Hoe snel kunnen drones vliegen?

Hoe snel is een drone? – Maximumsnelheid van drones

Hieronder zie je een lijstje van de meest populaire drones en hun maximale snelheid. Het lijstje bestaat uit camera-drones en niet uit FPV-drones (race drones). De snelheid van drones is niet voor iedereen even belangrijk, toch is de maximumsnelheid de meest bekeken specificatie volgens de statistieken. Gelukkig voor hen, is de maximale snelheid van drones in de afgelopen tijd enorm verbeterd.

Uiteraard vliegen de duurste drones het snelst. Toch kunnen ook relatief goedkope drones hoge snelheden halen. Dit zijn de beste drones met een hoge snelheid:

Drone Merk Prijs
DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com >>
DJI Mavic Air 2 DJIBekijk op Bol.com >>
Eachine E58 – FPVEachineBekijk op Bol.com >>
Ryze Tello DJI/RyzeBekijk op Bol.com >>

Zoals je hieronder kunt zien, kunnen de snelste drones een maximumsnelheid van minimaal 60 km/u halen. 

Model Maximum Speed (km/u) 
Yuneec Typhoon H Pro 112.7 
DJI Inspire 2 93.3 
DJI Phantom 4 Pro 72.4 
DJI Mavic Pro 2 72.4 
DJI Mavic Air 2 68.4 
DJI Mavic Air 2 68.4 
DJI Mavic Pro 64.4 
DJI Mini 2 57.6 
DJI Spark 50 
Yuneec H520 48.3 
DJI Mavic Mini 47  
Parrot Anafi 43.5 
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Welke factoren bepalen hoe snel je drone kan vliegen? 

Het type drone 

De allerbelangrijkste factor. De ene drone is gemaakt voor hoge snelheden, terwijl de andere drones zijn gemaakt om te filmen

 1. Beginner drone: onder drones voor beginners verstaan we nog speelgoeddrones. Dit zijn drones van hoogstens een paar honderd euro. Ze kunnen niet snel vliegen en de batterij is snel leeg. Toch kunnen ze een snelheid halen van maar liefst 20 km/u. Leuk om mee te beginnen, maar voor de echte snelheid moet je ergens anders zijn. 
Beste drones voor beginnersMerkPrijs
Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com >>
Cheerson CX10SEDJIBekijk op Bol.com >>
Syma X5HWDJIBekijk op Bol.com >>
Beste drones voor beginners >>
 1. Camera-drones: veruit de meest verkochte drones. Je raadt het al, deze drones worden vooral gebruikt voor het filmen en fotograferen. Naast het filmen behalen ze snelheden tot wel 113 km/u, zoals je hierboven in het schema ziet.  
Beste camera dronesMerkPrijs
DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com >>
DJI Mavic Air 2DJIBekijk op Bol.com >>
DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com >>
 1. Race drones: ook wel FPV-drones genoemd. De allersnelste drones op de markt! De drones kunnen makkelijk tussen de 100 en 200 km/u vliegen. Veel racers bouwen hun eigen drone, zodat ze hem helemaal naar wens kunnen maken. Een race drone gaat veel sneller kapot en is veel moeilijker om te besturen. Juist daarom is het zo handig om je race drone zelf te bouwen. Dit bouwen kan best lastig zijn, maar je weet nooit waar je hobby je zal brengen. Op de foto hieronder zie je een race drone.

Tot slot moet ik het even hebben over militaire drones. Militaire drones zijn uiteraard de snelste drones die er bestaan. Deze zijn natuurlijk niet beschikbaar voor consumenten en houd ik daarom in dit artikel buitenwegen. Hieronder zie je een voorbeeld van een race drone.

DJI Avata

DJI Avata

Dit is een race drone die is gemaakt door het merk DJI. Zij maken het met deze drone een stuk eenvoudiger om te beginnen met FPV vliegen. FPV staat voor First Person View. Bovenaan de afbeelding zie je een soort VR bril. Deze bril doe je op zodat je tijdens het vliegen kunt zien wat de camera van de drone ziet.

Design en technologie 

Dit zijn ook belangrijke factoren voor het bepalen van de maximale snelheid van een drone. We kunnen drones in 2 soorten verdelen: 

 1. Drones met een vaste vleugel | Fixed wings 
 2. Drones met propellers | Rotary wings 

Meer soorten drones >>

Een drone met een vaste vleugel lijkt meer op een vliegtuig. Terwijl een drone met propellers meer lijkt op de drone die we kennen. Ik gebruik verder in dit artikelen de termen in het Engels. Bij fixed wing drones zweven de drones als het ware in de lucht (gliden). Op deze manier kost het voor fixed wing drones een stuk minder energie om in de lucht te blijven.

