Drone vliegen gaat niet altijd zonder problemen. Alhoewel de meeste drones werken zoals het hoort, kunnen er toch altijd problemen ontstaan. Natuurlijk zijn er honderden verschillende drone problemen mogelijk, maar ik leg hier uit welke het meest voorkomen. Probeer altijd eerst de meest simpele oplossingen voordat je de hele drone uit elkaar gaat halen. Vaak is het helemaal niet ingewikkeld. Mocht er dan echt een groot probleem zijn, dan kun je de drone het best laten maken.
Er zijn 6 veelvoorkomende problemen:
- Drone vliegt niet stabiel
- Drone wil niet opstijgen
- DJI app werkt niet
- Propellers draaien niet
- Drone komt niet automatisch terug
- GPS-signaal verstoord
Vaker problemen met je drone? Overweeg om een drone verzekering aan te schaffen. Een drone verzekering dekt schade die je toebrengt aan de drone. Een voorbeeld van zo’n verzekering is de DJI Care Refresh. Hieronder vind je meer informatie:
DJI Care Refresh drone verzekering
– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar
– Bij waterschade krijg je een nieuw product
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie
– Krijg voorrang en professioneel advies
– DJI betaalt alle verzendkosten
Inhoudsopgave
Drone vliegt niet stabiel
Het kan zijn dat je drone helemaal niet stabiel in de lucht blijft vliegen. Hoe duurder de drone, hoe stabieler hij vliegt. Verwacht dus niet van een speelgoeddrone dat hij helemaal stabiel vliegt. Verder beschikt niet elke drone over een GPS-signaal. Een GPS-signaal zorgt ervoor dat de drone uit zichzelf in de lucht blijft. Zonder GPS-signaal vliegt de drone weg met de wind. Heb je met deze dingen rekening gehouden, maar vliegt hij nog steeds niet stabiel? Dan zijn dit een aantal tips:
Drone kalibreren: als je een drone kalibreert corrigeer je de foute sensormetingen. Door het controleren en corrigeren van foute metingen kan de drone deze fouten herstellen. Op deze manier houdt de drone zich stabieler in de lucht. Er zijn twee dingen die je kunt kalibreren:
- IMU: de IMU bestaat uit allerlei sensoren, zoals de versnellingsmotor, gyroscoop, barometer, thermometer enz. De IMU kalibreren kan heel eenvoudig in de DJI-app.
- Kompas: een kompas geeft de richting van de drone aan. Het magnetische veld op aarde veranderd continu zodra je je verplaatst. Hierdoor moet je een paar kilometer verder het kompas opnieuw kalibreren.
Hoe, wanneer en waar je de IMU en kompas precies kalibreert vind je in dit artikel. Hier krijg je uitgebreide informatie over drones die niet stabiel vliegen.
Propellers: een kleine beschadiging aan de propellers kan je drone al een stuk minder stabiel laten vliegen. Het is belangrijk om je propellers op tijd te vervangen. Het zou zonde zijn als je drone op die manier crasht. Schaf eventueel nieuwe propellers aan. Ze zijn vrij goedkoop en meestal makkelijk te installeren. Hieronder zie je een propeller setje van de DI Mini 2:
Niet alleen de drones zelf, maar ook propellers worden door de jaren heen verbeterd. Zo leveren de nieuwste propellers meer vermogen en is het geluid wat eraf komt luid. Hierdoor verbruikt de drone minder energie en maakt de drone minder lawaai. Zorg dat je de juiste bijbehorende propellers koopt. De propellers van hiernaast zijn bedoelt voor de DJI Mini 2.
Laatste firmware: het updaten van je drone zorgt ervoor dat bugs en andere problemen worden opgelost. Op die manier worden een hoop problemen verholpen. Als je de drone niet update kan dit weer zorgen voor nieuwe problemen.
Verschillende vliegmodi: drones beschikken over verschillende vliegmodi. De Phantom series van DJI hebben een vliegmodus waarbij de drone geen GPS-signaal meer ontvangt. De drone blijft dan nog wel automatisch in de lucht vliegen, maar niet op één plek. De wind kan ze op dat moment gewoon wegwaaien. Een belangrijke tip voor als je begint met vliegen.
