drone camera filmen

12 drone film tips die je beelden écht zullen verbeteren

Je krijgt niet de gewenste dronebeelden die je in gedachte had? Als je deze 12 drone tips volgt weet ik zeker dat je beelden enorm zullen verbeteren.

1. Instellingen van je drone

Als je een drone koopt wordt deze geleverd met standaardinstellingen. Zelf heb ik een lange tijd gevlogen met deze instellingen, omdat ik in het begin hier geen raad mee wist.

De standaardinstellingen zijn echter niet altijd de beste optie en dien je op de juiste manier aan te passen. Deze instellingen pas je aan met behulp van de bijbehorende drone app.

Neem bijvoorbeeld de DJI-app waarin instellingen gemakkelijk veranderd kunnen worden. Het verschilt echter per drone welke instellingen je hebt en wat de beste optie is. Een paar belangrijke camera-instellingen waar je als dronepiloot mee te maken krijgt:

 1. ISO
 2. Sluitertijd
 3. Witbalans
 4. Anti-flikkering.

2. Bereid je voor

Je bent niet gek en hebt natuurlijk alles goed opgeladen. Je mobiel, de controller, de drone, enz. Er zijn echter meer dingen waarop je kunt letten voor een optimale voorbereiding. Voordat je met je drone op stap gaat is het belangrijk om te kijken wat je wilt fotograferen/filmen. Is dit een landschap of een object? Moet het object groot of klein zijn? Als je van tevoren een mooie locatie opzoekt is het resultaat vaak een stuk beter.

Het is handig om mooie locaties op te zoeken via Google Maps. Wil je bijvoorbeeld een kasteel filmen, zoek de locatie dan voor het vliegen op in Google. Kijk vervolgens aan de hand van Google Maps hoe de locatie er ongeveer uitziet. Soms kun je last hebben van veel bomen en zeker als beginnende piloot kan dit lastig zijn.

Daarnaast is het een goed idee om van tevoren een plan te maken. Het is belangrijk om te weten hoe je het gaat aanpakken. Welke technieken gebruik je tijdens het filmen? Hoe ga ik de beelden editen? Welke vlieg -en edittechnieken je kunt gebruiken bespreek ik later in deze blog.

Een plan kan je het beste maken door je ideeën op te schrijven. Je zult zien dat de beelden een stuk professioneler worden en je niet in tijdsnood raakt door je beperkte aantal accu’s.

Daarnaast is het belangrijk om het weer in de gaten te houden. Je snapt zelf natuurlijk wel dat vliegen in de regen geen optie is. Toch zijn er ook andere dingen waar je op moet letten ook al is het droog. Er zijn 3 factoren die een grote rol spelen bij het vliegen/opnemen met een drone:

 • Zon: wanneer de zon schijnt kun je er als dronefotograaf zowel last van hebben als profijt. Het hangt er hier vooral vanaf op welk tijdstip je vliegt. Zo is zonsopkomst en zonsondergang het perfecte moment om te vliegen. Je kunt op deze manier ‘spelen’ met de zon.
 • Wind: de wind is vrijwel altijd een negatieve factor tijdens het vliegen. De drone is minder stabiel een moeilijker te besturen. De algemene regel is dat de meeste drones kunnen vliegen tot windkracht 5 a 7. Ik raad je natuurlijk aan om met zo min mogelijk wind te vliegen. Of wind invloed heeft op de kwaliteit van je beelden hangt sterk af van de drone die je hebt.
 • Bewolkt: wanneer het bewolkt is kan dit hartstikke mooie beelden opleveren. Wolken kunnen er echter ook voor zorgen dat je beelden erg donker of grauw zijn. Grauw weer kan mooie effecten opleveren, maar is niet wat je altijd wil.

Tot slot is het belangrijk om te kijken of je er überhaupt wel mag vliegen. Je moet rekening houden met de regels, veiligheid en privacy.

