Moet je een drone verzekeren

Is het verplicht om een drone te verzekeren in Nederland?

In sommige landen is het verplicht om je drone te verzekeren, maar is dit ook het geval in Nederland? En welke drone verzekeringen heb je dan? Na het lezen van dit artikel weet je of je een drone wel of niet moet verzekeren en krijg je een goed beeld van hoe het in elkaar zit. 

Is het verplicht om een drone te verzekeren in Nederland?

Nee, het is niet verplicht om je drone te verzekeren. Nergens in de Europese regelgeving staat dat je schade aangericht door je drone moet verzekeren.

Zolang je drone in de open categorie valt is een verzekering dus niet wettelijke verplicht. In de open categorie zitten drones met een maximaal gewicht van 25 kilo, dus hier vallen veruit de meeste dronepiloten in.

Drones in de specific en certified categorie moeten zich wel verzekeren. Dit zijn drones van minimaal 25 kilo en daar krijgen de meeste consumenten niets mee te maken.  

Er wordt wel vanuit gegaan dat je weet hoe het zit als je schade aanbrengt met een drone. Voor drones onder de 250 gram is het risico dermate laag dat je geen verzekering hoeft te overwegen.  

Denk hier wel goed over na voordat je met een drone gaat vliegen. De kosten kunnen al snel hoog oplopen als je schade toebrengt aan een ander of aan andermans eigendom. En mocht je verzekerd zijn, let er dan op dat je niet wordt uitgekeerd op het moment dat je je niet aan de regels hebt gehouden. 

Als je altijd op een weiland vliegt kan er niet zoveel fout gaan. Vlieg je vaak boven aaneengesloten bebouwing, dan is het risico al een stuk hoger.

Welke drone verzekering heb je nodig?

Er zijn 2 verschillende soorten drone verzekeringen. Of je deze verzekeringen moet afsluiten is afhankelijk van je drone en behoeftes.

  1. Drone verzekeren tegen schade aan derden
  2. Drone verzekeren tegen schade 

Beide verzekeringen bespreek ik hieronder.

Verzekeren tegen schade aan derden

Als we het over drone verzekeringen hebben wordt hier het meest over gesproken. Alhoewel het voor drones tot 25 kilogram niet verplicht is om zo’n verzekering af te sluiten, is dit mogelijk wel het overwegen waard. Als je wettelijk aansprakelijk wordt gesteld vanwege schade of letsel, dan kan een verzekering goed van pas komen.  

De meeste mensen hebben een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Je bent in dit geval verzekerd tegen letselschade of zaakschade die je veroorzaakt bij een ander. Deze verzekering dekt niet altijd schade die je aanbrengt met een drone. Je zult dit dus eerst moeten nagaan bij je verzekering.

Kijk of er in de polisvoorwaarden iets staat over drones of modelvliegen. Wordt hier een verschil in gemaakt? Let ook op tot welk gewicht ze het luchtvaartuig verzekeren. Zo kan erbij staan: ‘’dekking voor modelvliegtuigen tot 25 kg en dekking voor drones tot 4 kg’’.

Zelf heb ik me als particulier niet verzekerd tegen schade aan derden. Ik vlieg vaak op plekken war weinig mensen en gebouwen zijn, waardoor het risico een stuk lager is.

Heb je een zware drone en vlieg je regelmatig boven gebouwen en auto’s, dan is een verzekering geen overbodige luxe. Zeker als je een zware drone hebt van een paar kilo. In dat geval is het juist wel handig om te weten of je verzekeraar drones meeverzekerd.

Verzekeren tegen schade aan de drone 

Dan is het ook nog mogelijk om de drone zelf te verzekeren. Mocht je drone op wat voor manier dan ook kapotgaan, dan kan je deze laten vervangen. Een goede optie als je bang bent dat je drone gaat crashen. Het maakt voor de rest niet uit op wat voor manier je de drone crasht.

Een goed voorbeeld van zo’n verzekering is de DJI Care Refresh. Het dekt schade voor alle drones van het merk DJI. Hoeveel het kost hangt af van de soort drone die je gebruikt. Je krijgt maximaal 2 nieuwe drones per jaar vergoed. Hoe duurder de drone, hoe hoger het jaarlijkse bedrag. 

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

  • Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
  • Bij waterschade krijg je een nieuw product 
  • Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Of je deze verzekering moet afsluiten is geheel afhankelijk van jouw situatie. Zo’n DJI Care Refresh is interessant in de volgende gevallen:

  1. Je hebt nog niet veel vliegervaring.
  2. Je weet van jezelf dat je veel risico neemt tijdens het vliegen.
  3. Je vliegt vaak tijdens slechte weersomstandigheden.
  4. Je verdient geld met je drone en bent daarom erg afhankelijk van je drone.

