Waar mag je drone vliegen?

Waar mag je drone vliegen? – No Fly Zones in Nederland

In Nederland is het alleen toegestaan om drone te vliegen in het vrije luchtruim. Dit is het deel dat de luchtverkeersleiding niet controleert. Het verandert echter continu. Sommige gebieden zijn permanent afgesloten, terwijl je op andere plekken tijdelijk niet mag vliegen. In gebieden waar het is toegestaan om te vliegen moet je op een aantal dingen letten. Zo is het niet toegestaan om te dicht in de buurt van mensenmenigten te vliegen. Verder is het niet toegestaan om de privacy van anderen te schenden. Zolang je je aan deze 3 punten houdt mag je gewoon drone vliegen.  

De meest voordelige drones met de minste regels:

Drones met de minste regelsMerkPrijs
Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Maar waar zijn nu die plekken waar je mag vliegen? Wanneer is er sprake van privacy inbreuk? Bovendien geldt er voor elke dronepiloot weer andere regels. In dit artikel krijg je alle mogelijke situaties uitgelegd. Verder geef ik je een beeld van eventuele boetes als je toch in die gebieden vliegt. Als je wil weten waar je mag vliegen met een drone, kun je beter kijken naar de gebieden waar je niet mag vliegen. Hier ga ik het in de eerste paragraaf over hebben.  

Waar mag je drone vliegen?

Gebieden waar je niet mag vliegen met een drone worden no-fly zones genoemd. Deze gebieden liggen verspreid over heel Nederland. Als jouw plek geen no-fly zone is, dan mag je er vliegen. De gebieden veranderen continu door de internationale regelgeving. Je mag natuurlijk niet vliegen boven vliegvelden, maar vergeet ook zeker de vliegroutes van de vliegtuigen niet. Op sommige plekken vliegen vliegtuigen laag. In dit geval moet er een tweede persoon bij zijn op om te letten of er geen luchtverkeer langskomt. Drones moeten voorrang geven aan alle luchtvaartuigen in de lucht. In sommige gebieden heb je een vergunning nodig. Dit geldt bijvoorbeeld voor natuurgebieden. Neem als voorbeeld het natuurgebied Natura-2000. Over het algemeen moet je de onderstaande gebieden vermijden, dan zit je sowieso goed:

  • Industrie- en havengebieden 
  • Wegen (tenzij ze tussen 30 en 60 km lang zijn) 
  • Spoorlijnen  
  • Waterwegen 
  • Kunstwerken  
  • In de buurt van hoogspanningskabels 
  • Grote bouwwerken  
  • Bruggen  
  • Minimaal 30 km afstand van luchthavens 
  • Gecontroleerd luchtruim (klasse C): dit is een gedeelte van het luchtruim die wordt gecontroleerd en geregeld door de luchtverkeersleiding. In het luchtruim rondom de onderstaande luchthavens mag niet worden gevlogen. Deze behoren tot klasse C: 
  • Schiphol 
  • Rotterdam 
  • Eelde 
  • Maastricht 
  • Leeuwarden
  • De Kooy 
  • Deelen 
  • Eindhoven 
  • Gilze-Rijen 
  • De Peel 
  • Twente 
  • Volkel 
  • Woensdrecht 

Er is ook een kaart beschikbaar waarop je de no-fly zones kunt zien. Deze no fly zone kaart is altijd helemaal up to date. Op de kaart zie je Nederland met een satellietkaart weergegeven. Ik ga je nu uitleggen hoe die kaart werkt. Als je inzoomt zie je dat sommige gebieden een kleur hebben. Elke kleur heeft weer zijn eigen betekenis. Klik op de kleur om de beschrijving die erbij hoort te zien. Hier kun je zien met welke reden het gebied is afgesloten. Dit kunnen militaire oefeningen zijn, maar ook een sport in de lucht. Ik leg hieronder de betekenis van de kleuren uit: 

Rode en donkerblauwe gebieden: zijn gereguleerde gebieden met een hoog risico en het gebruik van je drone is gevaarlijk en altijd verboden. Zorg dat je hier nooit opstijgt, want dan kun je in de problemen komen. Dit zijn meestal gebieden rondom een vliegveld.  

no fly zone kaart aeret.nl voor drones

Paarse en oranje gebieden: dit zijn gebieden met een verhoogd risico. Deze zones geven gebieden aan waar de bediening van je drone veiligheid, privacy of veiligheidsproblemen kan veroorzaken. De kans dat je andere luchtvaartuigen tegenkomt is hoog. In dit geval moet je ervoor zorgen dat er een tweede persoon met je meekijkt om het luchtverkeer in de gaten te houden. In sommige van deze gebieden krijg je een navigatiemelding als waarschuwing.  

