Hoe hoog kan een drone vliegen?

Hoe hoog kan een drone vliegen? – Maximale vlieghoogte

Er komt een moment dat je als dronepiloot de grenzen van je drone wil zoeken. Dit geldt niet alleen voor de maximale vliegafstand, maar ook voor de maximale vlieghoogte. In dit artikel lees je hoe hoog een drone kan vliegen en wat de regels zijn.

Hoe hoog kan een drone vliegen?

Een drone kan in de praktijk maximaal 120 meter vliegen. Omdat de maximale toegestane vlieghoogte in Nederland 120 meter is, heeft DJI standaard een limiet ingesteld op 120 meter in de software van je drone.

Alhoewel de drone in theorie 4 tot 6 kilometer hoog kan vliegen, is dit in werkelijkheid dus niet mogelijk. Zodra je de 120 meter bereikt vlieg je tegen een soort onzichtbaar plafond aan en blijft de drone op dezelfde hoogte hangen.

Drones verkocht na 1 januari 2024 hebben een Cx-label. Met een Cx-label is de maximale vlieghoogte softwarematig ingesteld op 120 meter. Waar je voorheen de maximale hoogte nog kon verhogen naar 500 meter, is dit met de komst van de Europese drone wetgeving niet meer mogelijk.

Wat moet je doen als je hoger wil vliegen?

  1. Als je een DJI drone na 1 januari 2024 hebt gekocht zit er niet veel anders op dan de maximale hoogte te accepteren.
  2. Heb je een DJI drone gekocht voor 1 januari 2024, dan kan je een verzoek sturen naar DJI om alsnog de maximale hoogte te verhogen. Hiervoor haal je het Cx-label eraf en stuur je een foto naar DJI.
  3. Hack het systeem en verwijder de veiligheidsvoorzieningen. Dit raad ik niet aan, omdat het ten koste kan gaan van de vliegprestaties.

Hoe hoog kan een militaire drone vliegen?

Een militaire drone kan al snel 15 kilometer hoog vliegen. Neem de populaire MQ-9 Reaper als voorbeeld met een maximale vlieghoogte van 15.240 meter. Door op grote hoogte te vliegen kunnen radar- en raketverdedigingssystemen vermeden worden.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe hoog mag je vliegen met een drone?  

In Nederland mag een drone maximaal 120 meter hoog boven de grond of een object op de grond vliegen. In België en in de rest van Europa is de vlieghoogte maximaal 120 meter. Er zijn landen in Europa waarbij de maximale vlieghoogte kan variëren per luchtroom.

Ik zou je willen verzoeken om je aan deze regels te houden. Je brengt niet alleen jezelf in de problemen, maar anderen ook in gevaar. De drone boetes kunnen hoog oplopen en om drones in de toekomst legaal te houden moeten we ons aan de regels houden.

Daar komt bij dat je de drone altijd in zicht moet kunnen houden. Dat wordt lastig als je honderden meters hoog vliegt. 

Welke factoren bepalen hoe hoog je kan vliegen met een drone?

Vlieg je in een land zonder maximale vlieghoogte, dan is de sky the limit. De factoren hieronder zijn bepalend voor het bepalen van een nieuw hoogterecord.

Door deze factoren is de maximale vliegafstand niet hetzelfde als de maximale vlieghoogte. De maximale vliegafstand geeft wel aan hoe goed de verbinding is tussen de controller en de drone.

Luchtdichtheid

Zodra je hoger gaat vliegen wordt de lucht steeds dunner. De propellers kunnen geen lucht gebruiken om omhoog te komen, waardoor het voor de drone moeilijker is om de lucht eronder weg te drukken. Naarmate de hoogte boven zeeniveau toeneemt neemt de luchtdichtheid af.

Doordat de drone meer moeite moet doen om zichzelf in de lucht te houden gaat de batterij sneller leeg. Je zou dus kunnen zeggen: hoe hoger de luchtdichtheid, hoe langer de batterij meegaat. Je hebt dus een klein voordeel als je onder zeeniveau vliegt, want daar is de luchtdichtheid lager.

