weg amerika zwart wit afstand drones

Hoe ver kan een drone vliegen? Bereik van een drone

Hoe ver kan een drone vliegen? Een drone die wordt verkocht voor consumenten kan maximaal 10 km ver vliegen. Belangrijke factoren die hierbij meespelen zijn: het gewicht van de drone, de batterij en simpelweg de prijs die je ervoor betaalt. Er zijn een aantal dingen waarop je moet letten als je ver wilt vliegen met je drone. De belangrijkste is dat je in Nederland maximaal 500 meter ver mag vliegen. Ik richt me in dit artikel enkel en alleen op drones die zijn bedoeld voor consumenten. 

Hieronder zie je de drones die het verst kunnen vliegen. Uiteraard kan de duurste drone het verst vliegen, maar ik heb de beste drones uit elke categorie gepakt.

DroneMerkPrijs
Eachine E58EachineBekijk op Bol.com >>
SG907 SmartSG907Bekijk op Bol.com >>
DJI Mini 2 Fly More Combo DJIBekijk op Bol.com >>
DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com >>
DJI Mavic Air 2 Fly More Combo DJIBekijk op Bol.com >>
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Hoe ver mag je vliegen? 

In Nederland mag een hobbypiloot horizontaal maximaal 500 meter ver vliegen. Een drone verder dan 500 meter horizontaal vliegen, is niet toegestaan. En ja, er zijn drones die meer dan 5 km kunnen vliegen, maar ook voor deze drones geldt dit maximum. Jammer, maar begrijpelijk. In Nederland moet je een drone altijd in zicht kunnen houden. Op een paar kilometer afstand is dit zelfs met een goede verrekijker vrij lastig. 

Welke factoren spelen een rol? 

 1. Uiteraard speelt het gewicht een belangrijke rol bij de maximale vliegafstand. De propellers moeten meer moeite doen bij een zwaardere drone om de zwaartekracht tegen te gaan. Kort samengevat: hoe groter de drone, hoe zwaarder de drone, hoe meer energie ervoor nodig is en hoe sneller de batterij van de drone opgaat. Dat brengt me tot het volgende punt. 
 1. Een drone met een slechte batterij zal niet ver komen. Tenminste, als je je drone ook weer veilig terug wilt laten komen. Speelgoeddrones vliegen niet langer dan 10 min en kunnen in de praktijk al na 4 min leeg zijn. Terwijl de wat duurdere drones maximaal 35 min kunnen vliegen. Houd goed in de gaten hoe lang je erover doet om ergens heen te vliegen. Diezelfde tijd heb je ook nodig om terug te vliegen.  
 1. De DJI-drones worden altijd verbonden met een controller. Je kunt deze op twee verschillende manieren met elkaar verbinden:
 • De oude DJI-drones beschikken meestal over een ingebouwd wifi-signaal. Via de DJI-app kun je dan vrij eenvoudig verbinding maken.
 • De nieuwe drones beschikken echter over een zogeheten ‘’OcuSync-verbinding. De OcuSync wordt gebruikt om de controller met de drone te verbinden. OcuSync gebruikt de 2,4GHz- of 5,8GHz-band, waardoor de drone een lange afstand kan afleggen. Door het draadje aan de telefoon te verbinden, kun je verbinding maken. Het bereik is een stuk beter als je drone een OcuSync verbinding bevat, in plaats van een ingebouwd wifi-signaal. 

Tot slot is de belangrijkste meetfactor de prijs. Zoals je hierboven kunt zien zijn er een paar dingetjes waarop je kunt letten, maar uiteindelijk bepaalt de prijs hoe ver die daadwerkelijk komt. Beschouw dit dus als de allerbelangrijkste meetfactor. Als een drone voor bijvoorbeeld 60 euro wordt verkocht, en er staat een bereik van 500 meter bij, dan zal dit waarschijnlijk niet eens in de buurt komen. Aan het eind van dit artikel bied ik je een aantal drones aan die een goed bereik hebben. Wat kost een drone?