Voor de bekende quadcopter (drone die beschikt over 4 propellers) geldt dit niet. Als een quadcopter vooruit wilt bewegen, moet hij zichzelf ook in de lucht houden. De motors moeten dus niet alleen werken om de drone naar voren te krijgen, maar tegelijkertijd ook omhoog. Deze twee verschillende manieren van vliegen hebben invloed op de maximale snelheid.  

Fixed wing drones: net had ik het er over dat deze drones in de lucht zweven. Aan de hand van propellers met een elektrische motor kan de drone vooruit vliegen. De snelheid van zo’n drone verhogen kan op 2 manieren: de power van de drone verhogen of de drone aerodynamischer maken.  

Er zit echter een limiet aan het verhogen van de power van de motor. Meer power betekent een grotere batterij. Een grotere batterij betekent dat de drone zwaarder wordt. Dit extra gewicht zorgt er weer voor dat de drone langzamer wordt. Hetzelfde geldt voor het aerodynamischer maken van de drones. Het is niet gek om te denken dat met de technologie van nu het design vrijwel helemaal geoptimaliseerd is. De vraag is dus of op dit gebied nog iets verbeterd kan worden. 

zweefvliegtuig rood wit RC modelvliegtuigje

Rotary wing drones: gebruiken een hele andere manier van vliegen. Zoals ik net al zei wordt de motor van de propellers niet alleen gebruikt om de drones vooruit te krijgen, maar ook omhoog. Met dit design zijn deze drones er vooral op gericht om op één plek te ‘hoveren’. Dit maakt de drone vooral handig om te fotograferen, filmen of inspecteren. 

Het enige wat een quadcopter hoeft te doen om vooruit te komen is, één kant van de drone een beetje op te tillen. Als je naar voren wilt, wijzen de achterste propellers naar boven, en de voorste propellers naar onder. Hoe harder je vliegt, hoe groter het verschil is tussen de hoogte van de voorste en achterste propellers. Er zit hier echter een limiet aan. Als je naar voren vliegt, kunnen de voorste propellers zo laag komen, dat de voorste propellers het verliezen van de zwaartekracht. De drone rolt dan als het ware om.

Phantom 3 standard vliegt laag boven gras

Verder moeten we niet vergeten dat het voor een quadcopter een stuk meer energie kost om vooruit te vliegen, omdat hij zichzelf ook nog in de lucht moet houden. Anders dan een Fixed wing drone, want die zweeft gewoon door de lucht. 

Maar hoe kunnen we een quadcopter dan sneller maken? Een versnelde quadcopter is een race drone. Ik leg je uit hoe een race drone in elkaar zit. Normale quadcopters hebben een symmetrisch design, terwijl race drones een speciaal design hebben om naar voren te vliegen. Hier bedoel ik mee dat de voorste propellers iets lager zijn dan de achterste propellers. Uiteindelijk zijn race drones snel, omdat ze heel licht zijn en veel power hebben. Die power kost veel energie, waardoor de batterij sneller leeg is. Het lichter maken van een drone kun je doen door geen camera’s, sensors of andere onnodige dingen toe te voegen.  

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Propeller en motortype

De propeller en het motortype is een belangrijke factor voor het bepalen van de maximale snelheid. Aerodynamischere propellers hebben een groter oppervlak. De drones gaan hierdoor sneller omhoog met zo min mogelijk draaibewegingen. Maar goed, dan komen we weer in de knel met het totale gewicht. En het totale gewicht neemt toe als de oppervlakte van de propellers toeneemt. Meer gewicht resulteert weer in een langzamere drone.  

phantom drone propellers wit

Verder kun je de power van de drone verhogen. Het aantal keren dat de motoras draait, revolutions per minute (RMP), moet dan verhoogd worden. De DJI Mavic Pro heeft bijvoorbeeld een RMP van 6000. Misschien voel je hem al aankomen, een motor met meer power heeft een grotere batterij nodig, waardoor de drone zwaarder wordt. Het draait dus allemaal om een balans tussen deze twee.  

Hoe maak je je drone sneller? 

 1. Hele simpele tip, maar zonde als je het in het begin niet in de gaten hebt. De drones van DJI beschikken over verschillende vliegmodi. Op de meeste DJI-drones kan je de drone op attitudemode of sportmode zetten. Op deze manier kan de drone een stuk sneller vliegen. Je kunt deze modus instellen aan de zijkant van de controller met de letter ‘A’ of de letter ‘S’. Voor de Phantom drones kun je het snelst vliegen in attitudemode en voor de Mavic series kun je in sportmode het snelst vliegen. Let erop dat in attitudemode de drone geen GPS-signaal meer ontvangt. Hij blijft wel netjes in de lucht vliegen, maar de drone kan wel wegwaaien door de wind. 
Mavic 2 Pro controller vanaf zijkant ingezoomd modus instellen
 1. Let op de wind. De wind is echt de allerbelangrijkste factor. Ik heb gemerkt dat ik soms wel bijna 20 km/u harder kan vliegen als je met de wind mee vliegt. Let er wel op dat je op de terugweg weer tegen de wind in moet vliegen. Wind kan erg verraderlijk zijn.  
 1. Houd het gewicht van de drone laag. Denk aan propeller guards of filters die je drone zwaarder kunnen maken. Het zijn kleine dingen, maar alles telt. Het gewicht van je drone heeft niet alleen invloed op je snelheid, maar ook op de maximale vliegtijd. Koop zo nodig een drone zonder camera.
 1. Koop een race drone. Ga je verdiepen in race drones als je voor de echte snelheid wilt gaan. Eigenlijk is dat de beste tip die ik je kan geven. Ze zijn ervoor gemaakt en dat geeft al genoeg reden om voor een race drone te kiezen. 

