Drone Fotografie 7 tips voor het maken van drone foto’s

Drone Fotografie: 7 tips voor het maken van drone foto’s

Er is niet een trucje waarmee je in één klap prachtige drone foto’s kunt maken. Er zijn echter een paar belangrijke punten die het maken van een mooie drone foto erg vereenvoudigen. In dit artikel lees je 7 onmisbare tips die je moet gebruiken tijdens het maken van foto’s met je drone. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

1. Skypixel 

Een goede drone foto begint altijd met een goed idee. Zonder een goed idee ‘doe je maar wat’ en krijg je meestal niet zo’n mooi resultaat. Om op ideeën te komen en meer inspiratie op te doen gebruik ik Skypixel. Skypixel is een platform van het bekende drone merk DJI. Hier worden prachtige drone foto’s (maar ook video’s) gedeeld onder drone fotografen over de hele wereld. 

Zelf heb ik in de afgelopen jaren gemerkt dat het opdoen van inspiratie erg belangrijk is voordat je begint met drone fotografie. Hierdoor weet je veel beter hoe je je drone het beste kunt inzetten en welke elementen uit bepaalde foto’s je zelf kunt toepassen.

Skypixel inspiratie opdoen drone foto's

Niet alleen bij normale fotografie, maar vooral bij drone fotografie is het opdoen van ideeën erg belangrijk. De meeste mensen vliegen immers niet op 50 meter hoogte door het dagelijks leven heen. Het kan daarom moeilijk zijn om je van tevoren in te beelden hoe een drone foto eruit kan komen te zien.

Doordat je op nieuwe inzichten kan komen herken je sneller interessante drone locaties voor je foto’s. Dit kan helpen als je denkt dat er niks interessants te fotograferen valt in je omgeving. Zo heeft Skypixel mij zojuist laten zien dat je hele mooie foto’s kunt maken van parkeerplaatsen, schaduwen en auto’s. De meeste beginnende drone fotografen denken hier niet meteen aan. 

Parkeerplaats door het bos
Auto herhalingen drone foto

2. Google Earth 

Google Earth kan je gebruiken om nieuwe drone locaties te vinden en te verkennen. Google Maps zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor het zoeken naar locaties. Denk bijvoorbeeld aan die ene parkeerplaats met duidelijk witte strepen die je op Skypixel hebt gezien. 

Gebruik vervolgens Google Earth om de locaties extra goed te verkennen voordat je er heen gaat. ‘Normale’ camera’s gaan niet zomaar leeg, terwijl een drone het na ongeveer 35 minuten begeeft. Een goede vluchtvoorbereiding is daarom essentieel zodat je je tijdens het vliegen niet hoeft te haasten. Zelf heb ik gemerkt dat een goede voorbereiding meer rust creëert tijdens het vliegen. Je kent de locatie al waardoor je je beter kunt concentreren op het maken van de juiste instellingen en compositie.

Verder helpt Google Earth je bij het vinden van mooie composities. Google Earth is immers 3D en je kan het beeld eenvoudig draaien waardoor je een bepaalde omgeving vanuit meerdere kanten kunt bekijken. Door voor het vliegen al goede composities te vinden bespaar je heel veel tijd en dus batterij. 

Google Earth uitgezoomd
Google Earth ingezoom

3. Circle  

Een echt goede composite kan je pas vinden als je de ‘circle’ optie van je drone gebruikt. De meeste drones van het merk DJI hebben een slimme functie waarmee de drone automatisch een perfect rondje vliegt rondom een geselecteerd gebied/object.

Door rondom het onderwerp heen te vliegen kom je vrij snel op nieuwe composities waar je in eerste instantie (zelfs met Google Earth) niet aan had gedacht. Ideaal voor als je het meeste uit je vlucht wil halen. 

Deze functie helpt je ook veel efficiënter te vliegen. In plaats van als een kip zonder kop van het ene naar het andere punt vliegen, ga je in een 360 graden cirkel gestructureerd te werk.

DJI circle quickshot

Je Gebruik de circle-functie als volgt:

  1. Ga op de gewenste hoogte vliegen.
  2. Waar je de ‘circle’ optie vindt verschilt per drone. Als je de DJI Fly app gebruikt klik je op het video-icoontje > QuickShot > Circle.
  3. Stel de snelheid in en de richting waarin de drone vliegt.
  4. Selecteer het onderwerp van je foto waar je drone in een perfecte circe omheen moet vliegen. 
  5. Stop de circle-functie zodra je een interessante compositie hebt gevonden en maak een foto. 

Let op: controleer voor het inschakelen van deze functie dat er geen obstakels in de weg zitten. Je wil niet dat je drone tijdens het uitvoeren van de QuickShot een obstakel raakt. Letten op de vlieghoogte is hierbij belangrijk.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

4. Image ratio 

Je maakt met een drone standaard foto’s met een aspect ratio van 16:9. Dit ben je gewend van video’s die je kijkt op YouTube of films op Netflix. Het is echter ook mogelijk om drone foto’s te maken met een andere ratio, zoals 4:3 of 3:2.

