Wat is een drone?

Wat is een drone? – Alles wat je moet weten over drones

Het woord ‘drone’ kom je steeds vaker tegen, maar wat betekent het nu eigenlijk? Door de jaren heen is het een overkoepelende term geworden en wordt de term anders gebruikt. Een makkelijk antwoord is er dus niet, maar hopelijk help dit artikel je verder op weg.

Wat is een drone?

De definitie in het Engels geeft een betere omschrijving dan in het Nederlands: een onbemand radiografisch bestuurd vliegtuig dat wordt gebruikt voor verkenning en bombardementen. Het betekent echter ook een luchtvaartuig zonder piloot die wordt bestuurd vanaf de grond.

Het woord komt uit het Engels en betekent mannetjes bij. Deze term werd gebruikt als militaire term voor een onbemand vliegtuig. Nu zijn drones echter voor iedereen beschikbaar en daarom wordt het woord vaker gebruikt. ‘Het antwoord op de vraag: ‘Wat is een drone precies?’ is dan in één keer niet meer zo simpel.

Ik heb onderscheid gemaakt in luchtvaartuigen voor militair gebruik en drones voor hobbyisten. Beide hebben als betekenis ‘drone’, maar het zijn twee hele andere dingen. Een drone die wordt gebruikt voor verkenning of bombardementen kan op afstand worden bestuurd. Het luchtvaartuig is dan onbemand.

Toch is een drone met iemand in de cockpit nog steeds een drone. Als een luchtvaartuig een ingeplande route aflegt en automatisch vliegt, is het luchtvaartuig nog steeds onbemand. Het geldt dus nog steeds als drone.  

Een drone die hobbyisten gebruiken zijn vrijwel altijd kleinere en lichtere drones waarin je niet kunt zitten. Ze zijn dus onbemand. We kunnen dus concluderen dat een drone een onbemand vliegtuig is, als die uit zichzelf vliegt. Maar wanneer vliegt een drone uit zichzelf? Een drone kan alleen uit zichzelf vliegen als het beschikt over een gps-signaal.

Met een gps-signaal kunnen drones een voorgeprogrammeerde route afleggen. Maar ook iets simpels zoals stil blijven vliegen in de lucht. Zowel militaire drones als drones voor hobbyisten beschikken over een gps-signaal, en zijn dus drones.

Supersonic Fighter hoog in de lucht

Hoe zit het met FPV-drones? 

Maar hoe zit het dan met speelgoed drones of FPV-racedrones? Deze ‘drones’ beschikken niet over een gps-signaal en vliegen dus niet uit zichzelf. Een FPV-racedrone maakt het mogelijk om via live videoverbinding de drone te besturen. Dit betekent dat je kunt zien wat de drone ziet. Vaak besturen ze deze drones met een VR-bril. Via deze bril kunnen ze live meekijken.

Piloot met VR bril en Race drone

Een speelgoed drone (denk aan rond de honderd euro) kunnen we dus eigenlijk geen drone noemen. Het valt niet onder de definitie van een drone. De drone wordt bestuurd door een dronepiloot, en kan niet uit zichzelf vliegen. Maar zoals je zelf al hebt gemerkt, gebruik ik en velen andere ook voor deze luchtvaartuigen de term ‘drone’. De definitie wordt in de praktijk dus anders toegepast. 

Hieronder zie je een voorbeeld van een FPV drone:

DJI Avata

DJI Avata

Dit is een race drone die is gemaakt door het merk DJI. Zij maken het met deze drone een stuk eenvoudiger om te beginnen met FPV vliegen. FPV staat voor First Person View. Bovenaan de afbeelding zie je een soort VR bril. Deze bril doe je op zodat je tijdens het vliegen kunt zien wat de camera van de drone ziet.

En Modelvliegtuigjes? 

Iets anders geldt voor modelvliegtuigjes. Mensen die met een controller vanaf de grond vliegtuigjes besturen. Zijn dit drones? Het luchtvaartuig beschikt niet over een gps-signaal, bovendien heeft het geen propellers. Dat laatste geeft aan dat modelvliegtuigjes niet onder de term ‘drone’ horen. In tegenstelling tot FPV-racedrones, worden deze modelvliegtuigjes in die praktijk geen drones genoemd. Zowel in de theorie als in de praktijk zijn het geen drones. 

Rood-geel modelvliegtuig op het gras

Verschil tussen drone en UAV

Zoals ik eerder in dit artikel heb vermeld heeft de term ‘drone’ meerdere betekenissen. Zowel hobbyisten als militairen gebruiken nu allebei ‘drones’. Veel professionele dronepiloten maken onderscheid tussen deze twee. Er is namelijk één groot verschil: de ene wordt op afstand bestuurd en de andere wordt automatisch bestuurd (autopilot).

