DJI Mavic Mini grijs blauwe lucht vliegen

Waarom komt mijn drone niet terug? – Oorzaken en oplossingen

Veel drones beschikken over een RTH-functie. Dit betekent dat de drone automatisch terugvliegt naar het opstijgpunt op het moment dat de verbinding met de drone is verbroken. In dit artikel lees je wat je moet doen als de drone niet terugkomt.

Als je de RTH-functie hebt ingeschakeld en je drone komt niet terug, kijk dan of de drone is gecrasht (bijvoorbeeld in een boom). Veel DJI-drones beschikken over een ingebouwde drone tracker in de DJI-app. Op die manier kan je de drone eenvoudig terugvinden.

Verder kun je kijken welke route je drone heeft gevlogen. Ook dit vind je allemaal in de DJI-app, waardoor het makkelijker wordt om je drone terug te vinden. De goedkopere drones van maximaal 300 euro hebben dit voordeel helaas niet.  

Oorzaken van een drone die niet terugkomt 

Hoe kan het dat de drone niet automatisch terugkeert? Het is duidelijk dat de terugkeerfunctie van de drone op dat moment niet werkt. De goedkopere speelgoeddrones hebben soms ook een RTH-functie. Of dit in alle gevallen even goed werkt? Ik betwijfel het. Toch kan het ook bij de wat duurdere drones misgaan.  

  • Allereerst kan de drone gecrasht zijn. Als de drone vastzit in een boom wordt terugvliegen lastig. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren. Het kan zowel een fout van jou als een fout van de drone zijn. 
  • Verder kan het voorkomen dat de drone een storing heeft.
  • Misschien dat één van de motors of propellers niet meer werken.
  • Er is sprake van een softwareprobleem.
  • Andere signalen kunnen het signaal met de drone verstoren. Op die manier kan de drone in de war raken. Zorg dus dat je niet vlakbij of over hoogspanningskabels en zendmasten vliegt.  
  • Tot slot kan de batterij, slecht weer, kapotte propellers en te ver of te hoog vliegen leiden tot een crash.  

Hoe voorkom je dat een drone niet terugkomt?

Je kunt zo’n situatie altijd beter voorkomen. Hieronder geef ik een aantal tips die ervoor zorgen dat je je drone nooit verliest. 

Doe een Pre-flight check 

Het is slim om een bepaald stappenplan te volgen voordat je gaat vliegen. Op deze manier weet je zeker dat je niets essentieels mist. Denk aan het opladen van je controller, drone en batterij.

Verder is het belangrijk om alles compleet en in orde te hebben. Vergeet ook zeker niet om het weer in de gaten te houden. Een beetje wind kan je drone al in moeilijkheden brengen.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Home points en RTH-attitude instellen 

Voordat je op een nieuwe locatie gaat vliegen moet je zorgen dat je een nieuw home point hebt geselecteerd. Dit home point is het punt waar de drone naartoe vliegt als hij automatisch terugkeert naar huis. Bij de wat duurdere drones stelt de drone automatisch een nieuw home point in.

Maar wat als je in beweging bent? Als je op een varende boot zit verandert je locatie continu. Je kunt dan in de instellingen instellen dat de drone de verbinding van de controller volgt.

Tot slot is het belangrijk dat je een minimale hoogte instelt. Als de drone automatisch terugkeert wil je niet dat hij vast komt te zitten of ergens tegenaan vliegt. Ook al heeft je drone obstakeldetectie, het is altijd slim om de RTH-functie op minimaal 30 meter in te stellen.

Zodra de drone terugkeert vliegt hij eerst 30 meter hoog en daarna pas richting huis. Zo weet je zeker dat hij halverwege niet crasht. Op de foto hieronder zie je waar je deze optie kan vinden in de DJI GO 4 app.

dji go 4 app RTH attitude instellen hoofdmenu

Oh ja, en zorg dat de satelliet sterkte minimaal 4 is. Deze satelliet sterkte is voor de drone belangrijk om uit zichzelf de weg terug te vinden.

dji go 4 app sattelietsignaal teken meter

Kompas opnieuw kalibreren 

Door middel van GPS bepaalt de drone de locatie. Dit is echter niet genoeg, omdat de drone zich ook moet kunnen oriënteren.

Het oriënteren doet de drone met een kompas en het is belangrijk om de status van dit kompas te weten. Zo weet je zeker dat de signalen het kompas niet te erg verstoren en kan de drone gewoon netjes uit zichzelf terugvliegen indien nodig. 

Op de afbeelding hieronder kun je zien waar je dit kunt doen in de DJI-apps. De meeste DJI-drones geven automatisch aan of het kompas te veel last heeft van storende signalen. Hoofdmenu > Advanced settings > sensors > compass > Compass calibrate.

DJI Go 4 app advanced settings sensors kompas kalibrattie

Als één van de twee balkjes rood zijn, kalibreer de drone dan opnieuw. Als ook dat niet werkt kan je het beste vliegen op een andere plek waar de signalen minder sterk zijn. Je kunt het kompas eenvoudig kalibreren door op de knop daaronder te klikken. De app zal je verder helpen. 

Vlieg je drone niet uit het zicht 

Hele simpele tip, maar het kan een hoop ellende voorkomen. Het is overigens verplicht om je drone in Nederland in zicht te houden. Vlieg dus niet te ver zodat je je drone nog kunt zien. Houd ook rekening met mist, genoeg licht en vlieg zo nodig wat dichterbij. Mist kan ervoor zorgen dat er kortsluiting ontstaat in je drone. 

De live-videoverbinding via je smartphone of tablet geeft meestal een verkeerd beeld van de situatie. Via de live-videoverbinding is het een stuk lastiger om afstanden in te schatten tussen de drone en het obstakel. Je ziet bijvoorbeeld niet wat achter of naast je zit. Voordat je het weet raak je een boom. De kans op een crash wordt dan veel groter.

Gebruik een drone GPS-tracker 

Veel DJI-drones hebben een ingebouwde ‘Find My Drone’ functie. Je kunt met de app eenvoudig de locatie van je drone achterhalen, maar dit geldt helaas niet voor elke drone. Het kan daarom slim zijn om een GPS-tracker aan te schaffen. Op die manier kun je ten alle tijden je drone traceren. 

Calex Smart Tag

Calex Smart Tag

Hang deze Tracker aan je drone om de locatie van je drone exact te volgen. De Tracker is compatibel met de Apple Zoek Mijn app en weegt slechts 26 gram.

Verzeker je drone 

Voor DJI-drones bestaat er een speciale DJI Care Refresh. Deze drone verzekering zorgt ervoor dat je drone is verzekerd tegen allerlei soorten schade.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

  • Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
  • Bij waterschade krijg je een nieuw product 
  • Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Scroll naar boven