Drone accessoires kunnen je indirect helpen om mooiere beelden te maken. De onderstaande accessoires zijn hier een voorbeeld van:

landingpad voor drone

Landingpad voor drone

Met een landingpad voorzie je de drone van een vlakke, droge ondergrond.

Draagtas beschermhoes voor DJI Mini 2

Drone tassen

Drones tassen helpen je niet alleen met het vervoeren van de drone, maar ook met het veilig opbergen.

3. Zoek inspiratie

Het kan soms lastig zijn om nieuwe dingen te bedenken tijdens het maken van een plan of tijdens het filmen. Het is dan een goed idee om op internet wat inspiratie op te doen. Kijk bijvoorbeeld wat voor technieken andere luchtfotografen gebruiken.

Vaak als je inspiratie opdoet bij anderen kom je zelf ook op nieuwe ideeën. Werk die ideeën vervolgens uit en maak er een mooi geheel van. Op YouTube staan een hoop mooie luchtbeelden die jou weer nieuwe inzichten kunnen geven.

Zelf gebruik ik Skypixel om op nieuwe ideeën te komen. Skypixel is een soort Instagram voor drone foto’s en video’s. Even zoeken en je komt al snel iets tegen wat je zelf kan toepassen op je luchtfoto’s.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

4. Gouden uurtje

De belichting in een foto is naast de compositie het belangrijkste element in je opnames. Lichtinval vanuit de wolken kan een heel mooi effect hebben. Ook de schaduwen die hieruit ontstaan leveren interessante patronen op vanuit de lucht. Om de perfecte lichtinval te creëren kan je gebruik maken van het gouden uurtje.

Het gouden uurtje vindt 2 keer per dag plaats: een korte periode na zonsopkomst en voor zonsondergang. De zon staat hier laag aan de horizon, waardoor het licht een langere afstand aflegt door de atmosfeer. Hierbij ontstaat een rode gloed waarbij het licht een stuk zachter wordt.

 • Maak vooral niet te weinig foto’s/video’s. Het is maar een korte periode en het licht verandert snel. De belichting is aan het begin van het gouden uurtje anders dan aan het eind. Dezelfde foto vind je misschien mooier aan het eind van zonsopgang.
 • Ook als de zon net is ondergegaan (einde van de dag) kan je nog prachtige beelden maken van de donkere blauwe lucht. Dit wordt ook wel het blauwe uurtje genoemd. Het is echter niet een uur, maar vaak slechts een kwartier.
 • Maak gebruik van een app. Door gebruik te maken van een speciale app kun je precies zien wanneer de zonsopgang/zonsondergang begint en eindigt. Zelf gebruik ik de app ‘Golden Hour’ die je kan downloaden op iOS apparaten.
Gouden uurtje drone foto
Gouden uurtje

5. Filters

Eén van de allerbelangrijkste drone accessoires zijn ND-filters, ook wel grijsfilters genoemd. Ze zorgen ervoor dat er geen overbelichting ontstaat. Het licht dat binnenkomt wordt verminderd waardoor je zelf meer invloed hebt op de lichtinstellingen.

Dit is wat ND-filters niet doen:

 • Ze zorgen niet voor meer contrast in je beelden en maken je kleuren niet zuiverder.
 • Ze zorgen er niet voor dat je met je camera tegen de zon kan filmen.
 • Ze zorgen niet direct voor een beter resultaat.

Ik hoor je denken, waarom gebruik je ze dan?

Ik zal dit zo goed mogelijk proberen uit te leggen. Je gebruikt ND-filters om de sluitertijd te verlagen. De enige reden waarom je de sluitertijd wil verlagen is om je beelden een beetje te vervagen. Er ontstaat zo een ‘motion blur’. Deze motion blur wil je zien wanneer objecten in je foto of video langsvliegen.

Door ND-filters goed toe te passen kun je mooie cinematische beelden maken. De motion blur zorgt voor een natuurlijk effect in je drone video’s, maar ook in je drone foto’s. In de video hieronder wordt het gebruik van ND-filters nog eens goed uitgelegd.

