drone vliegt boven een huis overdag

Wat moet je doen als een drone boven je huis vliegt?

Bewoners reageren verschillend als er een drone boven hun huis vliegt en niet iedereen is hier fan van. In dit artikel leg ik je uit of het is toegestaan om met een drone boven je huis te vliegen.

Mag een drone boven je huis vliegen?

Ja, een drone mag boven je huis vliegen. Sinds 31 december 2020 mogen drones boven aaneengesloten bebouwing en wegen vliegen. Dit maakt het dus mogelijk om boven huizen te vliegen. Wel moet de dronepiloot zich houden aan 2 voorwaarden:

 1. De dronepiloot schendt niet je privacy 
 2. De dronepiloot vliegt niet te dicht bij mensen 

Zolang een dronepiloot zich houdt aan deze regels kan er gewoon boven huizen gevlogen worden. Aaneengesloten bebouwing is elk gebied in relatie tot stad, dorp of gehucht dat in belangrijke mate wordt gebruikt voor huisvesting, commerciële activiteiten of recreatie.

Het zijn dus dichtbevolkte gebieden met veel bebouwing. Het beste is om een drone te besturen buiten deze aaneengesloten bebouwing, zoals een weiland verderop. Dit kan alsnog binnen de bebouwde kom zijn.  

boze bewoner drone boven huis vliegen

Wanneer mag een drone boven mijn huis vliegen? 

Zolang een dronepiloot geen privacy inbreuk veroorzaakt of te dicht bij mensen vliegt is het gewoon toegestaan om boven hyizen te vliegen.

Privacy inbreuk

Of er sprake is van privacy inbreuk is vrij eenvoudig te herkennen. Op het moment dat de inwoner van het huis zich niet meer veilig voelt, is het een inbreuk in zijn/haar levenssfeer.

Zodra er een gevoel van privacy schending opkomt is het dus niet toegestaan om boven andermans huis te vliegen. Het levert een ongerechtvaardigde schending op van de levenssfeer. Zelfs als je niet filmt of fotografeert kan dit een gevoel van privacy breuk creëren. Dus heb jij momenteel last van een drone boven je huis, dan zit de dronepiloot fout.  

Voor dronepiloten is het moeilijk in te schatten of mensen er last van hebben of niet. Het beste is om de dronepiloot te verzoeken om ergens anders te vliegen.

Te dicht bij mensen

Sinds de nieuwe Europese regelgeving van 31 december 2020 beschikken drones over een CE-label. Welk CE-label de drone heeft en over welke vliegbewijzen de dronepiloot beschikt bepaalt of de drone boven mensen mag vliegen.

Het is alleen toegestaan voor drones met een C0-label om boven mensen te vliegen. Deze modellen hebben een gewicht van maximaal 250 gram.

Is de drone die boven je huis vliegt vrij groot, dan is de kans groot dat deze meer weegt dan 250 gram en niet in de buurt van jou mag vliegen.

Tegenwoordig is de kans groot dat de drone die boven je erf vliegt minder weegt dan 250 gram (zie afbeelding 1 en 2). Toch kan het ook voorkomen dat je last hebt van grote drones (zie afbeelding 3 en 4).

Heb je te maken met een drone zoals op afbeelding 3 en 4, dan vliegt de drone vrijwel zeker te dicht bij mensen. Het is moeilijk om vanuit de lucht het gewicht van een drone in te schatten, maar zo zitten de regels nu eenmaal in elkaar.  

Heeft de dronepiloot toestemming om boven een huis te vliegen, dan mag dat. Mits andere mensen in die buurt er geen last van hebben. En dan moet je nog rekening houden met de afstand tussen mensen en de drone. 

Mag ik een drone neerhalen als deze boven mijn huis vliegt? 

Nee, het is niet toegestaan om andermans drone uit de lucht te knallen. Ook al is diegene in overtreding, schade toebrengen aan andermans eigendom is niet toegestaan. Het is echter een ander verhaal als je de drone zonder schade uit de lucht kan halen. Een drone uit de lucht halen is echter moeilijker dan je denkt, laat staan dat je dit zonder schade moet doen. 

Maar wat als je de drone toch neerhaalt? Zowel de dronepiloot als de bewoner zitten dan beiden fout. Dit is nog niet zo vaak voorgekomen, dus wat er dan gebeurt is niet zeker. Elke rechter pakt dit weer anders aan, maar in de praktijk zal het waarschijnlijk nooit zo ver komen.

drone uit de lucht geschoten valt naar beneden

Het is één keer voorgekomen waarbij de rechter heeft besloten dat zowel de bewoner als de dronepiloot de helft van de schade moest vergoeden. Het gaat dan om de schade van de drone.  

