DJI Mavic Mini grijs blauwe lucht vliegen

Drone komt niet terug – Oplossingen en tips

Veel drones beschikken over een RTH-functie. Dit betekent dat de drone automatisch naar het opstijgpunt vliegt, op het moment dat de verbinding met de drone is verbroken. De drone weet dan precies waar die moet zijn en kan zichzelf landen. De RTH-functie wordt automatisch of handmatig geactiveerd. Wanneer een drone automatisch naar huis vliegt (het opstijgpunt), ben je waarschijnlijk de verbinding met de drone verloren. Maar wat als de RTH-functie het niet doet?  

Als je de RTH-functie hebt ingeschakeld en je drone komt niet terug, kijk dan of de drone is gecrasht (bijvoorbeeld in een boom). Veel DJI-drones beschikken over een ingebouwde drone tracker. Dit kun je vinden in de DJI-app. Op die manier kun je de drone eenvoudig terugvinden.

Verder kun je kijken welke route je drone heeft gevlogen. Ook dit kun je allemaal vinden in de DJI-app. Waar je dit kunt vinden in de app lees je hier. De wat goedkopere drones hebben dit voordeel helaas niet.  

Zit je drone vast in een boom? Lees hier hoe je de drone eruit kunt halen. >> 

Vaker problemen met je drone? Overweeg om een drone verzekering aan te schaffen. Een drone verzekering dekt schade die je toebrengt aan de drone. Een voorbeeld van zo’n verzekering is de DJI Care Refresh. Hieronder vind je meer informatie:

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Oorzaken van een drone die niet terugkomt 

Hoe kan het dat de drone niet automatisch terugkeert? Het is duidelijk dat de terugkeerfunctie van de drone op dat moment niet werkt. De wat goedkopere speelgoeddrones hebben soms ook een RTH-functie. Of dit in alle gevallen even goed werkt, ik betwijfel het. Toch kan het ook bij de wat duurdere drones misgaan.  

  • Allereerst kan de drone gecrasht zijn. Als de drone vastzit in een boom, dan kan hij moeilijk terugvliegen. Er zijn verschillende redenen waardoor dit kan gebeuren. Het kan zowel een fout van jou, als een fout van de drone zijn. 
  • Verder kan het zijn dat de drone een storing heeft. Misschien dat één van de motors of propellers niet meer werkt. Het kan ook zijn dat er een softwareprobleem is.
  • Andere signalen kunnen het signaal met de drone verstoren. Op die manier kan de drone in de war raken. Zorg dus dat je niet vlakbij of over hoogspanningskabels en zendmasten vliegt.  
  • Tot slot kan de batterij, slecht weer, kapotte propellers en te ver of te hoog vliegen zorgen voor een crash.  

In eerste instantie voorkom je een fly-away door een goede drone te kopen. Hieronder zie je de beste drones van dit moment:

Tips om dit te voorkomen 

Je kunt zo’n situatie altijd beter voorkomen. Hieronder geef ik een aantal tips die ervoor zorgen dat je je drone nooit verliest. 

Doe een Pre-flight check 

Het is slim om een bepaald stappenplan te volgen voordat je gaat vliegen. Op deze manier weet je zeker dat je niets essentieels mist. Denk aan het opladen van je controller, drone en batterij. Verder is het belangrijk om alles compleet en in orde te hebben. Vergeet ook zeker niet om het weer in de gaten te houden. Een beetje wind kan je drone al in moeilijkheden brengen. Meer over drones vliegen met wind >>

Wil je weten hoe dit stappenplan er precies uit ziet. Lees dit dan: hoe bestuur je een drone? >> 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Home points en RTH-attitude instellen 

Voordat je op een nieuwe locatie gaat vliegen moet je zorgen dat je een nieuw home point hebt geselecteerd. Deze home point is het punt waar de drone naartoe vliegt als hij automatisch terugkeert naar huis. Bij de wat duurdere drones stelt de drone automatisch een nieuwe home point in. Maar wat als je in beweging bent? Stel je zit op een varende boot, dan verandert jouw locatie continu. Je kunt dan in de instellingen instellen dat de drone de verbinding van de controller volgt. Waar de controller is, daar landt de drone. In het filmpje hiernaast kun je zien waar je dit kun instellen. 

Drone vliegt weg, wat nu? >>

Tot slot is het belangrijk dat je een minimale hoogte instelt. Als de drone automatisch terugkeert, wil je niet dat hij vast komt te zitten of ergens tegenaan vliegt. Ook al heeft je drone obstakeldetectie, het is altijd slim om de RTH-functie op minimaal 30 meter in te stellen. Voordat de drone terugkeert, vliegt hij eerst 30 meter hoog en daarna vliegt hij pas richting huis. Zo weet je zeker dat hij halverwege niet crasht. Op de foto hieronder kun je zien waar je dat kunt instellen. 

dji go 4 app RTH attitude instellen hoofdmenu

Oh ja, en zorg dat de satellietsterkte minimaal 4 is. Hieronder staat waar je dat kunt vinden.

dji go 4 app sattelietsignaal teken meter
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Kompas opnieuw kalibreren 

Door middel van GPS bepaalt de drone zijn locatie. Dit is echter niet genoeg. De drone moet zich ook kunnen oriënteren. Dit doet hij met een kompas. Het is belangrijk om de status van het kompas te weten. Zo weet je zeker dat de signalen het kompas niet te erg verstoren. Op die manier kan de drone gewoon netjes uit zichzelf terugvliegen indien nodig. Op de afbeelding hieronder kun je zien waar je dit kunt doen in de DJI-apps. De meeste DJI-drones geven automatisch aan of het kompas te veel last heeft van storende signalen. Hoofdmenu > Advanced settings > sensors > compass > Compass calibrate

DJI Go 4 app advanced settings sensors kompas kalibrattie

Als één van de twee balkjes rood zijn, kalibreer de drone dan opnieuw. Als ook dat niet werkt, vlieg dan op een andere plek waar de signalen minder sterk zijn. Je kunt het kompas eenvoudig kalibreren door op de knop daaronder te klikken. De app zal je verder helpen. 

Vlieg je drone niet uit het zicht 

Hele simpele tip, maar lost het probleem wel op. Het is overigens verplicht om je drone in Nederland in zicht te houden. Vlieg dus niet te ver zodat je je drone nog kunt zien. Houd ook rekening met mist, genoeg licht en vlieg zo nodig wat dichterbij. Mist kan ervoor zorgen dat er kortsluiting ontstaat in je drone. 

De live-videoverbinding via je smartphone of tablet geeft meestal een verkeer beeld van de situatie. Op die manier kun je situaties een stuk moeilijker inschatten. De kans op een crash wordt veel groter. Je ziet bijvoorbeeld niet wat achter of naast je zit. Voordat je het weet raak je een boom. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Gebruik een drone GPS-tracker 

Veel DJI-drones hebben een ingebouwde ‘Find My Drone’ functie. Je kunt met de app eenvoudig de locatie van je drone achterhalen. Dit geldt helaas niet voor elke drone. Het kan daarom slim zijn op een GPS-tracker aan te schaffen. Op die manier kun je ten alle tijden je drone traceren. 

Verzeker je drone 

Voor DJI-drones bestaat er een speciale DJI Care Refresh. Deze drone verzekering zorgt ervoor dat je drone is verzekerd tegen allerlei soorten schade. Stel dat je je drone bent verloren vanwege een vogel, dan wordt je drone zo snel mogelijk vervangen. 

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Scroll naar boven