Beste professionele drone

Beste professionele drones – Top 5

De drone markt wordt veelal gedomineerd door het bedrijf DJI. Zij leveren niet alleen goedkope drone modellen van minder dan 1000 euro, maar richten zich ook op de professionele drones. In dit artikel lees je wat de beste professionele drones zijn van dit moment.

DroneMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mavic 3DJIBekijk op Bol.com >>
2.DJI Mavic 3 EnterpriseDJIBekijk op Bol.com >>
3.Sony Airpeak S1Sony
4.DJI Matrice 300 RTKDJI
5.DJI Phantom 4 MultispectralDJIBekijk op Bol.com >>
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Beste professionele drones

Als we het hebben over professionele drones gaat het al snel om maatwerk. Professionele drones kan je vaak zelf samenstellen en er komen verschillende versies van uit. Ook zijn lang niet alle professionele drones bedoelt voor dezelfde doeleinden. Houd hier rekening mee en kies een drone ie perfect past bij je werkzaamheden.

#1 DJI Mavic 3

De DJI Mavic 3 is voor de meeste mensen de beste professionele drone. De Mavic 3 is ideaal voor mensen die serieus aan de slag willen gaan met drone fotografie en videografie. Je kunt de Mavic 3 zien als een instapmodel voor de professionele drone markt.

De drone is eenvoudig mee te nemen, beschikt over een grote sensor om mooie beelden te maken en is relatief goedkoop. De drone is geschikt voor professionele fotografen en videografen, maar ook dronepiloten die commercieel willen vliegen.

De Mavic 3 beschikt over 2 camera’s waarvan 1 over een 4/3 inch sensor beschikt. Verder filmt de drone in 4K en maak je met 20 MP foto’s. Het is voornamelijk de camerasensor waarmee de Mavic 3 zich onderscheid van de goedkopere modellen.

Ook niet geheel onbelangrijk is de frame rate. De Mavic 3 is in staat om in slow motion beelden te maken, aangezien je in 4K kunt filmen met 120 fps. De Mavic 3 is in 3 verschillende modellen beschikbaar:

Mavic 3 Classic:

  • 4/3″ CMOS Hasselblad camera

Mavic 3:

  • 4/3″ CMOS Hasselblad camera
  • 1/2″ CMOS Tele camera
  • Gimbal lock

Mavic 3 CINE:

  • 4/3″ CMOS Hasselblad camera
  • 1/2″ CMOS Tele camera
  • 1TB built-in SSD
  • Apple ProRes 422/422 HQ/422 LT codec support
  • Gimbal Lock

#2 DJI Mavic 3 Enterprise

DJI brengt ook drones uit die bedoelt zijn voor andere werkzaamheden buiten fotografie en videografie. Zo is de DJI Mavic 3 Enterprise bedoelt voor het verzamelen van data. Ook andere taken kunnen uitgevoerd worden, zoals Mapping, brandbestrijding en search & rescue.

De camera beschikt over een 56x zoom en RTK-module om op een nauwkeurigere en efficiëntere manier missies uit te voeren. RTK staat voor Real Time Kinematic en is een GPS correctietechniek die realtime correcties geeft. Hierdoor kan je op de centimeter de drone op de juiste manier positioneren.

De Mavic 3 Enterprise komt in 2 verschillende soorten voor: Enterprise en Thermal. Afhankelijk van de apparatuur die je nodig hebt kies je 1 van deze modellen:

  1. DJI Mavic 3E (Enterprise): opsporing en redding, openbare veiligheid, thermische inspectie en themrische mapping.
  2. DJI Mavic 3T (Thermal): landbouw, landbeheer en milieumonitoring.

De thermische camera maakt het onder andere mogelijk om gebiedstemperatuur te meten en te waarschuwen voor hoge temperaturen. Verder is het bij de Enterprise-series mogelijk om add-ons te monteren. Zo kan je er een RTK-module op zetten, maar ook een speaker op zetten. Bij professionele drones krijg je dus meer mogelijkheden en komt er meer maatwerk bij te pas.

#3 Sony Airpeak S1

Wil je echt professionele drone beelden maken voor het maken van films en tv-programma’s, dan moet je kijken naar modellen als de Sony Airpeak S1. Vanaf deze prijsklasse kan je eigen camera’s onder de drone hangen en deze vanuit de lucht besturen.

Zoals je al aan de naam van de drone kunt zien is deze bedoelt voor de Sony Alpha camera’s. Camera’s onder de 1.1 kg worden ondersteund en je vliegt maximaal 22 minuten lang. Vergeleken de Mavic 3 is dat niet veel, maar dat is logisch gezien het totale gewicht van de drone.

