Het gebruik van lithium-polymeer batterijen is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ze bieden een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van andere batterijtechnieken. Lipo batterijen zijn oplaadbare batterijen die worden gebruikt voor radiografische voertuigen, denk aan drones en RC auto’s. Elke batterijtechnologie heeft weer zijn eigen voor- en nadelen, zo ook lipo-accu’s. Lipo batterijen moet je goed opladen, ontladen, bewaren en weggooien om zoveel mogelijk van de voordelen te profiteren.
In dit artikel geef ik je alle informatie over hoe je lipo accu’s zo veilig mogelijk kunt gebruiken. Dit betekent niet dat je per se alle adviezen op hoeft te volgen. Sommige tips lijken ietwat overdreven, maar als je meerdere lipo’s bezit kan dit verstandig zijn.
Lipo accu’s zijn verkrijgbaar voor veel verschillende apparaten:
Batterij | Merk | Prijs |
Lipo accu voor drones | Hubsan | Bekijk op Bol.com >> |
Lipo accu voor RC voertuigen | WLtoys | Bekijk op Bol.com >> |
Lipo accu voor Radio’s | Albrecht | Bekijk op Bol.com >> |
Oplader V-Charge Eco LiPo | Voltcraft | Bekijk op Bol.com >> |
Inhoudsopgave
1. Gevaar van lipo accu’s
Op het filmpje hiernaast kun je zien hoe groot de explosie van een lipo batterij kan zijn. Niet alleen de explosie, ook de hitte van explosie levert gevaar op. Hij kan hiermee andere brandbare materialen ontsteken, wat alleen maar voor meer ellende zorgt. Maar waarom exploderen lipo accu’s?
Lipo accu’s exploderen omdat er in deze accu’s lithium zit. Dit wordt niet graag blootgesteld aan lucht. Er is één reden voor alle lipo-explosies: één of alle cellen in de batterij zijn gescheurd of doorboord, waardoor de binnenkant in aanraking komt met lucht. De grootte van de reactie hangt af van de hoeveelheid elektrische lading die de batterij heeft. In een volledig opgeladen batterij zijn de elementen veel vatbaarder voor heftige chemische reacties.
Een lipo is gevaarlijk vanwege de kans op een explosie, maar wanneer exploderen ze? Hier zijn verschillende oorzaken voor. Allereerst kan een lipo exploderen door overlading. Hier ga ik het later dit artikel over hebben. Je vindt het helemaal onderaan het kopje ‘Lipo accu laden’.
De tweede oorzaak is een lek in de batterij. Een harde crash of het verkeerd gebruiken van een lipo batterij zorgt ervoor dat cellen in de lipo doorboord worden. Dit zorgt ervoor dat ze onmiddellijk exploderen, zoals je kunt zien in de video hierboven. Sommige batterijfabrikanten maken batterijen met een beschermlaagje eroverheen. Ze gebruiken hiervoor glasvezel waardoor je beter wordt beschermd tegen explosies door een lek. Een batterij kan ook exploderen door een beschadiging in de vorm van een deuk.
Dan kan er ook nog een elektrische kortsluiting plaatsvinden. Een elektrische kortsluiting komt voor als de positieve en negatieve draden in het systeem met elkaar in contact komen. Als dit gebeurt met een groot genoeg draad, kan een batterij ontladen met veel te hoge snelheden. De batterij begint vervolgens op te warmen en uit te zetten, waardoor de interne weerstand toeneemt en daardoor sneller opwarmt. Door de uitzetting zullen de cellen scheuren en mogelijk een grote vuurbal veroorzaken.
Dit soort kortsluitingen komen vaak voor bij net nieuwe quadcopters. Dit komt door bedradingsfouten of het slecht solderen van de bedrading. Een kortsluiting kan ook voorkomen door een harde crash.
Hiernaast zie je een lipo safebag waarmee je dit soort batterijen veilig kunt opbergen, opladen en ontladen. Ze zijn verplicht om te gebruiken als je lipo accu’s meeneemt in het vliegtuig.
