De 8 beste GRATIS drone apps

De 8 beste GRATIS drone apps – Handige apps voor drones

Apps maken het makkelijker en leuker om met een drone te vliegen. Hieronder bespreek ik de beste drone apps die beschikbaar zijn voor zowel Android als iOS. Behalve de Golden Hour app zijn ze allemaal gratis. Ik richt me vooral op drones van het merk DJI.  

1. DJI-app 

Voor elke drone gebruik je weer een andere app. Alhoewel drones van het merk DJI veelal de DJI Fly app gebruiken, geldt dit niet voor alle modellen.

Het is daarom belangrijk om even na te gaan welke app jouw drone gebruikt. Op de site van DJI kan je zien welke apps er zijn, maar hieronder zet ik de belangrijkste DJI-apps onder elkaar: 

 • DJI Fly: dit is een app die door de meeste DJI drones wordt gebruikt.
 • DJI GO 4: deze app wordt voornamelijk gebruikt door de oudere modellen en de Phantom serie.
 • DJI GO: dit is een wat oudere app. Ze werken voor de oudere modellen van DJI, zoals de Phantom 3 series en Matrice series. 

De juiste app gebruiken is essentieel als je wil vliegen met een DJI-drone. Alle informatie die je tijdens het vliegen nodig hebt vind je in de app.

De app werkt als een interface waarmee je kan communiceren met de drone. Dit maakt het onder andere mogelijk om de software van je drone te upgraden. Op deze manier worden niet alleen bugs of andere problemen verholpen, ook kan je gebruik maken van alle mogelijkheden die de drone te bieden heeft.

Bekijk eerst of je telefoon de app ondersteunt, wat je kan je vinden op de site van DJI.   

Er is vaak veel meer mogelijk met de DJI-apps dan je denkt. Zo zit er een kleine Flight Simulator in de app verwerkt die het vliegen met een drone nabootst. Verder is er veel informatie over je vlucht terug te vinden in het flight log. 

De DJI apps maken dus een hele hoop mogelijk. Het is niet raar om juist vanwege deze apps/software drones van het merk DJI te kopen.

2. GoDrone app 

Deze app is puur gericht op de regelgeving. In Nederland zijn er gebieden waar je niet mag vliegen met een drone, ook wel no-fly zones genoemd.

Er zijn diverse websites waarop je deze no-fly zones kan zien, maar er zijn ook 2 Nederlandse apps van gemaakt. Om te beginnen met de Godrone app. Hier is ook een website van gemaakt, genaamd Godrone.nl.

beste GRATIS drone apps

De app is verre van perfect, maar het is de beste no-fly zone app die vandaag de dag beschikbaar is. Heel veel meer is er op dit moment nu eenmaal niet.

Er zijn wel apps gemaakt door het buitenland, maar die zijn onnauwkeurig en niet gericht op Nederland. Gebieden waar tijdelijk niet gevlogen mag worden staan niet goed aangegeven op de kaart.

3. a.s.r vlieg veilig app 

De a.s.r vlieg veilig app heeft hetzelfde doel als de Godrone app. De app werkt prima, maar het probleem is dat het niet vaak genoeg wordt bijgewerkt. De tijdelijke no-fly zones zijn op die manier niet zichtbaar. Voor de rest werkt het, maar daardoor is de informatie niet betrouwbaar en dus eigenlijk zinloos.  

Dit zijn de enige 2 Nederlandse no-fly zone apps die momenteel zijn gemaakt. Maar wat kan je dan het beste gebruiken om een goed overzicht te krijgen van alle no-fly zones? Voor de meest duidelijke en betrouwbare kaart kan je ook naar aeret.kaartviewer.nl gaan, ook al is hier geen mobiele app van beschikbaar.

4. Pix4Dcapture 

Dit is een app die voor veel verschillende drones gebruikt kan worden. Je geeft met software je drone als het ware een upgrade. Met deze app genereer je 2D- en 3D- gegevens door middel van luchtfoto’s. Ze noemen dit drone mapping.

De fotogrammetrie van de software gebruikt de foto’s om informatie te winnen. Je kan van tevoren een route inplannen via de app die vervolgens automatisch wordt afgelegd door de drone.

Op die manier worden dit soort 2D- en 3D-modellen gecreëerd. Als je hier nog nooit van hebt gehoord kan dit allemaal wat onduidelijk klinken. Bekijk dan de video hieronder voor meer informatie.  

Vanaf 0:30 is te zien hoe je een bepaald gebied selecteert. Van dit gebied kan de drone vervolgens een 2D- of 3D-model maken. Iets verder daarna zie je hoe de drone de geselecteerde route volgt.

