Apps die laten zien waar je mag vliegen met een drone

Apps die laten zien waar je mag vliegen met een drone

Het is niet toegestaan om overal te vliegen met een drone. Dit worden no-fly zones genoemd. Ze liggen verspreid over heel Nederland. Deze no-fly zones kunnen echter veranderen. Zo zijn er ook gebieden waar je tijdelijk niet mag vliegen. Een dynamische kaart is hier van belang. Je zult een kaart moeten hebben die regelmatig wordt geüpdate. Het is wel zo handig om dit snel te kunnen checken. Dit is waarom er apps zijn gemaakt. Geen van deze apps zijn perfect en helemaal duidelijk, maar het is alles wat er tot nu toe is. Meer heb ik niet voor je kunnen vinden. 

Hieronder zie je de beste drones die gebruik maken van geofencing*:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com

*drones met geofencing kunnen niet opstijgen in gebieden waar ze niet mogen vliegen. Vliegen in deze gebieden is voor drones van het merk DJI niet mogelijk.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Waar mag je drone vliegen? >>

GoDrone app  

De app richt zich specifiek op dronepiloten in Nederland. Het is gelanceerd door Luchtverkeersleiding Nederland (LNVL). Het is een app die laat zien waar je mag vliegen met een drone. Er is echter veel kritiek. Zo vinden mensen de informatie verwarrend, de app traag en de locatie functie niet goed werken. Veel verschillende kaartlagen worden over elkaar heen weergegeven. Daarom is het soms niet duidelijk wat precies de situatie is in het gebied. Verder is de snelheid van de app niet optimaal. Zo duurt het lang om de kaart in en uit te zoomen. Je kunt het downloaden voor zowel Android als iOS. 

Apps die laten zien waar je mag vliegen met een drone

En dan maar hopen dat de app helemaal up to date is. Het blijkt dat ze soms nog weleens achterlopen met de informatie. Zo staan tijdelijke no-fly zones nog niet aangegeven op de kaart. Het lijkt erop dat de app te snel is gelanceerd. Een woordvoerder van (LNVL) zegt dat dit ook nog slechts een basisversie is. Ik zet een paar reviews op een rijtje: 

Op zich een goed initiatief, maar hier moet nog wel veel aan gebeuren. Ik verwacht van een app van de overheid, volledige duidelijkheid die geen discussie meer toe laat. Maar niet als ik op het gebied bij de Ginkelse Heide bij Ede klik “De voorschriften voor dronevluchten verschillen van land tot land. Daarom is dit gebied ter informatie opgenomen. Controleer zelf of je geplande dronevlucht volgens de lokale, provinciale en/of nationale wet- en regelgeving is toegestaan of dat er restricties gelden.”. Neeeee, dat moet deze app mij vertellen! ”

Dit kan en moet beter. Ik kan geen enkel excuus bedenken voor de kwaliteit van deze app. Bijzonder onnauwkeurig en daardoor totaal onbruikbaar. Een goed app met eerlijke informatie over maximale vlieghoogte zou erg welkom zijn en helpt misschien bij een echte controle. Nederland volplakken met gebieden ‘hoog risico’ is makkelijk maar geen oplossing voor de toekomst. Van een officiële instantie verwacht ik meer.” 

Met al deze minpunten, waarom zou je de app dan downloaden? Er zijn nu eenmaal niet zoveel andere opties. Er is ook een website van deze app beschikbaar. Je loopt hier tegen dezelfde problemen aan, maar je kunt altijd een kijkje nemen.

Zoek je meer handige drone apps? Bekijk dan deze blog. >>

Naast handige apps zijn er ook een hoop handige drone accessoires. Hieronder zie je een paar voorbeelden van handige drone accessoires die zeker van pas komen:

landingpad voor drone

Landingpad voor drone

Hierboven zie je landingpads. Ze zorgen voor een veilig oppervlak waarop elke drone kan landen en opstijgen.

Draagtas beschermhoes voor DJI Mini 2

Drone tassen

Hierboven zie je 2 verschillende drone tassen. Met deze tassen kun je je drone veilig en makkelijk vervoeren.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

a.s.r vlieg veilig app 

Verzekeraar a.s.r heeft in 2017 een app gelanceerd. Precies hetzelfde concept als de GoDrone app. Ook a.s.r wil zorgen dat het luchtruim veiliger wordt. Hij is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Alle regels van het recreatief vliegen zijn terug te vinden in de app. Verder is er nog een checklist waar je je aan kunt houden voordat je gaat vliegen. De app is voor iedereen gemaakt, dus niet alleen voor de klanten van a.s.r. Er is voor de rest niets gekoppeld aan de verzekeringsmaatschappij.  

a.s.r vlieg veilig app no-fly zones

Om de app te gebruiken moet je eerst een account aanmaken in de app voordat je kunt inloggen. Verder houdt de app een getimed logboek bij. Zo kun je achteraf zien waar, wanneer en hoelang je hebt gevlogen. Je kunt ook nog je foto’s, video’s en je vluchtgeschiedenis delen via de app op social media. Alle mogelijkheden nog even op een rijtje: 

  • Overzichtelijke kaart met No Fly Zones 
  • Checklist voor geldende wet- en regelgeving 
  • Logboek om al je vluchten op te slaan 
  • Deel je vluchten op social media 
  • Vlieg veilig en verantwoord met je drone 

De informatie is zoveel mogelijk in lijn met de Regeling Modelvliegen, Luchtvaartwet, de verschillende beleidsregels, provinciale verordeningen, enz. Ze doen helemaal niets met je gegevens, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.  

