donkere lucht wolken bliksem

Mag je drone vliegen in het donker? Tips voor nachtvliegen

Drone vliegen in het donker wil elke dronepiloot wel een keer ervaren. Ook al zie je niet veel, vanaf de lucht kan je een hoop verlichting in beeld brengen. Daar komt bij dat je in het donker makkelijk long exposures kan maken. De vraag is echter: is vliegen in het donker met een drone toegestaan?

Hoe herken je een drone in het donker? Wat als je drone geen licht heeft? Wat zijn de mogelijkheden? In dit artikel lees je wat je moet weten over het vliegen van een drone in het donker!  

De beste drones waarmee je in het donker kunt vliegen:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Mag je drone vliegen in het donker?

Drones vliegen in het donker is in Nederland niet toegestaan. Het is in alle tijden verplicht om je drone in zicht te houden. In het donker is het zicht dermate minder dat het risico van de vlucht omhoog gaat.

Wil je echt graag vliegen in de nacht, dan val je niet meer in de open categorie. Je drone vlucht valt dan automatisch in de specific categorie, waar extra maatregelen voor gelden. Zo moet je een vluchtplan indienen en eventueel een extra training volgen om dit mogelijk te maken.

Waarom mogen drones in Nederland niet vliegen in het donker? 

Om maar eens te beginnen is het goed om te weten waarom het niet is toegestaan om in Nederland in de nacht te vliegen (met nacht bedoelen we 30 min na zonsondergang). Het is namelijk verplicht om als dronepiloot je voertuig voortdurend in zicht te houden.

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu kan deze regel niet nageleefd worden in de nacht. De volgende argumenten worden hiervoor gegeven: 

 • Drone kan niet in zicht worden gehouden. 
 • De dronepiloot is niet in staat om de omgeving rondom de drone te oriënteren voor bijvoorbeeld obstakels. 
 • Ze kijken ook naar mogelijke verstoringen van andere lichtbronnen. 

Ook al heeft je drone goed zichtbare lichten, dan is het alsnog niet toegestaan. Deze regel geldt voor zowel hobbyisten als professionals. Het is enkel toegestaan om in het donker te vliegen als: 

 • Luchtvaartuig luchtwaardig is voor het vliegen in de nacht. 
 • Vluchten die op grond van het Besluit luchtverkeer 2014 vrijgesteld zijn van het verbod ‘s nachts vliegen. 
 • Kan alleen worden geregeld via ministeriële regelingen. 
 • Mag alleen bij groot maatschappelijk belang.

Oftewel, het is niet geschikt voor particulieren. Voor dit soort praktijken moet je denken aan de brandweer of andere hulpverleningsorganisaties. Of je het hier mee eens bent is helemaal aan jou. Je zou namelijk ook kunnen stellen dat de drone beter te zien is in het donker door de belichting.

Een drone met licht spot je veel sneller in het donker dan overdag. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit klopt, maar de omgeving daar omheen zie je nauwelijks. Lastige kwestie en daarom is het niet voor niets verboden. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Waar mag je wel in het donker met een drone vliegen? 

In de meeste landen moet je beschikken over een soort bewijs of vergunning. In Amerika hoef je je enkel aan wat regels te houden en heb je misschien een kleine vergunning nodig. Zo mag je bijvoorbeeld niet vliegen wanneer je vliegt voor commerciële doeleinden.

Mocht je een keer de kans krijgen om in het donker te vliegen, dan zit er vast wel wat handigs voor je bij in dit artikel. In het donker kun je hele mooie beelden maken met een drone. Hieronder zie je de drones die de mooiste beelden in het donker kunnen maken:

Waar moet je op letten als je in het donker vliegt?

