phantom 3 SE op strand aan zee vliegen

Mag je drone vliegen op het strand? – Tips en regelgeving

Het vliegen van een drone op het strand geeft een hele andere beleving dan het vliegen boven een weiland. Je krijgt met allerlei verschillende soorten omstandigheden te maken, zoals wind, water en zand. Daar komt bij dat je vaak te maken krijgt met andere mensen die op het strand zijn.

Er zijn een aantal belangrijke dingen die je moet weten voordat je je drone meeneemt naar het strand. Je leest hoe je een crash kan voorkomen en hoe je de mooiste luchtbeelden kunt maken van het strand.

Mag je een drone op het strand vliegen? 

Ja, het is vaak toegestaan om te vliegen met een drone op het strand. Het hangt er echter vanaf of het een no-fly zone is of niet. Een no-fly zone is een gebied waar je niet mag vliegen met een drone. Bekijk daarom eerst deze no-fly zone kaart zodat je weet of jouw strand een no-fly zone is.

Verder zijn stranden in Nederland vaak onderdeel van een Natura 2000-gebied. Dit zijn beschermde natuurgebieden waar het gebruik van drones beperkt of zelfs verboden kan zijn. Op de no-fly zone kaart worden deze gebieden groen gemarkeerd.

Om er zeker van te zijn dat je er mag vliegen moet je het beheerplan van he desbetreffende natuurgebied raadplegen. In een beheerplan staat alles wat er moet gebeuren om de natuurdoelen voor dat gebied te halen. Op bij12.nl kan je de beheerplannen van de meeste gebieden vinden met de daarbij horende contactpersoon.

Verder is het niet toegestaan om over mensenmenigten te vliegen en moeten drones zwaarder dan 250 gram afstand houden van mensen. Is het druk op het strand? Dan kan je beter even een dagje overslaan.

drone verbod niet vliegen bord

Tips voor drone vliegen op het strand

Voordat je op het strand gaat vliegen is het handig om een aantal dingen te weten. De meeste mensen in Nederland vliegen immers niet dagelijks aan zee. Zand, water en wind kunnen roet in het eten gooien en dat kan slecht aflopen met je drone.

Neem de juiste spullen mee 

Voordat je een drone meeneemt naar het strand zijn er een paar accessoires die je mogelijk interessant vindt. Het is zonde als je achteraf wat dingen bent vergeten.  

 • Essentiele spullen: hiermee bedoel ik alle onderdelen die je bij het kopen van de drone hebt meegekregen. De accu’s, propellers, controller, drone en het kabeltje van de controller.

  En zorg er natuurlijk voor dat de drone volledig is opgeladen. Vooral het aanschaffen van extra accu’s kan enorm handig zijn. Zelf gebruik ik 3 batterijen met een totale vliegtijd van bijna anderhalf uur.
 • Vergeet geen SD-kaart te gebruiken: een SD-kaart maakt het mogelijk om de beelden rechtstreeks vanuit de drone naar je computer te exporteren. Op die manier zijn je beelden het scherpst. Vergeet ook geen plaats vrij te maken op je SD-kaart. Het zou zonde zijn als je tijdens het vliegen beelden moet verwijderen om ruimte vrij te maken op de SD-kaart.

  Op de afbeelding hieronder zie je waar je ruimte vrij kan maken op de SD-kaart. Camera-settings > Format SD Cart (onderaan). Zorg dat je voor het formatteren de beelden die je wil bewaren hebt overgezet naar je computer.
opslagruimte SD-kaart resetten leegmaken
 • Een zonnescherm: als je op een mooie dag je drone meeneemt naar het strand krijg je al snel last van de zon. Je kunt het live-videobeeld van de drone namelijk niet zo goed meer zien. Dit komt door de weerkaatsende zonnestralen en het donkere beeld. Op een dag met felle zon kan dit best irritant zijn.

  Je begrijpt wat ik hiermee bedoel als je hier zelf ook al eens last van hebt gehad. Er bestaan bepaalde zonneschermen voor je smartphone gemaakt voor drone controllers.
 • Landingpad: een klein landingsplatform zorgt ervoor dat je drone kan opstijgen. Met al het losse zand kan de drone bij het opstijgen beschadigd raken. Zand kan in de motor komen en dat is niet wat je wil.

  Een landingpad zorgt ervoor dat je drone een goede ondergrond heeft. Je kunt ook een beetje richting de zee lopen waar het zand wat harder is. Zorg alleen niet dat je te dicht bij het water komt. 
 • PL-filters: tot slot kun je gebruik maken van polariserende camera-filters. Deze filters zorgen ervoor dat je minder reflectie ziet in het water en kleuren meer verzadigd worden.

