Wel of geen drone kopen

Wel of geen drone kopen? – Koopadvies voor drones

Als je een dure drone wil kopen wil je zeker weten of dit wel verstandig is. Je zit niet te wachten op een miskoop. In dit artikel noem ik de voordelen en nadelen van een drone. Ik kan je hier goed advies over geven, aangezien ik voldoende ervaring heb. Na het lezen van dit artikel kun je zelf de afweging maken. Ik kan niet alles noemen, maar de meest belangrijke punten zet ik op een rijtje. Ik heb het in dit artikel voornamelijk over camera-drones. De drones van minimaal een paar honderd euro, bijvoorbeeld van DJI. Speelgoeddrones van een paar tientjes en FPV-drones vallen hier dus niet onder. 

De beste drones van dit moment:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com >>
2.DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com >>
3.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com >>
4.DJI Mavic 3DJIBekijk op Bol.com >>
5.DJI FPV DJIBekijk op Bol.com >>
6.DJI Mavic Air 2DJIBekijk op Bol.com >>

Waarom moet je wel een drone kopen? 

Er zijn genoeg redenen waarom je wel een drone moet kopen. Waarschijnlijk had je dat al in de gaten, anders overweeg je niet om er één te kopen.  

1. Veel mogelijkheden 

Je kunt meer met een drone doen dan je denkt. Er zijn vele mogelijkheden, waarvan ik een paar op een rijtje ga zetten.

Allereerst beschikt een goede drone over veel functies. DJI-drones bestuur je met een smartphone met daarop een app. In die app kun je van allerlei dingen instellen. Hoe duurder de drone, hoe meer mogelijkheden. Ook de camera-instellingen kun je veranderen. Welke camera-instellingen het best zijn verschilt per drone. Kijk eens op YouTube of je daar iets kunt vinden over de drone die je in gedachte hebt. Verder kan een drone door zijn GPS automatisch vliegen. Zo kan hij objecten en waypoints volgen. Denk aan de Activetrack, Point of interest en Waypoints. 

Ook kun je gebruik maken van een Flight simulator van DJI. Als je een drone van het merk DJI koopt is het mogelijk om op een computer met een drone te vliegen. De gratis versie is meer dan voldoende en ideaal als het regent of als je geen zin hebt om naar buiten te gaan. Het is een goede manier om het vliegen met een drone te leren.  

Wel of geen drone kopen

Met het bewerken van je beelden ga je nog een stap verder. Je duikt zo de wereld van de fotografie in. Op deze manier wordt je hobby ineens heel breed. Je kunt hier al je creativiteit in kwijt. Zo maak je het filmen met een drone nog leuker. De al unieke beelden worden zo nog unieker. Begin met een gratis bewerkprogramma en kijk of het iets voor je is. Later kun je nog upgraden naar het echte werk.  

2. Kans op een crash is laag 

De meeste mensen zijn voor het kopen van een drone bang dat ze hem crashen. Tenminste, daar was ik bang voor. Het vliegen van een drone hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Zeker als je een drone van DJI koopt hoeft dit geen probleem te zijn. Een speelgoeddrone is natuurlijk een stuk moeilijker te besturen. Hij blijft namelijk niet automatisch in de lucht vliegen. Dit komt omdat hij geen GPS-signaal heeft. De drone vliegt een stuk minder stabiel en valt gewoon uit de lucht als je hem niet bestuurt. Dit geldt niet voor drones met een GPS-signaal.  

Mocht je echt bang zijn voor een crash, overweeg dan om een drone verzekering te kopen. Deze verzekering dekt je voor (vrijwel) alle schade die je aanricht aan je drone.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Is drone vliegen moeilijk? >> 

Daar komt bij dat de duurdere drones van minimaal een paar honderd euro allerlei handige functies hebben. Ik heb het dan voornamelijk over drones met veiligheidsmaatregelen. Zo beschikt elke DJI-drone tegenwoordig over sensoren waarmee ze obstakels kunnen ontwijken. Met deze obstakeldetectie wordt het een stuk moeilijker om een drone te crashen. Verder zijn er nog functies zoals de RTH-functie. De RTH staat voor ReturnToHome, waardoor de drone meteen terugvliegt en landt op het moment dat de verbinding is verbroken. Zo kan ik nog even doorgaan. Wat de drone doet als de verbinding is verbroken kun je ook zelf instellen. Dit zie je op de foto hieronder.