Wat zijn de boetes voor drone vliegen? 

Vliegen met een drone boven je huis staat niet specifiek in het Wetboek van Strafvordering. Het is immers niet een strafbaar feit, maar privacy schending daarentegen wel.

Met een drone privacy schending veroorzaken of te dicht bij mensen vliegen kan je een boete opleveren van een paar honderd euro. Zo kan je voor het niet naleven van de voorwaarden van de open categorie een boete krijgen van 250 euro.

Waar mag je vliegen met een drone? 

Er zijn gebieden waar drones helemaal niet mogen vliegen; de zogeheten no-fly zones. Deze gebieden zitten in heel Nederland, zoals bij vliegvelden, gevangenissen en natuurgebieden. Aangezien deze no-fly zones vaak veranderen is het belangrijk om een actueel overzicht te hebben.

Tot slot nog een paar algemene gebieden: 

 • Verkeer, aaneengesloten bebouwing en mensenmenigten. 
 • Een beschermd natuurgebied waarboven een verbod is ingesteld op basis van natuurbeschermingswetgeving. 
 • Een tijdelijke beperking of verbod, gepubliceerd met een NOTAM (notice to airmen). 

De beste drones van tegenwoordig maken gebruik van geofencing. Dit houdt in dat je niet kunt opstijgen in gebieden waar dat niet mag.

drone verboden te vliegen parkeersbord

Ongeacht of het mag of niet, als je wil gaan vliegen met een drone zou ik dat niet boven iemand zijn huis doen. Zelf vind ik het niet prettig om boven huizen te vliegen en ben ik veel liever te vinden op een weiland.

Bovendien moet je uitkijken dat de drone niet neerstort op iemand zijn eigendommen. Je bent waarschijnlijk niet verzekert tegen schade die je aanbrengt met je drone.  

Wat moet je doen als een drone boven je huis vliegt?

Overlast door drones kan je melden bij de plaatselijke politie. Het beste is om de datum en het tijdstip van de overlast aan de politie door te geven.

De nieuwe Europese regels die in Nederland zijn ingevoerd stelt vrijwel elke dronepiloot verplicht om de drone te laten registreren. De pakkans voor de politie wordt hierdoor hoger, aangezien de dronepiloten een stuk eenvoudiger te traceren zijn. Probeer te letten op de volgende punten bij het melden van overlast: 

 • Datum voorval 
 • Tijdstip voorval 
 • Naam en adres bestuurder (dat kan lastig zijn) 
 • Eigenschappen van de drone en de route, zoals de kleur, het model, de hoogte of de afstand. Had de drone bijvoorbeeld een camera? 
 • Maak foto’s en video’s van de drone, zo heb je bewijs en kan je het later nog eens goed bekijken.
 • Zijn er andere mensen die dit hebben gezien? 

Zeker als een drone meerdere malen per dag of per week langs komt vliegen is het belangrijk om hier een melding van de maken. Als de politie er niets aan doet hebben ze de melding alsnog genoteerd. Zo krijgen ze een beter beeld van de overlast die wordt veroorzaakt door drones. Zonder iets te melden denkt de politie dat er niets aan de hand is.   

Toch zijn er ook andere opties, zoals in gesprek gaan met de dronepiloot. Ik heb in de afgelopen jaren meerdere geïrriteerde bewoners in mijn mailbox gehad over een overlast gevende drone. Ik verzoek ze om in gesprek te gaan met de dronepiloot om erachter te komen wat de motieven zijn, vaak met succes.

Kan een drone echt naar binnen kijken? 

Het lijkt al snel dat de drone je aan het spioneren is. Dit is echter meestal niet het geval. Het hangt er vooral vanaf hoe hoog de drone vliegt, omdat de drone vanaf een behoorlijke hoogte niets kan zien.

Zodra de drone voor een wat langere tijd met de camera op je richt is de kans groot dat hij je spioneert. Of de drone ook naar binnen kan kijken? Nee, waarschijnlijk niet. Door de reflectie in het raam is het voor een drone moeilijk om hier doorheen te kijken. De drone moet aardig laag vliegen om überhaupt een kans te krijgen.  

Uiteindelijk is het niet alleen de camera die voor overlast kan zorgen. Het geluid en een mogelijk crash zorgen ook voor irritatie onder veel bewoners. Als een drone vaker terugkomt kan je de drone het beste negeren.

Als een drone om je heen vliegt vraagt de dronepiloot waarschijnlijk om een reactie. Als je die reactie niet geeft heb je een grote kans dat diegene wegvliegt.  

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.