 1. Overdag vliegen is een hele ander ervaring dan in de nacht. Als je gaat vliegen op een veldje ergens verderop, dan is het er waarschijnlijk pikdonker. Zelf heb ik ook weleens in het donker gevlogen, en je merkt al snel dat je bang bent dat je ergens tegenaan vliegt. Zorg er dus voor dat je de omgeving waar je vliegt goed kent

  Weet je waar de obstakels, bomen of gebouwen zitten? Eigenlijk is dat de enige manier om een idee te hebben waar je aan het vliegen bent. Via de live camera view zal je namelijk niet veel zien. Natuurlijk kun je de drone door de lichten nog van heel ver zien, maar die boom waartegen je vliegt niet. 
 1. Ook al ken je de omgeving helemaal uit je hoofd, dan nog is het handig om wat hoger te vliegen. Misschien doe je dit al onbewust als je in het donker vliegt. Je wilt waarschijnlijk in het donker vliegen omdat je door de belichting van de stad of het dorp een mooi uitzicht krijgt. Dan lijkt me het sowieso logisch om wat hoger te vliegen.

  Met hoger vliegen bedoel ik niet dat je erg ver moet vliegen. Denk aan minimaal 30 meter hoog, maar ook niet veel hoger. Ver wegvliegen lijkt me ook geen goed idee. Het laatste wat je wil is je drone verliezen en ‘m nooit meer terugvinden. Stel desnoods een maximale flight distance of flight altitude in. 
main controller settings in de DJI GO 4 APP
 1. Nu je via de live videoverbinding vrijwel niets meer kunt zien voelt dit al snel aan als een handicap. Meestal kijk je zowel naar de drone als naar de live videoverbinding. Het is daarom extra belangrijk om je drone in zicht te houden. Alleen door naar de ledverlichting van de drone te kijken krijg je een idee waar de drone is en in welke richting die staat.

  Je zou jezelf ook nog kunnen verlichten door iets van een zaklamp mee te nemen. Als je dan gaat knipperen met het licht kun je zien waar je bent en in welke richting je camera gedraaid staat.  
 1. Op je drone kun je tijdens het vliegen fotograferen en filmen. De kwaliteit van de videoverbinding kan verschillen als je in foto-modus of video-modus vliegt. Zo hebben sommige mensen last van een vertraging in het beeld of een vervelende hapering wanneer je in foto-modus vliegen. Ga dan vliegen in video modus, zodat de live view een stuk smoother is.

  Je krijgt bij de live videoverbinding sowieso geen perfect beeld van waar de drone op dat moment is. Dat kan soms erg misleidend zijn en daarom goed om in de gaten te houden. 
 1. Je wilt zorgen dat de LED-lichten aan de voorkant van je drone zijn uitgeschakeld. Als je wilt fotograferen of filmen in het donker krijg je een rode gloed in je beeld door deze ledverlichting. Dit is natuurlijk niet wat we terug willen zien in de opnames. Gelukkig is het mogelijk om deze rode ledverlichting uit te schakelen.

  Dit zou echter raar zijn, omdat ik net als tip heb gegeven om vooral de ledverlichting te gebruiken tijdens het donker. De DJI-app heeft het mogelijk gemaakt om de ledverlichting alleen uit te schakelen wanneer je aan het filmen of fotograferen bent. Je gaat naar de camera-instellingen> algemeen > voorste ledverlichting Auto Off. 
DJI App met rood licht door de ledverlichting van de drone
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Zo maak je de allermooiste foto’s in het donker

In het donker kun je prachtige long exposure foto’s maken. Ik ga je uitleggen hoe je dit doet en waarom dit makkelijk is om in het donker te doen. Op de afbeelding hieronder kun je zo’n long exposure effect zien. De rode en witte strepen zijn de lichten van de auto’s.

Je kunt zien dat de lichten die stilstaan (bijvoorbeeld de lantaarnpalen) er gewoon uitzien. Alleen de lichten die bewegen, de autoverlichting, hebben een effect.  

Door middel van 3 belichtingsinstellingen maak je dit mogelijk. Om dit effect te creëren verlaag je de ISO-waarde tot het laagste punt. Bij de meeste DJI-drones is de laagste ISO-waarde ongeveer 100. Vervolgens wil je de foto een stuk lichter maken door de shutterspeed te verhogen.  

