Hoe snel kunnen drones vliegen?

Hoe snel is een drone? – Maximumsnelheid van drones

De maximumsnelheid van drones was voor mij niet de belangrijkste factor, maar vele dronepiloten lijken hier toch wel degelijk waarde aan te hechten. In dit artikel lees je hoe snel drones kunnen vliegen en wat het verschil tussen de verschillende soorten drones.

Hoe snel is een drone?

Drones bedoelt om te filmen kunnen al snel 60 km/u vliegen. Dit worden ook wel camera drones genoemd en zijn vaak van het merk DJI.

Dit geldt niet voor race drones die al snel maximumsnelheden kunnen halen van 100 km/u. FPV drones zijn immers gemaakt om op hoge snelheden door de lucht te schieten.

Speelgoeddrones horen tot de categorie langzaamste drones met een maximale snelheid van ongeveer 20 km/u.

Soort droneMaximale snelheid
Speelgoeddrone20 km/u
Camera drone60 km/u
Race drone100 km/u

Hieronder zie je een lijst van de populairste drones en hun maximale snelheid. Het lijstje bestaat uit zowel camera drones als FPV-drones (race drones).

Model Maximale snelheid in km/u
Yuneec Typhoon H Pro 112.7 
DJI FPV97.2
DJI Avata97.2
DJI Inspire 3 94 
DJI Phantom 4 Pro 72.4 
DJI Mavic 3 Pro75.6
DJI Mavic 3 Classic & Cine75.6
DJI Air 368.4
DJI Mini 357.6
Ryze Tello28

Wat bepaalt de snelheid van een drone? 

De drone zelf en de omstandigheden eromheen bepalen de maximale snelheid. Door je drone op de juiste manier te gebruiken ka je hogere snelheden behalen. De specifieke factoren worden hieronder uitgelegd.

Het type drone 

De allerbelangrijkste factor. De ene drone is gemaakt voor hoge snelheden terwijl andere drones zijn gemaakt om te filmen

 1. Speelgoeddrones: speelgoeddrones zijn drones van hoogstens een paar honderd euro. Ze kunnen niet snel vliegen en de batterij is vergeleken duurdere drones snel leeg. Toch kunnen ze een snelheid halen van maar liefst 20 km/u. Leuk om mee te beginnen, maar voor de echte snelheid moet je ergens anders zijn. 
 1. Camera-drones: veruit de meest verkochte drones. Je raadt het al, deze drones worden vooral gebruikt voor het filmen en fotograferen. Een camera drones van minstens 500 euro behaald snelheden van ongeveer 60 km/u. De echt dure professionele modellen kunnen tot wel 113 km/u vliegen. Een voorbeeld hiervan is de Yuneec Typhoon H Pro.
 1. Race drones: ook wel FPV-drones genoemd. Dit zijn de allersnelste drones op de markt! De drones kunnen makkelijk tussen de 100 en 200 km/u vliegen. Veel racers bouwen hun eigen drone zodat ze hem helemaal naar wens kunnen maken.

  Een race drone gaat veel sneller kapot en is veel moeilijker om te besturen. Juist daarom is het zo handig om je race drone zelf te bouwen. Toch heeft DJI inmiddels eigen race drones op de markt gebracht die wel tegen een stootje kunnen. Deze drones maken drone racing een stuk toegankelijker en gebruiksvriendelijker.

  Een voorbeeld van zo’n gebruiksvriendelijke drones is de de DJI Avata. Een uitstekende drone als een snelheidsduivel bent.
DJI Avata

DJI Avata

De DJI Avata maakt het een stuk makkelijker om in de wereld van FPV vliegen te stappen. Met de meegeleverde FPV goggles (soort VR-bril) en de gebruiksvriendelijke controller kan iedereen beginnen met drone racing.

Tot slot moet ik het even hebben over militaire drones. Militaire drones zijn uiteraard de snelste drones die er bestaan. Deze zijn natuurlijk niet beschikbaar voor consumenten en houd ik daarom in dit artikel buitenwegen. 

Design en technologie 

Dit zijn ook belangrijke factoren voor het bepalen van de maximale snelheid van een drone. We kunnen drones in 2 soorten verdelen: 

 1. Fixed wings | Drones met een vaste vleugel
 2. Rotary wings |  Drones met propellers

Een drone met een vaste vleugel lijkt meer op een vliegtuig. Terwijl een drone met propellers meer lijkt op de drone die we kennen. Bij fixed wing drones zweven de drones als het ware in de lucht (gliden). Op deze manier kost het voor fixed wing drones een stuk minder energie om in de lucht te blijven.

