Veluwe Nederland beschermde natuur Natura 2000-gebied

Drone vliegen in Natura 2000-gebieden, mag dat?

We hebben te maken met no-fly zones door heel Nederland. Dit zijn gebieden waar je niet mag vliegen met een drone. Je kunt de kaart van deze no-fly zones hier vinden. De no-fly-zones zijn in het rood gemarkeerd. Verder zie je groene gebieden op de kaart. Dit zijn beschermde natuurgebieden, oftewel Natura 2000-gebieden. Of je hier mag vliegen is al voor een hele lange tijd onduidelijk. Dit komt omdat deze gegevens niet centraal beschikbaar zijn. Ik zal je in dit artikel een zo goed mogelijk overzicht en advies geven over wat je het beste kunt doen.  

De meest voordelige drones met de minste regels:

Drones met de minste regelsMerkPrijs
Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Mag je drone vliegen in een Natura 2000-gebied? 

Of je in een Natura 2000-gebied mag vliegen hangt af van de lokale wetgeving. Het verschilt dus per gebied. Voor elk Natura 2000-gebied wordt een beheerplan gemaakt. In dit beheerplan staat wat wel en niet mag. Door in het beheerplan te kijken kun je zien of het wel of niet verboden is om met een drone te vliegen. Dit beheerplan wordt opgesteld door de zogeheten ‘voortouwnemer’. Dit is in de meeste gevallen de provincie zelf, maar kan ook de rijksoverheid zijn. Wie de voortouwnemer is kun je vinden op Natura2000.nl

Drone vliegen in Natura 2000-gebieden
Bron: Reddit.com/r/thenetherlands

Op bij12.nl kun je de beheerplannen van het desbetreffende gebied vinden. Verder staat er een contactpersoon bij. Naar die persoon kun je eventueel een mailtje sturen of bellen. Door contact op te nemen of in het beheerplan te kijken kun je zien wat de regels zijn omtrent drones. Maar het kan ook zijn dat hier niets over te vinden is, wat dan? In dit geval hebben we nog steeds geen antwoord op de vraag. De overheid raadt je aan om contact op te nemen met de contactpersoon.  

Om in een Natura 2000-gebied te mogen vliegen heb je zowel toestemming nodig van de provincie, als de beheerder van het gebied. De beheerder (of voortouwnemer) kun je opzoeken door naar de website hierboven te gaan. Om toestemming te krijgen van de provincie zal je meestal een vergunning moeten aanvragen. Op deze vergunning kom ik later terug. Dus dit heb je nodig: 

  • Toestemming beheerder  
  • Vergunning provincie 

Als de beheerder wel toestemming geeft, maar de provincie niet, dan mag je daar dus niet vliegen met een drone. Andersom geldt hetzelfde. Je hebt van beiden toestemming nodig. Tenminste, als je het helemaal volgens de regels wil doen.  

Dan kunnen we ook nog eens onderscheid maken in de soort drones. En wanneer leveren drones een verstoring op? Zolang er geen overlast is zullen drones meestal legaal zijn. Wat betreft overlast zal het vooral gaan om het geluid dat een drone produceert. Dit kan storend zijn voor de fauna (de dierenwereld of de leefomgeving van dieren). Of een drone ergens mag vliegen hangt ook weer af van het doel waarmee er wordt gevlogen. Als er personen worden opgespoord, dan zullen drones sneller geaccepteerd worden dan bij hobbymatig gebruik.  

Hieronder zie je drones die worden gebruikt door consumenten:

Soort drone DoelWinkel
SpeelgoeddroneEnkel vliegenBekijk op Bol.com
Camera droneFilmen en vliegenBekijk op Bol.com
FPV droneRacen en filmenBekijk op Bol.com

We kunnen dus concluderen dat het niet alleen afhangt van het gebied, maar ook de drone en het doel waarmee je vliegt. Zo wordt elke situatie weer anders. Als je je netjes aan de regels wil houden kun je dus het best contact opnemen met de voortouwnemer (of beheerder) van het gebied. Dit is de woordvoerder van het natuurgebied. Diegene weet meestal goed wat de lokale en actuele natuurwaarden in dat gebied zijn. Zo kan hij/zij bepalen of een drone op dat moment voor natuurwaarden kwaad kan. Het hangt dus af van de plaats en de tijd.  