2. Lipo accu opladen
Lipo batterijen laden op een ander manier op dan de meeste batterijen. De elektrische stroom moet door de oplader worden geregeld, anders krijgt de accu teveel lading. Zodra de batterij zijn maximale spanning heeft bereikt wordt de voeding vertraagd en uiteindelijk gestopt. Lipo accu’s kunnen niet ‘druppelladen’. Als een lipo accu teveel oplaadt zal deze uiteindelijk exploderen. Als je een lipo batterij overlaadt betekent dit niet meteen dat hij ontploft. Hij zal eerst opzwellen en pas een tijd later exploderen als een vuurbal. Gelukkig zorgen de opladers er vaak voor dat het zover niet hoeft te komen. Dit is tevens het grootste verschil tussen lipo’s en andere batterijen.
Als je een lipo batterij in een auto-lader stop, zal dit ook niet goed aflopen. Gebruik dus geen NiMH- of NiCd-oplader voor een lipo batterij. Alleen met een lipo-lader kun je een lipo accu opladen. Het is belangrijk om te weten dat veel lipo-opladers andere soorten batterijen kunnen opladen. Vergeet de opladers dan niet in de lipo-stand te zetten.
Als je als hobby bent begonnen en bijvoorbeeld vliegt met een Ryze tello of syma drone, dan zal het opladen niet zo spannend zijn. Je krijgt dan de meest standaard type lipo-oplader als onderdeel van het pakket. De opladers doe je in het stopcontact en de batterij wordt er gewoon in geplaatst en automatisch opgeladen. Als je grote modelvliegtuigen gaat besturen zal het niet zo eenvoudig meer zijn. Dit komt grotendeels door celbalancering, waarover ik het nu ga hebben.
Hiernaast zie je een oplader waarmee je op een heel eenvoudige manier lipo batterijen kunt opladen. Ze zijn er in veel verschillende soorten en maten, dus kijk eerst goed welke je wil.
Celbalancering
Alle krachtige lipo batterijen worden gemaakt door meerdere cellen in de batterij te stoppen. Vandaar de ‘S’ waarde die je ziet op de lipo accu’s. De ‘S’ staat namelijk voor het aantal cellen die de lipo bevat. 3S staat dus voor 3 cellen, 4S voor 4 cellen. De cellen vormen samen een hoger energieniveau. Het maakt je oplaadleven echter een stuk moeilijk.
Niet alle cellen in een lipo-batterij zijn gelijk. Daarom moet je elke cel apart afhandelen. Het laatste wat je wil is één lipo-cel die je te ver oplaadt. Ze zijn dan uit balans van elkaar en kunnen ontploffen. Hier hebben we het aan het begin van het artikel over gehad.
In dit geval wil je de laadtoestand van alle cellen regelen. Dit noemen we celbalancering. Alle lipo-batterijen hebben 2 sets draden die uit de batterij komen. De belangrijkste (en meestal de grootste) zijn de hoofdstroomkabels. Deze sluit je aan op de quadcopter of een ander apparaat. Naast deze hoofdstroomkabels heb je ook nog kleinere draden. Dit zijn celtaps waarmee je de laadtoestand van de cellen kunt beïnvloeden. Er zit één draad per cel in de batterij. Staat er 3S op, dan heb je 3 kleine draden waarbij je elke cel kunt aanpassen. Alle lipo-opladers hebben poorten waarmee je elke cel kunt beheren, zodat je de accu veilig en gezond houdt.
Dat cellen uit balans raken komt vaak door de slechte kwaliteit van de batterij. Je doet er goed aan om in ieder geval lipo batterijen van hoge kwaliteit te kopen. Dit voorkomt evenwichtsproblemen in de toekomst.
Type lipo-opladers
De prijzen van lipo-opladers lopen erg uiteen. Goedkope opladers kosten slechts 20 euro, terwijl hoogstroomladers met meerdere uitgangen al honderden euro’s kosten. In de praktijk moet je ervan uitgaan dat je ongeveer 30 tot 60 euro uit hoeft te geven. Je hebt dan een standaardoplader die je rechtstreeks op het stopcontact van je huis kan worden aangesloten.
Ga je voor iets beters, dan zit je tussen de 50 en 80 euro voor een lipo-oplader die je hele leven meegaat. Hier kun je uiteraard meerder batterijen tegelijk mee opladen. Mocht je dit soort professionele opladers kopen, dan zal je ook een gelijkstroomvoeding moeten kopen. Hier besteed je ongeveer tussen de 20 en 40 euro aan.