Welke aspect ratio je kunt kiezen verschilt per drone. Duurdere drones van minstens 1000 euro beschikken vaak over alle 3 de mogelijkheden. De ietwat goedkopere modellen hebben vaak de optie tussen 4:3 en 16:9.

16 bij 9 aspect ratio
4 bij 3 aspect ratio
3 bij 2 aspect ratio

Mocht je de keuze hebben, kies dan altijd voor een aspect ratio van 3:2. Dit betekent dat de camera van je drone de volledige sensor gebruikt, wat resulteert in een grotere foto. Een grotere foto maken is altijd beter dan een kleinere foto, omdat je dit altijd nog makkelijk kunt bijsnijden in de nabewerking. Een grote foto maak je eenvoudig kleiner, maar een kleine foto maak je niet groter.

Beschikt je drone niet over de optie om te fotograferen met een aspect ratio van 3:2, kies dan voor 4:3. In de afbeeldingen hieronder kan je het verschil tussen een aspect ratio van 16:9, 4:3 en 3:2 goed zien.

Uiteraard geldt dit niet voor de mensen die hun foto’s niet van plan zijn om te bewerken. Kies in dit geval de aspect ratio waar jouw voorkeur naar uitgaat. 

5. Gebruik RAW of RAW+ JPEG

Wil je de mooiste drone foto’s maken die je kan maken? Zorg dan dat je in RAW fotografeert. De meeste fotografen weten dit al, maar ook bij drone fotografie is dit essentieel.

Door in RAW te fotograferen sla je alle ruwe data van het bestand op. Dit geeft je meer flexibiliteit bij de nabewerking wat essentieel is. 

De meeste drone van DJI kunnen tegenwoordig in RAW en JPEG fotograferen. In de instellingen van je drone kan je dit zelf instellen. Bij sommige modellen is het zelfs mogelijk om een RAW en JPEG foto tegelijk te maken. Handig voor als je liever beide bestandsformaten gebruikt.

aspect ratio

Maar moet je JPEG dan altijd vermijden? Absoluut niet. Sommige drone fotografen bewerken hun drone foto’s niet en delen na het vliegen liever meteen hun foto’s. In dit geval is RAW minder interessant en kan je net zo goed in JPEG fotograferen. 

6. Gouden uurtje 

Je drone maakt (zeer waarschijnlijk) gebruik van een compacte camera waarbij de mogelijkheden beperkt zijn. Heel veel speling op het gebied van de belichting heb je daarom niet. Is het beeld te donker, dan kan je je ISO niet zomaar omhoog zetten. Dit creëert al snel ruis. Is je beeld te licht, dan kan je zonder ND-filters al snel in de problemen komen. 

De oplossing is om tijdens het gouden uurtje te vliegen. Dit uurtje komt 2x op een dag voor, namelijk een uur na zonsopkomst en een uur voor zonsondergang. Dit zijn de 2 momenten op de dag waarop de zon laag staat.

Zodra de zon laag staat is dit ideaal voor je drone foto’s. Je hebt geen last van harde schaduwen of een felle zon in beeld. Je drone foto’s bevatten meer kleurdiepte en een hoger contrast, waardoor je een veel cinematischere en professionelere drone foto kunt maken.

Als je aan het gouden uurtje denkt denk je al snel aan de eerste foto. De tweede en derde foto laten echter zien dat je het gouden uurtje op verschillende manieren kunt gebruiken. Op de tweede foto lijkt het namelijk midden op de dag, maar dat is niet het geval.

kust land gouden uurtje landschap (1)
parkeerplaats gouden uurtje 1 1
boot zee gouden uurtje

Mensen die vaker fotograferen met en normale camera zijn hiervan waarschijnlijk al op de hoogte. Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat dit bij drone fotografie extra belangrijk is. 

Betekent dit dat je altijd tijdens het gouden uurtje moet vliegen? Nee, zeker niet. Je kunt ook een mooi effect of een mooie sfeer creëren op andere tijdstippen van de dag. Je moet je echter realiseren dat midden op de dag fotograferen met een felle zon een stuk moeilijker is. Maak het daarom makkelijker voor jezelf door die felle zon te vermijden!

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

7. Gebruik AEB

Er zijn meerdere manieren hoe je met een drone foto’s kunt maken. Denk aan Single Shot, HDR Shot of Multiple. Veel drones kunnen echter ook AEB-foto’s maken. AEB staat voor Auto Exposure Bracketing. Dit is een cameramodus waarbij je drone meerdere foto’s maakt die elk anders belicht zijn.

boot zee gouden uurtje

Afhankelijk van wat je hebt ingesteld maakt je drone 3 of 5 foto’s met verschillende belichtingsniveaus. Elk van de foto’s kan je in de nabewerking apart bewerken en tot slot samenvoegen. Foto’s met verschillende belichtingen maken het voor drone fotografen mogelijk om de goed belichte hooglichten, schaduwen en middentonen te combineren tot een perfect uitgebalanceerde foto

Belangrijk bij AEB foto’s:

  1. Zorg dat je in RAW fotografeert.
  2. Vermijd harde wind, omdat de 3 of 5 foto’s op exact dezelfde plek gemaakt moeten worden. Veel wind kan ervoor zorgen dat je drone tijdens het fotograferen teveel beweegt of afdrijft. 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.