  Maar zeker op een zonnige dag aan het strand kan het water enorm reflecteren. Aan de andere kant kun je zeggen dat reflectie in het water een veel natuurlijker effect geeft. Het is maar net wat je mooier vindt, maar te veel reflectie wil je graag voorkomen. Elke drone heeft zijn eigen PL-filters, dus koop de PL-filters die bij jouw drone horen. 

Verder zijn er ook nog ND-filters. ND-filters zorgen ervoor dat je de bewegingen in je beeld een beetje kunt vervagen. Hierdoor krijg je een veel natuurlijker beeld. Op het strand film je echter niet zoveel bewegende objecten, maar meer het landschap. In dat geval zijn ND-filters minder interessant. 

Ontwijk de mensenmassa’s 

Het is niet alleen verboden om over mensenmenigten te vliegen, je wil ook een hoop gezeur voorkomen. Niet iedereen zit te wachten op een drone terwijl ze op het strand liggen.

Om een hoop gedoe te voorkomen kun je mensen het beste zoveel mogelijk vermijden. Hieronder geef ik je 2 tips hoe je de mensenmenigten kunt vermijden. 

 1. Vlieg vroeg in de morgen of laat in de avond. Toen ik op het strand ging vliegen ben ik voor zonsopgang opgestegen. Er zijn op dit tijdstip vrijwel geen mensen op het strand. Hierdoor waren niet alleen mijn foto’s mooier, ook had niemand last van mijn drone.
 1. Heel simpel: een rustig strand opzoeken. Ik vlieg bij stranden die wat moeilijker bereikbaar zijn. Hierdoor is de kans kleiner dat er mensen zijn.

Stijg niet te dicht op bij water 

Op de meeste drones zit een RTH-functie. Op die manier vliegt de drone automatisch terug en landt deze op het punt waar hij is opgestegen. Je wil niet dat de drone terugvliegt naar het punt waar nu water is.

Ik heb zelf mijn drone minstens 50 meter van de zee opgestegen op een plek zonder droog zand. Hierdoor had ik weinig last van opstuivend zand tijdens het opstijgen en hoefde ik niet bang te zijn voor de zee.

Dubbele check instellingen 

De instellingen kunnen van grote invloed zijn op de manier waarop je vliegt. Het kan dan ook zeker geen kwaad om alles nog even na te gaan. Allereerst is het belangrijk dat de RTH-functie goed staat ingesteld. Bij de RTH-functie keert de drone automatisch terug naar het opstijgpunt zodra de verbinding is verloren.

Waar de drone heenvliegt is afhankelijk van hoe je home point is ingesteld. Als de app denkt dat je home point 10 meter verder in het water staat, dan kan dit een probleem worden.

Meestal wordt je home point automatisch ingesteld, maar dit kun je ook voor de zekerheid handmatig doen. Door naar het hoofdmenu te gaan kun je dit instellen.  

Home point instellen dji-app instellingen

Als je drone de verbinding verliest zijn er 3 dingen die de drone kan doen. Hieronder staan de 3 opties beschreven: 

 • Hoveren: de drone blijft op het punt vliegen totdat de verbinding weer is verbonden en jij de besturing weer kunt overnemen. 
 • Landen: de drone landt automatisch op het punt waar de drone de verbinding heeft verloren. 
 • Return-to-home: de drone keert automatisch terug naar het opstijgpunt (de home point). 

Je begrijpt dat de optie ‘hoveren’ geen slimme keuze is. Op het moment dat de drone een paar honderd meter verder op het water de verbinding verliest kan je er niet meer bij. Je zult dan de verbinding terug moeten krijgen. Dit kan alleen op goed geluk of je zult dichter naar de drone moeten gaan en eventueel het water in moeten lopen. 

Kiezen voor ‘landen’ is al helemaal geen optie. Het laatste wat je wil is een drone die automatisch in het water landt. Je houdt dan alleen de RTH-functie over en zolang je die goed instelt is er niets aan de hand. En dan bedoel ik het instellen van de home point waar ik het net over had. 

Op de afbeelding hieronder zie je waar je deze 3 opties kunt vinden in de DJI GO 4 app. De meeste DJI-drones hebben als standaardinstelling gewoon de RTH-functie, dus dat zit goed. 

RTH-instellingen dji-app GO 4

Obstakeldetectie uitzetten 

Veel drones hebben ingebouwde sensors waarmee ze obstakels kunnen ontwijken. Het is echter de vraag of je ze wel of niet moet inschakelen Als je over het strand vliegt ga je waarschijnlijk ook een stukje over het water.

Water is een andere ondergrond dan zand, waardoor de VPS (Vision Positioning System) mogelijk anders reageert. Zeker als we het hebben over golven. DJI zegt het volgende over haar drones: 

“The performance of your Vision System and Infrared Sensing System are affected by the surface being flown over.” 

