verrekijker op tafel zonsondergang zwart

Hoe vind je je drone terug nadat je hem bent verloren?

Je bent je drone verloren, en je kunt hem niet meer terugvinden? Een van de grootste nachtmerries voor dronepiloten. Je drone is op de een of andere manier gecrasht of de verbinding is verbroken. Lijkt me al vervelend genoeg, maar als je hem ook niet terug kunt vinden is dat al helemaal een drama. In dit artikel leg ik je uit wat de oorzaken hiervan zijn en hoe je het kunt voorkomen/oplossen. Ik ga het hebben over zowel speelgoeddrones als de wat duurdere drones. 

Haast met het zoeken van je drone? Dit is hoe je een drone terugvindt:

 1. Find My Drone in de DJI app
 2. Maak foto’s van de omgeving voordat je het signaal helemaal kwijt bent
 3. Zorg dat je de controller aanhoudt
 4. Houd via de app bij hoever je drone van je vandaan is
 5. Bekijk de route die je drone heeft gevlogen in de DJI-app
 6. Let op de lichten van de drone
 7. Let op het geluid dat de drone maakt als hij is gecrasht

Mocht je dit probleem vaker hebben, overweeg dan eventueel om een drone verzekering af te sluiten. Voor drones van het merk DJI is er een speciale verzekering:

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Oorzaken van het verliezen van een drone 

Je moet eerst weten hoe je je drone hebt verloren, voordat we kunnen kijken hoe je hem terug kan vinden. Er zijn een aantal manieren waarop je je drone kunt verliezen: 

 1. Is de connectie tussen de drone en de live videoverbinding verbroken? Denk goed na in welke richting de drone vloog. Waren er grote gebouwen of een woonwijk die de connectie tussen jou en de drone verstoorden? Als er een groot gebouw tussen jou en de drone zit, dan kan het zijn dat de verbinding is verbroken.  
 1. Kreeg je te maken met een storing? Op sommige momenten wordt de verbinding met de drone op wat voor reden dan ook verstoord door een ander signaal. Probeer in dit geval in de DJI-app te kijken waar de drone voor het laatst is gesignaleerd. Als je denkt dat het een error was, dan kan er iets mis zijn met de drone. In dat geval moet je de vluchtgegevens doorsturen naar de fabrikant. Deze vluchtgegevens kun je ook vinden in de app. DJI GO 4 > Flight Records
DJI GO 4 app Flight Records
 1. Vloog je met de drone over/in/onder moeilijk bereikbare gebieden? Als je je drone in gebieden vliegt waar je niet kunt komen, dan kun je de drone moeilijk terugvinden. Het is pijnlijk, maar het kan gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het vliegen over water. Als je drone in het water belandt, dan is het vrijwel altijd einde oefening. Tenzij je een waterdichte drone hebt natuurlijk. Krijgt je drone te maken met water, lees dan over waterschade bij drones.

Een drone verlies je sneller bij slechte weersomstandigheden. Denk aan regen en mist. Bekijk voor meer informatie over deze situaties naar de volgende blog: kan een drone tegen regen (en mist)? >>

Uiteindelijk kan deze situatie worden voorkomen door een goede drone aan te schaffen. Speegloeddrones zijn nu eenmaal een stuk kleiner en de kans dat ze zoekraken is veel kleiner. Daar komt bij dat ze een stuk sneller crashen en ergens belanden waar ze niet horen. Met een kwalitatief goed drone ben je al een heel eind. Hieronder zie je de beste drones onder elkaar:

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe vind je je drone terug? 

Veel drones beschikken over een GPS-tracker. Met deze GPS-tracker kun je precies zien waar de drone heeft gevlogen en waar je hem bent kwijtgeraakt. Dit geldt echter alleen voor de drones die wat duurder zijn. Je zult dan aan drones moeten denken van minimaal een paar honderd euro, bijvoorbeeld de drones van DJI. DJI app > rechtsboven > Find My Drone. De speelgoeddrones of race drones beschikken dus meestal niet over zo’n GPS-tracker. In dat geval raad ik je aan om zo’n tracker te bestellen. Deze zet je eenvoudig op je drone zodat je hem nooit meer hoeft te verliezen. 

