Er komt een moment dat je als dronepiloot de grenzen van je drone wil zoeken. Dit geldt niet alleen voor de maximale vliegafstand, maar ook voor de maximale vlieghoogte. In dit artikel lees je hoe hoog een drone kan vliegen en wat de regels zijn.
Drone | Merk | Prijs |
DJI Mini 3 Pro | DJI | Bekijk op Bol.com |
DJI Mini 3 | DJI | Bekijk op Bol.com |
DI Mavic 3 Pro | DJI | Bekijk op Bol.com |
Inhoudsopgave
Hoe hoog kan een drone vliegen?
Technisch gezien kunnen drones makkelijk 4 tot 6 kilometer hoog vliegen. De drone is dus in staat om op extreme hoogtes te vliegen, maar laat dit niet toe. Omdat de maximale toegestane vlieghoogte in Nederland 120 meter is, heeft DJI standaard een limiet ingesteld op 120 meter.
Dit limiet kan je verhogen naar 500 meter in de instellingen van de DJI app. Hoger vliegen dan 500 meter is niet mogelijk, omdat de software van DJI drones dit niet toelaat. De enige manier om dit te omzeilen is door een hack of door een verzoek in te dienen bij DJI.
Hoe hoog mag je vliegen met een drone?
In Nederland mag een drone maximaal 120 meter hoog boven de grond of een object op de grond vliegen. In het buitenland kan dit variëren, maar vrijwel in heel Nederland is dit 120 meter.
Ik zou je willen verzoeken om je aan deze regels te houden. Je brengt niet alleen jezelf in de problemen, maar anderen ook in gevaar. De drone boetes kunnen hoog oplopen en om drones in de toekomst legaal te houden moeten we ons aan de regels houden.
Daar komt bij dat je de drone altijd in zicht moet kunnen houden. Dat wordt lastig als je honderden meters hoog vliegt.
Kan je écht 6 km hoog vliegen?
Als allereerst is het belangrijk om te weten wat we met de maximale vlieghoogte bedoelen. De maximale vlieghoogte houdt niet in hoe hoog je de drone kunt vliegen. Het houdt in hoe hoog je kunt vliegen ten opzichte van de zeespiegel. De maximale vliegafstand is dus ook niet hetzelfde als de maximale vlieghoogte.
De maximale vliegafstand geeft wel aan hoe goed de verbinding is tussen de controller en de drone, maar dit betekent niet dat dit gelijk staat aan de maximale vlieghoogte. De hoogte wordt beïnvloed door veel verschillende factoren.
Doordat de grond onder je drone steeds verder verdwijnt bereiken de weerkaatsende zonnestralen en wind de drone niet meer. Vandaar de volgende 2 oorzaken:
- Stel dat er geen wetten en regels zijn, hoe hoog zou je dan kunnen vliegen? Hoe hoger je in de lucht bent hoe dunner de lucht wordt. De propellers kunnen geen lucht gebruiken om omhoog te komen, waardoor het voor de drone op dat moment moeilijker is om de lucht eronder weg te drukken. Naarmate de hoogte boven zeeniveau toeneemt neemt de luchtdichtheid af.
Doordat de drone meer moeite moet doen om zichzelf in de lucht te houden raakt de batterij sneller leeg. Je zou dus kunnen zeggen: hoe hoger de luchtdichtheid, hoe langer de batterij meegaat. Je hebt dus een voordeel als je onder zeeniveau vliegt, want daar is de luchtdichtheid lager.
Dit is de reden waarom drone leveranciers bij hun maximale vliegtijd vaak zetten: 34 min (above sea level). Hierdoor kunnen ze er geen voordeel uit halen.
- Ten tweede speelt de temperatuur een belangrijke rol bij de maximale vlieghoogte van een drone. En zoals je weet: hoe hoger we zitten, hoe lager de temperatuur. Tot slot spelen atmosferische omstandigheden een belangrijke rol bij de maximale vlieghoogte, namelijk de atmosferische druk.
