Phantom 4 pro blauw lucht hoog drone

Hoe hoog mag een drone vliegen? Maximale hoogte drones

Overal zitten beperkingen aan, dus ook aan drone vliegen. Ook al mag je gewoon vliegen in een bepaald gebied, zorg dat je je altijd houdt aan de maximale toegestane vlieghoogte. Dit kan per land verschillen. Het is belangrijk om je aan deze vlieghoogte te houden. Je bent niet de enige die in de lucht vliegt. Voordat je het weet vliegt er ineens een luchtballon boven je neus. Door je aan de regels te houden komen er minder drone meldingen binnen bij de politie. De regels hoeven dan niet aangescherpt te worden.  

Drones die het hoogst kunnen vliegen:

DroneMerkPrijs
DJI Mavic Air 2 DJIBekijk op Bol.com >>
DJI Mini 2 DJIBekijk op Bol.com >>
DJI Mavic 2 Pro DJIBekijk op Bol.com >>
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Kijk van tevoren even of je überhaupt mag vliegen in jouw gebied. De maximale vlieghoogte in sommige gebieden is 0 meter, omdat je daar niet mag opstijgen… Bekijk de kaart voor no-fly zones.

Waar mag je een drone vliegen? >> 

Hoe hoog mag een drone vliegen in Nederland? 

Hoe hoog mag een drone vliegen? In Nederland mag een drone maximaal 120 meter hoog boven de grond of een object op de grond vliegen. Dit komt overeen met de meeste landen in de wereld. Zo mag je in de VS maximaal 122 meter hoog vliegen (400 Feet). Ook voor professioneel gebruik geldt deze regel. Let erop dat je je drone altijd in zicht moet houden. Dit noemen ze de VLOS (VisionLineOfSight). 

Maar hoe hoog is 120 meter precies? Om je het allerbeste antwoord te geven, geef ik je een idee hoe hoog 120 meter daadwerkelijk is. In de video hiernaast kun je dit goed zien. Het is Amerikaans, dus ik zal Feet omrekenen naar meters. 

50 Feet: 15 meter 
100 Feet: 30.5 meter 
200 Feet 61 meter 
400 Feet: 122 meter 

Bij de meeste drones kun je zien hoe hoog je precies vliegt. Dit zie je dan in de app die je hebt geïnstalleerd. Speelgoeddrones hebben deze luxe niet, maar vliegen hoogstwaarschijnlijk niet 120 meter hoog.  

Bij de wat duurdere drones (bijv. Van DJI) heb je de mogelijkheid om de IMU te kalibreren. Dit kun je in de app doen, zodat de drone een stuk stabiel vliegt. Zorg dat je dit zorgvuldig doet, anders kloppen de waarden in de app niet meer. Hij zegt dan bijvoorbeeld dat je 0 meter hoog vliegt, terwijl je in werkelijkheid 20 meter hoog bent. Zorg er dus altijd voor dat je de IMU kalibreert op de grond, en niet op een tafel of op een andere verhoging. In dit filmpje hiernaast kun je hier meer over vinden, maar ook in de blog ‘drone blijft niet stil hangen onder het kopje ‘kalibreer de drone’. 

De IMU kalibreren is bijvoorbeeld mogelijk bij de onderstaande drones van het merk DJI:

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Hoe hoog mag een drone vliegen in België en Duitsland? 

De regels omtrent drones zijn in alle EU-landen hetzelfde, vanwege de invoering van de nieuwe Europese wetgeving op 31 december 2020. Ook in België en Duitsland mag je dus maximaal 120 meter hoog vliegen. Zorg dat je je drone in zicht houdt tijdens het vliegen. Voorheen verschilden de regels per EU-lidstaat. Zo mocht je in Duitsland maximaal 100 meter hoog vliegen, en in België maximaal 10 meter hoog (met een drone minder dan 1 kg). In België waren de regels dus een stuk strenger dan in de meeste EU-landen. Dit is met de nieuwe Europese regelgeving helemaal komen te vervallen. Ook heb je geen vliegbewijs meer nodig om in EU-landen te vliegen. 

Wat zijn de boetes als je te hoog vliegt met een drone? 

Alhoewel er vrijwel geen controle is op drones, kunnen de boetes toch hoog oplopen. Een geldboete kan oplopen tot 7.800 euro. Als je meerdere keren in de fout gaat kun je een gevangenisstraf krijgen. In de meeste gevallen wordt je drone in beslag genomen. De hoogte van de straf hangt af van het gevaar. Als je mensen in gevaar hebt gebracht kan dit dus een probleem worden. Verder kijkt de justitie of je hobbymatig of commercieel hebt gevlogen.  

Meer over drone boetes >>

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Hoe hoog kan een drone vliegen? 

Als we hiernaar gaan kijken lijkt die 120 meter plotseling heel laag. Commerciële drones die hedendaags op de markt worden verkocht kunnen maximaal 10 km hoog vliegen. We hebben het dan over de wat duurdere drones van DJI. Neem de Mavic Air 2 als voorbeeld. In de praktijk kun je niet 10 kilometer vliegen, maar slechts 6-7 km. Die 10 km staat voor de maximale vliegafstand, maar die staat niet gelijk aan de maximale vlieghoogte. De maximale vliegafstand geeft alleen de sterkte van de verbinding weer. Het hangt van een stuk meer factoren af. Meer over de maximale vlieghoogte van drones kun je hier vinden

De sterkte van de verbinding kun je ook vergroten met zogeheten signaalversterkers. Deze versterkers zorgen ervoor dat je verder kunt vliegen, en dus ook hoger. Hieronder zie je een paar voorbeelden van signaalversterkers. Ze zijn op veel verschillende drones toepasbaar.

