mavic 2 pro opladere meerdere accus tegelijk

De complete gids over drone batterijen – Dit moet je weten

Als we het over drone batterijen hebben, hebben we het eigenlijk over LiPo batterijen. Dit zijn oplaadbare batterijen die je ook terugvindt in andere elektronica, zoals je telefoon. In dit artikel vertel ik je alles over hoe je drone batterijen het beste kunt bewaren, opladen, weggooien, onderhouden en nog veel meer.

Juist gebruik van LiPo batterijen is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor de levensduur. Let erop dat een beschadigde LiPo batterij in brand kan vliegen.

Alhoewel ze goed beschermd zijn en echt niet zomaar ontploffen, zitten er licht ontvlambare materialen in die een gevaar kunnen vormen. Als je er verstandig mee omgaat kan er in principe niets mee gebeuren, maar zorg dat je hier bewust van bent.

In dit artikel heb ik het alleen over LiPo batterijen. Ik praat in de meeste gevallen over de drone batterijen van DJI (populairste drone merk van de wereld).

Om de relevantie van dit artikel te benadrukken zie je hieronder een filmpje van een ontploffende LiPo batterij. Niet om je bang te maken, maar om je een idee te geven waarom bijvoorbeeld vliegtuigmaatschappijen voorzichtig zijn met het vervoer van batterijen.

Hoe laad je een drone batterij veilig op? 

Tijdens het opladen van een drone accu is de accu het meest kwetsbaar. Het is dus belangrijk om een batterij veilig op te laden. Lees eventueel de uitgebreide uitleg over het opladen van een drone batterij.

 • Gebruik altijd de officiële oplader. Stel dat je een batterij gebruikt van DJI, gebruik dan ook de oplader die hierbij hoort. Als deze kapot is kan je het beste een nieuwe kopen bij DJI zelf. Niet alleen is het gevaarlijker om een andere oplader te gebruiken, ook vervalt de garantie van de batterij zodra je een andere oplader gebruikt.  
 • Elke batterij heeft weer zijn eigen optimale temperatuur. Je kan een batterij het beste opladen tussen de 22 en 28 graden, maar als je de batterij op kamertemperatuur oplaadt kan er niets misgaan. Wat de ideale temperatuur is kan je vinden in de handleiding van je accu. 
 • Laad de batterij niet direct na je vlucht op en wacht ongeveer 15 minuten totdat de accu is afgekoeld. Nadat de batterij is afgekoeld kan je beginnen met laden.  
 • In principe moet je de batterij altijd in de gaten kunnen houden. Ook al kun je de batterijen al een stuk veiliger opladen dan vroeger, toch bestaat er altijd een kans dat het misgaat.  
 • Zorg dat de ondergrond tijdens het opladen niet brandbaar is. Een ondergrond van metaal of een speciale safebag voorkomt schade indien het fout gaat. De safebag is de veiligste methode om een batterij op te laden of op te bergen. 
LiPo safebag beschermhoes drone batterijen

LiPo Safebag

Een LiPo-safebag kan je gebruiken om drone batterijen in op te bergen. LiPo-batterijen zijn licht ontvlambaar en kunnen veel schade aanrichten als de binnenkant in aanraking komt met zuurstof.

 • Haal de batterij uit de oplader zodra het oplaadproces is voltooid. De intelligent flight batteries van DJI beschermen de batterijen als ze te lang aan het opladen zijn. Toch kan je ze het beste niet langer dan 24 uur in de lader laten liggen.
 • Als je het helemaal goed wil doen kun je ze altijd nog buiten opladen. Doe dit dan onder een overkapping, want de batterij mag absoluut niet nat worden. Dit beschadigt niet alleen de batterij, maar ook de onderdelen in de drone. 
 • Laad de batterijen tot 100% op als je ze net hebt gekocht. Als je dit niet doet is de maximale capaciteit van de batterij nog maar 70%. Je batterij geeft dan wel aan dat hij 100% is opgeladen, maar het is in werkelijkheid slechts 70% van wat de batterij aan capaciteit heeft.  
 • Stop met het gebruiken van de batterij als je opmerkt dat de vliegtijd enorm is verlaagd. De batterij kan in dit geval beschadigd zijn en schade toebrengen aan de drone.
 • Laad nooit een opgezwollen, lekkende of beschadigde batterij op.
 • Ruikt de batterij verdacht, maakt het geluid of zie je rook, haal de batterij dan onmiddellijk uit de oplader. Ook in dit geval kan je de batterij het beste weggooien. 

Hoe weet je of je drone helemaal is opgeladen? 

Veel batterijen hebben ledverlichting op de batterij zelf. Aan de hand daarvan kan je zien hoe ver de drone is opgeladen. Om een voorbeeld te geven: op de afbeelding hieronder zie je wat de ledverlichting van DJI batterijen precies betekent.

