Steeds vaker worden drones gebruikt. Voordat drones beschikbaar werden voor het grote publiek, werden ze voornamelijk gebruikt in het leger. Drone-aanvallen zijn er in allerlei vormen en maten. Voordat je weet wat een drone-aanval is, moet je eerst weten wat een drone zelf is. Zo bestaan er drones die zijn gemaakt om oorlog te voeren. In dit artikel krijg je een beter idee hoe drones worden ingezet tijdens oorlogen.
Inhoudsopgave
Wat is een drone-aanval?
Een drone-aanval is een aanval door één of meerdere onbemande gevechtsvliegtuigen. In het Engels: unmanned combat aerial vehicles (UCAV). Drone-aanvallen komen ook voor met bewapende commerciële onbemande luchtvaartuigen. Dit zijn drones die voor iedereen beschikbaar zijn op de markt. Onbemande gevechtsvliegtuigen worden militaire drones genoemd (UAV).
Bij onbemande gevechtsvliegtuigen moet je denken aan het afvuren van raketten of het loslaten van bommen. Drones kunnen uitgerust zijn met allerlei wapens, zoals clusterbommen, brandbommen en nog veel meer. Niet alleen bommen, ook snelvuurkanonnen en machinegeweren worden gebruikt op drones. Militaire drones worden vooral ingezet om een nauwkeurig doelwit te raken.
Commerciële onbemande luchtvaartuigen hebben een bepaalde payload waarmee ze een middelen kunnen vervoeren. Hoeveel de meeste commerciële drones kunnen tillen vind je hier. Er kunnen helaas ook gevaarlijke ladingen aan hangen. Ze kunnen neerstorten op kwetsbare doelen of boven je ontploffen. Denk aan handgranaten en andere munitie die ze kunnen droppen. Een aantal voorbeelden: explosieven, granaatscherven, chemische, radiologische of biologische gevaren. Eén drone zal niet zoveel schade doen, maar een hele groep natuurlijk wel. Ze noemen dit een ‘drone swarm attack’.

Steeds meer landen in de wereld werken aan anti-UAV-systemen. Om op deze manier drone-aanvallen of terroristische aanslagen te voorkomen. Dit blijkt echter moeilijker dan je denkt. Zeker als je je bedenkt dat veel drones niet eens te zien zijn op een radar. Welke manieren er op dit moment zijn om drones uit de lucht te halen, dat vind je hier.
Wat is het doel van drone-aanvallen?
De ‘onbemande luchtvaartuigen’, ook wel UAV’s genoemd, worden door het leger gebruikt om aanvallen in oorlogsgebieden uit te voeren. Uiteindelijk zijn ze bedoeld om schade toe te brengen aan de tegenstander. Er zijn echter verschillende soorten drone-aanvallen die ieder zijn eigen doel hebben. Hier kom ik later nog op terug. Tot slot zijn er terroristen die drones gebruiken om een aanslag te plegen.
Waarom worden drones gebruikt als aanvalsmiddel?
Drones worden gebruikt in situaties waarin een onbemande vlucht als te riskant of te moeilijk wordt beschouwd. Een drone is natuurlijk onbemand. Er hoeft dan geen drone piloot het luchtvaartuig te besturen. Aangezien militaire drones makkelijk 10 tot 20 uur kunnen vliegen, zijn ze in staat om een oorlogsgebied in de gaten te houden. Ze houden de wacht over het gebied en operen als ‘eye in the sky’. De drones sturen dan realtime beelden van activiteiten op de grond.
Ze worden simpelweg gebruikt omdat ze tot veel dingen in staat zijn. Daar komt bij dat alles automatisch verloopt. Militaire drones vliegen op basis van een satellietsignaal. Vanaf het opstijgen wordt de drone bestuurt met een directe datalink vanuit een grondstation. Als de verbinding is verbroken zal de drone automatisch in rondjes blijven vliegen, of terugkeren naar het opstijgpunt. Op het moment dat de verbinding is hersteld, vervolgt de drone zijn route.
