12 drone film tips

12 drone film tips die je beelden écht zullen verbeteren

Je krijgt niet de gewenste dronebeelden die je in gedachte had? Als je deze 12 drone tips volgt weet ik zeker dat je beelden enorm zullen verbeteren. Voor mooie luchtbeelden is een goede drone van belang. Voor meer informatie kun je hier terecht. Een drone die is uitgerust met een goede camera en gimbal, bijvoorbeeld de mavic air of de mavic mini, is al snel 500 euro. Dit wordt niet meer gezien als speelgoed. Je wilt daarom het beste uit je drone halen en optimaal gebruik maken van de mogelijkheden. Hieronder staan de belangrijkste tips voor het maken van mooie luchtbeelden.

De beste drones waarmee je kunt filmen:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com >>
2.DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com >>
3.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com >>
4.DJI Mavic 3DJIBekijk op Bol.com >>
5.DJI FPV DJIBekijk op Bol.com >>
6.DJI Mavic Air 2DJIBekijk op Bol.com >>

12 tips voor het maken van een drone film:

 1. Instellingen van je drone
 2. Voorbereiding
 3. Zoek inspiratie
 4. Gouden uurtje
 5. Filters
 6. Compositie
 7. Variëren
 8. Rustig vliegen
 9. Intelligent fly-modes
 10. Editen
 11. Muziek

Instellingen van je drone

Voordat je überhaupt de lucht in kunt moet je letten op een aantal dingen. Eén van deze dingen is het instellen van je drone. Wanneer je een drone bestelt wordt deze geleverd met standaardinstellingen. De standaardinstellingen zijn echter niet altijd de beste optie. Deze instellingen kun je bij de meeste drones veranderen in een app die je gebruikt om te vliegen. Neem bijvoorbeeld de DJI-app waarin instellingen gemakkelijk veranderd kunnen worden. Het verschilt echter per drone hoe je de instellingen het best kunt veranderen. Belangrijke instellingen waar je op moet letten: ISO, sluitertijd, witbalans, anti-flikkering.

Hoe je deze het beste kunt instellen hangt af van de drone die je hebt. Ik raad je aan om video’s te kijken op YouTube die precies laten zien wat de beste instellingen zijn en hoe je die kunt aanpassen. Uiteraard verschillen de instellingen per dag, omdat de weeromstandigheden per dag verschillen. Voor de meest verkochte drones heb ik hieronder een paar linkjes naar YouTube video’s.
Mini 2
Mavic Air 2
Mavic Pro 2
Phantom 4 Pro

Bereid je voor

12 drone film tips
 1. Je bent niet gek en hebt natuurlijk alles goed opgeladen. Je mobiel, de controller, de drone enz. Maar om het écht goed te doen staan hieronder een paar handige voorbereidingen. Voordat je met je drone op stap gaat is het belangrijk om te kijken wat je wilt fotograferen/filmen. Is dit een landschap of een object. Moet het object groot of klein zijn. Als je van tevoren een mooie locatie opzoekt, is het resultaat vaak een stuk beter. Het is handig om mooie locaties op te zoeken via Google Maps. Wil je bijvoorbeeld een kasteel filmen, zoek dit op in Google. Kijk vervolgens aan de hand van Google Maps hoe de locatie er ongeveer uitziet. Soms kun je last hebben van veel bomen en zeker als beginnend vlieger kan dit lastig zijn.
 2. Daarnaast is het ook een goed idee om van tevoren een plan te maken. Het is belangrijk om te weten hoe je het gaat aanpakken. Welke technieken gebruik je tijdens het filmen? Hoe ga ik de beelden editen? Welke vlieg -en edit technieken je kunt gebruiken bespreek ik later in deze blog. Een plan kun je het beste maken door je ideeën op te schrijven. Je zult zien dat de beelden een stuk professioneler worden en je niet in tijdsnood raakt door je beperkt aantal accu’s.

Om je beelden op te slaan heb je voor vrijwel alle drones een SD-kaart nodig. Je moet de beelden die je hebt gemaakt ergens opslaan. De interne opslag raakt meestal te snel leeg en is niet genoeg. Er is een grote kans dat je bij de aankoop van je drone al een SD-kaartje hebt gekocht. Mocht dit niet het geval zijn, overweeg dan om er eentje te kopen.

