Het vliegen van een drone op het strand geeft een hele andere beleving dan het vliegen boven een weiland. Je krijgt met allerlei verschillende soorten omstandigheden te maken. Wind, water en zand kunnen allemaal je drone beschadigen, en dat is het laatste wat je wil. Daar komt bij dat je te maken krijgt met andere mensen die op het strand zijn. Er zijn een aantal belangrijke dingen die je moet weten voordat je je drone meeneemt naar het strand. Je leest hoe je het veiligst met je drone kunt omgaan, zodat je hem niet crasht. Verder kom je erachter hoe je de mooiste luchtbeelden kunt maken van het strand.
De beste drones voor op het strand:
De beste drones van dit moment | Merk | Prijs | |
1. | Beste koop: DJI Mini 3 Pro | DJI | Bekijk op Bol.com |
2. | DJI Mini 3 | DJI | Bekijk op Bol.com |
3. | DJI Mavic 3 Pro | DJI | Bekijk op Bol.com |
4. | DJI Air 2S | DJI | Bekijk op Bol.com |
5. | DJI Avata | DJI | Bekijk op Bol.com |
6. | DJI Ryze Tello | DJI | Bekijk op Bol.com |
Inhoudsopgave
Mag je een drone op het strand vliegen?
In principe is het toegestaan om te vliegen met een drone op het strand. Het hangt er echter vanaf of het een no-fly zone is of niet. Een no-fly zone is een gebied waar je niet mag vliegen met een drone. Bekijk daarom eerst deze kaart zodat je weet of jouw strand een no-fly zone is. Verder is het niet toegestaan om over mensenmenigten te vliegen. Is het druk op het strand? Dan kun je beter even overslaan. Meer regels omtrent drones kun je vinden op de site van Rijksoverheid.

Tips voor het vliegen van drones op het strand
Voordat je op het strand gaat vliegen is het handig om een aantal dingen te weten. De meeste mensen in Nederland vliegen immers niet dagelijks aan zee. Zand, water en wind kunnen roet in het eten gooien en dat kan slecht aflopen met je drone. Ik zet alle tips hier even op een rijtje:
- Neem de juiste spullen mee
- Ontwijk de mensenmassa’s
- Stijg niet te dicht op bij het water
- Check de instellingen van de drone
- Obstakeldetectie aan of uitzetten?
- Verken de zee en omgeving
- Vlieg niet te ver
- Houd rekening met het inschatten van de hoogte
- Vermijd vogels
Neem je juiste spullen mee
Voordat je een drone meeneemt naar het strand zijn er een paar accessoires die je mogelijk interessant vindt. Het is zonde als je achteraf wat dingen bent vergeten.
- Essentiele spullen: hiermee bedoel ik alle onderdelen die je bij het kopen van de drone hebt meegekregen. De accu’s, propellers, controller, drone en het kabeltje van de controller (indien je de controller via een draadje met je telefoon verbindt). En zorg er natuurlijk voor dat de drone volledig is opgeladen. Vooral het aanschaffen van extra accu’s kan enorm handig zijn. Zeker als je een eindje van het strand woont en je een stuk moet rijden.
- Vergeet geen SD-kaart te gebruiken: een SD-kaart maakt het mogelijk om de beelden rechtstreeks vanuit de drone naar je computer te exporteren. Op die manier zijn je beelden het scherpst. Vergeet ook geen plaats vrij te maken op je SD-kaart. Het zou zonde zijn als je beelden moet verwijderen, omdat je de beelden van het strand wil opslaan. Zorg er dus eerst voor dat je de drone met de computer verbindt en de beelden overzet. Op de foto hieronder kun je zien waar je de ruimte van de SD-kaart kunt vrijmaken. Camera-settings > Format SD Cart (onderaan).

