drone controller antennes groter bereik

Hoe vergroot je het bereik van een drone?

Er zijn veel redenen waardoor het bereik van je drone kan tegenvallen. In dit artikel kom je erachter wat deze factoren zijn en hoe je het bereik van een drone kan vergroten.

Hoe kan je het drone bereik vergroten? 

Er zijn een aantal manieren waarop je het bereik van je drone kan verbeteren. Hieronder bespreek ik de belangrijkste.

Signaalversterker

Er bestaan signaalversterkers die het bereik van je drone kunnen verbeteren. Je monteert ze eenvoudig op de controller waardoor je het signaal versterkt. Voor drones met een slecht bereik van een paar honderd meter kan het zeker helpen. Het zal relatief gezien niet zoveel effect hebben voor een drone die al 7-8 km ver kan vliegen.

De onderstaande signaalversterkers zijn niet alleen voor de aangegeven drones te gebruiken. In principe kun je ze voor elke drone controller gebruiken zolang je ze op de antenne kunt monteren.

Signaalversterker antenne voor DJI drone

Signaalversterker voor drone

Signaalversterkers kunnen het signaal van je drone controller versterken, waardoor het live-videobeeld minder snel wegvalt en je verder kan vliegen. Zorg wel dat de antenne de juiste richting op staat gericht.

Antennes goed zetten

Een heel eenvoudige oplossing, maar naar mijn ervaring erg effectief. Door mijn antennes goed te zetten merk ik dat de verbinding al meteen een stuk sterker wordt. Zorg ervoor dat de vlakke kant van de antenne gericht staat naar de drone.

Het hangt dus af van de hoek waarin je vliegt. Zo maakt het uit of je recht boven je vliegt of 100 meter van je af. Op het filmpje hieronder laat DJI zien hoe dit precies werkt.

Ook tijdens het vliegen kan je de antennes gewoon verstellen en testen of het signaal verbeterd. Mocht je twee antennes gebruiken, zet ze dan in precies dezelfde stand. Niet één omlaag en één omhoog, maar twee omlaag of twee omhoog. 

De positie van jou en de drone

Het is vrij logisch dat obstakels het signaal van de drone kunnen verstoren. Ga dus nooit achter een groot gebouw of een ander obstakel staan. Het beste is om in een open veld te vliegen waar je alle ruimte hebt.

Toch werkt het niet helemaal zo. Ook obstakels dichtbij kunnen de verbinding verstoren. Het hoeft dus niet meteen tussen jou en de drone in te staan. Ze noemen dit in het Engels de ‘fresnel-zone’. Het is een gebied in de vorm van een ovaal.

Op de afbeelding hieronder zie je hoe dit werkt. Op het eerste plaatje heb je nergens last van, terwijl op het tweede plaatje een boom in de weg zit. Op het derde plaatje heb je het meest last van de omgeving. 

fresnel zone zendmast drone bereik
fresnel zone zendmast boom drone bereik
fresnel zone zendmast huis drone bereik

Een goede manier om dit op te lossen is om hoger te vliegen. Op die manier is de ‘fresnel-zone’ helemaal vrij. Je kunt natuurlijk ook gewoon midden in een weiland vliegen om dit te voorkomen.

Stralingspatroon

Deze is iets ingewikkelder. De ene antenne heeft een ander stralingspatroon dan de ander. Zo zenden sommige antennes een gelijkmatig signaal verspreid in alle richtingen. Het signaal is dan verspreid in een cirkel rondom de piloot.

Andere antennes zenden een veel richtinggevender signaal af, zoals een tv-afstandsbediening. Je moet een tv-afstandsbediening precies richten op de tv, anders reageert hij niet. Hoe gerichter de antenne is, hoe verder je kunt vliegen.  

De antenneversterking wordt vaak uitgedrukt in dB (decibel). Een antenne met een gelijkmatig verdeeld signaal heeft vaak een dB van 1-3 en antennes met een gerichter signaal een dB van 8-15.

Om het in verhouding te brengen: een 2dB antenne met 2.4GHz geeft je een bereik van 6 km, terwijl een 16 dB Yagi antenne een bereik heeft van 33 km. De antennes van DJI maken gebruik van antennes met een gelijkmatig verdeeld signaal.  

De antennes die drones gebruiken geven vooral een signaal in de vorm van een donut. Dit is waarom je minder bereik hebt als je recht boven je vliegt. Je zult dus een stuk hoger kunnen vliegen als je een betere hoek hebt. Vlieg dus eerst een paar honderd meter ver voordat je de hoogte in gaat.

Op de afbeelding hieronder kan je nog eens zien hoe dit precies in zijn werking gaat. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de twee eerder besproken antennes. Voor het signaal wat drone antennes uitzenden moet je naar de linkerkant van de afbeelding kijken. 

niet elke antenne heeft hetzelfde stralingspatroon

Storende signalen

Er zijn ook andere signalen waar je mee te maken krijgt. Er zijn 3 dingen waar je op moet letten: 

 1. Het is alleen een interferentie (storing) als het in jouw frequentie zit. 
 2. Het is alleen een interferentie als het binnen je stralingspatroon zit. Een signaal achter je levert dus niet meteen een storing op. 
 3. Het is alleen een probleem als het signaal van de storing sterker is dan jouw signaal. 

