Kan een drone tegen regen

Kan een drone tegen regen?

Plaatselijke onverwachte regenbuien kunnen tijdens het vliegen altijd voorkomen. De kans dat je drone een keer een beetje nat gaat worden, of dit nu door regen komt of mist, is waarschijnlijk. Kan een drone tegen? En wat moet je doen als het echt goed mis gaat?

Kan mijn drone tegen regen? 

Nee, over het algemeen kan een drone niet tegen regen. Ze zijn niet waterbestendig of waterdicht. Toch wil dit niet zeggen dat je drone meteen uit de lucht valt zodra er een druppeltje water op valt.

Bij de omschrijving van je drone kan een IP-code zitten. Deze IP-code laat zien hoe water- en stofbestendig jouw drone is. Hieronder zie je een lijst met wat de IP-codes precies betekenen. Achter de IP-code staan meestal 2 cijfers:

 1. Het eerste cijfer staat voor de bescherming tegen vaste deeltjes.
 2. Het tweede cijfer staat voor de bescherming tegen binnendringende stofdeeltjes.

Voorbeeld: IP65 staat voor een stofbestendige drone die tegen waterstralen beschermd is.

Wanneer er een ‘X’ in de code staat, is er geen data van beschikbaar. IPX5 betekent dat je niet weet of hij tegen stof kan, maar je weet wel dat de drone tegen waterstralen beschermd is.

Beschermd tegen vaste deeltjes  Bescherming tegen binnendringen van vloeistoffen Beschermd tegen 
Level  Effectief tegen Level Niets 
Niets 1Niets 
>50 mm  2Druipend water wanneer gekanteld op 15 ° 
>12.5 mm  3Sproeiend water 
>2.5 mm  4Waterspatten  
>1 mm  5Waterstralen 
Stof beschermd 6Krachtige waterstralen 
Stof bestendig 7Onderdompeling, tot 1 m diepte (<3,3 voet) 
  8Onderdompeling, 1 m of meer diepte (> 3,3 voet) 

De meeste drones van het merk DJI hebben geen IP-waarde, wat eigenlijk betekent dat de drones niet geschikt zijn bij omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid.

De high-end drones van DJI, zoals de M300 RTK willen nog wel eens een goede IP-classificatie krijgen. Met een IP45-label is de drone één van meest waterbestendige modellen van DJI.

Zelf heb ik met mijn drone diverse keren gevlogen onder vochtige omstandigheden. Uit mijn ervaring kan een drone echt wel wat hebben, maar probeer regen en mist zoveel mogelijk te voorkomen. Bij mistig of miezerig weer in de vroege ochtend zou ik zelf niet het risico willen nemen.

Dit ligt ook in lijn met wat DJI als advies geeft voor de DJI Mini 4 Pro:

”Avoid contact with water during use, as it may damage the device. If it rains during the flight, return and land as soon as possible, and wait until the aircraft is fully dry inside and out before using it again.

DJI

Merk je dat het op bepaalde hoogtes mistig/vochtig of begint het een beetje te miezeren, land je drone dan zo snel mogelijk. Bij zout water ben je verder van huis. Zout water zal de drone in de loop van de tijd aantasten, zelfs als de drone helemaal droog lijkt. 

Tot slot is het belangrijk om te weten dat je drone niet in één keer stuk hoeft te zijn. Wanneer je drone water opneemt, kan het een tijdje duren voordat de drone niet meer werkt. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat als je drone droog is, het niet direct betekent dat je drone nog leeft. Dit zeg ik niet om je bang te maken, maar juich niet te vroeg als het fout is gegaan. 

Wat gebeurt er als een drone in regen vliegt? 

Het water uit de lucht, zoals regen en mist, kan terechtkomen in belangrijke elektrische componenten van je drone. Dit hoeft niet direct fataal te zijn voor je drone, maar kan op lange termijn wel tot problemen leiden.

Zelfs als je de drone landt op nat gras, is het mogelijk dat het water terechtkomt in één van deze onderdelen. Er ontstaat op dat moment een kortsluiting. Hoe groot de kans hierop is hangt af van de soort drone die je hebt. Sommige drones hebben een grotere openingen voor ventilatie dan anderen.  

Als het water naar de ontvanger of de vluchtleiding stroomt en het de + en – polen verbindt kunnen er ongewenste stuursignalen optreden. Hierdoor wordt de drone oncontroleerbaar.

Als het water direct de elektromotor of de controller raakt, ontstaat er kortsluiting. Deze kortsluiting kan leiden tot het smelten van kabels, het verbranden van componenten of het aan elkaar lassen van de rotor en de stator van de motor.  

