weg amerika zwart wit afstand drones

Hoe ver kan een drone vliegen? – Maximale drone bereik

Ik weet nog dat ik niet kon wachten voordat ik het maximale vliegbereik van mijn drone kon testen. Veel beginnende dronepiloten hechten dan ook veel waarde aan het maximale vliegbereik van hun drone. In dit artikel lees je hoe ver drones kunnen vliegen en wat is toegestaan in Nederland.

Hoe ver kan een drone vliegen?

Een drone kan gemiddeld 10 kilometer ver vliegen. Uiteindelijk hangt dit erg af van de soort drone waarover we het hebben. Over het algemeen kunnen we drones in 3 categorieën verdelen:

 1. Speelgoed drones
 2. Camera drones
 3. Professionele drones

Hieronder zie je het maximale drone bereik per drone categorie.

Soort droneMaximale bereik
Speelgoed drone200 m
Camera drone10 km
Professionele drone20 km

Let op: in de praktijk krijg je te maken met interferentie en obstakels. Hierdoor is het maximaal bereik van je drone een stuk lager dan bij de specificaties wordt vermeld. Kijk dus niet op als de drone de verbinding verliest na 1 kilometer, aangezien meerdere factoren hierbij meespelen.

Hoe ver mag een drone vliegen? 

In Nederland mag een hobbypiloot horizontaal zo ver vliegen als hij/zij wil, zolang de drone in zicht gehouden kan worden. Dit wordt ook wel VLOS (Visual Line Of Sight) genoemd.

Na 500 meter vliegen is het moeilijk om je drone nog steeds te kunnen zien, wat betekent dat je de drone al snel uit het zicht verliest. Het is dus niet toegestaan om een drone op enkele kilometers nog te besturen.

Sinds de invoering van de Europese wetgeving hebben drones een Cx-label. Volgens de CE-voorschriften mogen drones niet een transmissiefstand hebben van meer dan 10 kilometer. Met de transmissieafstand wordt de verbinding tussen de drone en het live-videobeeld van de camera bedoelt.

Maximaal drone bereik CE label

Welke factoren bepalen het maximale drone bereik? 

Er zijn een aantal factoren die bepalen wat de maximale vliegafstand is van je drone. Alhoewel ze lang niet allemaal evenveel invloed hebben, zijn dit de belangrijkste.

Batterij

Een drone met een slechte batterij zal niet ver komen. Tenminste, als je je drone ook weer veilig terug wil laten komen. Speelgoeddrones vliegen niet langer dan 10 min en kunnen in de praktijk al na 4 min leeg zijn.

De wat duurdere drones daarentegen kunnen maximaal 40 min vliegen. Houd goed in de gaten hoe lang je erover doet om ergens heen te vliegen. Diezelfde tijd heb je ook nodig om terug te vliegen.  

Technologie

DJI-drones worden altijd verbonden met een controller. Je kunt deze op 2 verschillende manieren met elkaar verbinden:

 • De oude DJI-drones en speelgoeddrones beschikken meestal over een ingebouwd wifi-signaal. Via de DJI-app kan je dan vrij eenvoudig verbinding maken.
 • De nieuwe drones beschikken echter over een zogeheten ‘OcuSync-verbinding’. De OcuSync wordt gebruikt om de controller met de drone te verbinden. OcuSync gebruikt de 2,4GHz- of 5,8GHz-band waardoor de drone een lange afstand kan afleggen. Door het draadje aan je telefoon te verbinden kan je verbinding maken. Het bereik is een stuk beter als je drone een OcuSync-verbinding bevat in plaats van een ingebouwd wifi-signaal. 

Obstakels

Obstakels tussen de drone en je controller kunnen van invloed zijn op de signaalsterkte. Houd er dus rekening mee dat gebouwen, maar ook andere signalen in de lucht in de weg kunnen zitten. Ga voor het beste bereik vliegen op een open veld waardoor je verder kan vliegen.