De enige veilige manier van opladen is door de cellen in de batterij te balanceren. Vandaar dat alle fatsoenlijke laders worden meegeleverd met een ingebouwde balanspoort. Als je een duurdere oplader koopt betaal je vooral meer voor het vermogen. Zo kun je lipo batterijen sneller, maar ook tegelijk opladen. Zeker als je met quadcopters vliegt heb je waarschijnlijk meer batterijen, zodat je langer kunt vliegen. De batterijen telkens achter elkaar ontladen en opladen schiet niet op.
Hiernaast zie je een oplader waarmee je op een heel eenvoudige manier lipo batterijen kunt opladen. Ze zijn er in veel verschillende soorten en maten, dus kijk eerst goed welke je wil.
Oplaadgewoontes
Om laadincidenten te voorkomen kan het handig zijn om bepaalde laadgewoontes aan te leren. Hierdoor zie je dingen minder snel over het hoofd en houd je de controle. Hieronder zet ik op een rijtje waar je op moet letten:
- Controleer of de oplader in lipo-modus staat
- Controleer of de oplader in celtelmodus zit (bijv. 3S, 4S, enz.)
- Controleer of de oplaadsnelheid correct is voor de batterij. Om dit te krijgen deel je het mAh-getal van uw batterij door 1000. Een batterij van 1300 mAh moet worden opgeladen met 1,3A.
De oplader heeft zelf ook wat ingebouwde veiligheidscontroles:
- Een beveiligingsscherm voordat het opladen begint vraagt je om het aantal cellen te bevestigen.
- Stopt automatisch met opladen als een cel niet wordt gedetecteerd.
- Stopt automatisch met laden als een cel een spanning heeft die buiten de specificaties valt (als je hem in de balansmodus zet).
In de balansmodus krijg je dus de meeste bescherming tijdens het opladen van je batterij. Het lijkt me verstandig om zo veel mogelijk in deze stand op te laden. Op de meeste opladers zie je ‘BALANCE’ staan. Als je ‘CHARGE’ ziet staan, staat hij in de normale modus.
Oplaadomstandigheden
Ik raad je aan om een batterij op te laden terwijl je hem in zicht kunt houden. Dit is al helemaal van belang als je je batterij binnen in huis oplaadt. Houd ook rekening met plekken die licht ontvlambaar zijn. Maar hoe weet je of er iets misgaat? Lipo-batterijen die overladen of beschadigd raken gaan voordat ze ontploffen opzwellen. Dit proces geeft ook een zoete geur af. Als je dit ziet gebeuren, haal dan de stekker uit het stopcontact en leg de lipo accu zo snel mogelijk buiten. Laat het een paar uur op een veilige plek liggen, om het vervolgens weg te gooien.
Tijdens het opladen is het verstandig om je batterijen in een vuurvaste container te plaatsen. Mocht de batterij in de fik vliegen, dan zal de vlam zich in ieder geval niet verspreiden. Zorg er in ieder geval voor dat je de lipo batterijen nooit afsluit in een luchtdichte verpakking. Lipo batterijen laten druk en warmte achter en dat moet kunnen ontsnappen. Het is ook mogelijk om lipo accu’s op te laden in een zogenaamde lipo-safebag. In principe is het idee hetzelfde als bij een vuurvaste container.
Overladen
Overlading van een batterij vindt plaats als een hoge spanning over de cellen van de batterij wordt verspreid. Normaal wil je de spanning van een lipo opladen tot maximaal 4.2V. Een hogere spanning zorgt voor een chemische reactie, waardoor er gas en hitte wordt geproduceerd. Allereerst begint de batterij op te zwellen, waarna de batterij waarschijnlijk gaat ontploffen. Wanneer de batterij is opgezwollen kun je hem eigenlijk al niet meer gebruiken.
Overladen kan ook voorkomen als je de batterij sneller oplaadt dan eigenlijk mogelijk is. In dit geval vindt zich dezelfde situatie plaats. De batterij zal over het algemeen exploderen nadat het zichzelf heeft opgeladen met een aanzienlijke hoeveelheid energie. De energie die vrijkomt zal ook nog eens drastisch toenemen bij de explosie.