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Wat gebeurt er als je drone de verbinding verbreekt 

Wat gebeurt er als plotseling de verbinding met de drone wegvalt? Hangt er vanaf welke drone. Als je een DJI-drone koopt, zal de drone automatisch terugvliegen naar het punt waar je bent opgestegen. Dit noemen ze ook wel de ReturnToHome-functie. Door middel van een RTH-knop op de controller of in de app, kun je dit handmatig doen. Maar als de verbinding met de drone helemaal weg is, zal de drone uit zichzelf deze functie inschakelen. Let op dat je de RTH-hoogte minimaal instelt op 30 meter. Als hij uit zichzelf terugvliegt, kan hij op de weg terug tegen een boom aanvliegen. Als je geluk hebt heeft je drone sensors die dit alsnog kunnen voorkomen, maar ik zou die 30 meter hoogte toch voor de zekerheid instellen. Meer over het instellen hiervan en de RTH in het algemeen zie je in de video hierboven. 

Het kan een probleem worden als je onder iets vliegt. Je verbinding verbreekt en de drone zal eerst omhooggaan om de 30 meter te halen. Tenzij je de Mavic 2 Pro hebt (sensors boven de drone waardoor obstakels worden ontweken) zal de drone alsnog crashen. Voor de wat duurdere drones kan het slim zijn om een zogeheten Care Refresh verzekering te kopen voor je drone. Mocht je drone op wat voor manier dan ook kapotgaan of beschadigen, dan zal dit worden vergoed door DJI.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Er zijn ook drones die niet over deze RTH-functie beschikken. Denk aan de wat goedkopere speelgoeddrones. Het lastige bij deze goedkope drones is dat je niet goed kunt zien hoe sterk je live-verbinding met de drone nu daadwerkelijk is. Wanneer de drone geen bereik meer heeft met de controller, zal die simpelweg uit de lucht vallen. Let hier dus op. Wat moet je doen als je drone wegvliegt?

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Tips voor ver vliegen 

 1. Een goede tip die ik je kan geven is om rekening te houden met de wind. De wind heeft meer invloed op de snelheid van een drone dan je denkt. Als jij besluit met die laatste paar minuten batterij een paar honderd meter ver te vliegen, moet je je realiseren dat je ook weer terug moet. Maar wat nou als je drone op de terugweg tegen de wind in moet vliegen. Zeker aan de kust kan veel wind voorkomen. Je verbruikt dan een stuk meer energie, waardoor de batterij sneller leeg gaat en je drone een stuk minder snel terugvliegt. Het lijkt makkelijk om dit te voorkomen, maar zeker op lange afstanden kan dit verraderlijk zijn.  

Je kunt ook het bereik van je drone vergroten >>

 1. Ten tweede moet je letten op de stand van de antennes. Je hoeft de antennes maar een klein beetje verkeerd te zetten, of de verbinding is al een stuk minder. Je moet ervoor zorgen dat de vlakke kant van de antennes altijd naar de drone staan gericht. In de video hiernaast legt DJI uit hoe dit precies in zijn werking gaat. Let er dus op hoe je de drone bestuurt.
 1. Tot slot misschien wel de belangrijkste tip. Wanneer je over de bebouwde kom vliegt, zul je te maken krijgen met verschillende signalen die het signaal van de controller met de drone verstoren. Denk bijvoorbeeld aan wifi-signalen. Ik heb gemerkt dat de drone soms de verbinding compleet verliest. Pas hier dus mee op. De DJI-drones geven je altijd en melding in de app als er sterke signalen in de buurt zijn. Je ziet dan: ‘’strong interference detected’’. In plaats van boven een stad of dorp te vliegen, kun je beter een grasveldje verderop kiezen. Is ook nog eens veiliger. Deze video is ook handig als je hoger wilt vliegen met je drone.

Tot slot kan ik uit persoonlijke ervaring vertellen dat het ook een beetje afhangt van de dag. De ene dag is het satellietsignaal een stuk beter dan op andere dagen. Je zult soms dus een stuk verder kunnen vliegen.

Hoe hoog kan een drone kan vliegen? >>

Drones die ver kunnen vliegen. 

Mijn keuze is gebaseerd op hoe goed het bereik is tussen de drone en de controller. Vooral bij de goedkopere drones onder de 400 euro zie je soms dat ze wel 500 meter bereik hebben. Dit is vrijwel altijd onzin en moet je niet vanuit gaan. Onder de 100 moet je uitgaan van een maximaal bereik van ongeveer 100 meter.  

