drone controller op de grond leren vliegen

Hoe leer je vliegen met een drone?

Viegen met een drone kan best een uitdaging zijn. Uiteindelijk is het een kwestie van oefenen, maar je kan het leerproces versnellen door de juiste kennis op te doen. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten voordat je gaat vliegen met een drone.

Hoe vlieg je met een drone? 

De meesten drones bestuur je met een smartphone en een app die bij de drone hoort. De app van de drone dient als een soort interface voor de software van de drone. Drone apps maken het mogelijk om de firmware van je drone bij te werken en om allerlei instellingen aan te passen.

Neem voordat je gaat vliegen de app van de drone goed door, zodat je tijdens de vlucht weet waar je op moet letten. Denk aan het vinden van het batterijpercentage en de signaalsterkte van de drone.

Er zijn een hoop instellingen die je kan veranderen. Zo lijkt het me handig om bij je eerste vlucht de vluchtbescherming in te schakelen. Dit betekent dat je in de app instelt hoe hoog en hoe ver de drone maximaal kan vliegen. Zo weet je zeker dat je drone niet wegvliegt en je niet ergens tegenaan crasht.

Naast de app is het handig om te weten hoe de controller van de drone werkt. Zoek dus van tevoren uit waar de knoppen op de controller voor zijn en hoe je omhoog, omlaag, naar voren of naar achteren vliegt.

Voordat je gaat vliegen 

Om te beginnen met het meest saaie gedeelte: houd rekening met de regelgeving omtrent drones in Nederland. Zo mag je niet vliegen in no-fly zones, oftewel gebieden waar je niet mag vliegen met een drone.

Ze liggen verspreid door heel Nederland en met een kaart als aeret kan je zien waar deze zones liggen. Bekijk de kaart goed en controleer op no-fly zones voordat je van plan bent te gaan vliegen.

Check even of je alles hebt opgeladen en vergeet de drone zelf niet mee te nemen. Een erg vanzelfsprekende tip, maar zeker niet onbelangrijk. Zo ben ik vaak genoeg iets vergeten op te laden en ben ik zelfs een keer de drone zelf vergeten (oeps).

Bij de meeste drones gebruik je een smartphone. Ze gaan snel leeg, aangezien de app veel van je telefoon vraagt tijdens het vliegen. Alles wat ik bij me heb: 

 • Drone tas 
 • Telefoon 
 • Drone 
 • (Extra) batterijen 
 • Propellers + reserve setje 
 • Controller 
 • ND-filters 

Houd voor de rest het weer in de gaten, aangezien drones niet bestemd zijn tegen regen. Maar ook met de wind moet je rekening houden. Drones kunnen echt wel tegen een beetje wind, maar je krijgt er wel de zenuwen van.

Bij de voorbereiding is het ook belangrijk om een goede plek te kiezen om te vliegen. Boven een woonwijk of andere bebouwing ga je last krijgen van storende signalen. Dit zijn in de meeste gevallen WiFi-signalen en die zorgen ervoor dat je de verbinding met de drone sneller verliest.  

Dit is alles wat ik doe voordat ik ga opstijgen: 

 • Zet de drone, controller en telefoon aan  
 • Verbind de telefoon met de drone, zodat het live videobeeld tevoorschijn komt 
 • Ik haal de camera bescherming van de drone 
 • Ik zet de antenne(s) van de controller goed (vlakke kant naar de drone toe gericht) 
 • Zet de propellers op de drone (bij sommige drones zitten ze er al op) 
 • Ik kalibreer de drone  
 • Even kijken of het satellietsignaal minimaal 6 is (vind je gewoon in de app) 
 • Check in de DJI-app of er ‘Ready To Fly’ staat 

Nog één hele belangrijke laatste voorbereiding: zorg er altijd voor dat de drone met de camera van je af staat gericht. Op de foto hieronder kan je zien hoe je de drone moet positioneren.

drone achterkant van je afwijzen voor opstijgen

Door je drone zo te positioneren gaat de drone naar links als je de joystick op de controller naar links stuurt. Links blijft op die manier links. Als de drone met de camera naar je toe staat gericht blijft links niet meer links.  

