phantom 3 standard drone vliegt boven water

Drone in water gevallen? Tips voor drones met waterschade

Drones kunnen absoluut niet tegen water. Probeer water daarom zo veel mogelijk te vermijden. Mist, regen en sneeuw kunnen ervoor zorgen dat er kortsluiting ontstaat. Op welke manier je drone ook nat is geworden, je wil hem zo snel mogelijk repareren. In dit artikel laat ik je alle stappen/mogelijkheden zien. Ik hoop dat je de drone zo snel mogelijk weer aan de praat krijgt.  

Heb je haast? Dit is wat je moet doen als je drone in het water is gevallen:
1. Haal de drone zo snel mogelijk uit het water, maar doe dit wel veilig 
2. Zet de drone zo snel mogelijk uit en haal de batterij eruit 
3. Gebruik een föhn of een kachel waarmee je de drone kunt laten drogen 
4. Zet je drone in een plasticzak met een beetje rijst in de zon 
5. Wacht totdat je drone is opgedroogd (dit duurt 8 tot 18 uur) 
6. Controleer welke onderdelen zijn beschadigd nadat je de drone hebt aangezet 
7. Heb je geen problemen? Koop voor de zekerheid een nieuwe batterij en vliegen maar! 
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Voordat je gaat vliegen

Hoe verleidelijk het soms ook is, vliegen over water is altijd een risico. Als je je drone in het water ziet vallen, spring er dan niet meteen achteraan. Denk eerst aan je eigen veiligheid. Uiteindelijk is het maar elektronica. Is het veilig? Haal de drone dan zo snel mogelijk uit het water. Grote kans dat je al zover was.  

Mocht je een keuze hebben, crash je drone dan absoluut niet in zout water. Zout water is veel gevaarlijker voor drones dan zoet water. Zoutwater bestaat uit bijtende elementen. je komt het in Nederland vrijwel alleen tegen op het strand. Er zijn meer dingen waarop je moet letten als je een drone op het strand vliegt. Dan gaan we nu eindelijk beginnen met de stappen. 

Wil je weten of een drone tegen een beetje regen, mist of sneeuw kan? Bekijk dan dit artikel. >> 

Mocht je van plan zijn om vaak over het water te vliegen, schaf dan eventueel een drone verzekering aan. Voor de drones van het merk DJI bestaat er een aparte drone verzekering, namelijk de DJI Care Refresh. Je bent bij deze verzekering natuurlijk ook gedekt voor waterschade aan je drone.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat doe je als een drone in water valt? 

Schakel allereerst je drone zo snel mogelijk uit! Vervolgens haal je zo snel mogelijk de batterij uit je drone. Gebruik dan een haardroger om de drone droog te föhnen. Houd de föhn niet te dicht bij de drone, maar een beetje op een afstand. Hiermee bedoel ik dat je de afstand zelf een beetje moet inschatten. Je wil niet dat de drone smelt. Denk aan ongeveer een half uur föhnen. Dan bedoel ik zowel de voorkant, achterkant, bovenkant, onderkant en beide zijkanten.

De meeste drones hebben een opening voor een SD-kaartje of een kabeltje. Zorg dat al deze poorten open staan. Stop na ongeveer een uurtje een nieuwe batterij in de drone en kijk of hij werkt. Zet de drone in ieder geval niet te snel aan. Je kunt beter zorgen dat alles helemaal in orde is, voordat je nog een crash maakt tijdens het vliegen.  

Mavic 2 Pro openingen drone

Je kunt ook problemen krijgen met de sensors van de drone. Niet elke drone beschikt over sensors (om obstakels mee te ontwijken). Ze beslagen en werken daardoor niet meer. Je kunt natuurlijk ook gewoon rijst gebruiken. Dit kun je doen als volgt: leg wat rijst in een plasticzak en zet je drone vervolgens in die plasticzak. Pak een tweede plasticzak en bedek daarmee de bovenkant van de drone. Zet de plasticzak met de rijst en de drone midden in de zon. Dit kan een tijdje duren, denk aan 18 uur. 

Maar wat als je drone is opgedroogd? Het beste is om een nieuwe batterij te kopen. Als je een beschadigde batterij in de drone stopt, dan kan de hele drone beschadigen. Pas natuurlijk op voor rook, warmte en rare geluiden als je de drone aanzet. Als je te maken hebt met dit soort verschijnselen, stuur je drone dan naar een drone reparatieservice. Controleer vervolgens of alles in orde is. Check of alle onderdelen van de drone nog werken, daar kom ik straks nog op terug. 

