roze zandloper glas op tafel krant

Hoelang kan een drone vliegen? – Verhoog je vliegtijd

Een drone kan ongeveer tussen de 15 en 35 minuten vliegen. Dit geldt voor hobbydrones die worden verkocht aan het grote publiek. Dit zijn veruit de populairste drones in de wereld. Ik heb het dus niet over speelgoeddrones of militaire drones, deze vliegtijden lopen veel verder uiteen. Militaire drones kunnen wel tot 24 uur vliegen, terwijl speelgoeddrones de 4 minuten niet halen. In dit artikel richt in me vooral op de populairste drones tot en met 2000 euro. 

Hieronder zie je de 3 beste drones uit 3 verschillende prijsklasses die lang kunnen vliegen:

DroneMerkPrijs
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com >>
SG907 SmartSG907Bekijk op Bol.com >>
DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com >>
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Vliegtijd van een drone 

Je wilt misschien weten hoever een drone kan vliegen, of hoe hoog een drone kan vliegen. Toch vragen veel mensen zich af: hoelang kan een drone vliegen? Toen ik mijn eerste drone kocht, viel het me al meteen op hoe kort de vliegtijd van de gemiddelde drone is. Zeker als je wat verder rijdt om mooie luchtfoto’s te maken, wil je wel een tijdje kunnen vliegen. Zoals ik net al zei, kunnen sommige drones maar 5 minuten vliegen, terwijl andere drones de 30 minuten halen. Waarom zo’n groot verschil? Waar hangt dat vanaf en hoe kan ik mijn vliegtijd verbeteren? Ik zal eerst beginnen door de consumentendrones te verdelen in drie groepen: 

  • Beginner drones: 5-15 minuten 
  • Middengroep drones: 15-20 minuten 
  • De top van de drones: 20-35 minuten 

Meer verschillende soorten drones >>

Als we het over drones voor beginners hebben, dan hebben we het over speelgoeddrones. Deze drones zijn relatief gezien erg goedkoop en hebben een korte vliegtijd met weinig bereik. Je kunt er wel ontzettend veel lol uit halen. Ze zijn moeilijk te besturen en gaan een stuk sneller kapot, maar het is echt een uitdaging om mee te vliegen. Als we het over een drone hebben die tussen de 5 en 10 minuten kan vliegen, dan zullen deze drones ongeveer tussen de 25 en 150 euro kosten. 

Hieronder zie je voorbeelden van drones in de 3 verschillende prijscategorieën. Over de andere 2 prijscategorieën ga ik het nu hebben.

De ‘middengroep drones’ zijn duurder en kunnen een stuk langer in de lucht blijven. Deze groep valt eigenlijk nog onder de speelgoeddrones, maar zijn gewoon de duurdere versie. Je moet denken aan een prijs van 100 tot 400 euro. 

In de groep ’top van de drones’ worden de meeste drones verkocht. Vanaf deze groep kunnen we de drones pas echt een ‘drone’ noemen. De kwaliteit is meestal goed met een lange vliegtijd en bereik. Als je begint met vliegen zou ik eerst beginnen met een ‘beginner drone’ of een ‘middengroep drone. Later zou ik zeker upgraden naar betere drones, omdat dit een hele andere ervaring is. Je kunt gewoon een stuk meer met deze drones. Je moet denken aan een prijs van minimaal 400 tot ongeveer 2000 euro.

Later in dit artikel laat ik je zien wat de beste drones zijn in elke prijsklasse. Je kunt de drones dan goed met elkaar vergelijken. Zo krijg je een veel beter beeld over wat je krijgt voor welke prijs

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Factoren die meespelen bij het bepalen van de vliegtijd van een drone 

Hoelang een drone in de lucht blijft, hangt af van het vermogen van de drone. Hoe hoger het vermogen, hoe langer de drone in de lucht kan blijven. In de loop van de tijd zijn er veel technologische ontwikkelingen op dit gebied. Hieronder kun je zien op wat voor soort energie drones kunnen vliegen. Veel van deze energiebronnen worden nog getest en worden dus nog niet in de praktijk toegepast. 

  • Hybride brandstof elektrische motoren 
  • Dieselvermogen 
  • Zonne-energie 
  • Aangesloten op de grond 
  • Verbrandingsmotor 
     
  • Batterij: veel van de bovenstaande opties kunnen de 30 minuten vliegtijd makkelijk halen. Deze zijn echter niet beschikbaar voor het grote publiek. De meeste drones beschikken over zogeheten lithium batterijen. Hoe beter je batterij, hoe langer de drone kan vliegen. Zo simpel is het. Maar een hele sterke batterij, die tegelijkertijd heel zwaar is, werkt tegenstrijdig. Hoe meer gewicht aan de drone, hoe korter de vliegtijd. Je wilt dus een zo sterk en licht mogelijke batterij. Lithium is het lichtste materiaal en wordt hiervoor dus gebruikt. Je kunt het herkennen aan de afkorting ‘LI’ op je batterij.  