Een SD-kaart zul je waarschijnlijk apart moeten bestellen. Je kunt goede SD-kaartjes vinden op Bol.com en Coolblue.
- Een zonnescherm: als je op een mooie dag je drone meeneemt naar het strand, krijg je last van de zon. Je kunt het live-videobeeld van de drone niet zo goed meer zien. Dit komt door de weerkaatsende zonnestralen en het donkere beeld. Op een dag met felle zon kan dit best irritant zijn. Mocht je hier eerder last van hebben gehad, dan begrijp je wat ik bedoel. Er bestaan bepaalde zonneschermen voor je smartphone gemaakt voor drone controllers.
- Landingpad: een klein landingsplatform zorgt ervoor dat je drone kan opstijgen. Met al het losse zand kan de drone bij het opstijgen beschadigd raken. Zand kan in de motor komen en dat is niet wat je wil. Een landingpad zorgt ervoor dat je drone een goede ondergrond heeft. Je kunt ook een beetje richting de zee lopen waar het zand wat harder is. Zorg alleen niet dat je te dicht bij het water komt.
- PL-filters: tot slot kun je gebruik maken van polariserende camera-filters. Deze filters zorgen ervoor dat je minder reflectie ziet in het water. Verder verhogen ze de kleurverzadiging. Maar zeker op een zonnige dag aan de zee kan het water enorm reflecteren. Aan de andere kant kun je zeggen dat reflectie in het water een veel natuurlijker effect geeft. Het is maar net wat je mooier vindt, maar te veel reflectie kan op een mooie dag vaak voorkomen. Elke drone heeft zijn eigen PL-filters, dus koop de PL-filters die bij jouw drone horen.
Verder zijn er ook nog ND-filters. Meer over ND-filters kun je hier vinden. Ik leg het hier in het kort even uit: ND-filters zorgen ervoor dat je de bewegingen in je beeld een beetje kunt vervagen. Hierdoor krijg je een veel natuurlijker beeld. Op het strand film je echter niet zoveel bewegende objecten, maar meer het landschap. In dat geval zijn ND-filters niet zo interessant.
Wil je weten hoe je de mooiste luchtopnames maakt? Lees het hier. >>
Ontwijk de mensenmassa’s
Het is niet alleen verboden om over mensenmenigten te vliegen, je wil ook een hoop gezeur voorkomen. Niet iedereen zit te wachten op een drone. Om een hoop gedoe te voorkomen kun je maar beter vliegen bij zo min mogelijk mensen. Hieronder geef ik je 2 tips hoe je de mensenmenigten kunt vermijden.
- Vlieg vroeg in de morgen of laat in de avond. Er zijn op deze tijdstippen een stuk minder mensen. Daar komt bij dat je foto’s en video’s veel mooier worden. Als je het echt goed wil aanpakken, vlieg dan met zonsopgang of zonsondergang.
- Heel simpel: een rustig strand opzoeken. Je zal niet de enige zijn die opzoekt: ‘wat zijn de beste stranden in Nederland?’. Zoek dus plekjes die wat minder voor de hand liggen. Zoek bijvoorbeeld op: ‘beste afgelegen stranden’. Een stuk minder mensen geeft je een stuk meer rust, en dat resulteert weer in mooiere beelden.
Stijg niet te dicht op bij water
Op de meeste drones zit een RTH-functie. Op die manier vliegt de drone automatisch terug en land hij op het punt waar hij is opgestegen. Dit is niet altijd even nauwkeurig. Daar bedoel ik mee dat als de drone automatisch terugkeert en op een andere plek land. Je drone kan dan in het water belanden.
Drone in het water gevallen? >>
Misschien is het wel vloed, waardoor je ineens niet meer op die plek kunt landen. Als je een stuk of 50 meter vanaf het water opstijgt weet je zeker dat je daar ook weer kunt landen.
Dubbele check instellingen
De instellingen kunnen van grote invloed zijn op de manier waarop je vliegt. Het kan dan ook zeker geen kwaad om alles nog even na te gaan. Over de RTH-functie gesproken, zorg dat deze goed staat. Je drone keert automatisch terug naar het opstijgpunt (je home point). Je home point moet dus wel goed zijn. Als de app denkt dat je home point 10 meter verder in het water staat, dan kan dit een probleem worden. Meestal wordt je home point automatisch ingesteld, maar dit kun je ook voor de zekerheid handmatig doen. Door naar het hoofdmenu te gaan kun je dit instellen. Kijk maar op de afbeeldingen hieronder.

Als je drone de verbinding verliest zijn er 3 dingen die de drone kan doen. Hieronder staan de 3 opties beschreven:
Hoveren: de drone blijft op het punt vliegen totdat de verbinding weer is verbonden en jij de besturing weer kunt overnemen.
Landen: de drone land automatisch op het punt waar de drone de verbinding heeft verloren.
Return-to-home: de functie waar we het net al uitgebreid over hebben gehad. De drone keert automatisch terug naar het opstijgpunt (de home point).
Je begrijpt dat de optie ‘hoveren’ geen slimme keus is. Op het moment dat de drone een paar honderd meter verder op het water de verbinding verliest, kan jij er niet meer bij. Je zult dan de verbinding terug moeten krijgen. Dit kan alleen op goed geluk, of je zult dichter naar de drone moeten gaan en eventueel het water in moeten lopen. Meer tips over hoe je het bereik van een drone verbetert vind je hier.
Landen is al helemaal geen optie. Het laatste wat je wil is een drone die automatisch in het water landt. Je houdt dan alleen de RTH-functie over, en zolang je die goed instelt is er niet aan de hand. En dan bedoel ik het instellen van de home point waar ik het net over had. Op de afbeelding hieronder zie je waar je deze 3 opties kunt vinden. Check even of hij op de juiste functie staat, je weet maar nooit. De meeste DJI-drones hebben als standaardinstelling gewoon de RTH-functie, dus dat zit goed.

