witte drone controller drone live videobeeld

Drone vliegen met wind – De maximale windsnelheid

Er zijn dagen dat je met je drone wilt vliegen, maar het erg hard waait. Drones zijn breekbare voorwerpen en zijn zo kapot, maar kunnen ze ook een beetje tegen de wind? Drones kunnen gemiddeld maximaal een windkracht aan van 15 tot 50 km/u. Dit hangt uiteraard af van de drone zelf.

Ik richt me in dit artikel op drones die worden verkocht aan consumenten. Drone vliegen met wind, echt zo verstandig?

Beste drones die kunnen vliegen met wind:

DroneMerkPrijs
Beste koop: Autel drone EVO Lite+   DJIBekijk op Bol.com
DJI Mavic 3 ProParrotBekijk op Bol.com
DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hier moet je op letten als je drone vliegt met wind:

 1. Zet je drone niet in de altitude mode
 2. Houd je batterij in de gaten
 3. Vlieg niet te ver
 4. Kijk uit voor windstoten
 5. Houd rekening met verschillende windrichtingen en windstromen

Hoeveel wind jouw drone aankan hangt af van de snelheid en het gewicht van je drone. Veel mensen raken hun drones kwijt door dit soort extreme omstandigheden. Het is daarom goed om er bewust van te zijn en te zorgen dat het jou niet overkomt.

Allereerst wil je ik afraden om met veel wind te gaan vliegen. De wind kan heel onvoorspelbaar zijn en de kans op een crash is een stuk hoger. Waait het erg hard? Sla dan gewoon een dagje over, scheelt je weer de leestijd van dit artikel. 

Voor de actuele windsituatie je kun je terecht bij buienradar >>

Hoe weet ik de maximale windsnelheid van mijn drone?

Zoals ik in de inleiding al zei, kunnen de meeste drones ongeveer een windsnelheid van 30 tot 50 km/u aan. Er zit echter een groot verschil tussen speelgoed drones en camera drones. Camera drones van minstens een paar honderd euro kunnen minstens een windsnelheid aan van 30km/u.

Speelgoed drones daarentegen zijn een stuk lichter en vliegen minder snel. Dit soort drones hebben een lagere maximale windsnelheid. Denk hierbij aan maximaal 20 km/u, alhoewel sommige speelgoed drones van slechts een paar tientjes helemaal niet tegen wind kunnen.

Hele goedkope drones hebben geen GPS en vallen naar beneden zodra je de controller loslaat. Drones met een GPS maken gebruik van altitude hold, waardoor de drone uit zichzelf in de lucht blijft hoveren. Tegenwoordig hebben drones van slechts 100 euro al GPS en altitude hold, maar deze drones zijn relatief licht en minder goed bestemd tegen wind.

Hieronder zet ik de populairste drones van dit moment met de bijbehorende maximale windsnelheid onder elkaar. Ondanks het lage gewicht van de drone kunnen ze goed tegen wind.

De beste drones van dit momentMaximale windsnelheidPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 Pro38.52 km/uBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 338.52 km/uBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 Pro43.20 km/uBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2S38.52 km/uBekijk op Bol.com
5.DJI Avata 38.52 km/uBekijk op Bol.com

Wil je een drone met GPS-signaal kopen of heb je er al één? Let dan goed op. Voor de drones van DJI geldt dat ze in een ‘P-mode’ kunnen vliegen, maar ook in een sportmode of attitudemode. De P-mode is een modus waarbij de drone door middel van GPS-signaal strak in de lucht blijft vliegen.

Bij attitudemode blijft de drone in de lucht vliegen, maar ontvangt hij geen GPS-signaal meer. Dit betekent dat de drone wegwaait op het moment dat je hem niet corrigeert. De nieuwste DJI drones van dit moment hebben geen altitude mode meer. In plaats daarvan hebben ze een sportmodus of cinematische vliegmodus.

De maximale snelheid van P-mode is lager dan de maximale snelheid van attitudemode of sport mode (S-mode). Voor de Mavic 2 Pro geldt bijvoorbeeld: 48 km/u in P-mode en 72 km/u in S-mode. Je kunt daarom met veel wind de drone het best in sportmode zetten, omdat hij dan sneller kan en dus meer wind aankan.