Groene gebieden: beschermende natuurgebieden vallen in Nederland onder de naam ‘Natura 2000’. Vliegen in dit gebied is beperkt toegestaan. De regelgeving omtrent dit gebied is al voor een lange tijd niet duidelijk. Het beste is om contact op te nemen met de ‘voortouwnemer’ van het gebied. Elk Natura-2000 gebied heeft een voortouwnemer bij het opstellen van het beheerplan. Die persoon is het aanspreekpunt voor de buitenwereld. Meer informatie over Natura2000-gebieden. Op deze no-fly zone kaart vind je alle beschermde natuurgebieden in het groen. Ook hier zie je no-fly zones, maar die staan naar mijn mening een stuk minder duidelijk aangegeven.

Gele gebieden: de blauwe gebieden op de kaart geven je een waarschuwing voor een aankomende no-fly zone. Dit zijn gebieden die voor een beperkte tijd worden afgesloten. Dit is dus tijdelijk en duurt niet zolang. Als je erop klikt lees je in de beschrijving wanneer en hoelang het luchtruim wordt gesloten. Binnen deze tijden mag er niet met een drone gevlogen worden. 

Het is goed om te weten dat veel DJI-drones niet kunnen opstijgen in no-fly zones. De software in de drone herkent dit gebied als no-fly zone en kan dan niet vliegen. Hiermee probeert DJI te voorkomen dat er toch in deze gebieden wordt gevlogen. Ze noemen dit geofencing. En alhoewel je dit systeem vrij eenvoudig kunt omzeilen, houdt het toch een hoop mensen tegen. 

Hieronder zie je de beste drones met geofencing:

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Mag je met een drone boven iemand zijn tuin of huis vliegen? 

Je hebt gekeken wat de situatie in jouw gebied is. Is het geen no-fly zones, dan mag je er gewoon vliegen. Maar mag je dan ook meteen boven iemand zijn tuin of huis vliegen? Dit hangt af van 2 factoren. Hier komen weer 2 andere regels bij kijken. Ik heb het hier in de inleiding al even over gehad. Het is namelijk niet toegestaan om iemands privacy te verstoren, of om boven mensenmenigten te vliegen. Maar wanneer is er sprake van een privacy inbreuk? 

Er is sprake van een privacy inbreuk op het moment dat de inwoner het gevoel van privacy schending krijgt. Wanneer dit is hangt af van de inwoner. Op het moment dat de inwoner van het huis zich niet meer veilig voelt, is het een inbreuk in zijn/haar levenssfeer. In dit geval is het niet toegestaan om boven iemand zijn huis of boven iemand zijn tuin te vliegen. Voor jou als piloot is het moeilijk om hierachter te komen, maar zo zitten de regels nu eenmaal in elkaar. Ik zou woonwijken of bebouwing in zijn algemeen zo veel mogelijk vermijden, maar daar kom ik later nog op terug. 

Om privacy schending te voorkomen kun je ook een drone zonder camera kopen:

 Drones zonder cameraMerkPrijs
1.Beste koop: Gear2Play Infinity DroneGear2PlayBekijk op Bol.com
2.Hubsan Micro X4 H107LHubsanBekijk op Bol.com
3.Eachine H8 Mini Headless Mode EachineBekijk op Bol.com
4.Cheerson CX-10 MiniCheersonBekijk op Bol.com
5.Quad drone – Lange batterijduur QuadBekijk op Bol.com

Beste drones zonder camera >>

Ten tweede mag je niet boven mensenmenigten vliegen. In hoeverre dit niet mag hangt af van het gewicht van je drone. In Nederland is vanaf 31 december 2020 de Europese regelgeving ingevoerd. Dit betekent dat we drones in verschillende categorieën verdelen. Bijna alle drones voor consumenten zitten in de open categorie. Dit zijn drones tussen de 250 gram en 25 kg. Voor de open categorie geldt dat je niet boven mensenmenigten mag vliegen. Hoeveel afstand je hiervan moet houden hangt af van het gewicht. We kunnen de open categorie namelijk weer verdelen in: 

