Naast de vele mogelijkheden die drones bieden, zijn er ook grote nadelen. Elk voordeel kent zijn nadeel. Niet alleen kunnen mensen misbruik maken van drones, ook kunnen ze per ongeluk een gevaarlijke situatie creëren. Of drones in het algemeen gevaarlijk zijn voor de maatschappij, dat is een mening. Het is echter een feit dat drones in sommige gevallen wel degelijk voor een groot gevaar kunnen zorgen. Sommige dingen zijn nu eenmaal bijna niet te voorkomen. En zeker met het toenemende gebruik van drones wordt het steeds onoverzichtelijker. We praten over tienduizenden dronebezitters in Nederland. In dit artikel lees je de 11 grootste gevaren die worden veroorzaakt door drones.
- Geen scholing of opleiding
- Weinig controle
- Aantasting privacy en spionage
- Kans op aanslagen
- Botsingen
- Ontwikkeling van drones
- No-fly zones
- Zelfgemaakte drones
- Uit de lucht vallen
- Smokkelen
- Drone aanvallen
Inhoudsopgave
Geen scholing of opleiding
Als je als hobby wil vliegen met een drone, dan is het enige wat je nodig hebt een drone. Er is voor de rest geen vergunning of opleiding nodig. Het grootste gevaar is de onwetendheid onder dronepiloten. Als je niet weet wat de gevaren zijn van drones en wat voor risico dit kan opleveren, dan kun je de gevaren een stuk minder goed inschatten. Sinds 31 december 2021 zijn de regels omtrent drones veranderd. Je bent nu verplicht om je drone te registreren en een soort online theorie-toets te maken. Het zal niet ontzettend ingewikkeld zijn, maar je krijgt een idee van de basics en de gevaren.

Zonder scholing is inschatten van gevaar dus een stuk moeilijker. Daar komt bij dat heel veel mensen niet weten wat de regels precies zijn. De kans dat er een ongeluk plaatsvindt is een stuk hoger. Denk aan de No-fly zones. Dit zijn gebieden in Nederland waar je niet mag vliegen. Meestal omdat er een vliegveld, natuurgebied of gevangenis in de buurt is.
Weinig controle
Momenteel is er vrij weinig controle op het illegaal gebruik van drones. Veel handhavers of politieagenten hebben weinig kennis op dit gebied. Het is dan ook niet eenvoudig om te controleren. Er zijn weinig manieren om drones te zien op een radar. Ze beschikken namelijk niet over een ADS-B signaal. In dit geval zendt een drone of een vliegtuig een signaal uit om te laten zien waar hij zich in de lucht bevindt.
Er is echter ook goed nieuws. Steeds meer drones hebben zo’n ADS-B signaal. Maar dan ben je er nog niet, want dit werkt alleen als de drone is geregistreerd. Logisch, want anders kun je de dronepiloot niet achterhalen. Na 1 juli 2021 wordt het verplicht om je drone te registreren. Klinkt veelbelovend, maar gaat het ook gebruikt worden?

Voor nu lijkt het erop dat er niet hele strenge controles zijn. Dat kan natuurlijk ook goed nieuws zijn, omdat het dan geen topprioriteit is. Dan heb je eindelijk een drone gespot die een gevaar kan opleveren, hoe haal je hem dan uit de lucht? Er zijn wel een aantal manieren die je kunt gebruiken, maar een politieagent zal die manieren niet zo snel gebruiken. Tenzij de politieagent over een goede drone jammer beschikt (geweer die een drone laat neerstorten). Ze mogen de drone ook niet uit de lucht schieten met een pistool, vanwege de kogel die weer naar beneden valt. Waar drones echt een gevaar opleveren, daarvoor kan het wel interessant zijn. Denk aan vliegvelden of gevangenissen.
Aantasting van privacy en spionage
Veel mensen maken zich zorgen over hun privacy. Niet iedereen zit te wachten op een drone boven zijn/haar tuin. Echt levensgevaarlijk is deze situatie niet, maar het kan wel voor veel onrust zorgen. Een drone mag je niet zomaar uit de lucht halen. Het is namelijk niet toegestaan om schade aan te richten aan de drone, ook al is de dronepiloot in overtreding.
