Apps die laten zien waar je mag vliegen met een drone

Apps die laten zien waar je mag vliegen met een drone

Met een interactieve no-fly zone kaart kan je snel zien waar je wel en niet mag vliegen met een drone. In dit artikel lees je wat de beste apps zijn die aangeven waar je wel en niet mag vliegen.

GoDrone app  

De app richt zich specifiek op dronepiloten in Nederland en is gelanceerd door Luchtverkeersleiding Nederland (LNVL). Het is een app die laat zien waar je mag vliegen met een drone, maar er is wel kritiek op de app. Zo vinden mensen de informatie verwarrend, de app traag en de locatie functie niet goed werken.

Veel verschillende kaartlagen worden over elkaar weergegeven, waardoor het soms niet duidelijk is wat precies de situatie is in het betreffende gebied. Verder is de snelheid van de app niet optimaal en duurt het te lang om de kaart in en uit te zoomen. Je kunt het downloaden voor zowel Android als iOS. 

GoDrone app waar mag je vliegen

En dan maar hopen dat de app helemaal up to date is. Het blijkt dat ze soms nog weleens achterlopen met de informatie. Zo staan tijdelijke no-fly zones nog niet aangegeven op de kaart. Het lijkt erop dat de app te snel is gelanceerd en een woordvoerder van (LNVL) zegt dat dit ook nog slechts een basisversie is.

Een voorbeeld van een gebruikersreview:

Met al deze minpunten, waarom zou je de app dan downloaden? Er zijn nu eenmaal niet zoveel andere opties. Er is ook een website van deze app beschikbaar die beter werkt, maar ook deze is niet vlekkeloos.

a.s.r vlieg veilig app 

Verzekeraar a.s.r heeft in 2017 een app gelanceerd. Precies hetzelfde concept als de GoDrone app. Ook a.s.r wil zorgen dat het luchtruim veiliger wordt en heeft daarom een app beschikbaar gesteld voor zowel Android als iOS. Alle regels van het recreatief vliegen zijn terug te vinden in de app.

Verder is er nog een checklist waaraan je je kan houden voordat je gaat vliegen. De app is voor iedereen gemaakt, dus niet alleen voor de klanten van a.s.r. Er is voor de rest niets gekoppeld aan de verzekeringsmaatschappij.  

a.s.r vlieg veilig app no-fly zones

Om de app te gebruiken moet je eerst een account aanmaken in de app zodat je kan inloggen. Verder houdt de app een getimed logboek bij, waardoor je achteraf kan zien waar, wanneer en hoelang je hebt gevlogen. Je kunt ook nog je foto’s, video’s en je vluchtgeschiedenis delen via de app op social media. Alle mogelijkheden nog even op een rijtje: 

  • Overzichtelijke kaart met No Fly Zones 
  • Checklist voor geldende wet- en regelgeving 
  • Logboek om al je vluchten op te slaan 
  • Deel je vluchten op social media 
  • Vlieg veilig en verantwoord met je drone 

De informatie is zoveel mogelijk in lijn met de Regeling Modelvliegen, Luchtvaartwet, de verschillende beleidsregels, provinciale verordeningen, enz. Ze doen helemaal niets met je gegevens, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Enkele punten omtrent privacy:

  • Ze slaan geen persoonlijke data op 
  • Ze volgen je niet 
  • Ze kunnen je app op geen enkele wijze koppelen aan je premie of verzekering bij a.s.r. 

De beoordelingen van deze app zien er al iets beter uit, maar zijn nog niet perfect. Zo klagen veel mensen dat de app niet 100% up to date is. Dit zou betekenen dat sommige informatie is verouderd. De informatie is daarom niet helemaal te vertrouwen en dat blijkt ook uit een paar recensies.

Buitenlandse no-fly zone apps 

De apps die hierboven staan genoemd zijn gemaakt door Nederlandse ontwikkelaars. Er zijn ook een hoop buitenlandse apps gemaakt die gegevens vrijgeven over no-fly zones in Nederland. Ook daar kan je een kijkje nemen. Of de informatie in deze apps heel betrouwbaar is, dat is nog maar de vraag. Grote kans dat ze er toch erg naast zitten.

De apps richten zich op veel landen in de wereld en dat is handig als je met je drone op vakantie gaat. Ook in jouw vakantieland zijn no-fly zones. Hieronder staan een paar van deze apps.

AirHub app

Deze app biedt veel meer dan de lokale regelgeving en de no-fly zones. Het brengt alle tools samen die je als dronepiloot nodig hebt voor je vluchtplanning. Voor alle functionaliteiten kan je naar de app zelf gaan. Zeker weten een goede optie als dronepiloot, maar of de regelgeving ook betrouwbaar is weet ik niet. Ik weet vrijwel zeker dat de twee bovenste apps op dit gebied betrouwbaarder zijn. 

AirMap app

Je kunt de regelgeving omtrent drones vinden van 20 landen, waaronder Canada, Duitsland, Japan, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ook deze app heeft veel functies, maar minder dan de AirHub app.  

Guardian app

Deze app is puur bedoelt voor het aangeven van de no-fly zones. Je hebt dus geen extra toevoegingen. 

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Websites die no-fly zones aangeven 

Naast apps zijn er ook nog een aantal websites die de no-fly zones weergeven. De meest betrouwbare is aeret.kaartviewer.nl, maar ook godrone.nl is een goede optie. Dit is de websiteversie van de GoDrone app die eerder dit artikel is besproken.

Persoonlijk vind ik aeret net iets duidelijker en nauwkeuriger, maar hier is helaas geen mobiele app van beschikbaar. Voor de duidelijkste en meest relevante informatie kan je dus beter geen app gebruiken. Op beide websites zie je Nederland verdeeld in verschillende zones.

Let erop dat veel gebieden tijdelijk zijn afgesloten voor drones, waardoor het al snel lijkt dat je nergens mag vliegen. Kijk dan in de beschrijving van het gebied en lees wanneer het gebied is afgesloten.  

Verder zijn er gebieden waar je absoluut nooit mag vliegen. Dit zijn vaak gebieden rondom vliegvelden (CTR-gebieden). Dan zijn er ook nog gebieden met een verhoogd risico waar je bijvoorbeeld te maken krijgt met ander laagvliegend verkeer. Als dronepiloot moet je altijd voorrang geven aan andere luchtvaartuigen.

Tot slot zijn er beschermde natuurgebieden. Deze gebieden worden ook wel Natura2000 gebieden genoemd. De regelgeving in deze gebieden hangt af van het lokale beleid.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.