Ben je van plan om een drone te kopen of heb je er al een? Dan zit je hier aan het juiste adres. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten voordat je gaat vliegen met een drone. Ik geef je handige tips zodat je een drone nooit hoeft te crashen. Uiteindelijk zul je het vliegen met een drone zelf moeten ervaren en leren. Daarom geef ik je tips hoe je dit zo snel en veilig mogelijk kunt aanpakken. Ik richt me vooral op de wat duurdere drones van het merk DJI. Speegloeddrones en FPV-drones komen dus niet aan bod.
Drones die erg makkelijk te besturen zijn:
De beste drones van dit moment | Merk | Prijs | |
1. | Beste koop: DJI Mini 3 Pro | DJI | Bekijk op Bol.com |
2. | DJI Mini 3 | DJI | Bekijk op Bol.com |
3. | DJI Mavic 3 Pro | DJI | Bekijk op Bol.com |
4. | DJI Air 2S | DJI | Bekijk op Bol.com |
5. | DJI Avata | DJI | Bekijk op Bol.com |
6. | DJI Ryze Tello | DJI | Bekijk op Bol.com |
Je leert te vliegen met een drone door:
- Koop een speelgoeddrone
- Gebruik de DJI Flight Simulator
- Vlieg op de goede locatie en tijdstip
Inhoudsopgave
Hoe vlieg je met een drone?
Voordat je je drone gebruikt is het belangrijk om de handleiding goed door te lezen. Elke drone werkt weer anders. De meesten drones bestuur je echter met een smartphone. Via één van de DJI-apps heb je keuze uit de vele mogelijkheden. Neem voordat je gaat vliegen de app van de drone goed door. Hier (drone besturen met smartphone) kun je de belangrijkste instellingen van de DJI-app vinden. Er zijn een hoop instellingen die je kunt veranderen. Zo lijkt het me handig om de drone bij je eerste vlucht in beginnersmode te zetten. In deze modus kan de drone niet verder en hoger vliegen dan 30 meter. Hij heeft dus een radius van 30 meter. Hierdoor voorkom dat je drone wegvliegt.
Drone besturen met je hand >>
Verder is het handig om te weten hoe de controller van de drone werkt. Zoek dus van tevoren uit waar de knoppen op de controller voor zijn. Verder is het belangrijk om te weten hoe je de controller kunt besturen. Hoe vlieg je omhoog, omlaag, naar voren of naar achteren? Je kunt hier alles over vinden in: hoe bestuur je een drone? Ik leg daar uitgebreid uit hoe dit in zijn werking gaat. Dan ga ik het nu hebben over alles wat je moet doen om een drone in de lucht te krijgen en weer te landen. Alle stappen die ik langsga bespreek ik hieronder. Het is vooral gebaseerd op persoonlijke ervaringen en ervaringen van anderen.
Voordat je gaat vliegen (voorbereiding)
Om te beginnen met het meest saaie gedeelte. Houd rekening met de regelgeving omtrent drones in Nederland. Zo mag je niet vliegen in no-fly zones. Dit zijn gebieden waar je niet mag vliegen met een drone. Ze liggen verspreid over heel Nederland. Er is een website die precies laat zien waar deze zones liggen. Bekijk het goed en check even waar je mag vliegen. Lees anders mijn blog: waar mag je drone vliegen?
Check even of je alles hebt opgeladen. En vergeet de drone niet. Een erg vanzelfsprekende tip, maar zeker niet onbelangrijk. Zo ben ik vaak genoeg iets vergeten op te laden en ben ik zelfs een keer de drone zelf vergeten (oeps). Bij de meeste drones gebruik je een smartphone. Zorg dus ook dat deze helemaal vol zit. Ze gaan snel leeg, aangezien de app veel van je telefoon vraagt tijdens het vliegen. Alles wat ik bij me heb:
- Drone tas
- Telefoon
- Drone
- (Extra) batterijen
- Propellers + reserve setje
- Controller
- ND-filters
De onderstaande drone accessoires kunnen je helpen bij het voorbereiden van je vlucht. De ND-filters verbeteren de beeldkwaliteit.

