7 tips voor het maken van drone video’s

7 tips voor het maken van drone video’s

Video’s maken met een drone is een vak apart. In plaats van een camera in je hand bestuur je met een drone je camera met een controller. Het is dus belangrijk dat je je drone slim gebruikt om het maken van luchtvideo’s makkelijker te maken. In dit artikel lees je 7 tips waarmee je je drone video’s direct kunt verbeteren.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

1. Vlieg langzaam

Om professionele video’s met je drone te maken is het belangrijk om rustig te vliegen. Snelle en schokkerige beelden wil je ten alle tijden voorkomen. Door langzaam te vliegen met je drone worden je drone beelden een stuk smoother en creëer je een cinematisch effect.

Een manier om minder snel te vliegen is door je rechter throttle simpelweg minder heen en weer te bewegen. Logisch, maar dat kan soms lastig zijn als je erg sloom wil vliegen. In dit geval gebruik ik de verschillende vliegmodi waarover de meeste drones beschikken.

Bij de meeste drones kan je gebruik maken van deze verschillende vliegmodi:

  1. Normal: je drone vliegt op een normale snelheid. In deze modus maak ik de meeste shots, maar dan moet je wel oppassen dat je niet te snel vliegt. Beweeg daarom je rechter throttle een heel klein beetje voor de cinematische shots.
  2. Sport: om op de hoogste snelheid te vliegen gebruik je de sport-modus. Handig als je video’s wil maken op hoge snelheden, maar voor langzame shots is het niet aan te raden.
  3. Cine: je drone vliegt op een hele lage snelheid. Voor veel beginnende dronepiloten is dit de beste modus. Door deze modus te gebruiken weet je zeker dat je drone video’s smooth en professioneel zijn.
vliegmodus dji drone

2. Stel de gevoeligheid van je gimbal in

Langzaam vliegen is dus een goede optie, maar ook de camera moet je smooth en langzaam bewegen. Als de gevoeligheid van je gimbal hoog staat kan je je camera erg snel omhoog en omlaag bewegen. Kan handig zijn, maar voor het maken van drone video’s is dit niet geschikt.

Bij het maken van drone video’s wil je vaak dat de camera langzaam omhoog of omlaag beweegt. Tijdens het bewegen van je camera vlieg je tegelijkertijd ook met je drone. Dit maak het moeilijk om deze op de juiste snelheid te bewegen.

Vandaar dat je het beste de gevoeligheid van je gimbal omlaag kan zetten. Dit zijn de gimbal-instellingen waarover veel drones van het merk DJI beschikken:

  1. Max Gimbal Pitch Speed: bepaalt hoe snel de gimbal omhoog en omlaag beweegt. Stel deze in op 12 tot 20 voor het meest cinematische effect.
  2. Gimbal Pitch Smoothness: bepaalt hoe geleidelijk je camera stopt nadat je de camera hebt bewogen. Als je deze heel laag zet stopt je camera erg abrupt. Een hoge waarde zorgt ervoor dat je camera heel geleidelijk en smooth stopt. Stel deze in op 15 tot 25 voor het ideale effect.

Meestal vind je deze instellingen in de instellingen > gimbal instellingen > geavanceerde instellingen.

gimbal gevoelgheid drone instellingen

3. Let op de sluitertijd

Vooral bij drone videografie is het instellen van de sluitertijd belangrijk. De sluitertijd bepaalt hoe lang het licht op de sensor valt. Hoe langer je de sluitertijd instelt, hoe meer bewegende beelden in je foto vervaagd worden. De tijd dat er licht op je sensor valt wordt immers verlengt, waardoor bewegende elementen in je video meer vervaging krijgen.

De meeste fotografen en videografen kennen deze regel wel: de sluitertijd van je camera moet altijd het dubbele zijn van je frame rate. Een voorbeeld: als je een drone hebt die filmt met 60 fps, dan wil je de sluitertijd instellen op 1/120. Filmt je drone met 30 fps, stel dan de sluitertijd in op 1/60.

Door je aan deze regel te houden creëer je altijd een natuurlijke vervaging in je drone video. Beweeg je hand maar eens snel heen en weer voor je ogen. Je ziet niet al je vingers scherp, maar juist vervaagt. Deze natuurlijke vervaging wil je ook graag terugzien in je drone video’s.

De vervaging is echter niet alleen belangrijk voor bewegende beelden in je foto, zoals auto’s of andere bewegende objecten. Het beeld in je video zelf wordt ook vervaagt, wat je goed kunt zien in de foto hieronder. Dit is belangrijk als je een cinematisch effect wil creëren in je video’s.