Neem deze situatie als voorbeeld: je stijgt op met je drone op een grasveldje en vliegt vanaf daar naar een woonwijk. Op dat moment heb je nog geen probleem, maar zodra je de woonwijk nadert verlies je plotseling de verbinding. Grote kans dat dit komt door andere 2.4GHz-frequenties, zoals WiFi-signalen. Het enige wat je kunt doen is uit de buurt blijven van deze signalen.  

Multipath

In het Nederlands ‘meerwegontvangst’. In dit geval bereiken signalen de zender via meerdere wegen. Een oorzaak kan reflectie zijn. Probeer om dit te voorkomen door uit de buurt te blijven van grote objecten waar reflectie sneller optreedt.

Welke factoren er dan ook mogen meespelen, boven een weiland gaan vliegen blijft de beste oplossing voor een beter bereik. Uit de buurt blijven van storende signalen en je antennes goed zetten kan een hoop schelen.

Verder kan je bij het kopen van een drone letten op wat voor frequentie de drone gebruikt. Met een 5.8GHz-frequentie ga je helaas niet zo ver komen.  

Toch is er nog één ding waar je op moet letten voordat je een drone koopt.

De ietwat goedkopere drones maken gebruik van WiFi, terwijl anderen een zogenaamde OcuSync-verbinding hebben. De nieuwe drones van DJI maken gebruik van een OcuSync-verbinding. Dit betekent dat je je smartphone via een draadje aan de controller verbindt.

Een verbinding met WiFi is geheel draadloos, maar dit draadloze signaal is een stuk minder sterk. Een OcuSync-verbinding zorgt ervoor dat je een stuk minder last hebt van storende signalen. Drones vanaf een par honderd euro van het merk DJI gebruiken deze technologie.

Let op: in Nederland mag je zo ver vliegen als je wil, zolang je je drone maar in het zicht houdt. Dit kan volgens de overheid niet in het donker, vandaar dat je niet ’s nachts mag vliegen. Verder geldt dat je niet hoger mag vliegen dan 120 meter.

Hoe verbeter je de vliegtijd van je drone? 

Als je ver wil vliegen is een hoge vliegtijd van belang. Na een lange toch moet je immers ook weer dezelfde afstand terugvliegen. Je kunt je vliegtijd verbeteren door goed om te gaan met je drone batterij. Het goed onderhouden van je batterij zorgt voor betere vliegprestaties. Hier een paar tips op een rijtje: 

 • Zorg dat je de batterij in een koele en droge plek opbergt.  
 • Vlieg constanter. Als je agressief of ruig vliegt loopt de batterij sneller leeg. Hier bedoel ik mee dat je heel snel vliegt en vervolgens weer heel snel stopt. Door steeds op hetzelfde tempo te vliegen gaat de batterij minder snel leeg. Dit is natuurlijk een stuk minder leuk, maar hier moet je zelf een afweging in maken.  
 • Vlieg met zo min mogelijk wind. Hoe minder weerstand je drone heeft, hoe langer de drone het volhoudt. 
 • Laad je batterij nooit op als deze na de vlucht heet is geworden. 
 • Vlieg altijd met een batterij die je 100% hebt opgeladen. 
 • Laat de batterij niet langer op dan nodig is. Het is beter om de batterij meteen uit de lader te halen op het moment dat hij vol is. 
 • Ontlaad je batterij niet volledig en zorg dat deze minimaal 15% vol zit.  
 • Zorg dat de batterij niet in de buurt komt met wat voor vloeistof dan ook.  

Wat als je drone buiten bereik is? 

Dit hangt van de drone af. Een speelgoeddrone van maximaal een paar honderd euro zal gewoon uit de lucht vallen. Er is simpelweg niets dat de drone dan in de lucht houdt.

Voor de wat duurdere drones geldt dit gelukkig niet. Zij maken gebruik van een GPS-signaal, waardoor ze zichzelf in de lucht houden zonder dat jij de controller hoeft te gebruiken. Bij drones van DJI kun je zelfs zelf bepalen wat er gebeurt als je de verbinding verliest.

Er zijn 3 opties: 

 1. Laat de drone op zijn plek hoveren 
 2. Laat de drone landen op de plek waar het signaal is verloren
 3. Laat de drone automatisch terugkeren naar huis (ReturnToHome-functie) 
drone verbinding verbroken blijft hoveren op dezelfde plek
drone automatisch landen na verbinding verliezen
RTH-functie drone ingeschakeld terug naar homepoint

Zelf stel ik ik altijd in dat de drone automatisch terugkeert naar huis. Zodra de drone de verbinding verliest vliegt deze automatisch naar het opstijgpunt.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.