vrijstaand huis nederland villa tuin

Drone boven je huis, wat nu?

Mag een drone boven je huis vliegen? Ja, maar lang niet in alle gevallen. Sinds 31 december 2020 mogen drones boven aaneengesloten bebouwing en wegen vliegen. Het is niet toegestaan om vlakbij mensen te vliegen. Ook mag er geen sprake zijn van privacy inbreuk. Maar zolang je rekening houdt met deze twee regels is het gewoon toegestaan om boven huizen te vliegen. Er is echter een grote maar. Want wanneer is er sprake van privacy inbreuk? Wat bedoelen we met aaneengesloten bebouwing en welke afstand moeten drones aanhouden van mensen? Daar komt bij dat niet voor elke dronepiloot dezelfde regels gelden. Als een drone boven je huis vliegt kunnen er dus 2 regels worden verbroken: 

  1. De dronepiloot schendt je privacy 
  2. De dronepiloot vliegt te dicht bij mensen 

Voordat je hier naar kunt kijken moet je eerst weten wat een drone is. Dus, wat is een drone? >>

De meest voordelige drones met de minste regels:

Drones met de minste regelsMerkPrijs
Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com

Wanneer mag een drone boven mijn huis vliegen? 

Wanneer is er sprake van privacy inbreuk? Of er sprake is van privacy inbreuk is vrij eenvoudig te herkennen. Op het moment dat de inwoner van het huis zich niet meer veiilig voelt, is het een inbreuk in zijn/haar levenssfeer. In dat geval is het dus absoluut niet toegestaan om boven andermans huis te vliegen. Het levert een ongerechtvaardigde schending op van de levenssfeer. Zelfs als je niet filmt of fotografeert kan dit een gevoel van privacy breuk creëren. Dus heb jij momenteel last van een drone boven je huis, dan zit de dronepiloot fout.  

Door de nieuwe regels is het voor dronepiloten moeilijk in te schatten of mensen er last van hebben of niet. Het beste is om de dronepiloot te verzoeken om ergens anders te vliegen. Heb je telkens last van een drone boven je huis? Lees dan een stukje verder in dit artikel, ik hoop dat ik je daar goede tips kan geven.  

Wanneer vliegt een dronepiloot te dicht bij mensen? De nieuwe Europese regelgeving van 31 december 2020 verdeelt dronepiloten in 3 categorieën. De open categorie, de specific categorie en tot slot de certified categorie. Je hebt waarschijnlijk te maken met een drone uit de open categorie. Dit zijn drones van 250 gram tot en met 25 kg. In de open categorie mag je niet in de buurt van mensen vliegen en moet je de drone altijd in zicht houden. Als jij in de tuin zit is het dus niet de bedoeling dat de drone boven je huis gaat vliegen, want dan vliegt de drone waarschijnlijk te dicht bij jou.

De open categorie is ook weer te verdelen in 3 groepen. De open categorie (drones tussen 250 gram en 4 kg) bestaat uit: 

A1: (drones tussen 250-900 gram): helemaal niet in de buurt van mensen  
A2: (drones tussen 900 gram tot 4 kg): 30 meter afstand houden van mensen 
A3: (drones tussen 4-25 kg): 150 meter afstand houden van mensen en bebouwing 

Met welke drones mag je vliegen? >>

Je zult voornamelijk drones uit de A1 of de A2 groep tegenkomen. We kunnen hieruit concluderen dat er een grote kans is dat de dronepiloot zich op dat moment ook niet aan deze regels houdt. Dus niet alleen heb je een gevoel van privacy inbreuk, ook vliegt de drone vrijwel zeker te dicht bij mensen. Het is moeilijk om vanuit de lucht het gewicht van een drone in te schatten, maar zo zitten de regels nu eenmaal in elkaar.  

