Wat mag je filmen met een drone

Wat mag je filmen met een drone?

Er ontstaat nog weleens een discussie op het moment dat een dronepiloot boven iemands privéterrein vliegt. Er hangt vaak een camera onder de drone die het al snel doet lijken alsof er iets wordt gefilmd. In dit artikel lees je wat je wel en niet mag filmen met een drone.

Wat mag je filmen met een drone?

Volgens de politie mag een dronepiloot alleen filmen en fotograferen met een drone op plekken waar je normaal ook mag komen. Dit zijn plekken waar je ook een normale camera mag gebruiken. Je hoeft dus geen zogenaamde luchtfotovergunning aan te vragen, maar er zijn wel beperkingen en grenzen. Er zijn 3 dingen waar je op moet letten:

  1. Er mogen nooit beelden gemaakt worden van militaire objecten of aangewezen gebouwen.
  2. Je moet rekening houden met de privacywetgeving. Hierover meer later in dit artikel.
  3. Je mag niet filmen met een drone in gebieden waar het verboden is om te vliegen.

Als je je als dronepiloot aan deze 3 punten houdt mag je filmen en fotograferen vanuit de lucht. Zodra je je niet aan alle 3 de punten houdt is het fotograferen en filmen niet toegestaan.

De verschillen tussen een drone en een normale camera zijn dus niet erg groot, alhoewel je bij drones moet letten op de no-fly zones. Dit zijn gebieden waar je niet mag vliegen met een drone, en dus ook niet mag filmen of fotograferen.

Sinds 01-06-2013 is een luchtfotovergunning niet meer nodig en mag iedereen vanuit de lucht foto’s en video’s maken. Zolang je je aan alle drone regels houdt en dus niet vliegt in een no-fly zone, is er geen probleem.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat mag je niet filmen met een drone?

Over de gebieden waar je wel mag filmen met een drone zijn we snel uitgepraat. Het gaat echter om de gebieden waar je niet mag filmen met een drone en wanneer de dronepiloot te ver gaat. Een dronepiloot moet, als het aankomt op het filmen met een drone, rekening houden met verboden vlieggebieden en de privacywet. Beiden bespreek ik uitgebreid hieronder.

Rekening houden met de privacywet

De dronepiloot houdt zich aan alle vliegregels en vliegt in een gebied waar dit legaal is. Toch kan de dronepiloot de privacy van een ander schenden, door iemands privéterrein van boven te filmen. Zodra de bewoner van het privéterrein voelt dat zijn/haar privacy geschonden wordt, zit de dronepiloot fout.

Een voorbijganger die op straat je huiskamer binnenkijkt wordt daarentegen niet gezien als een schending van je privacy. Op straathoogte weten mensen dat er een kans bestaat dat er naar binnen wordt gekeken, aldus een woordvoerder van de politie. Hier kun je echter geen rekening mee houden als een drone op tweehoog naar binnen gluurt. 

De politie raad je in dit geval dan ook aan om hiervan een melding te maken. Het schenden van iemand privacy is niet toegestaan en kan wel worden veroorzaakt door een drone. Wel een beetje scheef, want een dronepiloot mag daar dus wel vliegen.

Persoonlijk zou ik goed letten op het vlieggedrag van de drone. Vliegt de drone boven je huis of op bijna dezelfde hoogte als het dak? Hoelang vliegt de drone boven je terrein en komt dit vaker voor? Vanaf boven kan een drone iemands tuin vrij goed bekijken, maar naar binnenkijken wordt vrij lastig. Los van een flat is het vanuit de lucht erg moeilijk om door iemands raam naar binnen te gluren.

Ik zou er dan ook niet meteen vanuit gaan dat dit aan de orde is. Vliegt een drone voor de zoveelste keer laag en voor een langere tijd boven of rondom je terrein, maak hier dan een melding van bij de politie.

Ga als het kan eerst het gesprek aan met de dronepiloot als dat kan. In de praktijk gaat dit vaak lastig, maar een dronepiloot die laag boven iemand terrein vliegt zal niet erg ver van je verwijderd zijn. Drones verliezen namelijk relatief snel het bereik zodra ze in een gebied zitten met veel storende signalen.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Rekening houden met verboden gebieden

Dan moet een dronepiloot ook nog rekening houden met de verboden vlieggebieden. Er zijn meerdere gebieden in Nederland waar het niet is toegestaan om met een drone te vliegen. De Rijksoverheid heeft een aantal plekken opgesomd waar je ten alle tijden niet mag vliegen:

  • overheidsgebouwen;
  • paleizen en gebouwen van het koninklijk huis;
  • militaire (oefen)terreinen;
  • evenementen of andere tijdelijk afgezette gebieden;
  • beschermde natuurgebieden boven de Waddenzee;
  • sommige Natura 2000-gebieden.

Drones met een laag risico hebben speciale regels. Hiermee bedoelen we drones die minder dan 25 kilogram wegen (geldt voor de meeste dus). Drones onder de 25 kilogram mogen hier niet vliegen:

  • wegen met een snelheidslimiet van boven de 60 kilometer per uur;
  • spoorlijnen;
  • gebieden rond luchthavens;
  • helikopterplatforms bij ziekenhuizen;
  • hoogspanningskabels;
  • drinkwatergebieden;
  • grote zeehavens;
  • bedrijven met gevaarlijke stoffen
  • beveiligde terreinen;
  • laagvliegroutes en –gebieden. Hier zijn tot maximaal 30 meter boven de grond wel drones toegestaan die:
    • van de A1-categorie zijn en maximaal 250 gram wegen;
    • van de A2-categorie zijn en maximaal 2 kilogram wegen.

Zowel de Belgische als de Nederlandse overheid heeft een kaart waarop je alle No-Fly Zones kunt bekijken. Op deze kaart zie je waar je niet mag vliegen met een drone, oftewel waar je niet mag filmen.

  1. Nederland: GoDrone
  2. België: Droneguide

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.