Nee, drone vliegen is niet moeilijk. Zolang je de drone gebruikt zoals het hoort kan er niets fout gaan. Het is daarom belangrijk om je van tevoren goed in te lezen. Als we praten over race drones of speelgoeddrones, dan wordt het een lastiger verhaal. Het hangt dus af van wat voor soort drone je bestuurt. De ene drone is een stuk eenvoudiger te besturen dan de ander. Misschien twijfel je om een drone te kopen, omdat je bang bent dat je hem crasht. Ik ken dit gevoel en had hetzelfde toen ik mijn eerste drone kocht. Ik hoop dat ik je dit artikel kan helpen met het maken van een keuze.
Hieronder zie je drones die erg makkelijk te besturen zijn:
De beste drones van dit moment | Merk | Prijs | |
1. | Beste koop: DJI Mini 3 Pro | DJI | Bekijk op Bol.com |
2. | DJI Mini 3 | DJI | Bekijk op Bol.com |
3. | DJI Mavic 3 Pro | DJI | Bekijk op Bol.com |
4. | DJI Air 2S | DJI | Bekijk op Bol.com |
5. | DJI Avata | DJI | Bekijk op Bol.com |
6. | DJI Ryze Tello | DJI | Bekijk op Bol.com |
Inhoudsopgave
Welke drones zijn moeilijk te besturen?
Zoals ik al in de inleiding zei, hangt het af van wat voor soort drone je bestuurt. Maar wat bedoel ik daar precies mee? Drones voor consumenten kunnen we in 2 groepen verdelen:
- Drones met GPS-signaal
- Drones zonder GPS-signaal
Drones met GPS-signaal zijn in staat om uit zichzelf in de lucht te vliegen. Dit betekent dat als jij de controller loslaat, de drone niet meteen neerstort, maar op dezelfde plek in de lucht blijft hangen. Het vliegen van een drone is hierdoor niet zo moeilijk. Hoe goed het GPS-signaal van drones is, hangt meestal af van de prijs van de drone. De duurdere drones vanaf 300-400 euro beschikken meestal over een prima GPS-signaal. Zijn ze goedkoper? Dan zal het GPS-signaal een stuk minder zijn en zal de drone een stuk minder stabiel vliegen. Op die manier wordt het een stuk moeilijker om een drone te besturen.
De duurdere drones beschikken vrijwel altijd over een app. Op deze app kun je essentiële gegevens zien van de drone. Bijvoorbeeld:
- Sterkte van het GPS-signaal
- Verbinding met de controller
- Afstand van de drone
- Hoogte van de drone
- Enz.
Sterker nog, je kunt live meekijken met de drone. Via het schermpje van je telefoon kun je precies zien wat de camera onder je drone ziet. Op deze manier kun je goed zien waar de drone vliegt. De kans op een crash is dan een stuk lager. En weer geldt, hoe duurder de drone, hoe meer en hoe beter deze functies zijn. We kunnen hieruit dus concluderen dat een duurdere drone vrij eenvoudig te besturen is. Met een ‘dure’ drone bedoel ik drones van ongeveer minimaal 400 euro. Met de drones van DJI weet je zeker dat je goed zit. Maar hoe zit het dan met race drones en speelgoeddrones? Dit zijn namelijk drones zonder GPS-signaal.

Hieronder zie je de wat duurdere drones die je over het algemeen niet hoeft te crashen. Ze zijn erg makkelijk onder controle te houden. Het zijn de beste drones van dit moment en gebruiken uiteraard een GPS-signaal en bijbehorende apps.
Drones zonder GPS-signaal zijn een stuk moeilijker om te vliegen. Het is dan ook helemaal niet raar dat je zulk soort drones een aantal keren gaat crashen. Je zult dan moeten denken aan race drones, speelgoeddrones, of drones in het algemeen zonder GPS-signaal. Op het moment dat je de controller loslaat, valt de drone naar beneden. Je zult dus continu de controller moeten gebruiken om de drone omhoog te houden.
