DJI batterijen opladen charging hub

Hoe laad je een drone op? – Oplaadtijd drones

Vliegen met een drone gaat niet zonder het opladen van de batterijen. In dit artikel lees je hoelang het opladen duurt en waar je op moet letten tijdens het oplaadproces.

Hoe laad je een drone op?

Een drone batterij laad je altijd op met de bijbehorende oplader. Het ene uiteinde van de oplader sluit je aan op de aansluiting van de batterij en het andere uiteinde op het stopcontact.

Om het maximale uit je batterij te halen moet je de batterij goed onderhouden. De meeste drone batterijen zijn LiPo-batterijen en die zijn erg gevoelig. Ze zijn een stuk gevaarlijker dan de standaard consumenten batterijen.

Vandaar de reden dat je drone batterijen in een vliegtuig op een speciale manier moet vervoeren. Zeker tijdens het opladen van deze batterijen vormen ze een gevaar. Verkeerd opladen, ontladen en beschadigen kan tot brand leiden. Nu wil ik het allemaal niet erger laten lijken dan dat het is, maar het kan toch gebeuren. Vandaar de volgende tips: 

  • Laad een drone altijd 100% op voordat je gaat vliegen. Ook als je een nieuwe batterij hebt gekocht. Als je dit niet doet laadt de batterij nog maar tot 70% op. Je ziet dan dat hij 100% is opgeladen, maar het is in werkelijkheid slechts 70% van de opslag die je daarvoor had. Intelligente batterijen als senseFly en SmartCharger maken dit mogelijk. 
  • Zie je dat de vliegtijd van een drone enorm daalt na het opladen van de batterij? Gebruik en laad deze batterij dan niet op. Dit kan voor storingen zorgen in de drone. 
  • Nadat je hebt gevlogen moet je de batterij even laten afkoelen. Op het moment dat de drone batterij bijna niet meer warm aanvoelt kan je ‘m opladen. 
  • Wil je het helemaal veilig aanpakken, gebruik dan een LiPo safebag tijdens het opladen. Zo’n safebag zorgt ervoor dat de batterij geen schade kan aanrichten zodra het fout gaat.
LiPo safebag beschermhoes drone batterijen

LiPo Safebag

Een LiPo-safebag kan je gebruiken om drone batterijen in op te bergen. LiPo-batterijen zijn licht ontvlambaar en kunnen veel schade aanrichten als de binnenkant in aanraking komt met zuurstof.

  • Laad nooit een beschadigde of gelekte batterij op. Na contact met water kan je beter een nieuwe batterij gebruiken, anders kan je hele drone beschadigen. 
  • Ruik je iets vreemds of komt er iets van rook of geluid uit de oplader of batterij, gebruik deze dan niet meer. 
  • Houd de batterij uit de buurt van vuur. Vermijd ook licht ontvlambare voorwerpen, zoals een tapijt of voorwerpen van hout. 
  • Zorg dat de batterij niet volledig is ontladen of is opgeladen als je deze een lange tijd niet gebruikt.

Hoe laad je een drone controller op?

Een drone controller laad je op met de meegeleverde USB-kabel. Met deze USB kabel kan je je controller verbinden met je computer. Je kan de USB-kabel ook aansluiten op het stopcontact met behulp van een adapter.

Het is dezelfde USB-kabel die je gebruikt om de DJI controller aan te sluiten op je computer.

Zelf sluit ik de controller aan op mijn charging hub. De meeste charging hubs hebben een aparte aansluiting voor de controller.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoelang moet een drone opladen? 

Het opladen van een drone duurt tussen de 1 en 2 uur. De meeste mensen zijn geneigd om alleen naar de vliegtijd van een drone te kijken. Maar ook de oplaadtijd van een drone is goed om in de gaten te houden.

Een drone die 1 uur moet opladen en 25 minuten kan vliegen is beter dan een drone die 2 uur moet opladen en 25 minuten kan vliegen. Of je nu meer waarde hecht aan de vliegtijd of aan de oplaadtijd, met beide krijg je te maken. 

Voor speelgoeddrones (maximaal een paar honderd euro) geldt een kortere oplaadtijd. Het zal niet heel veel verschillen, maar neem de Cheerson CX-10C als voorbeeld (zie de afbeelding hieronder). Deze doet er 30 minuten over voordat de accu helemaal vol zit.

Toch opvallend dat de meeste speelgoeddrones net zo lang moeten opladen als de wat duurdere drones van bijvoorbeeld 1000 euro. In veel gevallen moeten ook goedkope drones met een lagere vliegtijd minimaal 1 uur opladen.

cheerson CX-10 mini drone

Je kunt de oplaadtijd van drones enorm verkorten door een zogenaamde charging hub. Deze zijn bijvoorbeeld gemaakt voor de drones van het merk DJI.

