RC auto offroad nitro motor

Wat is een nitro auto? – Nitro brandstof bewaren en kopen

In de modelbouwwereld maken ze gebruik van verschillende krachtbronnen. Dit is er in de vorm van elektriciteit, maar ook in de vorm van brandstof. Zo gebruiken ze vaak benzine en nitro. Zeker nitro is een veelgebruikte brandstof, maar wat is nitro brandstof nu eigenlijk? In dit artikel leg ik uitgebreid uit wat dit spul precies inhoudt. Ik richt me voornamelijk op de nitro brandstof die wordt gebruikt voor RC auto’s 

Wat is een nitro auto? Een nitro auto is vrijwel altijd een op afstand bestuurbare modelauto die rijdt op nitro methaan. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen rijden ze niet alleen op nitro methaan, maar ook op methanol en olie. Hierbij moet je rekening houden met de juiste samenstelling. Om dit echt goed te begrijpen zul je moeten weten wat nitro brandstof precies is. Hier ga ik verder deze blog diep op in. Hoe start je een nitro auto?

Wat is nitro brandstof? 

Nitro brandstof is een brandstof dat bestaat uit verschillende hoofdbestanddelen. Nitro brandstof bestaat uit synthetische of plantaardige olie, methanol en nitromethaan.  

Methanol: dit is eigenlijk het hoofdbestanddeel van de brandstof. Methanol wordt vaak tot de primaire alcoholen gerekend, maar hoort hier volgens de definitie niet bij.   

Nitro methaan: het wordt in de volksmond ook wel nitro genoemd. Het is lid van een familie van explosieve stoffen die zuurstof en stikstof bevatten. Het is te vergelijken met TNT (trinitrotolueen) en buskruit (nitrocellulose). Ja, alles met het woord ‘nitro’ erin is gevaarlijk. Maar wat maakt ze zo gevaarlijk? Als de zuurstof in de nitrogroep afbreekt tot gasvormige verbrandingsproducten, creëren ze grote hoeveelheden warmte en druk. Dit kan zonder dat er meer zuurstof voor nodig is. Ze kunnen dus ook helemaal zonder lucht verbranden.  

Om 1 kg benzine te verbranden heb je 14.6 kg lucht nodig, terwijl je voor dezelfde hoeveelheid slechts 1.7 kg nitro methaan nodig hebt. Een cilinder kan per slag slechts een beperkte hoeveelheid gasmengsel bevatten. De hoeveelheid lucht wordt in dit geval vervangen door de verbanding van nitro methaan. Je verbrandt dus in dezelfde tijd 8.7 keer zoveel nitro methaan dan benzine. Nitro methaan levert ook nog eens 2.3 keer zoveel energie dan benzine. De verbrandingssnelheid is ook iets hoger dan benzine, namelijk 0.5 m/s.  

Nitro methaan zit niet in alle soorten brandstof. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste is nitro methaan relatief duur. Ook zijn niet alle motoren gebouwd voor het gebruik hiervan.  

Olie: de olie verbrandt vrijwel niet of nauwelijks. Het zorgt voor koeling en smering in de motor. Je kunt het best plantaardige olie kiezen, maar ook synthetische olie wordt gebruikt vanwege de lage prijs. Het is Ricinusolie, ook wel Wonderolie of Castor olie genoemd. Het wordt gebruikt omdat synthetische olie slecht mengt met methanol. Vandaar dat nitro brandstof vrijwel altijd wordt gemengd met synthetische olie en wonderolie.  

Je weet nu dat een kant-en-klaar mengsel een bepaald percentage aan nitro methaan heeft. Het percentage is meestal 0, 1, 5, 10, 16 of 25% nitro methaan. Het varieert vaak tussen de 16% en 25% bij RC auto’s. Het oliepercentage zit meestal tussen de 10% en 29%. Dan kom je op een gemiddelde uit van ongeveer 20% aan olie.  

Naarmate je meer nitro toevoegt, produceert de motor meer vermogen. Dit resulteert echter in een hoger brandstofgebruik. Dit komt omdat de brandstof/luchtverhouding op dat moment verandert. Hierdoor gaat er meer brandstof door de motor. Doordat er meer nitro in de brandstof zit, wordt de temperatuur in de verbrandingsmotor hoger. Dit wordt weer gecompenseerd met de grotere hoeveelheid brandstof die door de motor gaat. Dat heeft namelijk een koelend effect. Denk maar aan de verbrandingssnelheid van 0.5 m/s waarover ik het eerder dit artikel had.  

Hoe werkt een radiografisch bestuurbare auto? >>

Met een mengsel van 20% ricinusolie, 5% nitro methaan en 75% methanol kan er niets misgaan. Maar in principe kan een RC auto prima overweg met 16% tot 25% aan nitro. Meer dan 25% aan nitro is zeker niet aan te raden. Dan heb ik het vooral over de recreatieve rijders. Zelfs kleine hoeveelheden nitro methaan hebben al een verhogend effect op het motorvermogen. 

Het is dus een ingewikkeld goedje dat ook nog in verschillende samenstellingen voorkomt. Zo is er nitro brandstof voor RC auto’s, maar ook voor RC vliegtuigen. Het is belangrijk om te weten dat nitro brandstof voor RC vliegtuigen niet kan worden gebruikt voor RC auto’s. Dit komt omdat de motor van RC auto’s een stuk minder kan koelen vanwege de body die om de motor heen zit. Om ervoor te zorgen dat de motor toch voldoende koeling en smering krijgt, gebruik je meer olie. En dan hebben we het voornamelijk over wonderolie. Meer over nitro mehtaan vind je op Wikipedia.

Hoelang en hoe bewaar je nitro brandstof? 