3. Lipo accu bewaren
- Als je een lipo accu gaat bewaren kun je het beste een lipo-safebag kopen. Dit is één van de meest veilige manier van het opbergen van een lipo batterij. Let er wel op dat een lipo-safebag slechts het gevaar beperkt. Na een tijdje zal de lipo-safebag wegsmelten en is het gevaar nog niet geweken. Zolang je in de buurt bent heb je genoeg tijd om te reageren en de situatie in controle te krijgen. Laat daarom nooit een batterij alleen achter in huis. Bekijk eventueel hoeveel mAh’s de safebag aankan.
- Om helemaal verzekert te zijn kun je ook een stalen munitiekistje gebruiken voor lipo batterijen. In dit geval kan er echt vrij weinig gebeuren. Let erop dat je niets op of tegen het kistje aan zet.
- Stop het stalen kistje met lipo batterij in een droog gebied op kamertemperatuur. Door de batterij op kamertemperatuur te bewaren verleng je de levensduur van de batterij. Zowel een te lage als een te hoge temperatuur is niet goed. Houd het kistje daar totdat je de batterij weer gaat gebruiken.
- Houd de batterij ver weg van licht ontvlambare objecten. In plaats van de het stalen kistje op een houten plank te zetten, kun je hem ook verplaatsen naar een plek met een metalen ondergrond. En zorg er uiteraard voor dat er geen licht ontvlambare dingen rondom de kist staan. De garage zou een mooie plek kunnen zijn.
- Bewaar nooit defecte batterijen, maar gooi ze meteen weg. Later dit artikel ga ik hier nog uitgebreid op in.
- Mocht je de luxe hebben, bewaar je lipo accu dan dichtbij een brandblusser.
- Laat een helemaal opgeladen batterij nooit langer dan 2-3 dagen zitten. Als je je op dag 3 realiseert dat je de batterij niet gaat gebruiken, ontlaad je batterij dan tot 3.6V-3.8V per cel. Over het algemeen bewaar je een lipo batterij op 3.8V per cel.
4. Lipo accu ontladen
Wat is het ontladen van een batterij? Bij het ontladen van de batterij draai je het laadproces om. Je gebruikt de potentiële elektrische energie om andere elektrische componenten aan te drijven. Door een powerbank te gebruiken laad je andere apparaten op, terwijl je de powerbank ontlaadt. Wanneer en waarom moet je een lipo accu ontladen?
- Een lipo accu ontlaad je als je de batterij voor een lange tijd niet gebruikt. Het ideale aantal volt waarmee je een lipo bewaart is 3.8V per cel. En aangezien lipo accu’s helemaal zijn opgeladen bij 4.4V, zal je ze soms moeten ontladen. Ontlaad een batterij nooit onder de 3,0V, tenzij je de batterij wil weggooien en vernielen. Om je batterij in goede staat te houden zal je nooit onder de 3.2 volt moeten zitten. Onder de 3.0 gaat permanent schade toebrengen aan de batterij.
- Ook tijdens het vervoeren van lipo accu’s is het verstandig om ze te ontladen. Dit verplichten bijvoorbeeld vliegtuigmaatschappijen bij het vervoeren van deze dingen. Ook verplichten ze je om een lipo safebag te gebruiken. In dit geval hoef je de batterij niet helemaal te ontladen, maar slechts totdat hij leeg is. Hier ga ik straks nog verder op in.
- Als je een lipo batterij wil weggooien zal je de batterij volledig moeten ontladen. Je zult hem zodanig moeten ontladen, dat de batterij beschadigd is en je hem niet meer kunt gebruiken.
Hoe ontlaad je een lipo-batterij?
Hoe je de batterij ook ontlaadt, ontlaad hem altijd op een veilige plek. De beste plek is om het in de buitenlucht te doen. Zeker als de batterij beschadigd is moet je opletten. Hieronder beschrijf ik verschillende ontlaadmethodes.
De meeste acculaders hebben een ontlaadfunctie waarmee je de lipo accu op een veilige manier kunt ontladen. Verander je oplaadstatus van ‘charging’ of ‘balancecharging’ naar ‘discharging’. Stel een lage stroomsnelheid in van 0,5A -1A in. Het is een snelle manier van lipo batterijen ontladen.