Sony Airpeak S1

De Mavic 3 gebruikt een compacte camera om het totale gewicht laag te houden en de vliegtijd hoog te houden. Bij de Sony Airpeak S1 is dit een minder belangrijke factor, waarbij alleen de allerhoogste camerakwaliteit wordt gebruikt.

De Sony Airpeak S1 bestuur je vaak met 2 piloten. 1 iemand is verantwoordelijk voor de besturing van de drone en het maken van de juiste manoeuvres, terwijl de ander de camera en gimbal beweegt. Hierdoor maak je ontzettend professionele beelden vanuit de lucht, zoals je in films en series ziet.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

#4 DJI Matrice 300 RTK

De DJI Matrice 300 RTK is een Enterprise drone gemaakt door, je raadt het niet, DJI. Dit betekent dat het voornamelijk bedoelt is voor het verzamelen van data, zoals de Mavic 3 Enterprise. De DJI Matrice 300 RTK is gemaakt om te opereren in uitdagende omstandigheden.

De drone beschikt over een obstakeldetectie van 30 meter en gebruikt DJI AirSense. AirSense maakt gebruikt van ADS-B technologie waardoor je als dronepiloot goed op de hoogte bent van het verkeer in de lucht. Je krijgt een melding als er vliegverkeer nadert en je mogelijk moet uitwijken.

DJI Matrice 300 RTK

DJI biedt verschillende camera’s aan die je onder de Matrice 300 RTK kunt gebruiken. Een veelgebruikte camera is de Zenmuse H20. Omdat de drone 3 batterijen tegelijk ondersteund is de vliegtijd erg hoog. Met maar liefst 55 minuten aan vliegtijd kan je een lange tijd in de lucht doorbrengen. Het is dus niet nodig om de drone na 30 minuten te landen en de batterijen te verwisselen.

Het is uiteraard geen drone waar je zomaar op dagelijkse basis mee gaat vliegen. Wat betreft de grootte en het gewicht is deze niet te vergelijken met de Mavic series. Als je echt high-end drone operaties wil uitvoeren heb je geen keus, maar bedenk goed van tevoren wat je echt nodig hebt en hoe vaak.  

#5 DJI Phantom 4 Multispectral

Tot slot hebben we de DJI Phantom 4 Mulitspectral die voornamelijk bedoelt is voor landbouwinspecties. Vanuit de lucht kunnen gegevens verzameld worden die inzicht geven in gewasgezondheid en vegetatiebeheer.

De geïntegreerde spectrale zonlichtsensor legt zonnestraling vast om de nauwkeurigheid van gegevens op verschillende tijdstippen op de dag te optimaliseren. De drone maakt gebruik van 6 verschillende sensor, waarvan 1 RGB-camera en een multispectrale camera-array met 5 camera’s.

En zo kan ik nog wel even doorgaan met de vele functies die deze drone uniek maakt. Alhoewel je de drone niet in kan klappen is deze niet al te groot. Ideaal voor als je professionele landbouwmetingen wil uitvoeren. 

Veelgestelde vragen

Meer vagen over professionele drones? Antwoorden op de meest gestelde vragen vind je hieronder.

  • Wat kost een professionele drone?

    Een professionele drone kost minstens 2000 euro, wat op kan lopen tot enkele tienduizenden euro’s. De prijs is erg afhankelijk van waarvoor je de drone wil gebruiken en wat je ermee wil doen.

  • Wat is een professionele drone?

    Een professionele drone is bedoelt voor commerciële doeleinden. Ze worden bedrijfsmatig uitgevoerd voor het maken van professionele beelden of inspecties. Alhoewel een hobbyist kan vliegen met een professionele drone is dit doorgaans niet gebruikelijk. 

  • Hoe ver kan een professionele drone vliegen?

    Een professionele drone kan minstens een paar kilometer ver vliegen, maar vaak enkele tientallen kilometers. Het bereik van je drone kan afhangen van waar je vliegt en wat voor professionele drone je gebruikt.

  • Hoe hoog kan een professionele drone?

    Professionele drones kunnen vaak niet hoger vliegen dan 6 kilometer. Na 6 kilometer hoogte wordt de atmosfeer dunner waardoor de drone niet genoeg lift kan genereren. Er geldt een uitzondering voor speciaal aangepaste drones waarvan de propellers sneller kunnen draaien. 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.