mavic 2 pro controller live videobeeld

Hoe bestuur je een drone? – Drone besturing uitgelegd

Tegenwoordig zijn er steeds meer manieren waarop je een drone kunt besturen. Meestal gebruik je hiervoor een controller, maar dat is zeker niet altijd het geval. In dit artikel lees je alles over de besturing van een drone.

Hoe bestuur je een drone?

Er zijn verschillende manieren waarop je een drone kan besturen. Welke manier van besturen je gebruikt is afhankelijk van de soort drone en de prijs.

Drone besturen met telefoon 

Tegenwoordig worden veel drones naast een controller bestuurt met een telefoon. Door je telefoon te gebruiken tijdens het vliegen kan je live zien wat de drone ziet. Je kunt dus vanuit de camera van de drone kijken en dat is natuurlijk ontzettend handig voor als je video’s en foto’s wilt maken.

Daarnaast is je drone makkelijker te besturen, omdat je beter weet waar de drone zich in de lucht bevindt. Er zijn een paar stappen voordat je de DJI drone met je smartphone kunt besturen: 

 1. Download de DJI Fly app en maak een account. 
 2. Zet de drone en de controller aan en open de app. 
 3. Selecteer vervolgens het model in de DJI Fly app.
 4. Verbind de drone met het draadje op de controller.
 5. Tot slot druk je op ‘verbinden’ in de app. 

DJI levert tegenwoordig ook Smart Controllers. Dit zijn controllers met een ingebouwd schermpje, waardoor je je eigen telefoon niet meer hoeft te gebruiken en aan te sluiten. In dit geval sla je stap 4 over.

DJI smart controller

Zit er geen draadje aan de controller en heb je bijvoorbeeld een speelgoeddrone, verbind je drone dan met wifi:

 1. Download de bijbehorende app van de drone.
 2. Zet de drone en de controller aan en open de app.
 3. Ga naar de instellingen op je telefoon en selecteer de wifi van je drone (vaak te herkennen aan de naam van je drone). Wanneer je je drone voor het eerst verbindt met wifi vraagt het apparaat om een wachtwoord. Dit wachtwoord staat op de doos van je drone, de onderkant van je accu of in de handleiding.
 4. Ga terug naar de app en klik op het verbinden met de camera. Je zult nu worden doorgestuurd naar de live videoverbinding.  

Drone besturen met je hand 

DJI maakt het mogelijk om hun FPV-drones te besturen met een RC Motion. Dit maakt het mogelijk om met behulp van handbewegingen richting te geven aan de drone. Het werkt erg gebruiksvriendelijk en is misschien nog wel makkelijker dan een normale controller met joysticks.

De RC Motion is niet alleen te gebruiken om FPV-drones, maar ook op camera drones. Meestal wordt deze manier van vliegen gecombineerd met een FPV drone, zoals de DJI Avata. Je kan de controller samen kopen met je drone, maar ook later apart bestellen.

In de video hieronder wordt het gebruik van de RC Motion gedemonstreerd.

Drone besturen met controller 

Een drone wordt vrijwel altijd bestuurt met een controller. Dit wordt vaak gecombineerd met een app en een live videobeeld waar ik het eerder over heb gehad.

Aan de linkerkant van het plaatje hieronder zie je de controller. Aan de rechter kant van het plaatje zie je de drone zelf. Op het plaatje staan 4 verschillende termen genoemd die ik hieronder uitleg.

Throttle, Pitch, Roll, Yaw drone controller
 • Roll: de ‘roll’ zorgt ervoor dat je drone naar links of naar rechts kan bewegen. Hij zit, zoals op het plaatje te zien is, aan de rechterkant van je controller. Hij rolt als het ware de drone om. Op het plaatje is goed te zien hoe de drone zich kantelt.

  Stel nou dat de drone naar rechts vliegt: de onderkant van de rechter propellers wijzen dan een stukje naar links. Ze staan dan dus niet horizontaal in de lucht, maar een beetje gedraaid naar links. Op deze manier wordt er lucht naar links geduwd, waardoor de drone naar rechts vliegt. 
Voren en achteren vliegen met drone
Roll
 • Pitch: deze zorgt ervoor dat de drone naar voren of naar achteren vliegt. Het tilt de drone een beetje op, waardoor de drone naar voren of naar achteren beweegt. Op het eerste plaatje kun je zien dat de Pitch aan de rechterkant van je controller zit. 