Ze gebruiken hiervoor 2 verschillende termen. Het wordt een remotely piloted aircraft system (RPAS) genoemd, als en hobbyist zijn/haar luchtvaartuig op afstand bestuurd (vrijwel altijd met een controller). Het wordt een unmanned aerial vehicles (UAV) genoemd, wanneer een militair het als zelfvliegend luchtvaartuig gebruikt. 

Wat kunnen drones? 

Drones worden gebruikt in het leger, in de consumentenbranche en de zakelijke branche. Omdat er veel verschillende drones zijn, zijn er ook heel veel verschillende mogelijkheden:

 • Fotografie: vrijwel alle drones zijn uitgerust met een camera. Er worden steeds beter drones geproduceerd voor zowel consumenten als professionals. De camera’s worden steeds beter en de kwaliteit van de beelden steeds hoger. Hierdoor worden veel luchtopnames gemaakt die zorgen voor een nieuwe branche in de fotografie. Je moet een drone zien als een camerastatief die je overal neer kunt zetten. Zeker op moeilijk bereikbare of onveilige locaties kunnen drones goed toepasbaar zijn. 
 • Inspectie: drones worden steeds vaker ingezet voor inspecties. Het beste voorbeeld is de inspectie van landbouw. Door middel van software verzamelen drones informatie over een bepaald gebied. Deze data kan vervolgens worden geanalyseerd en gebruikt worden als advies. Aan de hand van de informatie kunnen bijvoorbeeld boeren hun land beter onderhouden.

  Denk bijvoorbeeld aan dronedata die laat zien welke plekken zijn uitgedroogd. De boer kan hierop inspelen en dit stuk land meer aandacht geven. Er bestaan drones die puur zijn gemaakt voor inspectie. Deze beschikken vaak over verschillende camera’s en sensors.
 • Defensie: het gebruiken van drones begon in het leger. Het wordt helaas steeds populairder om drones als wapen te gebruiken. Denk aan bommenwerpers. Drones zorgen in dit geval voor een oorlog op afstand.  
 • Racen: ik heb het hier net al even over gehad. Veel dronepiloten vinden het leuk om te racen met drones. Drones worden namelijk veruit het meest gebruikt als hobby. Daarnaast worden er steeds vaker drone races georganiseerd, waarbij de dronepiloten zo snel mogelijk een parcour moet afleggen. Hieronder zie je een voorbeeld van een race drone:
DJI Avata

DJI Avata

Dit is een race drone die is gemaakt door het merk DJI. Zij maken het met deze drone een stuk eenvoudiger om te beginnen met FPV vliegen. FPV staat voor First Person View. Bovenaan de afbeelding zie je een soort VR bril. Deze bril doe je op zodat je tijdens het vliegen kunt zien wat de camera van de drone ziet.

De hierboven genoemde functies worden het meest gebruikt. Toch zijn er nog veel meer functies van drones. Deze zijn echter vrij nieuw en nog in ontwikkeling. Drones worden vooral gebruikt omdat ze snel en flexibel inzetbaar zijn. Daarnaast zijn ze duurzaam. Dit leidt tot de volgende ontwikkelingen in de toekomst: 

 1. Vuurwerk wordt regelmatig vervangen door drone shows. Dit zijn eigenlijk lichtshows mogelijk gemaakt door drones. Ze zijn dus ook in de entertainment branche actief. Meer info over droneshows.
   
 2. Verder moet je denken aan transport. Er wordt geëxperimenteerd op het gebied van drone transport. Door middel van een gps-signaal en een ingeplande route kunnen drones pakketjes bezorgen. Of dit daadwerkelijk iets gaat worden in de toekomst is niet zeker.  
   
 3. Hetzelfde geldt voor hulpverlening. Drones kunnen bepaalde situaties inspecteren. Denk aan natuurrampen. Na een aardbeving kunnen drones aan de hand van een camera zien of er overlevenden zijn. Ze kunnen een stuk sneller worden ingezet dan helikopters of een vliegtuig. Dit maakt het al snel aantrekkelijk om een drone in te schakelen. Maar denk ook aan de politie die steeds vaker drones gebruiken om de openbare orde te bewaren. Aan de hand van speakers in de drone worden mensen gewaarschuwd of aangesproken. 

Waar worden drones nog meer voor gebruikt. Lees hier meer over de mogelijkheden van drones.

Welke soort drones zijn er? 