Hoelang een batterij het volhoudt als je hem oplaadt, hangt af van het volgende: 

  • Type batterij (bijvoorbeeld een lithium batterij) 
  • De capaciteit van de batterij 
  • Diep ontladingsvermogen van de batterij: hoe verder hij kan ontladen, hoe langer je kan vliegen 
  • De hoeveelheid stroom die de drone gebruikt 

Een nieuwe batterij presteert altijd beter dan een oude batterij. Denk maar aan de batterij die in je telefoon zit. Later in dit artikel geef ik je tips hoe je dit tegen kunt gaan. Op die manier kun je de vliegtijd al een stuk verbeteren. Meer over het onderhouden van drone batterijen >>

Hieronder zie je accu’s van verschillende drones. Een nieuwe batterij gaat langer mee dan een oude al gebruikte batterij. Ook kun je met meerdere batterijen natuurlijk langer vliegen.

  1. Gewicht van de drone: de propellers moeten meer moeite doen om de drone in de lucht te houden als je drone zwaarder is. Als je propellers meer moeite moeten doen, verbruiken ze meer energie en gaat je batterij sneller leeg. Een zware drone beschikt over een sterke en zware batterij, terwijl een lichte drone over een lichtere en zwakkere batterij beschikt. 
  1. Propeller en het motortype: propellers met een groter oppervlak en invalshoek zijn energiezuiniger en laten de drone langer vliegen. Drones met de meeste vliegtijd hebben hun propellers gemaakt met aandacht voor die twee aspecten. 
    Een motor met meer power kan sneller vliegen, maar verbruikt meer energie. Hierdoor is de batterij van je drone sneller leeg. Dit is waarom racedrones zo ontzettend snel zijn, maar ook heel snel leeg gaan.  
drone propeller dji mini 2 optimized

Drone propellers

Niet alleen de drones zelf, maar ook propellers worden door de jaren heen verbeterd. Zo leveren de nieuwste propellers meer vermogen en is het geluid wat eraf komt luid. Hierdoor verbruikt de drone minder energie en maakt de drone minder lawaai. Zorg dat je de juiste bijbehorende propellers koopt. De propellers van hiernaast zijn bedoelt voor de DJI Mini 2.

  1. Modus waarin je vliegt: de manier waarop je vliegt heeft ook invloed op de uiteindelijke vliegtijd. Wanneer je op één plek stil blijft vliegen in de lucht, verbruik je de minste energie. Wanneer je in Sport mode vliegt (een speciale modus voor sommige drones waardoor ze sneller kunnen vliegen) zorgt natuurlijk voor meer batterijverbruik. Je vliegt een stuk ruiger en veel agressiever en dat kost de batterij meer energie.  
  1. Weersomstandigheden: wanneer je een drone koopt, zal de vliegtijd die bij de drone staat hoger zijn dan in de praktijk. De vliegtijd die bij de beschrijving staat zijn in de meest gunstige omstandigheden gemeten. Wanneer jij gaat vliegen met je drone, krijg je te maken met wind. De drone moet continu tegen de wind invliegen om zichzelf stabiel in de lucht te houden. Je kunt zelfs te maken krijgen met regen, mist of luchtvochtigheid. Dit kan je drone zelfs beschadigen. Bekijk in deze blog in hoeverre je drone tegen wat water kan.
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Waarom is de vliegtijd van een drone zo kort? 

Drones hebben veel energie nodig. De oppervlakte van de propellers van een drone zijn niet groot, en moeten daarom met een hoge snelheid draaien. De power die hiervoor nodig is zorgt voor een hoog energieverbruik van de batterijen.  

Ten tweede worden batterijen na het vliegen warm. Doordat de batterijen steeds warmer worden hoopt die warmte zich op. De batterij put hierdoor uit en gaat sneller leeg. 

Wat gebeurt er als de batterij van de drone midden in de lucht leeg is? 

Hangt af van de drone. Veel drones beschikken over een ‘Intelligent Flight Battery’. Met een Intelligent Flight Battery kan de drone precies laten zien hoeveel de batterij nog over heeft. Sterker nog, als je drone nog maar 30% batterij over heeft, begint de controller te piepen. Hij waarschuwt je dat de batterij bijna leeg is. Wanner de batterij nog verder leeg is, besluit de drone automatisch terug te vliegen en te landen waar hij is opgestegen. Maar wat nou als je zo ver weg bent gevlogen, dat je drone niet op tijd is geland? Ja, dan wordt het lastig. Als je drone echt geen batterij meer over heeft, dan stort hij neer. Mocht je hem kwijt zijn: hoe vind je je drone terug? Maar zolang je naar de drone luistert is dat bijna niet mogelijk. Hieronder kun je meer informatie vinden over de Intelligent Flight battery van de Mavic Pro. Ze geven daar meer informatie over dit soort batterijen.

Bang voor een crash? Voor drones van het merk DJI is er een speciale verzekering. Door deze verzekering af te sluiten wordt een gecrashte drone vervangen.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe kun je je vliegtijd verbeteren? 