Voor de bekende quadcopter (drone die beschikt over 4 propellers) geldt dit niet. Als een quadcopter vooruit wilt bewegen moet hij zichzelf ook in de lucht houden. De motors moeten dus niet alleen werken om de drone naar voren te krijgen, maar tegelijkertijd ook omhoog. Deze 2 verschillende manieren van vliegen hebben invloed op de maximale snelheid.  

Fixed wing drones: net had ik het erover dat fixed wing drones in de lucht zweven. met behulp van propellers met een elektrische motor kan de drone vooruit vliegen. De snelheid van zo’n drone verhogen kan op 2 manieren:

 1. De power van de drone verhogen
 2. De drone aerodynamischer maken

Er zit echter een limiet aan het verhogen van de power van de motor. Meer power betekent een grotere batterij. Een grotere batterij betekent dat de drone zwaarder wordt en dit extra gewicht zorgt er weer voor dat de drone langzamer wordt.

Hetzelfde geldt voor het aerodynamischer maken van de drones. Het is niet gek om te denken dat met de technologie van nu het design vrijwel helemaal geoptimaliseerd is. De vraag is dus of op dit gebied nog iets verbeterd kan worden. 

zweefvliegtuig rood wit RC modelvliegtuigje

Rotary wing drones: rotary wing drones gebruiken een hele andere manier van vliegen. Zoals ik net al zei wordt de motor van de propellers niet alleen gebruikt om de drones vooruit te krijgen, maar ook omhoog. Met dit design zijn drones er vooral op gericht om op één plek te ‘hoveren’. Dit maakt de drone vooral handig om te fotograferen, filmen of inspecteren. 

Het enige wat een quadcopter hoeft te doen om vooruit te komen is één kant van de drone een beetje op te tillen. Als je naar voren wilt wijzen de achterste propellers naar boven en de voorste propellers naar onderen. Hoe harder je vliegt, hoe groter het verschil is tussen de hoogte van de voorste en achterste propellers.

Er zit hier echter een limiet aan. Als je naar voren vliegt kunnen de voorste propellers zo laag komen dat de voorste propellers het verliezen van de zwaartekracht. De drone rolt dan als het ware om.

Phantom 3 standard vliegt laag boven gras

Verder moeten we niet vergeten dat het voor een quadcopter een stuk meer energie kost om vooruit te vliegen, omdat hij zichzelf ook nog in de lucht moet houden. Anders dan een Fixed wing drone die gewoon door de lucht zweeft. 

Maar hoe kunnen we een quadcopter dan sneller maken? Een versnelde quadcopter is een race drone. Normale quadcopters hebben een symmetrisch design terwijl race drones een speciaal design hebben om naar voren te vliegen. Hier bedoel ik mee dat de voorste propellers iets lager zijn dan de achterste propellers.

Uiteindelijk zijn race drones snel, omdat ze heel licht zijn en veel power hebben. Die power kost veel energie waardoor de batterij sneller leeg is. Het lichter maken van een drone kan je doen door camera’s, sensors of andere niet-essentiële onderdelen van de drone te verwijderen.

Propeller en motortype

De propeller en het motortype is een belangrijke factor voor het bepalen van de maximale snelheid. Aerodynamischere propellers hebben een groter oppervlak. De drones gaan hierdoor sneller omhoog met zo min mogelijk draaibewegingen.

Maar goed, dan komen we weer in de knel met het totale gewicht. En het totale gewicht neemt toe als de oppervlakte van de propellers toeneemt. Meer gewicht resulteert weer in een langzamere drone.  

phantom drone propellers wit

Verder kun je de power van de drone verhogen. Het aantal keren dat de motoras draait (revolutions per minute) moet dan verhoogd worden. De DJI Mavic Pro heeft bijvoorbeeld een RMP van 6000.

Misschien voel je hem al aankomen, maar een motor met meer power heeft een grotere batterij nodig en is daardoor zwaarder. Het draait dus allemaal om een balans tussen deze 2.  

Hoe maak je een drone sneller? 

Er zijn manieren om de snelheid van je drone zelf te beïnvloeden. Hieronder zet ik een paar tips onder elkaar waarmee je de maximale snelheid kan verhogen.

 1. De drones van DJI beschikken over verschillende vliegmodi. Op de meeste DJI-drones kan je de drone op altitudemode of sportmode zetten. Op deze manier kan de drone een stuk sneller vliegen. Je kunt deze modus instellen aan de zijkant van de controller met de letter ‘A’ of de letter ‘S’.

