Drone batterij ontladen

Hoe ontlaad je een drone batterij?

Een drone batterij ontladen kan op verschillende manieren. De allerleukste manier is natuurlijk door te gaan vliegen. Toch zijn er meer manieren die sneller en handiger kunnen zijn. Zo kan je van je drone batterij een powerbank maken. Super handig als je de batterij voor meerdere apparaten wil gebruiken.

Wat is het ontladen van een drone batterij? 

Ontladen is het tegenovergestelde van opladen. Wanneer je een batterij ontlaadt draai je het laadproces om. Je gebruikt dan de elektrische energie om andere elektrische componenten aan te drijven. Dit gebeurt alleen als er geen AC-lijn, powerbank, oplader, of een andere externe bron is aangesloten.

De ontlaadstroom is afhankelijk van het stroomgebruik van het andere apparaat. Batterijen ontladen ook uit zichzelf zonder dat jij iets doet. Op den duur is de batterij geen 100% meer, maar bijvoorbeeld 50%. Het is een fenomeen waarbij interne chemische reacties de opgeslagen lading van de batterij verminderen. 

Waarom zou je een drone batterij ontladen? 

Leuk dat ontladen, maar wanneer is dit interessant? Alhoewel het ontladen van je drone batterijen geen dagelijkse kost is, zijn er een aantal situaties waarin dit handig kan zijn.

Levensduur

Een batterij gaat langer mee als je deze niet continu vol bewaart. Je drone volledig ontladen is ook niet ideaal voor de staat van de batterij. Oftewel: bewaar je batterij niet met 0%, maar ook niet met 100%.

De batterij zal uit zichzelf leeglopen, maar daar heb ik het net al over gehad. Zeker als je de drone niet langer dan 10 dagen gebruikt moet de batterij ongeveer tussen de 40 – 60% zitten

Veiligheid

Een tweede reden is de veiligheid. Drone batterijen zijn vrijwel altijd LiPo batterijen die je vaker kunt gebruiken door ze opnieuw op te laden. Ze zijn gevoelig en erg brandbaar. LiPo batterijen kunnen zelfs ontploffen als ze zijn beschadigd. Om die reden moet je deze batterijen op een speciale manier in het vliegtuig vervoeren. 

Veel vliegtuigmaatschappijen verzoeken je om de batterij te ontladen, zodat de kans op een ontploffing of brandgevaar kleiner wordt. Ontlaad de batterij tot ongeveer 8%, maar niet heel veel lager om beschadiging aan de drone te voorkomen.

Weggooien

Tot slot ontlaad je een lipo batterij als je deze wil weggooien. Door ze te ontladen leveren ze minder risico op, omdat ze minder schade kunnen aanrichten. Het weggooien van een lipo accu is verstandig zodra deze defect is. Wees wel voorzichtig als je bezig bent met een kapotte lipo accu en gebruik zo nodig een lipo safebag.

Een andere reden om je lipo accu weg te gooien is vanwege zijn beperkte levensduur. Op den duur leveren de accu’s minder vermogen en kun je ze beter vervangen. Nieuwe drone batterijen zoals hieronder beschikken over de maximale capaciteit, maar ook deze gaan op den duur achteruit.

Een drone batterij te ver ontladen kan verkeerd aflopen. In dit geval gaat je lipo accu zeer waarschijnlijk kapot. Gelukkig hebben de meeste drone batterijen een ingebouwd veiligheidssysteem die voorkomt dat dit gebeurt. Zeker de duurdere drones van het merk DJI hebben dit heel goed geregeld.

Toch kan het handig zijn om een lipo safebag te gebruiken. Ze beschermen je tegen een lipo batterij die eventueel schade toe kan brengen. Ze zijn niet voor niks verplicht in vliegtuigen. Zonder lipo safebag mag je geen lipo batterijen vervoeren als handbagage in het vliegtuig.

LiPo safebag beschermhoes drone batterijen

LiPo Safebag

Een LiPo-safebag kan je gebruiken om drone batterijen in op te bergen. LiPo-batterijen zijn licht ontvlambaar en kunnen veel schade aanrichten als de binnenkant in aanraking komt met zuurstof.

‘Batterij-experts’ (maar ook DJI) zeggen dat je lithium-batterijen (LiPo-batterijen) het beste na 20x opladen diep kan ontladen. Het proces van ‘diepontladen’ kom ik later dit artikel nog op terug. Zoals ik net al zei ontladen batterijen uit zichzelf. De drone batterij wordt hierdoor als het ware gekalibreerd. Een nieuwe batterij gaat met 100% langer mee dan een oude batterij met 100%.  