Nu we hebben gekeken naar wat drones kunnen, ga ik wat verder in op de drones zelf. Drones zijn er in alle soorten en maten. Je moet de term ‘drone’ zien als een overkoepelende term. Ik maak onderscheid in de volgende 4 gebieden: 

Camera drones voor particulieren

Onder drones voor particulieren verstaan we relatief goedkope en onschuldige drones. Je moet denken aan maximaal 1500 euro. Drones die puur voor consumenten worden gemaakt zijn vaak voor eigen gebruik. Er wordt puur mee gevlogen omdat ze het leuk vinden om mee te vliegen. Het is een uitdaging om mooie luchtopnames te maken.

Binnen deze groep lopen niet alleen de prijzen uiteen, maar ook de soorten drones. Een drone van 1200 euro is serieus speelgoed, terwijl er ook drones van 50 euro worden verkocht (zonder camera). Een bekende drone onder veel consumenten is de DJI Mini 3. Deze 500 euro drone beschikt over allerlei functies en een goede camera.

Wanneer we het echt over speelgoed hebben, dan hebben we het over drones onder de 400 euro. Je zou ermee binnen kunnen vliegen, maar ik raad het je niet aan. 

DJI Mavic Mini met opbergtas op het gras

Camera drones professionals

Professionele dronepiloten zijn piloten die geld verdienen door middel van een drone. Ze maken luchtfoto’s– en video’s voor bedrijven, particulieren en de overheid. De prijs van deze drones ligt een stuk hoger. Je moet denken aan een bedrag van minimaal 1500 euro tot 10.000 euro.

Een veel gebruikte drone op het professionele circuit is de DJI Inspire 3 en de DJI Mavic 3 Pro. Ze zijn uitgerust met een veel betere camera en de gimbal zorgt ervoor dat de beelden nog stabieler zijn. Daarnaast zijn er een stuk meer mogelijkheden op het gebied van camera-instellingen. 

DJI Inspire 2 met een donkere geblurde achtergrond

Drones voor inspectie 

Drones voor inspectie worden vrijwel alleen gebruikt voor commerciële doeleinden. Een inspectiedrone is eigenlijk gewoon een drone, maar die beschikt over een drone software. Deze dronesoftware bestel je er los bij.

De software installeer je op je drone, bijvoorbeeld de inspire 2 of de Phantom 4 Pro. Je moet het zien als een soort upgrade. In plaats van je drone te gebruiken als camera, gebruik je hem nu ook als gereedschap voor inspectie. 

Drones voor leger 

Het leger zet veel drones in, waaronder de MQ-1 Predator. Dit is een onbemand luchtvaartuig van de Amerikaanse luchtmacht. Het wordt gebruikt als verkennings- en aanvalsvliegtuig in de Amerikaanse luchtvaart. De drone kan lang in de lucht blijven en realtime informatie doorsturen. Aan de hand van die informatie worden beslissingen genomen in de militaire top. Wat houdt een drone-aanval precies in?

FPV-drones 

FPV-drones zijn race drones waar ik het eerder dit artikel al even over heb gehad. FPV-drones beschikken over een live camera verbinding. De drones zijn moeilijk te besturen, omdat ze geen gps-signaal hebben. Wanneer je de controller loslaat, valt de drone naar beneden. Als een drone gps-signaal heeft, dan blijft de drone netjes in de lucht hangen. E

en voorbeeld van een FPV-drone is de Speeddrones Pathfinder Brushless. Race drones kunnen ontzettend snel vliegen en zijn een stuk moeilijker te besturen dan camera drones met gps-signaal. Race drones kunnen een stuk minder lang vliegen. Dit hangt echter af van de prijs. Het zal in ieder geval niet langer zijn dan 10 minuten. 

rode FPV drone met camera
DJI Avata

DJI Avata

Dit is een race drone die is gemaakt door het merk DJI. Zij maken het met deze drone een stuk eenvoudiger om te beginnen met FPV vliegen. FPV staat voor First Person View. Bovenaan de afbeelding zie je een soort VR bril. Deze bril doe je op zodat je tijdens het vliegen kunt zien wat de camera van de drone ziet.

Drones zijn er in 2 verschillende vormen: 

1. Multicopters, onder te verdelen in: 

 • Quadcopter: een drone die beschikt over 4 propellers 
 • Hexacopter: deze is uitgerust met 6 propellers 
 • Octocopter: maar liefst uitgerust met 8 propellers 

2. Drones met één propeller (onbemande helicopter) 

Wie gebruiken drones? 

