Phantom 4 pro bos lucht vliegen wit euro teken

Waarom zijn drones zo duur? De waarheid over drone prijzen

De prijs van een drone kan enorm oplopen. Soms wel tot duizenden euro’s. Het hangt er echter vanaf wat voor soort drone je koopt. Speelgoeddrones kunnen al voor 25 euro worden gekocht. Professionele drones zullen minimaal een paar duizend euro kosten. Als we het hebben over een ‘echte’ drone, dan hebben we het meestal niet over speelgoed van een paar tientjes. Serieuze drones kun je ongeveer vanaf 400 euro kopen. Waarom zijn deze drones zo duur? Zijn ze duur? Tot slot bied ik je de beste drones op de markt aan.  

Waarom zijn drones zo duur? Drones zijn duur vanwege de software, de technologie en de hardware die ze gebruiken. Daarnaast heb je misschien minder geld over voor een drone, waardoor een drone al snel duurder lijkt. Uiteindelijk hangt het af van de drone en de persoon die het koopt. 

Relatief goedkope drones op de markt:

DroneMerkPrijs
1.Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com >>
2.Syma X5HWSymaBekijk op Bol.com >>
3.DENVER DCW-380DENVERBekijk op Bol.com >>

Wat kost een drone? 

Soort drone Gemiddelde prijs 
Beginners €150 
Hobbyisten €500 
Professionals €1500+ 

Vanaf ongeveer 400 euro kun je een redelijke camerakwaliteit verwachten. We kunnen de drone markt in 2 groepen verdelen. Speegloeddrones en drones. Ga bij jezelf na wat voor drone je wil kopen. Een speelgoeddrone kan ontzettend leuk zijn, maar je kunt er vrijwel niet mee filmen. Vanaf 400 euro kan je al aardig wat kwaliteit verwachten. Denk aan 2.7k met 30fps en 12 MP-foto. En vergeet niet, een drone van 400 euro gaat een stuk langer mee dan een drone van 50 euro. Goedkoop is duurkoop.  

Links: speelgoeddrone
Midden: hobbymatig
Rechts (onder op mobiel): professioneel
Meer soorten drones >>

Ik heb een heel artikel geschreven over de kosten van een drone. Het is niet alleen belangrijk om te weten hoeveel ze kosten, maar ook wat je ervoor krijgt. Ik geef je een goed beeld wat je kunt verwachten voor welke prijs. Eigenlijk geeft dat artikel ook aan of het kopen van een drone duur is.  

Zijn drones duur? 

Soms wel soms niet. Ten eerste hangt het van jezelf af. Sommige mensen hebben meer over voor een drone dan anderen. De ene let heel veel op de prijs, terwijl het de ander niet uitmaakt. Ik denk dat iedereen het erover eens is dat drones erg duur kunnen zijn. Zeker professionele drones van duizenden tot tienduizenden euro’s.  

Voor de meeste drones gericht op consumenten zou ik zeggen dat de prijs vrij laag is. Voor een goede camera-drone betaal je 400 tot 1000 euro, maar dan krijg je ook wat. De kwaliteit wordt steeds hoger voor een steeds lagere prijs. Neem de DJI Mavic Air 2 als voorbeeld. De drone kost ongeveer 800 euro en beschikt over een 4K camera met 60 fps. Hij kan foto’s maken met een kwaliteit van 48 MP.  

En ja, voor heel veel mensen is 400 euro veel geld voor een drone. Zeker als het je eerste drone is. Het beste is om te beginnen met een speelgoeddrone, niet meer dan 100 euro. De Ryze Tello drone van DJI zou een mooi begin kunnen zijn (zie plaatje hiernaast). Je leert hoe het is om te vliegen en je weet of het iets voor je is. Nu is het vliegen van een 100 euro drone een hele andere ervaring dan het vliegen van een 1000 euro drone, maar toch geeft het je een idee.