Aan de rechterkant van de controller zijn dus 4 verschillende bewegingen mogelijk. 

 • Roll: naar links of naar rechts 
 • Pitch: naar voren of naar achteren 
Voren en achteren vliegen met drone
Pitch
 • Yaw: maakt het mogelijk om de drone om zijn eigen as te draaien. Dit kan met de klok mee, maar ook tegen de klok in. Het zit aan de linkerkant van je controller. Als je drone stil hangt in de lucht kan je een rondje draaien zonder dat de drone van zijn plaats afwijkt. 
 • Throttle: maakt het mogelijk om omhoog of omlaag te vliegen. Hoe deze besturing werkt hangt af van de soort drone. Drones met GPS-signaal (bijvoorbeeld van DJI) zijn in staat om uit zichzelf in de lucht te vliegen. Dit betekent dat de motor uit zichzelf aanstaat en draait.

Let op: als je voor het eerst gaat vliegen is het belangrijk dat de drone van je afstaat. Dit betekent dat de camera naar voren staat gericht en achterkant naar jou wijst. Hierdoor blijft links, links en rechts, rechts als je de drone een richting op stuurt. Iets wat ik wel fout heb gedaan bij mijn eerste vlucht.

Als je drone naar jou toe staat gedraaid, dan is links, rechts en rechts, links. Snap je hem nog? Zo moeilijk om dit de volgen, zo moeilijk is het ook om de drone op die manier te besturen. 

Aan de hand van de DJI Phantom 4 controller kan ik je precies uitleggen waar de knoppen voor zijn bedoeld en waar je op moet letten. Alhoewel lang niet alle drone controller lijken op die van de Phantom 4, komen veel knoppen en functies toch met elkaar overeen.

Hieronder leg ik uit wat de nummertjes op de foto van de controller betekenen.  

NummerOnderdelenBetekenis
1Control StickHier heb ik het al over gehad. Denk aan de ‘’pitch’’ en de ‘’roll’’. Je bestuurt je drone hiermee naar links, rechts, naar voren of naar achteren. 
2AntennesZorgen ervoor dat je verbinding houdt met de drone. Hierdoor kun je de drone blijven besturen en het live videobeeld via de app blijven volgen. Zorg dat de platte kant van de antenne altijd naar de drone staat gedraaid
3Status-ledGeeft de status van de controller aan. 
4Led-lampjesJe kunt zien hoeveel je controller is opgeladen. 
5RTH-knopZorgt ervoor dat je drone automatisch terugvliegt naar je homepoint (het punt waar je bent opgestegen). Zet de RTH op minimaal 30 meter hoogte. Zo weet je zeker dat je drone niet tegen een boom aanvliegt als hij probeert terug te vliegen. 
6Vliegmodi-schakelaarMet deze schakelaar kan je switchen tussen verschillende vliegmodi. Dit is meestal een cinematische, normale of sportmodus.
7Aan/uit-knopZet de controller aan door eerst de knop één keer kort in te drukken, om vervolgens de knop nog een keer langer ingedrukt te houden. 
8DisplayMet dit ingebouwde display kan je het live-videobeeld bekijken van je drone. Met touchscreen kan je de DJI app instellen.
9USB-C poortMiddels een USB-C kabel laad je de controller op en maak je verbinding met je computer.
10Poort voor micro SD-kaartHier plaats je een micro SD-kaart in waarmee je het scherm van de display kan opnemen tijdens het vliegen.
Drone smart controller voorkant illustratie
NummerOnderdelenBetekenis
11GimbalwielHier heb ik het al over gehad. Denk aan de ‘’pitch’’ en de ‘’roll’’. Je bestuurt je drone hiermee naar links, rechts, naar voren of naar achteren. 
12OpnameknopDruk op deze knop om een video te starten. Dit kan je ook met touchscreen op het display-schermpje doen.
13KeuzeknopDit is een knop die je zelf kan instellen. Ga naar Cameraweergave > Instellingen > Bediening > Knopaanpassing om dit zelf in te stellen. Stel bijvoorbeeld in dat je met deze knop direct de camera-instellingen opent.
14SluiterknopMet deze knop kan je de camera scherpstellen op een bepaald onderwerp. Druk de knop verder in om een foto te maken. Dit kan je ook met touchscreen op het display-schermpje doen.
15LuidsprekerAlle geluiden die de controller maakt worden afgespeeld door de luidspreker, bijvoorbeeld als je de controller uitzet of de batterij van de drone bijna leeg is.
Drone smart controller bovenkant illustratie
NummerOnderdelenBetekenis
16Opbergruimte voor joysticksDe joysticks van je controller kan je eraf draaien en in de gleuf achter je controller opbergen. Hierdoor past je controller in een kleine opbergcase en kan je alles makkelijker meenemen.
17Aanpasbare C2-knopEen knop die je zelf kan aanpassen: Cameraweergave > Instellingen > Bediening > Knopaanpassing. Je kan kiezen tussen liggende of portretmodus.
18Aanpasbare C1-knopEen knop die je zelf kan aanpassen: Cameraweergave > Instellingen > Bediening > Knopaanpassing. Je kan kiezen tussen het recente gebruik van de gimbal en het naar beneden wijzen van de gimbal.
Drone smart controller achterkant illustratie

