Mag je drone vliegen op eigen terrein?

Mag je drone vliegen op eigen terrein?

In Nederland zijn er veel gebieden waar je niet mag vliegen met een drone. Dit noemen we no-fly zones. Verder moet je rekening houden met de veiligheid en de privacy van anderen. Maar mag je drone vliegen op eigen terrein? In dit artikel laat ik zien wanneer dit wel en wanneer dit niet mag. Je krijgt een goed beeld van hoe de regelgeving precies in elkaar zit. Als je je niet aan deze regelgeving houdt, krijg je dan een boete? 

De meest voordelige drones met de minste regels:

Drones met de minste regelsMerkPrijs
Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Mag je boven je eigen terrein drone vliegen? 

Zoals je al uit de inleiding kon halen is dit per situatie verschillend. Als je met een drone boven je eigen privéterrein wil vliegen moet je je aan dezelfde regels houden als normaal. Er gelden dus geen aparte regels voor het drone vliegen boven je eigen terrein. Het luchtruim boven je tuin of huis wordt bestuurd door de overheid. Zij bepalen wat er in het luchtruim gebeurt. Maar wat zijn dan wel de regels? Als je legaal boven je privéterrein wil vliegen moet je je aan de volgende regels houden: 

  1. Rekening houden met no-fly zones 
  2. Geen privacy schenden 
  3. Uit de buurt blijven van mensenmenigten 

Je hoeft dus niet bang te zijn dat je niet boven aaneengesloten bebouwing mag vliegen. Dit is sinds de Europese regelgeving 31 december 2020 veranderd. Het is dus toegestaan om boven een woonwijk of een tuin te vliegen. Waar je wel en niet mag vliegen met een drone >>  

Is dat helemaal in orde, dan moet je rekening houden met de privacy van anderen. Maar wanneer schend je iemand zijn privacy? Als je laag over iemand zijn tuin vliegt is de kans groot dat mensen hier last van hebben. Ze voelen dat hun privacy wordt geschonden. Op het moment dat ze dit voelen zit de dronepiloot fout. Zolang niemand dit gevoel heeft is er niets aan de hand. Beetje krom, want je kunt als dronepiloot moeilijk inschatten of iemand er last van gaat hebben of niet. Je kunt in dit geval het beste je verstand gebruiken. Door niet te laag te vliegen voorkom je al een hoop problemen.  

Ook al vlieg je boven je eigen terrein, ook dan kunnen anderen er last van hebben. Dit hangt natuurlijk af van waar je woont. In het buitengebied zal niemand er last van hebben. Je hoeft op dat moment alleen rekening te houden met de no-fly zones in Nederland. Midden in een woonwijk kan dit lastiger worden. Het is in dit geval een stuk makkelijker om iemand zijn privacy te schenden. 

Tot slot moet je rekening houden met mensenmenigten. Iedereen interpreteert dit weer anders, maar over het algemeen spreken we over minimaal 12 personen. Tenminste, zo ziet de politie dat. Hoeveel afstand je moet nemen hangt af van de soort drone die je hebt. Hoe zwaarder je drone, hoe meer risico je vormt. Verder hangt het af van wat voor soort opleiding je hebt gedaan. Hieronder zie je 3 verschillende soorten drones waarmee consumenten vliegen:

Soort drone DoelWinkel
SpeelgoeddroneEnkel vliegenBekijk op Bol.com
Camera droneFilmen en vliegenBekijk op Bol.com
FPV droneRacen en filmenBekijk op Bol.com

Waar mag je drone vliegen? >>

A1: (drones tussen 250-500 gram): helemaal niet in de buurt van mensen   
A2: (drones tussen 500 gram tot 2 kg): 30 meter afstand houden van mensen  
A3: (drones tussen 2-25 kg): 150 meter afstand houden van mensen en bebouwing 

Meer over drone bewijzen >>

Met A2 mag je meer dan A3, omdat je hiervoor een extra schriftelijk examen moet afleggen van 30 meerkeuzevragen. Voor alle 3 geldt dat je een online examen moet afleggen van 30 meerkeuzevragen. Dus wat kunnen we concluderen: in de meeste gevallen is het gewoon toegestaan om boven je eigen terrein te vliegen. Houd rekening met de bovenste 3 punten en je hebt nergens last van.  