Op de afbeelding hieronder kun je zien dat aan de zijkant van de controller een knop zit om van modus te switchen.

Mavic 2 Pro controller vanaf zijkant ingezoomd modus instellen

Door te kijken naar hoe snel je drone kan vliegen, kun je zien hoeveel wind je drone aankan. Als de drone maximaal 50 km/u kan vliegen, zal de maximale windsnelheid daaraan gelijk zijn. Maar let er dus op dat je hem bij de Phantom drones van DJI in attitudemode zet, en bij de Mavic drones van DJI in sportmode.

Ik raad je de manier die hierboven staat uitgelegd absoluut niet aan. Op DJI.com kun je alle specs van DJI-drones bekijken. Daar staat ook een ‘’Maximum wind speed Resistance’ bij. Als je je daaraan houdt komt het vast en zeker goed. Natuurlijk proberen de drone leveranciers zoals DJI uit te kijken met deze maximale windbestendigheid.

Ze zijn geneigd om een veel lagere windsnelheid aan te geven dan daadwerkelijk mogelijk is. Op de site hebben ze ook de maximale snelheid staan. Heb je geen drone van DJI? Dan zou ik de maximale snelheid even opzoeken. Later dit artikel geef ik voorbeelden van drones die wel tegen wat wind kunnen.   

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

WindsterkteIn de praktijkAdvies
Kalm 
< 1.6 km/u 
Rook gaat recht omhoog Perfect weer om te vliegen, je batterij houdt het lang vol en zelfs speelgoeddrones brengen het goed af met deze wind. 
Lichte bries 
6 tot 11 km/u 
Bladeren bewegen een klein beetje Nog steeds prima weer om te vliegen. Voor drones met GPS-signaal nog steeds ideaal. Voor speelgoeddrones al iets moeilijker om te besturen. 
Matige bries
11 tot 30 km/u
Stof en bladeren waaien omhoogDrones met een GPS-signaal halen dit makkelijk. Veel speelgoeddrones halen deze windsnelheid echter niet. Hiervoor zou je naar de maximale vliegsnelheid moeten kijken.
Frisse wind 
30 tot 39 km/u
De bomen gaan heen en weer Goed te doen, maar wel lastiger om de drones te landen. Voor speelgoeddrones is het niet geschikt om met deze wind te vliegen. 
Sterke wind 
40 tot 50 km/u 
Takken zwaaien en paraplu’s vliegen weg Ik raad het je niet aan om met deze windsnelheden te vliegen. Je zult de drone in sportmode moeten zetten om nog tegen de wind in te komen. 
Harde wind 
63 tot 74 km/u 
Takjes breken, moeilijk om ertegenin te lopen Denk niet dat het voor de meeste drones mogelijk is om met deze windsnelheden te vliegen. Gewoon niet doen als je het mij vraagt! 
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Waar moet je op letten bij het vliegen van een drone met wind? 

Altitudemode: ik heb het hier net al even over gehad. De attitudemode kun je instellen voor de Phantom drones van DJI. Op de controller staan 3 soorten vliegmodi. Je hebt attitudemode, P-mode en F-mode. Ik ga verder niet in op deze 3 opties. Je moet de P-mode zien als de ‘normale’ mode en de attitudemode als modus waarbij je sneller kunt vliegen.

Als je de drone per ongeluk op attitude hebt gezet, terwijl het hard waait, dan kan dit naar aflopen voor je drone. Doordat je drone geen GPS-signaal ontvangt in attitudemode, waait de drone weg. Als er veel wind is, vliegt je drone voor dat je het weet tegen een boom aan.

Het lijkt mij in alle gevallen verstandig om eerst op te stijgen met P-mode, maar zeker met veel wind is het essentieel om hem eerst in deze mode te zetten. 

Is de windsnelheid te hoog voor P-mode? Dan zal je de drone in S-mode of A-mode moeten zetten, aangezien je anders niet tegen de wind op kan. Maar hier heb ik het eerder dit artikel al over gehad. Het besturen van een drone is dan een stuk moeilijker.