A1: (drones tussen 250-900 gram): helemaal niet in de buurt van mensen  
A2: (drones tussen 900 gram tot 4 kg): 30 meter afstand houden van mensen 
A3: (drones tussen 4-25 kg): 150 meter afstand houden van mensen en bebouwing 

Onder mensenmenigten wordt een groep mensen verstaan die groter is dan 12 personen. Deze definitie is niet altijd hetzelfde. Zo ziet de politie een mensenmenigte als 2 of meer personen. Als je toestemming hebt om boven iemand zijn huis of tuin te vliegen, dan mag dat natuurlijk altijd. Toch moet je rekening houden met eventuele bewoners eromheen.  

Mag iemand je drone neerhalen als diegene last heeft van je drone? Nee, het is niet toegestaan om schade toe te brengen aan andermans eigendom. Zowel de dronepiloot als de bewoner zit dan fout. De rechter bepaalt verder hoe het afloopt. Deze situatie heeft zich al eens eerder voorgedaan. De bewoner en de dronepiloot moesten toen beide de helft van de schade betalen (schade van de drone). Ik heb 2 aparte blogs geschreven over drone vliegen boven iemand zijn huis of tuin: 

Mag een drone boven mijn tuin vliegen? >> 
Mag een drone boven mijn huis vliegen? >> 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Waarom mag je niet overal met een drone vliegen? 

Er zijn veel situaties waarbij drones een gevaar kunnen vormen. Waarom zijn drones gevaarlijk? Ik zal er nu even kort op in gaan. In verband met de veiligheid zijn drones op sommige plekken verboden. Het zal niet/nauwelijks voorkomen dat gebieden worden afgesloten vanwege privacy inbreuk of overlast. Alhoewel drones in natuurgebieden vooral voor overlast zorgen. Toch is het niet helemaal duidelijk in welke natuurgebieden je wel en niet mag vliegen. Dit hangt echt van de provincie af. De enige overlast waarvoor drones zorgen is geluidsoverlast. Misschien dat het zicht voor sommige mensen wordt verpest, maar meer kan ik niet verzinnen. Zoveel drones vliegen er nu ook niet in de lucht.  

Het is een feit dat drones wel degelijk gevaarlijk kunnen zijn. Het meest voor de hand liggende gevaar zijn natuurlijk drones in de buurt van vliegvelden. Ze kunnen serieuze schade aanbrengen aan de vleugel of de motor van de drone. De kans dat een heel vliegtuig neerstort door een drone lijkt me vrij laag, maar de gevolgen zijn groot. Je moet er niet aan denken dat een drone dicht bij jouw vliegtuig of luchtballon vliegt. Een goede reden waarom het voor drones verboden is om dichtbij vliegvelden of laagvliegende gebieden op te stijgen.  

drone dichtbij vliegtuig in de lucht

Er is echter ook een minder voor de hand liggende reden. Steeds vaker gebruiken criminelen drones om pakketjes via de lucht te smokken. Zo is het in Nederland al een aantal keer voorgekomen dat pakketjes met drugs de gevangenis in werden gesmokkeld. Dit soort mensen trekken zich natuurlijk niets aan van deze no-fly zones, maar andere mensen wel. Als er telkens drones voorbijvliegen is het voor de gevangenis een stuk minder eenvoudig om alles in de gaten te houden. Het is daarom belangrijk geen drones in de buurt van gevangenissen op te stijgen. Mocht er dan toch eentje vliegen, dan zijn ze extra alert.  

Voorbeeld: bij de gevangenis de Schie in Rotterdam zijn er meerdere pakketjes onderschept. Ze probeerden een telefoon en een oplader via de lucht de gevangenis in te droppen. De overheid heeft als reactie smokkelnetten boven gevangenissen opgehangen.  

Ga je op reis met je drone? Hieronder zie je de beste drone accessoires die op reis van pas komen:

landingpad voor drone

Landingpad voor drone

Hierboven zie je landingpads. Ze zorgen voor een veilig oppervlak waarop elke drone kan landen en opstijgen.