Hiernaast zie je een balanslader waarmee je je lipo batterij onder andere kunt opladen en ontladen. Met zo’n apparaat is het eenvoudig en veilig om dit soort licht ontvlambare batterijen op te laden. Voor meer informatie over dit product kun je een kijkje nemen op Bol.com.
Er zijn echter nog wat dingen waarop je moet letten. De meeste acculaders zullen de accu niet volledig laten ontladen. Tijdens het ontladen wordt de batterij niet verder ontladen dan een bepaalde minimumspanning. De oplader probeert hiermee te voorkomen dat de accu wordt beschadigd. Je accu wordt dan beschouwd als leeg, maar is nog niet helemaal ontladen. Je hebt hem echter voldoende ontladen als je ze bijvoorbeeld in het vliegtuig wil meenemen. Toch wil je de batterij helemaal beschadigen als je hem weg wil gooien. Om deze reden gebruik je alternatieve methoden.
Een halogeenlamp kan een hele goede manier zijn om je lipo’s te ontladen. Ze zijn goedkoop en je kunt er vrijwel overal lipo accu’s mee ontladen. Een halogeenlamp zal een lipo accu langzaam leegmaken tot een veilige spanning. Als de batterij zo leeg is dat hij geen halogeenlamp meer kan voeden, kan hij veilig worden weggegooid.
Het bouwen hiervan is niet heel erg moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een XT60-connector (male), 2 draden (14AWG), een halogeenlamp (bijv. 12V, 20W-lampen), krimpkous en wat soldeer.
Aankooplijst:
- XT60 connectors
- 14 AWG wire: rood en zwart
- Krimpkous op Bol.com
- Halogeenlamp op Bol.com
Er zitten ook wat minpunten aan deze manier van ontladen. De lamp wordt namelijk ontzettend heet en kan zo 350 graden worden. Als je niet uitkijkt kun je je hier snel aan verbranden. Leg het lampje dus op een hittebestendige plek. Een metalen munitiekistje, waarover ik het eerder had, is hier ideaal voor. Als de hitte een probleem is kun je het lichtje ook in een bakje met water leggen. De draden op de lamp gaan dit echter niet heel lang volhouden. In dit geval zal je het lampje om de 5 tot 10 batterijen moeten vervangen.
Bekijk de video hieronder voor meer informatie over het ontladen van een lipo accu.
5. Lipo accu weggooien
Er komt een dag dat je lipo accu het gaat begeven. Hoe goed je de batterij ook onderhoudt, er komt een keer een eind aan. De batterijen gaan nu eenmaal een beperkt aantal cycli mee. Als je de batterij enkele keren per week gebruikt moet je denken aan een maximale levensduur van ongeveer 2 jaar. Als je je lipo batterij niet meer kunt gebruiken, gooi deze dan op een verantwoorde manier weg. Zorg eerst dat je de lipo accu zo veel mogelijk ontlaadt, oftewel tot 0.0V. Na het ontladen is het tijd om je accu ergens af te voeren.
Voordat je de batterij weggooit kun je het beste de regelgeving in de gaten houden. In Nederland vallen lipo batterijen onder chemisch afval. Je zult ze apart moeten inleveren bij het chemisch afval depot. Dit verschilt echter per land en is dus niet altijd het geval. Hieronder bespreek ik een aantal manieren hoe je van je ontladen lipo accu’s af kunt komen.
- Breng je batterij mee naar een hobby winkel. Denk aan een RC winkel of een elektronica winkel. Sommige winkels recyclen deze batterijen.
- Je kunt de batterijen ook naar een plaatselijk inzamelpunt voor elektronica brengen. Bekijk hiervoor de mogelijkheden in jou buurt. Dit kun je vinden op de website van je stad of gemeente.
6. Algemene lipo accu tips
- Probeer geen tweedehands batterijen te gebruiken. Je weet niet wat de vorige eigenaar hiermee heeft gedaan. Misschien dat de batterij vanbinnen al is beschadigd.
- Gebruik altijd een goede oplader die de spanningen over alle cellen gelijk verdeelt. Als het aantal volt over de cellen te veel verschilt (5mV ~ 10mV), dan kan het gevaarlijk en instabiel worden. Hier heb ik het aan het begin van het artikel uitgebreid over gehad. Hier hoef je je natuurlijk geen zorgen over te maken als de batterij maar uit 1 cel bestaat.