Speelgoeddrones en race drones zijn niet zo duur. Het is daarom maar de vraag of een GPS-tracker het ook daadwerkelijk waard is. GPS-trackers kunnen namelijk best duur zijn. De ene GPS-tracker heeft weer andere functies dan de ander. De Trackimo kun je bijvoorbeeld gebruiken met een app. Anderen hebben weer en connectie die werkt met Google Maps. Ze zijn iets duurder, maar zijn een stuk nauwkeuriger dan andere GPS-trackers. 

Wat als je drone geen GPS-tracker heeft? De bovenstaande manier is veruit de beste en eenvoudigste manier om je drone terug te vinden. Maar in veel gevallen heb je deze luxe niet. Er zijn een paar belangrijke dingen die je altijd kunt doen. 

Maak opnames van de omgeving: op het moment dat de live videoverbinding met de drone verslechtert, weet je dat de verbinding met de drone kan uitvallen. Neem op dat moment zo snel mogelijk een foto van de omgeving. Het liefst een foto recht naar beneden of iets verder naar boven. Mocht de verbinding met de drone verbroken zijn, dan heb je altijd nog één of twee foto’s. Op die manier kun je nog een beetje zien waar de drone is (geweest). Het enige nadeel is dat dit alleen geldt voor drones met een camera. 

Zorg dat je je controller aanhoudt: veel mensen hebben de neiging om de controller juist uit te zetten. De controller is telkens op zoek naar verbinding met de drone. Zelfs als je live videoverbinding is verbroken, kan de controller nog verbinding maken. Veel drone controllers beschikken over een RTH-knop. Als je op deze knop drukt, gaat de drone automatisch naar het punt waar die is opgestegen. Dus ook al is je live videoverbinding verbroken, de controller kan alsnog reageren op de RTH-knop. En natuurlijk, als de batterij van je drone of controller leeg is, dan heeft dit geen zin. Maar een beetje batterij in de drone is al genoeg. Maar hoelang houdt een drone batterij het vol?

DJI Mavic 2 Pro controller ReturnToHome knop

Let goed op de afstand tussen de drone en de controller: in de app van de drone kun je zien hoever de drone van je af is. Als de verbinding van de drone is verbroken, vliegen de meeste drones automatisch naar het opstijgpunt. En zoals ik net al zei, kun je eventueel ook op de RTH-knop drukken. Als de afstand van de drone niet veranderd, dan blijft je drone op één plek. De kans is dan groot dat je drone ergens vastzit of beschadigd is.  

DJI GO 4 app live videoverbinding afstanden hoogte

Bekijk de DJI app: als je de drone bestuurt met de DJI GO app of de DJI GO 4 app, dan kun je precies zien welke route je drone heeft gevlogen. DJI GO app > linksboven of DJI GO 4 app > rechtsboven > Flight Records. Sterker nog, je kunt zien wanneer, hoe hoog en hoever de drone heeft gevlogen. Op deze manier is het vrij eenvoudig om na te gaan waar je hem bent verloren.  

Let op de lichten en het geluid van de drone: de meeste drones beschikken over lichten. Wanneer de drone in een verkeerde positie ligt, een ‘crash position’, zullen de lichten automatisch gaan knipperen. De meeste drones zullen knipperen met rood licht. Daarnaast kun je letten op het geluid van de drone. In veel drones zit een alarm die in dit soort situaties afgaat. Maar je kunt ook de propellers een klein beetje laten draaien. Ondanks dat drones steeds minder geluid maken, maken ze nog steeds een herrie.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe zorg je ervoor dat je je drone niet verliest? 

