drone sproeien landbouw plantage efficient

Waarom worden drones gebruikt? 8 redenen

Waarom worden drones gebruikt en wat maakt ze zo interessant? Drones zijn er in alle soorten en maten. Ze worden ook voor ontzettend veel dingen gebruikt. Er zijn eindeloos veel manieren te bedenken hoe je drones kunt inzetten. Drones worden echter alleen ingezet als ze nuttig en efficiënt zijn. Zonder deze twee voordelen heeft het geen zin om ze te gebruiken. Maar waarom zijn drones efficiënt en interessant om in te zetten? Ik dit artikel ga ik vooral in op het maatschappelijke belang.

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Waarom worden drones gebruikt? Er zijn 8 voordelen:

 1. Snelheid
 2. Onbemand
 3. Nauwkeurig
 4. Bereik
 5. Duurzaam
 6. Goedkoop
 7. Marketing
 8. Veel mogelijkheden

Drones worden in de meeste gevallen gezien als een vliegende camera. En dat zijn ze ook. Ze kunnen iets dat normale camera’s niet kunnen, en dat is vliegen. Maar er zijn een hoop andere factoren die erbij komen kijken. Een andere grote concurrent van de drone is de helikopter. Wat maakt een drone beter dan een helikopter?  

Waarvoor worden drones gebruikt? Bekijk het hier >>

1. Snelheid 

Allereerst zijn drones ontzettend snel. Ze kunnen binnen een relatief korte tijd op locatie zijn. Dit maakt ze een stuk efficiënter dan helikopters, omdat er niemand aan boord is. Drones zijn in staat om een voorgeprogrammeerde route af te leggen. Hierdoor kunnen processen worden geautomatiseerd. Een voorbeeld is drone delivery. Het is een stuk minder gedoe om een drone in de lucht te krijgen dan een helikopter. 

Uiteindelijk zijn het bewegende camera’s in de lucht. Dit betekent dat ze bepaalde objecten kunnen volgen. Gezichtsherkenning en kentekenherkenning kan een stuk eenvoudiger worden ingezet. Hierbij is het belangrijk dat je de camera vanuit een goede hoek filmt. Dit kan vrij eenvoudig door wat hoger of lager te vliegen. Nu zijn drones voor consumenten niet zo snel, maar militaire drones kunnen hoge snelheden halen van makkelijk een paar honderd kilometer per uur. Hoe snel consumentdrones kunnen vliegen vind je hier

drone transport voor boodschappen
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

2. Onbemand  

Veel drones (niet alle) zijn onbemand. Dit zorgt voor een stuk meer veiligheid. Mocht een luchtvaartuig crashen en het is een drone, dan kan er geen piloot gewond raken. Ook tijdens oorlogsvoering is het interessant om drones te gebruiken. Je kunt hier meer over vinden in de blog: waarvoor worden drones gebruikt? Drones zijn goed voor verkenning, maar ook voor het afschieten van raketten. Je krijgt een oorlog op afstand.  

Het feit dat veel drones onbemand zijn maakt het mogelijk om een drone veel verder weg of op een gevaarlijke missie te sturen. Er is geen piloot aan boord, dus het ergste wat er kan gebeuren is een verloren drone. Zo gebruikt het leger lokdrones om de vijand mee te lokken. Ze zoeken een reactie zodat de vijand de drone uit de lucht schiet. De gevechtsdrones en gevechtsvliegtuigen die het echte werk moeten doen kunnen hierdoor beschermd worden.  

drone landbouw sproeien besturen man

Wat is een drone-aanval? >>

3. Nauwkeurig 

Een ander groot voordeel is het feit dat drones steeds nauwkeuriger worden. Zoals ik al eerder zei kunnen drones een voorgeprogrammeerde route vliegen. Op die manier kunnen ze in precies de juiste richting vliegen. Denk aan het inspecteren van landbouwgewassen. Door gebruik te maken van goede camera’s zijn ze in staat om data te verzamelen. Dit gecombineerd met een goede software levert je veel informatie op.  

In principe heb je alleen een goede camera en software nodig, om vervolgens oneindig veel data te verzamelen. Net heb ik het gehad over de snelheid van drones. Efficiëntie en snelheid is de perfecte combinatie. De precisie waarmee drones te werk gaan kan dan voor de efficiëntie zorgen. De drones zijn hedendaags verbonden met een GPS-signaal. De GPS stuurt de apparatuur automatisch op basis van coördinaten van het veld. Het is op die manier niet mogelijk om stuurfouten te maken tijdens het vliegen.

drone landbouw sproeien route geprogrammeerd

Doordat je op die manier een bepaald gebeid beter kunt meten, verspil je minder kunstmest, brandstof en tijd. En dat is goedkoper, sneller en duurzamer.  

Wil je weten welke soorten drones er zijn? Lees het hier >>

4. Bereik 

Camera’s en helikopters hebben maar een beperkt werkgebied. Zo kunnen camera’s niet vliegen, en helikopters niet overal komen. Daar komt bij dat je een helikopter niet zomaar laag boven een woonwijk kunt vliegen. Een drone maakt ook aardig wat geluid, maar het komt lang niet in de buurt van een helikopter. Verder is het op sommige gebieden te gevaarlijk om met een helikopter te vliegen. Meestal omdat er niet genoeg ruimte is. In dit geval is een drone een goede oplossing. Ze zijn in staat om op moeilijk bereikbare plekken te komen, omdat ze vrij klein zijn. En zoals ik al eerder zei zijn drones onbemand. Moeilijk bereikbare of gevaarlijke plekken zijn ineens niet meer gevaarlijk voor mensen.  

