drone problemen en oplossingen

6 drone problemen en oplossingen – De meest voorkomende

Drone vliegen gaat niet altijd zonder problemen. Alhoewel de meeste drones werken zoals het hoort kunnen er toch problemen ontstaan. Probeer altijd eerst de eenvoudigste oplossingen voordat je de hele drone uit elkaar gaat halen. Vaak kan je een probleem vrij eenvoudig oplossen.

Drone vliegt niet stabiel 

Het kan zijn dat je drone helemaal niet stabiel in de lucht blijft vliegen. Hoe duurder de drone, hoe stabieler hij vliegt. Verwacht dus niet van een speelgoeddrone dat hij helemaal stabiel vliegt.

Verder beschikt niet elke drone over een GPS-signaal. Een GPS-signaal zorgt ervoor dat de drone uit zichzelf in de lucht blijft. Zonder GPS-signaal vliegt de drone mee met de wind. Heb je met deze dingen rekening gehouden en vliegt de drone nog steeds niet stabiel? Dan zijn dit een aantal tips: 

Drone kalibreren: als je een drone kalibreert corrigeer je de foute sensormetingen. Door het controleren en corrigeren van foute metingen kan de drone deze fouten herstellen. Op deze manier houdt de drone zich stabieler in de lucht. Er zijn twee onderdelen in een drone die je kan kalibreren: 

 1. IMU: de IMU bestaat uit allerlei sensoren, zoals de versnellingsmotor, gyroscoop, barometer, thermometer, enz. De IMU kalibreren kan heel eenvoudig in de DJI-app.  
 2. Kompas: een kompas geeft de richting van de drone aan. Het magnetische veld op aarde veranderd continu zodra je je verplaatst. Hierdoor moet je een paar kilometer verder het kompas opnieuw kalibreren.  

Propellers: een kleine beschadiging aan de propellers kan al zorgen voor een hoop instabiliteit. Het is belangrijk om je propellers op tijd te vervangen, want het zou zonde zijn als je drone op die manier crasht. 

Schaf eventueel nieuwe propellers aan. Ze zijn vrij goedkoop en meestal makkelijk te installeren.

drone propeller dji mini 2 optimized

Drone propellers

Niet alleen de drones zelf, maar ook propellers worden door de jaren heen verbeterd. Zo leveren de nieuwste propellers meer vermogen en is het geluid wat eraf komt luid. Hierdoor verbruikt de drone minder energie en maakt de drone minder lawaai. Zorg dat je de juiste bijbehorende propellers koopt. De propellers van hiernaast zijn bedoelt voor de DJI Mini 2.

Laatste firmware: het updaten van je drone zorgt ervoor dat bugs en andere problemen worden opgelost. Het is één van de eerste dingen die je moet doen als je drone problemen ervaart.

Het updaten van je drone naar de nieuwste firmware kan ook weer leiden tot nieuwe problemen. Je kan dus ook kijken of je de drone recent hebt bijgewerkt en of dit de aanleiding is van het probleem.

Verschillende vliegmodi: drones beschikken over verschillende vliegmodi. De Phantom series van DJI hebben een vliegmodus (attitude mode) waarbij de drone geen GPS-signaal meer ontvangt. De drone blijft dan nog wel automatisch in de lucht vliegen, maar niet op één plek. De wind kan ze op dat moment makkelijk meenemen. Een belangrijke tip voor als je begint met vliegen. 

Wind: niet elke drone kan even goed tegen wind. Zeker de goedkopere speelgoeddrones niet. Je kan dan ook niet verwachten dat een drone volledig stabiel blijft als het hard waait. Lees het artikel hieronder om te kijken hoeveel wind jouw drone aankan.  

Sensors van de drone: naast de GPS in een drone kunnen sensors ook helpen bij meer stabiliteit in de lucht. Het zicht van deze sensors is echter beperkt. Als je drone 50 meter hoog vliegt kunnen de sensors de grond niet meer zien.

De drone krijgt dan geen hulp meer van sensors waardoor het stabiel houden moeilijker wordt. Hoger in de lucht vliegen kan dus leiden tot meet instabiliteit, zeker als je te maken krijgt met andere luchtstromen.

Drones zonder GPS-signaal: speelgoeddrones kan je ‘trimmen’. Dit betekent dat je afwijkingen van de drone corrigeert. Op die manier vliegen ze niet zomaar naar links of naar rechts, maar blijven ze netjes recht vliegen. Het trimmen doe je meestal met bepaalde knoppen op de controller.

Sterkte GPS-signaal: de locatie en de tijd bepalen de sterkte van de GPS. De ene dag is het GPS-signaal sterker dan de andere dag. Uiteindelijk zorgt het GPS-signaal ervoor dat de drone stabiel blijft. Hoe lager het GPS-signaal, hoe minder stabiel de drone. Zorg er in ieder geval voor dat het satellietsignaal 4 is.  

