regendruppels op glas

Kan een drone tegen regen?

Over het algemeen kan een drone niet tegen regen. Ze zijn niet waterbestendig of waterdicht. Toch kan de ene drone beter tegen regen dan de ander. De motor en de elektrische onderdelen van de drone zijn hierbij de belangrijkste componenten. Er is vast wel eens een dag dat je wilt vliegen terwijl het regent.

Of je drone is nat geworden door de mist. Dit kan voor problemen zorgen. Kan een drone tegen regen, mist, wind of sneeuw zonder dat je drone beschadigd? Wat moet je doen als het fout gaat? Het laatste wat je wilt is een kapotte drone.

Drones kunnen dus niet tegen regen. Zelfs de beste drones zijn niet bestemd tegen een beetje water:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat gebeurt er als een drone in regen vliegt? 

De grootste reden waarom drones crashen is het vliegen in hoge luchtvochtigheid, regen, mist of sneeuw. Het water uit de lucht, zoals regen en mist, kan terechtkomen in belangrijke elektrische componenten van je drone.

Zelfs als je de drone land op nat gras, is het mogelijk dat het water terechtkomt in één van deze onderdelen. Er ontstaat op dat moment een kortsluiting. Het hangt af van de soort drone die je hebt. Sommige drones hebben grote openingen voor ventilatie.  

Als het water naar de ontvanger of de vluchtleiding stroomt en het de + en – polen verbindt, kunnen er ongewenste stuursignalen optreden. Hierdoor wordt de drone oncontroleerbaar. Als het water direct de elektromotor of de controller raakt, ontstaat er kortsluiting. Deze kortsluiting kan leiden tot het smelten van kabels, het verbranden van componenten of het aan elkaar lassen van de rotor en de stator van de motor.  

De meeste drones zijn wel degelijk beschermd tegen dit soort ongevallen. Het water kan hierdoor gevoelige onderdelen niet meteen bereiken. Het design van deze bescherming bepaalt vervolgens in hoeverre je drone waterdicht is. Het is dus belangrijk om te weten in hoeverre je drone hiertegen beschermd is.

Heeft je drone waterschade? Bekijk dan dit artikel zodat je weet wat je moet doen. >>

Bang voor een kapotte drone? De drones van het merk DJI bieden je een drone verzekering aan. Mocht je drone kapotgaan door een onverwachtse regenbui, dan wordt de drone meteen vervangen. je wordt namelijk ook gedekt voor waterschade.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Kan mijn drone tegen regen? 

Bij de omschrijving van je drone kan een IP-code zitten. Deze IP-code laat zien hoe water- en stofbestendig jouw drone is. Hieronder zie je een lijst met wat de IP-codes precies betekenen. Achter de IP-code staan meestal 2 cijfers. Het eerste cijfer staat voor de bescherming tegen vaste deeltjes. Het tweede cijfer staat voor de bescherming tegen binnendringende stofdeeltjes.

Voorbeeld: IP65 staat voor een stofbestendige drone die tegen waterstralen beschermd is. Wanneer er een ‘X’ in de code staat, is er geen data over beschikbaar. IPX5 betekent dat je niet weet of hij tegen stof kan, maar je weet wel dat de drone tegen waterstralen beschermd is. Meer informatie over IP-waarden.

Beschermd tegen vaste deeltjes  
Level  Effectief tegen 
Niets 
>50 mm  
>12.5 mm  
>2.5 mm  
>1 mm  
Stof beschermd 
Stof bestendig 
  
Bescherming tegen binnendringen van vloeistoffen  
Level Beschermd tegen 
Niets 
Druipend water 
Druipend water wanneer gekanteld op 15 ° 
Sproeiend water 
Waterspatten  
Waterstralen 
Krachtige waterstralen 
Onderdompeling, tot 1 m diepte (<3,3 voet) 
Onderdompeling, 1 m of meer diepte (> 3,3 voet) 

We kunnen onderscheid maken tussen waterdichte drones en waterbestendige drones. Met een waterdichte drone bedoelen we een drone die volledig onder water kan. Hij kan tegen regen, mist en sneeuw. De drones hebben een code van IPX7 of IPX8. Ook al is je drone waterdicht, zorg dat je batterij nooit in aanraking komt met water.  

Een drone die waterbestendig is kan een beperkte hoeveelheid vocht aan. Het hangt er vooral vanaf hoelang de drone vochtig is. Bij een waterbestendige drone is het niet erg als hij een beetje nat is, maar dit mag niet te lang. Als de drone te lang in de regen of sneeuw vliegt, kan vocht alsnog binnendringen en kortsluiting veroorzaken.

Zorg dus dat je bij het vliegen van zo’n drone in de regen meteen land en hem droogt. Ze hebben een IP-waarde tussen IPX3 en IPX6. Bij zout water is de situatie ernstiger. Zout water zal de drone in de loop van de tijd aantasten, zelfs als de drone helemaal droog lijkt. 

Als je de IP-waarde niet kunt vinden in de handleiding, probeer hem dan te zoeken op de drone zelf. Desnoods zoek je het op internet. Als de IP-waarde in de handleiding staat meestal onder het hoofdstuk ‘FLIGHT’ en dan onder ‘’FLIGHT CONDITIONS’’.  

