vliegtuig op de grond van voren

Mag je een drone meenemen in het vliegtuig?

Veel mensen kopen een drone om daarmee op vakantie te vliegen. Op vakantie zijn er vaak tal van nieuwe gebieden die je vanaf de lucht kunt verkennen. Maar mag je wel zomaar een drone meenemen in het vliegtuig? In dit artikel lees je alles over de regels.

Mag je een drone meenemen in het vliegtuig?

Ja, meestal mag je een drone meenemen in het vliegtuig. Dit bepalen de vliegtuigmaatschappijen uiteindelijk zelf en verschilt dus tussen de maatschappijen. Als je een drone mee mag nemen moet je ook rekening houden met de gewenste manier van vervoeren. De soort drone en de accessoires spelen hierbij ook een rol.

Niet elke vliegtuigmaatschappij geeft evenveel duidelijkheid, maar alle vrijgegeven informatie wordt hieronder besproken. Ik raad je aan om het volgende te doen als je een drone meeneemt naar het buitenland:

 1. Bekijk of het überhaupt is toegestaan om in jouw vakantieland te vliegen.
 2. Bekijk de regels in dat land omtrent het vliegen met drones. 
 3. Bekijk de voorwaarden van vliegtuigmaatschappijen voor het vervoeren van drones. 

Neem de volgende maatregelen als je een drone meeneemt in het vliegtuig:

 1. Te checken of je batterij boven de 100 Wh zit (anders toestemming vragen). 
 2. Je drone batterijen in te pakken met de originele verpakking of een Lipo-SafeBag
 3. Je drone te vervoeren als handbagage of ruimbagage (bekijk wat is toegestaan). 
 4. Je drone goed op te bergen in een tas of originele verpakking. 
 5. Het maximale toegestane formaat en gewicht van de verpakking goed in de gaten houden. 
De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Drone mee in vliegtuig KLM 

Ja, een drone mag je meenemen bij KLM. Er zijn wel wat dingetjes waar je op moet letten. Allereerst mag het apparaat niet beschadigd of defect zijn. Het is dan niet toegestaan om de drone mee te nemen in je handbagage of ruimbagage. Dit kan lastig zijn als je je drone hebt gecrasht in het buitenland en hem terug wilt nemen naar huis.

Een drone beschikt vrijwel altijd over een LiPo-batterij (lithium batterij). Vliegtuigmaatschappijen zijn bang op kortsluitingen en hebben daarom een aantal regels voor het meenemen van deze batterijen. Wanneer er kortsluiting ontstaat kunnen de batterijen veel hitte generen.

Beschikt je drone over een lithium batterij van minder dan 100 Mh, dan mag je deze batterij zowel meenemen als handbagage en ruimbagage. Je mag van dit soort batterijen er maximaal 20 meenemen.

Met een drone batterij tussen de 100 en 160 Mh kan je het beste contact opnemen met het KLM Contactcentrum. Is je batterij groter dan 160 Mh, dan mag je hem helaas niet meenemen in het vliegtuig.  

Elektronisch
apparaat met batterij  
Elektronisch
apparaat met batterij  
Losse batterij (inclusief 
powerbanks)  
Losse batterij (inclusief 
powerbanks) 
  Handbagage Ruimbagage Handbagage Ruimbagage 
< 100 Wh JaNee Ja Nee 
100 – 160 Wh Ja Ja Ja Nee 
> 160 Wh Nee Nee Nee Nee 

Nadat je toestemming hebt gekregen van KLM mag je 2 apparaten voorzien van een lithiumbatterij of 1 apparaat voorzien van een lithiumbatterij en 1 losse batterij. 

Elke reservebatterij moet worden verpakt in de originele verpakking. Een accu in je drone laten zitten is dus geen probleem. Gebruik de originele verpakking als je meerdere accu’s meeneemt.

De kans is echter groot dat je de originele verpakking van je drone batterijen niet meer hebt. In dat geval kan je het beste gebruik maken van zogeheten LiPo safe bags. Een paar andere regels bij KLM:

 1. Beschadigde batterijen mogen niet meegenomen worden.
 2. Het moet altijd mogelijk zijn om de batterijen uit de drone te halen.