Wind: niet elke drone kan even goed tegen wind. Zeker de goedkopere speelgoeddrones niet. Je kunt dan ook niet verwachten dat een drone volledig stabiel blijft. Meer informatie over drones en wind. Bekijk hoeveel wind jouw drone aankan.
Sensors van de drone: naast de GPS in een drone kunnen sensors ook helpen bij meer stabiliteit in de lucht. Deze sensors hebben echter niet zoveel zicht. Stel dat je op 50 meter hoog vliegt, dan kunnen de sensoren de grond niet meer zien. De drone krijgt dan geen hulp meer van sensoren, waardoor het stabiel houden moeilijker wordt naarmate je hoger in de lucht vliegt.
Drones zonder GPS-signaal: speelgoeddrones kun je ‘trimmen’. Dit betekent dat je afwijkingen van de drone corrigeert. Op die manier vliegen ze niet zomaar naar links of naar rechts, maar blijven ze netjes recht vliegen.
Sterkte GPS-signaal: de locatie en de tijd bepalen de sterkte van de GPS. De ene dag is het GPS-signaal sterker dan de andere dag. Uiteindelijk zorgt het GPS-signaal ervoor dat de drone stabiel blijft. Hoe lager het GPS-signaal, hoe minder stabiel de drone. Zorg er in ieder geval voor dat het satellietsignaal 4 is.
Uiteindelijk is de prijs de grootste factor. Hoe duurder de drone, hoe stabieler hij vliegt. Een speelgoeddrone van 100 euro is een stuk lichter en wordt sneller weggeblazen door de wind. De duurdere drones van het merk DJI zijn hier een stuk beter tegen bestemd. Vanaf de 400 euro kun je echt een drone verwachten die goed stabiel in de lucht blijft. Hieronder zie je de beste drones van dit moment:
Voor meer details, zoals waar en hoe je deze tips kunt toepassen, vind je hier. >>
Drone wil niet opstijgen
Er zijn twee verschillende soorten situaties waarin dit probleem zich voordoet. Het allereerste geval is een drone die helemaal niet opstart. Maar het kan ook zijn dat je drone wel opstart, maar alsnog niet opstijgt. Dit kunnen de problemen zijn als je drone niet opstart:
- Batterij doet het niet: je drone heeft geen voedingsbron, dus waarschijnlijk is er iets mis met de batterij. Als je ziet dat de drone niet kan opladen of je ziet dat de batterij kapot is, koop dan een nieuwe. Een defecte batterij kan de drone beschadigen. Het kan ook zijn dat je de batterij zolang niet hebt gebruikt, dat de batterij volledig is ontladen. Ook dit kan voor problemen zorgen. Een batterij is dus een gevoelig onderdeel van de drone en moet je in alle tijden goed onderhouden. Schaf eventueel een nieuwe drone batterij aan indien nodig:
- Drone van binnen kapot: het kan zijn dat de drone nat is geworden. Doordat de drone nat is geworden kan er kortsluiting ontstaan. Dit gebeurt vaak niet in één keer, maar in de loop van de tijd. Het kan dus zijn dat je een paar dagen geleden nog nergens last van had, maar nu plotseling wel.
- Auto-take off: sommige drones hebben een functie die het mogelijk maakt om de drone automatisch op te laten stijgen. Ik heb weleens gehad dat mijn drone alleen op deze manier opsteeg. De keren daarna had ik nergens meer last van.

Dit kan het probleem zijn als de drone wel opstart, maar nog steeds niet opstijgt:
- Drone moet opwarmen: het kan soms even duren voordat je drone is opgewarmd. Zeker als het koud is kan dit meer tijd in beslag nemen.
- Problemen met kompas: kalibreer je kompas, want ook dit kan ervoor zorgen dat je drone niet wil opstijgen.
- Propellers zitten niet goed: de wat duurdere ‘slimme’ drones stijgen niet op als er iets mis is met de propellers. Je drone geeft hier vaak een bericht van in de app. Zorg dus altijd dat je de propellers goed op de drone zet. Dit lijkt simpel, maar in het begin kan het even zoeken zijn.