De 120 meter kun je in ieder geval vrij eenvoudig passeren. Hierdoor is het voor een hoop dronepiloten verleidelijk om hoger dan 120 meter te vliegen. Toch maak je de mooiste beelden met je drone als je een stuk lager vliegt. Dit zie je ook terug in het filmpje dat ik eerder dit artikel heb laten zien.  

Wat moet je weten voordat je hoog gaat vliegen?

Als je hoger wil vliegen, vlieg de drone dan niet recht boven je. Je komt dan in een ‘deadzone’ terecht. Vlieg je drone dus een beetje van je af, en ga vervolgens omhoog. Zo krijg je de juiste hoek. Zorg er ook voor dat de vlakke kant van de antennes gericht staan op de drone. In het filmpje hieronder legt DJI uit hoe dit in zijn werking gaat. Een goede manier om niet alleen je maximale vlieghoogte te verhogen, maar ook je maximale horizontale vliegafstand.

Houd de batterij van je drone in de gaten. De laatste 50% gaan een stuk sneller leeg dan de eerste 50%. Tenminste, dat merk ik tijdens het vliegen. Je vliegt ook nog eens een stuk sneller omhoog dan omlaag. Het kost de drone meer energie en tijd om zichzelf te laten zakken. De drones van het merk DJI raden je aan om bij 30% te landen, houd dit dus in de gaten.  

Kijk altijd even om je heen voordat je besluit hoog te vliegen. Het is bij mij meerdere keren voorgekomen dat er plotseling laagvliegende luchtballonnen boven me hingen. Ook al mocht ik daar gewoon vliegen, toch kan er ander luchtverkeer zijn waarmee je rekening moet houden. Houd ook rekening met windsnelheden hoger in de lucht. De windsnelheden worden hoger naarmate je hoger vliegt. Je drone verbruikt hierdoor meer energie, en de batterij gaat sneller leeg.  

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Welke drones kunnen hoog vliegen?

Hoe beter het bereik van de drone, hoe hoger hij kan vliegen. Veel speelgoeddrones of goedkope drones maken gebruik van een ingebouwde WiFi-verbinding. De nieuwe drones maken echter gebruik van een OcuSync-verbinding. Andere signalen kunnen het signaal van de drone hierdoor een stuk minder goed verstoren. Daarom raad ik je vooral drones aan met deze verbinding. Mijn keuze is gebaseerd op persoonlijke ervaringen, reviews en specificaties. 

In de praktijk kun je vaak een stuk minder ver vliegen dan bij de beschrijving van de drone staat. De producten worden natuurlijk altijd getest in de optimale omstandigheden. Om teleurstellingen te voorkomen moet je 25% van het bereik afhalen, dan weet je zeker wat je kunt verwachten.  

DJI Mavic Air 2 

De DJI Mavic Air 2 heeft het meeste bereik van de drones voor consumenten. Heel veel beters ga je niet vinden. De drone heeft een maximaal bereik van 10 kilometer. Hij maakt gebruikt van OcuSync 2.0. Het enige wat dit inhoudt is dat de verbinding nog sterker is. De vliegtijd is ook niet aan de lage kant, namelijk 34 minuten. Je hebt dus genoeg tijd om lange afstanden te vliegen. Je filmt in 4k 60fps met 48 MP-foto’s.  

DJI Mini 2 

De Mini 2 is de goedkoopste drone van DJI. Maar veel mensen hebben niet meer nodig dan wat deze drone je biedt. Het bereik is 10 kilometer en dat is zeker niet verkeerd. Verder maakt de drone gebruik van een OcuSync-verbinding. Hij filmt in 4K 30fps met 12 MP-foto’s. Voor een betere camera moet je upgraden, maar voor de rest heb je hier meer dan genoeg aan. Je vliegt er maximaal 31 minuten mee.  

DJI Mavic 2 Pro 

Tot slot hebben we de Mavic 2 Pro met een maximaal bereik van 8 kilometer. Ook deze drone maakt gebruik van OcuSync 2.0. Hij filmt in 4k 30fps met 20 MP-foto’s. De camerakwaliteit van de Mavic Air 2 komt erg in de buurt van de Mavic 2 Pro. Toch heeft de Mavic 2 Pro een 1 inch sensor, terwijl de Mavic Air 2 een ½ inch sensor heeft. De vliegtijd is 31 minuten. 

Wat is de recordhoogte ooit gehaald met een drone? 

Een Nederlander heeft een hoogte van 3.4 km gehaald. Hij heeft de drone met 4% kunnen landen. Het filmpje is op YouTube gezet, waarna de politie op zoek is gegaan naar de dader. Voor zo ver ik weet is de dader niet gevonden, maar je kunt rekenen op een boete van een paar duizend euro als je dit flikt. Hij heeft dit gehaald met de DJI Phantom 2. Om dit bereik te halen heeft hij aan de drone gesleuteld. Hoe vergroot je het bereik van je drone? >>

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.