nederlandse politiedienst met motoren

Welke drone gebruikt de politie? – Drones van de politie

Niet alleen het leger en de bevolking, ook de politie gebruikt drones. Drones worden al aardig ingezet door de politie. Dit kun je allemaal volgen op het twitteraccount ‘@politiedrone’. Hierop posten ze regelmatig berichten over drones. Ze laten zien bij wat voor soort gevallen ze worden ingezet. Na het lezen van dit artikel weet je wat voor drones de politie gebruikt, wanneer, waarom en waarvoor. Ik kan je niet garanderen dat dit alle drones zijn. Toch heb ik geprobeerd er zoveel mogelijk op te zoeken.  

Welke drone gebruikt de politie? 

De politie gebruikt over het algemeen drones die ook te koop zijn voor consumenten. Hieronder beschrijf ik de modellen die ik ben tegengekomen. Dit zullen vast en zeker niet alle drones zijn, maar de belangrijkste staan er. Het is belangrijk om te weten dat niet alleen de politie, maar ook de brandweer drones inzet. Verder worden er soms drones door het leger gebuikt. Het kan zijn dat ze drones onderling aan elkaar uitlenen. 

Mavic 2 drones: om te beginnen met de kleinste drone uit dit rijtje. De Mavic drones zijn kleine drones die je kunt inklappen. Erg fijn dus om onderweg mee te nemen. Verder vliegen ze met de Mavic 2 Enterpise. Dit is een andere versie van de Mavic 2. Een veel duurdere en geavanceerdere drone dan de Mavic 2 Pro en de Mavic 2 Zoom. Hij is speciaal gericht op industrieel werk. Zo heeft de Mavic 2 Enterprise Dual twee camera’s, waarvan één warmtecamera. Tot slot kan je speciale ‘kits’ op de drone installeren. De mogelijkheden zijn spotlight, beacon en speaker. De spotlight werkt als een schijnwerper en de beacon als een flitser die je vanaf 5 kilometer nog kunt zien. Bij de speaker kun je zelf een bericht inspreken die de drone vervolgens afspeelt.  

Matrice210: ook de Matrice210 kun je gebruiken voor industrieel werk. De drone is velen malen groter dan de Mavic 2 drones. Ook beschikt hij over een warmtebeeldcamera. Daarnaast is hij ook nog eens waterdicht en gemaakt voor extreme weersomstandigheden. Ook op de Matrice 210 kun je een speaker plaatsen. Uiteindelijk zijn er meerder modellen van de Matrice beschikbaar. Zo heb je ook nog de Matrice210 RTK voor extra precisie in de lucht en de Matrice200. Verder kun je er nog verschillende camera’s aan hangen. Dit zijn de Zenmuse X4S, X5S, Z30-zoomcamera of een XT-warmtecamera.   

Inspire 2: een veelgebruikte drone onder de luchtfotografen. Veel professionele luchtfotografen maken gebruik van deze Inspire-drones. De Inspire 2 is de nieuwste versie hiervan. Hij is wat minder gericht op industrieel werk dan de bovenstaande drones. De drone is niet waterdicht, maar kan in hoge kwaliteit filmen. Net zoals de Matrice beschikt hij over 2 batterijen, waardoor hij extra lang kan vliegen. Ook kun je hem met twee personen besturen. Dit betekent dat één persoon de camera bestuurt en de ander de drone zelf. 

Raven MQ-11B: de politie heeft in het verleden nog weleens gebruik gemaakt van UAV’s van het ministerie van Defensie. Het gaat in dit geval om de Raven MQ-11B. Deze bijdrage werd geleverd door de defensiemedewerkers van zogenaamde Raventeams. De drones die ze gebruiken zijn van het merk Raven. De verkenningsdrones zijn uitgerust met een daglicht- of nachtzicht camera. Hij lijkt helemaal niet op de bovenstaande drones. Dit komt omdat het geen quadcopter is (drone met 4 motoren). In plaats daarvan is het een fixed wing drone met een vaste vleugel die lijkt op een vliegtuig. Dit systeem kan de politie bijvoorbeeld informatie geven over mensenstromen bij publieksevenementen. Meer over dit verkenningssysteem

Kabeldrone: een tethered drone (ook wel kabeldrone genoemd) is een drone die vliegt aan een kabel. Deze kabel zorgt ervoor dat de drone continue stroom krijgt tijdens het vliegen. Op die manier kun je veel langer in de lucht blijven vliegen. Zo hoef je niet telkens te landen om de batterij te vervangen. Dit kabelsysteem kun je op meerdere verschillende drones installeren. Het enige nadeel is dat ze niet zo hoog kunnen vliegen als drones zonder kabel. De beelden die de kabeldrone maakt worden meteen doorgestuurd naar de meldkamer.  

Waarvoor gebruikt de politie drones? 