Ook over dit probleem heb ik een apart stuk geschreven. Hier laat ik je precies zien hoe en waar je de bovenstaande tips kunt uitvoeren. Ook leg ik uit wat je moet doen als je drone een afwijking heeft en naar de zijkant vliegt. Drone wil niet opstijgen >>
DJI App werkt niet
Er kunnen wat verbindingsproblemen zijn met DJI-drones. Dit probleem geldt dus alleen voor mensen die met een DJI-drone vliegen. Meer informatie over DJI apps die niet werken. Voor meer details en uitleg kun je naar die pagina gaan. Ik zet hieronder alle tips kort op een rijtje:
- Vervang de USB-kabel: veel DJI-drones beschikken over een live videoverbinding verbonden via een kabeltje. Het kan zijn dat dit kabeltje het niet meer doet. Gebruik altijd het originele kabeltje van DJI of het kabeltje van je mobiel. Bekijk op Bol.com >>
- Start de controller en telefoon opnieuw op.
- Gebruik een ander apparaat: dit is meestal de oplossing. DJI ondersteunt niet alle apparaten. Zorg dus dat je weet wat wel en niet werkt. Dit kun je vinden op DJI.com.
- Update de firmware en de app: als je drone gebruik maakt van een app, dan moet de firmware van de drone up to date zijn. Of je gebruik maakt van de nieuwste versie kun je vaak wel vinden. En zorg er natuurlijk voor dat de app zelf helemaal up to date is.
Tot slot is het handig om de app opnieuw te installeren. Dit heeft mij geholpen toen ik een bug had en mijn app het niet helemaal deed.
Propellers draaien niet
Er zijn een hoop redenen waarom je propellers niet draaien. Hieronder geef ik je een aantal goede tips. Ik begin eerst met hele eenvoudige tips waar de meeste mensen wel aan hebben gedacht.
Batterijen: ze gaan niet oneindig lang mee en opgegeven moment stoppen ze met werken. Check eerst even of je drone batterij helemaal is opgeladen, doet hij het dan nog steeds niet? Het is een goede kans dat de batterij het dan nooit meer gaat doen. Het helpt als je meerdere batterijen hebt, zodat je kunt kijken of die batterijen het wel doen. Op die manier kom je er al snel achter of het aan de batterij ligt of niet.
Controller connectie: het kan ook aan de controller liggen. Als je controller geen verbinding met de drone kan maken, gaan de motors ook niet aan en draaien de propellers niet. Aangezien elke drone weer anders werkt, kun je het beste in de handleiding kijken. Daar kun je vinden hoe je de controller op de juiste manier met de drone verbindt. Willekeurig knopjes indrukken werkt niet altijd helaas.
Propeller kapot: het kan natuurlijk ook gewoon de propellers zelf liggen. Een kapotte propeller zorgt ervoor dat de propeller niet zo snel kan draaien. Hier heb ik het al even over gehad, maar een kleine beschadiging aan de propellers kan al zorgen voor minder stabiliteit. Propellers zijn niet duur en eenvoudig om op je drone te zetten, dus dat scheelt.

Er kan natuurlijk ook iets in de motors zitten. Een verstrikte motor zorgt ervoor dat de propellers niet meer kunnen draaien. Dit kan al door hele onschuldige dingen worden veroorzaakt, bijvoorbeeld een grassprietje. Zorg er in ieder geval voor dat je het spul er niet ruig uittrekt, maar heel erg langzaam. Zo weet je zeker dat je niet de motor van de drone beschadigd.
Op de afbeelding hiernaast kun je zien hoe je de Phantom propellers op de juist manier op de drone zet. Dit is natuurlijk ook essentieel voordat je gaat vliegen. De zwarte propellers zet je op de zwarte motor. De zilveren propeller zet je op de zilveren motor.
Mochten je propellers kapot zijn, overweeg dan om een nieuw setje te kopen. Hieronder zie je bijvoorbeeld propellers voor de DJI Mini 2.
Niet alleen de drones zelf, maar ook propellers worden door de jaren heen verbeterd. Zo leveren de nieuwste propellers meer vermogen en is het geluid wat eraf komt luid. Hierdoor verbruikt de drone minder energie en maakt de drone minder lawaai. Zorg dat je de juiste bijbehorende propellers koopt. De propellers van hiernaast zijn bedoelt voor de DJI Mini 2.
