Een drone batterij ontladen kan op verschillende manieren. De allerleukste manier is natuurlijk door hem te gebruiken. Toch zijn er meerder manieren die niet alleen sneller zijn, maar ook ontzettend handig. Zo kan je van je drone batterij een powerbank maken. Super handig als je de batterij voor meerdere apparaten wil gebruiken.
Inhoudsopgave
Wat is het ontladen van een drone batterij?
Ontladen is het tegenovergestelde van opladen. Wanneer je een batterij ontlaadt, draai je het laadproces om. Je gebruikt dan de elektrische energie om andere elektrische componenten aan te drijven. Dit gebeurt alleen als er geen AC-lijn, powerbank, oplader, of een andere externe bron is aangesloten. Anders zou de batterij opladen. De ontlaadstroom is afhankelijk van het stroomgebruik van het andere apparaat. Je zult ook merken dat deze batterijen uit zichzelf ontladen. Op den duur is de batterij geen 100% meer, maar bijvoorbeeld 50%. Het is een fenomeen waarbij interne chemische reacties de opgeslagen lading van de batterij verminderen.

Waarom zou je een drone batterij ontladen?
Een batterij gaat langer mee als je hem niet constant helemaal vol bewaart. Ontlaad de drone in ieder geval niet te veel, want dat is al helemaal niet wat je wil. Oftewel: bewaar je batterij niet met 0%, maar ook niet met 100%. Dit zou een reden kunnen zijn om je batterij een beetje te ontladen. In principe hoef je in dit geval niets te doen. De batterij zal uit zichzelf leeglopen, maar daar heb ik het net al over gehad. Zeker als je de drone niet langer dan 10 dagen gebruikt moet de batterij ongeveer tussen de 40 – 60% zitten.
Een tweede reden is de veiligheid. Drone batterijen zijn vrijwel altijd LiPo batterijen die je vaker kunt gebruiken door ze opnieuw op te laden. Ze zijn gevoelig en erg brandbaar. LiPo batterijen kunnen zelfs ontploffen als ze zijn beschadigd. Om die reden moet je deze batterijen op een speciale manier in het vliegtuig vervoeren. Hoe je zo’n batterij in een vliegtuig mee moet nemen vind je hier. Veel vliegtuigmaatschappijen verzoeken je om de batterij te ontladen, zodat de kans op een ontploffing of brandgevaar wordt verkleind. Ontlaad de batterij tot ongeveer 8%, maar niet heel veel lager, want dat kan de drone beschadigen.
Tot slot ontlaad je een lipo batterij als je deze wil weggooien. Door ze te ontladen leveren ze minder risico op en kun je ze veiliger weggooien. Het weggooien van een lipo accu is verstandig als hij het niet meer doet. Wees wel voorzichtig als je bezig bent met een kapotte lipo accu. Gebruik zo nodig een lipo safebag waar ik straks op terugkom. Een andere reden om je lipo accu weg te gooien is vanwege zijn beperkte levensduur. Op den duur leveren de accu’s minder vermogen en kun je ze beter vervangen. Nieuwe drone batterijen zoals hieronder beschikken over de maximale capaciteit, maar ook deze gaan op den duur achteruit.
Een drone batterij te ver ontladen kan verkeerd aflopen. In dit geval gaat je lipo accu zeer waarschijnlijk kapot. Gelukkig hebben de meeste drone batterijen een ingebouwd veiligheidssysteem die voorkomt dat dit gebeurt. Zeker de duurdere drones van het merk DJI hebben dit heel goed geregeld. Toch kan het handig zijn om een lipo safebag te gebruiken. Ze beschermen je tegen een lipo batterij die eventueel schade toe kan brengen. Ze zijn niet voor niks verplicht in vliegtuigen. Zonder lipo safebag mag je geen lipo batterijen vervoeren als handbagage in het vliegtuig.
+ Hittebestendig en brandvertragend
+ Waterbestendig
+ Gemaakt van hoogwaardige materialen
+ Lange levensduur
+ Eenvoudig in gebruik
+ Makkelijk schoon te maken
+ Groot formaat: 38,5 x 28,5 cm
‘Batterij-experts’ (maar ook DJI) zeggen dat je lithium-batterijen (LiPo-batterijen) het best na 20x opladen diep kunt ontladen. Dit ‘diepontladen’ kom ik later dit artikel nog op terug. Zoals ik net al zei ontladen batterijen uit zichzelf. De drone batterij wordt hierdoor als het ware gekalibreerd. Een nieuwe batterij gaat met 100% langer mee dan een oude batterij met 100%.