Bij speelgoeddrones kun je niet zien hoe sterk het bereik is, waardoor je niet weet wanneer de drone geen bereik meer heeft en neerstort. Je hebt geen live videobeeld op je mobiel en dat zorgt al voor een grote handicap. Race drones hebben vaak wel een zogeheten ‘FPV-bril’ (soort VR-bril), waarmee ze zien wat de drone ziet. Het moeilijke van race drones is echter dat ze ontzettend snel zijn en daardoor kan het snel fout gaan. Links zie je een race drone en rechts een speelgoeddrone. Meer soorten drones >>


Dus nog even op een rijtje, hoe duurder de drone, hoe makkelijker het is om hem te besturen. Vanaf 400 euro kan ik je garanderen dat je in staat bent de drone te vliegen zonder dat hij ooit crasht. Dit geldt echter alleen als je de drone gebruikt zoals het hoort. En natuurlijk moet je altijd rekening houden met een eventuele fabrieksfout, maar daar kan jij niet zoveel aan doen. Hoe je een drone bestuurt laat ik je zien in dat artikel. Toch ga ik dit artikel ook een beetje in op de belangrijkste stappen die je moet zetten.
Hieronder zie je één van de beste speelgoeddrones op een rijtje. Deze zijn een stuk moeilijker te besturen. Ze hebben geen GPS signaal en zijn een stuk goedkoper dan 400 euro. Dit maakt het vliegen een stuk moeilijker en dus uitdagender. Een goede oefening voor als je wil upgraden naar de duurdere drones.
Hoe groot is het risico op een crash?
Over het algemeen is het risico op een crash laag. Heb je een drone met een goed GPS-signaal (drones vanaf 400 euro, liefst van DJI), dan hangt het helemaal van jezelf af. Uiteindelijk ben jij de dronepiloot die bepaalt hoe groot het risico is. Als jij met je drone door bomen gaat vliegen, dan is het risico groot. Ben jij heel voorzichtig met je drone, dan zal er niets gebeuren (behalve in heel uitzonderlijke gevallen). Je kunt natuurlijk altijd pech hebben, maar de kans op een crash is dan erg laag.
Op het internet staan genoeg filmpjes waarop je drones ziet crashen. Ik zou me daar niets van aan trekken. Toen ik een drone kocht had ik dezelfde onzekerheid en zag ik ook al die filmpjes voorbijkomen. Ze geven je geen goed beeld van de realiteit.
Praten we over drones zonder GPS-signaal, dan is het risico natuurlijk een stuk hoger. Zeker in het begin zal je vaak onderuitgaan. Zolang je je hiervan bewust bent is het goed. De drones zijn overigens niet altijd kapot als hij neerstort. Natuurlijk, een drone in het water is als snel einde oefening, maar een drone die neerstort in het gras kan niet zoveel kwaad. Zeker niet als we het hebben over race drones en speelgoeddrones, ze zijn namelijk niet zo breekbaar. Er kan gewoon niet zoveel kapot, dus dat scheelt.
We kunnen het echter ook vanuit een andere kant bekijken. Het risico bereken je door: Risico = Kans x Blootstelling x Gevolg. De kans bij speelgoeddrones en race drones is een stuk hoger, maar het gevolg is een stuk kleiner, want de drone is goedkoper. Voor drones met een GPS geldt dat de kans op een crash lager is, maar het gevolg van een crash veel hoger, omdat de drones veel duurder zijn. Dit brengt eigenlijk alles weer in evenwicht. Dit mag je echter vergeten als je goed om gaat met de drone. Maar wat is goed? De belangrijkste punten staan hieronder genoemd.
Ben je echt bang voor een crash? Overweeg dan om een drone verzekering af te sluiten. Zo hebben drones van het merk DJI een eigen verzekering genaamd DJI Care Refresh. Voor goedkope drones (onder de 400 euro) bestaan geen verzekeringen.
DJI Care Refresh drone verzekering
– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar
– Bij waterschade krijg je een nieuw product
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie
– Krijg voorrang en professioneel advies
– DJI betaalt alle verzendkosten
Hoe kan ik een crash voorkomen?
Zoals ik al eerder zei hangt het vooral af van jezelf. Gebruik jij de GPS-drone zoals het hoort en werkt de drone naar behoren, dan is er niets aan de hand. Als je wilt weten hoe je een drone bestuurt, lees dan dat artikel. Hieronder leg ik vooral uit waarom drones crashen en hoe jij dit kunt voorkomen. De onderstaande tips gelden vooral voor drones met GPS-signaal.