Dit is de reden waarom drone leveranciers bij de maximale vliegtijd vaak ‘above sea level’ zetten. Hierdoor kunnen ze er geen voordeel uit halen.  

Maximale drone vliegtijd gemeten boven zeeniveau

Weersomstandigheden

Verder spelen de weersomstandigheden een belangrijke rol. Wind, mist en extreme temperaturen kunnen de vliegprestaties van je drone negatief beïnvloeden.

Let erop dat je deze weersomstandigheden op grote hoogtes moeilijker kan inschatten. Zelf heb ik te maken gehad met meer weerstand op andere hoogtes, omdat er in de lucht verschillende luchtstromen zijn. Dit betekent niet meteen het einde voor je drone, maar kan er wel voor zorgen dat je drone langzaam afdrijft en het signaal minder sterk wordt.

Tips voor hoog vliegen met een drone

Zelf heb ik ook weleens de hoogte opgezocht met mijn drone en dat heeft tot een aantal inzichten geleid. Met de tips hieronder kan je niet alleen hoger vliegen, maar ook veiliger.

Let op de juiste hoek

Zorg ervoor dat de drone niet recht boven je vliegt. Wanneer de drone recht boven je vliegt en je zo hoog mogelijk probeert te vliegen, komt de drone in een ‘deadzone’ terecht. De verbinding met de drone valt hierdoor sneller weg.

Toen ik hoog ging vliegen heb ik eerst de drone enkele honderden meters van me afgevlogen. Pas daarna ben ik de hoogte gaan opzoeken en het verschil werd met al snel duidelijk.

Juiste hoek drone hoog vliegen

Richt de antennes op de juiste manier

Zorg ervoor dat de vlakke kant van de antennes altijd gericht staan op de drone. Als je de juiste hoek aanhoudt richt je de antennes omhoog. Zelf speel ik tijdens het vliegen regelmatig met de richting van de antennes. Soms kan je ze zo instellen dat je een sterkere verbinding krijgt.

Bekijk de video hieronder als je meer wil weten over de juiste stand van de antennes. 

Blijf weg van vliegvelden

Dit heeft voor de rest niets te maken met de maximale vlieghoogte, maar zorg dat je nooit over vliegvelden of in de buurt van vliegvelden je drone opstijgt. Het is levensgevaarlijk en je kunt echt in de problemen komen.

DJI heeft ervoor gezorgd dat hun drones niet meer kunnen opstijgen in no-fly zones (gebieden in een land waar je niet mag vliegen). Dit geldt dus ook voor vliegvelden, want die vallen onder deze no-fly zones. Maar zoals ik al zei: gewoon niet doen.  

Houd je batterij goed in de gaten

Drones vliegen sneller omhoog dan naar beneden. Daar komt bij dat het meer energie kost voor de drone om te dalen in plaats van te stijgen. Hier heb ik mezelf ook op verkeken toen ik met een relatief laag batterijpercentage nog een flink eind naar beneden moest.

Houd hier rekening mee, omdat het zonde zou zijn als je drone halverwege uit de lucht valt. DJI raadt je altijd aan om bij 30% batterij terug te keren en te landen.

Bij een batterijpercentage van minder dan 30% gaat de drone piepen en bij een nog lagere batterij keert de drone automatisch terug. Maar als je op dat moment te ver weg bent kan de drone niet op tijd terugkomen. Het lijkt zo simpel, maar omdat je die perfecte foto wilt maken kan het toch snel misgaan.  

Let op: het is belangrijk om je aan de maximale vlieghoogte van 120 meter te houden. Ook al ben je geneigd om hoger te vliegen, er is een reden dat deze regel bestaat.

Soms lijkt er in de verste verte geen luchtvaartuig te bekennen, maar dat kan snel veranderen. Zo kwam tijdens mijn vlucht plotseling een luchtballon wel heel laag overvliegen. Luchtballonnen kunnen best laag vliegen en daar moet je dus voor oppassen, zelfs op plekken waarvan je zou denken dat ze er niet zijn.  

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.