Mag je in het donker vliegen met een drone? Drones vliegen in het donker is in Nederland niet toegestaan. Toch zijn er landen waar dit wel mag. Het is daarom goed om te weten wat belangrijk is tijdens het vliegen van een drone in de nacht.
Hoe herken je een drone in het donker? Wat als je drone geen licht heeft? Wat zijn de mogelijkheden? Dit moet je weten over het vliegen van een drone in het donker!
De beste drones waarmee je in het donker kunt vliegen:
De beste drones van dit moment | Merk | Prijs | |
1. | Beste koop: DJI Mini 3 Pro | DJI | Bekijk op Bol.com |
2. | DJI Mini 3 | DJI | Bekijk op Bol.com |
3. | DJI Mavic 3 Pro | DJI | Bekijk op Bol.com |
4. | DJI Air 2S | DJI | Bekijk op Bol.com |
5. | DJI Avata | DJI | Bekijk op Bol.com |
6. | DJI Ryze Tello | DJI | Bekijk op Bol.com |
Inhoudsopgave
Waarom mogen drones in Nederland niet vliegen in het donker?
Om maar eens te beginnen is het goed om te weten waarom het niet is toegestaan om in Nederland in de nacht te vliegen (met nacht bedoelen we 30 min na zonsondergang). Het is verplicht om als dronepiloot je voertuig voortdurend in zicht te houden.
Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu kan deze regel niet nageleefd worden in de nacht. De volgende argumenten worden hiervoor gegeven:
- Drone kan niet in zicht worden gehouden.
- De dronepiloot is niet in staat om de omgeving rondom de drone te oriënteren, voor bijvoorbeeld obstakels.
- Ze kijken ook naar mogelijke verstoringen van andere lichtbronnen.
Ook al heeft je drone goed zichtbare lichten, dan is het alsnog niet toegestaan. Deze regel geldt voor zowel hobbyisten als professionals. Het is enkel toegestaan om in het donker te vliegen als:
- Luchtvaartuig luchtwaardig is voor het vliegen in de nacht.
- Vluchten die op grond van het Besluit luchtverkeer 2014 vrijgesteld zijn van het verbod ‘s nachts vliegen.
- Kan alleen worden geregeld via ministeriële regelingen.
- Mag alleen bij groot maatschappelijk belang
Oftewel, het is niet geschikt voor particulieren. Voor dit soort praktijken moet je denken aan de brandweer of andere hulpverleningsorganisaties. Of je het hier mee eens bent is helemaal aan jou. Je zou namelijk ook kunnen zeggen dat een drone juist beter te zien is in het donker.
Een drone met licht spot je veel sneller in het donker dan overdag. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit klopt, maar de omgeving daar omheen zie je nauwelijks. Lastige kwestie, en daarom is het voorlopig nog verboden.
Waar mag het dan wel?
In de meeste landen moet je beschikken over een soort bewijs of vergunning. In Amerika hoef je je enkel aan wat regels te houden en heb je misschien een kleine vergunning nodig. Zo mag je bijvoorbeeld niet vliegen wanneer je commerciële doeleinden hebt.
Mocht je een keer de kans krijgen om in het donker te vliegen, dan zit er vast wel wat handigs voor je bij in dit artikel. In het donker kun e hele mooie beelden maken met een drone. Hieronder zie je de drones die de mooiste beelden in het donker kunnen maken:
Waar je op moet letten als je in het donker vliegt
- Overdag vliegen is een hele ander ervaring dan in de nacht. Als je gaat vliegen op een veldje ergens verderop, dan is het er waarschijnlijk pikdonker. Zelf heb ik ook weleens in het donker gevlogen, en je merkt al snel dat je bang bent dat je ergens tegenaan vliegt. Zorg er dus voor dat je de omgeving waar je vliegt goed kent.
Weet je waar de obstakels, bomen of gebouwen zitten? Eigenlijk is dat de enige manier om een idee te hebben waar je aan het vliegen bent. Via de live camera view zal je namelijk niet veel zien. Natuurlijk kun je de drone door de lichten nog van heel ver zien, maar die boom waartegen je aanvliegt niet.
