mavic 2 pro die je volgt

Drone die je volgt – De beste drones die je kunnen volgen

Een drone die je volgt, hoe gaaf zou dat zijn? Steeds meer drones beschikken over deze speciale vliegmodus. Ze maken onderdeel uit van de vele ‘Intelligent Flight Modes’ waarover drones beschikken. Het bewijst maar weer hoe ver de drone technologie al is. Er zijn al een hoop drones die beschikken over deze modus.

Er zijn al een hoop verschillende drones die je achternavliegen, maar welke is nou de beste? Daarnaast zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten over de volgmodus. Dit artikel richt zich voornamelijk op de DJI-drones. Met de drones van DJI zit je altijd goed.

DroneMerkPrijs
1. DJI Mavic 3DJIBekijk op Bol.com >>
2. DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com >>
3. DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com >>
4. DJI Mavic Air 2DJIBekijk op Bol.com >>
5. DJI SparkDJIBekijk op Bol.com >>
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Alle drones die ik hieronder aanbeveel beschikken over een camera, gimbal (houdt de camera stabiel in de lucht), WiFi en een GPS-signaal. Alle drones zijn van het merk DJI en je kunt erop vertrouwen dat de producten van DJI van goede kwaliteit zijn.

De drones hieronder beschikken allemaal over zogeheten ‘Intelligent Flight Modes’. Intelligent Flight modes maken het de dronepiloten makkelijker om de drone te besturen tijdens het filmen. Ik leg ze hieronder eerst even kort uit.

 • Hyperlapse mode: onder te verdelen in Free, Circle, CourseLock en WayPoint. Maakt het mogelijk om een mooie timelaps te maken.
 • Quickshots: wordt weer onderverdeeld in verschillende modes: Dronie, Circle, Helix, Rocket, Boomerang en Asteroid. 
 • Active Track: later in deze blog ga ik hier uitgebreid op in. Het zijn drones met een volgfunctie.
 • Point of Interest: de drone vliegt in een cirkel om je object heen. Tijdens de flight mode kun je de snelheid aanpassen, de hoogte aanpassen, camerarichting veranderen en de richting waar hij heenvliegt (met de klok mee of tegen de klok in). 
 • TapFly: met deze modus kun je recht op een doelwit afvliegen. Lijkt simpel, maar wel erg handig voor bijvoorbeeld het maken van een timelaps.  
 • Cinematic Mode: maakt het mogelijk om heel smooth te vliegen. Als je de controller loslaat, zal de drone niet meteen stilstaan. Hij zal geleidelijk stoppen en steeds langzamer gaan. Zo krijg je een veel mooier effect. 

1. Beste koop: DJI Mavic 3 

De DJI Mavic 3 is momenteel de beste drone die je kan volgen. Hij beschikt als enige drone in dit rijtje over ActiveTrack 5.0. Dit houdt in dat de drone gedetailleerdere positioneringsopties heeft om de drone op specifieke locaties te houden. Stel dat er geen obstakels zouden zijn, dan presteert Mini Pro 3 in principe even goed tijdens het volgen. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan. Het is dan ook veruit de duurste drone die we hier bespreken.

De Mavic 3 maakt gebruik van sensoren aan alle kanten van de drone. De groothoek sensoren werken samen om obstakels in alle richtingen nauwkeurig te detecteren. Tijdens de vlucht houden de sensoren continu objecten om de drone heen in de gaten. De obstakeldetectie wordt ook gebruikt bij veel andere DJI drones. De Mavic 3 beschikt echter over APAS 5.0 waarbij de functie is geperfectioneerd.

In de Mavic 3 zit een algoritme waarmee de drone kan voorspellen waar het object zich mogelijk zal verplaatsen. De kans dat de drone het object halverwege verliest wordt daardoor kleiner. De sensoren maken het mogelijk om een 3D beeld te creëren van de omgeving. In plaats van gebruik te maken van statische afbeeldingen, volgt de Mavic 3 zijn objecten in 3D. Dit verkleint uiteraard de kans op een crash terwijl de drone je automatisch volgt.

