gopro here 3 tafel zonder housing

Wat is een GoPro? – Wat is de beste GoPro?

Een GoPro is een action camera die je voor veel verschillende doeleinden kun inzetten. Ze worden meestal gebruikt tijdens het filmen van een bepaalde activiteit. Ze vallen onder de compacte camera’s, waardoor je ze eenvoudig mee kunt nemen en op kunt bergen. GoPro is eigenlijk slechts een merk van een bepaalde action camera, maar de meest populaire en bekendste op dit gebied. GoPro was niet de eerste producent van compacte actie camera’s, maar wel de eerste die dit mainstream heeft gemaakt.

De beste GoPro’s van dit moment:

GoProMerkPrijs
GoPro Hero 9 BlackGoProBekijk op Bol.com >>
GoPro Hero 8 BlackGoProBekijk op Bol.com >>
GoPro MAXGoProBekijk op Bol.com >>

Ze werden oorspronkelijk gemaakt als compacte camera voor tijdens het surfen. De camera is ontworpen door de huidige CEO Nick Woodman. Alhoewel ze nog vaak worden gebruikt voor deze activiteit, zijn er ondertussen veel meer terreinen waarin ze opereren.

Wat is een GoPro?

In het kort is een GoPro een compacte camera die zoveel mogelijk kwaliteit in een zo klein mogelijk apparaat stopt. Dit wordt gecombineerd met een robuust frame, waardoor ze tegen een aardig stootje kunnen. Een ander groot voordeel is het feit dat ze waterdicht zijn. De oude modellen hebben hiervoor een waterdichte hoes nodig (GoPro housing), maar de nieuwe hebben zelfs dit niet meer nodig. Voor meer informatie over GoPro’s onder water: kan een GoPro onderwater?

In de kubusvormige camera bevindt zich een beeldsensor, processor, ultragroothoeklens en maximaal 3 microfoons voor het opnemen van audio onder verschillende omstandigheden. Plek voor veel knoppen is er niet. In veel gevallen hebben GoPro’s slechts 2 knoppen die je daadwerkelijk kunt indrukken. Daarnaast heb je vaak de mogelijkheid om je GoPro te besturen met touchscreen op de kleine display. Tot slot kun je nog altijd gebruikmaken van je telefoon om dingen aan te passen. Dit laatste is het fijnst en wordt het meest gebruikt.  

We hebben het nu vooral over het design van de GoPro gehad, maar de camerakwaliteit is ook wel handig. Een erg belangrijk onderdeel van elke camera is de lens. In plaats van een normale lens gebruiken GoPro’s een erg brede lens. Hierdoor krijg je meer op het beeld. Zo’n brede lens is handig, aangezien GoPro’s vaak ergens aan worden vastgemaakt, zoals aan het stuur of aan je helm. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je niet alles op beeld krijgt.

De GoPro Hero 9 kan zelfs worden uitgebreid met een speciale lens. Met een zogeheten Lens Mod kun je de beeldhoek met maar liefst 6 graden vergroten.

Met de beeldresolutie van GoPro’s is ook niet veel mis. Ze filmen al snel in 4K met 60 fps. Daar komt nog bij dat ze over een ingebouwde beeldstabilisator beschikken. Net had ik het al over de functie waarbij je de GoPro met je telefoon verbindt. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere action camera’s. Het wordt mogelijk gemaakt door ingebouwde WiFi en bluetooth.

Wat is een GoPro houder?

Een GoPro houder is een bepaald systeem/accessoire die het mogelijk maakt om een GoPro ergens op te zetten, aan te hangen of op te plakken. Het is iets wat een GoPro een GoPro maakt. Niet alle GoPro houders zijn even goed voor elke activiteit. Het is dus belangrijk om van tevoren te weten wat je met de GoPro gaat doen, voordat je een houder koopt. Ik zet hieronder verschillende soorten GoPro houders op een rijtje:

Uitbreidingsmontage: bij een uitbreidingsmontage moet je denken aan een selfiestick. Hiermee kun je vanuit interessante hoeken filmen, maar ook moeilijk bereikbare plekken bereiken. Je GoPro werkt met verschillende soorten statieven, zoals de 3-Way. Dit is een selfiestick die je helemaal kunt inklappen. Bekijk op Bol.com >>

gopro bevestiging aan boom onderwater gebruiken

Statische montage: naast de 3-way heb je nog veel meer vormen van statieven. Zo hebben we het nog niet gehad over de zogenaamde JAW Flex Clamp die erg flexibel is. Je bevestigt het systeem met een clip aan de onderkant. Door dit systeem kun je ze op heel veel verschillende plekken installeren. Ideaal voor een timelapse of tijdens het filmen van een activiteit. Bekijk op Bol.com >>