Een drone creëert vooral rust. Ze zijn goedkoop, op afstand en een stuk veiliger. Bij een normaal gevechtsvliegtuig moet een piloot in enkele seconden beslissen wat hij/zij moet doen. Bij drones is dit niet geval. De beelden die de drone maakt worden verstuurd naar het grondstation. Bij een gevoelige missie kan de dronepiloot, een sensor operator (iemand die de camera’s en sensoren bedient), hooggeplaatste militairen en juridische adviseurs meekijken. Zij kunnen aan de hand van die beelden in alle rust besluiten wanneer, waar en hoe ze het doelwit onder vuur nemen.
Waarom worden drones überhaupt gebruikt? >>
Sinds wanneer wordt er aangevallen met drones?
De allereerste aanval met een onbemand luchtvaartuig vond plaats op 18 juni 2004. Sinds 2004 heeft de Amerikaanse regering duizenden doelen in Noordwest-Pakistan aangevallen met onbemande luchtvaartuigen. Ze werden bestuurd onder de Amerikaanse luchtmacht.
Waar worden drones nog meer voor gebruikt? >>
Soorten drone-aanvallen
Er zijn verschillende soorten militaire drones die voor verschillende drone-aanvallen geschikt zijn. Hieronder zet ik de meest voorkomende drone-aanvallen op een rijtje.
Verkenning: heel veel drones worden slechts alleen gebruikt om een bepaald gebied te verkennen. Het zijn de meest voorkomende militaire drones op de wereld. Je moet denken aan een drone van 5 meter lang en 1000 kilogram zwaar. Ze kunnen makkelijk 10 kilometer hoog en tientallen uren vliegen. Voorbeelden van verkenningsdrones zijn de Heron en de Gobal Hawk (zie afbeelding hiernaast). Ze helpen de militairen bij het verkennen van een gebied. Ze beschikken over uitstekende camera’s waarmee ze een gebied in een korte tijd kunnen scannen.

Vernietiging: dit zijn de luchtvaartuigen waar je aan denkt als je denkt aan militaire drones. het zijn grote drones die zijn bedoeld om een bepaald doelwit uit te schakelen. Ze kunnen schieten met raketten en lasergestuurde bommen. Ze zijn maar liefst 11 meter lang en kunnen 14 uur vliegen. Ik heb het dan over de Predator en de Reaper, de meest bekende militaire drones op de wereld. Er is nog weleens wat kritiek op deze drones, vanwege onnodige slachtoffers in het desbetreffende gebied.
Lokken: deze manier van aanvallen is merkwaardig. Er bestaan drones die een bepaalde reactie van de tegenstander proberen uit te lokken. Deze ‘lokvogels’ worden ingezet als afleiding. Hier komt het ‘onbemande’ van een drone goed van pas. Als de drone uit de lucht wordt geschoten maken zij plaats voor de gevechtsdrones. Dit zijn de drones die de schade moeten aanbrengen, zoals de predator en de Reaper waar ik het net over had.
Benieuwd naar meerdere soorten drones? Bekijk dan dit artikel. >>
Wie gebruiken drones in oorlog?
Sinds de eeuwwisseling zijn de meeste drone-aanvallen uitgevoerd door het Amerikaanse leger in landen als Afghanistan, Pakistan, Syrië, Irak, Somalië en Jemen met behulp van lucht-grondraketten. Ook Israël, China, Iran, Italië, India, Pakistan, Rusland, Turkije en Polen staan erom bekend dat ze vanaf 2019 operationele UCAV hebben gebruikt.
Alhoewel Amerika de grootste drone gebruiker is, zijn er genoeg andere landen die hier graag gebruik van maken. UK, Spanje en Frankrijk doen ook aardig mee. China gebruikt echter zijn eigen drone, namelijk de CH-4 die ze hebben gekocht van Iran en Egypte.
Hoeveel drones heeft Amerika? >>
De Amerikanen en de Britten maken voornamelijk gebruik van de Predator -en Reaper-drones. Israël en China gebruiken hun eigen drones. De VS verkoopt enkel drones aan landen van de NAVO, terwijl Israël daar een stuk minder moeilijk over doet. Op die manier komen steeds meer landen in handen van deze kennis en technologie. In de grafiek hieronder is duidelijk te zien hoeveel landen drones bezitten, maken en gebruiken.

