Het is een soort demoversie die je op je smartphone kunt gebruiken. Bekijk de volledige versie van de DJI Flight Simulator. Hij is gratis te downloaden op je computer. Zo kun je ook gewoon binnen vliegen op de computer. Handig voor als het regent.  

Bekijk de instellingen: je kunt veel instellingen van de drone veranderen. De belangrijkste zijn waarschijnlijk de camera-instellingen. Als je een drone koopt staat deze altijd op ‘auto’. De drone past de instellingen van de camera aan op de omgeving. Dit is echter niet de beste optie. Wat de beste instellingen zijn verschilt per drone. Ik raad je aan om op YouTube de instellingen die bij je drone horen te zoeken. 

Vervoeren met je drone: het is ook mogelijk om voorwerpen aan je drone te hangen. Met bepaalde dropsystemen kun je deze voorwerpen vanuit de lucht laten vallen. Je doet dit door middel van een kleine afstandsbediening die je krijgt meegeleverd. Het zijn een soort grijpers voor drones. Let erop dat je niet te veel gewicht aan de drone hangt. Ze kunnen maar een bepaald gewicht aan. Hoeveel kan een drone eigenlijk tillen? >> 

Ze worden steeds goedkoper 

Over het algemeen worden de specificaties van drones telkens weer beter. En dat voor dezelfde of zelfs een lagere prijs. Ze worden in dit geval steeds goedkoper. Doordat ze steeds beter worden, zijn ze ook makkelijker te besturen. Verder hebben ze steeds meer functies, waardoor ze een stuk minder snel crashen. Denk maar aan de RTH-functie, waarover ik het eerder dit artikel al even heb gehad. Een drone crashen maakt het natuurlijk een stuk duurder.

Even tussendoor: het hebben van een drone kent ook nadelen. Houd dus rekening met voordelen en nadelen van een drone. Klik op de link en ik geef je alle voordelen en nadelen van het hebben/kopen van een drone.  

Makkelijk mee te nemen op reis 

Het lijkt erop dat DJI zich steeds meer gaat focussen op de Mavic drones. Dit zijn inklapbare drones die je eenvoudig mee kunt nemen. De Phantom drones van DJI kunnen dit helaas niet. Ze passen daarom niet in een gewone tas. Je zult hiervoor een aparte koffer of tas moeten bestellen en die zijn vaak erg duur. Toch is het voor de Mavic drones ook verstandig om een aparte tas te kopen. Zo weet je zeker dat je alle onderdelen heel en bij elkaar houdt.  

Drones mag je ook gewoon meenemen op reis. De meeste vliegtuigmaatschappijen doen hier niet moeilijk over. Je kunt kiezen om je drone mee te nemen als handbagage of als ruimbagage. Aangezien ze soms nog weleens ruig omgaan met ruimbagage, kun je hem beter meenemen als handbagage. Drones maken echter gebruik van LiPo-batterijen. Dit zijn licht ontvlambare batterijen die zelfs kunnen ontploffen. Hier zijn wel maatregelen voor nodig. Zo heb je een aparte LiPo-safebag nodig die de batterij veilig kan opbergen. Verder verzoeken vliegtuigmaatschappijen je om dit soort batterijen zo ver mogelijk te ontladen. Meer over drone batterijen ontladen >> .  

LiPo safebag zwart beschermhoes batterijen

Lipo Safebag

+ Hittebestendig en brandvertragend
+ Waterbestendig
+ Gemaakt van hoogwaardige materialen
+ Lange levensduur
+ Eenvoudig in gebruik
+ Makkelijk schoon te maken
+ Groot formaat: 38,5 x 28,5 cm

Mag je een drone mee in het vliegtuig? >> 

Geld verdienen 

Met drones valt ook nog eens een extra zakcentje te verdienen. Met de nieuwe EU-regelgeving van 31 december 2020 wordt er geen onderscheid gemaakt tussen commercieel en hobbymatig vliegen. Zolang je aan alle voorwaarden van recreatieve vliegers voldoet, is het geen probleem. Denk aan het fotograferen van huizen of andermans eigendommen. Wanneer iemand zijn/haar huis verkoopt kan een overzichtelijke luchtopname van pas komen. Het is echter wel verstandig om verzekert te zijn tijdens het vliegen. Meer over je drone verzekeren >>

Steeds meer fotografen combineren hun grondcamera met een drone. Zo kunnen ze beelden vanaf de grond combineren met beelden vanuit de lucht.  