Ten derde is het belangrijk om het weer in de gaten te houden. Je snapt zelf natuurlijk wel dat vliegen in de regen geen optie is. Toch zijn er ook andere dingen waar je op moet letten ook al is het droog. Er zijn 3 factoren die een grote rol spelen bij het vliegen/opnemen met een drone:

Tips voor de beste luchtopnames

Zon: wanneer de zon schijnt kun je er als dronefotograaf zowel last van hebben als profijt. Het hangt er hier vooral vanaf op welk tijdstip je vliegt. Zo is zonsopkomst en zonsondergang het perfecte moment om te vliegen. Je kunt op deze manier ‘spelen’ met de zon. Hier kom ik later in mijn blog nog op terug.
Wind: de wind is vrijwel altijd een negatieve factor tijdens het vliegen. De drone is minder stabiel een moeilijker te besturen. De algemene regel is dat de meeste drones kunnen vliegen tot windkracht 5 a 7. Ik raad je natuurlijk aan om met zo min mogelijk wind te vliegen. Of wind invloed heeft op de kwaliteit van je beelden hangt sterk af van de drone die je hebt. Het hangt er hierbij vanaf over welke gimbal je drone beschikt. Maar hoeveel wind kan een drone hebben?
Bewolkt: wanneer het bewolkt is kan dit hartstikke mooie beelden opleveren (zie de afbeelding hierboven). Wolken kunnen er echter ook voor zorgen dat je beelden erg donker of grauw zijn (zie de afbeelding beneden). Dit kun je later nog met kleuren bewerken.

Tot slot is het belangrijk om te kijken of je daar überhaupt wel mag vliegen. Of je de beelden überhaupt wel mag gebruiken voor bijvoorbeeld sociale media. Je moet rekening houden met de regels, veiligheid en privacy. Lees voor meer informatie deze blog.

Drone accessoires kunnen je indirect helpen om mooiere beelden te maken. De onderstaande accessoires kunnen zeker van pas komen. Over ND-filters kom ik later op terug.

Zoek inspiratie

Het kan soms lastig zijn om nieuwe dingen te bedenken tijdens het maken van een plan of tijdens het filmen. Het is dan een goed idee om op internet wat inspiratie op te doen. Kijk bijvoorbeeld wat voor technieken andere luchtfotografen gebruiken. Vaak als je inspiratie opdoet bij anderen, kom je zelf ook op nieuwe ideeën. Werk die ideeën vervolgens uit en maak er een mooi geheel van. Op YouTube staan een hoop mooie luchtbeelden die jou weer nieuwe inzichten kunnen geven.
Verder is het ook slim om inspiratie op te doen rondom het editen. Bepaalde effecten die je kunt toepassen in een video zorgen weer voor nieuwe filmtechnieken tijdens het vliegen. Leren van anderen is één van de belangrijkste dingen om door te groeien.

Goude uurtje

De belichting in een foto is naast de compositie het belangrijkste element in jouw opnames. Een lichtinval vanuit de wolken kan een heel mooi effect hebben. Ook de schaduwen die hieruit ontstaan leveren mooie beelden op. Om de perfecte lichtinval te creëren kun je gebruik maken van het gouden uurtje. Het gouden uurtje vindt plaats in een korte periode na zonsopkomst en voor zonsondergang (het zijn dus 2 uren op één dag). De zon staat hier laag aan de horizon, waardoor het licht een langere afstand aflegt door de atmosfeer. Hierbij ontstaat een rode gloed waarbij het licht een stuk zachter wordt.
⦁ Maak vooral niet te weinig foto’s/video’s. Het is maar een korte periode en het licht verandert snel. De belichting is aan het begin van zonsopgang heel anders dan aan het eind van zonsopgang. Dezelfde foto vind je misschien mooier aan het eind van zonsopgang.
⦁ Ook als de zon net is ondergegaan (einde van de dag) kun je nog prachtige beelden maken van de donkere blauwe lucht. Ook wel het blauwe uurtje genoemd. Het is echter niet een uur, maar vaak slechts een kwartiertje.
⦁ Maak gebruik van een app. Door gebruik te maken van een speciale app kun je precies zien wanneer de zonsopgang/zonsondergang begint en eindigt. Apps als de ‘GoldenHour’ of ‘MagicHour’ kunnen hierbij helpen.

