Mag een drone boven mijn tuin vliegen?

Mag een drone boven mijn tuin vliegen?

Nee, een drone mag niet zomaar boven je tuin vliegen. Het wordt gezien als een ernstige inbreuk op het eigendomsrecht en de privacy van een ander. Het is echter wel toegestaan om met een drone boven aaneengesloten bebouwing te vliegen. Drones hebben vrijwel altijd een camera en kunnen laag over je tuin heenvliegen.

Er ontstaat al snel irritatie onder de bewoners. Na het lezen van dit artikel weet je wat je hiertegen kunt doen. Privacy en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer is in Nederland een goed recht en wordt zelfs door internationale wetgeving beschermd op grond van artikel 8 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Een inbreuk op de privacy is onrechtmatig daarmee dus niet toegestaan. 

De meest voordelige drones met de minste regels:

Drones met de minste regelsMerkPrijs
Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Maar wat bedoelen ze precies met aaneengesloten bebouwing? Met ‘aaneengesloten bebouwing’ worden steden, dorpen en een verzameling van huizen bedoeld. Maar ook een ruimte die vast gebruikt wordt voor huisvesting, commerciële activiteiten of recreatie. 

Mag een drone boven mijn huis vliegen? >>
Mag je drone vliegen op eigen terrein? >>

Drone boven privéterrein

Het is ontzettend vervelend als een drone boven privéterreinen vliegt. Het maakt een hoop lawaai, het schendt je privacy en het is ook nog eens onveilig. Een drone kan namelijk uit de lucht vallen en schade toebrengen aan je eigendommen of aan jezelf.

Zeker als de drone vaker terugkomt en je hier regelmatig last van hebt, wordt dit een probleem. Lees dit artikel goed door als je zeker weet dat het een drone is en kijk wat wel en niet mag. Zorg dat je deze situatie op een verantwoorde manier oplost. 

Ook al houdt de dronepiloot zich aan de algemene drone regels, dan is het alsnog niet toegestaan om boven iemands tuin te vliegen. Het maakt voor de rest niet uit wat voor camera de drone heeft. Zelfs als de drone niet over een camera beschikt kan dit tot problemen leiden. De mensen in de tuin weten op dat moment nou eenmaal niet of er mee wordt gefilmd. Er ontstaat dan vrijwel altijd een gevoel van privacy inbreuk.

Wanneer je dit gevoel in eigen woning krijgt, zit de dronepiloot altijd fout. Bovendien maken drones een hoop lawaai. Zelfs als je binnen zit kun je er last van hebben. Een drone kan ook vrij eenvoudig vanuit de tuin naar binnen gluren.  

Drone boven eigen terrein >>

Of het nu mag of niet, uiteindelijk is het vliegen op een afgelegen veldje het meest ideaal. Mocht je een open veldje in de buurt hebben, besluit dan om daar te gaan vliegen. Als je een eindje moet fietsen of rijden voor een goede plek, bekijk dan de onderstaande drone accessoires. Ze kunnen goed van pas komen als je je drone meeneemt naar onbekende plekken:

landingpad voor drone

Landingpad voor drone

Hierboven zie je landingpads. Ze zorgen voor een veilig oppervlak waarop elke drone kan landen en opstijgen.

Draagtas beschermhoes voor DJI Mini 2

Drone tassen

Hierboven zie je 2 verschillende drone tassen. Met deze tassen kun je je drone veilig en makkelijk vervoeren.

Regels voor de dronepiloot 

Een dronepiloot moet zich aan bepaalde regels houden. Hieronder zie je de regels van de rijksoverheid: 

 • Ze mogen niet vliegen boven mensenmenigten, gebieden rondom vliegvelden en andere no-flyzones. 
 • Diegene moet de drone altijd kunnen zien. 
 • Ze mogen niet hoger dan 120 meter boven de grond of het water vliegen. 
 • In het donker vliegen is niet toegestaan 
 • U mag voor privégebruik luchtopnamen maken met uw drone. Dit valt onder recreatief gebruik. Wel moet u rekening houden met de privacy rechten van anderen. U mag bijvoorbeeld niet in het geheim filmopnames van iemand maken. Als u iemand filmt of fotografeert moet u hem daarvan op de hoogte brengen. 

