drone controller in de zon moeilijk

Is drone vliegen moeilijk? – Dit is de kans op een crash

Toen ik voor het eerst een drone kocht was ik bang voor een crash. Ik had het idee dat drone vliegen erg moeilijk was en dat ik ‘m bij de eerste vlucht zou gaan crashen. In dit artikel lees je hoe dat zit en hoe groot het risico op een crash nu echt is.

Is drone vliegen moeilijk?

Nee, drone vliegen is niet moeilijk. Als je een drone koopt van minstens een paar honderd euro is het niet zo moeilijk om deze onder controle te houden. Het hangt echter sterk af van de soort drone die je hebt.

Zolang je de drone gebruikt zoals het hoort kan er niet veel fout gaan. Het is daarom belangrijk om je van tevoren goed in te lezen en je goed voor te bereiden voor je eerste vlucht.

Als we praten over race drones of speelgoeddrones, dan wordt het een ander verhaal. De besturing van dit soort drones is moeilijker en het duurt langer voordat je de vaardigheden onder de knie hebt.

Hoe moeilijk is drone vliegen?

Toen ik mijn eerste drone kocht was ik vrij onzeker over mijn vliegkunsten en dacht ik dat drone vliegen erg moeilijk, maar het tegendeel bleek waar. Drones vanaf een paar honderd euro vliegen stabiel en kan je echt niet zomaar crashen zolang je geen gekke dingen doet.

Zeker in de afgelopen 10 jaar zijn drones veel veiliger geworden en zorgen ingebouwde veiligheidsfuncties ervoor dat er niets mis kan gaan.

Toch hangt het erg af van de soort drone hoelang het duurt voordat je drone vliegen helemaal onder de knie hebt.

Speelgoeddrone

De kwaliteit van speelgoeddrones is relatief laag, waardoor ze minder stabiel vliegen en minder veiligheidsfuncties hebben. Het was voor mij een hele uitdaging toen ik voor het eerst ging vliegen met een speelgoeddrone.

Het wordt al helemaal lastig als je een speelgoeddrone gebruikt zonder altitude hold. Drones zonder altitude hold blijven niet uit zichzelf in de lucht hoveren en vallen naar beneden als je de controller loslaat. Voor ervaren dronepiloten is het leuk om met een speelgoeddrone te vliegen, omdat het een uitdaging is.

Ryze Tello Boost Combo 1

Camera drone

Camera drones zijn minstens een paar honderd euro en kan je zonder al teveel vliegervaring veilig opstijgen en landen. Het is in dit geval vooral een kwestie van voldoende kennis in plaats van voldoende skills. Je moet immers weten hoe je de drone kalibreert, de motors aanzet en de bijbehorende app gebruikt.

Zolang je de drone een beetje kent kan er moeilijk iets foutgaan. Camera drones blijven super stabiel in de lucht vliegen en kunnen automatisch opstijgen en landen.

Tijdens de vlucht zie je alle realtime informatie van de drone, zoals het batterijpercentage, de verbindingssterkte en de afstand. Naarmate de prijs hoger wordt beschikt de drone over sensoren voor obstakeldetectie.

Het zal wel een tijdje duren voordat je echt goed kan vliegen, maar een veilige vlucht uitvoeren kan je al vanaf het begin.

DJI Mini 4 Pro

FPV drone

Race drones zijn het moeilijkst om te besturen, maar dit hangt sterk af van de soort race drone. Een zelfbouw FPV drone is echt een uitdaging en het kan lang duren voordat je hiermee uit de voeten kan.

Na 10 uur oefenen op een flight simulator kreeg ik het FPV vliegen een beetje onder de knie, maar het blijft moeilijk. Daar komt bij dat je bij FPV drones een zogeheten FPV-bril draagt. Dat is even wennen als je hier nog nooit mee hebt gevlogen.

DJI heeft echter zijn eigen FPV drones op de markt gebracht die een stuk gebruiksvriendelijker zijn. Het grootste verschil is dat drone altitude hold heeft. Door de verschillende vliegmodi kan je de FPV drone ook besturen als een ‘normale’ camera drone. Dit betekent dat de drone automatisch zijn hoogte houdt in de lucht, zonder dat je meteen neerstort als je de controller loslaat.

DJI Avata

Hoe groot is het risico op een crash? 

Over het algemeen is het risico op een crash laag. Zorg dat je weet hoe de drone werkt, geen onnodige risico’s neemt en eerst een flight simulator gebruikt indien nodig.

Als jij met je drone door bomen gaat vliegen is het risico groot. Ben je heel voorzichtig met je drone, dan zal er niets gebeuren (behalve in heel uitzonderlijke gevallen). Je kunt natuurlijk altijd pech hebben, maar de kans op een crash is dan erg laag.