Opstijgen 

Dan zijn we eindelijk aangekomen bij het opstijgen van de drone. Zet eerst de motors aan en raadpleeg indien nodig eventueel de handleiding. Vervolgens kan je de motors aanzetten en de drone in één keer opstijgen. Doe dit zonder twijfel, maar niet te snel.

Het beste is om los droog zand als ondergrond te vermijden. Bij het opstijgen en landen komt er namelijk aardig wat wind vrij en het opstuivende zand kan zo in de drone terechtkomen.

Je kan eventueel ook een landinpad kopen zoals je hieronder ziet. Dit zorgt voor een betere ondergrond tijdens het landen en opstijgen.

landingpad voor drone

Landingspad

Hiernaast zie je de DJI Mini 2 flight more combo. Het is ook mogelijk om de flight more combo los te kopen.

Een andere belangrijke tip is om eerst de drone 30 seconden op één plek te laten hoveren. Zo kun je even kijken of alles in orde is voordat je hoger of verder gaat vliegen. Maakt de drone een raar geluid of geeft de app aan dat er een error is?

drone hoveren 30 seconden na opstijgen

Houd tijdens het vliegen het live-videobeeld van de drone in de gaten. De app geeft bijvoorbeeld aan of het hard waait of dat er veel storende signalen in de lucht zijn.

Zo had ik een keer de batterij niet helemaal goed in de drone gestopt, waarvan ik een melding kreeg in de app. Ik heb vervolgens de drone zo snel mogelijk geland en kon daarna weer verder met vliegen.

Tijdens het vliegen 

Je gaat vooral merken hoe moeilijk het is om de positie van de drone in de lucht te bepalen, omdat je de drone om zijn eigen as draait. Als jij naar links stuurt vliegt de drone niet per se naar links en zeker in het begin is dit wennen.

Ga niet te dicht bij obstakels vliegen, omdat de kans dat je ergens heenvliegt waar je niet heen wil vliegen groot is. Als je merkt dat je ergens heenvliegt zonder dat je dit wil, laat de joysticks van de controller dan los.  

Focus je tijdens het vliegen niet alleen op het live videobeeld van je smartphone. Door alleen naar het live-videobeeld te kijken zie je niet wat er om de drone heen gebeurd. Het kan je wel helpen bij de oriëntatie in de lucht, maar je zult ook merken dat je graag naar de drone zelf kijkt. Daar komt bij dat het verplicht is om je drone altijd in zicht te houden.

Verder is het belangrijk om de afstand tussen een object en de drone goed in te schatten. Als je achter de drone staat kan je niet zien hoe dicht de drone bij het voorwerp voor zich vliegt. Dit is een veelvoorkomende reden waarom drones crashen.

achter de drone staan moeilijk afstand inschatten obstakels
naast de drone staan makkelijk afstand inschatten obstakels

Als je dicht in de buurt van een object wil vliegen, ga dan altijd aan de zijkant staan. Zo zie je daadwerkelijk hoeveel afstand er tussen de drone en het object zit.  

Zolang je blijft nadenken kan er niets gebeuren en je hebt het uiteindelijk helemaal zelf in de hand. Hoe meer risico je neemt, hoe groter kans op een crash. Natuurlijk kan er ook sprake zijn van een fabrieksfout, maar dat komt niet/nauwelijks voor. Zorg ervoor dat met je verstand vliegt. 

Landen  

Het landen wordt vaak gezien als het spannendste gedeelte van de vlucht. Deels terecht, want het is niet altijd even makkelijk om een goede landing te maken.