Een nadeel is dat je voor de ActiveTrack gebruik moet maken van je telefoon én controller. Dit hoefde voorheen niet zoals bij de DJI Spark en de Mavic Air. Ik kan eindeloos doorpraten over de Mavic 3, maar dit zijn de allerbelangrijkste specificaties: 

Eigenschap DJI Mavic 3
Sensor 4/3 inch CMOS 
Brandpuntsafstand 24mm 
Diafragma f/2.8 – f/11 
Fotoresolutie 20 megapixel 
Videoresolutie 5.1K 50fps
4K 120fps 
Full HD 200fps 
Videocompressie H.264/H.265 
Kleurdiepte 10 bits 
ISO Video 100-6400 
Foto 100-12800 
Sluitertijd 2-1/8000 
Bereik  30km
Topsnelheid 68.4 km/u 
Hoogteplafond 6000m 
Maximale vliegtijd 46 min. 
Gewicht 895gr 

Voor meer specificaties kun je terecht op de DJI site.

De Mavic series van DJI kun je helemaal inklappen. Dit geldt ook voor de Mavic 3. Doordat je de drone eenvoudig kan inklappen, is hij makkelijker mee te nemen. Dit is allemaal mogelijk zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van het product. Daarnaast beschikt de drone over een 360 graden obstakeldetectie. Let hierbij op dat je niet in Sportmode vliegt (S-mode), de sensors zijn dan uitgeschakeld.  

Mocht je een hoog genoeg budget hebben voor deze drone, dan is dit de allerbeste die je kunt halen. Ik heb de pluspunten en minpunten op een rijtje gezet:

Voordelen

 • Dankzij de grote 4/3 inch sensor neem je gedetailleerde beelden op in 4K kwaliteit. 
 • Je stelt het diafragma zelf in, waardoor je de scherptediepte van je opnames aanpast. 
 • Met een volledig opgeladen accu maak je een vlucht van 46 minuten. 

Nadelen

 • De drone wordt met 1 accu geleverd. 
 • Prijs is aan de hoge kant. 
 • Gebruikt de DJI Fly app (minder professioneel)

Er is verder ook rekening gehouden met het gewicht. De voorganger van de Mavic 3 (de Mavic 2 Pro/Zoom) woog iets meer dan 900 gram. De Mavic weegt echter 895 kilo, wat betekent dat je maar 1 vliegbewijs nodig hebt.

Ik raad je aan om de Mavic 3 te kopen met de Fly More Combo. Je krijgt dan een heel pakket met een speciale tas voor je drone. Extra accu’s en andere handige toevoegingen. Je bent goedkoper uit als je dit in één keer koopt. Zonder Fly More Combo koop je in de toekomst waarschijnlijk een extra accu of wat dan ook. Dit is een stuk onvoordeliger. 

Vliegende Mavic 2 pro in de stad
DJI Mavic 2 controller met witte achtergrond op tafel

Review DJI Mavic 3

”De beste drone van dit moment. Ik heb zelf de Mavic Pro 2 en Air 2S gehad, maar de Mavic 3 steekt ver boven beide uit. De drone heeft veel mogelijkheden waaronder de 2 camera’s, 3 kwartier vliegtijd en een zeer stabiel bereik met de controller.”

2. DJI Mini 3 Pro

Een van de beste drone is de DJI Mini 3 Pro. Deze drone maakt gebruik van ActiveTrack 4.0, net zoals de DJI Air 2S. Vanwege zijn lage gewicht staat deze boven de Air 2S. Hierdoor hoef je namelijk alleen het A1/A3 bewijs te halen.