Batterij: doordat het hard waait, moet de drone meer moeite doen om in de lucht te blijven. Ook al lijkt het alsof de drone stilstaat en weinig energie verbruikt, moet de drone toch veel moeite doen. Bij veel wind zie je dat de drone een beetje staat gedraaid, omdat de drone continu tegen de wind in moet vliegen om op zijn positie te blijven.

Let er dus op dat je batterij een stuk sneller leeg is dan normaal. Land de drone op tijd voordat je in de problemen komt. Bij een te korte vliegduur kun je er ook voor kiezen om een extra batterij aan te schaffen. Hieronder zie je voorbeelden van drone batterijen die geschikt zijn voor verschillende soorten modellen:

Wind en lange afstanden: je kunt met de wind mee vliegen, maar ook tegen de wind in. Wanneer jij een paar honderd meter ver vliegt, om vervolgens met 30% batterij terug te vliegen, kan dit risicovol zijn. Als je op de terugweg met tegenwind te maken krijgt, zal de drone veel meer moeite moeten doen.

Je batterij gaat hierdoor een stuk sneller leeg en de kans op een noodlanding wordt groter. Geloof me, dit komt vaker voor dan je denkt. Zorg dus altijd dat je tegen de wind in vliegt. Als je dan met die 30% terug naar huis gaat, heb je in ieder geval wind mee en kan je verder weg vliegen zonder risico.

Voor deze tip is het handig om te weten in welke richting de wind waait. Hiervoor heb ik een paar meetfactoren: 

 1. Kijk naar bomen 
 2. Vlaggen 
 3. Lang gras 
 4. Of je de wind hoort/voelt door beide oren. Als je tegen de wind in gaat staan, hoor je de wind in beide oren. Sta je een beetje gedraaid, dan hoor je de wind alleen in je linker -of rechteroor. 

Windstoten: de wind is onvoorspelbaar en kan in één keer toeslaan. Je moet daarom oppassen voor windvlagen. Een windvlaag kan er net voor zorgen dat je drone een obstakel aantikt en crasht. Zeker bij het landen is het verstandig om even te wachten op een windvlaag. Ik doe dit ook vaak genoeg als ik aan het vliegen ben.

Terwijl je vliegt merk je vanzelf dat de wind soms harder waait dan op andere momenten. Als je het idee hebt dat de wind even is gelegen, besluit dan om te gaan landen. Zo maak je het een stuk makkelijker voor jezelf.  

Windrichting/windsterkte: de windrichting en windsterkte is op elke hoogte weer anders. Als jij door 2 gebouwen heen gaat vliegen, zal het er windstil zijn. Op het moment dat je boven de gebouwen gaat vliegen zal de wind weer heel anders zijn.

Je drone zal echt niet in één keer ergens tegenaan vliegen, maar als je de drone naar links of naar rechts beweegt, dan kan die wind net dat extra zetje in de rug geven. Zelf heb ik ook weleens gehad dat de drone bijna tegen een gebouw aanvloog. 

Wat als je toch met te veel wind gaat vliegen? 

Stel dat de wind harder gaat dan de maximale snelheid van je drone. Wat er dan gebeurt is heel simpel. De drone kan zich niet tegen de wind verzetten, en waait dus weg. Als dit het geval is, zou ik een noodlanding maken. De drone gewoon zo snel mogelijk landen. Zo voorkom je dat de drone meer schade oploopt door bijvoorbeeld in een boom te vliegen. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wind in Nederland  

De gemiddelde windrichting in Nederland is ongeveer zuidwest. 2 à 3 uur na zonsopgang is de windsnelheid het zwakst. Rond 16:00 en 17:00 wordt de sterkste wind verwacht. Het jaargemiddelde van de windsnelheid varieert van 8 km/u in het binnenland tot 20 km/u aan de kust. In de namiddag neemt de windsterkte weer een beetje af. Het is dus slimmer om op een dag met veel wind in de ochtend of in de avond te vliegen.  

Beste drones voor vliegen in de wind 

Om er zeker van te zijn dat de drones stabiel in de lucht blijven vliegen met een beetje wind, zullen de onderstaande drones niet heel goedkoop zijn. Met speelgoeddrones raad ik het gewoon niet aan om met wind te vliegen. Je drone zal over een GPS-signaal moeten beschikken, zodat het niet te moeilijk wordt om te besturen.