Een grafiekje hieronder laat zien hoe batterijen beter kunnen opereren onder lage temperaturen. Denk bijvoorbeeld aan een ‘’failsafe-batterij”. Als de batterij bijna leeg is stuurt de batterij een signaal naar de controller van de drone. De drone zal dan automatisch naar huis vliegen. Als dit niet gebeurt heb je kans dat de drone wegvliegt.

Het kan ook in de vorm van een alarm zijn. Stel je voor: een lithium batterij (waarover de meeste drones beschikken) met een standaardwaarde van 3.6 V. In de grafiek kan je aflezen dat bij 0 graden de batterij 500 mAh nodig heeft om het alarm in te schakelen. Nog een paar voorbeelden:
- Bij een batterij van 3.6 V heeft de batterij bij 25 graden maar liefst 800 mAh nodig om de failsafe te activeren.
- Bij een batterij van 3.6 V heeft de batterij bij -10 graden slechts 300 mAh nodig.
We kunnen hieruit concluderen dat hoe lager de temperatuur, hoe langer de batterij het volhoudt. Natuurlijk is een te lage temperatuur ook niet goed voor de drone. De batterij kan dan niet goed meer functioneren en de drone stort neer. De lithium batterijen van DJI zullen tot wel -20 graden goed blijven werken.
Tips voor hoogvliegers
Zorg ervoor dat de drone niet recht boven je vliegt. Wanneer de drone recht boven je vliegt en je zo hoog mogelijk probeert te komen, komt de drone in een ‘deadzone’ terecht. De verbinding met de drone zal hierdoor een stuk slechter zijn. Zorg ervoor dat de vlakke kant van de antennes altijd gericht staan op de drone. Wijs ze in dit geval dus altijd omhoog.
Bekijk de video hieronder als je hier meer over wilt weten. Zorg dus dat je de drone op een goede manier bestuurt.
Blijf weg van vliegvelden. Dit heeft voor de rest niets te maken met de maximale vlieghoogte, maar zorg dat je nooit over vliegvelden of in de buurt van vliegvelden je drone opstijgt. Het is levensgevaarlijk en je kunt echt in de problemen komen.
DJI heeft ervoor gezorgd dat hun drones niet meer kunnen opstijgen in no-fly zones (gebieden in een land waar je niet mag vliegen). Dit geldt dus ook voor vliegvelden, want die vallen onder deze no-fly zones. Maar zoals ik al zei: gewoon niet doen.
Houd je batterij goed in de gaten. Drones vliegen sneller omhoog dan naar beneden. Houd hier rekening mee. Het zou zonde zijn als je drone halverwege uit de lucht valt. DJI raadt je altijd aan om bij 30% batterij terug te keren en te landen.
Bij een batterijpercentage van minder dan 30% gaat de drone piepen en bij een nog lagere batterij keert de drone automatisch terug. Maar als je op dat moment te ver weg bent kan de drone niet op tijd terugkomen. Het lijkt zo simpel, maar omdat je die perfecte foto wilt maken kan het toch snel misgaan.
Hoe hoger je vliegt, hoe harder de drone neerstort en hoe meer schade de drone kan aanrichten. Wees je hier bewust van. Als je heel hoog over een mensenmenigte vliegt lijkt dit heel ver weg. Mocht hij voor wat voor reden dan ook uit de lucht vallen, dan ben je ver van huis.
Mijn eigen ervaring
Of je nou 120 meter of 150 meter hoog vliegt, ik denk dat dat in de meeste gevallen voor geen problemen zal zorgen. Ik zeg expres ”in de meeste gevallen’’ omdat dit niet altijd het geval is. Voor die paar uitzonderingen is het belangrijk om ons toch allemaal aan die regels te houden.
Je kunt het ook positief bekijken: doordat deze regels bestaan zijn er minder drone incidenten, dus blijven drones langer legaal. Als er geen regels waren opgesteld waren drones nu of in de nabije toekomst compleet in de ban gelegd.
Soms heb je het niet eens in de gaten als er iets overvliegt. Zo is het mij overkomen dat een luchtballon plotseling wel erg laag overvloog. Deze luchtballonnen kunnen best laag vliegen en daar moet je dus voor oppassen. Zelfs op plekken waarvan je zou denken dat ze er niet vliegen.