Eigenschap Mini 3 Pro
Sensor 1/1.3 inch CMOS 
Brandpuntsafstand 28mm 
Diafragma f/1.7 
Fotoresolutie 20 megapixel 
Videoresolutie 4K 60fps 
2.7K 60fps 
Full HD 60fps 
Videocompressie H.264/H.265 
Kleurdiepte 10 bits 
ISO Video 100-6400 
Foto 100-6400 
Sluitertijd 2-1/8000 
Bereik 18km 
Topsnelheid 57.6 km/u 
Hoogteplafond 4000m
Maximale vliegtijd 34 min. 
Gewicht 249gr 

Wat betreft de volgfunctie verschilt de Mini 3 Pro niet veel van de Air 2S. Voor de meeste mensen zal de Mini 3 Pro echter de beste keus zijn. Niet alleen vanwege het gewicht, maar ook de nieuwe functies waarover hij beschikt. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de Intelligent Flight Battery Plus aan te schaffen. Deze wordt niet standaard meegeleverd bij de drone, maar kan je wel aart bestellen. Alhoewel deze batterijen niet heel goedkoop zijn, geven ze je toch 46 minuten aan vliegtijd. Hierdoor kan je net zolang vliegen met de Mini 3 Pro als de Mavic 3.

Op de foto kan je zien dat het design er niet op vooruit is gegaan (alhoewel dat een mening is). DJI heeft hiervoor gekozen om ervoor te kunnen zorgen dat hij zo goed mogelijk presteert. Er is immers alles aan gedaan om de drone onder de 350 gram te houden.

Als deze drone toch net wat de duur is, overweeg dan de DJI Air 2 of de DJI Mini 2. Uiteraard zijn deze wat minder goed in het volgen van objecten. Zij beschikken niet over de nieuwste software om de obstakels zo goed mogelijk te ontwijken. Het ontwijken van deze obstakels is de grootste uitdaging voor de drone tijdens het volgen.

Ook voor de Mini 3 Pro raad ik je aan om de Fly More Combo erbij te halen. Dit beidt een stuk meer mogelijkheden.

dji mini 3 pro beste drone optimized
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

3. DJI Air 2S

De DJI Air 2S beschikt over de ActiveTrack 4.0 en kan hiermee objecten goed blijven volgen. Deze drone is een upgrade ten opzichte van de Mavic Air 2. Mocht je de Air 2S net iets te duur vinden, kijk dan eens naar de Mavic Air 2.

Eigenschap DJI Air 2S
Sensor 1 inch CMOS 
Brandpuntsafstand 22 mm 
Diafragma f/2.8 (kun je niet wijzigen) 
Fotoresolutie 20 megapixel 
Videoresolutie 5.4K/30fps
4K 60fps 
Videocompressie H.264/MPEG-4
AVC, H.265/HEVC 
Kleurdiepte 10 bits  
ISO Video:
100-6400 (Auto)
100-12800 (Manual)
10-Bit Dlog-M Video:
100-1600 (Auto)
100-3200 (Manual)
Photo:
100-6400 (Auto)
100-12800 (Manual)
Sluitertijd 8-1/8000 
Bereik 12 km 
Topsnelheid 68.4 km/u 
Hoogteplafond 10000m 
Maximale vliegtijd 31 min. 
Gewicht 595 gr 

De DJI Air 2 beschikt naast de ActiveTrack ook nog over andere intelligent flight modes:  

 • Hyperlapse mode  
 • Quickshots  
 • Focus track (dit houdt in: ActiveTrack 4.0, Spotlight 2.0 en Point of Interest 3.0)
 • TapFly  
 • Cinematic Mode 
 • Mastershots
 • SmartCapure
 • Tripod Mode

Net zoals bij alle ander DJI drones, zit er ook bij de DJI Air 2 een Fly More Combo Pack.  

4. DJI Mavic Air 2

De Mavic Air beschikt over de ActiveTrack 3.0 en kan hiermee objecten erg goed blijven volgen. De drone zit qua prijs een beetje in het midden van alle DJI-drones. Hoef je niet het beste van het allerbeste, maar ligt je budget toch wat hoger dan de goedkoopste DJI-drones? Dan is dit zeker een mooie oplossing.  