Tot slot is het belangrijk om te weten dat je drone niet in één keer stuk hoeft te zijn. Wanneer je drone water opneemt, kan het een tijdje duren voordat de drone niet meer werkt. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat als je drone droog is, het niet direct betekent dat je drone nog leeft. Dit zeg ik niet om je bang te maken, maar juich niet te vroeg als het fout is gegaan. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat moet ik doen als mijn drone nat is? 

Het kan altijd een keer fout gaan. Soms kan het zomaar gaan regenen en wordt je drone toch nat. Maar ook door mist kan je drone vrij snel nat worden. Zelf heb ik in de mist gevlogen. Als je drone op één plek blijft vliegen, dan gebeurt er niet zoveel. Maar op het moment dat je rondjes gaat vliegen wordt je drone al snel nat. Logisch, maar toch belangrijk om te weten. Deze stappen MOET je zetten als je drone nat is geworden. 

 1. Zet de drone per direct uit door de knop op je drone. 
 2. Is je drone volledig doorweekt? Zorg dan dat het water zo snel mogelijk uit de drone is. Dit doe je door de drone een klein beetje te schudden of te draaien. 
 3. Pak een grote zwarte plastic zak. Zet de drone in de plastic zak met een klein laagje zout onder de drone. Vervolgens leg je de plastic zak met de drone en het zout op een warm plekje in de zon. Na 2 dagen kan het zout het resterende water in de drone absorberen.  
 4. Stel nou dat je batterij volledig nat is geworden. Zorg dan dat je de batterij vervangt. Als je de opgedroogde en beschadigde batterij in de drone stopt, kan de hele drone beschadigen. 
Drone in mist in bos

Meer tips voor waterschade bij drones >>

Heb je een drone bij DJI gekocht die kapot is gegaan door regen, dan moet ik je teleurstellen. DJI geeft je geen garantie als je schade hebt door luchtvochtigheid. Ze geven geen garantie voor: “Damage caused by operation in bad weather (i.e. strong winds, rain, sand/dust storms, etc.)”.

DJI biedt daarnaast een DJI Care Refresh aan. Hiermee verzeker je je drone tegen schade. Mocht je drone crashen of iemand schiet hem uit de lucht, dan vergoeden zij de schade. Je bent dus verzekerd voor alle soorten schade. Als je drone niet meer werkt kan hij maar liefst twee keer per jaar worden vervangen.

Over waterschade en Car Refresh zegt DJI het volgende: “Damage occurring after the product has come into contact with water is covered by the DJI Care Refresh. Product that suffers water damage can be replaced under DJI Care Refresh.” 

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Let niet op andere mensen die met een drone vliegen terwijl het regent. Er zijn op YouTube genoeg mensen die je laten zien dat het wel kan. Dit is echter niet zo zwart op wit. Of een drone tijdens de regen beschadigd hangt van veel factoren af. Dat iemand anders zijn drone nog werkt na een hevige regenbui, betekent niet dat jouw drone (ook al is het dezelfde drone) hetzelfde gaat overleven. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Kun je een drone vliegen in de sneeuw? 

Ja, over het algemeen hoeft het geen probleem te zijn om een drone in de sneeuw te vliegen. Zorg voordat je opstijgt dat de drone niet besneeuwd is. Zorg na het vliegen dat je de sneeuw er meteen afhaalt. Je wilt niet dat het sneeuw smelt en je drone alsnog nat wordt. Zorg ervoor dat je de accu van de drone beschermd. 

Kan een drone vliegen in de mist? 

Ja, het zou kunnen maar ik raad het je af. Veel mensen onderschatten deze situatie. Je vliegt in principe door een wolk met water. Je drone gaat dus nat worden. Bovendien kun je je drone niet goed zien als het mistig is. De lichten werken vrijwel niet en de kleuren van drones zijn meestal zwart of wit.  

Phantom 3 Standard in de mist boven bos

Kunnen drones vliegen bij lage temperaturen? 

Ja, je drone beschikt waarschijnlijk over een LiPo-batterij (wordt gebruikt voor DJI-drones). Een Lipo-batterij werkt normaal gesproken bij een temperatuur van –20 graden tot 40 graden. De beste temperatuur om een drone te vliegen zal rond de 15 graden zijn. De DJI-drones beschikken over een ‘intelligente batterij’ die aangeeft of een batterij te koud of te warm is. Op deze manier kun er altijd zeker van zijn of de temperatuur te hoog of te laag is.  

drone met water en ijs bij lage temperatuur

Kunnen drones vliegen in een storm? 

Nee, drones kunnen niet vliegen in een storm. Onder de definitie storm bedoelen we een minimale windkracht van 9. Dit betekent windsnelheden van wel 75 km/u. Geen goed idee als je het mij vraagt. Hoeveel wind kan een drone eigenlijk aan? Bovendien regent het vaak tijdens een storm. We hebben het dan meestal niet over zachte en lichte zomerregen. Je drone kan hierdoor minder stabiel vliegen.

