Hoe hoog kan een drone vliegen?

Hoe hoog kan een drone vliegen? Maximale hoogte

Hoe hoog kan een drone vliegen? Commerciële drones die hedendaags op de markt worden verkocht kunnen wel tot 10 km hoog vliegen. In werkelijkheid zal dit iets minder zijn, maar je mag sowieso uitgaan van 6-7 km hoogte. Hoe hoog een drone kan vliegen hangt het af van het vermogen, de capaciteit van de batterij, de wifi en het signaal die te antennes kunnen uitzenden.

In de wet staat echter dat je maximaal 120 meter hoog mag vliegen in Nederland. Dit is ongeveer even hoog als in de rest van Europa en in Amerika. Ik richt me in dit artikel alleen op drones geschikt voor consumenten. 

DroneMerkPrijs
DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
DI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe hoog mag je vliegen met een drone?  

In Nederland mag een drone maximaal 120 meter hoog boven de grond of een object op de grond vliegen. In het buitenland kan dit variëren, maar vrijwel in heel Nederland is dit 120 meter.

Ik zou je willen verzoeken om je aan deze regels te houden (meer drone regels). Je brengt niet alleen jezelf in de problemen, maar anderen ook in gevaar. De drone boetes kunnen hoog oplopen en om drones in de toekomst legaal te houden, moeten we ons aan de regels houden.

Daar komt bij dat je de drone altijd in zicht moet kunnen houden. Dat wordt lastig als je honderden meters hoog vliegt. Hoe hoog mag een drone vliegen? >>

Kun je écht 6 km hoog vliegen? 

Als allereerst is het belangrijk om te weten wat we met de maximale vlieghoogte bedoelen. De maximale vlieghoogte houdt niet in hoe hoog je de drone kunt vliegen. Het houdt in hoe hoog je kunt vliegen ten opzichte van de zeespiegel. De maximale vliegafstand is dus ook niet hetzelfde als de maximale vlieghoogte. 

De maximale vliegafstand geeft wel aan hoe goed de verbinding is tussen de controller en de drone, maar dit betekent niet dat dit gelijk staat aan de maximale vlieghoogte. De hoogte wordt beïnvloed door veel verschillende factoren. Doordat de grond onder je drone steeds verder verdwijnt, bereiken de weerkaatsende zonnestralen en wind de drone niet meer. Vandaar de volgende 2 oorzaken: 

 1. Stel dat er geen wetten en regels zijn, hoe hoog zou je dan kunnen vliegen? Hoe hoger je in de lucht bent, hoe dunner de lucht wordt. De propellers kunnen geen lucht gebruiken om omhoog te komen. Het is voor de drone op dat moment moeilijker om de lucht onder hem weg te drukken. Naarmate de hoogte boven zeeniveau toeneemt, neemt de luchtdichtheid af.

  Doordat de drone meer moeite moet doen om zichzelf in de lucht te houden raakt de batterij sneller leeg. Je zou dus kunnen zeggen: hoe hoger de luchtdichtheid, hoe langer de batterij meegaat. Je hebt dus een voordeel als je onder zeeniveau vliegt, want daar is de luchtdichtheid lager. Dit is de reden waarom drone leveranciers bij hun maximale vliegtijd vaak zetten: 34 min (above sea level). Zodat ze er geen voordeel uit kunnen halen.  
 1. Ten tweede speelt de temperatuur een belangrijke rol bij de maximale vlieghoogte van een drone. En zoals je weet, hoe hoger we zitten, hoe lager de temperatuur. Tot slot spelen atmosferische omstandigheden een belangrijke rol bij de maximale vlieghoogte, namelijk de atmosferische druk.  

Een grafiekje hiernaast laat zien hoe batterijen beter kunnen opereren onder lage temperaturen. Denk bijvoorbeeld aan een ‘’failsafe-batterij”. Als de batterij bijna leeg is, stuurt de batterij een signaal naar de controller van de drone. De drone zal dan automatisch naar huis vliegen. Als dit niet gebeurt heb je kans dat de drone wegvliegt.