Neem als voorbeeld de Elios 2 die in staat is om binnen te vliegen. Nou kan elke drone binnen vliegen, maar deze is ervoor gemaakt. Door zijn speciale design kan hij muren en andere obstakels raken, zonder dat hij meteen crasht. Op die manier kan hij kleine ruimtes inspecteren waar een normale camera of mens niet bij kan komen. 

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

5. Duurzaam 

Een belangrijk voordeel dat niet buitenwege mag worden gelaten. In tegendeel tot helikopters stoten drones weinig Co2 uit. Dit maakt ze, zeker voor in de toekomst, een stuk interessanter om te gebruiken. Het levert je als bedrijf al snel een goed imago op wanneer je drones gebruikt omdat ze duurzamer zijn. Er zijn ook drones die ook op deze brandstoffen vliegen: 

 • Hybride brandstof elektrische motoren 
 • Dieselvermogen 
 • Zonne-energie 
 • Aangesloten op de grond 
 • Verbrandingsmotor 

Toch vliegen veruit de meeste drones op elektriciteit. 

6. Goedkoop 

Drones inzetten is een stuk goedkoper dan helikopters. Vooral in de wereld van drone inspectie kan dit effectief zijn. Eerder dit artikel lees je dat drones efficiënt en snel zijn. Dit maakt ze ook meteen een stuk goedkoper. Drones zijn echter niet voor alle gevallen even goedkoop. Militaire drones (zie plaatje hiernaast) kunnen makkelijk honderden miljoenen euro’s kosten. Drones die worden gebruikt voor inspectie kunnen ook al snel 10 000 euro zijn. Het is in dit geval handig om dronepiloten in te huren die beschikken over dit materiaal.

En ook hierbij geldt, drones kunnen op moeilijk bereikbare gebieden komen. Het is dan al snel een stuk goedkoper om een drone in te zetten, in plaats van een bepaald toestel in te huren. Die afweging is makkelijk te maken door te kijken naar verschillende oplossingen en de prijs daarvan.  

De goedkope drones van nu hebben een hoop functies:

DroneMerkPrijs
1.Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com >>
2.Syma X5HWSymaBekijk op Bol.com >>
3.DENVER DCW-380DENVERBekijk op Bol.com >>

7. Marketing 

Een andere reden waarom we drones gebruiken is het feit dat ze continu verbeterd worden. Op heel veel werkgebieden worden drones niet/nauwelijks gebruikt, terwijl dat wel zou kunnen. Toch zijn er bedrijven die hier graag de eerste mee willen zijn. Neem als voorbeeld het Amerikaanse bedrijf Amazon. Dit soort bedrijven willen graag de eerste zijn in dit soort technologie. Ze gebruiken deze drones als ‘delivery drones’. Dit betekent niet meteen dat drones winstgevend zijn om te gebruiken. In tegendeel zelfs: op het gebied van transport kunnen drones niet ver, lang en snel genoeg vliegen.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de wetgeving en de draagkracht onder de bevolking. Niet iedereen zit te wachten op een drone boven zijn/haar tuin.

Veel bedrijven willen media-aandacht en zijn geneigd om drones als marketing te gebruiken. En ook al zijn bedrijven als Amazon daadwerkelijk aan het vervoeren met drones, op grote schaal wordt het niet toegepast.  

8. Veel mogelijkheden  

De redenen hierboven zorgen ervoor dat drones veel worden gebruikt. Uiteindelijk is er maar één hele simpele reden dat drones worden gebruikt. Ze zijn op heel veel verschillende werkgebieden inzetbaar, en daarom zo interessant. Ook al is een drone ontzettend snel en heeft een hele lang vliegtijd, als er geen vraag naar is dan gebeurt er niets.  

Wat kun jij doen met drones? >>

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Conclusie 

Als je dit zo leest lijkt het alsof drones helemaal de toekomst zijn. Er zijn echter nog een hoop dingen die verbeterd kunnen worden. Zo zijn drones nog lang niet klaar om pakketjes te vervoeren van online winkels, omdat ze een te lage vliegtijd en bereik hebben. Daar komt bij dat het in deze gevallen meestal niet voordelig is om drones te gebruiken. Het hangt erg af van de opdracht. Drones kunnen in specifieke gevallen ontzettend handig zijn, maar lang niet overal. Je ziet dan ook dat er vooral mee wordt geëxperimenteerd. Het is echter een feit dat drones een goede bijdrage leveren aan de fotografiewereld, maar ook aan de inspecties.  

Uiteindelijk draait het in de meeste gevallen om geld. Wanneer drones voordeliger worden dan de oude methoden, dan pas zullen ze vaker worden ingezet. Vandaar dat ik het had over bedrijven die drones gebruiken als marketingmateriaal. Het is echter een feit dat veel bedrijven erin geïnteresseerd zijn en dat ze steeds meer worden gebruikt. 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.