Slechte motor: het kan echter ook aan de motor liggen. Dit is meestal het gevolg van een ernstige crash. Je kunt dit herkennen als verlies van kracht en controle van de motor. Maar ook als je de propellers moet ronddraaien voordat je de motor kunt starten.
Drone komt niet automatisch terug
Als je drone niet automatisch terugkomt, dan zit je drone zeer waarschijnlijk ergens vast. Heel veel kun je hier niet tegen doen, behalve de drone te zoeken. Er zijn echter een hoop manieren waarop je dit in de toekomst kunt voorkomen. In deze blog kun je alles vinden over drones die niet meer automatisch terugvliegen. Hieronder leg ik kort uit wat je kunt doen als je je drone niet meer terug kunt vinden:
- Maak opnames van de omgeving
- Zorg dat je je controller aanhoudt
- Let goed op de afstand tussen de drone en de controller
- Bekijk de DJI-app
- Let goed op de lichten en het geluid van de drone
Kan je je drone niet meer terug vinden? Lees hier meer over. >>
GPS-signaal verstoord
Veel drones hebben een GPS-signaal, waarover ik het eerder dit artikel heb gehad. Er zijn plekken waar dit GPS-signaal wordt verstoord. Bij open gebieden kan het zijn dat kabels onder de grond het GPS verstoren. Verder zijn er sommige gebieden waar geen GPS-signaal is. In Nederland zijn die plekken moeilijk te vinden, maar als je op vakantie gaat kan dit voorkomen. Hoe kan ik het bereik van mijn vergroten? >>
Drone verzekering
Een kapotte of beschadigde drone kan enorm vervelend zijn. Zeker als het een dure drone is. Het kan een optie zijn om je drone te laten verzekeren. Hierdoor ben je gedekt voor allerlei schade. Vooral voor DJI-drones kan dit een goede optie zijn, omdat dit vaak de wat duurdere drones zijn. Voor DJI-drones kun je de DJI Care Refresh aanschaffen.
DJI Care Refresh drone verzekering
– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar
– Bij waterschade krijg je een nieuw product
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie
– Krijg voorrang en professioneel advies
– DJI betaalt alle verzendkosten
Algemene tips
Ga vooral niet zelf aan je drone sleutelen. Zonder kennis is het niet verstandig om de drone uit elkaar te halen. Daar komt bij dat je garantie dan niet meer geldt. Het is goedkoper om in dat geval naar een drone reparatiebedrijf te gaan, dan misschien meer schade aanbrengen. Ga je het toch proberen? Zorg er dan in ieder geval voor dat alles uitstaat. Vaak moet je alles met elkaar verbinden om de foto’s die je hebt gemaakt te downloaden op je smartphone of computer. Dit doe je meestal binnen in huis. Ik raad je dan sowieso aan om de propellers van je drone af te halen. Ook al zijn het kleine drones, ze kunnen alsnog enorm pijn doen.
Lees je vooral goed in. Mocht je problemen hebben met je drone, leer je drone dan goed kennen. Weet je wat alle knopjes zijn? Kan mijn drone wel zoveel wind aan? In hoeverre kan mijn drone tegen water/regen/mist enz. Houd altijd een stappenplan bij voordat je gaat vliegen, een Pre-flight checklist. Lees onder het kopje ‘checklist’.
Mocht je nog een drone willen kopen, kies dan een bekende, populaire drone. De kans is dan groter dat je niet de enige bent met dat probleem. Ook staat er veel meer over deze drones op het internet, waaronder problemen. Voor de meest bekende moet je een drone van het merk DJI nemen. Hieronder zie je de beste drones momenteel op de markt:
De beste drones van dit moment | Merk | Prijs | |
1. | Beste koop: DJI Mini 3 Pro | DJI | Bekijk op Bol.com |
2. | DJI Mini 3 | DJI | Bekijk op Bol.com |
3. | DJI Mavic 3 Pro | DJI | Bekijk op Bol.com |
4. | DJI Air 2S | DJI | Bekijk op Bol.com |
5. | DJI Avata | DJI | Bekijk op Bol.com |
6. | DJI Ryze Tello | DJI | Bekijk op Bol.com |
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.