Draagtas beschermhoes voor DJI Mini 2

Drone tassen

Hierboven zie je 2 verschillende drone tassen. Met deze tassen kun je je drone veilig en makkelijk vervoeren.

Een app die toont waar je niet mag vliegen met een drone 

Er zijn verschillende manieren hoe je de no-fly zones kunt checken. Geen van de manieren werken vlekkeloos, maar heel veel meer is er momenteel niet. Je kunt de no-fly zone kaart vinden in een app, maar ook gewoon op het internet. Dat laatste werkt het best. Ik ga het eerst hebben over 2 apps, daarna over 1 website. 

De GoDrone app is één van de apps die je laat zien waar je wel en niet mag vliegen met een drone. De reviews zijn niet denderend, maar je kunt er iets mee. Het is de mobiele versie van godrone.nl. De app werkt vrijwel hetzelfde als op de website, dus daar zit geen verschil in. In de app en op de website staat nog weleens: ‘Vraag aan je provincie en/of nationale wet of je hier mag vliegen’. Dat is natuurlijk best raar, want dat zouden ze jou moeten vertellen. Onduidelijk dus.  

Nog een voorbeeld van onduidelijkheid: in gebieden waar vliegtuigen laag vliegen is het bijvoorbeeld beperkt toegestaan om te vliegen. Maar wat is beperkt? Ze bedoelen hier waarschijnlijk dat er iemand mee moet kijken om het luchtverkeer in de gaten te houden, terwijl de ander de drone bestuurt. Dit soort dingen staan er alleen niet zo duidelijk bij. 

Verder hebben we de a.s.r. vlieg veilig-app. Hier zijn de recensies al wat beter, alleen de kaart is niet up to date. En aangezien er vaak nieuwe no-fly zones bij komen, is dit niet helemaal waterdicht. Bovendien zijn er tijdelijke no-fly zones die je hier niet op kunt zien. Dit kun je in de app: 

  • Overzichtelijke kaart met No Fly Zones 
  • Checklist voor geldende wet- en regelgeving 
  • Logboek om al je vluchten op te slaan 
  • Deel je vluchten op social media 

Wat zijn de drone boetes als je toch vliegt in gebieden waar dit niet mag? 

Alhoewel er vrijwel geen controles zijn op drone gebruik, kun je toch flink in de problemen komen als het misgaat. Een geldboete kan oplopen tot 7.800 euro. Ook kan je drone in beslag worden genomen. Ga je vaker in de fout? Dan heb je kans op een gevangenisstraf. Dit klinkt allemaal heel ernstig, maar komt vrijwel nooit voor. Mocht je het heel bont maken, dan gaat de politie er zeker weten achteraan.

Zo heeft een Nederlander met de DJI Phantom 2 een recordhoogte behaalt van 3.4 kilometer hoogte. Dit filmpje heeft hij vervolgens op YouTube geplaatst. De politie is hier meteen achteraan gegaan. Voor zover ik weet is de dader nooit gevonden. Mochten ze hem toch te pakken krijgen, dan kun je uitgaan van een boete van minimaal enkele duizenden euro’s. 

Ik hoef je niet uit te leggen waarom dit gevaarlijk is. Om je een idee te geven: 3.4 kilometer is ongeveer de vlieghoogte van grote passagiersvliegtuigen. Uiteindelijk is de vlucht goed afgelopen en is de drone alsnog veilig geland met 4%. Haal dit soort gekke fratsen gewoon niet uit. Een klein groepje verpest het voor de rest. Hetzelfde gebeurt met vuurwerk. Zolang iedereen zich aan de regels houdt, hoeft de wetgeving ook niet aangescherpt te worden. 

Wat betreft kleine conflicten is het niet duidelijk. Denk aan de situatie waarbij de bewoner de drone uit de lucht schiet. Beide zitten fout en moeten de schade van de drone vergoeden. Dat zal ongeveer een paar honderd euro per persoon zijn, maar dat hangt af van de prijs van de drone. Uiteindelijk verschilt de hoogte van de boete per situatie. Verder kijkt de justitie of je je drone hobbymatig of professioneel (commercieel inzet) hebt gebruikt. Heb je mensen in gevaar gebracht, dan heb je sowieso een probleem.  

