weg amerika zwart wit afstand drones

Hoe ver kan een drone vliegen? Bereik van een drone

Ik weet nog dat ik niet kon wachten voordat ik het maximale vliegbereik van mijn drone kon testen. Veel beginnende dronepiloten hechten dan ook veel waarde aan het maximale vliegbereik van hun drone. In dit artikel lees je hoe ver drones kunnen vliegen en wat is toegestaan in Nederland.

Hieronder zie je de drones die het verst kunnen vliegen. Over het algemeen geldt: hoe duurder de drone, hoe verder deze kan vliegen.

DroneMerkPrijs
DJI Mini 4 ProDJIBekijk op Bol.com
DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
DJI Mini 3 DJIBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe ver kan een drone vliegen?

Een drone die wordt verkocht voor consumenten kan maximaal 20 km ver vliegen. Hoe ver je drone kan vliegen hangt voornamelijk af van de prijscategorie waarin de drone zich bevindt, maar er zijn meer factoren:

 1. De batterijduur
 2. De satelliet sterkte
 3. Aanwezigheid van obstakels
 4. De technologie die wordt gebruikt

Er zijn een aantal punten waarop je moet letten als je ver wilt vliegen met je drone. Alhoewel veel afhankelijk is van de technologie die de drone gebruikt, zijn er ook andere factoren waar je wel invloed op hebt.

Hoe ver mag je vliegen? 

In Nederland mag een hobbypiloot horizontaal zo ver vliegen als hij/zij wil, zolang de drone in zicht gehouden kan worden. Dit wordt ook wel VLOS (Visual Line Of Sight) genoemd.

Na 500 meter vliegen is het moeilijk om je drone nog steeds te kunnen zien, wat betekent dat je de drone al snel uit het zicht verliest. Het is dus niet toegestaan om een drone op enkele kilometers nog te besturen.

Welke factoren spelen een rol? 

Er zijn een aantal factoren die bepalen wat de maximale vliegafstand is van je drone. Alhoewel ze lang niet allemaal evenveel invloed hebben, zijn dit de belangrijkste.

Batterij: een drone met een slechte batterij zal niet ver komen. Tenminste, als je je drone ook weer veilig terug wilt laten komen. Speelgoeddrones vliegen niet langer dan 10 min en kunnen in de praktijk al na 4 min leeg zijn.

De wat duurdere drones daarentegen kunnen maximaal 35 min vliegen. Houd goed in de gaten hoe lang je erover doet om ergens heen te vliegen. Diezelfde tijd heb je ook nodig om terug te vliegen.  

Technologie: DJI-drones worden altijd verbonden met een controller. Je kunt deze op 2 verschillende manieren met elkaar verbinden:

 • De oude DJI-drones en speelgoeddrones beschikken meestal over een ingebouwd wifi-signaal. Via de DJI-app kan je dan vrij eenvoudig verbinding maken.
 • De nieuwe drones beschikken echter over een zogeheten ‘’OcuSync-verbinding. De OcuSync wordt gebruikt om de controller met de drone te verbinden. OcuSync gebruikt de 2,4GHz- of 5,8GHz-band waardoor de drone een lange afstand kan afleggen. Door het draadje aan je telefoon te verbinden kan je verbinding maken. Het bereik is een stuk beter als je drone een OcuSync verbinding bevat in plaats van een ingebouwd wifi-signaal. 

Obstakels: obstakels tussen de drone en je controller kunnen van invloed zijn op de signaalsterkte. Houd er dus rekening mee dat gebouwen, maar ook andere signalen in de lucht in de weg kunnen zitten. Ga voor het beste bereik vliegen op een open veld waardoor je verder kan vliegen.

Satelliet sterkte: ook de satelliet sterkte is van invloed op de signaalsterkte. De sterkte van dit signaal kan verschillen per locatie en tijdstip. In de DJI app wordt de satelliet sterkte altijd aangegeven met een cijfer. Met een satellietverbinding van 12 zit je sowieso goed.

Tot slot is de belangrijkste meetfactor de prijs. Zoals je hierboven kunt zien zijn er een paar dingetjes waarop je kunt letten, maar uiteindelijk bepaalt de prijs hoe ver die daadwerkelijk komt.

Als een drone voor bijvoorbeeld 60 euro wordt verkocht, en er staat een bereik van 500 meter bij, dan zal dit waarschijnlijk niet eens in de buurt komen. Aan het eind van dit artikel bespreek ik de beste drones die wel een goed bereik hebben.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat gebeurt er als je drone de verbinding verbreekt? 

Wat gebeurt er als plotseling de verbinding met de drone wegvalt? Als je een DJI-drone koopt zal de drone automatisch terugvliegen naar het punt waar je bent opgestegen. Dit noemen ze ook wel de Return To Home functie (RTH).

Door middel van een RTH-knop op de controller of in de app kan je dit ook handmatig doen. Als de verbinding met de drone helemaal weg is zal de drone uit zichzelf deze functie inschakelen.