Handbagage voor drones 

 • Standaard handbagageregels 
 • Niet defect of beschadigd (zowel batterijen als drone)
 • Extra batterijen in handbagage (originele of speciale LiPo-verpakking) 
 • Batterij maximaal 160Mh (<100 Mh zonder toestemming) 
 • Maximaal 20 Lithium batterijen  
 • Maximaal 12 kilo aan bagage
Drone mee in vliegtuig KLM

Ruimbagage voor drones

 • Standaard ruimbagageregels 
 • Niet defect of beschadigde drone 
 • Geen Lithium batterijen toegestaan

Drone mee in vliegtuig Transavia 

Ja, je mag je drone meenemen bij Transavia. Alleen bij vluchten naar Marokko is dit niet toegestaan, omdat drones hier verboden zijn. Belangrijke voorwaarden voor het meenemen van een drone in een vliegtuig vind je hieronder.  

De regels komen sterk overeen met de regels van KLM. Ook hierbij moeten de extra batterijen worden vervoerd in de originele doos. Als je deze niet meer heb kan je hier een Lipo-safebag voor gebruiken.

Voorwaarden: 

 • Je drone mag mee als handbagage als deze niet groter is dan 55 x 40 x 25 en zwaarder dan 10 kg. 
 • Heb je een drone met lithiumbatterijen, dan moet je de batterijen vervoeren in je handbagage. Ook als je de drone zelf meeneemt als ruimbagage.  
 • Je mag maximaal 2 batterijen meenemen. De capaciteit per batterij is maximaal 160 Wh. 
Drone mee in vliegtuig Transavai

Drone mee in vliegtuig Emirates 

Ja, je mag een drone meenemen in het vliegtuig. De regels zijn echter strenger dan bij andere vliegtuigmaatschappijen. Reservebatterijen of losse batterijen, waaronder lithiummetaal- of lithiumion-(knoop)batterijen voor draagbare elektronische apparatuur, mogen alleen worden meegenomen in de handbagage.

Als je extra accu’s meeneemt voor je drone, dan worden deze gezien als reservebatterijen. Deze batterijen moeten afzonderlijk worden verpakt om kortsluiting te voorkomen. Elke passagier mag maximaal 20 reservebatterijen meenemen. 

Voor draagbare elektronische apparaten geldt: lithiumbatterijen, reserve of los, tussen de 100 en 160 wattuur voor consumentenelektronica en draagbare medische elektronische apparatuur zijn toegestaan.

Dit geldt ook voor batterijen van een lithiuminhoud tussen de 2 en 8 gram. Er zijn maximaal twee reservebatterijen in de handbagage toegestaan. Deze batterijen moeten afzonderlijk worden verpakt om kortsluiting te voorkomen. 

Om veiligheidsredenen zijn drones niet toegestaan als handbagage. Drones worden alleen geaccepteerd als ingecheckte bagage (ruimbagage). Als uw ingecheckte bagage een drone bevat wordt je gevraagd de lithiumbatterijen in je drone te beveiligen of deze te verwijderen en mee te nemen in je handbagage.

Deze regel is ook van toepassing wanneer je overstapt vanuit een vlucht van een andere luchtvaartmaatschappij die drones wel accepteren als handbagage. Als je een drone wilt meenemen bij Emirates, dan zijn dit alle punten in het kort: 

Handbagage voor drones

 • Lithiumbatterijen, reserve of los, tussen de 100 en 160 wattuur voor consumentenelektronica en draagbare medische elektronische apparatuur. 
 • Batterijen moeten afzonderlijk worden verpakt. 
 • Maximaal 20 reservebatterijen meenemen. 
 • Drones zijn niet toegestaan. 
Drone mee in vliegtuig Emirates

Ruimbagage voor drones

 • Je kunt alleen de drone meenemen zonder lithium batterij. 
De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Drone mee in vliegtuig TUI 

Ja, drones mogen meegenomen worden op vluchten van TUI fly, mits het voldoet aan onderstaande voorwaarden. Controleer zelf de invoervoorwaarden per land. Je kunt je bagage opbergen in de bagagebakken boven je hoofd of onder de stoel voor je.