Hoeveel kost een drone en wat krijg je voor welke prijs? >>

Vraag jezelf vooral af wat je nodig hebt. Wat wil je gaan doen met een drone? Als je het leuk vindt om mooie beelden te maken, dan kan de prijs hoog oplopen. Vind je het alleen leuk om te vliegen, dan is een drone van hoogstens een paar honderd euro al meer dan genoeg. Als je een drone van een paar tientjes koopt, is de kans groot dat hij kapotgaat. Je moet het zien als een ‘weggooidrone’, om vervolgens te upgraden. Vaak zijn de goedkopere drones duurder, omdat ze sneller kapotgaan.  

Zorg dat je drone niet crasht door je van tevoren goed in te lezen:

Wat maakt een drone duur? 

Hieronder laat ik zien hoeveel onderdelen van een drone gemiddeld kunnen kosten. Je moet dan denken aan drones die ongeveer tussen de 500 en 1000 euro kosten. 

 • Motors (€20) x4 
 • Electronic Speed Controls (ESC’s) (€10) x4 
 • Besturingskaart (€20) x1 
 • GPS (€50) x1 
 • Radio-ontvanger (€10) x1
 • Controller (€80) x1 
 • Frame (€10) x1 
 • Diverse onderdelen (€1) 
 • Batterij (€20)  

Dit komt uit op een totaal van 311 euro. De kosten van een drone lopen vaak nog een stuk hoger op. Zeker als we het hebben over professionele drones waarbij de onderdelen nog een stuk duurder zijn. Veel drones beschikken ook nog over een camera en een gimbal (houdt de camera stabiel). Dit zijn één van de duurste onderdelen van drones. 

Het zijn natuurlijk lang niet alle kosten waar een bedrijf mee te maken krijgt. Zo betaal je nog een hoop variabele en vaste kosten, zoals het salaris van werknemers. Een drone fabrikant vermenigvuldigd zijn kostprijs met ongeveer 2.5. Zo kom je al snel uit op een drone van 800 tot 1000 euro. Het hangt dan van jou af of je het duur vindt of niet. Niet iedereen heeft het ervoor over. 

Tot slot kunnen accessoires de drone ook duur maken. Zo wil je in de toekomst misschien meerdere accu’s kopen, zodat je langer kunt vliegen. Wat dacht je van propeller guards (zie plaatje hierboven) die je drone beschermen tegen een crash. Of ND-filters die essentieel zijn bij het maken van mooie drone beelden. Ze hebben allemaal invloed op de eindprijs. Meer over ND-filters kun je hier vinden. Hieronder zie je de beste drone accessoires op een rijtje:

Landingpad voor drone

Hierboven zie je landingpads. Ze zorgen voor een veilig oppervlak waarop elke drone kan landen en opstijgen.

Drone tassen

Hierboven zie je 2 verschillende drone tassen. met deze tassen kun je je drone veilig en makkelijk vervoeren.

Waarom zijn DJI-drones zo duur? 

DJI is het grootste en bekendste merk van de wereld. Ongeveer 70 tot 80% van alle dronebezitters in Nederland heeft een DJI-drone. Ze lijken vaak duur, en de prijs is vaak een stuk hoger dan andere drones. Maar maakt ze dat ook meteen duur? DJI staat vooral bekend om de kwaliteit die ze leveren. Wat je koopt is meestal geen speelgoed meer. De prijs-kwaliteit verhouding is ontzettend goed en daarom helemaal niet duur. Ze richten zich op andere soorten drones, namelijk op de duurdere camera-drones. Wat kost een drone? >>

Iets is pas duur als je er het geld niet voor over hebt. En niet iedereen heeft een drone nodig van DJI. Juist daarom is het zo belangrijk om je van tevoren goed af te vragen wat je precies wil doen met een drone.

Relatief goedkope drones van het merk DJI:

DroneMerkPrijs
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com >>
DJI Mavic MiniDJIBekijk op Bol.com >>
DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com >>

Waar moet je op letten voordat je een drone koopt? >>  

Welke drones zijn niet duur? 

