Je bent je drone verloren en je kunt hem niet meer terugvinden? Je drone is op de een of andere manier gecrasht of de verbinding is verbroken. In dit artikel leg ik je uit wat de oorzaken hiervan zijn en hoe je het kunt voorkomen/oplossen. Ik ga het hebben over zowel speelgoeddrones als de wat duurdere drones.
Haast met het zoeken van je drone? Dit is hoe je een drone terugvindt:
- Find My Drone in de DJI app
- Maak foto’s van de omgeving voordat je het signaal helemaal kwijt bent
- Zorg dat je de controller aanhoudt
- Houd via de app bij hoever je drone van je vandaan is
- Bekijk de route die je drone heeft gevlogen in de DJI-app
- Let op de lichten van de drone
- Let op het geluid dat de drone maakt als hij is gecrasht
Mocht je dit probleem vaker hebben, overweeg dan eventueel om een drone verzekering af te sluiten. Voor drones van het merk DJI is er een speciale verzekering genaamd DJI Care Refresh.
DJI Care Refresh drone verzekering
– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar
– Bij waterschade krijg je een nieuw product
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing
Inhoudsopgave
Hoe vind je je drone terug?
Veel drones beschikken over een ingebouwde GPS-tracker. Met deze GPS-tracker kan je precies zien waar de drone heeft gevlogen en waar je ‘m bent kwijtgeraakt. Dit geldt echter alleen voor de drones die wat duurder zijn.
Je zult dan aan drones moeten denken van minimaal een paar honderd euro, zoals die van het merk DJI. In de app van DJI kan je de Find My Drone functie gebruiken waarmee je de exacte locatie kan achterhalen: DJI app > rechtsboven > Find My Drone.
De speelgoeddrones of race drones beschikken dus meestal niet over zo’n GPS-tracker. In dat geval raad ik je aan om een losse tracker te bestellen. Deze hang je eenvoudig aan je drone zodat je hem nooit meer hoeft te verliezen.
Hang deze Tracker aan je drone om de locatie van je drone exact te volgen. De Tracker is compatibel met de Apple Zoek Mijn app en weegt slechts 26 gram.
Speelgoeddrones en race drones zijn niet zo duur. Het is daarom maar de vraag of een GPS-tracker het ook daadwerkelijk waard is. Alhoewel de bovenstaande GPS-tracker betaalbaar is, kunnen ze best duur zijn.
Niet alle GPS-trackers hebben dezelfde functies en sommige kan je gebruiken met een eigen app. Anderen hebben weer en connectie die werkt met Google Maps. Ze zijn iets duurder, maar ook een stuk nauwkeuriger dan andere GPS-trackers.
Maak opnames van de omgeving
Op het moment dat de live videoverbinding met de drone verslechtert weet je dat de verbinding met de drone kan uitvallen. Neem op dat moment zo snel mogelijk een foto van de omgeving. Het liefst een foto recht naar beneden of iets verder naar boven.
Mocht de verbinding met de drone verbroken zijn, dan heb je altijd nog één of twee foto’s. Op die manier kan je nog een beetje zien waar de drone is (geweest). Het enige nadeel is dat dit alleen geldt voor drones met een camera.
Zorg dat je je controller aanhoudt
Veel mensen hebben de neiging om de controller juist uit te zetten. De controller is telkens op zoek naar verbinding met de drone. Zelfs als je live videoverbinding is verbroken is de verbinding tussen je drone en controller nog in stand.
Veel drone controllers beschikken over een RTH-knop. Als je op deze knop drukt gaat de drone automatisch naar het punt waar je bent opgestegen. Dus ook al is je live videoverbinding verbroken, de controller kan alsnog reageren op de RTH-knop. En natuurlijk, als de batterij van je drone of controller leeg is heeft dit geen zin. Maar een beetje batterij in de drone is al genoeg.