Op basis van metingen van DJI kan je voor een gemiddelde drone het onderstaande bereik verwachten.

Interferentie gebouwenBereik gemiddelde drone
Lage interferentie en gehinderd door gebouwen0-0.5 km
Lage interferentie en gehinderd door bomen0.5-3 km

Interferentie

Als er sprake is van interferentie krijg je te maken met storende signalen in de lucht. Het verstoord het signaal van je drone en dat gaat ten koste van de sterkte van je verbinding.

Hoe sterk de interferentie is hangt erg af van het gebied waar je vliegt. Midden in een stad zijn er veel frequenties en wifi-signalen die signaal van je drone in de weg zitten. In weiland is exact het tegenovergestelde het geval.

Onderschat het verschil hierin niet. Ik merk vanaf het opstijgen al dat de verbinding een stuk minder sterk is in dichtbevolkte gebieden. Niet voor niets vind ik vliegen op een afgelegen veldje fijner dan boven een woonwijk.

InterferentieniveauBereik gemiddelde drone
Sterke interferentie: stedelijk landschap1.5-4 km
Gemiddelde interferentie: landschap in de voorsteden4-10 km
Lage interferentie: buitenwijk/kust10-20 km

Waar moet je op letten als je ver vliegt met een drone?

Hoe verder je vliegt met je drone, hoe minder spannend het vliegen wordt. Je hebt immers het idee dat je steeds minder controle hebt over de drone. Op basis van mijn ervaring heb ik een aantal tips voor je als je ver wil vliegen met een drone.

De wind

Een goede tip die ik je kan geven is om rekening te houden met de wind. Als je drone tegen de wind vliegt kost dit meer moeite en gaat de batterij sneller leeg. Als je besluit om met een lagen batterij een paar honderd meter ver te vliegen, dan moet je je realiseren dat je ook weer terug moet.

Zelf heb ik deze fout niet gemaakt, maar er bestaan YouTube video’s waarin iemand halverwege de terugreis een noodlanding moest maken. Als je de terugweg tegen de wind in moet vliegen gaat de batterij een stuk sneller leeg en ben je waarschijnlijk te lang onderweg.

Een oplossing hiervoor is om alleen tegen de wind in ver te vliegen. Zo heb je altijd wind mee als je terugvliegt en voorkom je dat de drone halverwege te weinig batterij over heeft.

Stand van antennes

Ten tweede moet je letten op de stand van de antennes. Je hoeft de antennes maar een klein beetje verkeerd te zetten of de verbinding is al een stuk slechter. Je moet ervoor zorgen dat de vlakke kant van de antennes altijd naar de drone staan gericht. In de video hiernaast legt DJI uit hoe dit precies in zijn werking gaat. Let er dus op hoe je de drone bestuurt.

Storende signalen

Tot slot raad ik je aan om storende signalen zoveel mogelijk te vermijden als je ver wil vliegen. Eerder had ik het al over interferentie waar drones mee te maken hebben. Wanneer je over de bebouwde kom vliegt krijg je te maken met verschillende signalen die het signaal van de drone verstoren, zoals wifi-signalen.

Ik heb gemerkt dat de drone soms de verbinding compleet verliest. Pas hier dus mee op. De DJI-drones geven je altijd een melding in de app als er sterke signalen in de buurt zijn. Je ziet dan: ‘’strong interference detected’’. In plaats van boven een stad of dorp te vliegen kan je beter een grasveldje verderop kiezen. Deze tip is ook handig als je hoger wilt vliegen met je drone.

Tot slot kan ik uit persoonlijke ervaring vertellen dat het ook een beetje afhangt van de dag. De ene dag is het satellietsignaal een stuk beter dan op andere dagen. Je zult soms dus een stuk verder kunnen vliegen.

