Drone vliegen met wind

Hoeveel windkracht kan een drone aan? – Vliegen met wind

Er zijn dagen dat je met je drone wilt vliegen, maar het erg hard waait. Drones zijn breekbare voorwerpen en zijn afhankelijk van weersomstandigheden, maar wat zijn de grenzen? In dit artikel lees je alles over drone vliegen met wind.

Allereerst wil ik je afraden om met veel wind te gaan vliegen. De wind kan heel onvoorspelbaar zijn en de kans op een crash is een stuk hoger. Waait het erg hard? Sla dan gewoon een dagje over. Ik heb zelf meerdere keren afgezien van een vlucht vanwege te harde wind. 0

Kan een drone tegen wind?

Ja, een drone kan tegen wind. De gemiddelde drone kan een maximale windsnelheid aan van 30 tot 50 km/u. Dit staat gelijk aan een maximale windkracht van 6.

Dat een drone met een windsnelheid van 40 km/u nog kan vliegen wil niet zeggen dat je dit daadwerkelijk moet doen. Vanaf windkracht 6 raad ik mensen af om met je drone te gaan vliegen. Windkracht 6 betekent krachtige wind met een snelheid van 39 tot 49 km/uur.

Handig om te weten: op ongeveer 27 dagen per jaar waait het gemiddeld over een dag ergens in ons land 50 km/uur of harder.

Zelf heb ik weleens gevlogen met aardig wat wind, maar vanaf ongeveer 30 km/u houd ik de drone liever aan de grond. Het heeft geen zin om onnodig risico te nemen en alsnog het luchtruim te betreden.

De afbeelding hieronder geeft je een beter beeld van de verschillende weersomstandigheden en geeft per situatie advies.

Maximale windsnelheid drones weersomstandigheden

Wat is de maximale windsnelheid van mijn drone?

De maximale windsnelheid van je drone is ongeveer 30 tot 50 km/u. Er zit echter een groot verschil tussen speelgoeddrones en camera drones. Camera drones van een paar honderd euro kunnen minstens een windsnelheid aan van 30 km/u.

Speelgoeddrones daarentegen zijn een stuk lichter en vliegen minder snel. Dit soort drones hebben een lagere maximale windsnelheid. Denk hierbij aan maximaal 20 km/u, alhoewel sommige speelgoed drones van slechts een paar tientjes helemaal niet tegen wind kunnen.

De maximale windsnelheid is afhankelijk van 2 factoren:

  1. Snelheid
  2. Gewicht
  3. Soort drone

Hieronder zet ik de verschillende soorten drones met de bijbehorende maximale windsnelheid onder elkaar.

Soort droneMaximale windsnelheid
Speelgoed drone20 km/u
Camera drone40 km/u
Professionele drone50 km/u

Tegenwoordig kan je tijdens het vliegen kiezen tussen verschillende vliegmodi. De meeste drones hebben 3 opties:

  1. C: cinematische modus
  2. N: normale modus
  3. S: sportmodus

De maximale snelheid van N-mode is lager dan de maximale snelheid van S-mode. Voor de DJI Mini 4 Pro geldt bijvoorbeeld: 43.2 km/u in P-mode en 57.6 km/u in S-mode. Je kunt daarom met veel wind de drone het beste in sportmode zetten, omdat hij dan sneller is en dus meer wind aankan.

Op de afbeelding hieronder kan je zien dat drones van het merk DJI verschillende vliegmodi hebben. Aan de voorkant of de zijkant van de controller kan je deze aanpassen. Afhankelijk van je drone model worden de vliegmodi met een andere letter aangegeven.

Mavic 2 Pro controller vanaf zijkant ingezoomd modus instellen

Door te kijken naar de snelheid van een drone kan je een indicatie krijgen van hoeveel wind je aankan. Als de drone maximaal 50 km/u kan vliegen zal de maximale windsnelheid daar ongeveer aan gelijk zijn.

