Hoe werkt een droneshow?

Hoe werkt een droneshow?

Droneshows worden steeds populairder en worden steeds vaker gezien als een goed alternatief voor vuurwerk. Een grote kans dat je je afvraagt hoe deze honderden of soms wel duizenden drones worden bestuurd. In dit artikel lees je wat droneshows zijn en hoe het ongeveer in zijn werking gaat.

Wat is een droneshow? 

Een droneshow maakt gebruik van meerdere onbemande luchtvaartuigen (drones) die een voorgeprogrammeerde route vliegen. Een droneshow wordt meestal georganiseerd rondom een jaarwisseling, feest of aankondiging. Het voornamelijk gebruikt om aandacht te trekken of puur voor entertainment.

Elke drone beschikt over een klein lampje waarmee ze met grote aantallen tegelijk vliegen. Vrijwel altijd worden droneshows in de nacht gehouden. Dit kan zowel in het openbaar gebeuren, maar ook op iemands privéterrein.

Het wordt steeds populairder om droneshows te organiseren voor het grote publiek. In dit geval wordt een droneshow midden in een stad of dorp georganiseerd. 

De allereerste ‘echte’ droneshow ooit was in Duitsland in 2016. Ze hebben 500 drones gebruikt en daarmee een wereldrecord verbroken. Sindsdien zijn droneshows over de hele wereld te zien, waaronder veel in China. Nu je weet wat een droneshow is en hoe het eruitziet, kunnen we er wat dieper op ingaan.  

Hoe werkt een droneshow?    

De meeste drones in een droneshow komen van Intel. Zij zorgen ervoor dat drones door middel van software uit zichzelf een route vliegen. Die route is van tevoren helemaal uitgestippeld. Doordat elke drone zijn eigen taak heeft kunnen er figuren, woorden en andere beelden worden gecreëerd in 3D.

Deze beelden worden vaak gecombineerd met muziek, vuurwerk en rookmachines. Dit laatste maakt het mogelijk om ook overdag een droneshow te organiseren. Verder kunnen er lasers of andere effecten aan de drone worden toegevoegd. De drones in een droneshow worden dus niet bestuurt door een piloot, maar vliegen uit zichzelf. 

Wel worden ze met een computer vanaf de grond aangestuurd. Deze persoon is dan de piloot van de ‘drone swarm’.

Met software wordt het vluchtpatroon bepaalt van honderden drones tegelijk en worden bestuurd vanaf één computer. Een piloot kan namelijk makkelijk 100 drones per computer gebruiken.

In principe hoef je maar op één knopje te drukken en dat is ‘launch’. Er bestaan meer dronebedrijven die dit mogelijk maken, namelijk Ehang uit China, Dronisos uit Frankrijk en Verity Studios uit Zwitserland. Meer van dit soort bedrijven vind je hieronder: 

Er zijn echter meer bedrijven waarover ik het uitgebreid wil hebben. Nu heeft SPH-engineering (een 5-jarige startup uit Letland) een kant-en-klaar product waarmee droneshows worden gehouden. Er is een bepaalde software voor nodig waardoor drones in een zwerm (in grote groepen) kunnen vliegen.

Ze hebben hun software enorm verbeterd, genaamd UgCS DDC (Unmanned Ground Control Software Drone Dance Controller). Deze software maakt het mogelijk om met vrijwel elke drone een grote drone zwerm op te zetten. Daarnaast bieden ze lichten aan die op de drones worden gemonteerd. 

In de video hieronder laten ze precies zien hoe je een droneshow kunt opzetten. In de beschrijving van de video lees je hoe dit ongeveer in zijn werking gaat. Uitleggen hoe de software werkt is heel ingewikkeld en zitten weinig mensen op te wachten. Daarom laten ze zien hoe je met deze software kunt werken.

Mocht je er wat dieper op in willen gaan, bekijk dan zeker de video hieronder. 

Hoeveel kost een droneshow? 

Droneshows kunnen tienduizenden, maar ook honderdduizenden euro’s kosten. Elke droneshow is op maat en daarom lopen de kosten enorm uiteen. Het hangt er vanaf of je een droneshow binnen of buiten organiseert, hoe hoog je budget is en wat de locatie precies is.

Over het algemeen kun je zeggen dat droneshows tussen de 10.000 en 50.000 euro kosten. Dit soort shows duren niet lang, maar minimaal een paar minuten tot ongeveer 10 minuten. Ongeveer even lang dus als een grote vuurwerkpot, alhoewel grote vuurwerkshows vaak een stuk langer duren. 

Maar waarom zijn ze zo duur? De kosten zitten ‘m niet in de drones zelf, maar in de software. Het is niet zo duur om één drone te kopen. Het is vervolgens niet zo moeilijk om hierop een app te installeren en deze automatisch te laten vliegen. Daar komt bij dat de meeste drones al over ledverlichting beschikken.  

Het wordt echter een probleem als je meerdere drones tegelijk laat vliegen. En dat is juist het mooie van een droneshow, omdat de drones samen figuren en effecten vormen. Het is vrijwel onmogelijk om de drones één voor één op te stijgen, te landen en in een patroon te vliegen. Dit is waar de software van het bedrijf SPH-engineering bij komt kijken.  

