Droneshows worden steeds populairder. Het wordt gezien als een goede plaatsvervanger voor het vuurwerk. Het is vrij nieuw en niet iedereen heeft hiervan gehoord. Ik zal daarom beginnen met wat droneshows precies zijn. Droneshows bewijzen maar weer de eindeloze mogelijkheden van drones. Maar hoe werkt het? Hieronder zie je een filmpje van zo’n droneshow. Grote kans dat je je afvraagt hoe deze honderden soms wel duizenden drones worden bestuurd.
Inhoudsopgave
Wat is een droneshow?
Een droneshow maakt gebruik van meerdere onbemande luchtvaartuigen (drones), die een voorgeprogrammeerde route vliegen. Dit is vrijwel altijd voor amusement of een experiment, meestal rondom een jaarwisseling. Elke drone heeft ledverlichting en ze vliegen in aantallen van honderden tot wel duizenden. Vrijwel altijd worden droneshows in de nacht gehouden. Dit kan zowel in het openbaar gebeuren, maar ook op iemands privéterrein. Het wordt steeds populairder om droneshows te geven voor het grote publiek. In dit geval wordt een droneshow midden in een stad of dorp georganiseerd.
De allereerste droneshow ooit gehouden was in Duitsland in 2016. Ze hebben 500 drones gebruikt en daarmee een wereldrecord verbroken. Sindsdien worden droneshows over de hele wereld gehouden. Nu je weet wat een droneshow is en hoe het eruit ziet, kunnen we er wat dieper op in.
Waar worden drones nog meer voor gebruikt? >>
Hoe werkt een droneshow?
De meeste drones in een droneshow komen van Intel. Zij zorgen ervoor dat drones door middel van een software uit zichzelf een route vliegen. Die route is van tevoren helemaal uitgestippeld. Doordat elke drone zijn eigen taak heeft kunnen er figuren, woorden en andere beelden worden gecreëerd. Maar ook 3D-beelden zijn mogelijk. Deze beelden worden vaak gecombineerd met muziek, vuurwerk en rookmachines. Dit laatste maakt het mogelijk om ook overdag een droneshow te organiseren. Verder kunnen er lasers of andere effecten aan de drone worden toegevoegd. De drones in een droneshow worden dus niet bestuurt door een piloot, maar vliegen uit zichzelf.
Met deze software wordt het vluchtpatroon bepaalt van honderden drones tegelijk. Al deze drones worden bestuurd vanaf één computer. Een piloot kan namelijk makkelijk 100 drones per computer gebruiken. In principe hoef je maar op één knopje te drukken, en dat is ‘launch’. Er bestaan meer dronebedrijven die dit mogelijk maken, namelijk Ehang uit China, Dronisos uit Frankrijk en Verity Studios uit Zwitserland. Meer van dit soort bedrijven vind je hieronder:
Er zijn echter meer belangrijke bedrijven waarover ik het uitgebreid wil hebben. Nu heeft SPH-engineering (een 5-jarige startup uit Letland) een kant-en-klaar product waarmee droneshows worden gehouden. Er is een bepaalde software voor nodig waardoor drones in een zwerm (in grote groepen) kunnen vliegen. Ze hebben hun software enorm verbeterd, genaamd UgCS DDC (Unmanned Ground Control Software Drone Dance Controller). Deze software maakt het mogelijk om met vrijwel elke drone een grote drone zwerm op te zetten. Daarnaast bieden ze lichten aan die op de drones worden gemonteerd.
In de video hiernaast laten ze precies zien hoe je een droneshow kunt opzetten. In de beschrijving van de video kun je lezen hoe dit ongeveer in zijn werking gaat. Uitleggen hoe de software werkt is heel ingewikkeld en zitten weinig mensen op te wachten. Daarom laten ze zien hoe je met deze software kunt werken. Mocht je er wat dieper op in willen gaan, bekijk dan zeker de video hiernaast.
Hoeveel kost een droneshow?
Droneshows kunnen tienduizenden, maar ook honderdduizenden euro’s kosten. Elke droneshow is op maat en daarom lopen de kosten enorm uiteen. Het hangt ervan af of je een droneshow binnen of buiten organiseert, hoe hoog je budget is en wat de locatie precies is. Over het algemeen kun je zeggen dat droneshows tussen de 10.000 en 50.000 euro kosten. Dit soort shows duren niet lang, minimaal een paar minuten tot ongeveer 10 minuten lang. Ongeveer hetzelfde als een grote vuurwerkpot. Alhoewel grote vuurwerkshows vaak een stuk langer duren.
Maar waarom zijn ze zo duur? De kosten zitten hem niet in de drones zelf, maar in de software. Het is niet zo duur om één drone te kopen. Het is vervolgens niet zo moeilijk om hierop een app te installeren en hem automatisch te laten vliegen. Daar komt bij dat de meeste drones al over ledverlichting beschikken.
Het wordt echter een probleem als je meerdere drones tegelijk laat vliegen. En dat is juist het mooie van een droneshow. Samen vormen een zwerm drones de figuren en effecten. Het is vrijwel onmogelijk om de drones één voor één op te stijgen, te landen en in een patroon te vliegen. Dit is waar de software van het bedrijf SPH-engineering bij komt kijken.