Hierboven zie je landingpads. Ze zorgen voor een veilig oppervlak waarop elke drone kan landen en opstijgen.
Houd voor de rest het weer in de gaten. Je drone is niet bestemd tegen regen. Meer over drones in de regen. Maar ook met de wind moet je rekening houden. Drones kunnen echt wel tegen een beetje wind, maar je krijgt er wel de zenuwen van. Meer over drones met wind. Bij de voorbereiding is het ook belangrijk om een goede plek te kiezen om te vliegen. Boven een woonwijk of andere bebouwing ga je last krijgen van storende signalen. Dit zijn in de meeste gevallen WiFi-signalen. Ze zorgen ervoor dat je de verbinding met de drone sneller verliest.
Dit is alles wat ik doe voordat ik ga opstijgen:
- Zet de drone, controller en telefoon aan
- Verbind de telefoon met de drone, zodat het live videobeeld tevoorschijn komt
- Ik haal de camera bescherming van de drone
- Ik zet de antenne(s) van de controller goed (vlakke kant naar de drone toe gericht)
- Zet de propellers op de drone (bij sommige drones zitten ze er al op)
- Ik kalibreer de drone
- Even kijken of het satellietsignaal minimaal 6 is (vind je gewoon in de app)
- Check in de DJI-app of er ‘Ready To Fly’ staat
Nog één hele belangrijke laatste voorbereiding: zorg er altijd voor dat de drone met de camera van je af staat gericht. Op de foto hiernaast kun je zien hoe je de drone moet positioneren. In dit geval gaat de drone naar links als je de joystick op de controller naar links stuurt. Links blijft op die manier links. Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Als de drone naar je toe staat gericht blijft links niet meer links.
Opstijgen
Dan zijn we eindelijk aangekomen bij het opstijgen van de drone. Je zet eerst de motors aan. Hoe je dit doet vind je in de handleiding van de drone. Vervolgens kun je de drone in één keer laten opstijgen. Doe dit zonder twijfel, maar niet te snel. Het beste is om los droog zand als ondergrond te vermijden. Bij het opstijgen en landen komt er aardig wat wind vrij. Het opstuivende zand kan zo in de drone terechtkomen. Dit heb je liever niet. Je kunt eventueel een landinpad kopen zoals je hiernaast kunt zien. Dit zorgt voor een betere ondergrond tijdens het landen en opstijgen.
Een andere belangrijke tip is om de drone 30 seconden op één plek te laten vliegen. Zo kun je even kijken of alles in orde is. Maakt hij bijvoorbeeld een raar geluid? Bekijk ook in de app of er eventueel een error is. Mocht er iets mis zijn, dan geeft de app dit meestal aan. Zo had ik een keer de batterij niet helemaal goed in de drone gestopt. Ik kreeg hier een melding van in de app. Ik heb vervolgens de drone zo snel mogelijk geland en kon daarna weer verder met vliegen. Als je zeker weer dat de drone het helemaal doet, kun je hoger en verder gaan vliegen.
Wat kun je doen met drones? >>
Tijdens het vliegen
Je gaat vooral merken hoe moeilijk het is om de positie van de drone in de lucht te bepalen. In de lucht draai je de drone om zijn eigen as. Als jij naar links stuurt vliegt de drone niet per se naar links. Hier heb ik het net al even over gehad. Zeker in het begin is dit moeilijk. Ga daarom niet te dicht bij obstakels vliegen. De kans dat je ergens heenvliegt waar je niet heen wil vliegen is groot. Als je merkt dat je ergens heenvliegt zonder dat je dit wil, laat de controller dan los.
Focus je tijdens het vliegen niet alleen maar op het live videobeeld op je smartphone. Het geeft een slechte weergave en een verkeerd perspectief. Het kan je helpen bij de oriëntatie, maar je zult ook merken dat je graag naar de drone zelf kijkt. Daar komt bij dat het verplicht is om je drone altijd in zicht te houden.
Verder is het belangrijk om de afstand tussen een object en de drone goed in te schatten. Als je achter de drone staat kun je niet zien hoe dicht de drone bij het voorwerp voor zich vliegt. Dit is een veelvoorkomende reden waarom drones crashen. In plaats daarvan kun je beter aan de zijkant staan. Zo zie je daadwerkelijk hoeveel afstand er tussen de drone en het object zit.