Als het te druk is in het vliegtuig kan het zijn dat je je handbagage toch moet opbergen in de ruimbagage. Je zult je drone dan alsnog in de ruimbagage moeten stallen.

Regels voor drones

 • Batterijen moeten losgekoppeld en als handbagage meegenomen worden (Let op: zowel de drone als batterijen moeten binnen de handbagagevoorwaarden vallen). 
 • De batterijcontacten moeten worden afgeplakt om kortsluiting te voorkomen.  
 • Maximaal 2 batterijen per drone.  
 • De batterij mag niet meer dan 100wh bevatten 

Handbagage voor drones: 

 • Standaard handbagageregels 
 • Niet defect of beschadigd (zowel batterijen als drone)
 • Extra batterijen in handbagage (originele of speciale LiPo-verpakking) 
 • Batterij maximaal 160Mh (<100 Mh zonder toestemming) 
 • Maximaal 20 Lithium batterijen  
 • Maximaal 12 kilo aan bagage
Drone mee in vliegtuig TUI

Ruimbagage voor drones: 

 • Standaard ruimbagageregels 
 • Niet defect of beschadigde drone 
 • Geen Lithium batterijen toegestaan

Kan je een drone meenemen als handbagage? 

Ja, bij KLM en Transavia mag je een drone gewoon meenemen als handbagage. Bij Emirates zijn de regels iets strenger. Je kunt bij Emirates alleen je drone kwijt in de ruimbagage. Aangezien elke vliegtuigmaatschappij weer andere regels heeft, heb ik de 4 grootste vliegtuigmaatschappijen op een rijtje gezet.

Als je je drone mag meenemen als handbagage (zoals bij KLM en Transavia), dan moet je letten op het gewicht en de grootte van de drone. Je drone zal niet veel meer wegen dan een paar kilo. Je zult dus nog genoeg ruimte hebben voor de rest van je bagage. Er zijn echter ook vliegtuigmaatschappijen die een drone meenemen in het vliegtuig helemaal niet toestaan.

Het vervoeren van drone accessoires is geen probleem zolang je je aan de algemene regels omtrent handbagage en ruimbagage houdt. Het wordt een ander verhaal als we het hebben over de batterijen van drones.

De meeste drones beschikken over een LiPo-batterij. Een lithium-ion-polymeer-accu, beter bekend als een lithium-polymeer-accu of kortweg LiPo-accu, is een oplaadbare batterij. Vrijwel alle vliegtuigmaatschappijen houden er rekening mee dat zo’n batterij in de fik kan vliegen vanwege een kortsluiting.

Een drone meenemen in het vliegtuig kan dus gevaarlijk zijn, maar die kans is heel klein. Dit is de reden dat veel vliegtuigmaatschappijen de batterijen alleen als handbagage willen vervoeren. Ze kunnen het vuur van de batterij dan meteen blussen.

Of je de accu in de drone mag laten zitten hangt af van de vliegmaatschappij. Bij KLM mag dit wel, maar bij Transavia en Emirates verpak je de batterijen apart. Voor alle vliegtuigmaatschappijen geldt dat je de accu’s die je apart moet meenemen verpakt in de originele doos. Ben je deze kwijt? Dan is een speciale LiPo-SafeBag verplicht. 

LiPo safebag beschermhoes drone batterijen

LiPo Safebag

Een LiPo-safebag kan je gebruiken om drone batterijen in op te bergen. LiPo-batterijen zijn licht ontvlambaar en kunnen veel schade aanrichten als de binnenkant in aanraking komt met zuurstof.

Over het algemeen worden batterijen boven de 160 Wh niet geaccepteerd in het vliegtuig. Tussen de 100 en 160 Wh moet je dit meestal melden bij de vliegtuigmaatschappijen. Je mag er dan meestal maximaal 2 meenemen. Onder de 100 Wh is het mogelijk om tot wel 20 batterijen mee te nemen zonder toestemming.