Alhoewel deze charging hubs los verkrijgbaar zijn, worden ze vaak geleverd als onderdeel van de fly more combo. Dit is een pakket met allerlei extra accessoires voor je drone. Denk hierbij aan extra batterijen, propellers, een tas en dus een charging hub. Elke DJI drone heeft een eigen bijpassende fly more combo die je samen met je drone kan kopen.

Hoe weet je wanneer de batterij is opgeladen? 

Op de meeste drone batterijen zie je ledlampjes. Dit geldt vooral voor de wat duurdere drones van minimaal een paar honderd euro. Vaak gebruik je bij deze drones ook een app, zoals de DJI Fly app. Hier vind je onder andere informatie over het batterijpercentage van de batterij.

Veruit de meeste drones die worden verkocht zijn DJI-drones en die maken allemaal gebruik van een app. Op de afbeelding hieronder zie je aan de linkerkant de batterijstatus van een DJI Mavic en aan de rechterkant van de DJI Phantom.

Bij de goedkopere drones wordt het batterijpercentage nog weleens aangegeven met de kleur van het led lampje. Hiervoor kan je het beste de handleiding raadplegen.

volle drone batterij led lampjes
phantom batterij led verlichting bijna leeg

Drone controllers kennen een soortgelijke methode met led lampjes. Mijn drone controller wil nog weleens peipen zodra deze volledig is opgeladen.

Hoelang kan je drone na het opladen vliegen? 

Drones kunnen ongeveer tussen de 15 en 35 minuten vliegen. We hebben het dan over hobbydrones die beschikbaar zijn voor het grote publiek. Speelgoeddrones vliegen soms niet langer dan 4 minuten, terwijl militaire drones wel 24 uur in de lucht kunnen blijven.

Sterker nog, er zijn militaire drones die het meerdere dagen volhouden. De drones die tussen de 15 en 35 minuten kunnen vliegen zijn veruit de populairste drones. Dit zijn modellen bedoelt voor het grote publiek.  

Aangezien speelgoeddrones en camera drones vrijwel de hele markt omvatten, zal ik deze nog verder uitsplitsen. Speelgoeddrones zullen niet meer dan een paar honderd euro kosten, terwijl de wat duurdere camera drones al snel 1000 euro zijn. Beginner en middengroep drones worden nog vaak gezien als speelgoed.  

Soort droneMaximale vliegtijd
Speelgoeddrone5-15 minuten 
Camera drone30-40 minuten 
Professionele drone40-60 minuten

Tips voor het opladen van drones

Het opladen van je drone kan best wat tijd in beslag nemen. Alhoewel je hier niet veel aan kan doen, zijn er manieren waarop je het makkelijker kan maken voor jezelf.

Koop meerdere batterijen

Hoe goed je de batterijen ook onderhoudt, de beste keuze blijft om meerdere accu’s aan te schaffen. Terwijl jij aan het vliegen bent met de ene batterij kan je de ander opladen.

Hoe duur de accu’s zijn hangt af van de drone. De accu’s van dure drone kosten natuurlijk meer dan de accu’s van een goedkope drone.  

Accu’s voor drones zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zorg ervoor dat je de juiste koopt.

meerdere drone batterijen op een rij

Gebruik een speciale oplader

Zelf gebruik ik een charging hub waarmee ik meerdere accu’s achter elkaar op te laden. De totale oplaadtijd wordt niet korter, maar het vergemakkelijkt het oplaadproces wel. Het zijn ‘slimme opladers’, wat inhoudt dat de oplader eerst de meest volle batterij oplaadt en daarna de andere batterijen.

De batterij met 70% wordt dus eerder opgeladen dan de batterij met 50%. Hieronder zie je een voorbeeld van zulke charging hubs die meerdere accu’s tegelijk kunnen opladen.

Als je een drone van DJI koopt, overweeg dan om de Fly More Combo aan te schaffen. Met de Fly More Combo krijg je meerdere accu’s en verschillende oplaadmogelijkheden, zoals een autolader. Verder krijg je een speciale oplader die meerdere batterijen achter elkaar oplaadt. 

DJI Mini 3 Pro Two-way Charging Hub

DJI Mini 3 Pro Two-way Charging Hub

Hiernaast zie je een charging hub waarmee je batterijen achter elkaar kunt opladen. Ze laden dus niet tegelijk op.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.