Het kan lastig zijn om de keuze te maken tussen wel of niet kopen. Ik heb hier een aparte blog over geschreven. Hierin bespreek ik de volgende vraag: wel of geen drone kopen? 

Voor volwassenen en kinderen 

Sommige mensen denken dat drones gemaakt zijn voor kinderen. Dit is echter een compleet verkeerd beeld. Het hangt er hierbij vooral vanaf om wat voor soort drones we het hebben. Een speelgoeddrone voor een paar tientjes beschouwen we als speelgoed. Deze zijn bedoelt voor kinderen. Drones van enkele honderden euro’s worden al een stuk minder snel gezien als speelgoed. Met een drone van 400/500 euro kun je al aardig wat mooie beelden maken. Het zijn dan ook serieuze bedragen. Je moet het zien als het begin van het professionele. Je kunt het ook gewoon duur speelgoed noemen, het is maar hoe je ernaar kijkt.  

De beste drone voor kind >>

Vanaf 800 euro wordt het serieus. Je kunt dan echt goede kwaliteit verwachten. Een kind van onder de 16 zal hier niet zo snel mee rondlopen. Vooral volwassen maken van dit soort drones hun hobby. Sterker nog, drones boven de 250 gram mogen niet worden bestuurd door kinderen onder de 16. Tenzij er toezicht wordt gehouden door een ouder. Om je een beeld te geven: de beste drone onder de 250 gram is de DJI Mini 2. Toen hij werd uitgebracht kostte hij 400 euro.  

Kortom, drones zijn lang niet alleen voor kinderen. Ook volwassenen halen er veel plezier uit. Het gaat hierbij vooral om de wat duurdere drones. Maar wat is dan de leeftijdsgrens? Meer over de minimale leeftijd voor drones.  

Welke drone moet je kopen? 

Genoeg redenen om een drone te kopen, maar welke? Hoe duurder de drone, hoe meer voordelen je hebt. Maar goed, dat is logisch. Een speelgoeddrone heeft je en stuk minder te bieden. Dat je zo’n drone gaat crashen is vrijwel zeker. De kans dat hij het enkele jaren gaat overleven is klein. Ik heb het dan over drones van maximaal 200/300 euro. Ze beschikken over een stuk minder veiligheidsfuncties en vliegen een stuk minder stabiel. Ook hier heb ik het al enkele keren over gehad. En zoals je weet, een drone crashen is duur. In dit geval is goedkoop duurkoop.  

Je kunt het daarom beter in één keer goed doen. Met de drones van het merk DJI zit je vast en zeker goed. Hieronder zie je de 3 beste drones op een rijtje.

DJI Mini 3 Pro: drone met naar mijn mening de hoogste prijs-kwaliteitsverhouding. De camerakwaliteit van de Mini 3 Pro is net iets lager dan de Mavic 3, maar het scheelt niet veel. Dit komt omdat de Mini 3 Pro slechts een 1/1.3 inch sensor heeft. De Mavic 3 maakt gebruik van een 4/3 inch sensor. Het grootste voordeel is het gewicht. Ondanks de hoge specificaties blijft de drone onder de 250 gram zitten. Zoek je naar iets beters? Dan zal je toch echt moeten upgraden naar de Mavic 3.

DJI Mini 2: low budget drone. Veruit de beste optie als je een lager budget hebt. Ook op juridisch gebied levert de drone voordelen op. Voor betere camerakwaliteit zal je toch echt moeten upgraden naar één de volgende 2 drones.  

DJI Mavic 3: de duurste drone van dit rijtje. Net zoals de bovenstaande drones van hoge kwaliteit. Ze worden ook op professioneel gebied vaak gebruik.

Ik wil hiermee niet zeggen dat goedkope drones een slechte keuze zijn. Ook dit soort drones kennen vele voordelen. Zo helpen ze je bij het oefenen van het vliegen. Voordat je een dure drone koopt kun je een speelgoeddrone kopen, zo begon ik ook. Meer over drone oefeningen

Scroll naar boven
Geen mislukte drone foto’s meer?
Download het gratis stappenplan

Maak professionele luchtfoto’s met je drone. Volg een stappenplan waarmee je van niets naar een mooie luchtfoto gaat. 

Gratis stappenplan

In 6 stappen professionele drone foto's maken?