Bij de goedkopere speelgoeddrones van maximaal een paar honderd euro zal er een klein lichtje van rood naar groen springen. 

betekenis ledverlichting DJI drone batterijen

Ook in de app kan je zien hoeveel de batterij is opgeladen. Sterker nog, als de batterij van een DJI-drone te laag is zal de drone je een waarschuwing geven. Verder kan je in de DJI-app zien hoe hoog het batterijpercentage van de controller is.

Naast de oplaadstatus laten de intelligente batterijen van DJI ook eventuele updates zien. Dit gaat dan om de gezondheid van de batterij, zoals de oplaadtemperatuur, kortsluitingsdetectie, overladingsdetectie, enz.

De gemiddelde oplaadtijd van drones is ongeveer 1 tot 2 uur. Voor speelgoeddrones kan het soms 30 minuten zijn, maar niet veel koerter. Het gaat een stuk sneller als je een speciale oplader hebt waarmee je meerdere accu’s achter elkaar kan opladen.

Zo hoef je niet de batterij één voor één op de oplader aan te sluiten. Dit soort ‘slimme opladers’ laden eerst de meest volle accu’s op en worden charging hubs genoemd. Een batterij van 70% wordt dus eerder opgeladen dan een batterij van 50%. Op die manier kan je zo snel mogelijk weer de lucht in.

mavic en phantom batterijstatus ledverlichting

Ik heb het net al gezegd, maar ik herhaal het toch nog even: zorg dat je de batterij niet te lang oplaadt. Ook al beschermen de nieuwe batterijen zichzelf tegen dit soort praktijken, het is toch beter om dit zo veel mogelijk te vermijden.

Je kunt een batterij prima een nacht in de oplader leggen, maar doe dit niet langer dan 24 uur. Dit geldt vooral voor de Intelligent Flight batteries van DJI. Bij de oudere batterijen zou ik ze nog eerder uit de lader halen. 

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe ontlaad je een drone batterij? 

Het ontladen van een batterij is precies het tegenovergestelde van opladen. Je gebruikt bij dit proces de elektrische energie om andere elektrische componenten aan te drijven.

Bewust een batterij ontladen doe je voornamelijk wegens veiligheidsredenen. Een batterij is minder gevaarlijk als de energie er grotendeels uit is. Vliegtuigen verzoeken je bijvoorbeeld om batterijen in je bagage zo veel mogelijk te ontladen. 

Pas op dat je de batterij niet te ver ontlaadt (diepontladen). Een LiPo batterij werkt tussen de 3.0 volt en 4.2 volt. Oftewel: een volle batterij is 4.2 volt en een volledig lege batterij is 3.0 volt. Als de batterij onder de 3.0 volt komt is het vrijwel altijd einde oefeningen en is laden niet meer mogelijk.

Wees niet bang dat je de drone batterij per ongeluk teveel ontlaadt, dat is niet zomaar gebeurd. Ontladen tot 10% is al meer dan genoeg. Maar goed, dan hier de manieren:

 • Gebruik de batterij en ga vliegen! De leukste manier om je batterij te ontladen. 
 • Laat de motors draaien zonder de propellers. Op deze manier hoef je niet te vliegen en verbruikt de batterij alsnog energie. Het enige nadeel is dat dit lang kan duren. Je hebt namelijk geen last van wind of andere omstandigheden die de vliegtijd beïnvloeden.  
 • Er bestaan powerbank adapters (zie plaatje hieronder) die van je drone batterij een powerbank kan maken. Op deze manier kan je gewoon je telefoon, tablet of welk ander apparaat dan ook opladen.
 • De Intelligent Flight Batteries van DJI ontladen zichzelf na 10 dagen, wat betekent dat je vrij weinig hoeft te doen. En nee, de drone zal zich niet volledig ontladen dus maak je daar geen zorgen om. Je kunt in de DJI-app instellen na hoeveel tijd de batterij zichzelf ontlaadt. 

Hoe ga je veilig om met een drone batterij?  

