Drone huren

Drone huren? – Hoeveel kost het en waar huur je een drone?

Als je tijdelijk een drone nodig hebt kan je overwegen om er eentje te huren. Een drone huren kan bij verschillende verhuurbedrijven in Nederland. In dit artikel lees je wat je moet weten als je een drone gaat huren.

Let op: in dit artikel ga ik in op het huren van een drone zonder piloot.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat kost een drone huren?

Het kost gemiddeld 40 euro per dag om een drone te huren. Maandelijks betaal je voor een drone gemiddeld ongeveer 130 euro. Ik zou zeggen dat je na 3 maanden een drone beter kan kopen dan huren.

Let erop dat dat het maandelijks of dagelijks huurtarief een stuk goedkoper is als je voor een langere tijd gaat huren. Zo betaal je de 2de maand of de 2e dag minder dan de eerste maand of dag.

DroneGroverPeerbyGearbookerDronehurenzonderpiloot.nl
DJI Mini 257,90,- p.m.20,- per dag20,- p.d.35,- p.d.
DJI Mini 3 Pro114,90,- p.m.40,- p.d.55,- p.d.
DJI Mavic 3299,99,- p.m.60,- p.d.
DJI Air 2S94,90,- p.m.40,- p.d.
DJI Mini 391,90,- p.m.35,- per dag

Zoals je in de tabel hierboven kunt zien bieden sommige verhuurbedrijven een drone aan voor een maandelijks bedrag. De meeste partijen vragen echter om een dagtarief.

Bij DroneLand en Grover huur je een drone van het bedrijf zelf. Peerby en Gearbooker zijn beide platformen waar je drone kunt huren van particulieren. Het lijkt op marktplaats, alleen worden er spullen verhuurt in plaats van verkocht.

Bij het huren van een drone zijn er een aantal factoren die de prijs bepalen:

  1. De drone. Hoe hoger de aanschafprijs van de drone, hoe hoger de huurprijs. Dit spreekt eigenlijk voor zich.
  2. De huurtermijn. Meestal betaal je minder per dag als je een drone voor een langere tijd huurt. Vergelijk het met een bulkkorting.
  3. Particulier of bedrijf. Als je een drone van een particulier huurt in de buurt ben je mogelijk goedkoper uit. Zeker als je de drone kan komen ophalen in plaats verzenden.

Waar huur je een drone?

In de lijst hieronder som ik de grootste steden van Nederland op (+ Antwerpen) met daarnaast de drone verhuurbedrijven die in de buurt zitten. 

Online of fysiek drone huren

  1. DroneLand (Almere)
  2. Drones-huren.be (Antwerpen)
  3. Camera Huren Nederland (Amsterdam)
  4. DroneStars (Amsterdam)
  5. Dronehurenzonderpiloot.nl (Erichem, vlakbij Tiel)
  6. Gearbooker (Rotterdam)
  7. Dronevlieger.nl (Amsterdam)
  8. DroneHouse (Schagen)
  9. Peerby (door heel Nederland)

Online drone huren

  1. Grover
  2. Budgetcam
  3. Dronehuur.com

Er zijn 3 keuzes die je moet maken bij het huren van een drone:

  1. Of je de drone online huurt of komt ophalen. Niet iedereen heeft deze luxe, maar als je een drone verhuurbedrijf in de buurt hebt zitten kan je de drone komen ophalen.
  2. Of je een drone huurt van een bedrijf of particulier. Platformen als Peerby en Gearbooker maken het mogelijk om drones te huren van particulieren. Mogelijk is er iemand in de buurt die je een drone verhuurt voor een mooie prijs. Dit kan tijd en geld besparen.
  3. Hoe zwaar de drone mag zijn. Het gewicht van de drone bepaalt aan welke regelgeving je moet voldoen. Zolang de drone onder de 250 gram is hoef je geen vliegbewijs te halen.
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Drone huren regels

Als je een drone huurt ben je mogelijk niet helemaal op de hoogte van de regelgeving. Er zijn 2 dingen waar je mee te maken kunt krijgen als je met een drone gaat vliegen:

  1. Je moet jezelf als dronepiloot registreren als de drone die je bestuurt zwaarder is dan 250 gram of over een camera beschikt.
  2. Je moet een vliegbewijs halen als de drone zwaarder is dan 250 gram (A1/A3). Drones tussen de 500 gram en 2 kilogram moeten een aanvullend vliegbewijs halen (A1/A3 + A2).

Registratie:maar hoe zit het met mensen die een drone voor slechts een dag of paar dagen huren? Als je een drone gaat huren hoef je je geen zorgen te maken om de registratie. Zolang het bedrijf de drone op haar naam heeft staan is alles in orde. Vergelijk het met het huren van een auto waarbij de auto ook niet op jouw naam hoeft te staan.

Vliegbewijs:maar hoe zit het dan met het vliegbewijs? Voor drones onder de 250 gram hoefje geen vliegbewijs te halen. Het is dus het overwegen waard om voor deze lichte modellen te gaan.

Ben je van plan om een drone zwaarder dan 250 gram te huren, houd er dan rekening mee dat je een A1/A3 vliegbewijs nodig hebt. Ook al is het niet jouw drone, toch moet je over het vliegbewijs beschikken. Dit vliegbewijs kan je online bij een vliegschool halen. Zo’n opleiding kost een paart tientjes en je bent er mogelijk 1 of 2 dagen mee bezig.

Verzekering: maar hoe zit het dan met de verzekering? Hier is het verhuurbedrijf grotendeels verantwoordelijk voor. Houd echter rekening met de huurvoorwaarden van her verhuurbedrijf en wees altijd voorzichtig met andermans spullen.

Ben je van plan om je gehuurde drone zakelijk te vliegen? Dan moet je extra opletten. Zodra je een drone zakelijk gaat gebruiken valt deze niet meer onder een WA-verzekering. Als je hiervoor goed gedekt wil zijn moet je een zakelijke drone verzekering afsluiten.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.