mavic en phantom batterijstatus ledverlichtin

Drone opladen, hoelang duurt dat? Tips voor oplaadtijd drone

Drones kunnen over het algemeen niet zo lang vliegen als de meeste mensen denken. De kans is daarom groot dat je de batterij(en) vaak moet opladen. Het is een feit dat batterijen over de jaren heen verslechteren. Het werkt hetzelfde als de accu in je telefoon. Je drone batterij wordt dus steeds minder, maar je kunt dit proces wel vertragen. Het is daarbij belangrijk dat je de batterij goed onderhoudt. De allerbeste keus blijft toch het kopen van meerdere accu’s. Ook is het mogelijk om meerdere batterijen tegelijk op te laden. 

De beste drone oplaadaccessoires:

OpladerMerkPrijs
Charging hubDJIBekijk op Bol.com >>
Auto lader van DJI*DJIBekijk op Coolblue >>
DJI batterij powerbank DJIBekijk op Bol.com >>

*met de autolader kan je je drone batterij onderweg in de auto opladen.
**dit accessoire zorgt ervoor dat je van je batterij een powerbank kunt maken. Met de drone batterij kun je dan bijvoorbeeld je telefoon opladen.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoelang moet een drone opladen? 

Het opladen van een drone zal tussen de 1 en 2 uur duren. De meeste mensen zijn geneigd om alleen naar de vliegtijd van een drone te kijken. Maar ook de oplaadtijd van een drone is goed om in de gaten te houden. Een drone die 1 uur moet opladen en 25 minuten kan vliegen, is beter dan een drone die 2 uur moet opladen en 25 minuten kan vliegen. Of je nu meer waarde hecht aan de vliegtijd of aan de oplaadtijd, met beide krijg je te maken. 

Voor speelgoeddrones (maximaal een paar honderd euro) geldt echter dat ze iets minder lang hoeven op te laden. Het zal niet heel veel verschillen, maar neem de Cheerson CX-10C (zie plaatje hiernaast) als voorbeeld. Hij doet er 30 minuten over voordat hij helemaal is opgeladen. Toch opvallend dat de meeste speelgoeddrones net zo lang moeten opladen als de wat duurdere drones van bijvoorbeeld 1000 euro. In veel gevallen moeten ook dit soort drones minimaal 1 uur opladen.

cheerson CX-10 mini drone blauw

Je kunt de oplaadtijd van drones enorm verkorten door een zogenaamde charging hub. Deze zijn bijvoorbeeld gemaakt voor de drones van het merk DJI. Soms kun je ze los bestellen, zoals je hieronder kunt zien. Ze worden echter vaak meegeleverd in een zogenaamde fly more combo. Dit is een pakket met allerlei extra accessoires voor je drone. Denk hierbij aan extra batterijen, propellers, een tas en dus een charging hub. Elke soort drone heeft een eigen bijpassende fly more combo die je vaak naast de drone zelf koopt.

charging hub drone batterijen achter elkaar opladen

Mavic 2 Battery Charging Hub

De charging hub is verkrijgbaar voor verschillende drones van het merk DJI. Vaak wordt de charging meegeleverd met de fly more combo. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de fly more combo van de DJI Mini 2.

Meer DJI charging hubs >>

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe kun je de batterij zo goed mogelijk onderhouden? 

Om het maximale uit je batterij te halen moet je de batterij goed onderhouden. De meeste drone batterijen zijn LiPo-batterijen. Dit zijn erg gevoelige batterijen. Ze zijn een stuk gevaarlijker dan de standaard consumenten batterijen. Dit is de reden dat je drone batterijen in een vliegtuig op een speciale manier moet vervoeren. Zeker tijdens het opladen van deze batterijen vormen ze een gevaar. Verkeerd opladen, ontladen en beschadigen kan tot brand leiden. Nu wil ik het allemaal niet erger laten lijken dan dat het is, maar het kan toch gebeuren. Vandaar de volgende tips: 

 • Laad een drone altijd 100% op voordat je gaat vliegen. Ook als je een nieuwe batterij hebt gekocht. Als je dit niet doet dan laadt de batterij nog maar tot 70% op. Je ziet dan dat hij 100% is opgeladen, maar het is in daadwerkelijkheid maar 70% van de opslag die je daarvoor had. Intelligente batterijen, zoals senseFly en SmartCharger maken dit mogelijk. 
 • Zie je dat de vliegtijd van een drone enorm daalt na het opladen van de batterij? Gebruik en laad deze batterij dan niet op. Dit kan voor storingen zorgen in de drone. 
 • Nadat je hebt gevlogen moet je de batterij even laten afkoelen. Op het moment dat de drone batterij bijna niet meer warm aanvoelt, dan kun je hem weer opladen. 
 • Wil je het helemaal veilig aanpakken, gebruik dan een LiPo safebag tijdens het opladen. Hierdoor kan de batterij geen schade aanrichten. Je kunt ze hier op Bol.com vinden. 
LiPo safebag zwart beschermhoes batterijen