Waar mag je drone vliegen? >>

Het is handig om dit te weten, want als de dronepiloot zich niet houdt aan de bovengenoemde regels is hij nóg strafbaarder. Dit kan handig zijn voor in de rechtszaak. De eigenaar kan namelijk een juridische procedure opstarten tegen de gebruiker van de drone.

Veel mensen zitten hier niet op te wachten en zoeken liever naar andere mogelijkheden. Daar komt bij dat het moeilijk kan zijn om te achterhalen wie de drone bestuurt.  

Een drone boven je tuin vliegen is dus toegestaan, maar is niet zonder risico. Je kunt er ook voor kiezen om binnen te vliegen met je drone. Ook dit is niet zonder risico, maar je bent er niemand tot last. Zorg dat het zo’n groot mogelijke ruimte is en gebruik een kleine drone. hieronder zie je de beste drones voor binnen:

Drone voor binnenMerkPrijs
1.Beste koop: Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com
2.MikaMax Mini droneMikaMaxBekijk op Bol.com
3.Gear2Play JupiterGear2PlayBekijk op Bol.com
4.B-Joy Spinner B-JoyBekijk op Bol.com
5.Cheerson CX10SECheersonBekijk op Bol.com
6.DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com

Beste drones voor binnen >>

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Mag je een drone neerhalen? 

Nee, wanneer een drone boven je tuin vliegt, mag je hem niet neerhalen. Toch is er één manier. Het gaat erom of je schade aanbrengt of niet. Wanneer je schade aanbrengt aan de drone, en dus schade aanbrengt aan het eigendom van een ander, ben je strafbaar.

Als je het voor elkaar krijgt om de drone uit de lucht te halen zonder schade toe te brengen, dan ben je legaal bezig. Zolang je de drone teruggeeft aan de eigenaar is het geen probleem.  

Nu wil je vast weten hoe je een drone zonder schade uit de lucht haalt. Ik heb echter geen idee. Het is moeilijker om een drone uit de lucht te halen dan je denkt. Laat staan dat je hem zonder schade neerhaalt. Je zou de drone vanaf de onderkant vast kunnen pakken en de propellers vervolgens naar beneden kunnen wijzen. Bij de meeste drones valt de motor dan uit.

Het lijkt me echter geen goed idee, omdat de kans op een propeller in je oog aardig groot is. Het hangt er net vanaf hoe hoog de drone vliegt. Als jij de drone op 50 meter hoogte boven asfalt neerhaalt heeft de drone gegarandeerd schade. 

Wat als je de drone tóch neerhaalt met schade? 

Als je besluit de drone toch uit de lucht te halen, en je brengt schade toe aan het luchtvaartuig, dan is niet alleen de dronepiloot strafbaar, maar ook jij. Het wordt dan een lastige zaak. De dronepiloot is strafbaar, omdat hij/zij privacy schendt en boven je tuin vliegt. Aan de andere kant ben jij strafbaar, omdat je schade toebrengt aan andermans eigendom. Het is vervolgens aan de rechter wat de consequenties zijn.  

De situatie heeft zich al een keer voorgedaan in Gelderland. De uitspraak van de rechtszaak luidde als volgt: schuldverdeling i.v.m. schade aan drone. Inbreuk op privacy door vliegen met de drone en inbreuk op eigendomsrecht door de drone uit de lucht te schieten. Ieder moet de helft van de schade dragen. Meer informatie over de rechtszaak.

Mocht je bang zijn dat je drone uit de lucht wordt geschoten, overweeg dan eventueel om een drone verzekering aan te schaffen:

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Waar kan ik een drone melden? 

Er zijn echter meer opties dan de drone uit de lucht te halen. Bijvoorbeeld bij een geval van drones boven een woonwijk, kun je dit altijd melden bij de politie. Of de politie daadwerkelijk actie onderneemt of de eigenaar van de drone terugvindt, kan ik je niet garanderen.