Maar gebruiken landen deze drones ook? Op de afbeelding hieronder zie je landen die drone-aanvallen hebben uitgevoerd.

Hoeveel drones heeft Nederland? >>
Als we drones vergelijken met andere militaire luchtvaartuigen, dan zie je toch dat ze traag en niet lang kunnen vliegen. Er zijn daarom ook een hoop grondstations nodig om deze drones te onderhouden/op te stijgen. Er zijn momenteel ongeveer 236 dronebasissen en testlocaties in 61 landen. Veruit de grootste is de VS met alleen al 29 drone-basissen in 15 verschilllende Afrikaanse landen.
Helaas gebruiken ook terroristen steeds vaker drones. In 2017-2018 heeft de VS bijna een miljoen dollar uitgegeven aan drones. 300 DJI Phantom 4 drones, 115 fixed-wing drones en alle bijbehorende accessoires. Ze werden besteld uit Westerse landen en geleverd in gebieden rondom Syrië. Vanuit daar zijn de drones naar Syrië gesmokkeld. Dit laat zien hoe makkelijk het is voor terroristen om aan dit soort aantallen te komen.
Mag een land drones gebruiken tijdens oorlogsvoering?
Nergens staat dat dit niet mag. Drones mogen gewoon gebruikt worden tijdens oorlogsvoering. Landen zijn daarom aangewezen op internationale juridische kaders voor het gebruik van geweld en internationale wetgeving.
Uiteindelijk zorgen drones voor een afstand op oorlog. Veel mensen hebben kritiek op het gebruik van drones. Veel aanvallen hebben iets weg van executies en zelfs oorlogsmisdaden. Er zouden veel onschuldige burgers vallen, wat de VS nog altijd ontkent. Je zou je dus kunnen afvragen of drones in oorlogen een positieve ontwikkeling is. Uiteindelijk zetten militaire drones alleen maar aan tot geweld.
Hoe nauwkeurig zijn drone-aanvallen?
Dit is moeilijk te zeggen, want wanneer heb je een doel geraakt? Onderzoekers schatten dat 10 tot 20% van de slachtoffers burgers zijn. We hebben het dan alleen over Amerikaanse drone-aanvallen. Er wordt geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen burgers en strijders. Het ligt dus niet per direct aan de drone zelf, maar aan de dronepiloot.
Het doelwit wordt vaak gekozen aan de hand van verdacht gedrag. Voor de rest houden ze weinig rekening met de identiteit van de persoon. Iemand op de verkeerde plek op het verkeerde tijdstip kan dus als doelwit worden gezien.
Conclusie
Drones spelen een steeds belangrijkere rol in de moderne militaire strategie. Het draait hierbij vooral om het besparen van kosten en het beperken van risico’s. Naar verwachting zullen drones steeds vaker worden ingezet, zeker als militaire drones zich over de jaren heen zullen ontwikkelen. Drones zorgen er ook voor dat steeds meer landen zich in buitenlandse oorlogen/conflicten gaan mengen. Landen zijn nu eenmaal sneller geneigd om oorlog te voeren op het moment dat er minder op het spel staat. Het risico is laag, omdat er niemand in de drone zit. En alhoewel militaire drones honderden miljoenen kunnen kosten, zijn ze vergeleken gevechtsvliegtuigen helemaal niet zo duur.
Niet alleen ontstaat er sneller oorlog, de oorlogen duren ook steeds langer. Vooral de bevolking zal hier de dupe van zijn. Niet alleen omdat veel drone-aanvallen niet zo nauwkeurig zijn, maar ook door hongersnood en ziekte.
Drones maken het mogelijk om oorlog te voeren zonder daar al te veel openheid over te geven. Daar komt bij dat militaire drones zich over de hele wereld verspreiden, waardoor drones ook in verkeerde handen terechtkomen. Uiteindelijk zijn we nog in de beginfase van het ‘drone tijdperk’. Wie weet wat de toekomst ons zal brengen.
Bronnen:
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.