Allereerst koop je de software (naar keuze). Vervolgens zet je elk individueel 3D-vorm van de software om naar de waypoint-file. Daarna upload je elk bestand naar de Drone Dance controller (de software). Tot slot upload je de Drone Dance Controller naar de drones. Ik leg dit hier heel onduidelijk uit. Maar het komt erop neer dat het veel tijd en moeite kost. Aangezien je elk 3D-vorm kunt ontwerpen, moet dit proces bij elke klant weer worden herhaald. Iedere show heeft weer zijn eigen boodschap.
SPH Engineering biedt een jaarlijks abonnement van 12.000 dollar per jaar aan. Daarnaast geven ze trainingen van 8.000 dollar. Ehm ja, niet heel goedkoop dus. En oh ja, de drones die je hiervoor kunt gebruiken kosten ongeveer 600 dollar per stuk. En dan heb je slechts de basis. Voor meer functies betaal je natuurlijk extra.
Hoeveel kost een drone precies? Lees het hier. >>
Waarom droneshows?
Droneshows worden voornamelijk gebruikt als vervanger voor vuurwerkshows. Over het algemeen zijn droneshows veiliger dan vuurwerkshows. Misschien niet in Nederland, maar in veel andere landen kunnen vuurwerkshows voor bosbranden zorgen. Daar komt bij dat droneshows duurzamer zijn. Niet alleen stoten ze minder uit, je kunt ze ook vaker gebruiken. De grootste concurrent van droneshows zijn de lichtshows zonder drones, die ook in opkomst zijn.
Het is moeilijk om op dit gebied iedereen tevreden te houden. De één mist de knallen die erbij horen, terwijl de ander er doodsbang van wordt. Veel dieren hebben bijvoorbeeld last van het geluid. Je zou kunnen zeggen dat een droneshow, vanwege het gebrek aan geluid, een stuk minder spectaculair is.
En wie weet hoe de technologie zich ontwikkelt. Grote kans dat drones zich in de toekomst blijven ontwikkelen. Op die manier wordt het steeds aantrekkelijker om gebruik te maken van deze shows. Zo zei ik net dat droneshows niet veel langer duren dan 10 minuten. Door de vliegtijd van deze mini-drones te verbeteren, kunnen ook droneshows worden verlengd. Op het gebied van de prijs zit een vuurwerkshow en een droneshow dicht bij elkaar. Maar dat hangt natuurlijk van veel factoren af. Ik denk dat vuurwerk je voor minder geld een groter en langer spektakel geeft dan drones. Nog even de grote verschillen hieronder op een rijtje.
Kenmerken droneshows:
- Meerdere keren te gebruiken
- Maken geen geluid
- Zijn kort
- Kunnen niet vliegen met veel wind of als het regent
Kenmerken vuurwerkshows:
- Maar één keer te gebruiken
- Groter spektakel (door het geluid, maar dat is een mening)
- Duren vrij lang
- Wel te gebruiken bij wind en regen
Voorbeelden van drone lichtshows
Er worden al regelmatig droneshows gegeven. Hieronder heb ik de mooiste voor je op een rijtje gezet. Je kunt zien hoe allerlei vormen, zelfs 3D-vormen, de lucht verlichten. China heeft tot nu toe één van de meest spectaculaire droneshows ooit gemaakt.
Dit zijn 526 drones die tegelijkertijd in de lucht vliegen in Guiyang.
Hier worden 2000 drones bestuurt op maar één computer. Hiermee is meteen een wereldrecord verbroken. De Intelshow is innovatief en een enorme stap in de technologie.
Dit is/was het wereldrecord in oktober 2020. Met maar liefst 3051 drones is deze droneshow het allergrootst. Hij verdient daarom een plek in het Guinness World Record. Deze droneshow verbreekt het oude record met ruim 800 drones, dankzij het Chinese bedrijf Shenzhen Damoda Intelligent Control Technology.
Conclusie
We kunnen concluderen dat er zeker potentie zit in droneshows. Of het ook in grote mate gebruikt gaat worden, dat weet ik niet. Het zal zich in ieder geval elk jaar blijven ontwikkelen. We kunnen ervan uitgaan dat droneshows steeds populairder gaan worden. Zeker nu de regels omtrent vuurwerk steeds strenger worden. In plaats van het particulier gebruik van vuurwerk stellen veel mensen voor om vuurwerkshows te organiseren. Of deze vuurwerkshows uiteindelijk vervangen zullen worden door droneshows, ik denk voorlopig nog niet.
Droneshows zijn nieuw en daarom interessant en spectaculair. Ik denk dat vuurwerkshows op den duur toch interessanter zijn dan droneshows. Terwijl sommigen vuurwerk het liefst willen verbannen, zien andere mensen het weer als een groot verlies. We moeten ook zeker niet de lichtshows vergeten. Een droneshow is in feite gewoon een lichtshow, maar dan vanuit de lucht. Lichtshows zijn alleen een stuk praktischer, omdat je minder afhankelijk bent van het weer.
Je weet niet in hoeverre droneshows zich door de jaren heen zullen ontwikkelen. Met die gedachte kunnen we alle kanten op.
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.