- Afhankelijk van hoe ze zijn gebruikt, gaan de meeste batterijen niet langer dan 300 oplaadcycli mee. Dit is de totale levensduur van een lipo batterij. De levensduur kan drastisch verminderen als je ze voor een lange tijd op volle of lage lading laat staan. Ook hoge temperaturen zijn van negatieve invloed op de levensduur. Hetzelfde geldt voor hele lage temperaturen, waarbij het niet wordt aangeraden om ze met -10C te gebruiken.
- Vergeet geen lipo safebag of stalen lipo kistje mee te nemen als je met het vliegtuig gaat. Het is verlicht om lipo batterij in het vliegtuig op deze manier te vervoeren.
7. Voordelen van lipo batterijen
Het gebruik van een lipo accu kent velen voordelen. Ze worden immers niet voor niets op zo’n grote schaal gebruikt. De techniek wordt in toenemende mate gebruikt voor zeer uiteenlopende toepassingen. Alles van kleine elektronische apparaten tot voertuigen. Door de vele voordelen worden zo op veel verschillende terreinen toegepast. Vandaar dat er veel wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling hiervan.
Batterij | Merk | Prijs |
Lipo accu voor drones | Hubsan | Bekijk op Bol.com >> |
Lipo accu voor RC voertuigen | WLtoys | Bekijk op Bol.com >> |
Lipo accu voor Radio’s | Albrecht | Bekijk op Bol.com >> |
Oplader V-Charge Eco LiPo | Voltcraft | Bekijk op Bol.com >> |
Dan nu alle voordelen op een rijtje:
Hoge energiedichtheid: de hoge energiedichtheid is één van de belangrijkste voordelen van lipo batterijen. Dit is nodig omdat mobiele apparaten, zoals mobiele telefoons, langer moeten werken tussen oplaadbeurten terwijl ze toch stroom blijven afgeven. Zo is er altijd meer behoefte naar batterijen met een hogere energiedichtheid. Op die manier gaan je smartphone en andere soorten apparaten een stuk langer mee.
Zo is er nog elektrisch gereedschap en zijn er elektrische voertuigen. Drones en RC voertuigen maken vrijwel altijd gebruik van lipo-accu’s. Dit soort voertuigen hebben een hoge energiebron nodig om te blijven presteren.
Zelfontlading: dit is een probleem bij veel andere oplaadbare batterijen. Bij het ontladen van de batterij haal je de energie uit de batterij. Het tegenovergestelde van opladen. Ook al gebruik je de accu niet, toch loopt de batterij steeds verder leeg. Bij lipo batterijen is dit zelfontladingsproces een stuk trager. Hij loopt dus een stuk minder snel leeg. Ten opzichte van oplaadbare cellen, zoals Ni-Casd- en NiMh-vormen is dit een enorm voordeel.
Weinig onderhoud: een groot voordeel van deze batterijen is dat ze geen onderhoud nodig hebben. De batterij zal zonder onderhoud nog net zo goed presteren.
Celspanning: de spanning die door een lithiumcel wordt geproduceerd is ongeveer 3.6 Volt. Dit heeft veel voordelen. Het is veel hoger dan andere soorten batterijen. Deze produceren ongeveer 1.5 of 2 volt. Doordat lipo batterijen meer volt produceren per cel, hebben ze minder cellen nodig. Zo heeft een smartphone slechts één cel nodig en dat vereenvoudigt het energiebeheer.
Verschillende types beschikbaar: er zijn verschillende lithiumcellen beschikbaar. Dit betekent dat de juiste technologie kan worden gebruikt voor de specifieke toepassing. Sommige lipo batterijen bieden een hoge stroomdichtheid en zijn ideaal voor mobiele elektronische apparatuur. Anderen zijn in staat om een nog hogere stroomdichtheid te leveren. Dit is ideaal voor elektronisch gereedschap en elektronische voertuigen.
Dunner en lichtgewicht: de dikte van een lipo batterij kan dunner zijn dan 1 millimeter. Dit maakt het ideaal voor kleine elektrische apparaten, zoals mobiele telefoons. Verder gebruiken lipo batterijen geen omhulsel als beschermende buitenverpakking.
