Hoelang kan een drone vliegen

Hoelang kan een drone vliegen? – Maximale drone vliegtijd

Een drone kan niet oneindig lang in de lucht blijven vliegen. Maar hoelang is de vliegtijd dan wel? In dit artikel lees je hoelang een drone kan vliegen en wat er gebeurd zodra de batterij bijna leeg is.

Hoelang kan een drone vliegen?

Een drone kan ongeveer tussen de 20 en 40 minuten vliegen. Door de jaren heen is dit geleidelijk gestegen door verbeteringen in de technologie. De maximale vliegtijd kan echter enorm uiteenlopen afhankelijk van het soort drone.

Waar een speelgoeddrone al na 5 minuten moet landen, kan een professionele drone al snel een uur in de lucht hangen. We kunnen drones bedoelt voor consumenten in 3 soorten verdelen.

Soort droneMaximale vliegtijd
Speelgoeddrone5-15 minuten 
Camera drone30-40 minuten 
Professionele drone40-60 minuten

Toen ik mijn eerste drone kocht viel me al meteen op hoe kort de vliegtijd van de gemiddelde drone is. Tenminste, dat vond ik op dat moment en veel beginnende dronepiloten ervaren dat ook zo. Naarmate je langer vliegt met een drone begin je in te zien dat de vliegtijd eigenlijk best wel lang is.

Speelgoeddrone

Speelgoeddrones kunnen ongeveer 5 tot 15 minuten vliegen. Ik heb het dan over drones van maximaal een paar honderd euro. De onderdelen zijn erg goedkoop en de vliegtijd is erg laag.

Bij speelgoeddrones heb ik gemerkt dat de specificaties bij de verkoper lang niet altijd overeenkomen met de werkelijke vliegtijd. Zo staat op Bol.com regelmatig een te hoge vliegtijd aangegeven. In plaats van 20 minuten vliegen is dit in de praktijk mogelijk 15 of 10 minuten.

Hoelang kan een drone vliegen?

Camera drone

Een camera drone kan tussen de 30 en 40 minuten lang vliegen. Uiteraard is de vliegtijd die bij de specificaties staat gemeten in optimale omstandigheden. In de praktijk zal de vliegduur lager uitvallen door wind en andere vormen van weerstand.

Onder camera drones verstaan we voornamelijk drones van het merk DJI. Je kan het zien als het begin van het professionele met een prijskaartje van 300 tot 2000 euro. De batterijen van deze drones zijn intelligent, wat betekent dat ze realtime informatie doorsturen naar de bestuurder.

Camera drones vliegtijd

Professionele drone

Professionele drones kunnen tussen de 40 en 60 minuten. Professionele drones worden meestal voor commerciële doeleinden gebruikt en zijn minstens 2000 euro.

Een voorbeeld van een professionele drone is de DJI Matrice 350RTK met een vliegduur van 55 minuten. Dit soort drones kunnen 2 batterijen tegelijk dragen en daardoor veel langer vliegen.

Professionele drone vliegtijd

Wat beïnvloedt de vliegtijd van een drone?

Er zijn een aantal factoren die meespelen bij het bepalen van de vliegtijd van een drone. Uiteraard hangt de vliegtijd af van de drone zelf, zoals de batterij, het gewicht, de propellers en het design in zijn geheel.  

Toch zijn er ook factoren los van de specificaties van de drone die van invloed zijn, zoals het weer en de manier waarop je vliegt. Hieronder bespreek ik de belangrijkste factoren.

Batterij

De meeste drones beschikken over zogeheten lithium batterijen. Hoe beter je batterij, hoe langer de drone kan vliegen. Zo simpel is het. Maar een hele sterke batterij die tegelijkertijd heel zwaar is werkt tegenstrijdig.

Hoe meer gewicht aan de drone, hoe korter de vliegtijd. Je wilt dus een zo sterk en licht mogelijke batterij. Lithium is het lichtste materiaal en wordt hiervoor dus gebruikt. Je kunt het herkennen aan de afkorting ‘LI’ op je batterij.  