Eigenschap DJI Mavic Air 2
Sensor 1/2 inch CMOS 
Brandpuntsafstand 24 mm 
Diafragma f/2.8 (kun je niet wijzigen) 
Fotoresolutie 48 megapixel 
Videoresolutie 4K 60fps 
2.7K 60fps 
Full HD 240fps 
Videocompressie H.264/MPEG-4
AVC, H.265/HEVC 
Kleurdiepte 8 bits  
ISO Video: 
100-6400 
Foto (12 MP): 
100-6400 (Manual) 
Photo  
100-3200 (Manual) 
Sluitertijd 8-1/8000 
Bereik 10 km 
Topsnelheid 68.4 km/u 
Hoogteplafond 10000m 
Maximale vliegtijd 34 min. 
Gewicht 570gr 

De DJI Mavic Air beschikt naast de Intelligent Flight modes van de Mavic 2 Pro (dus niet de Zoom functie) over nog 2 andere Intelligent Flight Modes.  

 • Hyperlapse mode  
 • Quickshots  
 • Focus track (dit houdt in: ActiveTrack 3.0, Spotlight 2.0 en Point of Interest 3.0)
 • TapFly  
 • Cinematic Mode 
 • SmartCapure: de drone reageert op handgebaren, waardoor je de drone zonder controller kunt gebruiken. 
 • Tripod Mode: in de app staat hij onder het lijstje van de Intelligent Flight Modes. Dit is echter ook een mode op de twee Mavic 2 drones. Tripod mode zet je bij de Mavic Air 2 aan in de app. Bij de Mavic 2 drone activeer het aan de zijkant van de controller. Het houdt in dat de drone minder snel vliegt waardoor je veel betere beelden kunt maken. 

Net zoals bij alle ander Mavic series, is er ook bij de Mavic Air 2 een Fly More Combo Pack.  

Voordelen

 • Zeer snel gereed om de lucht te verkennen 
 • Bedieningsgemak 
 • De ideale reis drone 
 • Oplaadtijd batterij 

Nadelen

 • Follow me modus gaat maar tot +- 20Km/u 

Review DJI Mavic Air

‘’Overgegaan op de Mavic Air 2 omdat ik erachter kwam dat de Phantom 4 toch echt te groot was: altijd met een extra tas onderweg. Nu heb ik de Air altijd mee in m’n rugtas, waardoor ik ‘m altijd even snel de lucht in kan gooien!”

‘’Mooie compacte drone waar ik inmiddels professioneel mee vlieg. De beeldkwaliteit van de foto’s is heel erg hoog, maar goed bruikbaar in mijn werk als bruidsfotograaf.’’ 

‘’Leuk om mooie beelden te maken. Meer batterijen is echt wel nodig anders is het plezier maar van korte duur.’’ 

DJI Mavic Air ligt op stenen
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

5. DJI Spark 

DJI Spark is vergeleken de andere drones van DJI één van de goedkoopste. Het is een hele mooie drone voor beginners. Je moet de DJI Spark zien als de ‘baby’ van de DJI-drones. De armen van de drone kun je niet inklappen zoals bij de Mavic series. Goed om te weten is dat de drone beschikt over een 2-assige gimbal in plaats van een 3-assige gimbal. Dit betekent dat de drone minder stabiel kan filmen. Toch beschikt de drone over sensoren aan de voorkant en achterkant.  

Eigenschap DJI Spark 
Sensor 1/2.3 inch CMOS 
Brandpuntsafstand 25mm 
Diafragma f/2.6 (kun je niet wijzigen) 
Fotoresolutie 12 megapixel 
Videoresolutie Full HD 30fps 
Videocompressie MPEG-4 AVC/H.264 
Kleurdiepte 10 bits  
ISO Video 100-3200 
Foto 100-1600 
Sluitertijd 2-1/8000 
Bereik 2 km 
Topsnelheid 50 km/u 
Hoogteplafond 500m 
Maximale vliegtijd 16 min. 
Gewicht 300gr 

De DJI Spark wordt gezien als een selfiedrone. Hij is makkelijk mee te nemen en je kunt hem eenvoudig besturen met een smartphone of zelfs met je armen. De drone is in staat signalen op te vangen aan de hand van jouw bewegingen. Daarnaast is hij natuurlijk te besturen met een normale controller.