Ben je heel voorzichtig met je drone en neem je weinig risico, dan is deze verzekering overbodig. Het hangt er ook vanaf waar je vliegt. Uiteindelijk hoef je een drone helemaal niet te crashen zolang je er goed mee omgaat. 

Zakelijke drone verzekeren 

Dan moet je ook nog letten op hoe je de drone inzet. Zet je een drone in voor commercieel of recreatief gebruik? Sinds de Europese regelgeving op 1 januari 20 wordt er geen verschil meer gemaakt tussen beroepsmatige en hobbymatige dronepiloten.

Verzekeringsmaatschappijen doen dit echter wel. Zo ben je bij sommige verzekeringsmaatschappijen niet gedekt voor schade op het moment dat je hem voor zakelijke doeleinden inzet. In dit geval moet je alsnog een aparte drone verzekering afsluiten. 

Als zakelijk dronepiloot zou ik zeker letten op een goede verzekering. Niet alleen wil je als zakelijke dronepiloot professioneler overkomen, ook vlieg je vaker boven andermans eigendommen. Ook de persoon die je inhuurt vindt het prettiger als jij gedekt bent tegen schade.

Drone verzekeren op reis 

Ook als je op reis gaat kan je schade aan je drone dekken. Je zult dan moeten kijken of de reisverzekering drones meeverzekerd.

Als je dit niet kunt vinden kan je het beste contact opnemen met de verzekeraar en diegene per mail laten bevestigen dat je drone binnen de bagagedekking valt. Mocht de verzekering schade aan je drone dekken, dan valt dit waarschijnlijk onder de bagagedekking.

Op die manier ben je verzekert voor als je je drone kwijtraakt of beschadigd in het buitenland. Hieronder heeft Interpolis een schema gemaakt waarin je kunt zien welke verzekeraars drones wel en niet dekken.  

Drones meeverzekerd Drones meeverzekerd   Drones niet meeverzekerd   
Expliciet vermeld 
in polisvoorwaarden 
Zonder expliciete vermelding,
maar onder foto-, film-en video-apparatuur 
Blijkt uit polisvoorwaarden* 
Unigarant 
De Goudse 
ANWB 
a.s.r. 
Allianz Global Assistance 
OHRA 
Aegon 
Allianz 
Centraal Beheer* 
Ditzo* 
Hema 
Inshared* 
Klaverblad 
Nationale Nederlanden 
NowGo 
Univé 
Reaal  
SNS 
Zwitserleven  

De verzekeraars in kolom 3 met een (*) geven in de polisvoorwaarden expliciet aan dat ze drones niet dekken. De overige verzekeraars in kolom 3 gebruiken de term ‘drone’ niet in de polisvoorwaarden, maar worden toch niet meeverzekerd. Dit komt omdat deze verzekeraars de drones in de categorie (lucht)vaartuigen hebben gezet. En volgens het Verbond van Verzekeraars zijn luchtvaartuigen uitgesloten van dekking.  

Als je met een drone op reis gaat moet je op meerdere dingen letten. Zo gebruiken bijna alle drones LiPo-batterijen. Dit zijn licht ontvlambare en oplaadbare accu’s die snel in de fik kunnen vliegen. Sterker nog, ze kunnen ontploffen.

Vliegtuigmaatschappijen zijn hier vaak streng op. Ze willen dat je een speciale LiPo-safebag koopt zodat de batterij geen schade kan aanrichten als het misgaat.

LiPo safebag beschermhoes drone batterijen

LiPo Safebag

Een LiPo-safebag kan je gebruiken om drone batterijen in op te bergen. LiPo-batterijen zijn licht ontvlambaar en kunnen veel schade aanrichten als de binnenkant in aanraking komt met zuurstof.

Als je nog een reisverzekering moet kiezen kan het zeker geen kwaad om hier op te letten. Als je al een drone verzekering hebt die schade aan je drone dekt, dan hoef je hier niet op te letten. Denk aan de DJI Care Refresh waar ik het net over had.

Als je al een reisverzekeraar hebt gekozen die je drone niet dekt, dan zou ik me er niet druk om maken. Doe gewoon extra voorzichtig tijdens het vliegen en stel jezelf de vraag: wat is de kans dat de drone crasht? Dat heb je in de meeste gevallen zelf in de hand. 

Wat kost een verzekering voor een drone?

Een aparte verzekering voor je drone aanschaffen kost ongeveer 400 euro per jaar. Zo’n aparte drone verzekering is verplicht als je vliegt met een drone boven de 25 kilogram.

Voor drones onder de 25 kilogram heb je vaak voldoende aan een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Controleer hiervoor de polisvoorwaarden van je verzekeraar.

Een drone verzekeren tegen schade aan derden kost ongeveer 100 euro per jaar. Dit is afhankelijk van de aanschafprijs van de drone.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.