Let op dat je de RTH-hoogte minimaal instelt op 30 meter. Als hij uit zichzelf terugvliegt kan hij op de weg terug tegen een boom aanvliegen. Als je geluk hebt heeft je drone sensors die dit alsnog kunnen voorkomen, maar ik zou die 30 meter hoogte toch voor de zekerheid instellen.

Meer over het instellen hiervan en de RTH in het algemeen zie je in de video hieronder. 

Voor de wat duurdere drones kan het slim zijn om een zogeheten Care Refresh verzekering te kopen voor je drone. Mocht je drone op wat voor manier dan ook kapotgaan of beschadigen, dan zal dit worden vergoed door DJI. Dit is zeker geen overbodige luxe voor mensen die graag de grenzen opzoeken.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Er zijn ook drones die niet over deze RTH-functie beschikken. Denk aan de wat goedkopere speelgoeddrones. Het lastige bij deze goedkope drones is dat je niet goed kunt zien hoe sterk je live-verbinding met de drone nu daadwerkelijk is. Wanneer de verbinding is verbroken en je geen bereik meer hebt met de controller zal de drone simpelweg uit de lucht vallen.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Tips voor ver vliegen 

 1. Een goede tip die ik je kan geven is om rekening te houden met de wind. De wind heeft meer invloed op de snelheid van een drone dan je denkt. Als jij besluit met die laatste paar minuten batterij een paar honderd meter ver te vliegen, moet je je realiseren dat je ook weer terug moet.

  Maar wat nou als je drone op de terugweg tegen de wind in moet vliegen? Zeker aan de kust kan veel wind voorkomen. Je verbruikt dan een stuk meer energie, waardoor de batterij sneller leeg gaat en je drone een stuk minder snel terugvliegt. Het lijkt makkelijk om dit te voorkomen, maar zeker op lange afstanden kan dit verraderlijk zijn.  
 1. Ten tweede moet je letten op de stand van de antennes. Je hoeft de antennes maar een klein beetje verkeerd te zetten of de verbinding is al een stuk slechter. Je moet ervoor zorgen dat de vlakke kant van de antennes altijd naar de drone staan gericht. In de video hiernaast legt DJI uit hoe dit precies in zijn werking gaat. Let er dus op hoe je de drone bestuurt.
 1. Tot slot misschien wel de belangrijkste tip. Wanneer je over de bebouwde kom vliegt krijg je te maken met verschillende signalen die het signaal van de controller met de drone verstoren. Denk bijvoorbeeld aan wifi-signalen.

  Ik heb gemerkt dat de drone soms de verbinding compleet verliest. Pas hier dus mee op. De DJI-drones geven je altijd een melding in de app als er sterke signalen in de buurt zijn. Je ziet dan: ‘’strong interference detected’’. In plaats van boven een stad of dorp te vliegen kan je beter een grasveldje verderop kiezen. Deze tip is ook handig als je hoger wilt vliegen met je drone.

Tot slot kan ik uit persoonlijke ervaring vertellen dat het ook een beetje afhangt van de dag. De ene dag is het satellietsignaal een stuk beter dan op andere dagen. Je zult soms dus een stuk verder kunnen vliegen.

Beste drones die ver kunnen vliegen 

Mijn keuze is gebaseerd op hoe goed het bereik is tussen de drone en de controller. Vooral bij de goedkopere drones onder de 400 euro zie je soms dat ze wel 500 meter bereik hebben. Dit is vrijwel altijd onzin en moet je niet vanuit gaan. Onder de 100 moet je uitgaan van een maximaal bereik van ongeveer 100 meter.  

1. DJI Mini 4 Pro

De DJI Mini 4 Pro heeft een uitstekend vliegbereik en beschikt over allerlei technische snufjes om je vlucht veilig te laten verlopen. DJI O4 maakt het mogelijk om het live videobeeld van je drone tot wel 20 km vloeiend te laten verlopen.

Specificaties

 • Maximaal bereik: 20 km
 • Gewicht: 249 gram 
 • Batterijduur: 34 minuten 
 • Maximale snelheid: 43.2 km/u 

2. DJI Mavic 3 Pro

Voor de professionele piloot is de DJI Mavic 3 Pro een hele goede optie. Met deze drone kan je Volgens DJI een afstand afleggen van 15 kilometer. In de praktijk ligt dit, zoals bij alle drones, een stuk lager. Desalniettemin kan je een sterke verbinding tussen de controller en drone verwachten. De OcuSync die de Mavic 3 Pro gebruikt is DJI O3+.

Specificaties

 • Maximaal bereik: 15 km
 • Gewicht: 958 gram
 • Vliegtijd: 43 min.
 • Snelheid: 68.4 km/u

3. DJI Mini 3

Tot slot hebben we de DJI Mini 3. Een ietwat goedkoper model dat OcuSync 2.0 gebruikt net zoals de DJI Mini SE. Het maximale bereik ligt dan ook een stuk lager dan de bovenstaande 2 drones, maar voor de meeste mensen is dit ruim voldoende.

Specificaties

 • Maximaal bereik: 10 km
 • Gewicht: 249 gram
 • Vliegtijd: 38 min.
 • Snelheid: 58.6 km/u

Over de auteur

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.