Mag een drone boven mijn tuin vliegen? >>
Mag een drone boven mijn huis vliegen? >>

Toch is er ook kritiek en is niet iedereen het ermee eens. Uit de bovenstaande beschrijving blijkt dat dronepiloten zich moeten houden aan het beheerplan. Anders moeten ze contact opnemen met de voortouwnemer van het natuurgebied. Maar is dit wel de goede manier? In veel gevallen is de provincie de voortouwnemer. Zo zou je kunnen zeggen: 

  • Een vereniging, bestuur of een provincie mag geen beslissing nemen over het Nederlandse luchtruim. Daar heeft de lokale wetgeving nu eenmaal niets over te zeggen.  
  • De regels waar men zich aan moet houden moeten altijd publiekelijk zichtbaar zijn. Contact opnemen met een voortouwnemer gaat daarom te ver.  
  • Veel Natura 2000-gebieden zijn niet altijd beschermde natuurgebieden. Heel vaak zie je dat er gewoon sprake is van menselijke activiteiten op het water. Denk aan graafwerkzaamheden, jetskiërs, speedboten, enz.  

Je kunt het ook vanaf de andere kant bekijken. Je kunt begrijpen dat je geen drones in de buurt van een broedgebied van vogels wil hebben. Het verbod op drones lijkt me in dit geval vrij logisch. Vergeet ook zeker niet dat je in sommige natuurgebieden helemaal niet mag komen. Laat staan dat er een drone overheen mag vliegen. Om die reden zou je deze hele kwestie ook serieus moeten nemen. Ook hebben omgevingsdiensten het recht om te handhaven op verstoring van de natuur.

Uiteindelijk zul je toch zelf je verstand moeten gebruiken. Kijk bijvoorbeeld of de regelgeving duidelijk is. Is het gebied toegankelijk voor mensen? Door wat meer informatie over het gebied op te zoeken kun je ook al een eind komen.

Ben je van plan om in een mooi natuurgebied te gaan vliegen? In dit geval kunnen de onderstaande accessoires van pas komen: 

landingpad voor drone

Landingpad voor drone

Hierboven zie je landingpads. Ze zorgen voor een veilig oppervlak waarop elke drone kan landen en opstijgen.

Draagtas beschermhoes voor DJI Mini 2

Drone tassen

Hierboven zie je 2 verschillende drone tassen. Met deze tassen kun je je drone veilig en makkelijk vervoeren.

Waar mag je drone vliegen? >>

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Vergunning nodig voor drones vliegen in Natura 2000-gebieden? 

Je hebt hierboven kunnen lezen dat de regelgeving voor elk gebied weer anders is, helaas… In veel gevallen heb je een vergunning van de provincie nodig. Om een vergunning aan te vragen kun je het beste contact opnemen met de provincie zelf. Je mag dan al blij zijn dat ze hier iets vanaf weten, maar daar kun jij niets aan doen. Let op: het is geen vergunning om commercieel te mogen vliegen.

Zo’n vergunningaanvraag hoeft echter niet altijd even soepel te verlopen. Zo moet je soms wel 2 of 3 weken wachten. Het kost een hoop gedoe en tijd, terwijl je soms geen eens een reactie krijgt. Als je dan eenmaal een vergunning hebt, dan geldt dit maar voor één vlucht op een bepaald tijdstip in het jaar. Dit wordt dan enkele weken van tevoren ingepland, maar je weet dan niet of het lekker weer is. Het lijkt me geen goede optie en niet de moeite waard. Wat je dan het beste kunt doen lees je onder het kopje: ‘boete drone vliegen boven natura 2000-gebieden’. 