Motion Bur juiste sluitertijd drone video
sluitertijd drone dji camera instellingen

4. Gebruik Spotlight

Het maken van bepaalde shots vergt aardig wat vliegkunsten. Je kunt het makkelijker maken door de Intelligent Flight Mode ‘Spotlight’ te gebruiken. Met een controller zijn er een hoop vliegmanoeuvres die je tegelijkertijd moet doen om tot dat ene shot te komen. Voorbeeld:

  1. Je vliegt omhoog met je linker throttle.
  2. Tegelijkertijd vlieg je naar rechts met je rechter throttle.
  3. Tegelijkertijd draai je de drone om zijn as met je linker throttle, zodat het onderwerp in beeld blijft.
  4. Omdat je omhoog gaat moet je ook de camera langzaam omlaag bewegen om het onderwerp gecentreerd te houden in je beeld.

Dat zijn 4 manoeuvres tegelijkertijd om een bepaalt shot te krijgen waarbij je het onderwerp in beeld wil blijven houden. Vandaar dat het mogelijk is om bij high-end professionele drones met 2 piloten de drone te besturen. 1 bestuurt dan de drone en de ander de camera.

DJI Spotlight vliegmodus

Die luxe hebben de meeste drone piloten helaas niet.. We kunnen dit echter oplossen door de Intelligent Flight Modes te gebruiken waarover de meeste drones beschikken. In het bijzonder Spotlight, die ik vaak gebruik tijdens het maken van drone video’s.

Zet je drone in de video modus en selecteer een vak rondom het onderwerp wat je wil filmen. Selecteer de Spotlight modus en begin met filmen. Bij sommige drone moet je eerst naar de menu van de Intelligent Flight Modes gaan en vervolgens Spotlight selecteren.

5. Stel waarschuwing voor overbelichting in

Tijdens het vliegen kan de belichting in je beeld al snel veranderen. Als je je camera vanuit onderen naar boven beweegt zal je al snel merken dat het beeld een stuk lichter wordt. Ook wel of niet tegen de zon in filmen maakt een groot verschil, maar dat had je waarschijnlijk al wel begrepen..

Overbelichting wil je uiteraard tegengaan, omdat je daardoor informatie in je drone video’s verliest. Dit maakt het moeilijk om ernstige overbelichting te corrigeren in de nabewerking.

DJI Overexposed functie

Om overbelichting goed in de gaten te houden tijdens het vliegen kan je de functie ‘Over Exposure Warning’ gebruiken. Deze functie zorgt ervoor dat overbelichte delen in je video tijdens het vliegen met zwarte en witte strepen wordt gemarkeerd. Zo weet je al snel welke delen in je video overbelicht zijn en waar je informatie verliest. 

Nu is een beetje overbelichting in sommige delen van je video niet het einde van de wereld, maar als een groot deel zwart-wit wordt moet je ingrijpen. De meeste drones beschikken over deze ingebouwde functie die je eenvoudig aan en uit kunt zetten. Open de camera-instellingen en ga naar de algemene camera-instellingen.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

6. Speel je opname achterstevoren af

Zoals ik al eerder aangaf kan vliegen best lastig zijn. Je kan het makkelijker maken door Intelligent Flight Modes te gebruiken van DJI, maar dat is niet altijd mogelijk. Veel mensen zijn met een drone geneigd om door iets heen te vliegen.

Denk aan het vliegen door bomen, onder een brug of tussen gebouwen door. We kunnen immers vrijwel overal komen met een drone, zolang het legaal is. Door iets heen vliegen is echter en stuk moeilijker als je achteruit vliegt, omdat je niet weet wat er voor je is.

opname achterstevoren afspelen premiere pro

Dit probleem is eenvoudig op te lossen door je beelden in de nabewerking achterstevoren af te spelen. Hierdoor hoef je niet alleen minder risico te nemen, maar maak je ook interessantere shots. Door achteruit te vliegen zie je namelijk niet meteen alles wat er in beeld verschijnt. De kijker van de video maak je hierdoor nieuwsgieriger waardoor je de spanning van de video opbouwt.

7. Kies de juiste muziek

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste bij een drone video. De muziek van een video bepaalt het gevoel wat je tijdens het kijken van de video krijgt. Het heeft niet alleen heel veel invloed op de sfeer, maar het bepaalt ook het tempo.

Kies je muziek daarom zorgvuldig en denk hier goed over na. Wat de beste muziek onder je video is hangt uiteraard van meerdere factoren af. Misschien wel de belangrijkste factor: iemand smaak. Uiteindelijk moet je de muziek gebruiken die jij tof vindt, maar probeer op het volgende te letten:

  1. Gebruik non-copyright muziek als je je video online deelt.
  2. Gebruik voor snelle drone shots muziek met een hoger tempo en vice versa.
  3. Houd de muziek simpel en vermijd zang.
  4. Voeg geluidseffecten toe om meer leven in je video te blazen. Voorbeeld: watergeluiden, fluitende vogels, rots geluiden, windvlagen, klokgeluiden als je langs een kerk vliegt, enz..

Het kan helpen om voor het maken van je drone video al een muziekje in gedachte te hebben. Hierop kan je vervolgens het tempo van je shots afstemmen.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.