ND-filter voor:MerkPrijs
DJI Mini 4 ProDJIBekijk op Bol.com
DJI Mavic 3DJIBekijk op Bol.com
DJI Air 3DJIBekijk op Bol.com

Hoever je je shutterspeed verlaagt hangt af van de hoogte van je fps. Bij 24 fps kun je je shutterspeed instellen op 1/50 en bij 60 fps op 1/125. Een veel gebruikte filmregel is dat je shutterspeed het dubbele moet zijn van je fps. Als midden op de dag de zon schijnt en je geen ND-filters hebt, kun je de shutterspeed vrijwel niet verlagen zonder kwaliteitsverlies. Je shutterspeed is dan een stuk korter, namelijk rond de 1/800.

Er bestaan ND4, ND8, ND16, ND32 en ND64 filters. Maar welke ND filters moet je gebruiken? Vaak worden deze samen in één pakket verkocht. Om te kijken welke van deze 4 je moet gebruiken, moet je kijken of het beeld overbelicht is. Om dit te zien kun je in de instellingen (van bijvoorbeeld de DJI app) een ‘histogram’ aanzetten.

ND filterset voor drone ND4 ND8 ND16 ND32

Als de grafiek vooral aan de linkerkant te zien is, dan is het beeld te donker. Gebruik in dit geval een lichtere ND-filter. Als de grafiek aan de rechterkant te zien is heb je een donkere ND-filter nodig, omdat je beeld dan overbelicht is. Wanneer de grafiek in het midden ligt heb je de perfecte belichting te pakken.

histogram DJI Go 4 app drone belichting of overbelichting

6. Compositie

In de fotografie betekent compositie dat je verschillende onderdelen van een foto probeert te combineren tot één geheel. De compositie is hierbij het geheel van alle onderdelen die in een foto voorkomen. Je probeert chaos in een foto te veranderen in rust.

Als je een luchtfoto maakt heb je een bepaalt object of gebied dat je wilt fotograferen. Het gaat er dan om dat je dat deel van de foto naar voren laat komen. De geslaagde compositie zorgt ervoor dat er rust komt in de foto en het duidelijk is waar de foto om draait.

Om een geslaagde compositie te bereiken zijn er verschillende manieren. Op gevoel kun je vaak voelen of een foto klopt of niet. Probeer veel en experimenteer door op verschillende hoogtes te vliegen. Kijk bijvoorbeeld hoe het eruit ziet als je vanuit verschillende hoeken filmt. Ook deze 3 tips kunnen je hierbij helpen:

 • Eenvoud zorgt ervoor dat meteen duidelijk wordt wat het onderwerp in de foto is. Doordat rondom het object weinig interessants te zien is leidt er weinig af. Je bent dan geneigd meteen naar het object te kijken. Je creëert rust en benadrukt hiermee wat je wilt laten zien. Een geslaagde compositie dus.
Dead space foto compositie
 • Dichter op je onderwerp zorgt ervoor dat er meer details vrijkomen. Je bent zo meer gefocust op het deel dat belangrijk is in de foto. Veel dronepiloten zijn geneigd om te hoog te vliegen. Als je heel hoog gaat vliegen zijn er weinig details te zien, verlies je het overzicht en ontstaat er sneller chaos. Dit betekent niet dat je nooit hoog kan vliegen, maar doe dit niet te vaak.
 • Symmetrie en patronen in het landschap worden door de mens en de natuur gemaakt. Zeker met een drone kun je deze patronen goed zien vanuit de lucht.

Naast deze 3 tips zijn er nog 2 belangrijke technieken voor het verkrijgen van de perfecte compositie:

 1. De eerste hiervan is de regel van derden. De foto is in dit geval in 6 delen verdeeld door 4 lijnen. Waar de lijnen elkaar snijden ontstaat een belangrijk punt. Uit onderzoek blijkt dat een foto interessanter wordt als het onderwerp zich op één van deze 4 punten bevindt.
 2. Naast de regel van derden heb je ook de gulden snede. Bij veel drones kun je in de instellingen deze lijnen aanzetten. Zo kun je tijdens het vliegen rekening houden met deze regel.