Bij de moderne en dure drones stelt het echter niets meer voor, vanwege de sensor onder de drone. Die sensor houdt de drone als het ware tegen bij het landen en voorkomt dat je hard op de grond klapt. Je kunt natuurlijk ook de drone uit zichzelf laten landen en dan hoef je helemaal niets te doen. 

drone rustig landen sensors detectie

Als je de drone zelf landt moet je dit zorgvuldig doen. Doe het niet te snel, maar ook zeker niet te langzaam. Vooral bij je eerste vlucht is dit moeilijk, omdat je erg twijfelt of gespannen bent. Ook ik merkte dat zelf bij mijn eerste vluchten, maar het ging een stuk beter toen ik minder ging twijfelen.

Je kunt het jezelf ook makkelijk maken. Door een vlakke ondergrond te kiezen help je jezelf al een hele hoop. En houd bij het landen ook rekening met de wind.

Het hoeft helemaal niet hard te waaien, maar je krijgt soms wel te maken met windvlagen. Tijdens het vliegen merk je of ze er wel of niet zijn en ik zorg altijd dat ik voor of na een windvlaag ga landen. Dit betekent dat ik soms iets eerder land zodat ik zeker weet dat ik genoeg tijd heb. Vooral bij de wat oudere, instabiele drones is dit noodzakelijk.

landingpad voor drone

Landingspad

Hiernaast zie je de DJI Mini 2 flight more combo. Het is ook mogelijk om de flight more combo los te kopen.

DJI raadt je aan om de drone te landen bij een batterijpercentage van 30%. Houd de batterij van de drone dus goed in de gaten en koop zo nodig een landingpad zodat je een harde ondergrond creëert. Zo weet je zeker dat je je drone veilig kunt landen en heb je geen last van hoog gras, zoals ik laatst.

Na het landen van de drone zet je meteen de motors uit. Bij de drones van DJI doe je dit door de linker joystick helemaal naar onderen te richten. Nadat de motors uitstaan kan je de drone uitzetten. Laad de batterij niet direct op nadat je hebt gevlogen, want het is niet goed om te laden als de batterij nog warm is.

Hoe leer je vliegen met een drone? 

Uiteindelijk kan je de besturing van een drone het beste leren door het gewoon te doen. Drones kunnen echter vrij duur zijn. Je wil de drone niet meteen bij je eerste vlucht crashen en dat hoeft ook niet.  

Koop een speelgoeddrone

Sommige mensen vinden het fijn om eerst een goedkoper model te kopen. Persoonlijk heb ik hier twijfels bij, omdat speelgoeddrones enorm verschillen van drones in het dure segment. Zo is een drone van enkele tientjes niet in verhouding tot een drone van 500 euro. In dit geval kan het kopen van een goedkope drone juist een slecht of vertekend beeld geven van de hobby.

Zelf heb ik ook eerst met een speelgoeddrone gevlogen, voordat ik voor het echte werk ging. Ik kan beamen dat het verschil groot is en dat het veel onzekerheden met zich meebrengt.

Zo zijn speelgoeddrones een stuk moeilijker te besturen dan de dure drones van bijvoorbeeld DJI. Ze vliegen een stuk minder stabiel en maken geen gebruik van een GPS-signaal. De kans op een crash is dan ook aanzienlijk groot bij speelgoeddrones.

Speelgoeddrone dronepiloot besturen

Gebruik de DJI-flight Simulator

DJI maakt het mogelijk om gebruik te maken van een flight simulator. Dit geldt alleen voor drones van het merk DJI. Het is een vrij zware software, dus ik hoop dat je computer het aankan. Er is een gratis versie beschikbaar waar je al een heel eind mee kunt komen.

Ook in de DJI-app zelf is een kleine demo te vinden. De demo stelt niet zoveel voor, maar kan je toch helpen met het leren vliegen. Klik op het icoontje rechtsboven in de app en ga vervolgens naar Academy waar je de simulator ziet.  

Voor race drones bestaan er ook enkele flight simulators. Zelf heb ik ervaring met Liftoff waar ik erg tevreden over ben.

DJI Flight simulator DJI.com drones.png

Vlieg op de goede locatie en het juiste tijdstip

Het kiezen van een goede locatie en een goed tijdstip is belangrijk. Het beste is om een veldje te vinden waar je alle ruimte hebt. Het liefst boven gras en absoluut niet boven water of zand. Een afgelegen plek buiten de stad of het dorp is meestal het beste en zoek vooral geen drukke plekken op.