De meeste drones zijn wel degelijk beschermd tegen dit soort ongevallen. Het water kan hierdoor gevoelige onderdelen niet meteen bereiken. Het design van deze bescherming bepaalt vervolgens in hoeverre je drone waterdicht is. Het is dus belangrijk om te weten in hoeverre je drone hiertegen beschermd is.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat moet ik doen als mijn drone nat is geworden? 

Het kan altijd een keer foutgaan, zo heb ik in het verleden ervaren. Een onverwachtse regenbui of mistbalken liggen al snel op de loer. Zelf heb ik zonder problemen enkele keren in de mist gevlogen.

Als je drone op één plek blijft vliegen gebeurt er niet zoveel, maar op het moment dat je rondjes gaat vliegen wordt je drone al snel nat en vormen er druppeltjes. Zelf heb ik gemerkt dat dat geen probleem hoeft te zijn zolang je niet te lang vliegt.

Dit hangt uiteraard wel sterk af van de dikte van de mist. Toen ik ging vliegen met een dikke mistlaag heb ik de drone uit voorzorg geland om te voorkomen dat de drone helemaal doorweekt was.

Is je drone toch goed nat geworden en maak je je zorgen, volg dan deze stappen:

 1. Zet de drone per direct uit.
 2. Is je drone volledig doorweekt? Zorg dan dat het water zo snel mogelijk uit de drone is. Doe dit door je drone rustig te kantelen of te draaien.
 3. Pak een grote zwarte plastic zak. Zet de drone in de plastic zak met een klein laagje zout onder de drone. Vervolgens leg je de plastic zak met de drone en het zout op een warm plekje in de zon. Na 2 dagen kan het zout het resterende water in de drone absorberen.  
 4. Zorg dat je de batterij vervangt als deze ook nat is geworden. Als je de opgedroogde en beschadigde batterij in de drone stopt kan de hele drone beschadigen. 

Heb je een drone bij DJI gekocht die kapot is gegaan door regen, dan moet ik je teleurstellen. DJI geeft je geen garantie als je schade hebt door luchtvochtigheid, tenzij je de DJI Care Refresh hebt aangeschaft.

Ze geven geen garantie voor: 

”Damage caused by operation in bad weather (i.e. strong winds, rain, sand/dust storms, etc.”

DJI

DJI biedt echter een DJI Care Refresh aan. Hiermee verzeker je je drone tegen allerlei soorten schade. Mocht je drone crashen of iemand schiet ‘m uit de lucht, dan vergoeden zij de schade. Er worden maximaal 2 drones vergoed per jaar.

Over waterschade met betrekking tot de Care Refresh zegt DJI het volgende: 

”Product that suffers water damage can be replaced under DJI Care Refresh.”

DJI
dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

 • Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
 • Bij waterschade krijg je een nieuw product 
 • Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Let op: let niet op andere mensen die met een drone vliegen terwijl het regent. Er zijn op YouTube genoeg mensen die je laten zien dat het wel kan. Het is echter niet zo zwart op wit. Of een drone tijdens een regenbui beschadigt hangt van veel factoren af.

Dat andermans drone nog werkt na een hevige regenbui betekent niet dat jouw drone (ook al is het hetzelfde model) er ook zonder kleerscheuren vanaf komt.

Kan een drone vliegen in sneeuw? 

Ja, je kan zonder schade met een drone vliegen in de sneeuw. Zorg voordat je opstijgt dat de drone niet besneeuwd is. Zorg na het vliegen dat je de sneeuw er meteen afhaalt. Je wilt niet dat het sneeuw smelt en je drone alsnog nat wordt. Zorg ervoor dat je de accu van de drone beschermd.

Kan een drone vliegen in mist? 

Ja, je kan met een drone in de mist vliegen. Ik raad het je echter niet aan. Veel mensen onderschatten deze situatie. Je vliegt in principe door een wolk met water, dus je drone gaat nat worden. Bovendien kun je je drone niet goed zien als het mistig is. De lichten werken minder goed en de drone zelf heeft vaak ook geen felle kleur.

Phantom 3 Standard in de mist boven bos

Kan een drone vliegen bij lage temperaturen? 

Ja, drones kunnen vliegen bij lage temperaturen. Je drone beschikt waarschijnlijk over een LiPo-batterij (wordt gebruikt voor DJI-drones). Een Lipo-batterij werkt normaal gesproken bij een temperatuur van –20 graden tot 40 graden.