Let goed op de afstand tussen de drone en de controller
In de app van de drone kan je zien hoever de drone van je af is. Als de verbinding van de drone is verbroken vliegen de meeste drones automatisch naar het opstijgpunt. En zoals ik net al zei kan je ook zelf op de RTH-knop drukken.
Als de RTH-functie wordt ingeschakeld is het een kwestie van wachten voordat de afstand tussen jou en de drone kleiner wordt. De verbinding met het live videobeeld wordt vanzelf hersteld en ingeschakeld.
Krijg je het live videobeeld niet te zien en blijft de verbinding verbroken, dan is de kans aanwezig dat je drone ergens vastzit of is gecrasht.
De afbeelding hieronder laat zien hoe het eruitziet als de verbinding van het live videobeeld tussen je controller en drone is verbroken.

Bekijk de DJI app
Als je de drone bestuurt met de DJI GO app, DJI Fly app of de DJI GO 4 app, dan kan je precies zien welke route je drone heeft gevlogen.
DJI GO app > linksboven of DJI GO 4 app > rechtsboven > Flight Records. Sterker nog, je kunt zien wanneer, hoe hoog en hoever de drone heeft gevlogen. Op deze manier is het vrij eenvoudig om na te gaan waar je hem bent verloren.

Let op de lichten en het geluid van de drone
De meeste drones beschikken over lichten. Wanneer de drone in een verkeerde positie ligt (een ‘crash position’) zullen de lichten automatisch rood gaan knipperen. Daarnaast kun je letten op het geluid van de drone.
In veel drones zit een alarm die in dit soort situaties afgaat. Maar je kan ook de propellers een klein beetje laten draaien om geluid te produceren.
Oorzaken van het verliezen van een drone
Je moet eerst weten hoe je je drone hebt verloren voordat we kunnen kijken hoe je hem terug kan vinden. Er zijn een aantal manieren waarop je je drone kunt verliezen:
- Is de connectie tussen de drone en de live videoverbinding verbroken? Denk goed na in welke richting de drone vloog. Waren er grote gebouwen of een woonwijk die de connectie tussen jou en de drone hebben verstoord? Als er een groot gebouw tussen jou en de drone zit, dan kan het zijn dat de verbinding is verbroken.
- Kreeg je te maken met een storing? Op sommige momenten wordt de verbinding met de drone op wat voor reden dan ook verstoord door een ander signaal. Probeer in dit geval in de DJI-app te kijken waar de drone voor het laatst is gesignaleerd.
Als je denkt dat het een error was, dan kan er iets mis zijn met de drone zelf. In dat geval moet je de vluchtgegevens doorsturen naar de fabrikant. Deze vluchtgegevens kun je ook vinden in de app: DJI GO 4 > Flight Records.

- Vloog je met de drone over/in/onder moeilijk bereikbare gebieden? Als je in gebieden vliegt waar je niet/nauwelijks kan komen, dan kun je de drone moeilijk terugvinden. Het is pijnlijk, maar het kan gebeuren.
Denk aan het vliegen over water. Als je drone in het water belandt is het vrijwel altijd einde oefening. Tenzij je een waterdichte drone hebt natuurlijk. Krijgt je drone te maken met water, lees dan over waterschade bij drones.
Uiteindelijk kan deze situatie worden voorkomen door een goede drone aan te schaffen. Speelgoeddrones zijn nu eenmaal een stuk kleiner en de kans dat ze zoekraken is veel groter. Daar komt bij dat ze een stuk sneller crashen en ergens belanden waar ze niet horen. Hieronder zie je de beste drones onder elkaar:
Hoe voorkom je dat je je drone verliest?
Voorkomen is beter dan genezen, dat is een ding dat zeker is. Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die voorkomen dat je je drone niet meer terug kan vinden.
Home Point instellen
Zorg ervoor dat je een home point hebt ingesteld. Bij de DJI-drones is het belangrijk dat je even wacht voordat je opstijgt. De drone heeft dan de tijd een home point in te stellen. Hierdoor weet de drone waar hij heen moet vliegen als je de verbinding met de drone verliest.
Als het home point is ingesteld krijg je hier een melding van in de app. Tip: zorg ervoor dat je minimaal een satellietsignaal van 4 hebt, zodat de drone genoeg satellietsignaal heeft om automatisch terug te keren. Het kan ook helpen om van tevoren te kijken hoe ver je drone kan vliegen.
Kompas controleren
Eerder heb ik het al gehad over mogelijke signalen die het signaal tussen jou een de drone kunnen verstoren. Je GPS is minimaal 4, maar die bepaalt alleen de locatie. Ook het kompas van je drone moet vrij zijn van storende signalen. Op die manier beschikt de drone over voldoende oriëntatie.
De DJI apps waarschuwen je als het signaal te sterk is. Daarnaast kun je in de DJI-app zien hoeveel storingen er precies zijn: algemeen > Kompas. Dit kan je zien als je je drone in huis met je controller probeert te verbinden. De app zal al snel waarschuwen voor de zwakke verbinding die wordt veroorzaakt door storende wifi-signalen.