  1. speelgoeddrone minder dan 250 gram
  2. Camera-drone tussen de 250 gram en 900 gram
  3. Camera-drone tussen de 900 gram en 4 kg
  4. Professionele drone meer dan 4 kg

Als de dronepiloot toestemming heeft om boven een huis te vliegen, dan mag dat. Tenzij andere mensen in die buurt er last van hebben. En dan moet je nog rekening houden met de afstand tussen de mensen en de drone. Meer informatie over de droneregels.

Tot slot bestaan er ook nog drones onder de 250 gram. Dit is zijn de lichtste drones die het minste risico vormen. Als de drone een camera heeft hoef je je als piloot enkel te registreren. een theorie- of praktijkexamen is niet nodig. Vliegen boven een mensenmenigten mag niet, maar boven mensen wel. Met drones onder de 250 gram krijg je dus het minst te maken met regels. Hieronder vind je de beste drones onder de 250 gram:

Wat bedoelen ze met aaneengesloten bebouwing? 

Dronepiloten mogen dus in sommige gevallen boven aaneengesloten bebouwing vliegen, maar wat houdt dat in? Aaneengesloten bebouwing is elk gebied in relatie tot stad, dorp of gehucht dat in belangrijke mate wordt gebruikt voor huisvesting, commerciële activiteiten of recreatie. Het zijn dus dichtbevolkte gebieden met veel bebouwing. Het beste is om een drone te besturen buiten deze aaneengesloten bebouwing, bijvoorbeeld een weiland verderop. Dit kan alsnog binnen de bebouwde kom zijn.  

Mag ik een drone neerhalen als hij boven mijn huis vliegt? 

Nee, het is niet toegestaan om andermans drone uit de lucht te knallen. Ook al is diegene in overtreding, schade toebrengen aan andermans eigendom is niet toegestaan. Het is echter een ander verhaal als je de drone zonder schade uit de lucht kunt halen. Een drone uit de lucht halen is echter moeilijker dan je denkt, laat staan dat je dit zonder schade moet doen. 

Maar wat als je hem toch neerhaalt? Zowel de dronepiloot als de bewoner zitten dan beiden fout. Dit is nog niet zo vaak voorgekomen, dus wat er dan gebeurt is niet zeker. Elke rechter pakt dit weer anders aan. In de praktijk zal het waarschijnlijk nooit zo ver komen. Het is één keer voorgekomen waarbij de rechter heeft besloten dat zowel de bewoner als de dronepiloot de helft van de schade moest vergoeden. Dan heb ik het over de schade van de drone.  

Benieuwd hoe drones tegenwoordig uit de lucht worden gehaald? Lees het hier. >> 

Wat zijn de boetes voor drone vliegen? 

Als ik uitga van de situatie waarbij er geen schade is toegebracht aan de drone, dan kan de geldboete oplopen tot wel 7.800 euro. Heeft de bewoner schade toegebracht aan de drone, dan hangt het van de rechter af. Grote kans dat beide de schade moeten herstellen, zoals al eerder is voorgekomen in een rechtszaak. Meer info over drone boetes >>

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Waar mag je vliegen met een drone? 

Als je wil gaan vliegen met een drone zou ik dat niet boven iemand zijn eigendom doen. Je moet rekening houden met iemand zijn privacy, ook al film je niet. Je mag wel als dronepiloot boven iemand zijn privéterrein vliegen, maar je weet niet of ze daarop zitten te wachten. En als ze er niet blij mee zijn, dan ben jij de schuldige. Bovendien moet je uitkijken dat de drone niet neerstort op iemand zijn eigendommen. Je bent waarschijnlijk niet verzekert tegen schade die je aanbrengt met je drone.  

drone no-fly zone buitenland

Verder moet je rekening houden met gebieden waar drones überhaupt niet mogen vliegen, de zogeheten no-fly zones. Deze gebieden zitten in heel Nederland. Bijvoorbeeld bij vliegvelden, gevangenissen en natuurgebieden. Aangezien deze no-fly zones vaak veranderen is het belangrijk om een actueel overzicht te hebben. Tot slot nog een paar algemene gebieden: 

  • Verkeer, aaneengesloten bebouwing en mensenmenigten. 
  • Een beschermd natuurgebied waarboven een verbod is ingesteld op basis van natuurbeschermingswetgeving. 
  • Een tijdelijke beperking of verbod, gepubliceerd met een NOTAM (notice to airmen). 