De beeldkwaliteit, zoals je die hierboven in de tabel ziet, is prima voor de prijs die je betaalt. Toch zijn de nieuwste DJI drones veel voordeliger. De DJI Spark is onderhand verouderd qua specificaties. De prijs is echter nog steeds vrij hoog en daarom minder interessant.  

De Intelligent Fly mode gesture houdt in dat je aan de hand van gebaren de drone kunt besturen. Bekijk de video hieronder als je wilt zien hoe al deze handgebaren werken. Deze mode is onder te verdelen in: 

 • Intelligent Flight Modes:
 • Quickshot 
 • Active Track 
 • Tapfly 
 • Tripod 
 • Gesture 

 • Handgebaren:
 • PalmLaunch 
 • PalmLand 
 • Start/end PalmContro 
 • Palm Control 
 • Away and follow 
 • Confirm Follow 
 • Selfie 
 • Beckon 
DJI Spark rood in iemand hand
DJI Spark wit op tafel

Voordelen

 • Klein en licht 
 • Produceert vloeiende beelden 
 • Minder kwetsbaar dan de Mavic 
 • Relatief eenvoudig in gebruik 
 • Snel in de lucht 

Nadelen

 • Zonder controller minder bruikbaar 
 • Slechts 1080p met 30fps, geen RAW en kleurprofielen 
 • Beperkte accuduur 
 • Merkbare vertraging bij controller met wifi. 

Reviews DJI Spark

‘’Fantastische drone met goede vliegeigenschappen, uitstekende camerabeelden, groot bereik. En supercompact! En nog een leuk speeltje ook met alle handgebaren. DJI Go app biedt veel mogelijkheden. Het updaten is wel wat vervelend…’’ 

‘’Leuke drone om te vliegen, maar beeldkwaliteit niet super. Dus daarop de spark gekocht en geen seconden spijt gehad. Een superfijn apparaat om mee te vliegen en de twee accu’s uit de fly more combo is een must, maar dan ook weer voldoende.’’ 

‘’Erg blij met deze drone. Compact en licht, makkelijk om mee te nemen. Redelijk snel in de lucht. Accuduur is prima en accu is snel gewisseld. Erg tevreden met de beelden, full HD is meer dan genoeg.’’ 
 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe werkt een drone die je volgt? 

Drones die je kunnen volgen zijn in staat om een bepaald object of persoon te traceren. Dit hoeft dus niet de bestuurder van de drone te zijn (oftewel degene die de controller vasthoudt). Deze modus werd allereerst de Follow Me Mode genoemd, later is die verbeterd tot de ActiveTrack. Er worden meestal twee technologieën bij een drone die je kan volgen:

 1. GPS: toen de follow me mode werd geïntroduceerd bij de Phantom 3 series in 2015, zat de GPS-zender in de controller. De drones volgden dus de controller. De GPS-technologie die ze nu gebruiken is een stuk nauwkeuriger en een stuk beter dan die eerst was. Wanneer een drone je volgt met alleen een GPS-zender, zijn de sensoren (als ze er zijn) uitgeschakeld. 

Hieronder zie je de beste drones met een GPS-signaal:

 1. Vision Recognision Tech: met deze technologie zijn dronecamera’s in staat om beeld- en geluiddata te verzamelen. Dit wordt vervolgens verstuurd naar de processor. De drone krijgt zo een beeld van de omgeving. Zo kijkt hij bijvoorbeeld naar welke objecten bewegen. Vervolgens begint de drone het geselecteerde object te volgen.  