Zorg dat je een stappenplan hebt: door steeds dezelfde stappen in dezelfde volgorde toe te passen, creëer je een routine. De kans dat je dan dingen vergeet is een stuk lager. Voor bijvoorbeeld DJI-drones is dit stappenplan hetzelfde als voor alle andere DJI-drones. Je kunt deze stappen vinden in deze blog: hoe bestuur je een drone?
Denk vooruit: vooruitdenken kan je enorm helpen bij het vliegen. Er zijn een aantal dingen waaraan je moet denken voordat je je drone ergens opstijgt. Stel jezelf de volgende vragen: is het een goede plek om te landen? Als je opstijgt moet je natuurlijk ook landen. Het landen kan soms moeilijker zijn dan het opstijgen. De beste ondergrond is een harde vlakke ondergrond met veel ruimte.
Zijn er dieren om mij heen? Voordat ik ga opstijgen kijk ik altijd om mij heen of er dieren of mensen in de buurt zijn. Het is vaak genoeg voorgekomen dat ik de drone iets eerder/later moest landen, omdat er een hond aankwam. Je wilt voorkomen dat die hond je drone uit de lucht pakt.
Heb ik alles bij me wat ik nodig heb? Als je alles hebt, dan zou de drone ook goed moeten functioneren. Door jezelf deze vragen te stellen creëer je een stuk meer rust. Door deze rust ga je een stuk minder kleine foutjes maken en kun je het stappenplan die ik hier uitleg goed volgen.
Houd de afstand tussen de drone en het voorwerp in de gaten: vaak sta je achter de drone. Je drone wijst dan van je af. Hierdoor is de afstand tussen een boom en de drone moeilijk in te schatten. Vlieg je naar een boom toe, dan is het gevaarlijk om er recht achter te staan. De beste positie is om hem vanaf de zijkant te besturen. Het gaat vaak mis als mensen denken dat ze nog genoeg ruimte over hebben, terwijl ze al te dicht bij de boom vliegen.
Vlieg bij goed weer: door regen, wind en sneeuw crashen de meeste drones. Je kunt het jezelf heel moeilijk maken als je met veel wind gaat vliegen. Het hangt echter van je drone af hoeveel wind hij aankan. Hoe goed je drone ook tegen wind kan, het maakt je toch nerveus als het hard waait. Nou kan een beetje wind geen kwaad, maar als je niet zeker bent van je zaak, vlieg dan gewoon niet. Bekijk hier hoeveel wind je drone aankan.
Update firmware: de drones van DJI beschikken over een app waarin je de drone regelmatig moet updaten. Zorg dat je dit altijd doet. Eventuele bugs of fouten worden opgelost zodat de drone zo goed mogelijk werkt. Als je de app opent zie je meteen of je de drone kunt updaten of niet. Als er niets te updaten valt, dan verschijnt er niets in beeld. Toch is het belangrijk om even te checken of je echt de allerlaatste versie hebt. Hieronder zie je een foto waarop staat waar je dit kunt checken. Je kunt daar komen door op de balk daarboven te klikken. De balk in het geel met Ready to Go.

Een crash kun je ook voorkomen door propeller guards te gebruiken. Dit is een bescherming die je om je propellers doet. Veel drones hebben zo’n bijpassend accessoire. Hieronder zie je de Ryze Tello en de DJI Air 2 als voorbeeld:
Propeller Guards voor de DJI Mavic Air 2
Propeller guards kun je voor de dure drones vaak los kopen. Ze zijn goedkoop verkrijgbaar en eenvoudig te monteren.
Propeller Guards voor de DJI Mini 2
Hiernaast zie je propeller guards voor de DJI Mini 2. Ze zijn speciaal gemaakt voor dit model.