Ook al is je drone 100% waterdicht, het kan alsnog invloed hebben op de stabiliteit van de drone in de lucht. Onderschat het gewicht van water op het oppervlakte van je drone niet. Bovendien kan luchtvochtigheid het radiosignaal van drones verstoren. Dit is echter nog niet goed genoeg onderzocht om met 100% zekerheid te zeggen. 

Kun je je drone door de regen (of welk natuurverschijnsel dan ook) niet meer zien? Zorg dan dat je zo snel mogelijk op de RTH-knop drukt. Je drone zal dan zo snel mogelijk terugvliegen naar het punt waar je bent opgestegen. Alle DJI-drones beschikken over deze functie.

Is een DJI-drone waterdicht? 

Nee, drones van het merk DJI zijn niet waterdicht, behalve de Matrice200. De DJI Matrice200 is waterbestending. Dit is anders dan waterdicht. Je zult hem dus meteen moeten landen als het ineens hard begint te regenen. Voor de rest zal het geen problemen opleveren. Je zult hem in ieder geval niet kunnen landen in het water.

Je moet er wel rekening mee houden dat filmen/fotograferen met een drone in de regen lastig gaat. De drone zelf is misschien waterdicht, maar de lens kan alsnog nat worden. Eén druppeltje op de lens en je ziet al vrij weinig. 

Dat vrijwel alle drones van DJI watergevoelig zijn betekent niet dat ze binnen enkele seconden uit de lucht vallen. Denk bijvoorbeeld aan de Mavic 3 Pro of de DJI Mini 3. Zorg er gewoon voor dat je luchtvochtigheid of überhaupt water rondom de drone zoveel mogelijk vermijdt.  

Bekijk de beste drones van het merk DJI:

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Kan ik een drone waterdicht maken? 

Ja, het is mogelijk om een drone beter te beschermen tegen water. Je gebruikt hiervoor een zogenaamde ‘wetsuit’. Ze zijn verkrijgbaar voor de Phantoms en de Mavic series. Ze zorgen voor bescherming van de batterij, motors en nog veel meer. De drone wordt beschermd zonder dat het de sensoren in de weg zit. Ze zijn eigenlijk niet waterdicht, maar wel waterbestendig.

dji Phantom 4 wetsuit zwart in de lucht

Kan ik een waterdichte drone kopen? 

Eerder zei ik dat de DJI Matrice200 waterdicht is. Dit is echter een hele dure drone en voor de meeste mensen geen optie. Ik heb hiervoor een vervanger gezocht. Ik denk dat dit de allerbeste optie is voor als je een drone op het water wilt gebruiken.

Stel dat je je drone regelmatig meeneemt op je boot of naar je watersport. Of gewoon omdat je veel water in de buurt hebt. De SwellPro Spry+ is 100% waterdicht en dus niet spatwaterdicht of waterbestendig. Nee, gewoon waterdicht. Je kunt hem landen op het water of vanaf het wateroppervlak laten opstijgen.  

Bij de Drone zit standaard meegeleverd: 

SwellPro Spry+ - waterdichte drone - 4K camera
SwellPro Spry+ - waterdichte drone - 4K camera

SwellPro Spry+

 • 1 x Spry+ waterdichte drone 
 • 2 x Set propellers (8 propellers) 
 • 2 x Propeller sleutel 
 • 1 x FPV waterdichte afstandsbediening 
 • 1 x Opbergkoffer (zwart) 
 • 1 x 2800mAh LiHV accu 
 • 1 x Acculader 
 • 1 x Gebruikershandleiding 

Beschrijving op Bol.com: 

‘’Hoge stuwkracht motoren en hoogvermogen ESC’s duwen de maximumsnelheid van de Spry tot meer dan 65 km/h in de handmatige modus, eenvoudig opstijgen uit het water, uitvoeren van 3D-flips en zelfs een korte duik in het water. De Spry is een dynamische drone om te filmen bij het varen, surfen, wakeboarden, jetskiën, kajakken en waterskiën.’’ 

Eigenschap SwellPro Spry+ 
Sensor 1/2.3 inch CMOS-sensor 
Fotoresolutie 12 megapixel 
Videoresolutie 4K met 30fps 
Bereik 500 tot 1000 meter 
Topsnelheid 65 km/u 
Maximale vliegtijd 10 tot 20 minuten 
Gewicht 632g 

Daarnaast beschikt de drone over een RTH-modus (de drone keert automatisch terug naar huis als je dat aangeeft), de drone kan je automatisch volgen en besturen met een app. Via deze app kun je live meekijken. Het is een stevige drone die wel tegen een stootje kan. Iets anders dan de DJI-drones die veruit het meest worden verkocht. 

Mocht je een waterdichte drone willen kopen, dan denk ik dat dit de beste optie is. Hecht je hier wat minder waarde aan? Dan zou ik je geld uitbesteden aan een DJI-drone. Denk bijvoorbeeld aan de Mini 3 Pro of de Mini 3 die ongeveer in dezelfde prijsklasse zitten. De drones va DJI zijn net iets professioneler. Je hebt meer mogelijkheden in de app en de camera-instellingen.  

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.