De beste drones van tegenwoordig maken gebruik van geofencing. Dit houdt in dat je niet kunt opstijgen in gebieden waar dat niet mag. De drone laat dit in deze gebieden niet toe. Hieronder zie je de beste drones van dit moment:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com

Waar mag je drone vliegen? >>

Ik heb overlast van een drone, wat nu? 

Het kan erg vervelend zijn als een drone telkens over uw terrein vliegt. Overlast door drones kun je melden bij de plaatselijke politie. Het beste is om de datum en het tijdstip van de overlast aan de politie door te geven. De nieuwe Europese regels die in Nederland zijn ingevoerd stelt vrijwel elke dronepiloot verplicht om de drone te laten registreren. De pakkans voor de politie wordt hierdoor hoger, aangezien de dronepiloten een stuk eenvoudiger te traceren zijn. Probeer te letten op de volgende punten bij het melden van overlast: 

  • Datum voorval 
  • Tijdstip voorval 
  • Naam en adres bestuurder (dat kan lastig zijn) 
  • Eigenschappen van de drone en de route, zoals de kleur, het model, de hoogte of de afstand. Had de drone bijvoorbeeld een camera? 
  • Maak foto’s en video’s van de drone, zo heb je bewijs en kun je het later nog eens goed bekijken 
  • Zijn er andere mensen die dit hebben gezien? 

Zeker als een drone meerdere malen per dag of per week langs komt vliegen is het belangrijk om hier een melding van de maken. Als de politie er niets aan doet, hebben ze de melding alsnog genoteerd. Zo krijgen ze een beter beeld van de overlast die wordt veroorzaakt door drones. Zonder iets te melden denkt de politie dat er niets aan de hand is.   

Kijk eventueel wat voor soort drone het is:

Soort drone DoelWinkel
SpeelgoeddroneEnkel vliegenBekijk op Bol.com
Camera droneFilmen en vliegenBekijk op Bol.com
FPV droneRacen en filmenBekijk op Bol.com

Kan een drone echt naar binnen kijken? 

Meestal lijkt het al snel dat de drone je aan het spioneren is. Dit is echter meestal niet het geval. Het hangt er vooral vanaf hoe hoog de drone vliegt. Vanaf een behoorlijke hoogte kan de drone niets zien. Wanneer de drone voor een wat langere tijd met de camera op je richt, dan zal de kans groot zijn dat hij je spioneert. Of de drone ook naar binnen kan kijken, nee, waarschijnlijk niet. Door de reflectie in het raam is het voor een drone moeilijk om hier doorheen te kijken. Vaak zie je dan de reflectie van de propellers. Bovendien moet de drone aardig laag vliegen om überhaupt een kans te krijgen.  

Uiteindelijk is het niet alleen de camera die voor overlast kan zorgen. Het geluid en een mogelijk crash zorgen ook voor irritatie onder veel bewoners. Als een drone vaker terugkomt kun je de drone het best negeren. Als een drone om je heen vliegt vraagt de dronepiloot waarschijnlijk om een reactie. Als je ze die reactie niet geeft, dan heb je al een grote kans dat hij wegvliegt.  

Het is voor veel mensen echter goed nieuws dat de Europese regelgeving in Nederland wordt ingevoerd. Hierdoor moeten een heleboel dronepiloten een theorietoets afleggen. Zo worden dronepiloten beter geïnformeerd over de gevaren, regels en overlast. De kans dat dit soort voorvallen in de toekomst worden voorkomen is hierdoor hoger. Daar komt bij dat het veel toekomstige stuntpiloten ervan weerhoudt om überhaupt een drone aan te schaffen. Niet iedereen zit te wachten op een theorietoets, ook al stelt het waarschijnlijk helemaal niets voor.  

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.