RTH-instellingendji-appGO4_optimized

Bang voor een crash hoef je in dit geval dus niet te zijn. Het is vooral belangrijk om je verstand te gebruiken. Zodra je gaat stunten is de kans op een crash natuurlijk een stuk groter. Er kan natuurlijk ook een fabrieksfout zijn, maar dat komt nauwelijks voor. Ik raad je aan om je drone te kopen op DJI.com. Zo heb je de minste kans op een fabrieksfout.  

3. Ze worden steeds goedkoper 

Drones worden steeds beter en dat voor steeds minder geld. De prijskwaliteitverhouding gaat omhoog. Voor hetzelfde geld is de technologie verbeterd. Of een drone duur is hangt helemaal van jezelf af. Het is maar wat je ervoor over hebt. In dit geval denk ik dat goedkoop duurkoop is. Een goedkope speelgoeddrone gaat misschien een paar weken of een maand mee. Een dure drone gebruik je zeker weten een paar jaar. Zie het als een nieuwe telefoon. In veel gevallen kun je hem na een aantal jaar nog gebruiken, maar je bent toe aan iets nieuws.  

Waarom zijn drones duur? >> 

Over de tijd heen kun je extra accessoires voor je drone aanschaffen. Zo kun je een VR-bril kopen voor je drone. Extra accu’s voor een veel langere vliegtijd komen ook van pas. Verder zijn er nog veel meer dingen die het vliegen van een drone telkens vernieuwend kunnen maken.  

Hieronder zie je eventueel handige drone accessoires:

Landingpad voor drone

Hierboven zie je landingpads. Ze zorgen voor een veilig oppervlak waarop elke drone kan landen en opstijgen.

Drone tassen

Hierboven zie je 2 verschillende drone tassen. met deze tassen kun je je drone veilig en makkelijk vervoeren.

4. Geld verdienen 

Met drones kun je ook een extra zakcentje verdienen. Zeker met de Europese regelgeving sinds 31 december 2020 is dit mogelijk. Zolang je je aan alle regels houdt mag je een drone gewoon commercieel inzetten. Er zijn dus veel versoepelingen op dit gebied. Grote kans dat je wat mooie luchtfoto’s -of video’s kunt maken voor je omgeving. 

5. Want het is leuk.. 

Tot slot vlieg je natuurlijk met een drone omdat het leuk is. Niet alleen het vliegen, maar ook het filmen. Je kunt het telkens interessant maken door op verschillende plekken te vliegen. Die beelden kun je vervolgens samenvoegen tot een mini-dronefilm. Het is ook mogelijk om over te stappen naar FPV-racing. Dit zijn drones waarmee je kunt racen op hoge snelheden. Je gebruikt hiervoor goggles (soort VR-bril). Vandaar dat ze FirstPersonView-drones worden genoemd. Het is een stuk moeilijker om deze drones te besturen, maar het is ontzettend leuk. Het is echter een stuk moeilijker om met deze sport te beginnen. Veel van dit soort race drones worden namelijk zelf gemaakt. 

Waarom moet je geen drone kopen? 

Toch zijn er ook mindere kanten aan het hebben/kopen van een drone. Elk voordeel heeft zijn nadeel en dit geldt ook voor drones. Het zijn zeker weten punten waarop je moet letten voordat je je drone koopt. 

1. Regelgeving 

Veruit de belangrijkste in dit rijtje. Dit is waarom de meeste mensen afhaken. De regelgeving is al een lange tijd onduidelijk, streng en verandert continu. Dit was vooral het geval voor 31 december 2020, toen de Europese wetgeving nog niet was ingevoerd. Ik ga in dit artikel niet diep in op de regelgeving in Nederland, maar het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden. Zo is er een kaart waarop alle no-fly zones staan aangegeven. Dit zijn gebieden door heel Nederland waar je niet mag vliegen. Voor meer regels kun je terecht bij de Rijksoverheid.