Eachine E58 – FPV

Het is een opvouwbare drone waardoor je hem makkelijk mee kunt nemen. Met ingebouwde wifi kun je live videoverbinding maken met de drone. Hij beschikt over een camera met 720p. Verbinding maken met de live videoverbinding doe je door de app te downloaden voor IOS en Android. Het is een leuke speelgoeddrone en zeker een uitdaging om mee te vliegen. 

Specificaties

 • Maximale bereik: 50 tot 100 meter 
 • Gewicht: 421 gram 
 • Batterijduur: 5-10 minuten 
 • Maximale snelheid: 30 km/u 
 • Afmeting product: 7,4 x 18 x 16 cm (l x b x h) 

SG907 Smart Drone – 4K Dual Camera Wide Angle 

De drone is in staat om uit zichzelf te vliegen. Doordat jij een route inplant voor de drone, hoef je je alleen nog maar te focussen op het filmen. Door middel van handgebaren kun je van 1 tot 5 meter foto’s maken. Je kunt filmen in 4K tot 50x inzoomen (verwacht er niet te veel van het blijft speelgoed). Je krijgt er 2 batterijen bij, dus je kan extra lang vliegen. Dat is wel zo handig. 

Specificaties

 • Maximale bereik: tot 500 meter (ik zou uitgaan van 100 tot 200 meter) 
 • Gewicht: 1,037 kg 
 • Batterijduur: 18 minuten 
 • Maximale snelheid: 15 km/u 
 • Afmeting product: 1 x 10 x 1 m (l x b x h) 

DJI Mini 2 Fly More Combo 

Nu we aan zijn gekomen bij de DJI-drones, begint het echt interessant te worden. Vanaf deze prijs kun je op serieuze afstanden vliegen. Zoals je kunt zien is niet alleen het bereik ontzettend goed, maar ook de camera. Het is een kleine compacte drone die tot alles in staat is. Daar komt bij dat de drone beschikt over een gimbal. Deze is essentieel voor het maken van stabiele beelden in de lucht. Tip: koop hem met de Fly More Combo zodat je er extra veel plezier aan kunt beleven. Op bol.com of Coolblue kun je zien wat die Fly More Combo inhoudt. 

Specificaties

 • Maximale bereik: tot 10 km 
 • Gewicht: 249 gram 
 • Batterijduur: 31 minuten 
 • Maximale snelheid: 57,6 km/u 
 • Camerakwaliteit: 4K 30fps met 12 MP-foto’s 

DJI Air 2S Fly More Combo

De DJI Air 2S is een upgrade ten opzichte van de DJI Mavic Air 2. Deze drone heeft een 1 inch sensor, terwijl zijn voorganger een 1/2 inch sensor heeft. Er zit ook een verschil tussen het bereik van de drones. Ten opzichte van de rest is dit de enige drone die OcuSync 3.0 gebruikt. Dit is een verbinding waarmee je je mobiel met je drone verbindt. De Mavic Air 2 daarentegen gebruikt slechts OcuSync 2.0.

Specificaties

 • Maximale bereik: tot 12 km 
 • Gewicht: 595 gram 
 • Batterijduur: 31 minuten 
 • Maximale snelheid: 68,4 km/u 
 • Camerakwaliteit: 4K 60fps met 20 MP-foto’s 

DJI Mavic Air 2 Fly More Combo 

De Mavic Air 2 is net zoals de Mini 2 een compacte drone die je kunt inklappen. Hij is van het vertrouwde drone-merk DJI en dus verzekerd van goede kwaliteit. Met zijn 4K 60fps en 48 MP-foto’s is de drone momenteel de beste keuze op de markt. Simpelweg, omdat je het meeste krijgt voor de laagste prijs. Mocht je je hobby naar een serieuzer level willen brengen, dan is dit echt de drone voor jou.

Specificaties

 • Maximale bereik: tot 10 km 
 • Gewicht: 570 gram 
 • Batterijduur: 34 minuten 
 • Maximale snelheid: 68,4 km/u 
 • Camerakwaliteit: 4K 60fps met 48 MP-foto’s 
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.