Een rustig plekken is belangrijk, omdat:

 • je rust creëert voor jezelf 
 • je geen overlast veroorzaakt  
 • je nergens tegenaan kan vliegen 
 • je minder last hebt van storende signalen, zoals WiFi-signalen
slechtste locatie om te vliegen met een drone
beste locatie om te vliegen met een drone

Leer hoe je de mooiste drone beelden maakt 

Naast leren vliegen kan je ook leren filmen met een drone. Er zijn veel manieren om je luchtbeelden te verbeteren en hieronder geef ik je de 3 belangrijkste tips.  

Camera-instellingen

Allereerst is het belangrijk om de camera-instellingen goed te zetten. Welke instellingen je kan aanpassen hangt af van de drone die je hebt. Je kan het beste op YouTube kijken voor de beste camera-instellingen voor je specifieke model.

Verder raad ik je aan om de beelden rechtstreeks vanaf je drone op je computer te zetten. Dit kan met een kabeltje, maar ook met een SD-kaart. Je hebt sowieso een aparte SD-kaart nodig om de beelden op te slaan. Door ze rechtstreek vanaf de drone op de computer te zetten zijn je beelden het scherpst. 

ND-filters

ND-filters zijn één van de belangrijkste accessoires voor luchtfotografen. Je maakt je beelden op die manier een stuk realistischer. ND-filters maken het mogelijk om bewegende objecten in het beeld een beetje te vervagen. 

drone nd filter set accessoire voor luchtfotografen

Gouden uurtje

Het gouden uurtje is het moment voor zonsondergang en na zonsopgang. Als de zon laag staat krijg je een gouden gloed over je beelden en heb je minder last van harde schaduwen.

Je kan apps gebruiken om te kijken wanneer deze uurtjes precies zijn, zoals de Golden Hour app. Je kunt na zonsondergang ook nog gebruik maken van het blauwe uurtje. Deze donkere blauwe lucht zie je net voordat het donker wordt. 

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Waar moet je op letten als je een drone hebt? 

Er zijn een paar punten waarop je moet letten als je een drone gaat kopen. Hieronder leg ik deze punten uit.

Extra kosten

Grote kans dat je later extra drone accessoires gaat aanschaffen, zoals extra accu’s. Een goede investering, maar houd er wel rekening mee dat accu’s best duur zijn. Hoe duurder de drone, hoe duurder de batterijen.

Op de lange termijn heb je waarschijnlijk ook nieuwe propellers nodig, omdat ze op den duur mogelijk gaan slijten en dan zijn ze aan vervanging toe. Ook al is er maar een klein stukje van de propeller af, toch resulteert dit in een stuk meer instabiliteit. Gelukkig zijn ze niet zo duur en heb je al een setje voor hoogstens twee tientjes. 

Crash

Je moet altijd rekening houden met een crash, maar zolang je voorzichtig bent hoeft dit niet te gebeuren. Toch moet je hier altijd rekening mee houden, omdat een drone repareren best wel duur kan zijn. Dit hangt er vooral vanaf wat voor onderdelen zijn beschadigd. Het frame, de camera en de gimbal zijn onderdelen die je liever heel wil houden.  

drone crash boom verzekering

Het weer

Op lang niet alle dagen is het handig om te gaan vliegen. Een drone in de regen vliegen lijkt me niet verstandig en ook de wind kan roet in het eten gooien. 

drone vliegen veel wind instabiel in de lucht

Regelgeving

Misschien wel het belangrijkste in dit rijtje. Er zijn namelijk een hoop regels waar dronepiloten zich aan moeten houden:

 1. Zo mag je lang niet overal vliegen met een drone
 2. Vlieg niet hoger dan 120 meter
 3. Houd je drone in het zicht
 4. Vlieg niet in het donker

Het is goed om van tevoren uit te zoeken welke regels er zijn.  

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.