Dankzij de nieuwe technologie kan de Vision Recognision in een paar seconden worden toegepast. De GPS en de Vision recognision Tech worden bij DJI-drones gecombineerd tot de Active Track. De Active Track was als allereerst geïntroduceerd bij de Phantom 4. De rest van de DJI-drones beschikt waarschijnlijk over een Follow me Mode (denk aan de Phantom 3 series). De echte oude drones zoals de Phantom 2 hebben deze vliegmodus niet. Alle modellen vanaf de Phantom 4 beschikken over de ActiveTrack 1.0 of hoger:  

 • Mini 3 Pro
 • Mavic 3
 • Mini 3
 • Mavic 2 
 • Inspire 2 
 • Phantom 4 
 • Phantom 4 Advanced 
 • Phantom 4 Pro 
 • Mavic Pro 
 • Mavic Pro Platinum 
 • Mavic Pro Apine White 
 • Spark 

Dus nog even op een rijtje: de follow me mode is de oude modus waarbij de GPS wordt gebruikt. De nieuwe ‘ActiveTrack’ is een combinatie van Vision Recognision Tech én een GPS-zender. Aangezien de follow me mode verouderd is en ik je alleen het beste wil aanbieden, ga ik het voor de rest hebben over de ActiveTrack. 

Ik heb zowel met de oude modus als de nieuwe modus gevlogen. Mijn oude Phantom 3 Standard beschikt over een follow me mode aan de hand van een GPS-zender. Terwijl mijn Mavic 2 Pro de ActiveTrack gebruikt. Bij de Phantom 3 Standard deed de modus het soms niet of vloog hij heel onregelmatig.

Daar bedoel ik mee dat hij eerst een tijdje blijft stil staan, vervolgens mij ziet en heel snel naar mij toe vliegt. Niet ideaal dus. Je moet bij deze follow me modes erop letten dat je een DJI GO app en een controller nodig hebt. Met de Mavic 2 Pro ben ik echter erg tevreden en heb ik tot dusver geen problemen. 

De modus kun je alleen gebruiken met de DJI GO 4 app. Als je een DJI-drone koopt, download je de app, log je in en ben je klaar om te vliegen. Daarnaast kun je alleen in ‘P-mode’ vliegen. Dit houdt in dat de drone smooth en langzaam beweegt. In sportmode gaan de drones te snel om het object te blijven volgen.

Zorg dus dat je drone in de ‘P-mode’ staat wat je aan de zijkant van je controller kunt veranderen. Je ziet dan de letters ‘S’ (sport), ‘P’ (positioning) en ‘T’ (of A op de Phantom) voor de attitude mode. Als je drone tijdens ActiveTrack niet in position mode staat, volgt je drone je alleen nog maar via de GPS-zender. En dus niet door middel van de Vision Recognision Tech.

En zoals ik al eerder zei, zijn de sensoren dan uitgeschakeld. De ActiveTrack werkt als volgt: je maakt als het ware en box om het object, meteen daarna volgt de drone het geselecteerde object.  

Binnen de ActiveTrack zijn er verschillende opties:  

 • Trace: de drone blijft met een constante snelheid achter je aanvliegen. Terwijl de drone het onderwerp achternavliegt, kun je de afstand tussen de drone en het object verkleinen of vergroten. Je kunt met een boog erom heenvliegen en de camera bewegen. Dat allemaal terwijl de drone je nog steeds achternavliegt.  
 • Profile: vrijwel hetzelfde als Trace, maar filmt de drone nu vanaf de zijkant. Bij Trace volgt de drone je namelijk vanachter. Goed om te weten is dat bij de Spark (die over ActiveTrack beschikt) de sensors (om obstakels te ontwijken) niet werken in Profile Mode. 
 • Spotlight: vind ik zelf een goede toevoeging. De spotlight maakt het mogelijk om een stilstaand object te volgen. Wanneer jij de drone in welke richting dan ook beweegt, zal de camera blijven wijzen naar het geselecteerde object. 
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Waar moet je op letten als een drone je volgt? 

Voor de camera is het een uitdaging om het object te onderscheiden van de rest van het beeld. Je kunt de camera dus een beetje helpen door een object te laten volgen die opvalt. Als het object een andere kleur is dan de achtergrond, valt het meer op en is het makkelijker om bijvoorbeeld een voertuig te volgen.