  • Ze slaan geen persoonlijke data op 
  • Ze volgen je niet 
  • Ze kunnen je app op geen enkele wijze koppelen aan je premie of verzekering bij a.s.r. 

De beoordelingen van deze app zien er al iets beter uit, maar zijn nog niet perfect. Zo klagen veel mensen dat de app niet 100% up to date is. Dit zou betekenen dat sommige informatie is verouderd. De informatie is daarom niet helemaal te vertrouwen. Hieronder zie je een paar recensies waar dit ook uit blijkt:  

Handige app, foutieve gegevens. De app zelf is erg handig, echter is de kaart niet actueel. Een “nieuwe” no-fly zone staat er nog steeds niet in terwijl deze al meer dan een maand actief is. Tevens mis ik de Natura2000 gebieden. Bij de helihaven in Zwolle wordt weergegeven dat je er mag vliegen met toestemming. Dit is ook een no-fly zone.” 

Fijne app reageert ook lekker vlot en heeft een handige checklist incl log. Jammer dat de kaart niet up-to-date is anders was het 5 sterren geweest.” 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Buitenlandse apps 

De apps die hierboven staan genoemd zijn gemaakt door Nederlandse ontwikkelaars. Er zijn ook een hoop buitenlandse apps gemaakt die gegevens vrijgeven over no-fly zones in Nederland. Ook daar kun je een kijkje nemen. Of de informatie in deze apps heel betrouwbaar is, dat weet ik niet. Grote kans dat ze er toch erg naast zitten. De apps richten zich op veel landen in de wereld. Handig voor als je met je drone op vakantie gaat. Ook in jouw vakantieland zijn no-fly zones. Hieronder staan een paar van die apps: 

AirHub app: deze app biedt veel meer dan de lokale regelgeving en de no-fly zones. Hij brengt alle tools samen die je als dronepiloot nodig hebt voor je vluchtplanning. Voor alle functionaliteiten kun je naar de app zelf gaan. Zeker weten een goede optie als dronepiloot, maar of de regelgeving ook betrouwbaar is weet ik niet. Ik weet bijna zeker dat de twee bovenste apps op dit gebied betrouwbaarder zijn. 

AirMap app: je kunt de regelgeving omtrent drones vinden van 20 landen, waaronder Canada, Duitsland, Japan, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ook deze app heeft veel functies, maar minder dan de AirHub app.  

Guardian app: deze app is puur bedoelt voor het aangeven van de no-fly zones. Je hebt dus geen extra toevoegingen. 

Drones die gebruikt worden met de beste apps:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com

Websites die no-fly zones aangeven 

Naast apps zijn er ook nog een aantal websites die de no-fly zones weergeven. De meest betrouwbare is aeret.kaartviewer.nl. Verder kun je godrone.nl gebruiken. Dit is de websiteversie van de GoDrone app. Persoonlijk vind ik aeret net iets duidelijker en nauwkeuriger. Hier is helaas geen app van beschikbaar. Voor de meest duidelijke en relevante informatie kun je dus beter geen app gebruiken. Op beide websites zie je Nederland verdeeld in verschillende zones. Let erop dat veel gebieden tijdelijk zijn afgesloten voor drones. Daardoor lijkt het al snel dat je nergens mag vliegen. Kijk dan in de beschrijving van het gebied en lees wanneer het gebied is afgesloten.  

Verder zijn er gebieden waar je absoluut nooit mag vliegen. Dit zijn vaak gebieden rondom vliegvelden (CTR-gebieden). Dan zijn er ook nog gebieden met een verhoogd risico. Je kunt te maken krijgen met ander laagvliegend verkeer waarvoor je moet oppassen. Als dronepiloot moet je altijd voorrang geven aan andere luchtvaartuigen. Tot slot zijn er beschermde natuurgebieden. Deze gebieden worden ook wel Natura2000 gebieden genoemd. De regelgeving omtrent deze gebieden is al voor een lange tijd vrij onduidelijk. Meer info over drones in Natura2000 gebieden >>

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Drone zones app 

Je hebt kunnen merken dat drone apps veel meer functionaliteiten kunnen hebben. Niet alleen geven ze je de regels van een bepaalt gebied, ook kunnen ze een hoop data van je vluchten verzamelen. Toch bestaat er ook een app die je de mooiste drone locaties geeft. Deze locaties zijn gevonden door andere dronepiloten die de locatie op de app hebben gemarkeerd.  

Mooie drone locaties in Nederland >>

Je kunt ook zelf locaties markeren, zodat je andere kunt helpen bij het vinden van plekken. Soms staat er een beschrijving of een afbeelding bij die de dronepiloten zelf hebben toegevoegd. Deze informatie wordt echter niet gecheckt. Je weet dus niet of de bijbehorende beschrijving en afbeelding daadwerkelijk kloppen. De app is beschikbaar voor iOS en Android. 

Voor meer handige drone apps kun je hier terecht. >> 

Over de auteur

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.