Als tweede stap moet je door de IMU-procedure, zodat je zeker weet dat alles klopt. Kalibreer zowel de IMU, als het kompas van de drone. Hieronder zie je twee afbeeldingen die je laten zien waar je dit kunt vinden in de DJI-app. Als de IMU of het kompas niet meer werkt dan kan de drone niet meer stabiel vliegen. Je gaat hem dan waarschijnlijk crashen. Zorg ervoor dat je bij de eerste testvlucht (na het waterincident) niet hoog gaat vliegen. 

Kompas kalibreren: DJI GO 4 app > Advanced settings > Sensors > Compass > Calibrate Compass. Je klikt op ‘IMU’ bovenaan het scherm om de IMU te kalibreren.

DJI Go 4 app advanced settings sensors compass calibrate

Gevoelige onderdelen van de drone 

Een drone bestaat uit een aantal essentiële en gevoelige onderdelen. Hieronder bespreek ik de allerbelangrijkste. Als er iets mis is kun je checken of de onderstaande functies nog werken. 

Moederbord en schakelcontrole: iedereen weet dat elektronica en water niet met elkaar samengaan. Een klein beetje water kan voor een hoop kortsluitingen in het moederbord zorgen. Natuurlijk zijn er gevallen waarbij je niet zoveel zult merken, maar in de meeste gevallen zul je dit onderdeel moeten vervangen.  

moederbord DJI Phantom drone onderdelen
Bron: dronethusiast

Motors: er zijn een aantal soorten motors die speciaal gemaakt zijn voor drones. Deze motors zijn meestal waterbestendig en mogen door contact met water niet beschadigen. Het is heel makkelijk om te checken of de motors het nog doen. Zet de drone aan en kijk of de motors draaien. Gaan ze niet aan, dan zijn ze kapot. Draaien de motors wel, dan doen ze het. Er is geen derde mogelijkheid.  

Camera: er zijn een paar factoren relevant bij dit onderdeel. Het hangt er hierbij vanaf hoelang de drone in het water is geweest. Dit is belangrijk vanwege de cameralens en de sensor. Het is mogelijk dat je camera een beetje is beslagen. Als je ziet dat de camera niet meer goed functioneert, dan kun je beter een nieuwe camera kopen. 

Batterij: of een batterij werkt of niet is moeilijk te achterhalen. Je kunt in dat geval beter naar een elektronicawinkel gaan. De batterijen hebben een chemische samenstelling, waardoor de batterij in de fik kan vliegen of zelfs kan ontploffen. Ik raad je daarom niet aan om zelf te gaan knutselen met de batterijen. Uiteindelijk zijn drone batterijen altijd lipo-batterijen, en die zijn licht ontvlambaar. Zeker als ze nat zijn kunnen ze een gevaar creëren. Het is helemaal niet overbodig om ze te vervoeren/op te bergen in een speciale lipo safebag. Zolang de batterij in deze zak zit kan hij geen schade aanrichten als hij ontploft.

LiPo safebag zwart beschermhoes batterijen

Lipo Safebag

+ Hittebestendig en brandvertragend
+ Waterbestendig
+ Gemaakt van hoogwaardige materialen
+ Lange levensduur
+ Eenvoudig in gebruik
+ Makkelijk schoon te maken
+ Groot formaat: 38,5 x 28,5 cm

Alles over drone batterijen vind je hier. >>

Het probleem bij waterschade is dat je moeilijk kunt zien of alles is opgedroogd. Soms lijkt het alsof de drone helemaal droog is, maar kleine druppeltjes in de drone kunnen alsnog fataal zijn. Dat je drone nog werkt na een waterincident, betekent niet dat hij het later nog doet. Er is een kans dat het water later nog schade gaat aanrichten. Juich dus niet te vroeg. Uiteindelijk is elke situatie weer anders. Je kunt heel veel geluk hebben, maar ook heel veel pech. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe schadelijk is zout water en wat kan ik hiertegen doen? 

Een drone crashen in zout water is een andere situatie dan een drone crashen in zoet water. Vandaar dat ik hier wat verder op in ga. Zout water is zeer corrosief en geleid elektriciteit beter. Je moet dus zo snel mogelijk van dit zout af. Het beste is om je drone te spoelen met isopropyl alcohol, wat water absorbeert. Overal waar dit komt wordt water vervangen door alcohol. Je vervangt dan iets slechts door iets minder slechts. Je kunt dit spul gewoon in de winkel kopen.

Het duurt alleen te lang als je eerst nog naar de winkel moet. In plaats van isopropyl alcohol kun je ook zoetwater gebruiken. Nu is kraanwater niet het allerbeste, maar het is altijd beter dan zout water. Nadat je het zout water hebt afgespoeld kun je dezelfde stappen volgen zoals die hierboven staan beschreven. Zo droog je de drone op de meest effectieve manier. 

