drone bereik vergroten controller drone tekening

Drone bereik vergroten, hoe doe je dat?

Soms kan het bereik van een drone tegenvallen. Hoe ver je kan vliegen hangt van veel factoren af. In dit artikel kom je erachter wat deze factoren zijn en hoe je het bereik van een drone kan vergroten. Het is van tevoren goed om te weten hoe ver je drone daadwerkelijk kan vliegen. Veel leveranciers beweren dat een drone veel verder kan vliegen dan in werkelijkheid kan. Neem de DJI Mavic Air 2 als voorbeeld. Er staat een maximaal bereik van 10 km bij, terwijl je waarschijnlijk kunt rekenen op maximaal 7-8 kilometer. 

SignaalversterkerPrijs
Signaalversterker voor DJI Mavic Pro SparkBekijk op Bol.com >>
Signaalversterker voor DJI Phantom dronesBekijk op Bol.com >>
Signaalversterker voor Mavic en SparkBekijk op Bol.com >>
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe ver kan een drone vliegen? >> 

Hoe kun je het drone bereik vergroten? 

Signaalversterker: er bestaan zogenaamde signaalversterkers die het bereik van je drone kunnen verbeteren. Je monteert ze eenvoudig op de controller waardoor je het signaal versterkt. Voor drones met een slecht bereik van een paar honderd meter kan het zeker helpen. Het zal relatief gezien niet zoveel effect hebben voor een drone die al 7-8 km ver kan vliegen. Hier op Bol.com zie je een paar voorbeelden van deze signaalversterkers. 

De onderstaande signaalversterkers zijn niet alleen voor de aangegeven drones te gebruiken. In principe kun je ze voor elke drone controller gebruiken zolang je ze op de antenne kunt monteren.

Antennes goed zetten: een heel eenvoudige oplossing. Door je antennes goed te zetten merk ik dat je al een stuk verder kunt vliegen. Zorg ervoor dat de vlakke kant van de antenne gericht staat naar de drone. Het hangt dus af van de hoek waarin je vliegt. Zo maakt het uit of je recht boven je vliegt of 100 meter van je af. Op het filmpje hiernaast laat DJI (grootste drone merk in de wereld) zien hoe dit precies werkt. Ook tijdens het vliegen kun je de antennes gewoon verstellen. Mocht je twee antennes gebruiken, zet ze dan in precies dezelfde stand. Niet één omlaag en één omhoog, maar twee omlaag of twee omhoog. 

De positie van jou en de drone: het is vrij logisch dat obstakels het signaal van de drone kunnen verstoren. Ga dus nooit achter een groot gebouw of een ander obstakel staan. Het beste is om in een open veld te vliegen. Hier heb je alle ruimte. Toch werkt het niet helemaal zo. Ook obstakels dichtbij kunnen de verbinding verstoren. Het hoeft dus niet meteen tussen jou en de drone in te staan. Ze noemen dit in het Engels de ‘fresnel-zone’. Het is een gebied in de vorm van een ovaal.

Op de afbeelding hieronder kun je zien hoe dit werkt. Op het eerste plaatje heb je nergens last van. Op het tweede plaatje zit er een boom in de weg. Op het derde plaatje heb je het meest last van de omgeving. 

Een goede manier om dit op te lossen is om hoger te vliegen. Op die manier is de ‘fresnel-zone’ helemaal vrij. Je kunt natuurlijk ook gewoon midden in een weiland vliegen, dan heb je nergens last van. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Stralingspatroon: deze is iets ingewikkelder. De ene antenne heeft een ander stralingspatroon dan de ander. Zo zenden sommige antennes een gelijkmatig signaal verspreid in alle richtingen. Het signaal is dan verspreid in een cirkel rondom de piloot. Andere antennes zenden een veel richtinggevender signaal af. Denk aan een Tv-afstandsbediening. Je moet hem precies richten op de Tv, anders reageert hij niet. Hoe gerichter de antenne is, hoe verder je kunt vliegen.  

De antenneversterking wordt vaak uitgedrukt in dB (decibel). Een antenne met een gelijkmatig verdeel signaal heeft vaak een dB van 1-3. Antennes met een gerichter signaal heb een dB van 8-15. Om het in verhouding te brengen: een 2dB antenne met 2.4GHz geeft je een bereik van 6 km, terwijl een 16 dB Yagi antenne een bereik heeft van 33 km. De antennes van DJI maken gebruik van de antennes met een gelijkmatig verdeeld signaal.  

De antennes die drones gebruiken geven vooral een signaal in de vorm van een donut. Dit is waarom je minder bereik hebt als je recht boven je vliegt. Je zult dus een stuk hoger kunnen vliegen als je een betere hoek hebt. Vlieg dus eerst een paar honderd meter ver voordat je de hoogte in gaat. Op de afbeelding hieronder kun je nog eens zien hoe dit precies werkt. Er wordt onderscheid gemaakt in de twee verschillende soorten antennes. Voor het signaal wat drone antennes uitzenden moet je naar de linkerkant van de afbeelding kijken. 

Drone bereik vergroten
Bron: phantomangel.rocks

Frequentie: hoe lager de frequentie, hoe beter de verbinding. Mocht je de keuze hebben, kies dan voor een 2.4GHz-frequentie. Zeker als je in een omgeving bent met veel 2.4GHz-frequentie kun je beter geen 5.8GHz-frequentie gebruiken. Met een 2.4GHz-frequentie heb je twee keer zoveel bereik. De meeste drones maken gebruik van een 2.4 GHz-frequentie, dus dat scheelt.  