DJI heeft op hun YouTube kanaal een windtest gedaan met de DJI Mini 4 Pro. Niet aan te raden, maar geeft wel aan wat mogelijk is.

Vliegen bij een windsnelheid die gelijk staat aan je maximale vliegsnelheid raad ik je absoluut af. Op DJI.com kan je alle specs van DJI-drones bekijken. Daar staat ook een ‘’Maximum wind speed Resistance’ bij en dat is niet voor niets.

Als je je aan de maximale windbestendigheid houdt komt het vast en zeker goed. Natuurlijk proberen drone leveranciers zoals DJI uit te kijken met deze maximale windbestendigheid. Ze zijn geneigd om een veel lagere windsnelheid aan te geven dan daadwerkelijk mogelijk is.

WindkrachtWindsterkteIn de praktijkAdvies
0Kalm 
< 1.6 km/u 
Rook gaat recht omhoog Perfect weer om te vliegen. Je batterij houdt het lang vol en zelfs speelgoeddrones brengen het goed af met deze wind. 
2Lichte bries 
6 tot 11 km/u 
Bladeren bewegen een klein beetje Nog steeds prima weer om te vliegen. Voor drones met GPS-signaal nog steeds ideaal. Voor speelgoeddrones al iets moeilijker om te besturen. 
4Matige bries
11 tot 30 km/u
Stof en bladeren waaien omhoogDrones met een GPS-signaal halen dit makkelijk. Veel speelgoeddrones halen deze windsnelheid echter niet. Hiervoor zou je naar de maximale vliegsnelheid moeten kijken.
6Frisse wind 
30 tot 39 km/u
De bomen gaan heen en weer Goed te doen, maar wel lastiger om de drone te landen. Voor speelgoeddrones is het niet geschikt om met deze wind te vliegen. 
7Sterke wind 
40 tot 50 km/u 
Takken zwaaien en paraplu’s vliegen weg Ik raad het je niet aan om met deze windsnelheden te vliegen. Je zult de drone in sportmode moeten zetten om nog tegen de wind in te komen. 
9Harde wind 
63 tot 74 km/u 
Takjes breken, moeilijk om ertegenin te lopen Denk niet dat het voor de meeste drones mogelijk is om met deze windsnelheden te vliegen. Gewoon niet doen als je het mij vraagt! 
De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Waar moet je op letten bij het vliegen van een drone met wind? 

Ik heb zelf regelmatig met veel wind gevlogen en weet wat je wel en niet moet doen. Hieronder bespreek ik de belangrijkste punten waar je op moet letten als je gaat vliegen met veel wind.

Batterij

Doordat het hard waait moet de drone meer moeite doen om in de lucht te blijven. Ook al lijkt het alsof de drone stilstaat en weinig energie verbruikt, moet de drone toch veel moeite doen. Bij veel wind zie je dat de drone een beetje staat gekanteld, omdat de drone continu tegen de wind in moet vliegen om op zijn positie te blijven.

Let dus op dat je batterij een stuk sneller leeg gaat en land de drone op tijd voordat je in de problemen komt. Bij een te korte vliegduur kun je er ook voor kiezen om een extra batterij aan te schaffen. Hieronder zie je voorbeelden van drone batterijen die geschikt zijn voor verschillende modellen:

Wind en lange afstanden

Je kunt met de wind mee vliegen, maar ook tegen de wind in. Als je een paar honderd meter ver vliegt om vervolgens met 30% batterij terug te vliegen, dan kan dit risicovol zijn. Als je op de terugweg met tegenwind te maken krijgt zal de drone veel meer moeite moeten doen.

Je batterij gaat hierdoor een stuk sneller leeg en de kans op een noodlanding wordt groter. Geloof me, dit komt vaker voor dan je denkt. Zorg dus, als je van je af vliegt, dat je tegen de wind in vliegt. Als je dan met die 30% terug naar huis gaat heb je in ieder geval wind mee en kan je verder weg vliegen zonder risico.

