Moet je een drone verzekeren?

Moet je een drone verzekeren? Alles over drone verzekeren

Door de nieuwe Europese regelgeving omtrent drones verandert er veel. Ook op het gebied van drone verzekeringen. Er zijn in dit artikel 2 soorten verzekeringen waarover ik het ga hebben. Ik richt me op de nieuwe regelgeving na 31 december 2020 (EU-regelgeving). Na het lezen van dit artikel weet je of je een drone wel of niet moet verzekeren. Je krijgt een goed beeld van hoe het in elkaar zit. 

Verzeker je drone tegen schade:

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Moet je een drone verzekeren? 

Nee, nergens in de Europese regelgeving staat dat je je drone verplicht moet verzekeren. Het verzekeren van een drone is dus niet verplicht. Dit geldt alleen voor drones in de open categorie. Dit zijn drones tussen de 250 gram en 25 kilo, het overgrote deel dus. Er wordt wel vanuit gegaan dat je weet hoe het zit als je schade aanbrengt met een drone. Voor drones onder de 250 gram is het risico dermate laag dat je geen verzekering hoeft te overwegen.  

Denk hier wel goed over na voordat je met een drone gaat vliegen. De kosten kunnen al snel hoog oplopen als je schade toebrengt aan een ander of aan andermans eigendom. Let erop dat je niet wordt uitgekeerd op het moment dat je je niet aan de regels hebt gehouden. 

Als je altijd op een weiland vliegt kan er niet zoveel fout gaan. Vlieg je vaak boven aaneengesloten bebouwing*, dan is het risico al een stuk hoger. Drones in de specific en certified categorie moeten zich wel verzekeren. Dit zijn drones van minimaal 25 kilo en daar krijgen de meeste consumenten niets mee te maken.  

*Aaneengesloten bebouwing: elk gebied in relatie tot stad, dorp of gehucht dat in belangrijke mate wordt gebruikt voor huisvesting, commerciële activiteiten of recreatie. 

De beste drones die je niet hoeft te verzekeren:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Drone verzekeren als particulier 

In de inleiding gaf ik al aan dat er 2 verschillende soorten zijn. De meest voorkomende is het verzekeren van een drone tegen schade aan derden. Als jij wettelijk aansprakelijk wordt gesteld vanwege schade of letsel, dan kan een verzekering goed van pas komen.  

De meeste mensen hebben een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Je bent in dit geval verzekerd tegen letselschade of zaakschade die je veroorzaakt bij een ander. Deze verzekering dekt niet altijd schade die je aanbrengt met een drone. Je zult dit dus eerst moeten nagaan bij je verzekering. Kijk of er iets staat over drones of modelvliegen. Wordt hier een verschil in gemaakt? Let ook op tot welk gewicht ze het luchtvaartuig verzekeren. Zo kan erbij staan: ‘’dekking voor modelvliegtuigen tot 25 kg en dekking voor drones tot 4 kg’’. Het kan dus zijn dat je daarom toch van verzekeraar wil veranderen. 

Wel of niet verzekeren? Als particulier zou ik me persoonlijk niet zo snel verzekeren. Het is sowieso niet toegestaan om boven mensenmenigten te vliegen (groepen van minimaal 12 personen). Als je een zware drone hebt die je regelmatig vliegt boven een gebouwen of mensen, dan is het juist wel weer een optie. Denk aan een drone van minimaal 2 kilo. In dat geval is het juist wel handig om te weten of je verzekeraar drones meeverzekerd. Ik zou dit sowieso checken als je als dronepiloot nog op zoek bent naar een nieuwe verzekeraar. 

De meest voordelige drones met de minste regels:

Drones met de minste regelsMerkPrijs
Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com

Zakelijke drone verzekeren 

Dan moet je ook nog letten op hoe je de drone inzet. Zet je een drone in voor commercieel of recreatief gebruik? In de Europese regelgeving vanaf 31 december 2020 wordt er geen verschil meer gemaakt tussen beroepsmatige en hobbymatige dronepiloten. Verzekeringsmaatschappijen doen dit echter wel. Zo ben je bij sommige verzekeringsmaatschappijen niet gedekt voor schade op het moment dat je hem voor zakelijke doeleinden inzet. In dit geval moet je alsnog een aparte drone verzekering afsluiten. 

Wel of niet verzekeren? Als zakelijk dronepiloot zou ik wel letten op een goede verzekering. Je krijgt hier sneller te maken met het filmen van andermans eigendommen. Zo maak je bijvoorbeeld luchtfoto’s van iemand zijn huis. Stort je drone neer en beschadig je iets, dan wil je wel verzekerd zijn. Daar komt bij dat je een stuk professioneler overkomt. Ik weet zeker dan diegene die jou inhuurt een verzekering prettig vindt.  