Meer over drone boetes >>

Je kunt er ook voor kiezen om binnen te vliegen met je drone. Zolang je drone klein genoeg is en de ruimte groot genoeg, is dit een optie. Drone boetes hoef je in dit geval niet te verwachten. Hieronder zie je de beste drones voor binnen:

Drone voor binnenMerkPrijs
1.Beste koop: Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com
2.MikaMax Mini droneMikaMaxBekijk op Bol.com
3.Gear2Play JupiterGear2PlayBekijk op Bol.com
4.B-Joy Spinner B-JoyBekijk op Bol.com
5.Cheerson CX10SECheersonBekijk op Bol.com
6.DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Waar kun je het best vliegen?  

Je kunt het best vliegen in gebieden waar niemand er last van heeft. Er zijn meerdere nadelen aan het vliegen van een drone boven een woonwijk. In een wijk zit niet iedereen op een drone te wachten. Om klachten te voorkomen kun je het best een grasveldje of een weiland opzoeken. Verder is het verstandig om een open gebied op te zoeken, omdat hier de signalen een stuk minder sterk zijn. In een woonwijk heb je veel meer last van signalen, zoals WiFi-signalen. Deze signalen gaan het bereik van je drone enorm verslechteren. In een open gebied of een weiland zul je dus meteen merken dat je een stuk verder kunt vliegen. Meer hierover vind je hier:

Hoe ver kan een drone vliegen? >>
Hoe werkt een drone met WiFi? >> 

Uiteraard is de kans op een crash veel lager. In een woonwijk zijn er veel meer obstakels, zoals lantaarnpalen, bomen en daken. Zelf vlieg ik op een weiland 5 minuutjes verderop. Ik merk dat ik het een stuk fijner vind om in alle rust te vliegen, zonder langsrijdende auto’s of andere afleiding. Uiteindelijk is het helemaal aan jezelf. In principe kun je overal vliegen, zolang je je aan de no-fly zones houdt, de afstand tot mensenmenigten en rekening houdt met de privacy. 

Soms moet je een eindje reizen om op een goede drone plek te komen. Hieronder zie je de beste drone accessoires voor tijdens het reizen:

landingpad voor drone

Landingpad voor drone

Hierboven zie je landingpads. Ze zorgen voor een veilig oppervlak waarop elke drone kan landen en opstijgen.

Draagtas beschermhoes voor DJI Mini 2

Drone tassen

Hierboven zie je 2 verschillende drone tassen. Met deze tassen kun je je drone veilig en makkelijk vervoeren.

Drone bereik vergroten >>

Algemene drone regels 

Er komen echter meer regels bij kijken dan alleen gebieden waar je niet mag vliegen met een drone. Deze regels zijn net zo belangrijk: 

  • Een drone voor consumenten mag niet zwaarder zijn dan 25 kilogram. Voor een drone zwaarder dan 25 kilogram moet je en vergunning hebben.  
  • Je moet de drone altijd in zicht kunnen houden. Ook mag je niet verder dan 500 meter vliegen. 
  • Je mag niet hoger dan 120 meter boven grond en water vliegen. 
  • Je mag niet vliegen met een drone in het donker.
  • Drones moeten altijd voorrang geven aan andere luchtvaartuigen, zoals vliegtuigen, helikopters, zweeftoestellen en luchtballonnen. Let hier vooral op in gebieden met laagvliegend luchtverkeer. Dit zijn de gele zones op de no-fly zonekaarten. Zodra je een ander luchtvaartuig ziet moet je de drone meteen landen. Blijf uit de buurt van ongelukken, zodat er eventueel een traumahelikopter kan landen. 
  • Je mag voor privégebruik luchtopnames maken met een drone. Als je anderen in het openbaar filmt moet je ze voor toestemming vragen. Het is dus niet toegestaan om iemand in het geheim te filmen.  

Conclusie  

Nu lijkt het alsof je helemaal niets mag met een drone. Alhoewel drone regels continu veranderen, zijn ze inderdaad best wel streng. Zeker als je kijkt naar alle no-fly zones in Nederland. De nieuwe Europese regelgeving die in Nederland wordt ingevoerd zorgt voor minder beperkingen. Ze zijn er dus niet op gericht om steeds meer te verbieden. In plaats daarvan moet je aan steeds meer voorwaarden voldoen. Zolang je je aan deze voorwaarden houdt heb je in principe evenveel mogelijkheden.  

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.