donkere lucht wolken bliksem

Mag je drone vliegen in het donker? – Tips voor nachtvliegen

Drone vliegen in het donker wil elke dronepiloot wel een keer ervaren. Ook al zie je niet veel, vanaf de lucht kan je een hoop verlichting in beeld brengen. Daar komt bij dat je in het donker makkelijk long exposures kan maken. De vraag is echter: is vliegen in het donker met een drone toegestaan?

Hoe herken je een drone in het donker? Wat als je drone geen licht heeft? Wat zijn de mogelijkheden? In dit artikel lees je wat je moet weten over het vliegen van een drone in het donker!  

Mag je drone vliegen in het donker?

Drones vliegen in het donker is in Nederland niet toegestaan. Het is dus niet legaal om in de nacht mooie luchtopnames te maken. We spreken van nachtvliegen als je vliegt buiten de Uniforme Daglicht Periode (UDP). De nacht begint 15 minuten na zonsondergang en eindigt 15 minuten voor zonsopgang.

Alleen in de specific categorie is het mogelijk om in het donker te vliegen. Om in de specific categorie te vliegen moet je een ontheffing aanvragen bij het ILT, een vluchtplan opstellen en eventueel een extra training volgen om dit mogelijk te maken. Het neemt dus wat tijd in beslag en is niet zo makkelijk als vliegen in de open categorie.

In België daarentegen is het wel legaal om met een drone in het donker te vliegen. Hetzelfde geldt voor de rest van Europa, aangezien het volgens de EU-regelgeving gewoon is toegestaan om te nachtvliegen.

Nederland vormt hierin dus een uitzondering en kent een aparte nationale regelgeving bovenop de al ingevoerde EU drone regelgeving.

Let op: alsnog vliegen buiten de daglichtperiode zonder hiervoor een vergunning aan te vragen kan je een boete opleveren van 250 euro.

Waarom mogen drones niet vliegen in het donker? 

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu kan deze regel niet nageleefd worden in de nacht. De volgende argumenten worden hiervoor gegeven: 

  • Drone kan niet in zicht worden gehouden. 
  • De dronepiloot is niet in staat om de omgeving rondom de drone te oriënteren voor bijvoorbeeld obstakels. 
  • Ze kijken ook naar mogelijke verstoringen van andere lichtbronnen. 

Uiteindelijk komt het erop neer dat het risico van een vlucht omhooggaat. Te hoog volgens onze beleidsmakers.

Het maakt verder niet uit of je drone verlichting gebruikt en de regel geldt voor zowel hobbyisten als professionals. Het is enkel toegestaan om in het donker te vliegen als: 

  • Luchtvaartuig luchtwaardig is voor het vliegen in de nacht. 
  • Vluchten die op grond van het Besluit luchtverkeer 2014 vrijgesteld zijn van het verbod ‘s nachts vliegen. 
  • Kan alleen worden geregeld via ministeriële regelingen. 
  • Mag alleen bij groot maatschappelijk belang.

Oftewel, een nachtvlucht inplannen is toepasselijker voor hulpdiensten, commerciële bedrijven of professionele drone bedrijven.

Toch kan het verbod op nachtvliegen tot discussies leiden. Sommigen stellen dat je door de led-lampjes een drone beter kan herkennen in het donker dan overdag.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat hier een kern van waarheid in zit, maar de omgeving daar omheen zie je nauwelijks. De kans dat je ergens tegenaan vliegt of de situatie verkeerd inschat is een stuk groter.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Waar moet je op letten als je in het donker vliegt?

Overdag vliegen is een hele ander ervaring dan in de nacht. Het voelt onwennig, illegaal en je gaat automatisch voorzichtiger vliegen. Tenminste, dat was wat ik ervaarde toen ik mijn eerste nachtvlucht uitvoerde.

Bekende omgeving

Als je gaat vliegen op een veldje ergens verderop is het waarschijnlijk pikdonker. Zelf heb ik ook weleens in het donker gevlogen en je merkt al snel dat je bang bent dat je ergens tegenaan vliegt. Zorg er daarom voor dat je de omgeving waar je vliegt goed kent

Weet je waar de obstakels, bomen of gebouwen zitten? Eigenlijk is dat de enige manier om een idee te hebben waar je aan het vliegen bent. Via de live cameraview zal je namelijk niet veel zien. Natuurlijk kan je de drone door de lichten nog van ver signaleren, maar die boom waar tegenaan vliegt niet. 

Hoger vliegen

Ook al ken je de omgeving helemaal uit je hoofd, dan nog is het handig om wat hoger te vliegen. Misschien doe je dit al onbewust als je in het donker vliegt. Je wilt waarschijnlijk in het donker vliegen omdat je door de belichting van de stad of het dorp een mooi uitzicht krijgt. Dan lijkt me het sowieso logisch om wat hoger te vliegen.

Met hoger vliegen bedoel ik niet dat je erg ver moet vliegen. Denk aan minimaal 30 meter hoog, maar ook niet veel hoger. Ver wegvliegen lijkt me ook geen goed idee. Het laatste wat je wil is je drone verliezen en ‘m nooit meer terugvinden. Stel desnoods een maximale flight distance of flight altitude in. 

main controller settings in de DJI GO 4 APP

In zicht houden

Nu je via de live videoverbinding vrijwel niets meer kunt zien voelt dit al snel aan als een handicap. Meestal kijk je zowel naar de drone als naar de live videoverbinding. Het is daarom extra belangrijk om je drone in zicht te houden. Alleen door naar de ledverlichting van de drone te kijken krijg je een idee waar de drone is en in welke richting die staat.