Je kunt ook de onderste artikelen lezen voor meer duidelijkheid. Want wat zijn de consequenties als je je niet aan deze regels houdt? Controle op drone gebruik is er namelijk nauwelijks. 

Boete voor drone vliegen? >> 
Waar mag je drone vliegen? >> 

2. Weer  

Niet alleen de regelgeving, ook het weer brengt beperkingen met zich mee. Op een regenachtige dag kan/wil je niet met een drone vliegen. Niet alleen omdat je geen zin hebt om naar buiten te gaan, ook omdat je drone niet tegen regen kan. Dit zorgt ervoor dat je op veel dagen niet kunt vliegen. Je kunt altijd nog de gratis DJI-flight simulator gebruiken waarover ik het eerder dit artikel heb gehad.  

3. Leeftijd 

Er is een minimumleeftijd voor drones. Voor jonge kinderen zijn drones niet aan te raden. In principe kan een kind van 8 jaar al een drone besturen. Ik heb het dan wel over de speelgoeddrones. Dit zijn de microdrones van een paar tientjes. Hierbij is wel toezicht van de ouder nodig. Vanaf 12 jaar kunnen kinderen zelfstandig een drone besturen. Je kunt dan al aan drones denken van maximaal 250 gram. Sinds 31 december 2020 zijn de regels omtrent drones voor kinderen veranderd. Kinderen onder de 16 jaar mogen geen drones besturen boven de 250 gram. Houd hier dus rekening mee. 

De beste drones voor kinderen van dit moment:

4. Kans op een crash 

Ook al heb ik eerder dit artikel gezegd dat de kans klein is, het kan alsnog gebeuren. Mocht je drone crashen, dan mag je blij zijn als alleen de propellers zijn beschadigd. Die zijn namelijk vrij goedkoop en eenvoudig te vervangen. Je hebt een groter probleem als de camera, het frame of de gimbal is beschadigd. De gimbal zorgt ervoor dat de camera stabiel blijft en die kunnen best duur zijn. Grote kans dat je besluit de drone ‘ooit’ te repareren, om hem vervolgens een aantal jaar op de kast te laten staan. Je kunt altijd nog de DJI Care Refresh aanschaffen. Zo bescherm je je drone tegen allerlei soorten schade.

Conclusie 

Het is aan jou om een afweging te maken tussen de voordelen en de nadelen. Je kunt rekening houden met het weer en de kans op een crash. Houd het weer goed in de gaten en pak je kans als het een zonnige dag is. Wat betreft de leeftijd zul je moeten wachten tot je oud genoeg bent, meer is er niet aan te doen.

Toch zijn er voor kinderen onder de 16 jaar genoeg opties. Zo is de DJI Mini 2 minder dan 250 gram (namelijk 249 gram). Eén van de, dan wel niet de beste drone onder de 250 gram op dit moment. De kans op een crash kun je zelf verkleinen. Let op het weer, denk na en doe geen gekke dingen. Zo is het mij gelukt om in de afgelopen jaren geen één drone te crashen. 

De regelgeving kan echter wel een reden zijn om het kopen van een drone over te slaan. Ze zijn vrij streng, zeker als je kijkt naar alle no-fly zones in Nederland. En alhoewel veel mensen zich niet aan deze regels houden, heeft niet iedereen zin om de regels te overtreden.  

Naar mijn mening zou ik wel een drone kopen. Zolang je rekening houdt met de nadelen zijn er meer voordelen. Maar goed, je kunt zelf de afweging maken. Niet iedereen denkt hier zo over. Ik hoop dat je een goede keuze kunt maken. Koop in ieder geval een goede drone. De drones van DJI geven je de meeste mogelijkheden en zijn van de beste kwaliteit. In de sidebar hiernaast kun je zien welke drones momenteel de beste keus zijn. 

Scroll naar boven
Geen mislukte drone foto’s meer?
Download het gratis stappenplan

Maak professionele luchtfoto’s met je drone. Volg een stappenplan waarmee je van niets naar een mooie luchtfoto gaat. 

Gratis stappenplan

In 6 stappen professionele drone foto's maken?