 • Begin allereerst met het lezen van de handleiding van de batterij en de drone. Zorg dat je de basisdingen weet voordat je gaat vliegen. Besteed vooral aandacht aan het kopje ‘Intelligent Flight Batteries’. 
 • Zorg dat je de batterij helemaal hebt opgeladen voordat je gaat vliegen. Check of je de batterij goed in de drone hebt zitten voordat je gaat vliegen. Ik heb meerdere keren meegemaakt dat de batterij net niet helemaal dicht zat geklikt. Gelukkig geeft de app je daar een melding van. Het kan ook helpen om een pre-flight checklist te volgen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet voordat je gaat vliegen. 
 • Haal nooit een batterij in of uit de drone op het moment dat deze aanstaat.  
 • Vlieg niet te ruig. Hier bedoel ik mee dat je heel onregelmatig vliegt. Heel snel vliegen, in één keer stoppen of snel van richting veranderen zijn hier voorbeelden van. De motors werken hierdoor harder dan daadwerkelijk nodig is waardoor je minder lang kan vliegen. Je kunt zelf de afweging maken: ruiger vliegen is voor veel mensen leuker, maar levert een minder lange vliegtijd op
 • Houd de connector van de batterij en de drone schoon. Probeer vuil en stof zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt dit schoonmaken met een schone droge doek. Gebruik in ieder geval gaan water en doe voorzichtig zodat je niets beschadigt. 
 • Houd je aan de temperaturen zoals die in de handleiding staan. Een te hoge of te lage temperatuur heeft een negatieve invloed op de vliegtijd. Denk aan een maximumtemperatuur van 40 en een minimumtemperatuur van 0 graden. Je kunt ook prima vliegen als de temperaturen onder 0 zijn.  
 • Als je meerder batterijen hebt kun je ze het beste allemaal evenveel gebruiken. Zorg dus dat je niet telkens dezelfde batterij gebruikt, zodat je de druk die je op de batterijen uitoefent verdeeld. Het kan helpen om de batterijen te markeren zodat je ze uit elkaar kunt halen. 
 • Nadat je de batterij ongeveer 20 keer hebt opgeladen kan je ze het beste diep ontladen. Hiermee bedoel ik dat je de batterij heel ver ontlaadt en vervolgens weer helemaal oplaadt. Op deze manier kalibreer je de batterijen. Zolang je dit niet te vaak doet zal je batterij niet beschadigen.

Bang dat je batterij van je drone beschadigd is? Een beschadigde batterij kan van negatieve invloed zijn op je drone. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij de batterij nat is geworden. Sluit zo nodig een drone verzekering aan. Op welke manier je je drone ook beschadigd, je drone inclusief batterij wordt vervangen.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

 • Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
 • Bij waterschade krijg je een nieuw product 
 • Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Hoe gebruik je drone batterijen tijdens het vliegen?  

 • Houd het batterijpercentage goed in de gaten tijdens het vliegen. Je wil niet dat je drone halverwege neerstort of dat je de batterij te diep ontlaadt. De drones van DJI waarschuwen je of keren automatisch terug naar het punt waar ze zijn opgestegen op het moment dat de batterij laag is.  
 • Houd rekening met weersomstandigheden, zoals regen, mist en wind. Of lees meer over drones met wind. Veel wind zorgt ervoor dat de drone meer moeite moet doen en de batterij sneller leegloopt. Besluit in dit geval om de drone iets sneller te landen. Zo heb je wat extra tijd bij het landen of bij het terugvliegen naar huis (opstijgpunt). 
 • Hoe lager je de drone batterij laat gaan (regelmatig onder de 20%), hoe korter je vliegtijd en hoe minder betrouwbaar de batterij wordt. Probeer een batterij onder de 20% dus zoveel mogelijk te vermijden.
 • Houd de batterij in koude omstandigheden warm voordat je gaat vliegen. Met koude omstandigheden bedoel ik temperaturen onder de 5 graden. Zorg dus dat de batterij boven de 5 graden is voordat je deze in de drone stopt. 

Hoe bewaar je veilig een drone batterij?

Hoe je je batterij opbergt hangt af van het scenario waarin je je bevindt. Toch zijn er een aantal tips die in elke situatie werken:

 1. Bewaar batterijen op kamertemperatuur in droge plekken.
 2. Laat de batterij nooit in de drone achter, omdat een error de hele drone kan beschadigen. De veiligste manier om je drone batterij op te slaan is door een safebag te gebruiken, alhoewel dit niet noodzakelijk is.

We bewaren batterijen op korte en op lange termijn. Ik leg ze hieronder allebei uit: 

Korte termijn: als je een batterij tussen de 1 en 10 dagen niet gebruikt, ontlaad de batterij dan tot 60-80%. 
Lange termijn: bewaar je de batterij voor langer dan 10 dagen, zorg dan dat je de batterij opbergt met 40-60%. Batterijen moet je niet meer dan 3 maanden laten liggen zonder ze op te laden. De levensduur van de batterij gaat anders naar beneden. 

De meeste drone batterijen doen dit ontlaadproces automatisch. De meeste mensen hoeven dus niet zelf de batterijen te ontladen.

Hoe neem je een drone batterij mee op reis?