Hoelang een batterij het volhoudt na opladen hangt af van het volgende: 

 • Type batterij (bijvoorbeeld een lithium batterij) 
 • De capaciteit van de batterij 
 • Diep ontladingsvermogen van de batterij: hoe verder de batterij kan ontladen, hoe langer je kan vliegen 
 • De hoeveelheid stroom die de drone gebruikt 

Een nieuwe batterij presteert altijd beter dan een oude batterij. Denk aan de batterij in je telefoon die steeds sneller leeg gaat.

Naast het onderhouden van je drone batterij kan het ook verstandig zijn om meerdere batterijen aan te schaffen. Dit stelt je in staat om meer te reizen met je drone zonder dat je telkens hoeft te laden.

Extra tip: voor DJI drones kan je inmiddels Intelligent Flight Battery Plus kopen. Door deze apart bij de drone te kopen kan je extra lang vliegen. Het nadeel van deze batterijen is dat de drone zwaarder weegt dan 250 gram, waardoor je verplicht een vliegbewijs moet halen.

Gewicht

De propellers moeten meer moeite doen om de drone in de lucht te houden als je drone zwaarder is. Als je propellers meer moeite moeten doen verbruiken ze meer energie en gaat je batterij sneller leeg. Een zware drone beschikt over een sterke en zware batterij, terwijl een lichte drone een lichtere en zwakkere batterij bevat. 

Propeller en het motortype

Propellers met een groter oppervlak en en een grotere invalshoek zijn energiezuiniger en laten de drone langer vliegen. Drones met de meeste vliegtijd hebben hun propellers gemaakt met aandacht voor die 2 aspecten. 

Een motor met meer power kan sneller vliegen, maar verbruikt ook meer energie. Hierdoor is de batterij van je drone sneller leeg. Dit is waarom racedrones zo ontzettend snel zijn, maar ook een hele korte vliegduur hebben.

drone propeller dji mini 2 optimized

Drone propellers

Niet alleen de drones zelf, maar ook propellers worden door de jaren heen verbeterd. Zo leveren de nieuwste propellers meer vermogen en is het geluid wat eraf komt luid. Hierdoor verbruikt de drone minder energie en maakt de drone minder lawaai. Zorg dat je de juiste bijbehorende propellers koopt. De propellers van hiernaast zijn bedoelt voor de DJI Mini 2.

Vliegmodi

De manier waarop je vliegt heeft ook invloed op de uiteindelijke vliegtijd. Wanneer je op één plek stil blijft vliegen in de lucht verbruik je de minste energie.

Wanneer je in Sport mode vliegt (een speciale modus voor sommige drones waardoor ze sneller kunnen vliegen) zorgt natuurlijk voor meer batterijverbruik. Je vliegt een stuk ruiger en veel agressiever en dat kost de batterij meer energie.  

Weersomstandigheden

Wanneer je een drone koopt zal de vliegtijd die bij de drone staat hoger zijn dan in de praktijk. De vliegtijd die bij de beschrijving staat is in de meest gunstige omstandigheden gemeten.

Wanneer jij gaat vliegen met je drone krijg je te maken met wind. De drone moet continu tegen de wind invliegen om zichzelf stabiel in de lucht te houden. Je kunt zelfs te maken krijgen met regen, mist of luchtvochtigheid.

Wat gebeurt er als de batterij tijdens het vliegen leeg is? 

Veel drones beschikken over een ‘Intelligent Flight Battery’. Met een Intelligent Flight Battery kan de drone precies laten zien hoeveel de batterij nog over heeft. Sterker nog, als je drone nog maar 30% batterij over heeft begint de controller te piepen.

Zodra de batterij nog verder leeg is besluit de drone uit zichzelf automatisch terug te vliegen en te landen waar hij is opgestegen. Zo ver heb ik het zelf niet laten komen, maar bij 15% batterij zal de drone het heft in eigen handen nemen.

Bang voor een crash? Voor drones van het merk DJI is er een speciale verzekering. Door deze verzekering af te sluiten wordt een gecrashte drone vervangen.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

 • Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
 • Bij waterschade krijg je een nieuw product 
 • Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Hoe verbeter je de vliegtijd van je drone? 