Beginnersmode: je hebt een mogelijkheid in de DJI-app om de drone in beginnersmode te zetten. Dit is handig als je voor de eerste keer vliegt. De drone kan dan maar een beperkte afstand bereiken. Hij zal bijvoorbeeld niet hoger en verder vliegen dan 30 meter. Op deze manier is het bijna niet mogelijk om je drone te verliezen. Doe je dit ook nog eens op een open veldje, dan kan er al helemaal niets fout gaan. Het ergste wat er dan kan gebeuren is een drone die neerstort op het gras.

Neem geen onnodige risico’s: een betere tip is er niet. Dit is de reden dat ik na al deze jaren mijn drone(s) nog nooit heb gecrasht. Wat ik veel merk is dat mensen na een tijdje vliegen verveeld raken. Nadat ze verveelt raken, gaan ze nieuwe dingen uitproberen. Ze zoeken de grens op waardoor de drone crasht. Gebruik dus altijd je verstand tijdens het vliegen. Zolang je na blijft denken kan er niets fout gaan.
Laat de drone 30 sec in de lucht vliegen: zeker als je voor de eerste keer vliegt kan dit handig zijn. Het komt niet vaak voor, maar er kan altijd een fabrieksfout zijn. Maar ook al is er geen sprake van een fabrieksfout, je drone eerst even 30 seconden laten ‘hoveren’ kan geen kwaad. Mocht de drone crashen, dan vlieg je in ieder geval laag en het liefst boven gras.
Hoe leer je vliegen met een drone? >>
Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Ik voer ze in ieder geval altijd uit en voor mij heeft het altijd gewerkt. Uiteindelijk is de beste manier om gewoon te oefenen met je drone. Als je er beter in wordt zal de kans op een crash lager zijn. Er zijn meerdere manieren om te oefenen voordat je een dure drone de lucht in wilt krijgen. Deze manieren bespreek ik hieronder.
Hoe kun je het vliegen van een drone leren?
Als we het hebben over drones met een GPS-signaal, dan zijn er verschillende manieren om het te leren:
Wat ik ontzettend fijn vond, is het vliegen met een speelgoeddrone. Zoals ik eerder dit artikel al zei, zijn speelgoeddrones een stuk moeilijker te besturen dan de wat duurdere drones. Het is juist daarom interessant om eerst een speelgoeddrone te kopen voordat je gaat upgraden. Als jij een speelgoeddrone kunt besturen, weet ik zeker dat je ook een duurdere drone veilig kunt vliegen (van bijvoorbeeld een paar honderd euro). Als de speelgoeddrone kapotgaat, dan is dat niet het einde van de wereld.
De DJI GO 4 app beschikt over een ingebouwde Flight Simulator. Het is erg simpel, maar een goede oefening voordat je daadwerkelijk gaat vliegen. Rechtsboven in de app > Academy > enter Flight Simulator. Vind je dit leuk om te doen? Je kunt ook de officiële Flight Simulator van DJI downloaden op je computer. Door je drone controller te verbinden met je computer kun je je eigen drone besturen. Deze Flightsimulator geldt niet voor alle drones, maar voor:
- DJI Spark
- DJI Inspire 2
- DJI Mavic 2 Pro
- DJI Phantom 4 Pro
- DJI Matrice 600
- DJI Mavic 2 Enterprise
- DJI Mavic Pro

Beste drones om mee te leren vliegen
Drone | Merk | Prijs | |
1. | Ryze Tello | DJI | Bekijk op Bol.com |
2. | Syma X5HW | Syma | Bekijk op Bol.com |
3. | DENVER DCW-380 | DENVER | Bekijk op Bol.com |
Conclusie
Nee, het vliegen van een drone is niet moeilijk. Zolang je een GPS-drone koopt van minimaal een paar honderd euro, weet ik zeker dat het goed komt. Lees goed hoe je een drone moet besturen en zorg dat je de punten die hierboven staan genoemd toepast. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken en niet bang te zijn dat je drone crasht. Laat je vooral niet bang maken door verhalen of filmpjes op het internet. En laat dit al helemaal niet van invloed zijn op de vraag of je wel of niet een drone moet kopen.
Besluit je om te beginnen met een speelgoeddrone of een race drone? Wees er dan van bewust dat de kans groot is dat je hem gaat crashen. Het kan een extra uitdaging zijn of een goede oefening voor als je later wilt upgraden.
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.