Op het internet staan genoeg filmpjes waarop je drones ziet crashen. Ik zou me daar niets van aan trekken. Toen ik een drone kocht had ik dezelfde onzekerheid en zag ik ook al die filmpjes voorbijkomen. Deze crash-compilaties geven je geen goed beeld van de realiteit.  

Het wordt een ander verhaal als we het hebben over FPV drones en speelgoeddrones. De kans is groot dat je zulke drones een keer gaat crashen. Dat wil niet zeggen dat een crash meteen fataal is voor je drone.

Natuurlijk, een drone in het water is als snel einde oefening, maar een drone die neerstort in het gras kan niet zoveel kwaad. Zeker niet als we het hebben over race drones en speelgoeddrones die wel tegen een stootje kunnen.

Risico berekenen

Hoe hoog het risico is berekenen we als volgt: Risico = Kans x Blootstelling x Gevolg.

 1. Kans: de kans op een crash
 2. Gevolg: de waarde van de drone
 3. Blootstelling: in hoeverre de drone in gevaar kan komen

De kans bij speelgoeddrones is hoog, maar het gevolg is laag. Speelgoeddrones zijn immers aanzienlijk goedkoper dan andere modellen.

Voor camera drones is de kans op een crash lager, maar het gevolg een stuk hoger. Ze zijn immers een stuk duurder en worden niet meer gebruikt als speeltje, maar als gereedschap.

Bij FPV drones is zowel de kans op een crash als het gevolg hoog. Het is de meest risicovolle drone die je kan besturen.

Tot slot speelt de blootstelling een belangrijke rol. Hoe snel vlieg je, wat zijn de weersomstandigheden, vlieg je in een bebouwd gebied, enz.

Ben je echt bang voor een crash? Overweeg dan om een drone verzekering af te sluiten. Zo hebben drones van het merk DJI een eigen verzekering genaamd DJI Care Refresh. Voor goedkope drones (onder de 400 euro) bestaan geen verzekeringen.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

 • Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
 • Bij waterschade krijg je een nieuw product 
 • Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Hoe voorkom je een drone crash? 

Zoals ik al eerder zei hangt het vooral af van jezelf. Gebruik je de drone zoals het hoort en werkt de drone naar behoren, dan is er niets aan de hand. Hieronder leg ik uit waarom drones crashen en hoe jij dit kunt voorkomen. De onderstaande tips gelden vooral voor camera drones van bijvoorbeeld DJI.

Gebruik een checklist

Door steeds dezelfde stappen in dezelfde volgorde toe te passen creëer je een routine. Denk aan het bevestigen van de propellers en het kalibreren van de drones. Door een checklist te gebruiken is de kans dat je dingen vergeet een stuk kleiner. Klik op de knop hieronder voor een uitgebreide checklist voordat je opstijgt.

Denk vooruit

Vooruitdenken kan je enorm helpen bij het vliegen. Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken voordat je je drone ergens opstijgt. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Is er een goede plek om te landen? Het landen kan soms moeilijker zijn dan het opstijgen. De beste ondergrond is een harde vlakke ondergrond met veel ruimte.
 • Zijn er dieren om mij heen? Voordat ik ga opstijgen kijk ik altijd om mij heen of er dieren of mensen in de buurt zijn. Het is vaak genoeg voorgekomen dat ik de drone iets eerder/later moest landen, omdat er een hond aan kwam rennen. Je wilt voorkomen dat die hond je drone uit de lucht pakt.
 • Heb ik alles bij me wat ik nodig heb? Als je alles hebt, dan zou de drone ook goed moeten functioneren. Door jezelf deze vragen te stellen creëer je een stuk meer rust. Door deze rust ga je een stuk minder kleine foutjes maken en kan je het stappenplan die ik hier uitleg goed volgen. 

Houd de afstand van obstakels

Vaak sta je achter de drone. Je drone wijst dan van je af. Hierdoor is de afstand tussen een boom en de drone moeilijk in te schatten. Vlieg je naar een boom toe, dan is het gevaarlijk om er recht achter te staan.

De beste positie is om de drone vanaf de zijkant te besturen. Het gaat vaak mis als mensen denken dat ze nog genoeg ruimte over hebben terwijl ze al te dicht bij de boom vliegen. Ook het live-videobeeld geeft al snel een vertekend beeld.

naast de drone staan makkelijk afstand inschatten obstakels
achter de drone staan moeilijk afstand inschatten obstakels

Vlieg bij goed weer

Door regen, wind en sneeuw crashen veel drones. Je kan het jezelf heel moeilijk maken als je met veel wind gaat vliegen. Het hangt echter van je drone af tot welke windsnelheid je kan vliegen.