Signaalversterker antenne voor DJI drone

Signaalversterker voor drone

Signaalversterkers kunnen het signaal van je drone controller versterken, waardoor het live-videobeeld minder snel wegvalt en je verder kan vliegen. Zorg wel dat de antenne de juiste richting op staat gericht.

Wat gebeurt er als je te ver vliegt met een drone?

Wat gebeurt er als plotseling de verbinding met de drone wegvalt? Als je een DJI-drone koopt zal de drone automatisch terugvliegen naar het punt waar je bent opgestegen. Dit noemen ze ook wel de Return To Home functie (RTH).

Door middel van een RTH-knop op de controller of in de app kan je dit ook handmatig doen. Als de verbinding met de drone helemaal weg is zal de drone uit zichzelf deze functie inschakelen.

Let op dat je de RTH-hoogte minimaal instelt op 30 meter. Als hij uit zichzelf terugvliegt kan hij op de weg terug tegen een boom aanvliegen. Als je geluk hebt heeft je drone sensors die dit alsnog kunnen voorkomen, maar ik zou die 30 meter hoogte toch voor de zekerheid instellen.

Meer over het instellen hiervan en de RTH in het algemeen zie je in de video hieronder. 

Voor de wat duurdere drones kan het slim zijn om een zogeheten Care Refresh verzekering te kopen voor je drone. Mocht je drone op wat voor manier dan ook kapotgaan of beschadigen, dan zal dit worden vergoed door DJI. Dit is zeker geen overbodige luxe voor mensen die graag de grenzen opzoeken.

Er zijn ook drones die niet over deze RTH-functie beschikken. Denk aan de wat goedkopere speelgoeddrones. Het lastige bij deze goedkope drones is dat je niet goed kunt zien hoe sterk je live-verbinding met de drone nu daadwerkelijk is. Wanneer de verbinding is verbroken en je geen bereik meer hebt met de controller zal de drone simpelweg uit de lucht vallen.

Beste drones die ver kunnen vliegen 

Mijn keuze is gebaseerd op hoe goed het bereik is tussen de drone en de controller. Vooral bij de goedkopere drones onder de 400 euro zie je soms dat ze wel 500 meter bereik hebben. Dit is vrijwel altijd onzin en moet je niet vanuit gaan. Onder de 100 moet je uitgaan van een maximaal bereik van ongeveer 100 meter.  

1. DJI Mini 4 Pro

De DJI Mini 4 Pro heeft een uitstekend vliegbereik en beschikt over allerlei technische snufjes om je vlucht veilig te laten verlopen. DJI O4 maakt het mogelijk om het live videobeeld van je drone tot wel 20 km vloeiend te laten verlopen.

Specificaties

 • Maximaal bereik: 20 km
 • Gewicht: 249 gram 
 • Batterijduur: 34 minuten 
 • Maximale snelheid: 43.2 km/u 

2. DJI Mavic 3 Pro

Voor de professionele piloot is de DJI Mavic 3 Pro een hele goede optie. Met deze drone kan je Volgens DJI een afstand afleggen van 15 kilometer. In de praktijk ligt dit, zoals bij alle drones, een stuk lager. Desalniettemin kan je een sterke verbinding tussen de controller en drone verwachten. De OcuSync die de Mavic 3 Pro gebruikt is DJI O3+.

Specificaties

 • Maximaal bereik: 15 km
 • Gewicht: 958 gram
 • Vliegtijd: 43 min.
 • Snelheid: 68.4 km/u

3. DJI Mini 3

Tot slot hebben we de DJI Mini 3. Een ietwat goedkoper model dat OcuSync 2.0 gebruikt net zoals de DJI Mini SE. Het maximale bereik ligt dan ook een stuk lager dan de bovenstaande 2 drones, maar voor de meeste mensen is dit ruim voldoende.

Specificaties

 • Maximaal bereik: 10 km
 • Gewicht: 249 gram
 • Vliegtijd: 38 min.
 • Snelheid: 58.6 km/u

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.