Zout water zal de drone op de lange termijn beschadigen. Hier bedoel ik mee dat de drone het zeer waarschijnlijk niet gaat overleven. Wie weet hoelang het gaat duren, maar er komt een moment dat je het gaat merken. In veel gevallen is je drone niet meer te redden en moeten er onderdelen worden vervangen. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe kun je voorkomen dat een drone nat wordt? 

Check het weer: het weer kan van grote invloed zijn op je vliegprestaties. Wind, regen, mist en sneeuw kunnen je drone beschadigen. De ene drone kan beter tegen dit soort weersomstandigheden dan de ander. Ik kan je alvast verklappen dat regen nooit goed kan zijn voor een drone. Toch kan de ene drone hier beter tegen dan de ander. Hoe goed jouw drone tegen regen? Maar kan een drone in de mist vliegen? En tot slot, hoeveel wind kan je drone aan?

Diverse drone accessoires kunnen je ook helpen met het droog houden van je drone:

drone tas opberghoes voor op reis optimized

Gebruik een drone tas: een tas helpt je niet alleen met het vervoeren van de drone, maar werkt ook als beschermhoes. Door deze beschermhoes kan de drone een stuk minder snel nat worden. Mocht het plotseling op een regenachtige dag gaan regenen, dan kun je je drone in ieder geval ergens kwijt. Zorg er wel voor dat je de juiste bijbehorende tas voor je drone koopt.

Doe een pre-flight-check: een drone crasht niet zomaar. Het kan zijn dat je voor het vliegen iets bent vergeten. Dit kan ervoor zorgen dat je drone minder stabiel vliegt en sneller crasht. Zorg dus dat alles in orde is voordat je gaat vliegen. Je kunt deze pre-flight-checklist hier vinden. Onder het kopje: ‘checklist voordat je gaat vliegen’.

Koop een betere drone: dure drones (bijv. 1000 euro) kunnen niet beter tegen water dan goedkope drones (paar honderd euro). De kans dat een dure drone crasht is echter lager. Ze vliegen stabieler en de kans op een fabriekfout is lager. Wat je krijgt voor welke prijs kun je hier lezen. Hieronder zie je de beste (camera) drones van dit moment. Ze beschikken over meerdere veiligheidsfuncties die ervoor zorgen dat hij minder snel crasht.

Vlieg niet over water: heel simpel, maar lost het probleem wel op. Vermijd water zo veel mogelijk. Natuurlijk kan het onverwachts gaan regenen, maar door Buienradar te checken kom je al een heel eind. Ga niet boven water vliegen, maar film het vanaf de zijkant. Op die manier kan het haast niet fout gaan. En natuurlijk kan je soms wat risico nemen, maar houd er dan rekening mee dat het mis kan gaan. 

Het beste wat je kunt doen is een drone verzekering aanschaffen. Voor de DJI-drones kun je bijvoorbeeld de DJI Care Refresh gebruiken. Voor elke drone heb je weer een aparte drone verzekering.  

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat te doen als je drone kapot is? 

Gebruik je garantie: mocht je over garantie beschikken, gebruik deze dan op de goede manier. Maak de drone helemaal droog voordat je hem opstuurt naar de leverancier. Ga niet zelf knutselen met de drone. Als je allerlei onderdelen los gaat halen geldt je garantie niet meer. Ze kijken naar twee dingen voordat je je geld terugkrijgt: een fabrieksfout of een fout van de piloot. Als ze zien dat de drone nat is geworden geeft DJI (grootste drone merk in de wereld) je geen vergoeding en zul je alles zelf moeten betalen. Je krijgt volgens DJI geen garantie bij: “Damage caused by operation in bad weather (i.e. strong winds, rain, sand/dust storms, oceans, sea etc.)” 

Wat als je geen garantie (meer) hebt? Allereerst kun je de drone uit elkaar halen en elk onderdeel nog eens goed drogen. Aangezien elke situatie weer anders is, moet je eerst kijken welke onderdelen kapot zijn. Het enige probleem is dat waterschade vaak niet zichtbaar is. En nogmaals: zet je drone niet te snel aan terwijl hij nog niet helemaal droog is.  

Mocht je drone kapot zijn door een crash, overweeg dan om een nieuwere, betere drone te kopen. Drones van het merk DJI hebben een hoop veiligheidsfuncties waardoor ze (zolang je ze goed gebruikt) vrijwel niet kunnen crashen. Hieronder ze je de beste drones van dit moment:

Scroll naar boven