Zolang je blijft nadenken kan er niets gebeuren. Je hebt het helemaal zelf in de hand. Hoe meer risico je neemt, hoe groter kans op een crash. Natuurlijk kan er ook sprake zijn van een fabrieksfout, maar dat komt niet/nauwelijks voor. Zorg ervoor dat met je verstand vliegt.
De accessoires hieronder kunnen je helpen om je vliegervaring te verbeteren:

Hierboven zie je landingpads. Ze zorgen voor een veilig oppervlak waarop elke drone kan landen en opstijgen.
Landen
Het landen wordt gezien als het meest spannende gedeelte van de vlucht. Het is ook het meest moeilijke onderdeel. Bij de moderne dure drones stelt het echter niets meer voor. Zo gebruik ik de Mavic 2 Pro met sensors onderaan de drone. Die sensors houden de drone als het ware tegen bij het landen. Zo kun je nooit hard op de grond klappen. Je kunt natuurlijk ook de drone uit zichzelf laten landen. Je hoeft dan niets te doen en dat werkt prima.
Als je de drone zelf laat landen moet je dit zorgvuldig doen. Doe het niet te snel, maar ook zeker niet te langzaam. Vooral bij je eerste vlucht is dit moeilijk, omdat je erg twijfelt of gespannen bent. Mijn tip is om niet te veel te twijfelen.
Je kunt het jezelf ook makkelijk maken. Door een vlakke ondergrond te kiezen help je jezelf al een hele hoop. Houd ook rekening met de wind. Het hoeft helemaal niet hard te waaien, maar je krijgt soms wel te maken met windvlagen. Tijdens het vliegen merk je of ze er wel of niet zijn. Ik zorg altijd dat ik voor of na een windvlaag ga landen. Dit betekent dat ik hem soms iets eerder land, zodat ik zeker weet dat ik genoeg tijd heb. Dit is waarom het zo belangrijk is om hem op tijd te landen.
DJI raadt je aan om de drone te landen bij een batterijpercentage van 30%. Houd de batterij van de drone dus goed in de gaten. Koop een landingpad zodat je een harde ondergrond creëert. Zo weet je zeker dat je je drone veilig kunt landen. Zo had ik laatst last van hoog gras. De drone leek zo eerder op een grasmaaier en dat kan nooit goed zijn.
Na het landen van de drone zet je meteen de motors uit. Bij de drones van DJI doe je dit door de linker joystick helemaal naar onderen te richten. Nadat de motors uit staan kun je de drone uitzetten. Maak de propellers en de drone eventueel schoon na het vliegen. Laad de batterij niet direct op nadat je hebt gevlogen. Het is niet goed voor de batterij om hem terwijl hij warm is op te laden. Meer over drone batterijen vind je hier. >>
Hoe leer je vliegen met een drone?
Uiteindelijk kun je het vliegen met een drone het beste leren door het gewoon te doen. Drones kunnen echter vrij duur zijn. Je wil de drone niet meteen bij je eerste vlucht crashen, en dat hoeft ook niet.
Koop een speelgoeddrone: door met een speelgoeddrone te vliegen kun je de vaardigheden snel onder de knie krijgen. Zelf heb ik ook eerst met een speelgoeddrone gevlogen, voordat ik voor het echte werk ging. En alhoewel speelgoeddrones een hele andere ervaring zijn dan de dure drones, kunnen ze je toch een goed idee geven. Zo zijn speelgoeddrones een stuk moeilijk te besturen dan de dure drones van bijvoorbeeld DJI. Ze vliegen een stuk minder stabiel en maken geen gebruik van een GPS-signaal. Ben je in staat om een speelgoeddrone te besturen, dan weet ik zeker dat je ook een drone van het merk DJI kunt besturen. Denk aan een drone van een paar tientjes. De Cheerson CX-10 is een goed voorbeeld.