Een voorbeeld is een snowboarder in de sneeuw. Wanneer je deze snowboarder probeert te volgen met een drone, helpt het als de snowboarder een andere kledingkleur draagt dan wit. Je verkleint zo de kans dat de drone het object verliest en halverwege stopt.  

Ik heb het eerder al gehad over de P-mode waarbij de ActiveTrack wordt gebruikt. De Mavic 2 Pro kan bijvoorbeeld maximaal 72 km/h halen, terwijl de drone in P-mode niet harder kan dan ongeveer 35 km/uur. Zorg dus ook dat je hier rekening mee houdt. 50 km/uur met een auto gaan rijden heeft dan niet zoveel zin. 

Het kan zijn dat er iets tussen de drone en het object komt. De drone doet dan zijn uiterste best om het onderwerp terug te vinden en het volgproces voort te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een weg omringd door bomen. Als jij vanaf de zijkant met de drone een auto filmt komen er telkens bomen voor de auto.

In deze situatie kunnen de meeste drones met ActiveTrack goed presteren. Wanneer het object meer dan een paar seconden uit zicht is, dan wordt het lastig. Mocht de drone het object volledig verliezen, selecteer het object dan opnieuw. 

Een ander goed voorbeeld is iemand die in het water duikt. Je drone volgt de duiker, en ineens duikt hij verder het water in. De drone weet niet meer waar diegene is, toch moet de persoon weer boven water komen. De drone zal de duiker opnieuw volgen en het proces voortzetten. 

Het kan verstandig zijn om eventueel een drone verzekering aan te schaffen. Het gebruiken van deze functie brengt risico’s met zich mee. Met een drone verzekering ben je gedekt voor allerlei vormen van schade. Mocht je drone een foutje maken en tijdens het volgen crashen, dan wordt je door deze verzekering gedekt.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Veel gestelde vragen over drones die je kunnen volgen 

Als mijn object volledig verdwijnt, wat gebeurt er dan?

Als je object volledig verdwijnt, blijft de drone in de lucht hangen. Op dat moment wacht de drone gewoon netjes totdat hij zijn doelwit weer heeft gevonden. Indien hij het object niet meer terugvindt, blijft het net zolang in de lucht hangen, totdat jij de besturing van de drone weer overneemt.

Mocht je per ongeluk in slaap zijn gevallen, dan zal de drone vanzelf terugkeren naar zijn opstijgpunt (RTH). Dit komt omdat de batterij opgegeven moment te laag is en de drone besluit terug te keren en zelf te landen. 

Wat gebeurt er tijdens de ActiveTrack als de verbinding met de drone verbreekt?

Je hebt een object geselecteerd en de drone gaat er achteraan. Tot op zekere hoogte verliest de drone de verbinding. Wat nu? Je grootste nachtmerrie is dat de drone het object blijft volgen, totdat hij tegen en obstakel aanvliegt, of totdat de batterijen op zijn. Gelukkig is hieraan gedacht, het moment dat de drone zijn verbinding verliest, zal de drone onmiddellijk terug naar het opstijpunt vliegen (RTH). 

Ik wil hem toch nog even benadrukken: vergeet niet de spotlight mode te gebruiken. Het maakt het veel eenvoudiger om een object te blijven volgen met de camera. Daarnaast heb ik nog twee goede tips die je zeker moet weten: 

 1. Vooruitkijken: zelfs al kan je drone obstakels ontwijken, is het toch een goed idee om ze zelf ook de vermijden. Zorg dus dat je vooruitkijkt. Heb ik hier genoeg ruimte? Vlieg ik hoog genoeg? Kijk waar je heen gaat vliegen en zorg dat je vooruitdenkt (of je genoeg batterij over hebt). Denk bijvoorbeeld aan hoger vliegen dan de bomen, dat scheelt al een hoop.  
 2. Box maken: wanneer je de box rondom het object maakt (zodat de drone het object kan volgen), zorg dan dat die box zoveel mogelijk bestaat uit het object zelf. Probeer zoveel mogelijk van de achtergrond in die box weg te houden. Zo help je de camera een beetje met het traceren van het object. 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.