Drone in zicht houden
Zorg dat je je drone altijd in zicht hebt. Simpele tip, maar zo hoef je je drone nooit kwijt te raken. Sterker nog, het is verplicht om in Nederland je drone in zicht te houden en dat is de reden waarom je niet in het donker mag vliegen.
Als je je drone niet in het zicht houdt bestuur je de drone enkel door naar de live videoverbinding te kijken. De live videoverbinding is echter niet zo’n betrouwbare manier van vliegen. Je ziet vrij weinig door zo’n schermpje en het kan daardoor snel fout gaan.
Find My Drone app gebruiken
Download de Find My Drone app. Het is een gratis app voor IOS die jouw drone kan opsporen. De app laat zien waar je drone zich bevindt om je er vervolgens naartoe te leiden. De app geeft aan hoeveel batterij de drone nog over heeft en geeft de status van de drone weer.
Ook geeft de app de coördinaten van de drone waarop hij het laatst is gesignaleerd. En zo kan ik nog even doorgaan over wat deze app je te bieden heeft. Zeker een aanrader dus! De allerbelangrijkste app die je moet downloaden is natuurlijk de DJI-app. Dit geldt echter alleen voor de DJI-drones.

GPS-tracker kopen
Koop een GPS-tracker. Ik had het hier net al even over. Veel drones beschikken al over een ingebouwde GPS-tracker, zoals de bekende DJI-drones. Maar stel dat je je DJI-drone bent verloren omdat de batterij leeg was. De ingebouwde GPS-tracker werkt dan ook niet meer.
Door er een GPS-tracker apart bij te kopen weet je zeker dat je hem kunt gebruiken. Maar laten we eerlijk zijn, hoe vaak stort je drone neer vanwege 0% batterij. Inderdaad, niet vaak. Weet je van jezelf dat je de drone altijd op tijd land, dan is zo’n extra GPS-tracker naar mijn inzien niet interessant.
Mocht je drone niet over een ingebouwde GPS-tracker beschikken of ben je geneigd om die laatste % batterij op te maken? Dan kan dit zeker een aanrader zijn.
Hieronder zie je een GPS-tracker die goed van pas kan komen:
Hang deze Tracker aan je drone om de locatie van je drone exact te volgen. De Tracker is compatibel met de Apple Zoek Mijn app en weegt slechts 26 gram.
Tot slot heb ik nog 4 kleine punten:
- Zorg dat de lichten van je drone werken voordat je gaat vliegen.
- Blijf de eerste 30 sec gewoon even op dezelfde plek in de lucht vliegen, zodat je zeker weet dat er niets met de drone aan de hand is.
- Zorg dat je een rustig plekje opzoekt zodat je geen storingen krijgt van bijvoorbeeld wifi-signalen.
- Mocht je echt bang zijn dat je je drone kwijtraakt, dan kun je de DJI Care Refresh aanschaffen.
DJI Care Refresh drone verzekering
– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar
– Bij waterschade krijg je een nieuw product
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.