Hoe werkt een droneshow?

Een droneshow organiseren vergt aardig wat stappen:

 1. Allereerst koop je de software naar keuze.
 2. Vervolgens zet je elk individueel 3D-vorm van de software om naar de waypoint-file.
 3. Upload elk bestand naar de Drone Dance controller (de software).
 4. Tot slot upload je de Drone Dance Controller naar de drones.

Hoe dan ook, het komt erop neer dat het veel tijd en moeite kost. Aangezien je elk 3D-vorm kan ontwerpen, moet dit proces bij elke klant weer worden herhaald. Iedere show heeft immers zijn eigen boodschap met een bijpassend figuur. 

SPH Engineering biedt een jaarlijks abonnement van 12.000 dollar per jaar aan. Daarnaast geven ze trainingen van 8.000 dollar. Ehm ja, niet heel goedkoop dus…

Tot slot moet je rekening houden met de kosten van de drones zelf die doorgerekend worden in de prijs. Zo’n drone kost ongeveer 600 dollar per stuk en dan heb je slechts de basis. Voor meer functies betaal je natuurlijk extra.  

Waarom droneshows? 

Droneshows worden voornamelijk gebruikt als vervanger voor vuurwerkshows. Over het algemeen zijn droneshows veiliger dan vuurwerkshows.

In Nederland, maar zeker ook in veel andere landen kunnen vuurwerkshows bosbranden veroorzaken. Daar komt bij dat droneshows duurzamer zijn, omdat ze minder uitstoten. Daar komt bij dat droneshows geen afval achterlaten en vaker gebruikt kunnen worden.

Naast droneshows zijn ook lichtshows in opkomst. Je kunt het zien als concurrenten van elkaar, maar eigenlijk werken ze heel goed complementair.

Het is moeilijk om op dit gebied iedereen tevreden te houden. De één mist de knallen die erbij horen, terwijl de ander er doodsbang van wordt.

En wie weet hoe de technologie zich ontwikkelt. Door toekomstige ontwikkelingen wordt het steeds aantrekkelijker om gebruik te maken van deze shows. Zo zei ik net dat droneshows niet veel langer duren dan 10 minuten. Door de vliegtijd van deze mini-drones te verbeteren kunnen ook droneshows worden verlengd.

Op het gebied van de prijs zit een vuurwerkshow en een droneshow dicht bij elkaar, alhoewel dit van veel factoren afhangt. Ik denk dat vuurwerk voor minder geld een groter en langer spektakel geeft dan drones. Toch zullen droneshows goedkoper worden zodra ze meer gecommercialiseerd worden en meer bedrijven er mee aan de haal gaan.

Nog even de grote verschillen hieronder op een rijtje.

Droneshows

 • Meerdere keren te gebruiken 
 • Maken geen geluid 
 • Zijn kort 
 • Kunnen niet vliegen met veel wind of als het regent 

Vuurwerkshows

 • Maar één keer te gebruiken 
 • Groter spektakel (door het geluid, maar dat is een mening)
 • Duren vrij lang 
 • Wel te gebruiken bij wind en regen 

Voorbeelden van drone lichtshows 

Er worden al regelmatig droneshows gegeven. Hieronder heb ik de mooiste voor je op een rijtje gezet. Je kunt zien hoe allerlei vormen, zelfs 3D-vormen, de lucht verlichten. China heeft tot nu toe één van de meest spectaculaire droneshows ooit gemaakt.  

Dit zijn 526 drones die tegelijkertijd in de lucht vliegen in Guiyang. 

In de video hieronder worden 2000 drones bestuurt op maar één computer. De Intelshow is innovatief en een enorme stap in de technologie. 

Dit is/was het wereldrecord in oktober 2020. Met maar liefst 3051 drones is deze droneshow het allergrootst. Hij verdient daarom een plek in het Guinness World Record. Deze droneshow verbreekt het oude record met ruim 800 drones, dankzij het Chinese bedrijf Shenzhen Damoda Intelligent Control Technology.

Droneshows in de toekomst

We kunnen concluderen dat er zeker potentie zit in droneshows. Of het ook in grote mate gebruikt gaat worden, dat weet ik niet. Het zal zich in ieder geval elk jaar blijven ontwikkelen.

We kunnen ervan uitgaan dat droneshows steeds populairder gaan worden. Zeker nu de regels omtrent vuurwerk steeds strenger worden. In plaats van het particulier gebruik van vuurwerk stellen veel mensen voor om vuurwerkshows te organiseren. Of deze vuurwerkshows uiteindelijk vervangen zullen worden door droneshows, ik denk voorlopig nog niet.  

Droneshows zijn nieuw en daarom interessant en spectaculair. Ik denk dat vuurwerkshows op den duur toch interessanter zijn dan droneshows. Terwijl sommigen vuurwerk het liefst willen verbannen, zien andere mensen het weer als een groot verlies.

We moeten ook zeker niet de lichtshows vergeten. Een droneshow is in feite gewoon een lichtshow, maar dan vanuit de lucht. Lichtshows zijn echter een stuk praktischer, omdat je minder afhankelijk bent van het weer.  

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.