De app is helemaal gratis te downloaden en is leuk om eens te proberen voor als je alle andere functies op je drone al hebt uitgeprobeerd. Het geeft je meteen een kijkje in een andere wereld van drones. Je kunt te app gebruiken voor de onderstaande drones. De nieuwe modellen worden of zijn al toegevoegd.  

 • Phantom 4 Pro v2.0 
 • Phantom 4 Pro 
 • Phantom 4 
 • Mavic 3
 • Mavic 3 Multispectral
 • Mavic 3 Enterprise
 • Mavic 2 Pro 
 • Mavic Pro 
 • Mavic Air 
 • Matrice 200 
 • Matrice 210 
 • Matrice 210 RTK 
 • Inspire 2 
 • Inspire 1 (Pro) 
 • Phantom 3 Professional 
 • Phantom 3 Advanced 
 • Phantom 3 Standard 
 • Matrice 100 
 • Spark 

5. Find My drone app 

Het kan voorkomen dat je je drone bent kwijtgeraakt als gevolg van een crash, maar wat nu? Er bestaan apps die je kunnen helpen bij het zoeken van je drone en het is handig om deze apps van tevoren te installeren. Zo weet je zeker dat je de drone terugvindt mocht je deze in de toekomst verliezen.

Met een drone van DJI heb je geluk. Er zit dan al een ingebouwde Find-My-Drone functie in. Deze kan je vinden als je rechtsboven in de app op het icoontje tikt.  

Die luxe hebben niet alle drones. Het kan daarom helpen om hier een aparte app voor te installeren. De Find My drone app is een optie, maar die is alleen beschikbaar voor iOS. Voor Android heb ik ook nog de LostMyDrone app gevonden.

6. Golden Hour (betaalde app) 

Dan hebben we ook nog een app bedoelt voor betere drone foto’s en video’s. Met de Golden Hour wordt de zonsondergang en zonsopgang bedoelt. Dit is het moment waarop je de mooiste luchtopnames kunt maken.

De golden hour duurt een uurtje, maar is niet altijd even goed zichtbaar door de wolken. Ook de tijd waarop de golden hour plaatsvindt verschilt gedurende het jaar.

Hier komt de Golden Hour app om de hoek kijken. De app meet precies op welk tijdstip de Golden Hour voorkomt en in welke richting de zon opkomt.

Eén nadeel: het is een betaalde app. Voor iOS gebruik je een andere app dan voor Android, maar beide apps komen op hetzelfde neer. Voor Android heb ik een goede versie gevonden die gratis is.

7. Tesla Magnetic Field Recorder 

Om een drone te besturen heb je vrijwel altijd een controller nodig. Deze controller zendt vervolgens een signaal uit naar de drone, maar dit is niet het enige signaal in de lucht. Andere signalen kunnen de verbinding tussen jou en de drone verstoren.

Door storende signalen kan je een stuk minder ver vliegen of verlies je de controle. Een veelvoorkomende reden waarom mensen hun drone verliezen of niet terug kunnen vinden.  

Het is daarom belangrijk om de signalen in je omgeving goed in de gaten te houden. Zo vlieg ik bewust niet boven een woonwijk, omdat ik dan een stuk meer last heb van storende signalen. De vele wifi-signalen in een gebied kunnen het signaal met je drone verstoren.

De Tesla Magnetic Field Recorder meet hoe sterk de signalen in jouw omgeving zijn. Hier kun je je vlieg locatie vervolgens op aanpassen. Ik kan je alvast verklappen dat het vliegen op een weiland een stuk beter is dan midden in een dorp/stad. Voor Android kun je de ‘Ultimate EMF Detector’ app gebruiken.

8. Buienradar/Weeronline 

Tja, wel zo handig.. Je moet immers het weer goed in de gaten houden. Kan je drone bijvoorbeeld tegen regen, mist of sneeuw? Gaat hij meteen kapot na een regenbuitje? En houd ook rekening met de wind die roet in het eten kan gooien. Niet elke drone kan even goed tegen hoge windsnelheden.

9. UAV Forecast 

Ook deze app geeft je de weersomstandigheden, maar het is een weer app puur gericht op drones. Dit betekent dat de app aangeeft of het veilig is om op dat moment te vliegen.

Het is geen Nederlandse app, dus ik weet niet hoe betrouwbaar de informatie daadwerkelijk is in Nederland. Het advies zal wel kloppen, maar de weersverwachtingen hoeven niet heel nauwkeurig te zijn. Daarvoor kan je het beste Weeronline of Buienradar gebruiken.  

Van deze app heb ik ook de website-versie gevonden. Je kunt alle weersverwachtingen zien, maar ook of het veilig is om te vliegen. Zo wordt op sommige momenten op de dag aangeraden om niet te vliegen.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.