Filters

Eén van de allerbelangrijkste drone-accessoires zijn de ND-filters, ook wel grijsfilters genoemd. Ze zorgen ervoor dat er geen overbelichting ontstaat. Het licht dat binnenkomt wordt verminderd waardoor je zelf meer invloed hebt op de lichtinstellingen. Ze zorgen niet voor meer contrast in je beelden en maken je kleuren niet zuiverder. Ook zorgen ze er niet voor dat je met je camera tegen de zon kan filmen. Ik hoor je denken, waarom gebruik je ze dan?

Hier komt ook nog eens bij dat ND-filters niet direct een beter resultaat opleveren. Ik zal dit zo goed mogelijk proberen uit te leggen. Je gebruikt ND-filters voornamelijk om de sluitertijd (shutterspeed) te verlagen. De enige reden waarom je de shutterspeed wil verlagen is om je beelden een beetje te vervagen. Er ontstaat zo een ‘motion blur’. Deze motion blur wil je zien wanneer je objecten vanaf dichtbij langs vliegt. Maar wanneer je hoger vliegt zal je geen resultaat zien, omdat er dan geen objecten dichtbij zijn. Door dit goed toe te passen kun je mooie cinematische beelden maken. Daarnaast ziet het er veel natuurlijker uit. Let wel op, niet iedereen vindt het mooier. Ieder heeft zijn eigen smaak. In het filmpje hiernaast wordt het nog eens goed uitgelegd.

Hoever je je shutterspeed verlaagt hangt af van de hoogte van je fps. Bij 24 fps kun je je shutterspeed bijvoorbeeld verlagen tot 1/50 en bij 60 fps 1/125. Een veel gebruikte filmregel is dat je shutterspeed 2 keer zo hoog moet zijn dan je fps. Als midden op de dag de zon schijnt en je geen ND-filters hebt, kun je de shutterspeed vrijwel niet verlagen zonder kwaliteitsverlies. Je shutterspeed is dan een stuk hoger rond de 1/800.

Er bestaan ND4, ND8, ND16, ND32 en ND64 filters. Maar welke ND filters moet je gebruiken? Vaak worden deze samen in één pakket verkocht. Om te kijken welke van deze vier je moet gebruiken, moet je kijken of het beeld overbelicht is. Om dit te zien kun je in de instellingen (van bijvoorbeeld de DJI app) een ‘histogram’ aanzetten. Als de grafiek vooral aan de linkerkant te zien is, dan is het beeld te donker. Gebruik in dit geval een lichtere ND-filter. Als de grafiek aan de rechterkant te zien is, gebruik dan een donkere ND-filter, want dan zijn je beelden overbelicht. Wanneer de grafiek in het midden licht heb je de perfecte belichting te pakken.

Let op: je kunt de belichting tijdens het vliegen nog veranderen door de shutterspeed te veranderen. Als je een lichter beeld wilt, gebruik dan een lichtere filter. Als je het beeld lichter wilt maken door de shutterspeed nog verder te verlagen, krijg je te veel motion blur. Zorg dus altijd dat je shutterspeed niet lager is dan het dubbele van de fps.

Verder zijn er ook nog polariserende filters. Ze worden gebruikt om reflectie tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan zonreflectie op het water. Doordat deze filters reflecties en schitteringen onderdrukken worden kleuren verbeterd. Polariserende filters worden ook gebruikt om de lucht donkerder te maken. Je hebt er het meeste profijt van op zonnige dagen, maar ook bij bewolkt weer kan het zeer effectief zijn.

