Het maken van mooie drone beelden kan best moeilijk zijn, zeker als je geen ervaring hebt met fotografie en videografie. Desalniettemin is het met een drone net zo goed mogelijk om professionele beelden te maken als met een normale camera. In dit artikel lees je 9 tips die je moet toepassen bij het maken van mooie drone beelden.
Inhoudsopgave
1. Gebruik een goede drone
Mogelijk heb je al een drone, maar het is belangrijk te weten wat je kunt verwachten. Ik krijg regelmatig berichten van mensen die mooie drone beelden willen maken met een drone van 100 tot 300 euro.
Alhoewel je prima drone foto’s en video’s kunt maken met een drone van onder de 300 euro, moet je er niet al teveel van verwachten. Drones van 300 euro worden meestal nog gezien als speelgoed en beschikken niet over de bemoedigde kwaliteit.
Voor het maken van écht mooie beelden vanuit de lucht moet je denken aan een drone van minimaal 400 euro. Vanaf deze prijs is de camera van voldoende kwaliteit en beschikt de drone over een prima gimbal. De gimbal zorgt ervoor dat je camera stabiel blijft tijdens het vliegen.
2. Gebruik Intelligent Flight Modes
Bij het maken van drone beelden kunnen Intelligent Flight Modes erg van pas komen. Intelligent Flight Modes maken het mogelijk om je drone automatisch een bepaalde manoeuvre of vliegpatroon uit te laten voeren. Denk aan ‘circle’ waarbij je drone een perfect rondje vliegt rondom een geselecteerd object.

Ik gebruik ze vaak als ik drone video’s maak. Niet alleen kan ik hierdoor nauwkeuriger bepaalde shots maken, maar ik maak het filmen met mijn drone ook een stuk eenvoudiger. Door je drone automatisch een bepaald patroon te laten vliegen kan jij je focussen op het besturen van de camera.
Alle drones van het merk DJI maken gebruik van deze Intelligent Flight Modes. Het is dus niet een technologie die alleen beschikbaar is voor high-end drones.
3. Stel de instellingen handmatig in
Drones beschikken vaak over de optie om je instellingen automatisch in te stellen. Je hoeft dan zelf niets meer te doen en laat de drone het zelf bepalen. Geen juiste beslissing, aangezien je veel mooiere drone beelden kan maken als je de instellingen zelf instelt.
Bij de meeste drones heb je de mogelijkheid om de ISO, diafragma en sluitertijd aan te passen. Wat de beste instellingen zijn verschilt per drone en weersituatie. Houd de ISO echter altijd op zijn laagst en stel de sluitertijd in op het dubbele van je frame rate.

Voorbeeld: filmt je drone met 60 fps, dan zet je de sluitertijd op 1/20. Maak je video met 30 fps, dan stel je de sluitertijd in op 1/60.
De instellingen op ‘Auto’ zetten is echter niet je beste optie, aangezien dat tot mislukte drone opnames kan leiden. De witbalans daarentegen kan je wel op ‘Auto’ instellen.
4. Ga opzoek naar patronen
Dit is een groot verschil tussen beelden vanaf de grond en vanuit de lucht. Om het meeste uit je drone te halen moet je interessante onderwerpen in je foto creëren. Onderwerpen die je vanaf de grond niet zomaar kunt filmen.
Nu komt het goed uit dat drones dit kunnen. Je kan er overal mee vliegen wat interessante perspectieven met zich meebrengt. Grote kans dat je dit al wist, maar onderschat niet hoe moeilijk het herkennen van patronen kan zijn.
Om patronen beter en sneller te herkennen kan je het beste veel inspiratie opdoen. Doe dit in combinatie met het zoeken naar een goede locatie en je bent al een eind op weg.
En dan hebben we het ook nog niet gehad over het goed in kaart brengen van deze patronen. Zorg dat je een duidelijk patroon of herhaling in beeld krijgt zonder al te veel afleiding. Lager vliegen kan hierbij goed van pas komen.
5. Koop meer accu’s
Het kan nooit kwaad om meerdere drone accu’s aan te schaffen. Ik heb ik het verleden vaak genoeg moeten haasten om toch net die laatste paar drone beelden te kunnen maken.
Een beetje vaart erin tijdens het vliegen is niet erg, maar het is alles behalve ideaal. Je neemt minder tijd om het juiste drone shot te maken, wat de kwaliteit van je beelden vrijwel nooit ten goede komt.
En misschien nog wel belangrijker: de kans op een crash wordt vergroot. Doordat je per se nog even vanuit die hoek wil filmen is de kans op een crash groter dan ooit. Ik was het dichtstbij een crash op momenten dat ik onder tijdsdruk mooie luchtbeelden wilde maken.
Absoluut geen slecht idee dus om extra accu’s te halen. Oké, 6 accu’s is een beetje overdreven.. Ik gebruik er zelf vaak 3 wat mij minstens anderhalf uur vliegen oplevert. Daar kan ik het prima mee doen, maar onderschat de tijd die je nodig hebt niet. Als je naast het maken van drone video ook foto’s maakt kan het hard gaan. Ik spreek uit ervaring.
6. Gebruik ND-filters
ND-filters zijn voor mij een belangrijk accessoire. En met belangrijk bedoel ik dat ik ze vrijwel altijd gebruik. Ze doen echter niets meer dan het tegenhouden van licht.
Eerder dit artikelen had ik het over de sluitertijd die op het dubbele moet staan van je frame rate. Zodra je dit doet merk je, zeker als je midden op de dag vliegt, dat je beeld overbelicht wordt. Om toch je sluitertijd op het dubbele van je frame rate te houden kan je ND-filters gebruiken. Zij houden dit extra licht namelijk tegen.
Welke ND-filter je gebruikt is afhankelijk van hoe overbelicht je beeld is. Hoe feller de zon is, hoe hoger de ND-filter moet zijn om het licht tegen te houden. Vaak koop je ze in een setje van 4:
- ND4
- ND8
- ND16
- ND32