Er zijn wel een aantal dingen die je maximale vliegtijd kunnen verbeteren. Ten eerste moet je de batterij zo goed mogelijk onderhouden. Probeer je zo goed mogelijk aan deze punten te houden: 

  • Berg de batterij altijd op in een koele, droge plek.
  • Probeer de batterij, meteen nadat je hem hebt gebruikt, niet op te laden als hij heet is. 
  • Zorg dat je batterij 100% is opgeladen voordat je gaat vliegen.
  • Laad de batterij niet langer op dan dat nodig is. Hem een hele nacht in de oplader leggen is minder goed voor de batterij dan hem na de maximale oplaadtijd er meteen uit te halen. 
  • Maak je batterij niet helemaal op, zorg dat hij minimaal 15% is opgeladen. 
  • Probeer zo min mogelijk agressief te vliegen. Hier bedoel ik mee dat je snel vliegt, in één keer stopt, en vervolgens weer verder vliegt. Heel onregelmatig dus. 
  • Zorg er tot slot voor dat je batterij niet in aanraking komt met wat voor vloeistof dan ook. Tenzij je drone tegen sneeuw, mist en water kan.

Verwijder onnodige dingen die je drone zwaarder maken. Hier bedoel ik niet mee dat je je hele drone moet ontleden, maar eventueel propeller safe guards (zie de drone hierboven). Ze helpen goed tegen de bescherming van drone propellers, maar je moet er bewust van zijn dat ze je drone extra zwaar maken. Filters die je op je camera zet kunnen eventueel ook voor meer gewicht zorgen. 

Heel simpel, maar wel noodzakelijk, koop gewoon meerdere accu’s. Accu’s van drones kunnen best duur zijn, maar het verdubbeld je vliegtijd. Bij veel drones wordt dan ook aangeraden om gewoon meerdere batterijen te kopen. De prijs van zo’n accu kan wel 100 euro per stuk zijn. Maar goed, dan praten we ook over een drone van 1000 euro. 

Tot slot raad ik je aan om het weer in de gaten te houden. Je wilt niet dat je batterij nat wordt en beschadigd. Met harde wind moet de batterij veel moeite doen en is je batterij een stuk sneller leeg. 

De drones met de langste vliegtijd 

Ik verdeel de drones weer in 3 categorieën: drones voor beginners, de middengroep, en de top van de drones. De vliegtijd die bij deze drones staan gegeven zijn de vliegtijden in optimale omstandigheden. Achter elke drone zet ik hoeveel batterijduur hij waarschijnlijk in de praktijk heeft als je er zelf mee gaat vliegen. 

Beginnersdrone (25 tot 150 euro) 

Ryze Tello Powered by DJI 

  • Batterijduur: 13 minuten (niet meer dan 10 minuten)
  • Camerakwaliteit: 720p 5 MP-foto
  • Snelheid: 28 km/u
  • Gewicht: 233 gram
  • Bereik: 100

Eachine E58 – FPV Drone – Zwart 

  • Batterijduur: 9 minuten
  • Camerakwaliteit: Full HD 720 MP-foto
  • Snelheid: 30 km/u
  • Gewicht: 421 gram
  • Bereik: 80 meter

Cheerson CX-10C – Mini Drone – Oranje / Wit

  • Batterijduur: 7 minuten (4 minuten) 
  • Camerakwaliteit: 0.3 MP-foto
  • Snelheid: 10 km/u
  • Gewicht: 103 gram
  • Bereik: 30 meter

Middengroep (150 tot 400 euro) 

SG907 Smart Drone – 4K Dual Camera

  • Batterijduur: 18 minuten (niet langer dan 15 minuten) 
  • Camerakwaliteit: 4K
  • Snelheid: 15 km/u
  • Gewicht: 1.037 km
  • Bereik: 500 meter

Parrot AR.Drone 2.0 Elite Edition – Drone – Jungle 

  • Batterijduur: 12 minuten (niet meer dan 10 minuten)
  • Camerakwaliteit: 1 MP-foto
  • Snelheid: 15 km/u
  • Gewicht: 1.2 kg
  • Bereik: 50 meter

FIMI A3 Drone 

  • Batterijduur: 25 minuten (niet meer dan 20 minuten)
  • Camerakwaliteit: 78.5 MP-foto
  • Snelheid: 22.5 km/u
  • Gewicht: 560 gram
  • Bereik: 1 km

Top van de drones (400 tot 2000 euro) 

1501166

DJI Mini 2

  • Batterijduur: 31 minuten (25 minuten)
  • Camerakwaliteit: 4K 30fps 12 MP-foto
  • Snelheid: 57.6 km/u
  • Gewicht: 249 gram
  • Bereik: 10 km
DJI mavic air 2 main

DJI Mavic Air 2 

  • Batterijduur: 34 minuten (29 minuten)
  • Camerakwaliteit: 4K 60fps 48 MP-foto
  • Snelheid: 68.4 km/u
  • Gewicht: 570 gram
  • Bereik: 10 km
dji air 2s optimized

DJI Air 2S 

  • Batterijduur: 31 minuten (26 minuten)
  • Camerakwaliteit: 4K 60fps 20 MP-foto
  • Snelheid: 68.4 km/u
  • Gewicht: 595 gram
  • Bereik: 12 km

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.