Steeds meer drones beschikken over een betere camera. Dit betekent dat beelden steeds scherper worden en je steeds meer kunt zien. Daar komt bij dat camera’s steeds verder kunnen inzoomen. Het is voor een drone dan een stuk eenvoudiger om naar binnen te kijken. Neem als voorbeeld de Mavic 2 Zoom met 2x optische zoom. Hij wordt veel gebruikt onder de droneliefhebbers.

Tot slot kan er met drones gespioneerd worden. Veel militaire drones zijn in staat om lange afstanden af te leggen. Het zijn hele andere drones dan de meeste mensen kennen. Eigenlijk zorgen deze voor het meeste gevaar. Ze dragen bij aan een oorlog op afstand. Spionage is hier één van. De kans op een conflict wordt veel groter. Lees meer over drone-aanvallen.
Kans op aanslagen door middel van drones
Misschien het allergrootste gevaar in dit lijstje. In het begin van 2020 werd bekend dat terroristen van IS in 2017-2018 aan ongeveer 1.1 miljoen euro drones hebben gekocht. Ze hebben documenten gevonden op harde schijven en telefoons. Er zijn ongeveer 300 DJI Phantom 4 drones besteld. Daarnaast nog eens 115 fixed wing drones. De drones werden ingezet om informatie te verzamelen en te spioneren. Verder werden ze gebruikt om explosieven te droppen.
Terroristen kunnen vrij eenvoudig aan dit soort aantallen drones komen. Ze hebben het gekocht van verschillende westerse webshops. Dit werd bezorgd naar verschillende adressen buiten Syrië. De drones en de accessoires zijn vervolgens vanuit die gebieden naar Syrië gebracht.
Je moet je voorstellen dat drones boven een voetbalstadium bommen kunnen droppen. Alleen de drone zelf zorgt al voor een gevaar, aangezien drones makkelijk een paar kilo wegen. Een aanslag met een drone is tot dusver gelukkig niet voorgekomen. Toch kan het in de toekomst gebeuren.
DJI Phantom 4 Professional+ V2.0
De DJI Phantom 4 Pro is gewoon voor iedereen verkrijgbaar in de winkel. Deze drones werd/wordt onder andere gebruikt door terroristen.
Botsingen
Hoe gevaarlijk zijn drone botsingen? Vrijwel het enige waar en drone tegen kan botsen zijn voertuigen in de lucht, dus dat scheelt. Helaas zijn deze voertuigen een stuk kwetsbaarder. Denk aan helikopters, vliegtuigen en luchtballonnen. Maar hoeveel schade doet zo’n drone? Een drone kan terechtkomen in de propellers van het vliegtuig, of de ballon van de luchtballon. Zoals je op dit filmpje hieronder kunt zien, kunnen drones flink schade aanbrengen aan de vleugel van het vliegtuig. Dit is al genoeg om een vliegtuig in groot gevaar te brengen. Daar komt bij dat in de vleugels van de vliegtuigen vaak de brandstoftank zit.
En of de kans nu groot of klein is, de gevolgen van een vliegtuigcrash zijn enorm. Vliegvelden doen er dan ook alles aan om drones in de buurt van vliegtuigen zoveel mogelijk te vermijden. Dit betekent dus niet alleen voor vliegvelden, maar ook gebieden waar vliegtuigen laag vliegen. In 2019 zijn er 7 ‘bijna’ drone incidenten geregistreerd. We hebben het dan over 2 privévliegtuigen en 5 passagiersvliegtuigen. Drones worden steeds vaker gezien bij vliegvelden, en dat baart zorgen.
No-Fly Zones
No-fly zones zijn gebieden in landen waar je niet mag vliegen met een drone. Ook Nederland heeft deze gebieden, en dat is belangrijk om te weten. Je mag in veel gebieden niet vliegen, denk aan natuurgebieden, militaire oefenterreinen, gevangenissen enz. De allerbelangrijkste is nog steeds het vliegveld, maar daar heb ik het al uitgebreid over gehad onder het kopje ‘botsingen’. In sommige no-fly zones mag je gewoon vliegen, maar onder extra strenge voorwaarden. Het gaat vooral om de gebieden waar je helemaal niet mag vliegen.