Zorg ervoor dat je een home point hebt ingesteld. Bij de DJI-drones is het belangrijk dat je even wacht voordat je opstijgt. De drone heeft dan de tijd een home point te zetten. Hierdoor weet de drone waar hij heen moet vliegen als je de verbinding met de drone verliest. Als de home point is ingesteld, krijg je hier een melding van in de app. Tip: zorg ervoor dat je minimaal een satellietsignaal van 4 hebt, zodat de drone genoeg satellietsignaal heeft om automatisch terug te keren. Het kan ook helpen om van tevoren te kijken hoe ver je drone kan vliegen.

Eerder heb ik het al gehad over mogelijke signalen die het signaal tussen jou een de drone kunnen verstoren. Je GPS is minimaal 4, maar die bepaald alleen de locatie. Het kompas van je drone moet vrij zijn van storende signalen. Op die manier beschikt de drone over zijn oriëntatie. De DJI apps waarschuwen je als het signaal te sterk is. Daarnaast kun je in de DJI-app zien hoeveel storingen er precies zijn: algemeen > Kompas. Als je in huis de drone verbindt met je controller, zal je deze waarschuwing krijgen. Dit komt omdat het wifi-signaal zo sterk is.  

KompaserrorDJIGO42

Zorg dat je je drone altijd in zicht hebt. Simpele tip, maar zo hoef je je drone nooit kwijt te raken. Sterker nog, het is verplicht om in Nederland je drone in zicht te houden. Dat is de reden waarom je niet in het donker mag vliegen. Zonder je drone in zicht te houden zul je enkel door de live videoverbinding de drone kunnen besturen. De live videoverbinding is echter niet zo’n betrouwbare manier van vliegen. Je ziet vrij weinig door zo’n schermpje en het kan daardoor snel fout gaan.  

Download de Find My Drone app. Het is een gratis app voor IOS die jouw drone kan opsporen. De app laat zien waar je drone zich bevindt, om je er vervolgens naartoe te brengen. De app geeft aan hoeveel batterij de drone nog over heeft en geeft de status van de drone weer. Ook geeft de app de coördinaten van de drone waarop hij het laatst is gesignaleerd. En zo kan ik nog even doorgaan over wat deze app je kan bieden. Zeker een aanrader dus! De allerbelangrijkste app die je moet downloaden is natuurlijk de DJI-app. Dit geldt echter alleen voor de DJI-drones. 

Find My Drone app IOS Menu scherm
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Koop een GPS-tracker. Ik had het hier net al even over. Veel drones worden meegeleverd met een GPS-tracker. Neem als voorbeeld de bekende DJI-drones. Maar stel dat je je DJI-drone bent verloren, omdat de batterij leeg was. De ingebouwde GPS-tracker werkt dan ook niet meer. Door er een GPS-tracker apart bij te kopen, weet je zeker dat je hem kunt gebruiken. Maar laten we eerlijk zijn, hoe vaak stort je drone neer vanwege 0% batterij. Inderdaad, niet vaak. Weet je van jezelf dat je de drone altijd op tijd land, dan is zo’n extra GPS-tracker denk ik niet interessant. Maar mocht je drone niet over een ingebouwde GPS-tracker beschikken, of ben je altijd geneigd om die laatste % batterij op te maken? Dan kan dit zeker een aanrader zijn. 

Hieronder zie je de GPS-trackers die van pas kunnen komen:

Tot slot heb ik nog vier kleine punten: 

 • Zorg dat de lichten van je drone werken voordat je gaat vliegen 
 • Blijf de eerste 30 sec gewoon even op dezelfde plek in de lucht vliegen, zodat je zeker weet dat er niets met de drone aan de hand is. 
 • Zorg dat je een rustig plekje opzoekt, zodat je geen storingen krijgt van bijvoorbeeld wifi-signalen. 
 • Mocht je echt bang zijn dat je je drone kwijtraakt, dan kun je de DJI Care Refresh aanschaffen. Dit betekent dat je drone is verzekerd tegen: 
dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Scroll naar boven