Je zou jezelf ook nog kunnen verlichten door iets van een zaklamp mee te nemen. Als je dan gaat knipperen met het licht kun je zien waar je bent en in welke richting je camera gedraaid staat.  

Video modus selecteren

Op je drone kun je tijdens het vliegen fotograferen en filmen. De kwaliteit van de videoverbinding kan verschillen als je in foto-modus of video-modus vliegt. Zo hebben sommige mensen last van een vertraging in het beeld of een vervelende hapering wanneer je in foto-modus vliegen. Ga dan vliegen in video modus, zodat de live view een stuk smoother is.

Je krijgt bij de live videoverbinding sowieso geen perfect beeld van waar de drone op dat moment is. Dat kan soms erg misleidend zijn en daarom goed om in de gaten te houden. 

Led-lichten uitschakelen

Je wilt zorgen dat de LED-lichten aan de voorkant van je drone zijn uitgeschakeld. Als je wilt fotograferen of filmen in het donker krijg je een rode gloed in je beeld door deze ledverlichting. Dit is natuurlijk niet wat we terug willen zien in de opnames. Gelukkig is het mogelijk om deze rode ledverlichting uit te schakelen.

Dit zou echter raar zijn, omdat ik net als tip heb gegeven om vooral de ledverlichting te gebruiken tijdens het donker. De DJI-app heeft het mogelijk gemaakt om de ledverlichting alleen uit te schakelen wanneer je aan het filmen of fotograferen bent. Je gaat naar de camera-instellingen> algemeen > voorste ledverlichting Auto Off. 

DJI App met rood licht door de ledverlichting van de drone

Hoe herken je een drone in het donker? 

Het is lastig om vanaf de grond in het donker te zien of het een drone is of niet. Niet voor niets worden drones al snel gezien als ufo’s. Drones die in het donker vliegen hebben al voor een hoop meldingen van buitenaards leven gezorgd. De lichten van drones zijn vaak wit, rood of groen of een combinatie van deze 3.

Daarnaast kun je ook letten op het soort geluid. Drones maken steeds minder geluid en dat wordt dus steeds moeilijker. Maar als ze laag genoeg vliegen kun je ze makkelijk horen. Je moet denken aan het geluid hieronder.

Wat moet je doen als je drone geen licht heeft? 

Tja, dan wordt het lastig. Zonder lichten op je drone zou ik je niet aanraden om te vliegen. Tenzij je alleen omhooggaat en je dit midden op een grasveldje doet. Je hebt immers vaak een RTH-knop die ervoor zorgt dat je drone vanzelf naar huis vliegt met één druk op de knop. Daar komt bij dat je de drone goed kunt horen in de lucht.  

Het lijkt me echter verstandiger om in dit geval lichten aan te schaffen voor je drone. Een voorbeeld is de Lume Cube Air Single. Deze installeer je ook eenvoudig op je Mavic 2. Je kunt ze beide in één keer bestellen voor de Phantom 4 series en de Mavic 2 series. Ik raad je aan om minimaal 2 lichten te bestellen. 

Lume Cube Lighting Kit

Lume Cube Air Single

De Lume Cubes Led Light kunnen drones voorzien van verlichting en kunnen bevestigt worden aan de Mavic 2 Pro.

Hoe maak je mooie drone foto’s in het donker?

Met drones in de avond kun je prachtige long exposure foto’s maken. Op de afbeelding hieronder kun je zo’n long exposure effect zien. De rode strepen zijn de lichten van auto’s.

Lichten die stilstaan (bijvoorbeeld lantaarnpalen) zien er gewoon uit, maar lichten in de foto die bewegen hebben een vervaagd effect.

Door middel van 2 belichtingsinstellingen maak je dit mogelijk. Om dit effect te creëren verlaag je de ISO-waarde tot het laagste punt. Bij de meeste DJI-drones is de laagste ISO-waarde ongeveer 100. Vervolgens wil je de foto een stuk lichter maken door de sluitertijd te verhogen.  

  • ISO: staat voor de lichtgevoeligheid van de film/beeldsensor. Een lagere waarde levert een veel donkere foto op, terwijl een hoge waarde juist een veel lichter beeld geeft. 
  • Sluitertijd: hoe lang de sluiter van een camera open is om licht in de sensor te belichten. Deze wordt gemeten in tijdseenheden, dus hoe langer de sluiter open is, hoe feller deze zal worden. 
Long exposure drone foto donker

Door allereerst de ISO-waarde te verlagen tot 100 maak je het beeld erg donker. Doordat je het beeld donker maakt kan je de sluitertijd verlengen en ontstaat er een soort ‘motion blur’. Met een sluitertijd van ongeveer 5 tot 8 seconden zit je wel goed. De objecten in de foto die bewegen worden hierdoor zodanig vervaagd dat dit effect ontstaat.

Een motion blur effect kun je ook overdag creëren met behulp van ND-filters. Zeker een aanrader voor als je geïnteresseerd bent in long exposure.  

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.