Draagbare montage

Zodra je jezelf wil filmen tijdens een activiteit, zal je je GoPro aan jezelf moeten hangen. Denk aan tijdens het fietsen, skiën of hardlopen. Voor dit soort extreme omstandigheden zijn veel verschillende houders gemaakt. Ik zet ze hieronder op een rijtje:

Front mount: deze methode wordt vaak gebruikt voor activiteit waarbij je een helm draagt. Met deze manier van monteren plak je het statief op iets, bijvoorbeeld op een helm. Het nadeel is dat je de sticker er niet zomaar af kan halen. De GoPro is echter eenvoudig van het statief te halen. Bekijk op Bol.com >>

GoPro side Mount: bij de bovenste methode monteer je je GoPro op je helm. Met deze methode monteer je de GoPro aan de zijkant van je helm. Vergeleken het plaksysteem is deze er veel makkelijker af te halen. Bekijk op Bol.com >>

GoPro Vented Helmet Strap Mount: dit is een band die je om je helm kunt doen. Dit is een goed systeem voor fietshelmen die gaten tussen de helm hebben zitten. Bij een helm zonder gaten werkt de front mount juist weer goed. Bekijk op Bol.com >>

Montage aan je lichaam: je kunt je GoPro aan je helm of op je fiets monteren, maar ook aan jezelf. Hier heb je een zogenaamde chest strap voor. Ook deze vorm van bevestigen kun je tijdens het skiën, fietsen of hardlopen goed gebruiken. Bekijk op Bol.com >>

Hieronder zie je ze allemaal nog even op een rijtje:

Als je meer wil weten over GoPro houders (mounts), lees dan meer in deze blog: hoe bevestig je een GoPro op je helm? >>

Wat is GoPro Plus?

GoPro Plus maakt het eenvoudig om altijd en overal toegang te krijgen tot je foto’s en video’s die je met je GoPro hebt gemaakt. Je kunt de inhoud automatisch uploaden naar de cloud, zodat je ze kunt bekijken, bewerken en delen vanaf je telefoon.

Veel mensen klagen over het feit dat je niet gemakkelijk een back-up van je beelden kunt maken. Ze zijn naderhand moeilijk te bewerken, tenzij je een extern bewerkprogramma hebt. Om deze reden heeft GoPro de GoPro Plus gelanceerd. Je kunt gebruik maken van een 60 dagen gratis GoPro Plus-service om te testen en uit te proberen. Hieronder ga ik verder in op de functie van de GoPro Plus.

Meer dan extra opslag: de GoPro Plus koop je in de vorm van een abonnement. Het abonnement levert je niet alleen extra opslag op, maar nog veel meer. Het kost ongeveer 5 euro per maand, waardoor je 35 uur video, 62.500 foto’s of een combinatie van beide extra krijgt. Dit staat ongeveer gelijk aan 250GB. Naast deze extra opslag en back-upservice krijg je als abonnee ook het volgende:

 • Toegang tot veel muziek voor onder je GoPro video’s
 • 20% korting op accessoires en GoPro houders (zoals ik die eerder heb benoemd)
 • Toegang tot exclusieve kleding
 • Premium support

Om gebruik te maken van de 20% korting moet je wel via de GoPro online winkel bestellen. Zodra je gebruik wil maken van de gratis proefperiode kun je je het beste via de website inschrijven. IOS-gebruikers die zich aanmelden via de App Store krijgen namelijk een maximale proefperiode van 30 dagen.

Verder kun je de GoPro Plus gebruiken op elk apparaat. Denk aan Windows, Android en Mac. Een groot nadeel is echter dat je beelden niet in de hoogste resolutie kunt opslaan. De maximale camerakwaliteit is 1080p en 12 MP foto’s. Voorbeeld: je maakt een video in 4K en slaat hem op in GoPro Plus. Je video wordt dan niet opgeslagen in 4K, maar in 1080p. Zodra je de beelden vanuit GoPro Plus ergens wil uploaden, blijven de bestanden in 1080p. Dit is voor sommigen een afknapper, voor de ander maakt het niets uit.