Als je in het buitengebied woont mag je dus gewoon vliegen. Woon je in een woonwijk, dan zou ik er wat voorzichtiger mee zijn. De kans dat anderen er last van hebben is dan een stuk groter. Het is sowieso een stuk fijner om op een afgelegen plek te vliegen. Je hebt minder last van storende signalen, waardoor je drone verder kan vliegen. Sommige drones hebben helemaal geen camera. Zelfs dan kunnen mensen een gevoel van privacy inbreuk krijgen. Het maakt dus niet uit of je drone over een camera beschikt. Mocht je wat verder willen reizen en buiten een woonwijk willen vliegen, overweeg dan om de onderstaande accessoires aan te schaffen:

landingpad voor drone

Landingpad voor drone

Hierboven zie je landingpads. Ze zorgen voor een veilig oppervlak waarop elke drone kan landen en opstijgen.

Draagtas beschermhoes voor DJI Mini 2

Drone tassen

Hierboven zie je 2 verschillende drone tassen. Met deze tassen kun je je drone veilig en makkelijk vervoeren.

Krijg je een boete als je je niet aan de drone regels houdt? 

Er is vrijwel geen handhaving op het gebied van drones. Dit betekent niet dat je geen boete kunt krijgen. Je moet het zien als te hard rijden met je auto. Vaak kom je er mee weg, maar het kan zijn dat je ooit een boete krijgt. Hoe hoog die boete is hangt af van veel factoren. Zo kijkt de justitie of je je drone hobbymatig of beroepsmatig hebt ingezet. Of bracht je andere mensen in gevaar?

De hoogte van een boete kan oplopen tot 7.800 euro. In veel gevallen blijft het bij een waarschuwing. Als een dronepiloot een boete krijgt zal dit waarschijnlijk gemeld zijn bij de politie. Het kan ook zijn dat de handhaving je drone ziet en de drone regels kent. Meer over drone boetes vind je hier:  

Boete drone vliegen? >> 

Het kan ook zijn dat je drone in beslag wordt genomen. Er bestaat een kans dat dit gebeurt in plaats van een boete. Als je meerdere keren in de fout gaat kun je ook een gevangenisstraf krijgen. Die kans is echter vrij klein dus daar hoef je niet bang voor te zijn. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Mogen anderen je drone neerschieten als je boven je eigen terrein vliegt? 

Nee, het is niet toegestaan om schade aan te richten aan andermans eigendommen. Iemand mag dus niet zomaar aan je drone zitten, in wat voor situatie dan ook. Tenzij diegene het voor elkaar krijgt om hem zonder schade uit de lucht te halen. Dit is echter niet zo makkelijk en best wel gevaarlijk. Zodra de persoon toch schade toebrengt zit diegene fout.  

man schiet geweer in de lucht woestijn

Maar wat als zowel de dronepiloot als de bewoner fout zitten? De dronepiloot schendt iemand zijn privacy en de bewoner brengt schade toe aan het eigendom van een ander. Deze situatie heeft zich één keer eerder voorgedaan in Nederland. De rechter besloot ze beiden te straffen. Ze moesten beide de helft van de schade van de drone terugbetalen. Aangezien drones best duur kunnen zijn, was het best een hoge boete. Ieder moest 250 euro betalen. Meer over dit onderwerp vind je hieronder. 

Mag je een drone uit de lucht schieten? >> 

Ben je bang dat je drone uit de lucht wordt geschoten? Het aanschaffen van een drone verzekering kan dan van pas komen:

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.