- Ook al ken je de omgeving helemaal uit je hoofd, dan nog is het handig om wat hoger te vliegen. Misschien doe je dit al onbewust als je in het donker vliegt. Het is in ieder geval niet zo handig om laag over de grond te vliegen. Je wilt waarschijnlijk in het donker vliegen, omdat je door de belichting van de stad of het dorp een mooi uitzicht krijgt. Dan lijkt me het sowieso logisch om wat hoger te vliegen.
Met hoger vliegen bedoel ik niet dat je erg ver moet vliegen. Denk aan minimaal 30 meter hoog, maar ook niet veel hoger. Ver wegvliegen lijkt me ook geen goed idee. Het laatste wat je wil is je drone verliezen in het donker. Stel desnoods een maximale flight distance of flight attitude in.

- Nu je via de live videoverbinding vrijwel niets meer kunt zien, voelt dit al snel aan als een handicap. Meestal kijk je zowel naar de drone als naar de live videoverbinding. Het is daarom extra belangrijk om je drone in zicht te houden. Alleen door naar de Ledverlichting van de drone te kijken krijg je een idee waar de drone is en in welke richting die staat.
Je zou jezelf ook nog kunnen verlichten door iets van een zaklamp mee te nemen. Als je dan gaat knipperen met het licht, kun je zien waar je bent en in welke richting je camera gedraaid staat.
- Op je drone kun je tijdens het vliegen fotograferen en filmen. De kwaliteit van de videoverbinding kan verschillen als je foto-modus of video-modus vliegt. Zo hebben sommige mensen last van een vertraging in het beeld of een vervelende hapering wanneer je in foto-modus vliegen. Ga dan vliegen in video modus, zodat de live view een stuk smoother is.
Je krijgt bij de live videoverbinding sowieso geen perfect beeld van waar de drone op dat moment is. Dat kan soms erg misleidend zijn en daarom goed om in de gaten te houden.
- Je wilt zorgen dat de LED-lichten aan de voorkant van je drone zijn uitgeschakeld. Als je wilt fotograferen of filmen in het donker, krijg je een rode gloed in je beeld door deze ledverlichting. Dit is natuurlijk niet wat we terug willen zien in de opnames. Het is daarom mogelijk om deze rode ledverlichting uit te schakelen.
Dit zou echter raar zijn, omdat ik net als tip heb gegeven om vooral de ledverlichting te gebruiken tijdens het donker. De DJI-app heeft het mogelijk gemaakt om de ledverlichting alleen uit te schakelen wanneer je aan het filmen of fotograferen bent. Je gaat naar de camera-instellingen> algemeen > voorste ledverlichting Auto Off.

Zo maak je de allermooiste foto’s in het donker
In het donker kun je prachtige long exposure foto’s maken. Ik ga je uitleggen hoe je dit doet en waarom dit alleen in het donker kan. Op de afbeelding hieronder kun je zo’n long exposure effect zien. De rode en witte strepen zijn de lichten van de auto’s. Je hebt dit soort foto’s vast eens eerder gezien. Je kunt zien dat de lichten die stilstaan (bijvoorbeeld de lantaarnpalen) er gewoon uitzien. Alleen de lichten die bewegen, de lichten op de auto’s, hebben een effect.
Door middel van 3 belichtingsinstellingen maak je dit mogelijk. Om dit effect te creëren verlaag je de ISO-waarde tot het laagste punt. Bij de meeste DJI-drones is de laagste ISO-waarde ongeveer 100. Vervolgens wil je de foto een stuk lichter maken door de shutterspeed te verhogen.
- ISO- staat voor de lichtgevoeligheid van de film/beeldsensor. Een lagere waarde levert een veel donkere foto op, terwijl een hoge waarde juist een veel lichter beeld geeft.
- Shutterspeed– hoe lang de sluiter van een camera open is om licht in de sensor te belichten. Deze wordt gemeten in tijdseenheden, dus hoe langer de sluiter open is, hoe feller deze zal worden.

