verrekijker op tafel zonsondergang zwart

Hoe vind je je drone terug? – Drone kwijt

Je bent je drone verloren en je kunt hem niet meer terugvinden? Je drone is op de een of andere manier gecrasht of de verbinding is verbroken. In dit artikel leg ik je uit wat de oorzaken hiervan zijn en hoe je het kunt voorkomen/oplossen. Ik ga het hebben over zowel speelgoeddrones als de wat duurdere drones. 

Dit is wat je moet doen als je je drone kwijt bent:

 1. Find My Drone in de DJI app
 2. Maak foto’s van de omgeving voordat je het signaal verliest
 3. Zorg dat je de controller aanhoudt
 4. Houd via de app bij hoever je drone van je vandaan is
 5. Bekijk de route die je drone heeft gevlogen in de DJI-app
 6. Let op het licht en het geluid van de drone na de crash

Hoe vind je je drone terug? 

Er zijn een aantal manieren waarop je een drone terug kan vinden. Hieronder bespreek ik elke methode in meer detail.

Gebruik de Find-My-Drone functie

Je kan een drone terugvinden met de ingebouwde Find-My-Drone functie die drones van het merk DJI gebruiken. Hiermee kan je de exacte locatie van je drone achterhalen. Open de DJI app, ga naar je profiel en selecteer de ‘Find My Drone’ optie.

Er verschijnt een map waarop je kan zien waar jij bent, waar de drone voor het laatst verbinding had en waar de drone zich nu bevindt.

Klik vervolgens om de routeplanner te starten. Je zal naar de drone geleid worden door bijvoorbeeld en routeplanner als Google Maps te gebruiken. Het is zelf mogelijk om via de DJI app de drone te laten piepen en knipperen, zodat je de drone eerder vindt.

find my drone functie dji fly app
find my drone map

Maak opnames van de omgeving

Op het moment dat de live videoverbinding met de drone verslechtert weet je dat de verbinding met de drone kan uitvallen. Neem op dat moment zo snel mogelijk een foto van de omgeving. Het liefst een foto recht naar beneden of iets verder naar boven.

Mocht de verbinding met de drone verbroken zijn, dan heb je altijd nog één of twee foto’s. Op die manier kan je nog een beetje zien waar de drone is (geweest). Het enige nadeel is dat dit alleen geldt voor drones met een camera. 

Zorg dat je je controller aanhoudt

Veel mensen hebben de neiging om de controller juist uit te zetten. De controller is telkens op zoek naar verbinding met de drone. Zelfs als je live videoverbinding is verbroken is de verbinding tussen je drone en controller nog in stand.

Veel drone controllers beschikken over een RTH-knop. Als je op deze knop drukt gaat de drone automatisch naar het punt waar je bent opgestegen. Dus ook al is je live videoverbinding verbroken, de controller kan alsnog reageren op de RTH-knop. En natuurlijk, als de batterij van je drone of controller leeg is heeft dit geen zin. Maar een beetje batterij in de drone is al genoeg. 

DJI Mavic 2 Pro controller ReturnToHome knop

Houd via de app bij hoever je drone van je vandaan is

In de app van de drone kan je zien hoever de drone van je af is. Als de verbinding van de drone is verbroken vliegen de meeste drones automatisch naar het opstijgpunt. En zoals ik net al zei kan je ook zelf op de RTH-knop drukken.

Als de RTH-functie wordt ingeschakeld is het een kwestie van wachten voordat de afstand tussen jou en de drone kleiner wordt. De verbinding met het live videobeeld wordt vanzelf hersteld en ingeschakeld.

Krijg je het live videobeeld niet te zien en blijft de verbinding verbroken, dan is de kans aanwezig dat je drone ergens vastzit of is gecrasht.

De afbeelding hieronder laat zien hoe het eruitziet als de verbinding van het live videobeeld tussen je controller en drone is verbroken.

DJI GO 4 app live videoverbinding afstanden hoogte

Bekijk de DJI app

Als je de drone bestuurt met de DJI GO, DJI Fly of de DJI GO 4 app, dan kan je precies zien welke route je drone heeft gevlogen. Na elke vlucht wordt er namelijk vluchtinformatie opgeslagen in je flight records.

DJI GO app > linksboven of DJI GO 4 app > rechtsboven > Flight Records. Sterker nog, je kunt zien wanneer, hoe hoog en hoever de drone heeft gevlogen. Op deze manier is het vrij eenvoudig om na te gaan waar je hem bent verloren.  

DJI app flight logs records

Let op de lichten en het geluid van de drone

De meeste drones beschikken over lichten. Wanneer de drone in een verkeerde positie ligt (een ‘crash position’) zullen de lichten automatisch rood gaan knipperen. Daarnaast kun je letten op het geluid van de drone.

In veel drones zit een alarm die in dit soort situaties afgaat. Maar je kan ook de propellers een klein beetje laten draaien om geluid te produceren.

Raadpleeg Facebook

Ook op social media helpen mensen elkaar om verloren drones weer op te zoeken. Op Facebook is er een speciale groep gemaakt waar dronepiloten elkaar op de hoogte kunnen houden van vermiste drones.

Door lid te worden van de facebookgroep is er misschien een mogelijkheid dat je drone wordt teruggevonden. Mogelijk hebben zij meer tips voor het terugvinden van je drone.

Waardoor raak je een drone kwijt?