Om de allermooiste beelden te maken moet je soms een eindje rijden. Zorg dat je tijdens het transporteren de batterij opbergt in een tas of hoes, zodat er geen vuil of vocht bij kan komen. Een aparte brandveilige hoes gebruiken is het veiligst, maar dat is ietwat overdreven. Ik heb het dan over de safebags, waardoor de batterij niets kan beschadigen en niet beschadigd kan worden.

LiPo batterijen meenemen in het vliegtuig is een ander verhaal. Je kunt maximaal 4 batterijen meenemen in het vliegtuig als ze minder dan 100Wh bevatten.

Zit de batterij ergens tussen de 100 Wh en 160 Wh in? In dit geval mag je maximaal 2 batterijen per persoon meenemen. DJI laat duidelijk zien hoeveel Wh de drone batterij heeft. Vrijwel alle batterijen van consumentendrones zijn minder dan 100 kW. Alleen bij dure modellen als de Inspire moet je opletten.

Let op: bij alle vliegtuigmaatschappijen is het verplicht om een LiPo safebag te gebruiken. Daar komt bij dat je de batterijen verplicht als handbagage moet meenemen. De drone mag je wel vaak als ruimbagage meenemen, maar aangezien ze nog weleens ruig omgaan met ruimbagage zou ik overwegen om ook de drone zelf als handbagage mee te nemen.  

De beste instellingen voor je drone batterij 

De DJI-drones bestuur je altijd met een DJI-app. DJI apps maken het mogelijk om de status van je batterij in de gaten te houden. Zo kun je de spanning van de batterij controleren en zien in hoeverre de spanning is verdeeld over de cellen van de batterij.

Een batterij is een element bestaande uit meerdere elektrochemische cellen voor het leveren van elektriciteit. Wat je nog meer kunt zien: temperatuur, power, totale capaciteit en het aantal oplaadcycli.  

Het verschil tussen de cellen van de batterijen mag niet meer dan 0.04v zijn. Als dit toch gebeurt krijg je een error.

Bij een laag batterijpercentage begint de drone te piepen. Hiermee probeert de drone je te waarschuwen en aan te geven dat je moet landen. Meestal begint dit bij 30%, maar je kunt dit verlagen tot bijvoorbeeld 20%. Ikzelf zet deze instelling uit voorzorg altijd op 30%. 

Er zijn 2 van dit soort ingebouwde veiligheidsfuncties die je zelf kan instellen:

 1. Tussen de 15 en 50% begint de controller te piepen. Dit is een low battery warning.
 2. Tussen de 10 en 15% vliegt de drone automatisch naar huis. Dit is een critical low battery warning.

Als de batterij de 10-15% nadert zal de drone automatisch terugkeren naar huis. Dit kan je ook uitzetten indien gewenst.

DJI GO 4 app instellingen batterij
DJI GO 4 app instellingen batterij drone

Tot slot kun je instellen wanneer je de drone zichzelf wil laten ontladen. Dit kan na 10 dagen, maar ook na 1 dag. Wanneer, waar en waarom je dit zou instellen vind je in het artikel ‘drone batterij ontladen‘ onder het kopje ‘hoe ontlaad je een drone batterij’. 

Hoe gooi je een drone batterij weg?

Aan alles komt een eind, dus ook aan LiPo batterijen. Ook al gebruik je alle tips die hierboven staan beschreven, toch komt er een moment waarop de batterij de oude capaciteit niet meer kan halen.

Een LiPo accu die aan het eind van zijn levensduur nog stroom bevat valt onder chemisch afval. Dit moet apart worden ingeleverd bij het chemisch afval depot van de gemeente. Er zijn verschillende inleverpunten door het hele land. Hier op de site van Rijksoverheid kun je vinden waar deze inleverpunten zijn. 

Het is echter ook mogelijk om de batterij weg te gooien als gewoon ‘rest afval’. Je zult hiervoor eerst alle schadelijke stoffen uit de batterij moeten halen. Ook het ontladen van de batterij hoort hier bij en dat is nog niet zo makkelijk, aangezien vrijwel alle LiPo batterijen zichzelf beschermen tegen dit soort ontlaadprocessen.

Als je de batterij volledig ontlaadt kan je de batterij niet meer gebruiken. Probeer de batterij daarom niet meer op te laden nadat je deze volledig hebt ontladen. Lees hier hoe je een LiPo batterij volledig kunt ontladen. Als het kan zou ik de batterij gewoon inleveren bij één van de inleverpunten in Nederland.  

Ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt gehad. Zolang je het juiste materiaal op een verantwoordelijke manier gebruikt kan er niets fout gaan. Heb je toch het idee dat er iets niet klopt? Bel dan een drone reparatieservice en neem in ieder geval niet te veel risico, want uiteindelijk is het maar elektronica. 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.