Drones zijn in te zetten voor allerlei diverse doeleinden. De politie gebruikt drones niet voor één specifieke situatie. Elke situatie is weer anders en als daar een drone bij kan helpen, dan gebruiken ze hem. Politie zelf: ‘De politie ziet het gebruik van drones als een goede aanvulling van haar taken’. Ze worden voornamelijk gebruikt als verkenningsmateriaal. Ze kunnen grote groepen mensen makkelijk in de gaten houden (crowd control). Zo is het bij grote evenementen belangrijk om te weten hoe druk het is en langs welke route de mensen lopen. Via een live-videobeeld kan de politie live meekijken vanaf boven. Zo creëer je een duidelijk overzicht van de situatie. Er wordt dan vaak een bepaald gebied duidelijk ik kaart gebracht. 

Steeds meer agenten beschikken over een drone-vergunning, waarmee ze ook daadwerkelijk drones mogen besturen. Een doorsnee agent mag dus geen drone opstijgen. Voor beroepsmatig gebruik van een drone moet je en vergunning hebben, dus ook de politie. Over het algemeen moet de politie zich aan de algemene vliegregels houden, maar er zijn uitzonderingen. Zo mag de politie af en toe in CTR-gebieden vliegen. CTR staat voor ‘Controlled Traffic Region’, waarin je normaal gesproken niet mag vliegen met een drone. Het zijn gecontroleerde luchtruimgebieden, oftewel gebieden rondom een luchthaven. Waar mag je drone vliegen?

We kunnen dus concluderen dat vooral de camera van de drone wordt gebruikt. Voor de rest wordt in de meeste gevallen geen speciale camera gebruikt, zoals een warmtebeeldcamera. Toch gebruikt de politie drones ook als ‘vliegende speakers’. Door speakers aan de drone te hangen kan een agent personen vanaf een afstand informeren of waarschuwing. Denk aan de corona-maatregelen. Agenten gebruiken de drone bijvoorbeeld op het strand om mensen erop te wijzen om 1.5 meter afstand te houden. Hieronder heb ik nog een paar situaties: 

  • Snel en veilig informatie te krijgen over een brand; 
  • De plaats waar een ongeval is gebeurd vast te leggen; 
  • Te zoeken naar vermiste personen; 
  • Grote evenementen in de gaten te houden; 
  • Calamiteiten, zoals een dijkdoorbraak, te voorkomen. 

Waarom gebruikt de politie drones? 

Meestal kost het inzetten van een helikopter een stuk meer tijd. Met drones kun je een gebied binnen twintig minuten in kaart brengen. Deze snelheid kan in sommige gevallen erg belangrijk zijn. Niet alleen ben je sneller dan een helikopter, je bent ook veel sneller dan als je dat vanaf de grond een overzicht moet maken. Zo was er in Apeldoorn een groot ongeval op de snelweg. De snelweg kon door de drone weer snel worden vrijgegeven. Met een kabeldrone kun je ook nog eens lang genoeg vliegen. Hierdoor haal je het nadeel van een korte vliegtijd weg.  

Drones zijn ook nog eens een stuk goedkoper. Een helikopter inschakelen met piloot kan al snel erg duur worden. Bovendien kunnen veel agenten gewoon zelf de drone besturen. Ze hebben hier wel een vergunning voor nodig, maar dat hoeft geen probleem te zijn. 

Verder zijn drones een stuk duurzamer dan helikopters. Ze werken namelijk gewoon op elektriciteit. Tot slot zijn drones een stuk kleiner en vallen ze minder op. Een helikopter maakt ontzettend hard geluid en veroorzaakt veel wind door de propellers.  

Dit betekent niet dat iedereen blij is met de komst van drones. Veel mensen vinden dat deze drones van de politie voor privacy schending zorgen. Bovendien vinden ze het meer lijken op een veel te gecontroleerde samenleving. Mensen koppelen het al snel aan kenmerken van een totalitaire staat of een dictatuur. 

Meer over waarom drones worden gebruikt. >> 

Heeft het zin om drones te gebruiken door de politie? 

Ik denk dat het in veel specifieke gevallen zeker een voordeel kan hebben. Uiteindelijk zijn er tot nu toe nog relatief weinig politieagenten die over een drone-vergunning beschikken. Drones zijn vooral effectief bij situaties die van tevoren al zijn aangekondigd. Zo kunnen ze goed meehelpen bij het in kaart brengen van demonstraties die van tevoren al zijn aangevraagd. Toch ziet de politie drones als slechts een aanvulling, meer niet. 

Of drones echt op grote schaal ingezet gaan worden, ik denk het niet. Uiteindelijk worden ze alleen nog maar gebruikt om te verkennen en overzicht te creëren. Mensen hoeven dus niet bang te zijn dat er om het uur een drone voorbijkomt vliegen. Toch zal het drone-gebruik in de komende jaren toenemen. Of het voor de politie zin heeft om drones te gebruiken, daar kun je het best zelf over oordelen. Door naar hun twitteraccount te gaan zie je in wat voor situaties drones worden ingezet.  

Scroll naar boven
Geen mislukte drone foto’s meer?
Download het gratis stappenplan

Maak professionele luchtfoto’s met je drone. Volg een stappenplan waarmee je van niets naar een mooie luchtfoto gaat. 

Gratis stappenplan

In 6 stappen professionele drone foto's maken?