Hoe goed je drone ook tegen wind kan, het maakt je toch nerveus als het hard waait. Nu kan een beetje wind geen kwaad, maar als je niet zeker bent van je zaak kan je beter niet de lucht in gaan.

Update firmware

Drones van DJI beschikken over een app waarin je de drone regelmatig moet updaten. Zorg dat je dit altijd doet, zodat eventuele bugs of fouten opgelost worden en de drone zo goed mogelijk werkt.

Als je de app opent zie je meteen of je de drone kunt updaten of niet. Als er niets te updaten valt verschijnt er niets in beeld. Toch is het belangrijk om even te checken of je echt de allernieuwste versie hebt. Hieronder zie je een foto waarop staat waar je dit kunt checken. Je kunt daar komen door op de blauwe balk bovenaan te tikken.

De DJI GO 4 app laat zien of je drone moet worden geupdate

Een crash kan je ook voorkomen door propeller guards te gebruiken. Dit is een bescherming die je om je propellers doet. Veel drones hebben zo’n bijpassend accessoire. Hieronder zie je de Ryze Tello en de DJI Air 2 als voorbeeld:

DJI FPV Propeller Guard

Propeller Guards voor de DJI FPV

Propeller guards kun je voor de dure drones vaak los kopen. Ze zijn goedkoop verkrijgbaar en eenvoudig te monteren.

firmware DJI GO 4 app Mavic2Pro

Schakel de beginnersmode in

Je hebt de mogelijkheid in de DJI-app om de drone in beginnersmode te zetten. Dit is handig als je voor de eerste keer vliegt, omdat de drone dan een beperkte afstand kan bereiken. Hij zal bijvoorbeeld niet hoger en verder vliegen dan 30 meter.

Op deze manier is het bijna niet mogelijk om je drone te verliezen. Zeker als je op een open veldje gaat vliegen waar binnen een straal van 30 meter geen obstakels te bekennen zijn. Het ergste wat er dan kan gebeuren is een crash op het gras.  

In de DJI Fly app van DJI kan je zelfs een eigen vluchtbescherming instellen. Dit betekent dat je zelf kan instellen hoe hoog en hoe ver de drone mag vliegen.

DJI Go 4 app beginnersmode Mavic 2 Pro

Neem geen onnodige risico’s

Een betere tip is er niet. Dit is de reden dat ik na al deze jaren mijn drone(s) nog nooit heb gecrasht. Wat ik veel merk is dat mensen na een tijdje vliegen verveeld raken. Nadat ze verveelt raken gaan ze nieuwe dingen uitproberen de grenzen opzoeken. Gebruik dus altijd je verstand tijdens het vliegen en blijf nadenken.

Laat de drone 30 sec in de lucht vliegen

Zeker als je voor de eerste keer vliegt kan dit handig zijn. Het komt niet vaak voor, maar er kan altijd een fabrieksfout zijn. Maar ook al is er geen sprake van een fabrieksfout, je drone eerst even 30 seconden laten ‘hoveren’ kan geen kwaad.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Ik voer ze in ieder geval altijd uit en voor mij heeft het altijd gewerkt. Uiteindelijk is de beste manier om een crash te voorkomen door gewoon te oefenen. Als je er beter in wordt zal de kans op een crash lager zijn. Hieronder bespreek ik een aantal tips om te oefenen met een drone.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe leer je vliegen met een drone?

Bij camera drones, zoals modellen van DJI, is gaat niet zozeer om vaardigheden. Om je drone veilig te kunnen landen en opstijgen heb je voornamelijk kennis nodig.

Tuurlijk zal het vliegen op den duur soepeler gaan en krijg je de drone steeds beter onder controle, maar dit is niet essentieel voor een veilige vlucht. Bij de duurdere modellen is het zeker in het begin belangrijk om de werking van de drone te begrijpen.

Sommige mensen adviseren je om eerst een speelgoeddrones te kopen. Alhoewel dit een optie is ben ik hier geen fan van. Speelgoeddrones verschillen te veel van duurdere modellen en schetsen een verkeer beeld.

De DJI GO 4 app beschikt over een ingebouwde Flight Simulator. Het is erg simpel, maar een goede oefening voordat je daadwerkelijk gaat vliegen. Rechtsboven in de app > Academy > enter Flight Simulator.

Lijkt je dit leuk om te doen? Je kunt ook de officiële Flight Simulator van DJI downloaden op je computer. Door je drone controller te verbinden met je computer kan je je eigen drone besturen. Deze Flight Simulator geldt niet voor alle drones, maar voor: 

 • DJI Spark 
 • DJI Inspire 2
 • DJI Mavic 2 Pro
 • DJI Phantom 4 Pro
 • DJI Matrice 600 
 • DJI Mavic 2 Enterprise 
 • DJI Mavic Pro 
Mavic 2 Pro DJI GO 4 app academy menu

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.