Wanneer je een landschap filmt, hoeven polariserende filters niet meteen mooier zijn. Wanneer je bijvoorbeeld boven water vliegt kan het beeld een beetje plat en dood ogen, doordat alle glans en schitteringen zijn verdwenen. Tot slot zijn er ook filters die beschikken over een ND-filter én een polariserende filter. Je hebt dan beide effecten in één.

ND-filter voor:MerkPrijs
DJI Mavic 2 Pro DJIBekijk op Coolblue >>
DJI Mavic 2 ZoomDJIBekijk op Coolblue >>
DJI Mavic Air 2DJIBekijk op Coolblue >>

Compositie

In de fotografie betekent compositie dat je verschillende onderdelen van een foto probeert te combineren tot één geheel. De compositie is hierbij het geheel van alle onderdelen die in een foto voorkomen. Je probeert chaos in een foto te veranderen in rust. Als je een luchtfoto maakt heb je een bepaalt object of gebied dat je wilt fotograferen. Het gaat er dan om dat je dat deel van de foto naar voren laat komen. De geslaagde compositie zorgt ervoor dat er rust komt in de foto en het duidelijk is waar de foto om draait.

Om een geslaagde compositie te bereiken zijn er verschillende manieren. Op gevoel kun je vaak voelen of een foto klopt of niet. Probeer veel en experimenteer door op verschillende hoogtes te vliegen. Kijk bijvoorbeeld hoe het eruit ziet als je vanuit verschillende hoeken filmt. Zorg ervoor dat alles goed bij elkaar past. Denk hierbij aan de kleuren. Ook deze 3 tips kunnen je hierbij helpen:

Groene boot op een meer voor een betere compositie

⦁ Eenvoud zorgt ervoor dat het meteen duidelijk wordt wat het onderwerp in de foto is. Doordat rondom het object weinig interessants te zien is, leidt er weinig af. Je bent dan geneigd meteen naar het object te kijken. Je creëert rust en benadrukt hiermee wat je wilt laten zien. Een geslaagde compositie dus.

⦁ Dichter op je onderwerp zorgt ervoor dat er meer details vrijkomen. Je bent zo meer gefocust op het deel dat belangrijk is in de foto. Veel dronepiloten zijn geneigd om te hoog te vliegen. Als je heel hoog gaat vliegen zijn er weinig details te zien, verlies je het overzicht en ontstaat er sneller chaos. Dit betekent niet dat je het helemaal niet moet doen. Probeer dit alleen niet te vaak te doen, zodat je fotoalbum er niet vol mee staat.

drone foto in de vorm van een hartje

Symmetrie en patronen worden vaak door de mensen gemaakt, maar komen ook voor in de natuur. Zeker met een drone kun je deze patronen goed zien vanuit de lucht. De gebruikt hierdoor de mogelijkheid van een drone. Bovendien komt er goed naar voren wat je wilt laten zien.

Naast deze 3 tips zijn er nog 2 belangrijke technieken voor het verkrijgen van de perfecte compositie.

⦁ De eerste hiervan is de regel van derden. De foto is in dit geval in 6 delen verdeeld door 4 lijnen. Waar de lijnen elkaar snijden ontstaat een belangrijk punt. Uit onderzoek blijkt dat een foto interessanter wordt als het onderwerp zich op één van deze 4 punten bevindt.
⦁ Naast de regel van derden heb je ook de gulden snede. Bij veel drones kun je in de instellingen deze lijnen aanzetten. Zo kun je tijdens het vliegen rekening houden met deze regel.

Variëren

Wanneer je een reeks van foto’s maakt en de beste hiervan verzameld in een fotoalbum, wil je variatie. Ook in een luchtvideo is dit van belang. Om de aandacht te houden is het handig om niet telkens dezelfde beelden te maken. Enkele voorbeelden:

 • Je kunt variëren door op verschillende hoogtes te vliegen. Neem de ene foto op 20 meter en de andere bijvoorbeeld op 50.
 • Zorg er bij een object voor dat je van verschillende kanten foto’s maakt. Veel dronepiloten zijn geneigd om hun camera recht te houden tijdens het vliegen.
tips voor de mooiste luchtopnames
 • Maak opnames van ver weg en van dichtbij. Door een object van dichtbij te filmen laat je meer details zien, terwijl je van veraf meer overzicht creëert. Het zou mooi zijn als je dit in een video/fotoalbum laat zien. Probeer ook eens de camera recht naar onder te richten. Ze noemen dit het vogelperspectief. Zoals je hiernaast ziet.
 • Bij een luchtvideo is het slim om op verschillende snelheden te vliegen.
 • Maar ook tijdens het editen kun je verschillende effecten toevoegen die de beelden interessant maken om te kijken. Ik kom hier later in mij blog nog op terug.