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Drone verzekeren tegen schade 

Dan is het ook nog mogelijk om de drone zelf te verzekeren. Mocht je drone op wat voor manier dan ook kapotgaan, dan is hij altijd gedekt. Een goede optie voor als je bang bent dat je je drone crasht. Het maakt niet uit op wat voor manier je hem crasht. Een goed voorbeeld van zo’n verzekering is de DJI Care Refresh. Het dekt schade voor alle drones van het merk DJI. Hoeveel het kost hangt af van de soort drone die je gebruikt. Je krijgt maximaal 2 nieuwe drones per jaar vergoed. Hoe duurder de drone, hoe hoger het jaarlijkse bedrag. 

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Wel of niet verzekeren? Hoe duurder je drone, hoe verstandiger het is om hem te verzekeren. Om een dure drone te verzekeren betaal natuurlijk meer, maar dat is het waard. Als je bang bent of van jezelf weet dat je hem gaat crashen, dan is zo’n verzekering zeker weten aan te raden. Als zakelijke vlieger heb je natuurlijk ook meer profijt van zo’n verzekering. Je wil niet dat je klanten met lege handen zitten op het moment dat je hem crasht.  

Ben je heel voorzichtig met je drone, dan is deze verzekering niet nodig. Het hangt er ook vanaf waar je vliegt. Als je alleen boven een grasveldje vliegt is de kans op schade kleiner. Uiteindelijk hoef je een drone helemaal niet te crashen zolang je er goed mee omgaat. Meer hierover lees je in deze blog: hoe moeilijk is het vliegen met een drone?  

Drone verzekeren op reis 

Je kunt je drone ook voor op reis verzekeren. Je zult dan moeten kijken of de reisverzekering drones meeverzekerd. Als je dit niet kunt vinden kun je het best contact opnemen met de verzekeraar. Laat diegene dan bijvoorbeeld per mail bevestigen dat je drone binnen de bagagedekking valt. Mocht de verzekering schade aan je drone dekken, dan valt dit waarschijnlijk onder de bagagedekking. Op die manier ben je verzekert voor als je je drone kwijtraakt of beschadigt in het buitenland. Hieronder heeft Interpolis een schema gemaakt waarin je kunt zien welke verzekeraars drones wel en niet dekken.  

Drones meeverzekerd Drones meeverzekerd   Drones niet meeverzekerd   
Expliciet vermeld 
in polisvoorwaarden 
Zonder expliciete vermelding,
maar onder foto-, film-en video-apparatuur 
Blijkt uit polisvoorwaarden* 
Unigarant 
De Goudse 
ANWB 
a.s.r. 
Allianz Global Assistance 
OHRA 
Aegon 
Allianz 
Centraal Beheer* 
Ditzo* 
Hema 
Inshared* 
Klaverblad 
Nationale Nederlanden 
NowGo 
Univé 
Reaal  
SNS 
Zwitserleven  

De verzekeraars in kolom 3 met een (*) geven in de polisvoorwaarden expliciet aan dat ze drones niet dekken. De overige verzekeraars in kolom 3 gebruiken de term ‘drone’ niet in de polisvoorwaarden, maar worden toch niet meeverzekerd. Dit komt omdat deze verzekeraars de drones in de categorie (lucht)vaartuigen hebben gezet. En volgens het Verbond van Verzekeraars zijn luchtvaartuigen uitgesloten van dekking.  

Als je met een drone op reis gaat moet je op meerder dingen letten. Zo gebruiken bijna alle drones LiPo-batterijen. Dit zijn licht ontvlambare oplaadbare accu’s die snel in de fik kunnen vliegen. Sterker nog, ze kunnen ontploffen. Vliegtuigmaatschappijen zijn hier vaak streng op. Ze willen dat je een speciale LiPo-safebag koopt, zodat de batterij geen schade aan kan richten. Verder willen ze dat je je drone batterij ontlaadt. Meer informatie over drones in het vliegtuig en drone batterijen: 

Mag je een drone in het vliegtuig meenemen? >> 
Drone batterij, alles wat je moet weten. >> 
Drone batterij ontladen, hoe doe je dat? >> 

Wel of niet verzekeren? Als je nog een reisverzekering moet kiezen kan het zeker geen kwaad om hier op te letten. Als je al een drone verzekering hebt die schade aan je drone dekt, dan hoef je hier helemaal niet op te letten. Denk aan de DJI Care Refresh waar ik het net over had. Als je al een reisverzekeraar hebt gekozen die je drone niet dekt, dan zou ik me er niet druk om maken. Doe gewoon extra voorzichtig tijdens het vliegen. Uiteindelijk is de vraag: wat is de kans dat hij crasht? Dat heb je in de meeste gevallen zelf in de hand. 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.