Storende signalen: er zijn ook andere signalen waar je mee te maken krijgt. Er zijn 3 dingen waar je op moet letten: 

  1. Het is alleen een interferentie (storing) als het in jouw frequentie zit. 
  2. Het is alleen een interferentie als het binnen je stralingspatroon zit. Een signaal achter je levert dus niet meteen een storing op. 
  3. Het is alleen een probleem als het signaal van de storing sterker is dan jouw signaal. 

Neem deze situatie als voorbeeld: je stijgt op met je drone op een grasveldje. Vervolgens vlieg je vanaf daar naar een woonwijk. Op dat moment heb je nog geen probleem. Zodra je de woonwijk nadert verlies je plotseling de verbinding. Grote kans dat dit komt door andere 2.4GHz-frequenties. Dit zijn dan zeer waarschijnlijk WiFi-signalen. Het enige wat je kunt doen is uit de buurt blijven van deze signalen.  

Multipath: in het Nederlands ‘meerwegontvangst’. In dit geval bereiken signalen de zender via meerdere wegen. Een oorzaak kan reflectie zijn. Probeer hierdoor uit de buurt te blijven van grote objecten. Hier vindt namelijk veel reflectie plaats, zelfs als het object achter je staat.  

Dit waren de meeste oorzaken van een slecht bereik. De beste oplossing blijft toch om uit de buurt te blijven van andere signalen. Over een weiland vliegen is dus de beste oplossing. Je antennes goed zetten kan ook een hoop schelen. Verder kun je bij het kopen van een drone erop letten wat voor frequentie de drone gebruikt. Met een 5.8GHz-frequentie ga je helaas niet zo ver komen, letterlijk en figuurlijk.  

Toch is er nog één ding waar je op moet letten voordat je een drone koopt. Zo maken sommige drones gebruik van WiFi, terwijl anderen een zogenaamde OcuSync-verbinding hebben. De nieuwe drones van DJI maken gebruik van een OcuSync-verbinding. Dit betekent dat je je smartphone via een draadje aan de controller verbindt. Een verbinding met WiFi is geheel draadloos, maar een stuk minder effectief. Een OcuSync-verbinding zorgt ervoor dat je een stuk minder last hebt van storende signalen. Let erop dat je een drone koopt met deze OcuSync-verbinding.  

Waar moet je nog meer op letten als je een drone koopt? >> 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe ver mag je vliegen in Nederland? 

In Nederland mag je zo ver vliegen als je wil, zolang je je drone maar in zicht houdt. Dit kan volgens de overheid niet in het donker, vandaar dat je niet s ’nachts mag vliegen. Verder geldt dat je niet hoger mag vliegen dan 120 meter. Maar wat zijn de boetes als je deze regels overtreedt? 

Hoe verbeter je de vliegtijd van je drone? 

Als je ver wil vliegen, is een hoge vliegtijd van belang. Je kunt je vliegtijd verbeteren door goed om te gaan met je drone batterij. Het goed onderhouden van je batterij zorgt voor betere vliegprestaties. Hier een paar tips op een rijtje: 

  • Zorg dat je de batterij in een koele en droge plek opbergt.  
  • Vlieg constanter. Als je agressief vliegt loopt de batterij sneller leeg. Hier bedoel ik mee dat je heel snel vliegt en vervolgens weer heel snel stopt. Door steeds op hetzelfde tempo te vliegen vlieg je langer. Dit is natuurlijk een stuk minder leuk, maar hier moet je zelf een afweging in maken.  
  • Vlieg met zo min mogelijk wind. Hoe minder weerstand je drone heeft, hoe langer hij het volhoudt. 
  • Laad je batterij nooit op als hij heet is geworden nadat je hebt gevlogen. 
  • Vlieg altijd met een batterij die je 100% hebt opgeladen. 
  • Laat de batterij niet langer op dan nodig is. Het is beter om hem meteen uit de lader te halen op het moment dat hij vol is. 
  • Ontlaad je batterij niet volledig. Zorg dat hij minimaal 15% vol zit.  
  • Zorg dat de batterij niet in de buurt komt met wat voor vloeistof dan ook.  

Extra drone batterijen maken uiteindelijk het meeste verschil. Zorg ervoor dat je de juiste accu voor de juiste drone koopt.

Meer over de vliegtijd van een drone vind je hier. >> 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat als je drone buiten bereik is? 

Dit hangt van de drone af. Een speelgoeddrone van maximaal een paar honderd euro zal gewoon uit de lucht vallen. Er is simpelweg niets dat de drone dan in de lucht houdt. Voor de wat duurdere drones geldt dit gelukkig niet. Zij maken gebruik van een GPS-signaal. Hierdoor houden ze zichzelf in de lucht zonder dat jij de controller hoeft te gebruiken. Bij de drones van DJI kun je zelfs zelf bepalen wat er gebeurt als je de verbinding verliest. Er zijn 3 opties: 

  1. Laat de drone op zijn plek hoveren 
  2. Laat de drone landen op die plek 
  3. Laat de drone automatisch terugkeren naar huis (ReturnToHome-functie) 

Meer informatie over drones buiten bereik vind je hier. >> 

In die blog kun je lezen welke van deze 3 opties je het best kunt kiezen. Alhoewel je zelf ook logisch na kunt denken. Verder kun je lezen waar je deze 3 opties kunt instellen. 

Mocht je bang zijn om je drone te verliezen, overweeg dan om een drone verzekering aan te schaffen. Een drone die gecrasht of verloren is wordt vervangen.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Over de auteur

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.