DJI-drones (bekendste drone merk op de wereld) heeft geofencing toegepast om hun drones. Geofencing zorgt ervoor dat bepaalde gebieden worden afgebakend door middel van een GPS. Dit betekent dat de drones van DJI niet kunnen opstijgen in de no-fly zones. Maar wat heeft dit te maken met: ‘waarom zijn drones gevaarlijk?’? Nou, deze ‘geofencing’ kan vrij eenvoudig worden omzeild. Dit betekent dat mensen een manier vinden om toch in deze gebieden te vliegen. Ook al heeft ongeveer 80% van de drone bezitter in Nederland een DJI-drone, er is altijd een mogelijkheid om een drone zonder geofencing te kopen. Maar goed, bekijk het positief, het zal vast en zeker een paar mensen tegenhouden.

Dat deze no-fly zones bestaan, geeft eigenlijk al aan dat drones gevaarlijk kunnen zijn. En zoals ik eerder al zei hebben mensen niet zo’n goed idee over de droneregels in Nederland. Je begrijpt dat een groot deel van de dronevliegers niet eens in de gaten heeft dat hij/zij in een no-fly zone vliegt. De kans op een gevaarlijke situatie neemt dan al meteen toe. Hieronder zie je de populairste en beste drones met geofencing:
De beste drones van dit moment | Merk | Prijs | |
1. | Beste koop: DJI Mini 2 | DJI | Bekijk op Bol.com >> |
2. | DJI Mini 3 Pro | DJI | Bekijk op Bol.com >> |
3. | DJI Air 2S | DJI | Bekijk op Bol.com >> |
4. | DJI Mavic 3 | DJI | Bekijk op Bol.com >> |
5. | DJI FPV | DJI | Bekijk op Bol.com >> |
6. | DJI Mavic Air 2 | DJI | Bekijk op Bol.com >> |
Zelfgemaakte drones
We hebben tot dusver gehad over geofencing en drone registratie. Dit zijn maatregelen die drones een stuk veiliger kunnen maken. Helaas is het allemaal niet zo simpel. Zoals ik al eerder zei, kan je geofencing vrij eenvoudig omzeilen. Er is dus al één veiligheidsmaatregel buitenspel gezet.
Er zijn echter ook drones die je zelf kunt maken. Veel drone hobbyisten maken bijvoorbeeld race drones. Ze kopen de onderdelen apart in en maken hier een drone van. Over een aantal jaren zullen drones moeten beschikken over een CE-keurmerk. Dit is gewoon een keurmerk zoals we die kennen. Drones moeten dus aan bepaalde eisen voldoen en gekeurd worden. Die zelfgemaakt race drones zijn er in alle soorten en maten en kunnen niet allemaal gekeurd worden. Zo is het een stuk moeilijker om dit beleid te handhaven.
Hoe maak je zelf een drone? >>

Uit de lucht vallen
Drones kunnen ook gewoon uit de lucht vallen. Het is dan ook niet toegestaan om boven mensenmassa’s te vliegen. Een drone van een paar kilo kan aardig wat schade aanrichten aan mensen. Drones kunnen makkelijker naar beneden storten vanwege een fabrieksfout, een kapotte propeller, een vogel of wat dan ook.
We kunnen dit echter ook vanaf de andere kant bekijken. De politie of handhaving kan een stuk moeilijker een drone uit de lucht halen als de drone op een plek vliegt waar dat niet mag. Je kunt een drone dus niet neerhalen boven een mensenmassa. De drone zal dan neerstorten op de mensenmassa, en dat is niet wat je wil.
Smokkelen
Smokkelen met een drone, het kan. Eind 2019 hebben agenten een drone onderschept bij een gevangenis. De drone probeerde een pakketje drugs de gevangenis in te smokkelen. Dit is in de afgelopen jaren vaker voorgekomen. Zo ook bij de gevangenis de Schie in Rotterdam. Hier ging het om een telefoon en oplader. De overheid heeft toen extra geld vrijgemaakt om gevangenissen in Nederland beter te beschermen. Je moet dan denken aan smokkelnetten boven de gevangenis. En dan voornamelijk gevangenissen waarbij de luchtplaats eenvoudig vanaf buiten te bereiken is.

Zo zie je maar hoe creatief mensen kunnen zijn. Het kan echter nog veel verder gaan. Zo proberen ze drugs te smokkelen over de grens van Amerika en Mexico. Drones transporteren dus niet alleen hulpvolle, maar ook illegale middelen. Toch zijn ze ook in staat om medicijnen te vervoeren.