Daarnaast is het belangrijk dat de drone over een gimbal beschikt. De gimbal zorgt ervoor dat de luchtopnames die je met de drone maakt stabiel zijn. Zonder gimbal worden je beelden erg schokkerig en krijg je een heel onprofessioneel eindresultaat.

De drones die hieronder staan aanbevolen beschikken over een 3-assige gimbal, en dat is perfect. Tot slot kun je het beste een wat zwaardere drone kopen. Dan kom je al snel uit bij de Phantom series van DJI. Deze drones zijn bestendiger tegen de wind dan de Mavic series (die een stuk lichter zijn).  

Je zult echter merken dat tijdens het filmen met een drone in de wind je propellers in beeld komen. Dit zal niet snel voorkomen, maar met genoeg wind kan het toch gebeuren. Als je dat 100% wilt voorkomen, dan moet je voor de DJI Inspire 3 gaan. Deze is echter een stukje duurder, namelijk rond de 6-7 duizend euro.

Mijn keuze is gebaseerd op de maximale vliegsnelheid en de maximale windbestendigheid volgens DJI zelf. Ik heb uit alle prijsklassen de beste drone gekozen. Hoe duurder de drone, hoe beter hij bestendig is tegen de wind. Logisch natuurlijk. 

Autel drone EVO Lite+ 

De Autel drone EVO Lite+ is de beste drone tegen wind. Hij verslaat alle drones als het aankomt op de maximale windbestendigheid. De drone kan namelijk een maximale windsnelheid van 61 km/u aan. Dit staat gelijk aan windkracht 7.

Het is niet de beste drone van dit moment, maar hij behoort zeker tot de huidige top 10. verder beschikt de drone over een goede camera en batterijduur. En net zoals de drones van het merk DJI zorgt de 3-assige gimbal ervoor dat je beelden niet schokkerig worden, zelfs als het hard waait.

Specificaties

 • Windbestendigheid: 61 km/u 
 • Gewicht: 835 gram
 • Diagonaal: 368 mm
 • Vliegtijd: 42 min.
 • Snelheid: 68.4 km/u
 • Gimbal: ja 3-assig
 • Camerasensor: 1‘’ CMOS
 • Fotoresolutie 20 MP
 • Filmresolutie: 4K 60 fps
 • Obstakeldetectie: ja
 • Bereik: 12 km

DJI Mavic 3 Pro

De DJI Mavic 3 Pro is zeker 1 van de beste drones van dit moment. De prijs is aardig hoog, maar daar krijg je wel een hoop voor terug. Je kan verwachten dat deze drone een betere windbestendigheid heeft dan de doorsnee drone, en dat is ook het geval. Met een maximale windsnelheid van 43.2 komt de drone op een mooie nummer 2 te staan.

Specificaties

 • Windbestendigheid: 43.2 km/u
 • Gewicht: 958 gram
 • Diagonaal: 380 mm
 • Vliegtijd: 43 min.
 • Snelheid: 68.4 km/u
 • Gimbal: ja 3-assig
 • Camerasensor: 4/3‘’ CMOS
 • Fotoresolutie 20 MP
 • Filmresolutie: 4K 120 fps
 • Obstakeldetectie: ja
 • Bereik: 28 km

DJI Mini 3 

Voor mensen met een wat lager budget is de DJI Mini 3 een goede optie. Er zullen weinig drones zijn in deze prijscategorie die zo stabiel kunnen vliegen terwijl het hard waait. Ook de beelden blijven erg smooth door de gimbal die aan de drone zit bevestigd. Het hangt uiteraard voornamelijk af van je budget en de camerakwaliteit die je nodig hebt.

Specificaties

 • Windbestendigheid: 38.52 km/u
 • Gewicht: 249 gram
 • Diagonaal: 247 mm
 • Vliegtijd: 38 min.
 • Snelheid: 58.6 km/u
 • Gimbal: ja 3-assig
 • Camerasensor: 1/1.3‘’ CMOS
 • Fotoresolutie 12 MP
 • Filmresolutie: 4K 30 fps
 • Obstakeldetectie: nee
 • Bereik: 18 km

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.