Door de drone batterij te kalibreren en dus helemaal te ontladen en op te laden, krijg je een beter beeld van het batterijpercentage. Je verbetert de levensduur van de batterij dus niet. Het zorgt er alleen voor dat het aangegeven batterijpercentage klopt. Je krijgt het batterijpercentage van de batterij, en niet het percentage van een veel jongere batterij. Ik weet niet hoe ik dit beter kan uitleggen, maar hiernaast zie je een filmpje waarin het nog eens wordt verteld. Bekijk de video vanaf 2:30 minuten. Ook hierbij geldt: ontlaad de batterij niet verder dan 8% en 3.0V.
Hoe ontlaad je een drone batterij?
De beste en leukste manier om een drone batterij te ontladen is door hem gewoon te gebruiken. Je kunt natuurlijk ook de motors laten draaien, maar dan zonder de propellers. Dit duurt wel langer omdat je drone dan niet vliegt, maar gewoon stilstaat. Je hebt dat geen invloed van wind of andere factoren die de batterij sneller leeg laten lopen.
Er bestaan powerbank adapters waardoor je van je DJI-drone batterij een powerbank kunt maken. Op die manier kun je eenvoudig je telefoon of een ander apparaat opladen met de accu van de drone. Je kunt deze adapters apart bestellen, maar je krijgt ze ook vaak bij de Fly More Combo. Je hoeft niet per se een telefoon te gebruiken om je accu te ontladen, je kunt ook gewoon een andere powerbank gebruiken. Deze hebben veel meer power dan je telefoon of tablet. Je laadt in dit geval de powerbank op met een drone batterij. Dit kan een paar uur duren.
Maak van je DJI-batterij een powerbank door een adapter te kopen op Bol.com of Coolblue.
De firmware van DJI zorgt ervoor dat een DJI-batterij na 10 dagen automatisch ontlaadt. Hierdoor hoef je eigenlijk niets te doen. De batterij probeert zich op deze manier te beschermen, waardoor hij langer meegaat. Hij brengt zichzelf dus naar het optimale batterijpercentage tussen 40 en 60%. Dit geldt vooral voor de nieuwere batterijen van DJI. Of je batterij over deze functie beschikt kun je vinden in de handleiding. Neem de DJI Spark handleiding als voorbeeld:
‘’Auto-discharging: To prevent swelling, the battery automatically discharges to below 70% of the total power when it is idle for more than 10 days. It takes about 2 days to discharge the battery to 65%. It is normal to feel moderate heat being emitted from teh battery during the discharge process.’’

In de DJI-apps kun je instellen wanneer de batterij zichzelf gaat ontladen. Net heb ik gezegd dat bij de standaardinstellingen de batterij na 10 dagen automatisch gaat ontladen. Hoofdmenu > batterijinstellingen > time to discharge. In de video hiernaast wordt nog eens duidelijk uitgelegd hoe je het kunt instellen en waar je het kunt vinden. Of je een drone batterij na 10 dagen of na 1 dag laat ontladen, dat hangt af van hoe vaak je vliegt. Als je 1 keer per maand gaat vliegen, laat je batterij dan na 1 dag ontladen. Zo is hij binnen een korte tijd op het juiste batterijpercentage. Vlieg je 1 keer per week? 10 dagen zou dan een goede optie zijn, omdat de batterij dan niet telkens leeg hoeft te lopen.
Wat als een batterij te diep is ontladen?
Hiermee bedoel ik dat de batterij zo ver is ontladen, dat hij nog maar heel weinig batterijpercentage over heeft (slechts een paar %). Ze noemen dit in het Engels ‘deep discharging’ of ‘over-discharging’. Als dit het geval is, dan heb je een probleem. Het is dan niet meer mogelijk om de batterij op te laden. De ideale opslagspanning van een LiPo batterij is 3.8V. Zorg ervoor dat de batterij van de drone niet lager komt dan 3.0V, want anders kun je hem beter weggooien. Wees niet bang, bij veel batterijen is het niet eens mogelijk om hem zo ver te ontladen. Het kan al helemaal niet fout gaan als de drone batterij zichzelf ontlaadt. Hij zal zichzelf nooit zo ver in de problemen brengen.
Bij het te diep ontladen van je drone batterij kun je hem niet meer gebruiken. In dit geval kun je het beste een nieuwe kopen. Een beschadigde batterij gebruiken kan van negatieve invloed zijn op je drone. Hieronder zie je voorbeelden van batterijen voor drones.
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.