Lipo Safebag

+ Hittebestendig en brandvertragend
+ Waterbestendig
+ Gemaakt van hoogwaardige materialen
+ Lange levensduur
+ Eenvoudig in gebruik
+ Makkelijk schoon te maken
+ Groot formaat: 38,5 x 28,5 cm

 • Laad nooit een beschadigde batterij op, of eentje die lekt. Ook na aanraking van water kun je beter een nieuwe batterij gebruiken, anders kan je hele drone beschadigen. Meer over drones met waterschade vind je hier
 • Ruik je iets vreemds of komt er iets van rook of geluid uit de oplader of batterij, gebruik deze dan niet meer. 
 • Houd de batterij uit de buurt van vuur. Vermijd ook licht ontvlambare voorwerpen, zoals een tapijt of voorwerpen van hout. 
 • Zorg dat de batterij niet volledig is ontladen of is opgeladen. Als de batterij helemaal leeg is, laad hem dan een beetje op. Is de batterij helemaal vol, ontlaad hem een beetje tot ongeveer 70%.  

Alles over drone batterijen vind je hier. >>

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe weet je wanneer de batterij helemaal is opgeladen? 

Op de meeste drone batterijen zie je Ledlampen. Dit geldt vooral voor de wat duurdere drones van minimaal een paar honderd euro. Vaak gebruik je bij deze drones ook een app, zoals de DJI GO 4 app. Hierop kun je allerlei informatie zien, zoals het batterijpercentage van zowel de oplader als de batterij. Zo kun je zien hoeveel hij is opgeladen en wanneer je weer moet landen als het batterijpercentage laag is.  

Veruit de meeste drones die worden verkocht zijn DJI-drones, en daarbij geldt de manier die hierboven staat beschreven. Hiernaast zie je een afbeelding. Op de linkerkant van de afbeelding zie je de batterijstatus van een DJI Mavic, en aan de rechterkant zie je de batterijstatus van een DJI Phantom. Bij de wat goedkopere drones kan het zijn dat je het kunt zien aan de kleur van het licht op de oplader. Dit verschilt per drone en kun je lezen in de handleiding.  

mavic en phantom batterijstatus ledverlichting

Hoe kun je een drone batterij ontladen? >>

Hoelang kan je drone na het opladen vliegen? 

Drones kunnen ongeveer tussen de 15 en 35 minuten vliegen. We hebben het dan over hobbydrones die beschikbaar zijn voor het grote publiek. Speelgoeddrones vliegen soms niet langer dan 4 minuten, terwijl militaire drones wel 24 uur lang kunnen vliegen. Sterker nog, er zijn militaire drones die het meerdere dagen volhouden. De drones die tussen de 15 en 35 minuten kunnen vliegen zijn veruit de populairste drones. Deze camera-drones zijn vooral van het merk DJI.  

Aangezien speelgoeddrones en camera-drones vrijwel de hele markt omvatten, zal ik deze nog verder uitsplitsen. Speelgoeddrones zullen niet meer dan een paar honderd euro kosten, terwijl de wat duurdere camera-drones al snel 1000 euro zijn. Beginner en middengroep drones worden nog vaak gezien als speelgoed.  

 • Beginner drones: 5-15 minuten 
 • Middengroep drones: 15-20 minuten 
 • De top van de drones: 20-35 minuten 

Ik heb een heel stuk geschreven over hoelang drones kunnen vliegen, dat vind je hier. >> 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Algemene tips 

Koop meerdere batterijen: hoe goed je de batterijen ook onderhoudt, de beste keuze blijft om meerdere accu’s aan te schaffen. Terwijl jij aan het vliegen bent met de ene batterij, kun je de ander opladen. Hoe duur de accu’s zijn hangt af van de drone. De accu’s van een duurdere drone kosten natuurlijk meer dan de accu’s van een goedkope drone.  

Accu’s voor drones zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zorg ervoor dat je de juiste koopt.

Gebruik een speciale oplader: je bent al goed op weg als je over meerdere accu’s beschikt, maar het is wel zo handig om deze achter elkaar op te laden. Anders heeft het natuurlijk niet zoveel zin. Bij veel DJI-drones kun je een oplader gebruiken om meerdere accu’s achter elkaar op te laden. Het zijn ‘slimme opladers’. Dit houdt in dat de oplader eerst de meest volle batterij oplaadt, en daarna de andere batterijen. De batterij met 70% wordt dus eerder opgeladen dan een batterij met 50%. Hiernaast zie je een voorbeeld van zo’n speciale oplader die 4 verschillende accu’s kan opladen.

Als je een drone van DJI koopt, overweeg dan om de Fly More Combo aan te schaffen. Met de Fly More Combo krijg je meerdere accu’s en verschillende oplaadmogelijkheden, zoals een autolader. Verder krijg je een speciale oplader die meerdere batterijen achter elkaar oplaadt. 

 

charging hub drone batterijen achter elkaar opladen

Mavic 2 Battery Charging Hub

De charging hub is verkrijgbaar voor verschillende drones van het merk DJI. Vaak wordt de charging meegeleverd met de fly more combo. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de fly more combo van de DJI Mini 2.

Meer DJI charging hubs >>

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.