Wat is het wereldrecord?
Een aantal jaren geleden heeft iemand in Nederland ongeveer 3.4 km hoog gevlogen. Dit werd beschouwd als een wereldrecord voor consumentendrones. Hij kreeg dit voor elkaar met de DJI Phantom 2 en deed er ongeveer 3.5 minuten over om die hoogte te bereiken.
Vervolgens moest hij met nog maar 27% batterij zo snel mogelijk naar beneden. Uiteindelijk heeft hij het gered met nog maar 4%. Om deze hoogte te bereiken heeft hij waarschijnlijk flink moeten sleutelen aan de software in de drone.

De persoon heeft hier een filmpje van gemaakt en op YouTube gezet. Nadat hij veel kritiek kreeg op zijn actie heeft hij het filmpje later verwijderd. De beelden die je hierboven ziet heb ik nog kunnen vinden.
Drones die het hoogst kunnen vliegen
Houd bij het kopen van een drone in de gaten dat de vlieghoogte die staat vermeld niet overeenkomt met de vlieghoogte in de praktijk. Bij de duurdere modellen van DJI wordt softwarematig de vlieghoogte beperkt, terwijl speelgoeddrones worden beperkt door de zwakke verbinding.
Laat je bij goedkope modellen van 100 of 200 euro niet verleiden door de specificaties. Vaak staat er een vliegbereik bij dat in werkelijkheid nooit gehaald kan worden. Onder de 100 euro moet je uitgaan van een maximaal bereik van ongeveer 100 meter.
1. DJI Mini 4 Pro
De DJI Mini 4 Pro is de beste drone van dit moment waarmee je erg hoog en ver kunt vliegen. De drone beschikt over het DJI O4 video transmissie systeem. Hierdoor heb je een goede verbinding tussen de controller en de drone, waardoor het live-videobeeld niet snel kan wegvallen. Over het algemeen een goede keuze als je de hoogte op wil zoeken.

Specificaties
- Bereik: 20 km
- Gewicht: 249 gram
- Vliegtijd: 34 min.
- Snelheid: 57.6 km/u
- Gimbal: ja 3-assig
- Camerasensor: 1/1.3‘’ CMOS
- Fotoresolutie 48 MP
- Filmresolutie: 4K 100 fps
- Obstakeldetectie: ja
2. DJI Mini 3
Als je een iets lager budget hebt kan je ook kiezen voor de DJI Mini 3. Wat betreft het bereik en de sterkte van de verbinding tussen de controller en de drone is deze vergelijkbaar met de Mini 3 Pro. het prijsverschil tussen de Mini 3 en de Mini 3 Pro zit ‘m voornamelijk in de camerakwaliteit.
Daar komt bij dat de drone beschikt over een gimbal. Deze is essentieel voor het maken van stabiele beelden in de lucht. Tip: koop hem met de Fly More Combo zodat je er extra veel plezier aan kunt beleven.
Specificaties
- Bereik: 10 km
- Gewicht: 249 gram
- Vliegtijd: 38 min.
- Snelheid: 58.6 km/u
- Gimbal: ja 3-assig
- Camerasensor: 1/1.3‘’ CMOS
- Fotoresolutie 12 MP
- Filmresolutie: 4K 30 fps
- Obstakeldetectie: nee
3. DJI Mavic 3 Pro
Tot slot hebben we de Mavic 3 Pro die veruit het verste kan vliegen van alle consumenten drones. De drone is het duurste model en maakt gebruik van DJI O3+. Dit is het beste video transmissie systeem wat DJI tot nu toe heeft gemaakt voor dit soort drones. Je ziet dit dan ook terug in het maximale bereik van maar liefst 28 kilometer.
Specificaties
- Bereik: 15 km
- Gewicht: 958 gram
- Vliegtijd: 43 min.
- Snelheid: 68.4 km/u
- Gimbal: ja 3-assig
- Camerasensor: 4/3‘’ CMOS
- Fotoresolutie 20 MP
- Filmresolutie: 4K 120 fps
- Obstakeldetectie: ja
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.