 • ISO: staat voor de lichtgevoeligheid van de film/beeldsensor. Een lagere waarde levert een veel donkere foto op, terwijl een hoge waarde juist een veel lichter beeld geeft. 
 • Shutterspeed: hoe lang de sluiter van een camera open is om licht in de sensor te belichten. Deze wordt gemeten in tijdseenheden, dus hoe langer de sluiter open is, hoe feller deze zal worden. 
drone foto van snelweg met long exposure

Door allereerst de ISO-waarde te verlagen tot 100 maak je het beeld erg donker. Doordat je het beeld donker maakt kan je de shutterspeed verhogen. Er ontstaat dan een soort ‘motion blur’. Met een shutterspeed van ongeveer 5 tot 8 seconden zit je wel goed. De objecten in de foto die bewegen worden hierdoor zodanig vervaagd dat dit effect ontstaat.

Vergeet vervolgens de voorste ledverlichting van de drone niet uit te zetten en haal de ND-filter van je drone af indien nodig. Dit wil je nog wel eens vergeten. Als laatste tip kun je het best meerdere foto’s maken. Niet elke foto ziet er even goed uit.  

Een motion blur effect kun je ook overdag creëren met behulp van ND-filters. Zeker een aanrader voor als je geïnteresseerd bent in long exposure.  

Hieronder zie je ND filters die geschikt zijn voor verschillende drones:

ND-filter voor:MerkPrijs
DJI Mini 3 Pro DJIBekijk op Bol.com
DJI Mavic 3DJIBekijk op Bol.com
DJI Mavic MiniDJIBekijk op Coolblue

Hoe zit het dan met drones zonder licht? 

Tja, dan wordt het lastig. Zonder lichten op je drone zou ik je niet aanraden om te vliegen. Tenzij je alleen omhooggaat en je dit midden op een grasveldje doet. Je hebt immers vaak een RTH-knop die ervoor zorgt dat je drone vanzelf naar huis vliegt met één druk op de knop. Daar komt bij dat je de drone goed kunt horen in de lucht.  

Het lijkt me echter verstandiger om in dit geval lichten aan te schaffen voor je drone. Een voorbeeld is de Lume Cube Air Single. Deze installeer je ook eenvoudig op je Mavic 2. Je kunt ze beide in één keer bestellen voor de Phantom 4 series en de Mavic 2 series. Ik raad je aan om minimaal 2 lichten te bestellen. 

Lume Cube Lighting Kit

Lume Cube Air Single

De Lume Cubes Led Light kunnen drones voorzien van verlichting en kunnen bevestigt worden aan de Mavic 2 Pro.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe herken je een drone in het donker? 

Het is lastig om vanaf de grond in het donker te zien of het een drone is of niet. Niet voor niets worden drones al snel gezien als ufo’s. Drones die in het donker vliegen hebben al voor een hoop meldingen van buitenaards leven gezorgd. De lichten van drones zijn vaak wit, rood of groen of een combinatie van deze 3.

Daarnaast kun je ook letten op het soort geluid. Drones maken steeds minder geluid en dat wordt dus steeds moeilijker. Maar als ze laag genoeg vliegen kun je ze makkelijk horen. Je moet denken aan het geluid hieronder:

Droneshow 

Een drone show is een lichtshow gemaakt door drones. Het is een goede vervanging voor vuurwerkshows als je het mij vraagt. De kleine minidrones beschikken allemaal over een lichtje waarmee ze verscheidenen vormen maken in de lucht.

Droneshows kunnen vliegen met wel 100 drones tegelijk en zijn geprogrammeerd om dit effect te krijgen. Ze allemaal één voor één besturen is simpelweg onmogelijk en het mag wat kosten. Het organiseren van een droneshow loopt al snel in de tienduizenden euro’s.

drone lichtshow van draak in het donker

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.