7. Variëren

Wanneer je een reeks van foto’s maakt en de beste hiervan verzameld in een fotoalbum, wil je variatie. Ook in een luchtvideo is dit van belang. Om de aandacht te houden is het handig om niet telkens dezelfde beelden te maken. Enkele voorbeelden:

 • Je kunt variëren door op verschillende hoogtes te vliegen. Neem de ene foto op 20 meter en de andere bijvoorbeeld op 50.
 • Zorg er bij een object voor dat je van verschillende kanten foto’s maakt. Veel dronepiloten zijn geneigd om hun camera recht te houden tijdens het vliegen.
 • Maak opnames van ver weg en van dichtbij. Door een object van dichtbij te filmen laat je meer details zien, terwijl je van veraf meer overzicht creëert. Het zou mooi zijn als je dit in een video/fotoalbum laat zien. Probeer ook eens de camera recht naar onder te richten. Ze noemen dit het vogelperspectief.
 • Bij een luchtvideo is het slim om op verschillende snelheden te vliegen.
 • Tot slot kan je tijdens het editen verschillende effecten toevoegen die de beelden interessant maken om naar te kijken. Ik kom hier later in mijn blog nog op terug.

Bij veel variatie horen ook verschillende locaties. Zoek hiervoor mooie drone locaties in Nederland. Om mooie locaties te filmen moet je soms een eindje reizen. Hoe meer batterijen je hebt, hoe verder je kunt reizen en hoe meer locaties je kunt bereiken. Een uur rijden met 1 batterij van 30 minuten is het vaak niet waard. Zodra je met 3 batterijen anderhalf uur kunt vliegen is het een stuk aantrekkelijker.

8. Rustig vliegen

Veel dronepiloten zijn aan het begin geneigd om te snel te vliegen. Voor cinematische beelden kan je vaak veel beter langzaam vliegen. Je zult merken dat dit een stuk meer rust creëert en dat het fijner is om naar te kijken. Veel drones hebben verschillende vliegmodi.

In de ene modus vliegt de drone sneller dan in een andere modus. Zo heeft de Mini 4 Pro een zogenaamde ‘cinematic mode’. In deze modus vliegt de drone niet sneller dan een paar km/u. Het is dan makkelijk om op hele lage snelheden te vliegen, want hij kan nu eenmaal niet harder.

Natuurlijk kan snel vliegen ook mooie effecten hebben. Zeker wanneer je de motion blur toepast waarover ik het eerder heb gehad. Zorg alleen dat je dit niet te vaak doet.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

9. Intelligent fly-modes

Intelligent fly-modes maken het mogelijk om een voorgeprogrammeerde route te vliegen. Dit betekent dat de drone uit zichzelf vliegt en jij dus niets hoeft te doen. Deze modus pas je niet toe omdat je lui bent, maar om veel nauwkeuriger te werk te gaan.

Houd er echter rekening mee dat niet alle drones evenveel of dezelfde intelligent fly-modes hebben. Sterker nog, goedkope drones van onder de 200/300 euro hebben deze functies vaak niet.

De bekendste en handigste intelligent fly-modes leg ik hieronder uit:

Point of interest: zorgt ervoor dat de drone in een perfecte cirkel rondom het object/gebied vliegt. Als je dit handmatig doet, is de cirkel vrijwel nooit perfect rond. Het is daarom handig om deze tool te gebruiken. Je kunt de hoogte, de grootte van de cirkel en de snelheid van de drone aanpassen. Je kunt er ook voor kiezen om de helft of een kwart van de cirkel te gebruiken in je video. Het gaat erom dat je een perfecte curve of cirkel creëert.

