drone op boomstam nat en vochtig

Is je drone in water gevallen? – Tips voor drone waterschade

Heb je haast? Dit is wat je moet doen als je drone in het water is gevallen:

 1. Haal de drone zo snel mogelijk uit het water, maar doe dit wel veilig 
 2. Zet de drone zo snel mogelijk uit en haal de batterij eruit 
 3. Gebruik een föhn of een kachel waarmee je de drone kunt laten drogen 
 4. Zet je drone in een plasticzak met een beetje rijst in de zon 
 5. Wacht totdat je drone is opgedroogd (dit duurt 8 tot 18 uur) 
 6. Controleer welke onderdelen zijn beschadigd nadat je de drone hebt aangezet
 7. Heb je geen problemen? Koop voor de zekerheid een nieuwe batterij en vliegen maar! 

In dit artikel lees je wat je moet doen als je drone in aanraking is gekomen met water.

Wat doe je als een drone in water valt? 

Schakel allereerst je drone zo snel mogelijk uit en haal de batterij uit je drone. Gebruik vervolgens een haardroger om de drone droog te föhnen.

1. Gebruik een föhn

Houd de föhn niet te dicht bij de drone, maar een beetje op een afstand. Je wil immers niet dat de onderdelen in de drone smelten. Denk aan ongeveer een half uur föhnen rondom de drone.

Zorg dat de openingen, bedoelt voor een SD-kaartje of een kabeltje, open staan. Stop na ongeveer een uurtje een nieuwe batterij in de drone en kijk of dit werkt. Zet de drone in ieder geval niet te snel aan. Je kunt beter zorgen dat alles helemaal in orde is voordat je nog een crash maakt tijdens het vliegen.  

Je kunt ook problemen krijgen met de sensors van de drone (zie de afbeelding hieronder). Door het vocht kunnen ze beslaan en werken ze niet meer.

 openingen dji drone zijkant

2. Gebruik rijst

In plaats van een föhn kan je ook rijst gebruiken. Dit doe je als volgt:

 1. Leg wat rijst in een plasticzak en zet je drone vervolgens in die plasticzak.
 2. Pak een tweede plasticzak en bedek daarmee de bovenkant van de drone. 
 3. Zet de plasticzak met rijst en de drone midden in de zon. Dit kan een tijdje duren, denk aan 18 uur. 

Maar wat doe je zodra je drone is opgedroogd? Het beste is om een nieuwe batterij te kopen. Als je een beschadigde batterij in de drone stopt kan de hele drone beschadigen.

Pas natuurlijk op voor rook, warmte en rare geluiden als je de drone aanzet. Bij dit soort signalen kan je beter niets doen en de drone naar een reparatieservice brengen.

Na het drogen van de drone is het belangrijk om de IMU en het kompas te kalibreren. Hieronder zie je een afbeelding die laat zien waar je dit kunt vinden in de DJI GO 4 app.

Als de IMU of het kompas niet meer werkt kan de drone niet meer stabiel vliegen, wat de kans op een crash vergroot. Het is hoe dan ook verstandig om niet hoog te vliegen bij je eerste testvlucht na het waterincident. 

Het kompas kalibreren doe je als volgt: DJI GO 4 app > Advanced settings > Sensors > Compass > Calibrate Compass. Je klikt vervolgens op ‘IMU’ bovenaan het scherm om de IMU te kalibreren.

DJI Go 4 app advanced settings sensors compass calibrate

Gevoelige onderdelen van de drone 

Een drone bestaat uit een aantal essentiële en gevoelige onderdelen waarvan ik de belangrijkste bespreek. Als er iets mis is kan je checken of de onderstaande functies nog werken. 

Moederbord

Iedereen weet dat elektronica en water niet met elkaar samengaan. Een klein beetje water kan voor een hoop kortsluitingen in het moederbord zorgen.

Natuurlijk zijn er gevallen waarbij je niet zoveel zult merken, maar in de meeste gevallen moet je dit onderdeel vervangen.  