Hoe snel was de snelste drone ooit? 

Misschien is het leuk om te weten, maar de snelste drone ooit heeft 290 km/u gevlogen. De DLR Racer X bij Drone Racing League heeft het wereldrecord op zijn naam. Ze staan in het Guinness World Record als snelste drone ooit. Hij kreeg dit voor elkaar met een 2500kV motor en een RPM van 43000. De drone weegt slechts 798 gram.  

Deze vraag hangt echter af van de manier waarop je de term ‘drone’ benadert. Het woord ‘drone’ is uiteindelijk een overkoepelende naam. Meer informatie hierover vind je in deze blog: wat is een drone?

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Beste drones met de meeste snelheid 

Hieronder heb ik een lijst van de snelste drones. Ik heb me alleen gericht op de ‘normale’ camera-drones. Aangezien je een race drone vaak zelf in elkaar zet en je daarvoor losse onderdelen besteld, houd ik deze buitenwegen. Mijn keuze is gebaseerd op de maximale snelheid van de drone, de reviews, het merk van de drone en overige specificaties, zoals vliegtijd, bereik, camerakwaliteit enz. De snelste drones zijn natuurlijk de duurste drones, maar ik heb geprobeerd om uit elke prijsklasse iets te kiezen. 

DJI Mini 2

Specificaties

 • Maximale windsnelheid volgens DJI: 37,8 km/u 
 • Camerakwaliteit: 4K 30fps met 12 MP-foto 
 • Snelheid: 57.6 km/u 
 • Gewicht: 249 gram 
 • Batterijduur: 31 minuten 
 • Bereik: 10 km 

Zeker weten aan te raden. De DJI Mini 2 is één van de goedkoopste drones van DJI. Heb je een wat lager budget, dan is dit de allerbeste keuze. Het is fijn dat de drone een goed bereik heeft, want dan heb je genoeg ruimte om de maximale snelheid te halen. Ik raad je aan om de drone met de Fly More Combo te halen. Zo beschik je over genoeg accu’s en andere handige accessoires. 

DJI Mavic Air 2 

Specificaties

 • Maximale windsnelheid volgens DJI: 31 tot 38 km/u 
 • Camerakwaliteit: 4K 60fps met 48 MP-foto
 • Snelheid: 68.4 km/u 
 • Gewicht: 570 gram 
 • Batterijduur: 34 minuten 
 • Bereik: 10 km 

Ligt je budget wat hoger dan de Mavic Mini? Dan is dit de ideale drone. Voor al deze drones in dit rijtje geldt dat ze beschikken over de hoogste prijs-kwaliteitverhouding. Dit geldt ook voor de Mavic Air 2. Net zoals de Mavic Mini zou ik ook voor deze drone de Fly More Combo kopen.  

Eachine E58 – FPV Drone – Zwart 

Specificaties

 • Camerakwailiteit: 720p met 2 MP-foto 
 • Snelheid: 30 km/u 
 • Gewicht: 421 gram 
 • Batterijduur: 9 minuten 
 • Bereik: 80 meter 

Prima drone om mee te beginnen. Met een maximale snelheid van 30 km/u kan hij aardig snel vliegen voor zijn prijs. Het blijft natuurlijk speelgoed, dus de drone is gevoelig voor wind. Van de camerakwaliteit moet je ook niet al te veel verwachten, maar het is ontzettend leuk om mee te vliegen. Als je deze drone weet te besturen, dan weet ik zeker dat je de wat duurdere drones ook in de lucht krijgt. 

Ryze Tello Powered by DJI 

Specificaties

 • Camerakwailiteit: 720p met 5 MP-foto 
 • Snelheid: 28 km/u 
 • Gewicht: 233 gram
 • Batterijduur: 13 minuten 
 • Bereik: 100 meter 

Tello drone mogelijk gemaakt door DJI, dus zeker weten een goed product. Snelheid is prima, kwaliteit van de camera ziet er ook zeker niet slecht uit. Bij dit soort goedkope drones moet je uitkijken dat het geen rommel is. Daarom is het zo belangrijk om vooral bij de goedkope drones te letten op het merk. DJI is veruit de beste drone fabrikant van de wereld, dus dat zit wel goed. 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.