Je moet eerst weten hoe je je drone hebt verloren voordat we kunnen kijken hoe je hem terug kan vinden. Er zijn een aantal manieren waarop je je drone kunt verliezen: 

 1. Is de connectie tussen de drone en de live videoverbinding verbroken? Denk goed na in welke richting de drone vloog. Waren er grote gebouwen of een woonwijk die de connectie tussen jou en de drone hebben verstoord? Als er een groot gebouw tussen jou en de drone zit, dan kan het zijn dat de verbinding is verbroken.  
 1. Kreeg je te maken met een storing? Op sommige momenten wordt de verbinding met de drone op wat voor reden dan ook verstoord door een ander signaal. Probeer in dit geval in de DJI-app te kijken waar de drone voor het laatst is gesignaleerd.

  Als je denkt dat het een error was, dan kan er iets mis zijn met de drone zelf. In dat geval moet je de vluchtgegevens doorsturen naar de fabrikant. Deze vluchtgegevens kun je ook vinden in de app: DJI GO 4 > Flight Records. 
DJI GO 4 app Flight Records
 1. Vloog je met de drone over/in/onder moeilijk bereikbare gebieden? Als je in gebieden vliegt waar je niet/nauwelijks kan komen, dan kun je de drone moeilijk terugvinden. Het is pijnlijk, maar het kan gebeuren.

  Denk aan het vliegen over water. Als je drone in het water belandt is het vrijwel altijd einde oefening. Tenzij je een waterdichte drone hebt natuurlijk. Krijgt je drone te maken met water, lees dan over waterschade bij drones.

Uiteindelijk kan deze situatie worden voorkomen door een goede drone aan te schaffen. Speelgoeddrones zijn nu eenmaal een stuk kleiner en de kans dat ze zoekraken is veel groter. Daar komt bij dat ze een stuk sneller crashen en ergens belanden waar ze niet horen.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe voorkom je dat je een drone kwijtraakt?

Voorkomen is beter dan genezen, dat is een ding dat zeker is. Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die voorkomen dat je je drone niet meer terug kan vinden.

Home Point instellen

Zorg ervoor dat je een home point hebt ingesteld. Bij de DJI-drones is het belangrijk dat je even wacht voordat je opstijgt. De drone heeft dan de tijd een home point in te stellen. Hierdoor weet de drone waar hij heen moet vliegen als je de verbinding met de drone verliest.

Als het home point is ingesteld krijg je hier een melding van in de app. Tip: zorg ervoor dat je minimaal een satellietsignaal van 4 hebt, zodat de drone genoeg satellietsignaal heeft om automatisch terug te keren. Het kan ook helpen om van tevoren te kijken hoe ver je drone kan vliegen.

Kompas controleren

Eerder heb ik het al gehad over mogelijke signalen die het signaal tussen jou een de drone kunnen verstoren. Je GPS is minimaal 4, maar die bepaalt alleen de locatie. Ook het kompas van je drone moet vrij zijn van storende signalen. Op die manier beschikt de drone over voldoende oriëntatie.

De DJI apps waarschuwen je als het signaal te sterk is. Daarnaast kun je in de DJI-app zien hoeveel storingen er precies zijn: algemeen > Kompas. Dit kan je zien als je je drone in huis met je controller probeert te verbinden. De app zal al snel waarschuwen voor de zwakke verbinding die wordt veroorzaakt door storende wifi-signalen.

Kompas error DJI GO 4

Drone in zicht houden

Zorg dat je je drone altijd in zicht hebt. Simpele tip, maar zo hoef je je drone nooit kwijt te raken. Sterker nog, het is verplicht om in Nederland je drone in zicht te houden en dat is de reden waarom je niet in het donker mag vliegen.

Als je je drone niet in het zicht houdt bestuur je de drone enkel door naar de live videoverbinding te kijken. De live videoverbinding is echter niet zo’n betrouwbare manier van vliegen. Je ziet vrij weinig door zo’n schermpje en het kan daardoor snel fout gaan.  

Find My Drone app gebruiken

Download de Find My Drone app. Het is een gratis app voor IOS die jouw drone kan opsporen. De app laat zien waar je drone zich bevindt om je er vervolgens naartoe te leiden. De app geeft aan hoeveel batterij de drone nog over heeft en geeft de status van de drone weer.

Ook geeft de app de coördinaten van de drone waarop hij het laatst is gesignaleerd. En zo kan ik nog even doorgaan over wat deze app je te bieden heeft. Zeker een aanrader dus! De allerbelangrijkste app die je moet downloaden is natuurlijk de DJI-app. Dit geldt echter alleen voor de DJI-drones. 

find my drone functie dji fly app
find my drone map

GPS-tracker kopen

Koop een GPS-tracker. Ik had het hier net al even over. Veel drones beschikken al over een ingebouwde GPS-tracker, zoals de bekende DJI-drones. Maar stel dat je je DJI-drone bent verloren omdat de batterij leeg was. De ingebouwde GPS-tracker werkt dan ook niet meer.

Mocht je drone niet over een ingebouwde GPS-tracker beschikken of ben je geneigd om die laatste % batterij op te maken? Dan kan dit zeker een aanrader zijn. 

Calex Smart Tag

Calex Smart Tag

Hang deze Tracker aan je drone om de locatie van je drone exact te volgen. De Tracker is compatibel met de Apple Zoek Mijn app en weegt slechts 26 gram.

Tot slot heb ik nog 4 kleine punten: 

 • Zorg dat de lichten van je drone werken voordat je gaat vliegen.
 • Blijf de eerste 30 sec gewoon even op dezelfde plek in de lucht vliegen, zodat je zeker weet dat er niets met de drone aan de hand is. 
 • Zorg dat je een rustig plekje opzoekt zodat je geen storingen krijgt van bijvoorbeeld wifi-signalen. 
 • Mocht je echt bang zijn dat je je drone kwijtraakt, dan kun je de DJI Care Refresh aanschaffen.
dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

 • Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
 • Bij waterschade krijg je een nieuw product 
 • Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Scroll naar boven