Deze instellingen kun je eenvoudig veranderen in de DJI app. Wat betreft de ‘aperture’ hangt af van wat voor soort drone je hebt. Zo is een aperture van 5.6 voor de Phantom 4 Pro de beste optie. Voor de Mavic 2 Pro zal een aperture van 4 een optie zijn.
- Aperture- een gat in de lens waar de hoeveelheid licht binnenkomt. Een lagere waarde geeft je een lichtere foto, een hogere waarde geeft je een donkerdere foto.
Door allereerst de ISO-waarde te verlagen tot 100, maak je het beeld erg donker. Doordat je het beeld donker maakt, kun je de shutterspeed verhogen. Er ontstaat dan een soort ‘motion blur’. Met een shutterspeed van ongeveer 5 tot 8 seconden zit je wel goed. De objecten in de foto die bewegen worden hierdoor zodanig vervaagd, dat dit effect ontstaat.
Vergeet vervolgens de voorste ledverlichting van de drone niet uit te zetten. Zorg dat je ND-filters van je drone zijn. Dit wil je nog wel eens vergeten. Als laatste tip kun je het best meerder foto’s maken. Niet elke foto ziet er even goed uit.
Een motion blur effect kun je ook overdag creëren. Je gebruikt hiervoor ND-filters. Zeker een aanrader voor als je geïnteresseerd bent in de long exposure.
Hieronder zie je ND filters die geschikt zijn voor verschillende drones:
ND-filter voor: | Merk | Prijs |
DJI Mini 3 Pro | DJI | Bekijk op Bol.com |
DJI Mavic 3 | DJI | Bekijk op Bol.com |
DJI Mavic Mini | DJI | Bekijk op Coolblue |
Hoe zit het dan met drones zonder licht?
Tja, dan wordt het lastig. Zonder lichten op je drone zou ik je niet aanraden om te vliegen. Tenzij je alleen omhooggaat en je dit midden op een grasveldje doet. Je hebt immers een RTH-knop die ervoor zorgt dat je drone vanzelf naar huis vliegt met één druk op de knop. Daar komt bij dat je de drone goed kunt horen in de lucht.
Het lijkt me echter verstandiger om in dit geval lichten aan te schaffen voor je drone. Een voorbeeld is de Lume Cube Air Single. Deze installeer je ook eenvoudig op je Mavic 2. Je kunt ze beide in één keer bestellen voor de Phantom 4 series en de Mavic 2 series. Ik raad je aan om minimaal 2 lichten te bestellen.
Hiernaast zie je de DJI Mini 2 flight more combo. Het is ook mogelijk om de flight more combo los te kopen.
Hoe herken je een drone in het donker?
Het is lastig om vanaf de grond in het donker te zien of het een drone is of niet. Drones die in het donker vliegen hebben al voor een hoop meldingen van buitenaards leven gezorgd. De lichten van drones zijn vaak wit, rood of groen. Ze beschikken meestal over 2 van deze 3 kleuren.
Daarnaast kun je ook letten op het soort geluid. Drones maken steeds minder geluid en dat wordt dus steeds moeilijker. Maar als ze laag genoeg vliegen kun je ze makkelijk horen. Je moet denken aan het geluid hieronder:
Pas op: het is een irritant geluid.
Droneshow
Een drone show is eigenlijk gewoon een lichtshow gemaakt door drones. Het is een goede vervanging voor vuurwerkshows als je het mij vraagt. De kleine minidrones beschikken allemaal over een lichtje waarmee ze met alle drones een prachtige vorm kunnen maken.
Droneshows kunnen vliegen met wel 100 drones tegelijk. De drones zijn geprogrammeerd om dit effect te krijgen. Ze allemaal één voor één besturen is simpelweg onmogelijk. Het mag wat kosten. De bedrijven die voor deze droneshows zorgen vragen hier minimaal een paar ton voor. Het hangt er natuurlijk af wat voor droneshow. Een droneshow kan ook enkele tienduizenden euro’s kosten. Meer over droneshows >>

Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.