Voor deze tip is het handig om te weten in welke richting de wind waait. Hiervoor heb ik een paar meetfactoren: 

  1. Kijk naar bomen 
  2. Vlaggen 
  3. Lang gras 
  4. Of je de wind hoort/voelt door beide oren. Als je tegen de wind in gaat staan hoor je de wind in beide oren. Sta je een beetje gedraaid, dan hoor je de wind alleen in je linker -of rechteroor. 

Windstoten

De wind is onvoorspelbaar en kan in één keer toeslaan. Je moet daarom oppassen voor windvlagen. Een windvlaag kan er net voor zorgen dat je drone een obstakel aantikt en crasht. Zeker bij het landen is het verstandig om even te wachten op een windvlaag.

Tijdens het vliegen krijg ik al snel in de gaten of er windvlagen zijn. Ik houd de batterij van de drone goed in de gaten en wacht totdat de eerstvolgende windvlaag is geweest. Vervolgens land ik de drone zodra de wind is gaan liggen.

Terwijl je vliegt merk je vanzelf dat de wind soms harder waait dan op andere momenten. Zolang je de tijd neemt en genoeg batterij overhoudt hoeft dit geen probleem te zijn.

Windrichting/windsterkte

De windrichting en windsterkte is op elke hoogte weer anders. Ook hoge gebouwen kunnen invloed hebben op de windstromen. Bij mij heeft het vliegen bij gebouwen met veel wind ook bijna een crash opgeleverd.

Je drone zal echt niet in één keer ergens tegenaan vliegen, maar het kan wel flink invloed hebben op de snelheid van je drone. Als je de drone naar links of naar rechts beweegt kan die wind net dat extra zetje in je rug geven. Zelf heb ik ook weleens gehad dat de drone bijna tegen een gebouw aanvloog. 

Attitudemode

De attitudemode kan je instellen voor de Phantom drones van DJI. Op de controller staan 3 soorten vliegmodi. Je hebt de A-mode, P-mode en F-mode. Je moet de P-mode zien als de ‘normale’ modus en de attitudemode als modus waarbij je sneller kunt vliegen.

Als je de drone per ongeluk op attitude hebt gezet terwijl het hard waait, dan kan dit slecht aflopen voor je drone. Als je de A-mode aanzet gebruik je geen GPS-stabilisatie meer, waardoor je zo weg kan drijven met de wind.

In de normale P-modus blijft de drone stabiel in de lucht en vlieg je automatisch tegen de wind in om op dezelfde plek te blijven. Bij harde wind is het dus niet verstandig om de attitude modus te gebruiken.

Is de windsnelheid te hoog voor P-mode, dan zal je de drone in S-mode of A-mode moeten zetten, aangezien je anders niet tegen de wind op kan. Het besturen van een drone is dan wel een stuk moeilijker.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat als je toch met te veel wind gaat vliegen? 

Stel dat de wind harder gaat dan de maximale snelheid van je drone. Wat er dan gebeurt is heel simpel: de drone kan zich niet tegen de wind verzetten en waait dus weg. Als dit het geval is zou ik een noodlanding maken. Zo voorkom je dat de drone meer schade oploopt door bijvoorbeeld in een boom te vliegen. 

De gemiddelde windrichting in Nederland is ongeveer zuidwest. 2 à 3 uur na zonsopgang is de windsnelheid het zwakst en rond 16:00/17:00 wordt de sterkste wind verwacht.

Het jaargemiddelde van de windsnelheid varieert van 8 km/u in het binnenland tot 20 km/u aan de kust. In de namiddag neemt de windsterkte weer een beetje af. Het is dus slimmer om op een dag met veel wind in de ochtend of in de avond te vliegen.  

Extra tip: wil je je vlucht echt goed voorbereiden, dan kunnen websites/apps als UAV Forecast je meer informatie geven over de weeromstandigheden. UAV Forecast is, je raadt het niet, speciaal bedoelt voor UAV’s. Dit betekent dat er extra aandacht wordt besteed aan de windsterkte, de gevoeligheid van windstoten en de satelliet sterkte.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.