Uiteindelijk is de prijs de grootste factor. Een speelgoeddrone van 100 euro is een stuk lichter en wordt sneller weggeblazen door de wind. De duurdere drones van het merk DJI zijn hier een stuk beter tegen bestemd. Niet alleen omdat ze over betere technologie beschikken, maar ook omdat ze zwaarder zijn.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Drone wil niet opstijgen 

Er zijn 2 soorten situaties waarin dit probleem zich voordoet:

 1. De drone stijgt niet op en gaat niet aan.
 2. De drone stijgt niet op en gaat wel aan.

Dit kunnen de problemen zijn als je drone niet aangaat: 

 • Batterij doet het niet: je drone heeft geen voedingsbron, dus waarschijnlijk is er iets mis met de batterij. Als je ziet dat de drone niet kan opladen of je ziet dat de batterij kapot is, koop dan een nieuwe. Een defecte batterij kan de drone beschadigen. Daar komt bij dat de batterij volledig kan ontladen zodra je de batterij niet hebt gebruikt. De batterij is dus een gevoelig onderdeel van de drone en moet je in alle tijden goed onderhouden. 
 • Drone van binnen kapot: het kan zijn dat de drone nat is geworden. Doordat de drone nat is geworden kan er kortsluiting ontstaan. Dit gebeurt vaak niet in één keer, maar kan in de loop van de tijd fataal worden voor je drone.
 • Auto-take off: sommige drones hebben een functie die het mogelijk maakt om de drone automatisch op te laten stijgen. Bij mij is weleens voorgekomen dat de drone alleen middels Auto-takeoff kon opstijgen.
DJI GO 4 app auto take off launch slide to takeoff

Dit kan het probleem zijn als de drone wel opstart, maar nog steeds niet opstijgt: 

 1. Drone moet opwarmen: het kan soms even duren voordat je drone is opgewarmd. Zeker als het koud is kan dit meer tijd in beslag nemen.  
 2. Problemen met kompas: kalibreer je kompas, want ook dit kan ervoor zorgen dat je drone niet wil opstijgen. 
 3. Propellers zitten niet goed: de wat duurdere ‘slimme’ drones stijgen niet op als er iets mis is met de propellers. Je drone geeft hier vaak een bericht van in de app. Zorg dus altijd dat je de propellers goed op de drone zet.

Ook over dit probleem heb ik een apart stuk geschreven. Hier laat ik je precies zien hoe en waar je de bovenstaande tips kunt uitvoeren. Ook leg ik uit wat je moet doen als je drone een afwijking heeft en naar de zijkant vliegt. 

DJI App werkt niet 

Er kunnen wat verbindingsproblemen zijn met DJI apps. Dit probleem geldt dus alleen voor mensen die met een DJI-drone vliegen. Als de DJI app problemen heeft kan je het volgende proberen:

 1. Vervang de USB-kabel: veel DJI-drones beschikken over een live-videoverbinding verbonden via een kabeltje. Het kan zijn dat dit kabeltje het niet meer doet. Gebruik altijd het originele kabeltje van DJI of het kabeltje van je mobiel. 
 2. Start de controller en telefoon opnieuw op. 
 3. Gebruik een ander apparaat: dit is meestal de oplossing, omdat DJI apps lang niet door alle telefoons worden ondersteund. In het Download Center van DJI kan je vinden welke telefoonmodellen zijn getest met de app.  
 4. Update de firmware en de app: als je drone gebruik maakt van een app moet de firmware van de drone up to date zijn. Of je gebruik maakt van de nieuwste versie kan je vaak wel vinden. En zorg er natuurlijk voor dat de app zelf helemaal up to date is.  
 5. Download de app opnieuw: tot slot is het handig om de app opnieuw te installeren. Dit heeft mij geholpen toen ik een bug had en mijn app het niet goed deed.

Propellers draaien niet 

Er zijn een hoop redenen waarom je propellers niet draaien. Hieronder geef ik je een aantal goede tips. Ik begin eerst met hele eenvoudige tips waar de meeste mensen wel aan hebben gedacht.  

Batterijen: ze gaan niet oneindig lang mee en opgegeven moment stoppen ze met werken. Check eerst even of je drone batterij helemaal is opgeladen. Propellers doen het alleen als de motor het doet. En die is weer afhankelijk van de batterij.

Het helpt als je meerdere batterijen hebt, zodat je kan kijken of die batterijen het wel doen. Op die manier kom je er al snel achter of het aan de batterij ligt of niet. 

Controller connectie: het kan ook aan de controller liggen. Als je controller geen verbinding met de drone kan maken gaan de motors ook niet aan en draaien de propellers niet. Aangezien elke drone weer anders werkt kan je het beste de handleiding raadplegen.