Het kan ook in de vorm van een alarm zijn. Stel je voor, een lithium batterij (waarover de meeste drones beschikken) met een standaardwaarde van 3.6 V. In de grafiek kun je dan aflezen dat bij 0 graden, de batterij 500 mAh nodig heeft om het alarm in te schakelen. Nog een paar voorbeelden: 

grafiek batterijduur temperatuur verband
 • Bij een batterij van 3.6 V, heeft de batterij bij 25 graden maar liefst 800 mAh nodig om de failsafe te activeren.  
 • Bij een batterij van 3.6 V, heeft de batterij bij -10 graden slechts 300 mAh nodig. 

We kunnen hieruit concluderen dat hoe lager de temperatuur, hoe langer de batterij het volhoudt. Natuurlijk is een te lage temperatuur ook niet goed voor de drone. De batterij kan dan niet goed meer functioneren, en de drone stort neer. De lithium batterijen van DJI zullen tot wel -20 graden goed blijven werken. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Tips voor hoogvliegers 

Zorg ervoor dat je de drone niet recht boven je vliegt. Wanneer je de drone recht boven je vliegt en zo hoog mogelijk probeert te komen, komt de drone in een ‘deadzone’  terecht. De verbinding met de drone zal hierdoor een stuk slechter zijn. Zorg ervoor dat de vlakke kant van de antennes altijd gericht staat op de drone. Wijs ze in dit geval dus altijd omhoog.

Bekijk de video hieronder als je hier meer over wilt weten. Zorg dus dat je de drone op een goede manier bestuurt.

Blijf weg van vliegvelden. Dit heeft voor de rest niets te maken met de maximale vlieghoogte, maar zorg dat je nooit over vliegvelden of in de buurt van vliegvelden je drone opstijgt. Het is levensgevaarlijk en je kunt echt in de problemen komen.

DJI heeft ervoor gezorgd dat hun drones niet meer kunnen opstijgen in no-fly zones (gebieden in een land waar je niet mag vliegen). Dit geldt dus ook voor vliegvelden, want die vallen onder deze no-fly zones. Maar zoals ik al zei, gewoon niet doen.  

Houd je batterij goed in de gaten. Drones vliegen sneller omhoog dan naar beneden. Houd hier rekening mee. Het zou zonde zijn als je drone halverwege uit de lucht valt. DJI raadt je altijd aan om bij 30% batterij terug te keren en te landen.

Bij een batterijpercentage van minder dan 30% gaat de drone piepen en bij nog een lagere batterij keert de drone automatisch terug. Maar als je op dat moment te ver weg bent, kan de drone niet op tijd terugkomen. Het lijkt zo simpel, maar omdat je die perfecte foto wilt maken kan het toch snel misgaan.  

Hoe hoger je vliegt, hoe harder de drone neerstort, hoe meer schade de drone kan aanrichten. Wees hier bewust van. Als je heel hoog over een mensenmenigte vliegt, lijkt dit heel ver weg. Mocht hij voor wat voor reden dan ook uit de lucht vallen, dan ben je ver van huis. Waarom zijn drones gevaarlijk?

Hoe denk ik erover? 

Of je nou 120 meter of 150 meter hoog vliegt, ik denk dat dat in de meeste gevallen voor geen problemen zal zorgen. Ik zeg expres ”in de meeste gevallen’’ omdat dit niet altijd het geval is. Voor die paar uitzonderingen is het belangrijk om ons toch allemaal aan die regels te houden.

Je kunt het ook positief bekijken, doordat deze regels bestaan zijn er minder drone ongevallen, dus blijven drones langer legaal. Hadden ze geen regels gemaakt, dan waren de drones nu of in de nabije toekomst waarschijnlijk compleet in de ban gelegd. 

Daar komt bij, soms heb je niet eens in de gaten dat er een luchtballon boven je vliegt. Deze luchtballonnen kunnen best laag vliegen en moet je dus voor oppassen. Zelfs op plekken waarvan je zou denken dat ze er niet vliegen.  

Wat is het wereldrecord? 