Motors

Er zijn een aantal soorten motors die speciaal gemaakt zijn voor drones. Drone motors zijn niet waterdicht, maar tot op een zekere hoogte wel waterbestendig. Water kan op den duur corrosie veroorzaken en de drone beschadigen.

Door de drone aan te zetten kan je controleren of de motors het nog doen, maar dit is geen garantie voor de toekomst. Als ze niet gaan draaien en er gebeurt niets, dan zijn de motors kapot.

drone motor Mavic 2 Pro

Camera

Vooral bij de camera is het belangrijk hoelang de drone in het water is geweest. Dit is belangrijk vanwege de cameralens en de sensor. Het is mogelijk dat je camera een beetje is beslagen. Als de camera het niet meer doet zit er niets anders op dan een nieuwe kopen.

DJI phantom drone camera

Batterij

Of een batterij nog werkt is moeilijk te achterhalen. Je kunt in dat geval beter naar een elektronicawinkel gaan. De batterijen hebben een chemische samenstelling waardoor de batterij in de fik kan vliegen of zelfs kan ontploffen. Ik raad je daarom niet aan om zelf te gaan knutselen met de batterijen. 

Uiteindelijk zijn drone batterijen lipo-batterijen. En alhoewel drone batterijen goed zijn beveiligd staan lipo’s bekend om hun lichtontvlambaarheid. Zeker als ze nat zijn kunnen ze een gevaar creëren. Het is helemaal niet overbodig om ze te vervoeren/op te bergen in een speciale lipo safebag. Zolang de batterij in deze zak zit kan hij geen schade aanrichten bij ontploffing.

LiPo safebag beschermhoes drone batterijen

LiPo Safebag

Een LiPo-safebag kan je gebruiken om drone batterijen in op te bergen. LiPo-batterijen zijn licht ontvlambaar en kunnen veel schade aanrichten als de binnenkant in aanraking komt met zuurstof.

Het probleem bij waterschade is dat je moeilijk kunt zien of alles is opgedroogd. Soms lijkt het alsof de drone helemaal droog is, maar kleine druppeltjes in de drone kunnen alsnog fataal zijn.

Dat je drone nog werkt na een waterincident betekent niet dat deze het na een paar dagen nog steeds doet. Er is een kans dat het water later nog schade gaat aanrichten. Juich dus niet te vroeg. Uiteindelijk is elke situatie weer anders en kan je veel geluk of ongeluk hebben. 

Hoe schadelijk is zout water voor je drone? 

Zout water is zeer schadelijk voor je drone en in veel gevallen fataal. Zout water is veel gevaarlijker voor drones dan zoet water, omdat het bestaat uit bijtende elementen.

Een drone crashen in zout water is een andere situatie dan een drone crashen in zoet water. Zout water is zeer corrosief en geleid elektriciteit beter. Je moet dus zo snel mogelijk van dit zout af.

Het beste is om je drone te spoelen met isopropyl alcohol wat water absorbeert. Overal waar dit komt wordt water vervangen door alcohol. Je vervangt dan iets slechts door iets minder slechts.

Het duurt alleen te lang als je eerst nog naar de winkel moet. In plaats van isopropyl alcohol kan je ook zoetwater gebruiken. Nu is kraanwater niet het allerbeste, maar het is altijd nog beter dan zout water. Nadat je het zoute water hebt afgespoeld kan je dezelfde stappen volgen als hierboven.

Wat je ook doet, een drone die in aanraking is gekomen met zeewater zal het op lange termijn niet overleven. Wie weet hoelang het gaat duren, maar er komt een moment dat je het gaat merken. In veel gevallen is je drone niet meer te redden en moeten er onderdelen worden vervangen. 

Zout water komt in Nederland alleen voor bij de kust. Er zijn echter meer dingen waarop je moet letten als je een drone op het strand vliegt. Zeemeeuwen, harde windvlagen en zand kunnen ook een gevaar vormen.

Hoe voorkom je dat een drone nat wordt? 

Voorkomen is beter dan genezen, maar dat had je zelf waarschijnlijk al begrepen. Met de onderstaande tips kan je beschadigingen aan je drone altijd voorkomen.