8. Nadelen van lipo-batterijen
Bescherming vereist: lipo-cellen en lipo accu’s zijn niet zo robuust als sommige andere oplaadbare technologieën. Ze hebben bescherming nodig tegen overladen en te ver ontladen. Daarnaast moeten ze de stroom binnen veilige grenzen houden. Een nadeel is dat de batterijen een ingebouwd beschermingscircuit nodig hebben om te zorgen dat ze veilig blijven. Met moderne circuittechnologie kan dit relatief eenvoudig in de batterij worden opgenomen. Zo kunnen lipo batterijen zonder speciale kennis worden gebruikt. Als de batterij vol is na het opladen, zal de toevoer van stroom automatisch stoppen. Verder zorgt een beveiligingscircuit ervoor dat de piekspanning van elke cel wordt beperkt. Zo zorg je ervoor dat de spanning niet te hoog wordt en de cellen niet beschadigen.
Ook zorgt een beveiligingscircuit dat de celspanning bij ontlading niet te laag wordt. Dit kan alsnog gebeuren als de ene cel minder lading op de batterij kan opslaan dan de andere(n). Een ander aspect van het beschermingscircuit is dat de celtemperatuur wordt beschermt tegen extreme temperaturen.
Veroudering: één van de grootste nadelen is dat lipo-accu’s verouderen. Dit is niet alleen afhankelijk van de levensduur van de batterij, maar ook het aantal oplaadcycli die het heeft ondergaan. Dit soort batterijen kunnen vaak slechts 500-1000 oplaadcycli doorstaan, voordat hun capaciteit afneemt. Met de ontwikkeling van de lipo-technologie zal dit alleen maar meer worden, maar na een tijdje zul je ze toch moeten vervangen. Dit kan een probleem worden als de lip accu’s in het apparaat zitten, zonder dat je ze eruit kunt halen.
Lipo-batterijen verouderen ook als je ze niet gebruikt. Toch kun je de levensduur verbeteren door de batterij goed te gebruiken. Zo helpt het om je batterij na gebruik tot ongeveer 40% tot 50% op te laden. Verder is het belangrijk om de batterij in een koele plek te bewaren. Op deze manier gaat je accu langer mee en stel je het moment dat de capaciteit afneemt uit.
Transport: dit nadeel is er in de afgelopen jaren bijgekomen. Uiteindelijk zijn lipo-batterijen licht ontvlambaar en kunnen ze ontploffen. Vanwege veiligheidsredenen verplichten veel vliegtuigmaatschappijen een speciale manier van vervoeren. Zo mag je maar een bepaalde hoeveelheid lipo accu’s in het vliegtuig meenemen. Je leest meer over lipo accu’s vervoeren in het vliegtuig hier: mag je een drone meenemen in het vliegtuig? Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om lipo-accu’s mee te nemen als ruimbagage. Je zult ze dus vaak als handbagage het vliegtuig in moeten nemen.
Meer informatie hierover kun je vinden op de site van de vliegtuigmaatschappij. Je vervoert ze meestal in een speciale lipo-safebag. Mocht het fout gaan, dan zorgt een beschermhoes ervoor dat de batterij geen schade aan kan richten.
Technologie in ontwikkeling: alhoewel lipo-accu’s al jaren bestaan, kun je ze alsnog beschouwen als ‘nieuwe’ technologie. Het is een gebied waarop veel wordt ontwikkelt. Dit kun je zien als een nadeel, aangezien de technologie niet constant blijft. Het kan echter ook een voordeel zijn, aangezien er steeds nieuwe oplossingen beschikbaar komen.
9. Conclusie
Een lipo batterij kent velen voordelen, maar ook zeker nadelen. Wat de voor- en nadelen ook mogen zijn, het is van belang om ze op een verantwoorde manier te gebruiken. Door de bovenstaande tips toe te passen kan er vrijwel niets verkeerd gaan. Vergeet ook zeker dat de technologie zich telkens weer verder ontwikkelt. Ze worden daarom steeds makkelijker en veiliger om te gebruiken. Denk aan de batterijen van het merk DJI (grootste drone merk van de wereld) die ‘intelligent batteries’ gebruiken. Meer over drone batterijen. >>
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.