Waypoints: ze maken het mogelijk om op een nauwkeurige manier een traject af te leggen. Via de app waarmee je vliegt stel je bepaalde waypoints in. De drone zal dan deze route afleggen aan de hand van de geselecteerde checkpoints.

Het handige van deze twee modi is dat je tijdens het uitvoeren hiervan de camera kunt bewegen. Doordat je zelf niet meer hoeft te vliegen, kan je je focussen op het besturen van de camera. Daarnaast kun je tijdens het vliegen de drone precies draaien zoals je zelf wilt. Zonder deze modi moet je dit allemaal tegelijk doen.

Hyperlaps: tot slot een intelligent functie die niet op alle drones beschikbaar is. Het is echter wel een goede manier om variatie te creëren in je luchtvideo. Je kunt dit effect ook creëren in de nabewerking door simpelweg de snelheid van je beelden te versnellen. De hyperlapse modus maakt dit echter een stuk makkelijker.

Bekijk de video hieronder om voorbeelden van een hyperlapse te zien.

10. Editen

Het editen van je luchtvideo/luchtfoto is erg belangrijk. Het kan een verschil maken tussen een geslaagde of niet geslaagde luchtopname. Eén van de beste bewerkprogramma’s zijn Adobe Premier Pro voor Windows en Final Cut Pro voor IOS. Voor de bewerking van luchtfoto’s zijn Lightroom en Photoshop CC de meest gebruikte programma’s.

Het verschil tussen deze 2 is dat Photoshop CC een ongelimiteerd aantal aanpassingen beschikbaar stelt. Je past dit meestal toe op een enkele foto. Wanneer je een hele reeks aan foto’s in één keer wil bewerken is Lightroom een handig programma.

11. Gebruik LUTs

Een veelgebruikte manier van foto’s/video’s bewerken is het gebruik van LUTs (Lookup Tables). LUTs worden gebruikt om de kleur van jouw video of foto te bewerken. Een LUT kun je zelf samenstellen, kopen of gratis downloaden. Zie het als een kleurenpalet die je over je opnames bewerkt.

Drone opnames kunnen er vaak kleurloos en leeg uitzien. Dit kan met een LUT eenvoudig worden opgelost. Het voordeel van zo’n LUT is dat je je eigen stijl creëert. Door de LUTs te gebruiken zijn je foto’s of video’s in dezelfde stijl en vormt het een geheel.

Nadat je een LUT hebt toegepast kun je de opname meestal nog bewerken (ligt aan de LUT). Zo kun toch nog rekening houden met de belichting, het contrast, de highlights, de schaduw, enz. LUTs kunnen ook worden gebruikt voor de volgende situaties:

 • Aan de hand van bepaalde instellingen in je drone kunnen je beelden vervormen. Je krijgt zo een bolling in je opnames, ook wel een fisheye effect genoemd. Om dit tegen te gaan en de horizon recht te houden kan je een LUT gebruiken.
 • Verder bestaat er een LUT om ‘lawaai’ in je beelden te verwijderen. Wanneer het donker is wil je het beeld oplichten door de ISO te verhogen. Als gevolg van het verhogen van de ISO ontstaat er al snel ruis in de beelden. Zeker bij drones die beschikken over compacte camera’s komt dit al snel voor.
 • Denk er tot slot altijd aan om in RAW te fotograferen. Bij een RAW-foto wordt het ruwe bestand opgeslagen. Je hebt zo veel meer mogelijkheden in de nabewerking. Dit kan alleen maar in je voordeel werken. Beide LUTs kun je vinden in de video hieronder.
De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

12. Muziek

Muziek is één van de belangrijkste effecten in een luchtfilm. Door muziek toe te passen ontstaat er sfeer en roep je een bepaalde emotie op bij mensen. Je kunt alle tips hierboven perfect uitvoeren, toch bepaald de soort muziek wat voor gevoel mensen bij je drone video’s krijgen. Denk hier dus ontzettend goed over na.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.