Hoe hoog mag een drone vliegen

Hoe hoog mag een drone vliegen? – Maximale hoogte drones

Overal zitten beperkingen aan, dus ook aan drone vliegen. Regelgeving beperkt de mogelijkheden van drones, maar zijn nodig om de veiligheid van het luchtruim te waarborgen. Ook aan de maximale vlieghoogte zijn grenzen gesteld. In dit artikel lees je hoe hoog je in Nederland mag vliegen en wat je moet weten als je de hoogte gaat opzoeken.

Let op: het is belangrijk om je aan deze vlieghoogte te houden, omdat je niet de enige bent die in de lucht vliegt. Voordat je het weet vliegt er ineens een luchtballon boven je neus. Door je aan de regels te houden komen er minder drone meldingen binnen bij de politie en hoeven de regels niet aangescherpt te worden.  

Kijk van tevoren even of je überhaupt mag vliegen in jouw gebied. De maximale vlieghoogte in sommige gebieden is 0 meter, omdat je daar niet mag opstijgen. Bekijk de kaart voor no-fly zones.

Hoe hoog mag een drone vliegen in Nederland? 

In Nederland mag een drone maximaal 120 meter hoog boven de grond of een object op de grond vliegen. Dit komt overeen met de meeste landen in de wereld. Zo geldt in de VS een maximale vlieghoogte van 122 meter (400 Feet).

Ook voor professioneel gebruik geldt deze regel. Let erop dat je je drone altijd in zicht moet houden. Dit noemen ze de VLOS (VisionLineOfSight). Door slechte weersomstandigheden als mist kan het zijn dat je wat lager moet vliegen.

Maar hoe hoog is 120 meter precies? Om je een goed idee te geven van hoe hoog 120 meter is heb ik de video hierboven toegevoegd. Het is Amerikaans, dus ik zal Feet omrekenen naar meters. 

50 Feet: 15 meter 
100 Feet: 30.5 meter 
200 Feet 61 meter 
400 Feet: 122 meter 

Bij de meeste drones kan je tijdens het vliegen zien hoe hoog de drone zich bevindt. Dit zie je dan in de app die je hebt geïnstalleerd. Speelgoeddrones hebben deze luxe niet, maar vliegen hoogstwaarschijnlijk niet 120 meter hoog.  

Bij de wat duurdere drones (bijv. DJI) heb je de mogelijkheid om de IMU te kalibreren. Dit kun je in de app doen zodat de drone een stuk stabieler vliegt. Zorg dat je dit zorgvuldig doet om te voorkomen dat de waardes in de app kloppen. Er staat dan bijvoorbeeld dat je 0 meter hoog vliegt, terwijl je in werkelijkheid 20 meter hoog bent.

Zorg er dus altijd voor dat je de IMU kalibreert op de grond en niet op een tafel of op een andere verhoging. In he filmpje hieronder kun je hier meer over vinden, maar ook in de blog ‘drone blijft niet stil hangen onder het kopje ‘kalibreer de drone’. 

Hoe hoog mag een drone vliegen in België en Duitsland? 

De regels omtrent drones zijn in alle EU-landen hetzelfde vanwege de invoering van de nieuwe Europese wetgeving op 31 december 2020. Ook in België en Duitsland mag je dus maximaal 120 meter hoog vliegen.

Voorheen verschilden de regels per EU-lidstaat. Zo mocht je in Duitsland maximaal 100 meter hoog vliegen en in België maximaal 10 meter hoog (met een drone minder dan 1 kg).

In België waren de regels dus een stuk strenger dan in de meeste EU-landen. Dit is met de nieuwe Europese regelgeving helemaal komen te vervallen. Ook heb je geen vliegbewijs meer nodig om in EU-landen te vliegen. 

Wat zijn de boetes als je te hoog vliegt met een drone? 

Vliegen boven de maximale vlieghoogte van 120 meter kan een boete opleveren van 250 euro. Het betekent dat je je niet houdt aan de regels van de open categorie.