De beste speelgoeddrones van dit moment:
Gebruik de DJI-flight Simulator: DJI maakt het mogelijk om gebruik te maken van een flight simulator. Dit geldt alleen voor de drones van het merk DJI. Het is een vrij zware software, dus ik hoop dat je computer het aankan. Er is een gratis versie beschikbaar waar je al een heel eind mee kunt komen. Ook in de DJI-app zelf is een kleine demo te vinden. Deze stelt niet zoveel voor, maar kan je toch helpen met het leren vliegen. Klik op het icoontje rechtsboven in de app. Ga vervolgens naar Academy en je ziet de simulator.

Vlieg op de goede locatie en tijdstip: het kiezen van een goede locatie en een goed tijdstip is belangrijk. Het beste is om een veldje te vinden waar je alle ruimte hebt. Het liefst boven gras en absoluut niet boven water of zand. Een afgelegen plek buiten de stad of het dorp is meestal het beste. Zoek geen drukke plekken op en vlieg waar het rustig is. Dit is belangrijk omdat:
- je rust creëert voor jezelf
- je geen overlast veroorzaakt
- je nergens tegenaan kan vliegen
- je minder last hebt van storende signalen (zoals WiFi-signalen)
Leer hoe je de mooiste drone beelden maakt
Naast het leren vliegen kun je ook leren filmen met een drone. Er zijn veel manieren om je luchtbeelden te verbeteren. Hieronder geef ik je de 3 belangrijkste tips.
Camera-instellingen: allereerst is het belangrijk om de camera-instellingen goed te zetten. Dit is per drone weer verschillend. Je kunt het beste op YouTube kijken voor de beste camera-instellingen. Bij de ene drone heb je meer mogelijkheden dan bij de ander. Hoe duurder de drone, hoe meer je kunt instellen. Verder raad ik je aan om de beelden rechtstreeks vanaf de drone op je computer te zetten. Dit kan met een kabeltje, maar ook met een SD-kaart. Je hebt sowieso een aparte SD-kaart nodig om de beelden op te slaan. Door ze rechtstreek vanaf de drone op de computer te zetten zijn je beelden het scherpst.
Gouden uurtje: het gouden uurtje is het moment waarop de zonsondergang en zonsopgang voorkomt. Het zijn dus eigenlijk twee uurtjes op één dag. Het gouden uurtje duurt ook helemaal geen uur, maar slechts 15 minuten. Maar goed, dat terzijde. Je zult merken dat je beelden meteen een stuk mooier zijn.
Je kunt apps gebruiken om te kijken wanneer deze uurtjes precies zijn. Eén daarvan is de Golden Hour app. Je kunt na zonsondergang ook nog gebruik maken van het blauwe uurtje. Deze donkere blauwe lucht zie je net voordat het donker wordt. Meer handige drone apps >>
ND-filters: ND-filters zijn één van de belangrijkste accessoires voor luchtfotografen. Je maakt je beelden op die manier een stuk realistischer. ND-filters maken het mogelijk om bewegende objecten in het beeld een beetje te vervagen. Hoe werken die ND-filters precies? Zeker de moeite waard voor als je serieus aan de slag wil gaan met het filmen. Bekijk de ND-filters ook op Coolblue.
Voor meer tips over luchtbeelden kun je hier terecht. >>
Waar moet je rekening mee houden als je een drone hebt?
Als je een drone hebt krijg je met verschillende dingen te maken. Hieronder leg ik uit wat dit precies zijn.
Extra kosten: grote kans dat je later extra drone accessoires gaat aanschaffen. Zo wil je misschien in de toekomst extra accu’s bestellen. Een goede investering, maar houd hier wel rekening mee dat accu’s best duur zijn. Hoe duurder de drone, hoe duurder de batterijen. Sommige batterijen kosten per stuk 100 euro. Sommigen daarentegen slechts 2 tientjes.
Op de lange termijn heb je waarschijnlijk ook nieuwe propellers nodig. Op den duur gaan ze slijten en dan moet je ze vervangen. Ook al is er maar een klein stukje van de propeller af, toch resulteert dit in een stuk minder stabiliteit. Gelukkig zijn ze niet zo duur en heb je al een setje voor hoogstens twee tientjes.