Bij veel variatie horen ook verschillende locaties. Zoek hiervoor mooie drone locaties in Nederland. Om mooie locaties te filmen moet je soms een eindje reizen. Hoe meer batterijen je hebt, hoe verder je kunt reizen en hoe meer locaties je kunt bereiken. Een uur rijden met 1 batterij van 30 minuten is het vaak niet waard. Zodra je met 3 batterijen anderhalf uur kunt vliegen is het een stuk aantrekkelijker. Hierin investeren kan dus nooit kwaad.

Rustig vliegen

Veel dronepiloten zijn aan het begin geneigd om te snel te vliegen. Om echt cinematische beelden te maken moet je heel rustig vliegen. Je zult merken dat dit een stuk meer rust creëert en dat het fijner is om naar te kijken. Veel drones hebben verschillende vliegmodi. In de ene modus vliegt de drone sneller dan in een andere modus. Zo heeft de Mavic 2 Pro een zogenaamde ‘cinematic mode’. In deze modus vliegt de drone niet harder dan een paar kilometer. Het is dan makkelijk om op hele lage snelheden vliegen, want hij kan nu eenmaal niet harder. Hoe leer je eigenlijk vliegen met een drone?

Natuurlijk kan snel vliegen ook mooie effecten hebben. Zeker wanneer je de motion blur toepast waarover ik het eerder heb gehad. Zorg alleen dat je dit niet te vaak doet.

Intelligent fly-modes

Intelligent fly-modes maken het mogelijk om een voorgeprogrammeerde route te vliegen. Dit betekent dat de drone uit zichzelf vliegt en jij dus niets hoeft te doen. Deze modes pas je niet toe omdat je lui bent, maar om veel nauwkeuriger te vliegen. Deze modes zijn alleen handig als je luchtvideo’s maakt. Niet alle drones hebben evenveel of dezelfde intelligent fly-modes. Sterker nog, goedkope drones van onder de 200/300 euro hebben de onderstaande functies vaak niet. Hieronder zie je de beste drones met de belangrijkste intelligent fly-modes:

De bekendste en handigste intelligent fly-modes leg ik hieronder uit:

Hierboven zie je een video waar niet alleen de functie ‘point of interest’ aan bod komt, maar ook andere intelligent flight modes.

Point of interest: zorgt ervoor dat de drone in een perfecte cirkel rondom het object/gebied vliegt. Als je dit handmatig doet, is de cirkel vrijwel nooit perfect rond. Het is daarom handig om deze tool te gebruiken. Je kunt de hoogte, de grootte van de cirkel en de snelheid van de drone aanpassen. Je kunt er ook voor kiezen om de helft of een kwart van de cirkel te gebruiken in je video. Het gaat erom dat je een perfecte curve of cirkel creëert.
Waypoints: ze maken het mogelijk om op een nauwkeurige manier een traject af te leggen. Via de app waarmee je vliegt stel je bepaalde waypoints in. De drone zal dan deze route afleggen aan de hand van de waypoints. Ook hier kun je de snelheid aanpassen.

Het handige van deze twee modes is dat je tijdens het uitvoeren hiervan de camera kunt bewegen. Als je deze twee modes gebruikt hoef je zelf niet meer te vliegen. Je kunt je hierdoor focussen op het besturen van de camera. Daarnaast kun je tijdens het vliegen de drone precies draaien zoals je zelf wilt. Zonder deze modes moet je dit allemaal tegelijk doen. Er bestaan niet voor niets drones die het mogelijk maken om met twee mensen tegelijk te vliegen (één bestuurt de drone en de ander de camera). Er zijn nog veel meer dingen die drones kunnen.