Daar vind je hoe je de controller op de juiste manier met de drone verbindt. Willekeurig knopjes indrukken werkt niet altijd helaas. 

Propeller kapot: het kan natuurlijk ook gewoon aan de propellers zelf liggen. Een kapotte propeller zorgt ervoor dat de propeller niet zo snel kan draaien.

Hier heb ik het al even over gehad, maar een kleine beschadiging aan de propellers kan al zorgen voor minder stabiliteit. Propellers zijn niet duur en eenvoudig om op je drone te zetten, dus dat scheelt. 

Er kan natuurlijk ook iets in de motors zitten. Een verstrikte motor zorgt ervoor dat de propellers niet meer kunnen draaien. Dit kan al door hele onschuldige objecten worden veroorzaakt, bijvoorbeeld een grassprietje.

Zorg er in ieder geval voor dat je het spul er niet ruig uit trekt, maar heel erg langzaam. Zo weet je zeker dat je niet de motor van de drone beschadigd. 

Mochten je propellers kapot zijn, overweeg dan om een nieuw setje te kopen.

drone propeller dji mini 2 optimized

Drone propellers

Niet alleen de drones zelf, maar ook propellers worden door de jaren heen verbeterd. Zo leveren de nieuwste propellers meer vermogen en is het geluid wat eraf komt luid. Hierdoor verbruikt de drone minder energie en maakt de drone minder lawaai. Zorg dat je de juiste bijbehorende propellers koopt. De propellers van hiernaast zijn bedoelt voor de DJI Mini 2.

Slechte motor: het kan echter ook aan de motor liggen dat meestal het gevolg is van een ernstige crash. Je kunt dit herkennen aan het verlies van kracht en de controle van de motor. Maar ook als je de propellers moet ronddraaien voordat je de motor kunt starten. 

Drone komt niet automatisch terug 

Als je drone niet automatisch terugkomt zit deze zeer waarschijnlijk ergens vast. Er zit dan niet veel anders op dan de drone te zoeken. Er zijn echter een hoop manieren waarop je dit in de toekomst kunt voorkomen. 

Hieronder leg ik kort uit wat je kunt doen als je je drone niet meer terug kan vinden: 

 1. Maak opnames van de omgeving 
 2. Zorg dat je je controller aan laat staan
 3. Let goed op de afstand tussen de drone en de controller 
 4. Bekijk de DJI-app 
 5. Let goed op de lichten en het geluid van de drone 
De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

GPS-signaal verstoord 

Veel drones hebben een GPS-signaal waarover ik het eerder dit artikel heb gehad. Er zijn plekken waar dit GPS-signaal wordt verstoord. Bij open gebieden kan het zijn dat kabels onder de grond het GPS verstoren.

Verder zijn er gebieden waar geen GPS-signaal is. In Nederland zijn die plekken moeilijk te vinden, maar als je op vakantie gaat kan dit voorkomen. 

Drone verzekering 

Zeker als het een dure drone betreft kan een kapotte of beschadigde drone enorm vervelend zijn. Het kan een optie zijn om je drone te verzekeren, waardoor je gedekt bent voor allerlei schade. Vooral voor DJI-drones kan dit een goede optie zijn, omdat deze modellen vrij duur zijn. Voor DJI-drones kan je de DJI Care Refresh aanschaffen.  

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

 • Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
 • Bij waterschade krijg je een nieuw product 
 • Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Algemene drone oplossingen

Ga vooral niet zelf aan je drone sleutelen. Zonder kennis is het niet verstandig om de drone uit elkaar te halen. Daar komt bij dat je garantie dan vervalt. Het is goedkoper om in dat geval naar een drone reparatiebedrijf te gaan

Ga je het alsnog zelf proberen? Zorg er dan in ieder geval voor dat alles uitstaat. Ik raad je ook aan om de propellers van je drone af te halen. Ook al zijn het kleine drones, ze kunnen alsnog enorm pijn doen. 

Om problemen met je drone in de toekomst te voorkomen is het belangrijk om jezelf te informeren. Leer je drone goed kennen, kijk wat alle knopjes zijn of stel jezelf de volgende vragen: Kan mijn drone wel zoveel wind aan? In hoeverre kan mijn drone tegen water/regen/mist?

Houd altijd een stappenplan bij voordat je gaat vliegen, oftewel een Pre-flight checklist. Hierdoor voorkom je een crash en houd je de drone in een goede staat.

Mocht je een drone willen kopen, kies dan voor een bekende en populaire drone. De kans is dan groter dat je niet de enige bent met een bepaalt probleem.

Op internet zijn tal van Engelse drone fora die je verder kunnen helpen met specifieke errors en bugs. Voor de meest bekende drones moet je een drone van het merk DJI nemen.

Scroll naar boven