7. Bewerk je drone beelden
De nabewerking is toch wel een hele belangrijke stap bij het maken van drone beelden. Of we het nu hebben over foto’s of video’s, bewerkprogramma’s tillen het echt naar een hoger niveau.
Er zijn echter 2 dingen die mensen hiervan weerhouden:
- De prijs: bewerk programma’s kunnen best prijzig zijn.
- De vaardigheden: bewerk programma’s kunnen met intimiderend overkomen als je deze nog nooit hebt gebruikt.
Alhoewel je in het begin geneigd bent om een eenvoudiger bewerk programma’s te kiezen, raad ik je dit niet aan. Het is beter om meteen te beginnen met een bewerk programma die een stuk geavanceerder is. Hierdoor raak je vanaf het begin al snel gewend aan het programma. En uiteindelijk is het zo ingewikkeld als je het zelf maakt.
Zelf gebruik ik voor het maken van drone video’s Adobe Première Pro en Adobe After Effects. Voor drone foto’s gebruik ik Adobe Lightroom CC en Adobe Photoshop.
8. Vermijd felle zon
Veel mensen raden je aan om tijdens de ‘golden hour’ te vliegen. Dit is het uurtje na zonsopkomst en voor zonsondergang. En dat is een hele goede tip!
Het komt er echter op neer dat je de felle zon in je drone beelden moet vermijden. Een felle zon leidt tot harde schaduwen en al snel tot overbelichte delen in je beeld. Over het algemeen heb je een stuk minder kleurcontrast en creër je geen cinematisch beeld. Kortom, af te raden (zeker voor beginners).
Ga in plaats daarvan vliegen tijdens de golden hour of in ieder geval als de zon laag staat. Je kunt echter ook vliegen voor zonsopgang en na zonsondergang. Dit wordt ook wel het blauwe uurtje genoemd, alhoewel het geen uur duurt.
9. Doe 1 beweging tegelijk
Om cinematischere drone beelden te maken is het belangrijk om het simpel te houden. Meerdere verschillende (schokkerige) bewegingen doen tijdens een shot is geen goed idee.
Doe alles in plaats daarvan één voor één. Vlieg naar voren *knip* richt je camera naar onderen *knip* vlieg naar boven *knip*. Plak deze shots achter elkaar en je hebt al een aardig strakke drone video.
Later kan je andere geavanceerdere vlieg manoeuvres proberen. Denk aan omhoog vliegen en tegelijkertijd om het desbetreffende object heen cirkelen. Het gebruik van de Intelligent Flight Modes waarover ik het eerder had kan je dan goed toepassen.
En dan de laatste zeker niet onbelangrijke tip: vlieg langzaam. Houd de drone beelden smooth en stabiel. Je hebt geen haast bij het maken bij een cinematische drone video.
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.