Mag je drone vliegen op eigen terrein

Mag je drone vliegen op eigen terrein?

In Nederland zijn er veel gebieden waar je niet mag vliegen met een drone. Deze gebieden noemen we no-fly zones. De meeste mensen hebben het idee dat ze altijd boven hun eigen terrein mogen vliegen, maar is dat wel zo?

Mag je boven je eigen terrein drone vliegen? 

Ja, je mag met een drone boven je eigen terrein vliegen. Wel moet je rekening houden met dezelfde drone regels als normaal.

Er gelden dus geen aparte regels voor het drone vliegen boven je eigen terrein. Het luchtruim boven je tuin of huis wordt beheerd door de overheid en zij bepalen wat er in het luchtruim gebeurt. Maar wat zijn dan de regels? Als je legaal boven je privéterrein wil vliegen moet je je aan de volgende regels houden: 

  1. Rekening houden met no-fly zones 
  2. Geen privacy schenden 
  3. Uit de buurt blijven van mensenmenigten 

Je hoeft niet bang te zijn dat je niet boven aaneengesloten bebouwing mag vliegen. Dit is sinds de Europese regelgeving 31 december 2020 veranderd. Het is dus toegestaan om boven een woonwijk of een tuin te vliegen.

Privacy schending

Zo simpel is dat echter niet, omdat je ook rekening moet houden met de privacy van anderen. Maar wanneer schend je iemands privacy? Als je laag over iemand zijn tuin vliegt is de kans groot dat mensen hier last van hebben. Ze voelen al snel dat hun privacy wordt geschonden. Op het moment dat ze dit voelen zit de dronepiloot fout.

Zolang niemand dit gevoel heeft is er niets aan de hand. Beetje krom, want je kunt als dronepiloot moeilijk inschatten of iemand er last van gaat hebben of niet. Je kunt in dit geval het beste je verstand gebruiken. Door niet te lang en te laag te vliegen voorkom je al een hoop problemen.  

Ook al vlieg je boven je eigen terrein, ook dan kunnen anderen er last van hebben. Dit hangt natuurlijk af van waar je woont. In het buitengebied zal niemand er last van hebben, waardoor je alleen rekening hoeft te houden met de no-fly zones in Nederland.

Midden in een woonwijk is het een stuk lastiger, omdat het een stuk makkelijker is om iemand zijn privacy te schenden. 

Mensenmenigten

Tot slot moet je rekening houden met mensenmenigten. In de open categorie waar de meeste dronepiloten in vallen moet iedereen afstand houden van mensenmenigten. Die kom je op je eigen terrein niet zo snel tegen, dus dat scheelt.

Wel krijg je te maken met de afstand die je moet houden van mensen. Alhoewel drones onder de 250 gram boven mensen mogen vliegen, geldt dit niet voor de zwaardere modellen. Hoe zwaarder je drone, hoe meer risico je vormt.

Hoeveel afstand je moet nemen hangt dus af van de soort drone die je hebt en wat voor soort opleiding je hebt gedaan. 

  • A1: niet direct boven mensen (drones tussen 250-900 gram)
  • A2: 30 meter afstand houden van mensen (drones tussen 900 gram tot 4 kg)
  • A3: 150 meter afstand houden van mensen en bebouwing (drones tussen 900 gram tot 25 kg)

Voor drones zwaarder dan 250 gram moet je een online examen afleggen van 40 meerkeuzevragen. Met A2 mag je meer dan A3, omdat je hiervoor een extra online examen moet afleggen van 30 meerkeuzevragen. Oftewel, zolang je over de benodigde vliegbewijzen beschikt is het gewoon toegestaan om boven je eigen terrein te vliegen.

Als je in het buitengebied woont hoef je je over het algemeen niet veel zorgen te maken. Het is sowieso een stuk fijner om op een afgelegen plek te vliegen, omdat je minder last hebt van storende signalen en je daardoor verder kan vliegen.

Alhoewel sommige drones helemaal geen camera hebben, kunnen mensen alsnog een gevoel van privacy inbreuk krijgen. Het maakt dus niet uit of je drone over een camera beschikt.

Krijg je een boete als je je niet aan de drone regels houdt? 

Ja, je kan een boete krijgen als je je niet aan de drone regels houdt. Met een drone zwaarder dan mensen vliegen kan een boete opleveren van 250 euro. Voor privacy schending en vliegen in een no-fly zone kan je dezelfde boetes verwachten.

Er is ook een kans dat je drone in beslag wordt genomen, maar die kans is klein. Als je meerdere keren in de fout gaat kan je zelfs een gevangenisstraf krijgen.

Zelf vlieg ik eigenlijk nooit boven mijn eigen terrein, ongeacht of dit wel of niet gewenst is. Als je eigen privéterrein zich binnen een dichtbevolkte omgeving bevindt, is het fijner om een open veldje op te zoeken. Hier is het bereik van je drone beter en is de kans op een crash lager.

Mogen anderen je drone neerschieten als je boven je eigen terrein vliegt? 

Nee, het is niet toegestaan om schade toe te richten aan andermans eigendommen. Iemand mag dus niet zomaar aan je drone zitten, in wat voor situatie dan ook. Tenzij diegene het voor elkaar krijgt om de drone zonder schade uit de lucht te halen. Dit is echter niet zo makkelijk en best wel gevaarlijk.

man schiet geweer in de lucht woestijn

Maar wat als zowel de dronepiloot als de bewoner fout zitten? De dronepiloot schendt iemand zijn privacy en de bewoner brengt schade toe aan het eigendom van een ander. Deze situatie heeft zich één keer eerder voorgedaan in Nederland en de rechter besloot ze beiden te straffen.

Ze moesten beide de helft van de schade van de drone terugbetalen. Aangezien drones best duur kunnen zijn was het best een hoge boete welke 250 euro per persoon bedroeg.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.