Vaker in de fout gaan kan leiden tot een gevangenisstraf. De hoogte van de straf hangt af van het gevaar en het risico dat je hebt gevormd. Als je mensen in gevaar hebt gebracht kan dit dus een groter probleem worden.

Hoe hoog kan een drone vliegen? 

Camera drones van enkele honderden euro’s kunnen maximaal 10 km hoog vliegen. Ik heb het dan over de wat duurdere drones van DJI. In dit geval lijkt die maximale vlieghoogte van 120 meter ineens erg laag.

In de praktijk is het echter niet mogelijk om zo hoog te vliegen. Bij het kopen van een DJI drone is de ingestelde maximale hoogte 120 meter. Dit betekent dat je de drone niet hoger kan vliegen dan deze grens en je tegen een soort onzichtbaar plafond aanvliegt.

Bij DJI drones die verkocht zijn voor 2024 kan je de maximale vlieghoogte van 120 meter naar 500 meter verhogen. Nieuw verkochte modellen hebben deze mogelijkheid niet, sinds ze over een CE-label beschikken.

Zonder een softwarematig limiet is het voor drones erg makkelijk om de 120 meter te passeren. Hierdoor is het voor een hoop dronepiloten verleidelijk om hoger dan 120 meter te vliegen.

Toch maak je de mooiste beelden met je drone als je een stuk lager vliegt. Het is namelijk makkelijker om sterke composities te vormen. Dit zie je ook terug in het filmpje dat ik eerder dit artikel heb laten zien.  

Hoog vliegen lijkt als beginnend dronepiloot erg leuk, maar wordt op den duur niet zo interessant meer. Ik merkte zelf dat ik laag vliegen opgegeven moment leuker vond, omdat er simpelweg meer op de grond gebeurt dan in de lucht.

Wat moet je weten voordat je hoog gaat vliegen?

Hoog vliegen met een drone neemt altijd risico’s met zich mee. Niet alleen voor de drone, maar ook voor ander luchtverkeer.

Vlieg niet recht boven je

Vlieg de drone niet recht boven je als je hoog wil vliegen. Je komt dan in een ‘deadzone’ terecht, wat betekent dat de drone zich buiten het bereik van de controller bevindt. Vlieg je drone daarom enkele tientallen meters van je af voordat je omhoog vliegt om de juiste hoek te krijgen.

Zorg er ook voor dat de vlakke kant van de antennes gericht staan op de drone. In het filmpje hieronder legt DJI uit hoe dit in zijn werking gaat. Een goede manier om niet alleen je maximale vlieghoogte te verhogen, maar ook je maximale horizontale vliegafstand.

Let op de batterij

Houd de batterij van je drone in de gaten. De laatste 50% gaan een stuk sneller leeg dan de eerste 50%. Tenminste, dat merk ik tijdens het vliegen.

Daar komt bij dat je een stuk minder snel naar beneden vliegt dan naar boven. Het kost de drone immers meer energie en tijd om zichzelf te laten zakken dan op te stijgen. De terugreis duurt dus een stuk langer en vereist meer batterij dan de heenweg.

Controleer het luchtruim

Kijk altijd even om je heen voordat je besluit hoog te vliegen. Het is bij mij meerdere keren voorgekomen dat er plotseling laagvliegende luchtballonnen boven me hingen. Dit was in een gebied waar het gewoon legaal is om te vliegen met een drone.

Houd ook rekening met verschillende windsnelheden hoger in de lucht. De windsnelheden worden hoger naarmate je hoger vliegt en je drone verbruikt hierdoor meer energie waardoor de batterij sneller leeg gaat.  

Wat is de recordhoogte ooit gehaald met een drone? 

Een Nederlander heeft een hoogte van 3.4 km gehaald en heeft de drone uiteindelijk geland met 4% batterij. Het filmpje is op YouTube gezet, waarna de politie op zoek is gegaan naar de dader.

Voor zo ver ik weet is de dader niet gevonden, maar je kunt rekenen op een boete van een paar duizend euro als je dit flikt. Hij heeft dit gehaald met de DJI Phantom 2 waar waarschijnlijk aan is gesleuteld. 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.