Op de site van de Rijksoverheid staat dat je in beginsel een vergunning nodig hebt om met een drone in Natura 2000-gebieden te vliegen. Je zult dus in de meeste gevallen een vergunning moeten aanvragen, maar niet altijd. Waar dit wel en waar dit niet moet, ik heb geen idee. Juist daarom raad ik je aan gewoon contact op te zoeken. Op de websites hieronder heb ik meer over dit soort drone vergunningen gevonden voor de provincies Noord-Holland en Drenthe: 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Boete drone vliegen boven natura 2000-gebieden? 

Wat nu? Ik kan begrijpen dat je totaal geen zin hebt in de bovenstaande opties. Contact opnemen, tot daaraan toe, maar een vergunning aanvragen gaat voor de meeste mensen te ver. Maar wat zijn de consequenties? Dit hangt ervan af of je commercieel of hobbymatig vliegt. Als beroepsmatig dronepiloot kun je een hogere straf verwachten als je je niet aan de regels houdt. Vliegen boven gebieden waar dit niet mag raad ik je sterk af. Toch zou ik voor Natura 2000-gebieden een uitzondering maken. Je kunt het beste je eigen verstand gebruiken. De regels zijn zo onduidelijk dat je in sommige gevallen wel moet.  

Als je toch met een drone boven beschermde natuurgebieden gaat vliegen, dan is er een kans dat je wordt aangesproken. Dit kan bijvoorbeeld de boswachter zijn. Zolang je vriendelijk blijft zal de diegene je alleen wegsturen. Voor de rest is er niet zoveel aan de hand.

Het kan ook zijn dat je een boete krijgt, maar dat hangt af van de persoon die je aanspreekt. Een boete voor het vliegen van een drone in een Natura 2000-gebied kan 800 euro zijn. Toch is de kans dat je alleen wordt weggestuurd groter, toch weet je het nooit zeker. Vlieg in dit geval over gebieden waar jij ook mag komen. Dus niet over stukjes natuur waar helemaal niemand mag komen. Dat scheelt al een hoop gedoe.  

Het kan echter ook anders aflopen. Zo heeft de Omgevingsdienst Flevoland en Gooi en Vechtstreek (OFGV) in 2018 bekendgemaakt dat ze extra gaan controleren op drones in Natura 2000-gebieden. De straffen zijn toen hoger geworden. Drone vliegen zonder een speciale vergunning van de provincie kan je een 500 tot wel 1000 euro boete opleveren. Dit geldt voor de gebieden het IJssel- en Markermeer en de Oostvaardersplassen. In 2016 werd een dronepiloot vrijgesproken voor het vliegen boven de Oostvaardersplassen. Hij wist namelijk niet dat hij zich in een natuurgebied bevond. Er was 250 euro boete voor hem geëist. 

Ik heb een heel artikel geschreven over drone boetes.

Drones met de minste kans op een boete:

DroneMerkPrijs
1.Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com
2.Syma X5HWSymaBekijk op Bol.com
3.DENVER DCW-380DENVERBekijk op Bol.com

Conclusie  

Je zult zowel rekening moeten houden met de beheerder als de provincie van het gebied. Je kunt het beste met beiden contact opnemen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je niet aan de regels te houden. Dit is natuurlijk wel op eigen risico. Mocht je dan aangesproken worden, dan zal je waarschijnlijk alleen weggestuurd worden. Dit hangt natuurlijk vooral van het gebied af. Ik zou gewoon je verstand gebruiken. Vlieg niet boven broedplaatsen van vogels en het liefst niet tijdens het broedseizoen. Ga alleen vliegen op plekken waar mensen mogen komen. Tot slot zou je wat hoger kunnen vliegen zodat niemand er last van heeft.  

Over de auteur

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.