  Bij Phantom drones kan je het snelst vliegen in attitudemode en bij Mavic series in sportmode. Let erop dat in attitudemode de drone geen GPS-signaal meer ontvangt.
Mavic 2 Pro controller vanaf zijkant ingezoomd modus instellen
 1. Let op de wind. De wind is echt de allerbelangrijkste factor. Ik heb gemerkt dat ik soms wel bijna 20 km/u harder kan vliegen als je met de wind mee vliegt. Let er wel op dat je op de terugweg weer tegen de wind in moet vliegen wat een stuk meer energie kost. Daar komt bij dat wind erg verraderlijk kan zijn.  
 1. Houd het gewicht van de drone laag. Denk aan propeller guards of filters die je drone zwaarder kunnen maken. Het zijn kleine dingen, maar alles telt. Het gewicht van je drone heeft niet alleen invloed op je snelheid, maar ook op de maximale vliegtijd
 1. Koop een race drone. Ga je verdiepen in race drones als je voor de echte snelheid wilt gaan. Zelf wil ik met een normale camera drone al snel racen in de lucht, terwijl ze hier niet voor bedoelt zijn.

  Om echt te kunnen racen heb je uiteindelijk wel echt een race drone nodig. het is dan ook de beste tip die ik je kan geven als je snel wil vliegen met een drone.
DJI Avata

DJI Avata

De DJI Avata maakt het een stuk makkelijker om in de wereld van FPV vliegen te stappen. Met de meegeleverde FPV goggles (soort VR-bril) en de gebruiksvriendelijke controller kan iedereen beginnen met drone racing.

Hoe snel is de snelste drone ooit? 

Misschien is het leuk om te weten, maar de snelste drone ooit heeft 360 km/u gevlogen. De XLR V3 Red heeft het wereldrecord op zijn naam. Ryan Lademann staat met zijn zelfbouwdrone in het Guinness World Record als snelste drone ooit. Althans, zo staat het in genoteerd. In een eerdere vlucht behaalde hij een topsnelheid van maar liefst 414 km/u.

Deze vraag hangt echter af van de manier waarop je de term ‘drone’ benadert. Het woord ‘drone’ is uiteindelijk een overkoepelende naam en kan ook betrekking hebben tot militaire luchtvaartuigen.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Beste drones die snel kunnen vliegen

De snelheid van een drone hangt dus af van de soort drone die je koopt. Hieronder staan de beste drones met een hoge snelheid onder elkaar. Elk van de modellen behoren weer tot een andere drone categorie.

1. DJI Avata

De DJI Avata is een race drone met een maximumsnelheid van 97.2 km/u. Alhoewel het er erg ingewikkeld uitziet, is het eigenlijk een erg gebruiksvriendelijke drone. Met behulp van de DJI RC Motion kan je de drone met je hand besturen.

Specificaties

 • Snelheid: 97.2 km/u 
 • Maximale windsnelheid: 38,5 km/u 
 • Camerakwaliteit: 4K 60fps met 48 MP-foto 
 • Gewicht: 410 gram 
 • Batterijduur: 18 minuten 
 • Bereik: 11.6 km 

2. DJI Mini 3

Vind je het maken van drone opnamen belangrijk, dan kan je beter gaan voor de DJI Mini 3. Dit is geen race drone maar een camera drone die zich in een andere prijsklasse bevindt.

Alhoewel je ook hele mooie drone video’s kan maken met de DJI Avata, is de DJI Mini 3 meer geschikt als je opzoek bent naar een vliegend cameratoestel.

Specificaties

 • Snelheid: 58.6 km/u
 • Maximale windsnelheid volgens DJI: 58.6 km/u 
 • Camerakwaliteit: 4K 30 fps en 12 MP
 • Gewicht: 249 gram
 • Vliegtijd: 38 min.
 • Bereik: 10 km

3. Ryze Tello

Tello drone mogelijk gemaakt door DJI, dus zeker weten een goed product. Snelheid is prima en kwaliteit van de camera ziet er ook zeker niet slecht uit. Bij speelgoeddrones moet je uitkijken dat het geen rommel is. Daarom is het zo belangrijk om vooral bij de goedkope drones te letten op het merk. DJI is veruit de beste drone fabrikant van de wereld, dus dat zit wel goed. 

Specificaties

 • Snelheid: 28 km/u 
 • Camerakwailiteit: 720p met 5 MP-foto 
 • Gewicht: 80 gram
 • Vliegtijd: 13 minuten 
 • Bereik: 100 meter 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.