Om erachter te komen waar je wel en niet mag vliegen met een drone worden er No-Fly Zone kaarten gebruikt. Dit is een interactieve kaart van de overheid die precies laat zien waar je wel en niet mag vliegen met een drone. No-Fly Zones kunnen tijdelijk zijn, vandaar dat de kaart continu veranderd en wordt bijgewerkt.
Inhoudsopgave
No Fly Zone kaart Nederland
In Nederland zijn er 3 kaarten die je kunt gebruiken. Beiden kaarten wordt vanuit de Rijksoverheid naar verwezen. Ik heb het dan over GoDrone, Aeret Kaartviewer en PDOK. GoDrone en Aeret Kaartviewer werken op dezelfde manier waarbij alle luchtruimen met de bijbehorende informatie wordt weergegeven.
GoDrone
De meest gebruiksvriendelijke drone kaart vind ik GoDrone. Deze kaart kan je overigens ook gebruiken met de bijbehorende app. De app genaamd ‘GoDrone’ kan je eenvoudig downloaden in de Apple Store of Google Play Store.
Voor de rest vind je in de kaart informatie over:
- NOTAM’s: Notice to Airman
- Grondgevaren
- Obstakels
- Actuele weersomstandigheden

Legenda:
- Rood: Aerodrome traffic zone (ATZ)
- Rood: No-Drone Zone
- Rood: Prohibited area (EHP)
- Rood: Restricted area (EHR)
- Groen: Natuurbeschermingsgebied
- Geel: Gebieden met verhoogd risico
- Geel: Laagvlieggebied
- Geel: Navigatiewaarschuwing
- Blauw: Tijdelijke vluchtrestrictie
- Blauw: NL_IntermittentAirspace
Nadat je op een bepaald gebied klikt zie je aan de linkerkant informatie over het desbetreffende luchtruim.
Aeret Kaartviewer
Naast GoDrone is Aeret Kaartviewer ook een veelgebruikte no-fly zone kaart. In principe werkt deze vrijwel hetzelfde als GoDrone. Dat wil niet zeggen dat ze beide veel op elkaar lijken. Bij deze drone kaart hoef je niet in te zoomen om de gemarkeerde gebieden te zien. Voor zover ik weet heeft Aeret Kaartviewer geen app die je net zoals GoDrone kan downloaden in de AppStore en PlayStore.

Legenda:
- Oranje: ATZ en RMZ, Laagvliegroute zweefvliegtuigen, Laagvlieggebied Civiel, PJE
- Donkerblauw: Modelvliegveld
- Lichtblauw met gele rand: Hanggliderveld, Micro Light Aircraft (MLA)
- Lichtblauw: Ongecontroleerd vliegveld, Zweefvliegveld, Helihaven, HPZ, HTZ
- Lichtpaars: Laagvlieggebied Mil, Laagvliegroute Mil
- Rood: Mil. Oefenterrein
- Geel: TGB, TRA
- Geel met gestippelde rand: TSA
- Groen: Wetlans-Waddenzee
- Rood: EHP, EHR, EHD, CTR Mil, CTR
- Donkerpaars: U-space
PDOK
Tot slot verwijst de overheid naar een drone kaart van het PDOK. Het PDOK is een dataset van de overheid met actuele geo-informatie. Ook een optie dus, alhoewel ik je dat beter kan afraden. De kaart is lang niet zo gebruiksvriendelijk als de bovenste 2 die ik heb besproken.

No Fly Zone kaart België
Dronepiloten uit België kunnen gebruik maken van de Droneguide Viewer. Een drone kaart speciaal bedoelt voor België. Deze werkt vrijwel hetzelfde als de drone kaarten die worden gebruikt in Nederland. Er wordt echter een stuk minder onderscheid gemaakt tussen de gemarkeerde gebieden, wat de kaart erg overzichtelijk maakt.

Legenda:
- Geel: vandaag geactiveerde No-Fly zone
- Rood: actieve No-Fly zone
- Rode lijn: niet-actieve No-Fly Zone
No Fly Zone kaart alle Europese landen
Nederland en België heb ik nu uitgebreid besproken. Andere landen in Europa hebben echter ook hun eigen No-Fly zone kaart.
Veelgestelde vragen No Fly Zones drones
Meer vagen over No Fly Zones? Antwoorden op de meest gestelde vragen vind je hieronder.
-
Wat wordt er bedoeld met een No Fly Zone?
Een No-Fly zone is een gebied in een luchtruim waar niet gevlogen mag worden. Er heerst daar dus een vliegverbod om de veiligheid van het luchtruim te waarborgen. De gebieden bevinden zich vaak rondom luchthavens, gevangenissen, laagvlieggebieden en industriegebieden.
-
Hoe hoog mag je vliegen in een No Fly Zone?
In een No-Fly Zne mag niet gevlogen worden. De maximale vlieghoogte in een No-Fly Zone is dan ook 0 meter. Zodra je de drone opstijgt overtreed je de regels. In gebieden die niet staan aangemerkt als No-fly Zone mag je maximaal 120 meter hoog vliegen.
-
Wat gebeurt er als je in een No Fly Zone vliegt?
hoeft niet bang te zijn dat het luchtalarm plotseling af gaat, maar de kans is aanwezig dat je het vliegverkeer in de weg zit. Dit betekent dat je veiligheidsproblemen veroorzaakt en indirect dan wel direct een gevaar vormt voor anderen.
Vliegen in een No-Fly Zone gebied kan in Nederland een boete opleveren van 425 euro voor een particulier. Zakelijke vliegers ontvangen voor het vliegen in een No-Fly zone een boete van maar liefst 800 euro.
-
Waar mag ik wel en niet vliegen met mijn drone?
Je mag niet vliegen in No-Fly zones en je moet rekening houden met de privacy van anderen. Zodra je iemands privacy schendt zit de dronepiloot fout. Zolang je niemands privacy schendt en je niet in een No-Fly Zone bevindt mag je er vliegen.
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.