Wat ik je wel kan garanderen is dat de politie deze meldingen bijhouden. De overheid kan zo een beter overzicht krijgen op incidenten met drones. Op deze manier kunnen zij een beter beleid voeren op langer termijn. Probeer zo veel mogelijk van de situatie vast te leggen. Hieronder een lijstje: 

 • Datum voorval; 
 • Tijdstip voorval; 
 • Naam en adres bestuurder; 
 • Uiterlijke kenmerken drone en eventuele bestuurder; 
 • Informatie over de drones, zoals: vliegroute, (geschatte) hoogte, kleur en (geschatte) afstand tot gebouwen en mensen. Ook is het goed om door te geven of de drone iets vervoerd. Bijvoorbeeld een camera, of een sproeier om vloeistoffen over gewassen te verspreiden. 
 • Verzamel foto’s, video’s als bewijs. 
 • Zijn er andere getuigen? Noteer dan hun contactgegevens. 

De piloot van een drone traceren lijkt een moeilijke opgave, maar is niet onmogelijk. Drones die boven een woonwijk vliegen hebben vaak last van storende signalen tijdens het vliegen. Denk maar aan al die Wifi signalen die de verbinding tussen de drone en de piloot verstoren.

Je hoeft niet te verwachten dat een dronepiloot de drone bestuurt op een paar kilometer afstand. Hoogstens een paar honderd meter, bovendien moet de dronepiloot de drone altijd in zicht houden. Mocht diegene zich niet aan die regel houden, dan zit hij/zij dubbelfout. Én privacy schending én niet gehouden aan de drone regels voor particulieren. 

Daar komt bij, hoeveel mensen in uw omgeving hebben een drone? En dan heb ik het niet over een speelgoed drone. De drones waar uw last van heeft zullen waarschijnlijk minimaal een paar honderd euro kosten.  

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Kan de dronepiloot hier een boete voor krijgen? 

Als bekend is wie de dronepiloot is, kan het zo zijn dat diegene hiervoor een boete krijgt. Ik ga uit van de situatie waarbij je de drone niet uit de lucht hebt gehaald. De hoogte van de boete hangt natuurlijk van veel factoren af. Zijn er mensen in gevaar gebracht? Was het beroepsmatig of hobbymatig gebruik? De geldboete kan oplopen tot maximaal €7.800. 

Meer over drone boetes >>

Het hangt natuurlijk ook van de drone af. Speelgoeddrones van een laag gewicht maken een stuk minder snel overlast. Ook komen ze uiteraard een stuk onschuldiger over. Hieronder zie je de beste speelgoeddrones op een rijtje:

DroneMerkPrijs
1.Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com
2.Syma X5HWSymaBekijk op Bol.com
3.DENVER DCW-380DENVERBekijk op Bol.com

Wanneer is het toegestaan om met een drone boven iemands tuin te vliegen? 

Drones boven privéterreinen zijn toegestaan als je daar toestemming voor geeft. Wanneer een dronepiloot wil filmen of de indruk wekt dat hij/zij wil filmen, dan moet diegene hier toestemming voor vragen. In geen enkel ander geval is het toegestaan om met een drone boven iemands tuin te vliegen.

Conclusie

 Om terug te komen op de vraag: ”Mag een drone boven mijn tuin vliegen?”

 1. Boven iemands tuin vliegen zonder toestemming is strafbaar (inbreuk op de privacy en eigendomsrecht). Met een boete die kan oplopen tot €7.800 voor de dronepiloot. 
 2. Vliegen met een drone boven de aaneengesloten bebouwing is toegestaan. 
 3. Je bent zelf ook strafbaar als je schade toebrengt aan de drone. Je bent niet strafbaar als je de drone neerhaalt zonder schade. 
 4. De situatie kun je melden bij de politie. 

Tot slot kan ik je nog één goede tip geven. Dit is misschien de allerbeste tip in dit artikel. Dronepiloten die laag over jouw tuin vliegen proberen eventueel een reactie uit te lokken. Ze willen dat je reageert op de drone. Een goede tactiek zou zijn om de situatie compleet te negeren. Ze proberen een reactie uit te lokken. Als jij ze die reactie niet geeft is de kans dat ze langer blijven vliegen of vaker terugkomen kleiner. 

Een tweede optie is om te laten zien dat je er niet van gediend bent. De drones vliegen dan meestal snel weg. Ze zijn bang dat de drone uit de lucht wordt gehaald

In 9 van de 10 situaties zijn dronepiloten er niet op uit om onrust te zaaien of overlast te maken. Als je één keer last hebt gehad van een drone, hoeft dit niet vaker voor te komen. Mocht dat wel het geval zijn, dan zouden bovenstaande maatregelen een goede oplossing kunnen zijn (drone melden). 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.