Bewaar de brandstof op een koele plek goed afgesloten in het donker. Het is beter als je het bewaart in een fles die grotendeels vol is. Zo voorkom je dat er overtollig vocht uit de lucht in de fles komt. Er komt dan geen zuurstof in de brandstof telkens als je de fles opent. Houd de brandstof uit de buurt van hitte, vonken of statische elektriciteit. Let ook op de ondergrond waarop je de fles zet. Zo kan vocht van beton op lange termijn ook voor meer vocht in de fles zorgen. In plaats daarvan kun je er een houten plank of een tapijt onder leggen.  

Brandstof kan op deze manier lang worden bewaard. Nitro brandstof kan ongeveer enkele jaren worden bewaard. Tenminste, als brandstof voor modelauto’s. Je kunt het wel 20 tot 30 jaar bewaren, maar dan kun je het beter gebruiken om de barbecue mee aan te steken. Het heeft dan geen zin meer om het te gebruiken als modelbouwbrandstof. Het hangt voornamelijk af van de luchtvochtigheid. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe sneller de verhouding verandert en hoe sneller je hem niet meer kunt gebruiken. Als je hem helemaal goed bewaart zou je er ook 1 jaar verder mee kunnen. Als je hem 1 nacht open laat staan, dan is het snel afgelopen.  

Pure nitro is erg gevaarlijk en mag absoluut niet verhit raken. Bewaar Nitro brandstof op dezelfde manier als benzine, dan ben je al een eind op weg. Bewaar het ook niet naast stopcontacten en het allerbelangrijkste: gebruik je verstand.  

Nitro brandstof heeft als nare eigenschap dat de samenstelling verandert. Dit gebeurt onder invloed van licht en vocht dat wordt aangetrokken door de methanol. Daar komt bij dat methanol erg makkelijk verdampt. Dit gebeurt zelfs als je het bewaart in een kunststof jerrycan of fles. Het gaat dus door de verpakking heen. Hierdoor verandert de samenstelling op den duur. Ik raad je daarom af om nitro brandstof tweedehands te kopen. Dit kunnen een hoop problemen verklaren. Als gevolg kan de motor afslaan, het vermogen dalen en loopt de motor niet lekker.   

Waar koop je nitro brandstof? 

Nitro brandstof is gewoon verkrijgbaar in verschillende RC winkels. Het is vrij duur en wordt daarom niet heel veel gebruikt. Verder moet je de brandstof bij de winkel zelf op komen halen. Het mag niet per post verstuurd worden, vanwege veiligheidsredenen. Nitro brandstof is verkrijgbaar in verschillende samenstellingen, dus let hier op. 

Nitro auto of elektrische auto kopen? 

Ik zal alle voordelen en nadelen van deze 2 opties op een rijtje zetten. Elektrische RC auto’s zijn heel anders dan RC auto’s met een nitro motor. Het verschil zit hem enkel in de motor. De één is elektrisch, terwijl de ander zijn energie haalt uit nitro brandstof.  

Hieronder zie je de beste elektrische RC auto’s van dit moment:

Beste elektrische RC auto’sMerkPrijs
Rustler 4X4 VXL Brushless TraxxasBekijk op Bol.com >>
Traxxas Slash VXL 2WD TSMTraxxasBekijk op Bol.com >>
Traxxas Rustler 37054-1TraxxasBekijk op Bol.com >>

RC auto’s met een nitro motor maken een stuk meer geluid. Verder komt er rook uit het apparaat. Voor velen is dit één van de belangrijkste redenen waarom ze voor een nitro auto kiezen. Het lijkt meer op een daadwerkelijk voertuig en wordt minder snel als speelgoed gezien. Verder is er geen accu die je telkens hoeft op te laden. Zolang je genoeg brandstof hebt kun je zolang rijden als je zelf wil.  

Er zijn echter ook een hoop nadelen aan RC auto’s op nitro brandstof. Juist omdat ze geluid maken, kun je er niet overal mee rijden. Zo lijkt me het niet handig om te gaan crossen in je woonwijk. Een RC-auto op elektriciteit is hier veel geschikter voor. Niet veel mensen zullen hier last van krijgen. Je komt overal een stuk sneller mee weg. Dan heb je ook nog het nadeel van de brandstofkosten. Die zijn bij nitro auto’s vrij hoog. Dit is niet het geval bij elektrische motoren, waarbij je enkel een accu hoeft op te laden.

Dan hebben we het ook nog niet gehad over het onderhoud. Elektrische motoren hoef je vrijwel niet te onderhouden. Nitro motoren echter wel. Je zult hier eens in de tijd aan moeten sleutelen. Meer informatie hierover vind je in de video hiernaast.  

Elektrische motoren beschikken over een stuk meer power dan nitro motoren. Ze geven namelijk in één keer al het vermogen. Dit geldt niet voor nitro motoren. Verder kunnen elektrische motoren dezelfde snelheden behalen. Uiteindelijk gaat het om het gevoel wat je bij een auto hebt. Dit is voor iedereen weer anders. Je zult dus zelf een afweging moeten maken. Ik zet hieronder alle voordelen en nadelen nog even op een rijtje: 

Nitro RC auto’s 

+ Maken geluid en wordt meestal leuker ervaren 
+
Veel onderhoud (als je het leuk vindt) 
+
Lange tijd achter elkaar racen (oneindig veel brandstof) 

Maken veel geluid, kun je dus niet overal mee rijden 
Veel onderhoud (als je het niet leuk vindt) 
Duurder 

Elektrische RC auto’s  

+ Meer power 
+ Goedkoper 
+ Minder overlast 
+ Geen onderhoud 

Geluidloos en wordt minder leuk ervaren 
Accu telkens opladen 

De beste elektrische RC auto’s van dit moment:

Scroll naar boven