Een aantal jaren geleden heeft iemand in Nederland ongeveer 3.4 km hoog gevlogen. Dit werd beschouwd als een wereldrecord voor commerciële drones. Hij kreeg dit voor elkaar met de DJI Phantom 2. Hij deed er ongeveer 3.5 minuten over om die hoogte te bereiken.

Vervolgens moest hij met nog maar 27% batterij zo snel mogelijk naar beneden. Uiteindelijk heeft hij het gered met nog maar 4%. Om deze hoogte te bereiken heeft hij waarschijnlijk flink moeten sleutelen aan de software in de drone. Hoe kun je het bereik van jouw drone vergroten?

1457553204 ezgifcom optimize

De persoon heeft hier een filmpje van gemaakt en op YouTube gezet. Nadat hij veel kritiek kreeg op zijn actie, heeft hij het filmpje later verwijderd. De beelden die je hierboven ziet heb ik nog kunnen vinden. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Drones die het hoogst kunnen vliegen

Mijn keuze is gebaseerd op hoe goed het bereik is tussen de drone en de controller. Vooral bij de goedkopere drones onder de 100 euro zie je soms dat ze wel 500 meter bereik hebben. Dit is vrijwel altijd onzin en moet je niet vanuit gaan. Onder de 100 euro moet je uitgaan van een maximaal bereik van ongeveer 100 meter. Voor elke prijsklasse heb ik een drone uitgezocht.

DJI Mini 3 Pro

De DJI Mini 3 Pro is de beste drone van dit moment waarmee je erg hoog en ver kunt vliegen. De drone beschikt over het nieuwe DJI O3 video transmissie systeem. Hierdoor heb je een goede verbinding tussen de controller en de drone, waardoor je het live-videobeeld niet snel kan wegvallen. Over het algemeen een goede keuze als je de hoogte op wil zoeken.

Specificaties

 • Bereik: 18 km
 • Gewicht: 249 gram
 • Diagonaal: 247 mm
 • Vliegtijd: 34 min.
 • Snelheid: 57.4 km/u
 • Gimbal: ja 3-assig
 • Camerasensor: 1/1.3‘’ CMOS
 • Fotoresolutie 48 MP
 • Filmresolutie: 4K 60 fps
 • Obstakeldetectie: ja

DJI Mini 3 

Als je een iets lager budget hebt kan je ook kiezen voor de DJI Mini 3. Wat betreft het bereik en de sterkte van de verbinding tussen de controller en de drone is deze vergelijkbaar met de Mini 3 Pro. het prijsverschil tussen de Mini 3 en de Mini 3 Pro zit ‘m voornamelijk in de camerakwaliteit.

Daar komt bij dat de drone beschikt over een gimbal. Deze is essentieel voor het maken van stabiele beelden in de lucht. Tip: koop hem met de Fly More Combo zodat je er extra veel plezier aan kunt beleven. 

Specificaties

 • Bereik: 18 km
 • Gewicht: 249 gram
 • Diagonaal: 247 mm
 • Vliegtijd: 38 min.
 • Snelheid: 58.6 km/u
 • Gimbal: ja 3-assig
 • Camerasensor: 1/1.3‘’ CMOS
 • Fotoresolutie 12 MP
 • Filmresolutie: 4K 30 fps
 • Obstakeldetectie: nee

DJI Mavic 3 Pro

Tot slot hebben we de Mavic 3 Pro die veruit het verste kan vliegen van alle consumenten drones. De drone is het duurste model en maakt gebruik van DJI O3+. Dit is het beste video transmissie systeem wat DJI tot nu toe heeft gemaakt voor dit soort drones. je ziet dit dan ook terug in het maximale bereik van maar liefst 28 kilometer.

Specificaties

 • Bereik: 28 km
 • Gewicht: 958 gram
 • Diagonaal: 380 mm
 • Vliegtijd: 43 min.
 • Snelheid: 68.4 km/u
 • Gimbal: ja 3-assig
 • Camerasensor: 4/3‘’ CMOS
 • Fotoresolutie 20 MP
 • Filmresolutie: 4K 120 fps
 • Obstakeldetectie: ja
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.