Moet ik mijn obstakeldetectie aanzetten?
Veel drones hebben ingebouwde sensors waarmee ze obstakels kunnen ontwijken. Het is echter de vraag of je ze aan moet zetten ja of nee. Als je over het strand vliegt zul je waarschijnlijk ook over het water vliegen. Water is een andere ondergrond dan zand, waardoor de VPS (Wision Positioning System) mogelijk anders reageert. Zeker als we het hebben over golven. DJI (grootste drone merk van de wereld) zegt het volgende over DJI-drones:
“The performance of your Vision System and Infrared Sensing System are affected by the surface being flown over.”
Water wordt hierbij als voorbeeld gegeven. VPS heeft bij de meeste DJI-drones een maximaal bereik van 10 meter. Dit betekent dat de drone tot 10 meter obstakels kan herkennen en ontwijken. Over het algemeen is het een goed idee om de VPS uit te zetten als je boven de zee of oceaan vliegt. Vlieg je meer dan 10 meter boven de zee? Dan heb je hier niets mee te maken en kan je de VPS gewoon aanhouden. Hieronder zie je waar je de VPS aan en uit kunt zetten in de DJI-app.

Verken de zee en de omgeving
Het kan er soms hard aan toe gaan aan de kust. Zeker als het hard waait kunnen golven enorm hoog komen. Allerlei zoute waterdruppeltjes vliegen door de lucht. En als er één ding slecht is voor je drones, dan is het wel zout water. Meer over drones met water vind je hier. Observeer dus eerst even rustig de omgeving en kijk hoe hoog de golven zijn. Is het überhaupt verstandig om te vliegen. Staat er niet te veel wind? Ik zou sowieso in het begin even boven het zand vliegen, voordat je verder de zee over vliegt.
Laten we ook zeker het zand niet vergeten. Als het hard waait kan de wind zand omhoog waaien. Dit kan best gevaarlijk zijn voor je drone.
Vlieg niet te ver
Het waait meestal een stuk harder aan de kust. Toch ben je geneigd een stuk verder te vliegen, omdat je zoveel ruimte hebt. Juist daarom is het belangrijk om je afstand in de gaten te houden. Hier kun je meer lezen over drones met wind. Hieronder geef ik je 2 redenen waarom je je drone beter wat dichterbij kunt houden.
- Als je grote afstanden aflegt is de kans groot dat je in de knel komt met de wind. Als je wind mee hebt, vliegt de drone zo een paar honderd meter weg. Diezelfde afstand moet je ook weer terug, maar dan met wind tegen. Het kost de batterij dan 2 of misschien wel 3 keer zoveel energie om terug te vliegen. Je moet dan maar hopen dat de drone het haalt. De beste tip die ik je kan geven is om altijd met wind tegen te vliegen, zo weet je zeker dat je op tijd terug bent.
- Ik moet hem toch even noemen, de VLOS (Visual Line Of Sight). Oftewel, houd je drone altijd in zicht.
Mocht je bang zijn om je drone kwijt te raken, schaf dan een drone verzekering aan. Voor drones van het merk DJI is er een speciale verzekering die je dekt voor schade aan je drone. Bekijk het hieronder meer in detail:
DJI Care Refresh drone verzekering
– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar
– Bij waterschade krijg je een nieuw product
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie
– Krijg voorrang en professioneel advies
– DJI betaalt alle verzendkosten
Houd rekening met het inschatten van de hoogte
Het moeilijke aan het vliegen van een drone boven de zee is dat je niets met de drone kunt vergelijken. In een weiland heb je vaak nog een boom waardoor je kunt zien hoe hoog de drone ongeveer vliegt. In de zee is er niets. Er zijn 2 dingen waarop je moet letten:
- De home point (meestal het opstijgpunt) is het punt waarbij de hoogte 0 is, want dit ziet de drone als het oppervlak. Maar als je op een duin of een verhoogd stuk opstijgt, dan geeft dit een verkeerd beeld. Als je de drone dan laag vliegt, zie je dat hij 0 meter hoog vliegt. Hij vliegt namelijk onder het punt waar je bent opgestegen. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om precies te weten hoe hoog je daadwerkelijk vliegt.
- De live-videoverbinding met de drone geeft geen goede weergave van de situatie. Een situatie inschatten via de app op je telefoon is vrijwel niet te doen. Als ik mijn live-videoverbinding gebruik heb ik altijd het idee dat ik veel dichter op een object vlieg dan daadwerkelijk het geval is.
Vermijd vogels
Vogels kunnen je echt op de zenuwen werken. Meeuwen zijn brutaal en vaak niet bang voor drones. Of ze je drone aanvallen, dat denk ik niet, maar je kunt maar beter voorzichtig zijn. Mocht je toch in gevecht komen met een vogel, neem dan de volgende maatregelen:
- Zet de drone in sportmode (of attitude mode op de Phantom drones).
- Stijg zo snel mogelijk op zodat je de vogel kunt afschudden.
- Vlieg zo snel mogelijk terug en laat de drone boven je hoofd naar beneden zakken.
Meer over drones en vogels. Er staat hoe je conflicten met vogels en drones kunt voorkomen.
Allerlaatste tips: zorg dat je aan het eind van je vlucht nog even checkt op waterschade of zand in je drone. Op die manier kun je snel ingrijpen voor als het toch is misgegaan, in de hoop dat je de drone kunt redden. Maar ik weet zeker dat het met deze tips helemaal goed gaat komen.
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.