DJI

Water wordt hierbij als voorbeeld gegeven. VPS heeft bij de meeste DJI-drones een maximaal bereik van 10 meter. Dit betekent dat de drone tot 10 meter obstakels kan herkennen en ontwijken.

Over het algemeen is het een goed idee om de VPS uit te zetten als je boven de zee of oceaan vliegt. Vlieg je meer dan 10 meter boven de zee? Dan heb je hier niets mee te maken en kan je de VPS gewoon aanhouden. Hieronder zie je waar je de VPS aan en uit kan zetten in de DJI-app.

obstacle avoidance instellingen DJI-app

Verken de zee en de omgeving 

Het kan er soms hard aan toe gaan aan de kust. Zeker als het hard waait kunnen golven enorm hoog komen, waardoor allerlei zoute waterdruppeltjes door de lucht vliegen. En als er één ding slecht is voor je drones, dan is het wel zout water. 

Observeer dus eerst even rustig de omgeving en kijk hoe hoog de golven zijn. Is het überhaupt verstandig om te vliegen? Staat er niet te veel wind? Op het strand waar ik ging vliegen was ik de dag daarvoor al geweest. Ik zou sowieso in het begin even boven het zand vliegen voordat je verder over de zee vliegt.  

Laten we ook zeker het zand niet vergeten. Als het hard waait kan de wind het zand omhoog waaien. Dit kan best gevaarlijk zijn voor je drone. Iedereen heeft weleens het schurende zand langs zijn/haar benen gevoeld terwijl het hard waaide op het strand.

Vlieg niet te ver 

Het waait meestal een stuk harder aan de kust. Toch ben je geneigd een stuk verder te vliegen, omdat je zoveel ruimte hebt. Juist daarom is het belangrijk om je afstand in de gaten te houden. Hieronder geef ik je 2 redenen waarom je je drone beter wat dichterbij kunt houden. 

 1. Als je grote afstanden aflegt is de kans groot dat je in de knel komt met de wind. Als je wind mee hebt vliegt de drone zo een paar honderd meter weg. Diezelfde afstand moet je ook weer terug, maar dan met de wind tegen.

  Het kost de batterij dan 2 of misschien wel 3 keer zoveel energie om terug te vliegen. Je moet dan maar hopen dat de drone het haalt. De beste tip die ik je kan geven is om de heenweg altijd tegen de wind in te vliegen, zodat je zeker weet dat je optijd terug bent.
 1. Ik moet het toch even noemen: de VLOS (Visual Line Of Sight). Oftewel, houd je drone altijd in zicht.  

Houd rekening met hoogteverschillen

Het moeilijke aan het vliegen van een drone boven de zee is dat je niets met de drone kunt vergelijken. In een weiland heb je vaak nog een boom waardoor je kunt zien hoe hoog de drone ongeveer vliegt. In de zee is er niets. Er zijn 2 dingen waarop je moet letten: 

 1. De home point (meestal het opstijgpunt) is het punt waarbij de hoogte 0 is, want dit ziet de drone als het oppervlak. Het geeft echter een vertekend beeld als je opstijgt op een verhoogd stuk. Als je de drone laag over het strand vliegt geeft de app een hoogte aan van 0 meter. Je vliegt namelijk lager dan het punt waar je bent opgestegen. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om precies te weten hoe hoog je daadwerkelijk vliegt.  
 1. De live-videoverbinding met de drone geeft geen goede weergave van de situatie. Een situatie inschatten via de app op je telefoon is vrijwel niet te doen. Als ik mijn live-videoverbinding gebruik heb ik altijd het idee dat ik veel dichter op een object vlieg dan daadwerkelijk het geval is.  

Vermijd vogels 

Vogels kunnen je echt op de zenuwen werken. Meeuwen zijn brutaal en vaak niet bang voor drones. Of ze je drone aanvallen? Dat denk ik niet, maar je kunt maar beter voorzichtig zijn. Zelf ben ik al eens een soort van aangevallen door een zwerm van vogels.

Mocht je toch in gevecht komen met een vogel, doe dan het volgende:

 1. Zet de drone in sportmode (of attitude mode op de Phantom drones). 
 2. Stijg zo snel mogelijk op zodat je de vogel(s) kunt afschudden.  
 3. Vlieg zo snel mogelijk terug en laat de drone boven je hoofd naar beneden zakken. 

Zorg dat je aan het eind van je vlucht nog even checkt op waterschade of zand in je drone. Op die manier kan je snel ingrijpen voor als het toch is misgegaan. Echter weet ik zeker dat het met deze tips helemaal goed gaat komen. 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.