De beste temperatuur om met een drone te vliegen is rond de 20 graden. De DJI-drones beschikken over een ‘intelligente batterij’ die aangeeft of een batterij te koud of te warm is. Op deze manier kun je er altijd zeker van zijn of je drone oververhit is of onderkoeld.

drone met water en ijs bij lage temperatuur

Kan een drone vliegen in een storm? 

Nee, drones kunnen niet vliegen in een storm. Onder de definitie ‘storm’ bedoelen we een minimale windkracht van 9. Dit betekent windsnelheden van wel 75 km/u. Geen goed idee als je het mij vraagt.

Bovendien regent het vaak tijdens een storm. We hebben het dan meestal niet over zachte en lichte zomerregen. Je drone kan hierdoor minder stabiel vliegen.

Ook al is je drone 100% waterdicht, het kan alsnog invloed hebben op de stabiliteit van de drone in de lucht. Onderschat het gewicht van water op het oppervlakte van je drone niet. Bovendien kan luchtvochtigheid het radiosignaal van drones verstoren. Dit is echter nog niet goed genoeg onderzocht om met 100% zekerheid te zeggen. 

Kun je je drone door de regen (of welk natuurverschijnsel dan ook) niet meer zien? Zorg dan dat je zo snel mogelijk op de RTH-knop drukt. Je drone zal dan zo snel mogelijk terugvliegen naar het punt waar je bent opgestegen. Alle DJI-drones beschikken over deze functie.

Is een DJI-drone waterdicht? 

Nee, drones van het merk DJI zijn niet waterdicht. Alleen de high-end modellen zoals de Matrice200 zijn gemaakt voor vochtige omstandigheden. De DJI Matrice200 is waterbestending, maar niet waterdicht. Je zult hem dus meteen moeten landen als het ineens hard begint te regenen. Voor de rest zal het geen problemen opleveren.

Je moet er wel rekening mee houden dat filmen/fotograferen met een drone in de regen lastig gaat. De drone zelf is misschien waterdicht, maar de lens kan alsnog nat worden. Eén druppeltje op de lens en je ziet al vrij weinig. 

Dat vrijwel alle drones van DJI watergevoelig zijn betekent niet dat ze binnen enkele seconden uit de lucht vallen. Denk bijvoorbeeld aan de Mavic 3 Pro of de DJI Mini 3. Zorg er gewoon voor dat je luchtvochtigheid of überhaupt water rondom de drone zoveel mogelijk vermijdt. 

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Het is wel mogelijk om een drone beter te beschermen tegen water. Je gebruikt hiervoor een zogenaamde ‘wetsuit’ welke verkrijgbaar zijn voor de Phantoms en de Mavic series. Ze zorgen voor bescherming van de batterij, motors en nog veel meer. De drone wordt beschermd zonder dat het de sensoren in de weg zit. Ze zijn eigenlijk niet waterdicht, maar wel waterbestendig.

dji Phantom 4 wetsuit zwart in de lucht

Kan ik een waterdichte drone kopen? 

Nee, momenteel zijn er geen waterdichte drones die op grote schaal verkocht of geproduceerd worden in Nederland. Eerder had ik het over de waterbestendige DJI Matrice200, maar dit is een high-end drone die voor de meeste mensen niet interessant is.

De SwellPro SplashDrone 3+ is de enige waterdichte drones voor consumenten, maar deze drone is moeilijk verkrijgbaar in Nederland.

Een ideale drone dus om mee te nemen op je boot of bij het filmen wat watersporten. De SwellPro SplashDrone 3+ is 100% waterdicht en dus niet spatwaterdicht of waterbestendig. Nee, gewoon waterdicht.

SwellPro SplashDrone 3+

SwellPro SplashDrone 3+

 • Vliegduur: 25 minuten
 • Waterdicht & drijvend
 • Zoet water, zout water, regen of sneeuw
 • Inclusief lichtgewicht draagkoffer
 • Standaard zonder camera
 • Vlieg handmatig
 • Tot 65 km/h

Mocht je een waterdichte drone willen kopen, dan denk ik dat dit de beste optie is. Hecht je hier wat minder waarde aan? Dan zou ik je geld uitbesteden aan een ‘normale’ camera drone van DJI.

Denk bijvoorbeeld aan de Mini 4 Pro of de Mini 3 die ongeveer in dezelfde prijsklasse zitten. De drones va DJI zijn net iets professioneler. Je hebt meer mogelijkheden in de app en de camera-instellingen.  

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.