Waarvoor kunnen drones nog meer gebruikt worden? >>
Drone-aanval
We hebben het gehad over terrorisme en het gevaar dat dit kan opleveren voor de bevolking. Toch wil ik de militaire drones niet volledig negeren. Drones werden oorspronkelijk gebruikt in het leger, en nog steeds. Sterker nog, drones worden steeds vaker gebruikt en worden steeds slimmer. Het maakt het mogelijk om op grote afstand oorlog te voeren. Het stimuleert oorlogsvoering en levert dus automatisch gevaar op. Op het plaatje hiernaast zie je zo’n militaire drone. En ook al worden ze vooral gebruikt voor goede doeleinden, er zijn toch gevallen waarbij burgers in oorlogsgebieden slachtoffer zijn. Of de drones nu voor ons of tegen ons vechten, het zijn vernietigingswapens (of verkenners) en creëren een gevaar.
Meer over drone-aanvallen en militaire drones? Bekijk het hier. >>
Ontwikkeling van drones
Drones worden steeds gevaarlijker doordat ze steeds meer kunnen. Misschien dat ze nu een stuk minder schade kunnen aanrichten dan over een paar jaar. Ze zijn sneller, dus de impact van een drone die crasht is groter. Ze vliegen hoger, dus de kans op een botsing tussen een drone en een vliegtuig wordt groter. Ze kunnen steeds verder vliegen, waardoor dronepiloten een stuk minder snel zijn op te sporen. De vliegtijd van drones wordt continu verbeterd. Een drone bevindt zich dan mogelijk langer in een no-fly zone. Tot slot wordt de payload van een drone verhoogd. Dit betekent dat de drone een stuk meer kan tillen/dragen. Dit maakt het mogelijk om zwaardere explosieven of smokkelmateriaal te vervoeren.
En terwijl deze technologische ontwikkelingen ook voor heel veel goede dingen kunnen zorgen, zitten er dus ook grote nadelen aan. Groter en sneller leidt tot meer schade. De ontwikkeling van drones kent ook goede aspecten. Ik heb het net al gehad over de geofencing. Het houdt al een hoop mensen tegen om in no-fly zones te vliegen. Ik ben alleen bang dat de mensen die echt iets willen, deze technologische ontwikkelingen altijd in hun voordeel gebruiken. Dit wil zeggen dat ze de veiligheidsmaatregelen omzeilen en snellere en zwaardere drones inzetten om meer schade aan te richten. Maar wat kunnen drones op de dag van vandaag? Hier heb ik een aantal artikelen over geschreven:
- Hoe snel kan een drone vliegen? >>
- Hoe ver kan een drone vliegen? >>
- Hoe hoog kan een drone vliegen? >>
- Hoeveel kan een drone tillen? >>
- Hoelang kan een drone vliegen? >>
Hieronder zie je de beste drones van dit moment. Ze zijn door de jaren heen een hoop verbeterd.
Conclusie
Zoals je hebt kunnen zien zijn er een hoop nadelen aan drones. Ik wil het allemaal niet dramatischer laten lijken dan dat het is. Zo vaak gaat het nu ook weer niet mis. Drones blijven vrij nieuw en zijn volop in opkomst. Het ‘nieuwe’ maakt mensen al snel angstig, waardoor mensen zich snel zorgen maken. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich aan de regels houden en dit serieus nemen. Nederland gaat de komende jaren de nieuwe Europese regelgeving omtrent drones hanteren. Deze regels zijn er niet om meer te verbieden. Alles mag, mits je je aan bepaalde voorwaarden houdt. Meer over deze drone regelgeving.
Ik denk dat drones voor consumenten over het algemeen minder gevaar opleveren dan de meeste mensen denken. Nou is het een ander verhaal als we het hebben over vliegvelden of andere gevoelige locaties. Het hangt vooral af van de soort drone. Een speelgoeddrone onder de 1 kilogram (zie plaatje hiernaast) zal niet super veel schade aanrichten. Een stuk gevaarlijker zijn de militaire drones. Militaire drones leveren een stuk meer geweld op. Ze lokken veel sneller een oorlog uit.
Tot slot denk ik dat ze consumenten beter moeten inlichten over de regels omtrent drones in Nederland. De regels veranderen continu vanwege de internationale regelgeving. Dit maakt het heel onduidelijk en verwarrend voor mensen.
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.