Hieronder heb ik een paar relatief goedkope drones voor je op een rijtje gezet. De prijs-kwaliteitverhouding zit in ieder geval goed, dus daar kan het niet aan liggen. Voor de rest hangt het er vanaf wat je nodig hebt. Ik heb mijn keuze gebaseerd op persoonlijke vliegervaring, reviews en de specificaties

DJI Mini 2

Veruit de beste drone uit dit rijtje. De prijs-kwaliteitverhouding is ontzettend hoog. Vanaf deze prijs kunnen we drones echt een ‘drone’ noemen. Met een 4K 30fps camera met 12 MP-foto’s kun je al aardig wat mooie beelden maken. Dit is 100% de beste drone in deze prijsklasse. Als je de camerakwaliteit goed genoeg vindt, is er vrijwel geen reden om te upgraden. Dit wil je waarschijnlijk wel als je de andere 3 drones in dit rijtje koopt.  

Specificaties

 • Maximale windsnelheid volgens DJI: 37.8 km/u
 • Camerakwaliteit: 4K 30fps met 12 MP-foto 
 • Snelheid: 57.6 km/u 
 • Gewicht: 249 gram 
 • Batterijduur: 31 minuten 
 • Bereik: 10 km 

Ryze Tello Powered by DJI 

De één na beste drone uit dit rijtje. Niet omdat hij duurder is dan de Cheerson en Eachine, maar puur om de kwaliteit. Je kunt meteen merken dat deze drone met behulp DJI-technologie is gemaakt. Heb je net wat meer geld over dan voor de Eachine en de Cheerson, dan is dit zeker een aanrader. 

Specificaties

 • Camerakwailiteit: 720p met 5 MP-foto 
 • Snelheid: 28 km/u 
 • Gewicht: 80 gram 
 • Batterijduur: 13 minuten 
 • Bereik: 100 meter 

Eachine E58 – FPV Drone – Zwart 

Prima drone om mee te beginnen. Met een maximale snelheid van 30 km/u kan hij aardig snel vliegen voor zijn prijs. Het blijft natuurlijk speelgoed, dus de drone is gevoelig voor wind. Van de camerakwaliteit moet je ook niet al te veel verwachten, maar het is ontzettend leuk om mee te vliegen. Als je deze drone weet te besturen, dan weet ik zeker dat je de wat duurdere drones ook in de lucht krijgt. 

Specificaties

 • Camerakwaliteit: 720p met 2 MP-foto 
 • Snelheid: 30 km/u
 • Gewicht: 96 gr.
 • Batterijduur: 9 minuten 
 • Bereik: 80 meter

Cheerson CX-10C – Mini Drone  

Het is een ontzettend kleine drone waarmee je binnen kunt vliegen. Mijn ervaring met deze drones is de korte vliegtijd en de breekbaarheid. Desalniettemin een goede oefening voordat je grotere drones gaat vliegen. Tenminste, mij heeft het enorm geholpen. Verwacht er niet te veel van en zie het als een ‘weggooidrone’. Een opstapje naar het echte werk.  

Specificaties

 • Maximale windsnelheid volgens DJI:  
 • Camerakwaliteit: 0.3 MPx 
 • Snelheid: 10 km/u 
 • Gewicht: 120 gram 
 • Batterijduur: 6 min (in werkelijkheid 4) 
 • Bereik: 30 meter 

Conclusie 

Prijzen van drones kunnen hoog oplopen. Voor ene is de prijs van een drone een stuk duurder dan voor de ander. Uiteindelijk is het belangrijk om altijd voor een goede prijs-kwaliteitverhouding te gaan. Het zou zonde zijn als je een goedkope drone koopt die binnen enkele weken/dagen al kapot is. En alhoewel er genoeg goede speelgoeddrones bestaan (zie hierboven), is dit niet voor iedereen voldoende. Kies je voor een wat ‘duurdere’ drone, ga dan voor de DJI-drones. Je weet dan zeker dat het met de prijs-kwaliteitverhouding goed zit.  

Scroll naar top
Geen mislukte drone foto’s meer?
Download het gratis stappenplan

Maak professionele luchtfoto’s met je drone. Volg een stappenplan waarmee je van niets naar een mooie luchtfoto gaat. 

Gratis stappenplan

In 6 stappen professionele drone foto's maken?