Door de drone batterij te kalibreren en dus helemaal te ontladen en op te laden, krijg je een beter beeld van het werkelijke batterijpercentage. Je verbetert de levensduur van de batterij dus niet. Het zorgt er alleen voor dat het aangegeven batterijpercentage klopt.

Je krijgt het batterijpercentage te zien van de batterij op dat moment, en niet het percentage van een veel jongere batterij. IN het filmpje hieronder wordt dit nog eens duidelijk uitgelegd. Bekijk de video vanaf minuut 2:30. Ook hierbij geldt: ontlaad de batterij niet verder dan 8% en 3.0V. 

Hoe ontlaad je een drone batterij? 

De beste en leukste manier om een drone batterij te ontladen is door gewoon te gaan vliegen. Je kunt natuurlijk ook de motors laten draaien, maar dan zonder de propellers. Dit duurt wel langer omdat je drone dan niet vliegt, maar gewoon stilstaat. Je hebt dat geen invloed van wind of andere factoren die de batterij sneller leeg laten lopen. 

Er bestaan ook powerbank adapters waardoor je van je DJI-drone batterij een powerbank kunt maken. Op die manier kan je eenvoudig je telefoon of een ander apparaat opladen met de accu van de drone. Je kunt deze adapters apart bestellen, maar je krijgt ze ook als je de Fly More Combo koopt.

Je hoeft niet per se een telefoon te gebruiken om je accu te ontladen, maar ook gewoon een andere powerbank. Deze hebben veel meer power dan je telefoon of tablet. Je laadt in dit geval de powerbank op met een drone batterij, wat een paar uur kan duren. 

Maak van je DJI-batterij een powerbank door een adapter te kopen op Bol.com.

De firmware van DJI zorgt ervoor dat een DJI-batterij na 9 dagen automatisch ontlaadt. Hierdoor hoef je eigenlijk niets te doen. De batterij probeert zich op deze manier te beschermen, wat ten goede komt van de levensduur. Hij brengt zichzelf dus naar het optimale batterijpercentage tussen 40 en 60%.

Inmiddels maken alle drones van DJI gebruik van deze slimme ontlaadfunctie. je zou dit eventueel nog kunnen nachecken in de handleiding van de drone.

Om zwelling te voorkomen, ontlaadt de accu automatisch tot 96% accuniveau wanneer deze drie dagen niet wordt gebruikt en tot 60% accuniveau wanneer deze negen dagen niet wordt gebruikt. Merk op dat het normaal is dat de accu tijdens het ontladen warmte afgeeft.”

DJI handleiding

En geen zorgen, deze ingebouwde ontlaadfunctie stopt automatisch om te voorkomen dat de accu te ver wordt ontladen wanneer de accu in gebruikt is.

In de DJI-apps kan je zelf instellen wanneer de batterij zichzelf gaat ontladen. Net heb ik gezegd dat bij de standaardinstellingen de batterij dit automatisch doet na 9 dagen. 

In de video hieronder wordt nog eens duidelijk uitgelegd hoe je het kunt instellen en waar je het kunt vinden. Of je een drone batterij na 9 dagen of na 1 dag laat ontladen, dat hangt af van hoe vaak je vliegt.

Als je 1 keer per maand gaat vliegen laat je batterij na 1 dag ontladen. Zo is de batterij binnen een korte tijd op het juiste batterijpercentage. Vlieg je 1 keer per week? 10 dagen zou dan een goede optie zijn, omdat de batterij dan niet telkens leeg hoeft te lopen. 

Wat als een batterij te diep is ontladen? 

Met diep ontladen bedoel ik dat de batterij zo ver is ontladen, dat hij nog maar heel weinig batterijpercentage over heeft (slechts een paar %). Ze noemen dit in het Engels ‘deep discharging’ of ‘over-discharging’. Als dit het geval is heb je een probleem. Het is dan niet meer mogelijk om de batterij op te laden.

De ideale opslagspanning van een LiPo batterij is 3.8V. Zorg ervoor dat de batterij van de drone niet lager komt dan 3.0V, want anders kan je ‘m beter weggooien.

Wees niet bang, bij veel batterijen is het niet eens mogelijk om zo ver te ontladen. Het kan al helemaal niet foutgaan als de drone batterij zichzelf ontlaadt.

Bij het te diep ontladen van je drone batterij kan je het beste een nieuwe kopen. Een beschadigde batterij gebruiken kan van negatieve invloed zijn op je drone.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.