Hoe weet je nu hoeveel Wh jouw drone batterij is? Vermenigvuldig het aantal Volt’s met het aantal Ah’s van de accu en je weet hoeveel energie er in de accu zit. Dit lijkt ingewikkeld maar is vrij eenvoudig op te zoeken.

De capaciteit van je batterij vind je vaak op het label van de batterij. Bij DJI batterijen vind je het label aan de achterkant.

DJI batterij achterkant Wh capaciteit

Batterijen van DJI drones hebben vaak minder dan 60 Watt uren. Alleen de batterijen van de grote professionele drones, zoals de Inspire moet je in de gaten houden.

Tot slot is het handig om de batterijen zoveel mogelijk te ontladen. Als je batterij 10% vol zit kan hij een stuk minder schade aanrichten. Vlieg dus een paar rondjes met de drone voordat je ‘m meeneemt in het vliegtuig.

Je kan de drone ook gewoon een tijdje aan laten staan, dan gaat de batterij vanzelf leeg. Meestal staat dit niet op de website van de vliegtuigmaatschappij, maar wel in de algemene voorwaarden. 

Drone inchecken als ruimbagage of handbagage? 

Zolang je de batterijen meeneemt als handbagage, kan je zelf bepalen of je de drone al ruimbagage of handbagage meeneemt. Heb je liever wat meer ruimte in het vliegtuig? Stop je drone dan in de ruimbagage, maar let wel op dat je hier mogelijk extra voor betaalt.

Ik kan begrijpen dat je het fijner vindt om een drone als handbagage mee te nemen. Het ligt er echter aan wat voor soort drone je hebt. Als we praten over kleine drones, zoals de inklapbare drones, dan zal dit geen probleem zijn. Deze drones kan je vervoeren in een normale tas of speciale drone tas, terwijl je daarnaast gewoon je normale handbagage meeneemt.

Praten we over de Phantom series, dan kan het lastig worden. Voor Phantom drones heb je een aparte tas of koffer nodig (of je gebruikt de originele doos van de drone) om hem te vervoeren. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de drone als handbagage te vervoeren, en de rest als ruimbagage. In dit geval heb je wél genoeg ruimte voor de Phantom drones.

Let op: ik wil je er in ieder geval voor waarschuwen dat met ruimbagage soms ruig wordt omgegaan. Het is daarom belangrijk dat je een goede tas of koffer gebruikt die de drone goed genoeg beschermd. Toch neem ik mijn drone liever mee als handbagage.  

Zorg er in alle gevallen voor dat je de drone zo goed mogelijk beschermd. Haal de propellers van je drone af en zorg dat de gimbal (houdt de camera van je drone stabiel) van je drone niet kan bewegen.  

In welke landen zijn drones verboden?

Drones zijn alleen verboden in enkele Noord-Afrikaanse landen en in het Midden-Oosten. In Europa en Noord-Amerika zijn drones toegestaan zolang je je aan de desbetreffende regelgeving houdt.

Er zijn echter gevallen waarbij landen drones innemen terwijl ze er niet verboden zijn. Alhoewel die kans klein is, zijn drones in beslag genomen op luchthavens van Cuba, Turkije, Marokko en Thailand. En dat zou heel jammer zijn als je van plan was om mooie beelden te maken.  

Wereldkaart met landen verboden voor drones

In landen als de Verenigde Staten, Brazilië en Vietnam is het toegestaan om een drone mee te nemen, maar alleen onder strenge voorwaarden. In Europese landen landen is de drone regelgeving hetzelfde als in Nederland.

Er is een handige kaart die precies laat zien waar je wel en waar je niet een drone naartoe mag nemen. Als je op het land klikt kun je een uitgebreide omschrijving lezen. De kaart gebruikt vier kleurcategorieën: 

 • Groen: dronegebruik is toegestaan. 
 • Geel: dronegebruik is beperkt of registratie is vereist. 
 • Rood: het gebruik en de import van drones is verboden of streng beperkt. 
 • Grijs: geen data of geen wetten gedefinieerd. 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.