Er zijn wel een aantal dingen die je maximale vliegtijd kunnen verbeteren. Ten eerste moet je de batterij zo goed mogelijk onderhouden. Probeer je zo goed mogelijk aan deze punten te houden: 

 • Berg de batterij altijd op in een koele, droge plek.
 • Probeer de batterij meteen nadat je ‘m hebt gebruikt niet op te laden als hij heet is. 
 • Zorg dat je batterij 100% is opgeladen voordat je gaat vliegen.
 • Laad de batterij niet langer op dan nodig. Je drone batterij de hele nacht aan de lader leggen gaat ten koste van de levensduur.
 • Maak je batterij niet helemaal op en zorg dat hij minimaal 15% is opgeladen. 
 • Probeer zo min mogelijk agressief te vliegen. Hier bedoel ik mee dat je snel vliegt, in één keer stopt, en vervolgens weer verder vliegt. Heel onregelmatig dus. 
 • Zorg er tot slot voor dat je batterij niet in aanraking komt met wat voor vloeistof dan ook. Tenzij je drone tegen sneeuw, mist en water kan.

Verwijder onnodige onderdelen die je drone zwaarder maken. Hier bedoel ik niet mee dat je je hele drone moet strippen, maar eventueel propeller safe guards eraf moet halen. Ze helpen goed tegen de bescherming van drone propellers, maar je moet er bewust van zijn dat ze je drone extra zwaar maken. Filters die je op je camera zet kunnen eventueel ook voor meer gewicht zorgen. 

Heel simpel, maar wel noodzakelijk: koop gewoon meerdere accu’s. Accu’s van drones kunnen best duur zijn, maar het verdubbeld je vliegtijd. Bij veel drones wordt dan ook aangeraden om gewoon meerdere batterijen te kopen. Zelf heb ik 3 batterijen waarmee ik in totaal bijna anderhalf uur kan vliegen.

Tot slot raad ik je aan om het weer in de gaten te houden. Je wilt niet dat je batterij nat wordt en beschadigd. Maar ook harde wind is ongunstig, omdat de batterij meer moeite moet doen en je batterij een stuk sneller leeg is. 

Beste drones met de langste vliegtijd 

Naast de camerakwaliteit en het vliegbereik wordt ook de maximale vliegtijd telkens weer verbeterd. Hieronder heb ik de beste drones met een uitstekende vliegtijd onder elkaar gezet.

Ik krijg soms berichten van mensen dat ze teleurgesteld zijn met de vliegduur of het vliegbereik van de drone. Ik kan me herinneren dit ook voor mij gold toen ik mijn eerste drone kocht.

Is dit normaal? Ik zou toch langer moeten kunnen vliegen? Ik was best teleurgesteld.

Beginnend dronepiloot

In de praktijk is de vliegtijd van je drone echter lager dan de specificaties doen beweren. Hier zijn meerdere verklaringen voor:

 1. Je landt de drone na 25-30% uit veiligheidsoverwegingen.
 2. Je krijgt te maken met weerstand, zoals wind.
 3. Je vliegt met de drone heen zonder dat je op 1 plek blijft hoveren.

1. DJI Mini 4 Pro

 • Vliegtijd: 34 min.
 • Bereik: 20 km
 • Gewicht: 249 gram
 • Snelheid: 57.6 km/u
 • Gimbal: ja 3-assig
 • Camerasensor: 1/1.3‘’ CMOS
 • Fotoresolutie 48 MP
 • Filmresolutie: 4K 100 fps
 • Obstakeldetectie: ja

2. DJI Mavic 3 Pro

 • Vliegtijd: 43 min.
 • Bereik: 15 km
 • Gewicht: 958 gram
 • Snelheid: 68.4 km/u
 • Gimbal: ja 3-assig
 • Camerasensor: 4/3‘’ CMOS
 • Fotoresolutie 20 MP
 • Filmresolutie: 4K 120 fps
 • Obstakeldetectie: ja

3. DJI Mini 3 

 • Vliegtijd: 38 min.
 • Bereik: 10 km
 • Gewicht: 249 gram
 • Snelheid: 58.6 km/u
 • Gimbal: ja 3-assig
 • Camerasensor: 1/1.3‘’ CMOS
 • Fotoresolutie 12 MP
 • Filmresolutie: 4K 30 fps
 • Obstakeldetectie: nee

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.