Hyperlaps: tot slot een modes die niet op alle drones beschikbaar is. Het is echter wel een goede manier om variatie te bieden in je luchtvideo. Het trekt de aandacht en daarom zeker een aanrader. Je kunt dit effect ook creëren in de nabewerking. Simpelweg door de snelheid van je video te verhogen. Zorg er dan wel voor dat je drone stil in de lucht hangt. Hieronder zie je een aantal hele mooie voorbeelden.

Editen

editen computer lightroom

Het editen van je video/luchtfoto is erg belangrijk. Het kan een verschil maken tussen een geslaagde of niet geslaagde luchtopname. Eén van de beste editprogramma’s zijn Adobe Premier pro voor windows en Final Cut pro voor IOS. Voor de bewerking van luchtfoto’s zijn lightroom en photoshop CC de meest gebruikte programma’s. Het verschil tussen deze twee is dat photoshop CC een ongelimiteerd aantal aanpassingen beschikbaar stelt. Je past dit meestal toe op een enkele foto. Wanneer je een hele reeks aan foto’s in één keer wil bewerken is lightroom een handig programma.

Een veel gebruikte manier van foto’s/video’s bewerken is het gebruik van LUTs (Lookup Tables). LUTs worden gebruikt om de kleur van jouw video of foto te bewerken. Een LUT kun je zelf samenstellen, kopen of gratis downloaden. Zie het als een kleurenpalet die je over je opnames bewerkt. Drone opnames kunnen er vaak kleurloos en leeg uitzien. Dit kan met een LUT eenvoudig worden opgelost. Het voordeel van zo’n LUT is dat je je eigen stijl creëert. Door de LUTs te gebruiken zijn je foto’s of video’s in dezelfde stijl en vormt het een geheel. Nadat je een LUT hebt toegepast kun je de opname meestal nog bewerken (ligt aan de LUT). Zo kun toch nog rekening houden met de belichting, contrast, highlights, schaduw enz. LUTs kunnen ook worden gebruikt voor de volgende situaties:

 • Aan de hand van bepaalde instellingen in je drone kunnen je beelden vervormen. Je krijgt zo een bolling in je opnames. Dit is niet wat je wilt en kun je daarom verwijderen met een LUT.
 • Verder bestaat er een LUT om ‘lawaai’ in je beelden te verwijderen. Wanneer het donker is wil je de ISO verhogen. Er ontstaat zo meer belichting waardoor je beter kunt filmen in het donker. Dit zorgt echter voor problemen. Er ontstaat een soort ruis in de beelden die je graag wilt voorkomen. Deze ruis kun je wegwerken door een bepaalde LUT.
 • Denk er tot slot altijd aan om in RAW te fotograferen. Bij een RAW-foto wordt het ruwe bestand opgeslagen. Je hebt zo veel meer mogelijkheden in de nabewerking. Dit kan alleen maar in je voordeel werken. Beide LUTs kun je vinden in de video hiernaast.

Muziek

Muziek is één van de belangrijkste effecten in een luchtfilm. Door muziek toe te passen ontstaat er sfeer en bekijken mensen de opnames op een bepaalde manier. Dit hangt af van de soort muziek die je gebruikt. Je kunt alle tips hierboven perfect uitvoeren, toch bepaald de soort muziek wat voor gevoel mensen bij je video’s krijgen. Denk hier dus ontzettend goed over na. Het is een stuk belangrijker dan de meeste mensen denken. Maar het is ook een stuk moeilijker om de juiste muziek uit te kiezen. Denk er dus goed over na voor wie je de luchtvideo’s maakt. Maak je deze voor jezelf, kies dan de muziek die jij leuk vindt of er goed onder vindt passen. Maak je beelden voor een ander, zorg dan dat hier goed over nadenkt.


Scroll naar top

Geen mislukte drone foto’s meer?

Download het gratis stappenplan

Maak professionele luchtfoto’s met je drone. Volg een stappenplan waarmee je van niets naar een mooie luchtfoto gaat. 

Gratis stappenplan

In 6 stappen professionele drone foto's maken?