Check het weer

Het weer kan van grote invloed zijn op je vliegprestaties. Wind, regen, mist en sneeuw kunnen je drone beschadigen. De ene drone kan beter tegen dit soort weersomstandigheden dan de ander. Ik kan je alvast verklappen dat regen nooit goed kan zijn voor een drone.

Toch betekent dit niet altijd einde oefening. Hoelang je in de regen vliegt en hoe hard het regent speelt ook een rol. Tot slot is het ook een kwestie van geluk.

Gebruik een landingpad

Een landingpad zorgt ervoor dat je een vlakke droge ondergrond hebt. Je kan het gebruiken om te landen en op te stijgen.

Als je op een veldje verderop gaat vliegen kan het (lange) gras nat zijn. Zo’n ondergrond kan dan wel fijn zijn. Dit accessoire is niet essentieel, maar komt vaker van pas dan je denkt.

Gebruik een drone tas

Een tas helpt je niet alleen met het vervoeren van de drone, maar het werkt ook als beschermhoes. Mocht het plotseling op een regenachtige dag gaan regenen, dan kun je je drone in ieder geval ergens kwijt.

Waar ik vroeger een hele koffer of tas moest kopen voor mijn drones, passen drones tegenwoordig in een kleine opbergcase. De opbergtasjes zijn daarom erg compact en goedkoop.

Doe een pre-flight-check

Een drone crasht niet zomaar. Het kan zijn dat je voor het vliegen iets bent vergeten, wat ervoor kan zorgen dat je drone minder stabiel vliegt en sneller crasht. Zorg dus dat alles in orde is voordat je gaat vliegen. 

Zelf heb ik altijd een standaard volgorde waarin ik de drone vlieg-klaar maak. Door telkens dezelfde stappen te volgen vergeet je niets.

Koop een betere drone

Dure drones (bijv. 1000 euro) kunnen niet beter tegen water dan goedkope drones (paar honderd euro). Hier zit dus niet zoveel verschil in. Toch is de kans dat een dure drone crasht over het algemeen kleiner. Ze vliegen stabieler, hebben meer veiligheidsfuncties en de kans op een fabrieksfout is kleiner. 

Vlieg niet over water

Heel simpel, maar het voorkomt een crash in het water. Uit de buurt blijven van water is sowieso een goed idee. Natuurlijk kan het onverwachts gaan regenen, maar door Buienradar te checken kom je al een heel eind.

Ik vind het altijd een beetje spannend om boven water te vliegen en doe dit altijd zo min mogelijk. In plaats van boven het water kan je ook vanaf de zijkant filmen. Vlieg alleen nooit te laag of te lang over het water.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat moet je doen als je drone kapot is? 

Als je drone kapot is zijn er een aantal dingen die je kan doen.

Gebruik je garantie

Mocht je over garantie beschikken, gebruik dit dan op de goede manier. Maak de drone helemaal droog voordat je deze opstuurt naar de leverancier. Ga niet zelf knutselen aan de drone. Als je allerlei onderdelen los gaat halen geldt je garantie niet meer.

Ze kijken naar 2 dingen voordat je je geld terugkrijgt:

 1. Een fabrieksfout
 2. Een fout van de piloot

Als ze zien dat de drone nat is geworden geeft DJI je geen vergoeding en moet je alles zelf betalen. Je krijgt volgens DJI geen garantie bij: 

Wat als je geen garantie (meer) hebt? Allereerst kan je de drone uit elkaar halen en elk onderdeel nog eens goed drogen. Aangezien elke situatie weer anders is moet je eerst kijken welke onderdelen kapot zijn.

Het enige probleem is dat waterschade vaak niet zichtbaar is. En nogmaals: zet je drone niet te snel aan terwijl deze nog niet helemaal droog is.  

Verzeker je drone

Schaf in het vervolg een drone verzekering af. Voor drones van het merk DJI bestaat er een aparte drone verzekering, namelijk de DJI Care Refresh. Je bent bij deze verzekering natuurlijk ook gedekt voor waterschade aan je drone.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

 • Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
 • Bij waterschade krijg je een nieuw product 
 • Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Scroll naar boven