Consumenten: zoals al eerder aangegeven gebruiken veel consumenten de drones puur omdat ze het leuk vinden. Het vliegen van een drone is een populaire hobby en zal in de toekomst alleen maar groter worden. Denk aan het filmen met een drone, racen, en de functies. Mensen die houden van technische snufjes vallen er al snel voor. Drones voor consumenten zijn onder te verdelen in 3 groepen:

Soort drone DoelWinkel
SpeelgoeddroneEnkel vliegenBekijk op Bol.com
Camera droneFilmen en vliegenBekijk op Bol.com
FPV droneRacen en filmenBekijk op Bol.com

Bedrijven: veel bedrijven huren dronepiloten in om luchtopnames te laten maken. Het maken van luchtopnames wordt steeds meer gezien als marketingstrategie. Zeker met de komst van social media is het steeds belangrijker om als bedrijf content te maken. Een luchtopname draagt dus bij aan de promotie van een bedrijf. 

Daarnaast zijn steeds meer bedrijven geïnteresseerd in drone inspectie. Er zijn verschillende soorten inspecties. Allemaal nog vrij nieuw, maar met veel potentie:  

 1. Landbouwbedrijven 
 1. Bouwbedrijven 
 1. Infrastructuur 

Overheid: Tot slot hebben we de overheid die actief gebruik maakt van drones, zoals gemeentes. Denk alleen al aan het aantal drones in het leger waar ik het al eerder over heb gehad. Ook de overheid is geïnteresseerd in drone inspectie. Denk aan inspecties van natuurgebieden en infrastructuur. De overheid heeft veel taken om op te letten, een drone kan een goede oplossing zijn. 

drone inspectie op een weg
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat kost een drone? 

De kosten van een drone hangen sterk af van de soort drone. Zoals ik hierboven heb vermeld worden dezelfde camera drones vaak gebruikt als inspectie drones. Ik heb hieronder een klein lijstje gemaakt van wat je krijgt voor welke prijs. Meer over de kosten van een drone.

 • 0 tot 100 euro: deze drones zijn vooral bedoeld als speelgoed. Het is een goed instapmodel voor als je wil beginnen met vliegen. Zeker om te oefenen is dit een goede optie. De drone kan beschikken over een kleine camera en vliegen vaak niet langer dan 10 min.

  Ze hebben geen gps-signaal en zijn dus moeilijk te besturen (vandaar een goede oefening). Toch worden ook speelgoeddrones met de tijd verbeterd. Hieronder zie je de beste speelgoeddrones op een rijtje:
DroneMerkPrijs
1.Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com >>
2.Syma X5HWSymaBekijk op Bol.com >>
3.DENVER DCW-380DENVERBekijk op Bol.com >>

Beste drone onder de 100 euro >>

 • 100 tot 400 euro: de camera van de drone is verbeterd en je kunt nu live meekijken. Je zult niet veel langer dan 20 min kunnen vliegen. We noemen deze categorie nog steeds speelgoed. De drones beschikken over een GPS-signaal en een app die je kunt gebruiken tijdens het vliegen. 

Beste drone onder de 500 euro >>

 • 400 tot 2000 euro: vanaf deze prijs begint het serieuzer te worden. Je moet deze prijsklasse zien als het beginnende van het professionele. De camera beschikt over minimaal 2.7k met 30fps en 12 MP-foto’s tot 4K met 60fps en 48 MP-foto’s. In deze prijsklasse zijn de Mavic series zeker een aanrader. Denk aan de DJI Air 2S en de DJI Mini 2
 • 2000+ euro: vanaf deze prijs begint het echt professioneel te worden. De prijzen kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. De meest populaire drone boven de 2000 euro is de Inspire 3. 

  Accessoires zoals een filter of een tweede controller hebben veel invloed op de prijs. Naast de normale Inspire 2 controller kun je nog een controller halen voor de besturing van de camera tijdens het vliegen. Er zijn dan dus twee piloten die de drone besturen. 

Is het moeilijk om een drone te besturen? 

Ja en nee, veel mensen denken dat het moeilijk is om een drone besturen. Het hangt er echter vanaf welke drone je koopt. De goedkopere speelgoed drones hebben geen GPS-signaal en vallen uit de lucht als je de controller niet vasthoudt. Duurdere drones zijn over het algemeen makkelijker te besturen.

Zoals je bij de prijsvergelijking hierboven ziet, krijgen drones een steeds beter GPS-signaal naarmate ze duurder zijn. Ze blijven dan beter in de lucht hangen, beschikken over sensoren (om obstakels te vermijden) en hebben minder kans op een productiefout. Dit betekent dat het risico op het verliezen van de drone lager wordt. Maar als je hem verliest ben je wel meer geld kwijt. 

Ik raad je aan om te leren vliegen met een drone van een paar tientjes, om vervolgens te upgraden. Als je de drone van 50 euro kunt besturen, kun je zeker de drone van een paar 100 euro besturen. Bovendien weet je dan zeker of het iets voor je is. 

Mocht je echt bang zijn om een drone te crashen, overweeg dan om een drone verzekering af te sluiten. Voor drones van het merk DJI heb je een speciale verzekering:

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.