Propellers zal je in de toekomst moeten vervangen. Versleten propellers hebben een negatieve invloed op je vliegprestaties. Zorg dat je de juiste bijbehorende propellers koopt. De propellers van hiernaast zijn bedoelt voor de DJI Mini 2.
Crash: je moet altijd rekening houden met een crash. Zolang je voorzichtig bent hoeft een drone nooit te crashen. Toch kan het een keer voorkomen, op wat voor manier dan ook. Een drone laten repareren kan best duur zijn. Dit hangt er vooral vanaf wat voor onderdelen zijn beschadigd. Het frame, de camera en de gimbal zijn onderdelen die je liever heel wil houden.
Het weer: op lang niet alle dagen is het handig om te gaan vliegen. Een drone in de regen vliegen lijkt me niet verstandig. Ook de wind kan roet in het eten gooien.
Regelgeving: misschien wel het belangrijkste in dit rijtje. Er zijn een hoop regels waar dronepiloten zich aan moeten houden. Zo mag je lang niet overal vliegen met een drone. Vlieg niet hoger dan 120 meter, houd je drone in het zicht, vlieg niet in het donker, enz. Het is goed om van tevoren uit te zoeken welke regels er zijn.
Waar moet je op letten als je een drone gaat kopen? >>
Welke drones zijn makkelijk om te besturen?
Over het algemeen geldt: hoe duurder de drone, hoe makkelijker hij is om te besturen. De technologie wordt steeds beter en drones beschikken over steeds meer functies. Zo hebben de drones van het merk DJI al allerlei sensors. Deze sensors worden gebruikt voor obstakeldetectie waarmee ze obstakels ontwijken. Zo vliegt de drone automatisch terug naar zijn opstijgpunt, op het moment dat de verbinding tussen de piloot en de drone is verbroken. Daar komt bij dat de wat duurdere drones veel nauwkeuriger vliegen. De kans op een crash is zo een stuk kleiner.
Mijn keuze is gebaseerd op persoonlijke ervaring, online reviews en de specificaties van de drones. Dit zijn gegarandeerd de beste drones die je op dit moment kunt kopen. Wat krijg ik voor welke prijs bij het kopen van een drone?
DJI Air 2S
De DJI Air 2S beschikt over de beste camerakwaliteit van dit rijtje. Alhoewel dit dicht in de buurt komt van de Mavic Air 2. Toch beschikt de Air 2S over een 1 inch sensor die voor betere camerakwaliteit zorgt dan een ½ inch sensor. Je kunt het zien als een upgrade ten opzichte van de DJI Mavic Air 2.
Specificaties
- Vliegtijd: 31 minuten
- Bereik: 12 km
- Snelheid: 68.4 km/u
- Camerakwaliteit: 4K 60 fps met 20 MP-foto
DJI Mavic Air 2
De DJI Mavic Air 2 is ook zeker weten een goede keus. Op het gebied van de prijs zit hij tussen de Mavic 2 Pro en de Mavic Mini in. Hij gebruikt een ½ inch sensor, maar heeft wel een veel hogere fps en meer megapixels dan de Mavic 2 Pro. De rest van de specificaties zijn ook zeker niet verkeerd. Een goede keuze als je niet het allerduurste, maar ook niet het allergoedkoopste wil.
Specificaties
- Vliegtijd: 34 minuten
- Bereik: 10 km
- Snelheid: 68.4 km/u
- Camerakwaliteit: 4K 60 fps met 48 MP-foto
DJI Mini 2
Tot slot hebben we de Mini 2. Dit is een kleine drone die maar 249 gram weegt. Het is de goedkoopste drone die DJI verkoopt. Door het lage gewicht hoef je als eigenaar van een DJI Mini 2 geen online theorietoets te maken. Hij beschikt over een 1/2.3 inch sensor. Een goede optie voor als je een lager budget hebt. Het vliegen met deze drone is minstens zo leuk als de bovenstaande drones. Voor betere camerakwaliteit zal je toch echt moeten upgraden naar de Mavic Air 2 of de Mavic 2.
Specificaties
- Vliegtijd: 31 minuten
- Bereik: 10 km
- Snelheid: 57.6 km/u
- Camerakwaliteit: 4K 30 fps met 12 MP-foto
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.