Wat is GoPro Quik?

Met de GoPro Quik app kun je eenvoudig en snel de beelden van je GoPro bewerken. De app is in staat om je beelden automatisch te bewerken. Het bewerkprogramma is vrij eenvoudig, maar voor de meeste meer dan genoeg.

Het is ook mogelijk om muziek onder je video’s te zetten. Dit is echter vrij beperkt en hoef je niet veel van te verwachten. Voor meer soundtracks onder je video zal je moeten upgraden naar GoPro Plus waar ik het hierboven over heb gehad. Naast muziek kun je ook filters, transities en teksten aan je video toevoegen.

Wat is Protune GoPro?

Protune is een functie binnen je GoPro-instellingen die je meer controle geeft over de foto- en video-instellingen. Je zet hem een soort van op een handmatige modus. Met de Protune kun je camera-instellingen veranderen, zoals de sluitertijd, belichtingscompensatie, witbalans, kleurprofiel, ISO en scherpte. De functie is standaard uitgeschakeld maar kun je vrij eenvoudig aanzetten.

Bekijk de beste GoPro instellingen >>

Protune is voornamelijk voor gebruikers die een specifieke look hebben op hun foto’s en video’s. Bij het gebruik hiervan moet je eigenlijk van plan zijn om naderhand te beelden te bewerken. Hier gebruik je dan een wat professioneler programma voor. De GoPro Quik app is een voorbeeld van een bewerkprogramma dat tekort komt op dit gebied. Ben je van plan om mooie beelden te maken op een bepaald moment? Bereid je dan eerst voor door Protune alvast te gebruiken.

Dit zijn de GoPro’s die dit programma ondersteunen:

 • MAX
 • Hero 9 Black
 • Hero 8 Black
 • Hero 7 Black
 • Hero 6 Black
 • Hero 5 Black
 • Hero 5 Session
 • Hero 4
 • Hero Session
 • Hero 3+ Black Edition
 • Hero 3: Black and SilverEdition

Wat is een goede GoPro?

Er zijn onderhand aardig wat GoPro modellen op de markt. Uiteraard is de duurste GoPro de beste. Hieronder zet ik  topmodellen voor je op een rijtje:

GoPro Hero 9 Black

De GoPro 9 is de beste GoPro van dit moment, maar ook de duurste. De belangrijkste toevoeging is het LCD-kleurenscherm aan de voorkant. Ook de resolutie heeft een boost gekregen. Hij schiet foto’s met 20 MP en filmt in 5K. Dit laatste zal voor veel mensen niet zo boeiend zijn. Je hebt alleen profijt van deze hoge resolutie als dit ook kan worden afgespeeld op je apparaat. Meestal spelen je telefoon, computer of beeldscherm een maximale resolutie van 4K af. Heel veel heb je dan niet aan de 5K resolutie.

Voordelen

 • Goed stabilisatiesysteem
 • Uitstekende 5K videoresolutie
 • Ingebouwde bevestiging

Nadelen

 • Groter dan de Hero 8 en de Hero 7
 • Ondersteunt geen oudere batterijen
 • 5K kan op veel apparaten niet worden afgespeeld
 • Duur

GoPro Hero 8 Black

Hij kan niet in 5K filmen en heeft een verouderde beeldstabilisatie, toch beschikt hij ook over een ingebouwde houder. Net zoals de Hero 9 kun je hem van allerlei accessoires voorzien. Voorbeelden zijn het toevoegen van een tweede schermpje of lichten aan de zijkant van de GoPro. Dit is bijvoorbeeld handig als je met je GoPro gaat duiken. Als je geen 5K nodig hebt zou dit een goede optie kunnen zijn.

Voordelen

 • Goede beeldstabilisatie
 • 4K resolutie
 • Veel vrijheid omtrent het instellen van je frame rate
 • Ingebouwde bevestiging

Nadelen

 • Scherm is kleiner dan sommige andere modellen

GoPro MAX

Het is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de vorige 360-graden camera. De Max maakt 5.6K beelden in alle richtingen. Je hebt 4 verschillende brandpuntafstanden, hypersmooth-beeldstabilisatie en ProTune-videobewerkingssoftware.

Voordelen

 • Super goed gestabiliseerd 360-graden beeldmateriaal
 • Videokwaliteit s aanpasbaar

Nadelen

 • Geen 4K video-opname
 • Een beetje prijzig

Scroll naar boven