Een drone bestaat uit meer onderdelen die allemaal samenwerking om een vlucht mogelijk te maken. Lees meer over hoe een drone werkt.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat moet je weten over de drone zelf? 

Om een drone te kunnen besturen moet je niet alleen de controller leren kennen, maar ook de drone zelf.

 • Het frame: houdt alle onderdelen van de drone bij elkaar. Bij quadcopters is dit frame altijd in de vorm van een X of een +. Let erop dat zo’n frame bij DJI-drones niet waterdicht is. Het frame bepaalt dus de vorm van een drone.
 • Motors: uiteraard zorgen de motors ervoor dat de propellers gaan draaien en de drone de lucht in vliegt. Elke propeller heeft één motor nodig, dus de drone heeft in totaal 4 motoren (bij een quadcopter). De motoren zijn een belangrijk onderdeel van de drone en je wilt niet dat hier zand, water of andere vloeistoffen in terechtkomen. Let dus bijvoorbeeld op nat lang gras, want dat kan al genoeg zijn om kortsluiting te veroorzaken.  
 • Electronic Speed Control: zijn componenten die de motoren en de accu verbinden. Ze geven een signaal door aan de motoren dat aangeeft hoe snel ze moeten draaien. 
 • Flight Control Board: het bestuurt de versnellingsmeter en gyroscopen (die bepalen hoe snel elke motor draait).
 • De ontvanger en de controller: er zit een ontvanger in de drone die reageert op de acties van de controller. Wanneer jij de sticks van de controller aanraakt, stuurt de controller dit signaal naar de ontvanger. De ontvanger verspreid dit vervolgens over de rest van het dronesysteem. 

In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van een drone met de bijbehorende componenten. Uiteraard is elke drone weer anders, maar over het algemeen geeft dit een goed beeld van alle onderdelen waaruit een drone bestaat.

DJI Mini 4 Pro illustratie uitleg
 • Propellers: de propellers zorgen ervoor dat de drone in de lucht blijft. De drone kan zo in de lucht stil blijven hangen of in beweging komen. Hier heb ik het eerder dit artikel al over gehad. Propellers zullen op den duur slijten, maar het is mogelijk om extra drone propellers aan te schaffen.
 • Batterij en oplader: uiteraard beschikt de drone over een lipo-batterij die je oplaadt met de oplader. De controller beschikt echter niet over een losse batterij die je eruit moet halen. Je laadt de controller meestal op via een USB-kabeltje.

  Er bestaan opladers die meerdere batterijen achter elkaar kunnen opladen. Zeker een aanrader als je over meerdere accu’s beschikt. 

Checklist voordat je gaat vliegen 

Inmiddels gebruik ik geen checklist meer voordat ik ga vliegen, omdat ik genoeg vliegervaring heb. Toen ik begon met vliegen was een checklist zeker geen overbodige luxe geweest. Je merkt zeker in het begin dat het een stuk meer zekerheid geeft als je van tevoren goed bent voorbereid.

 1. Zet je controller aan en open de DJI Fly app.
 2. In de app kan je de verbinding tussen je controller en je drone bevestigen. 
 3. Zet de antennes in de goede richting (de vlakke kant van de antenne wijst naar de drone). 
 4. Bekijk of het live videobeeld in orde is. Als je ziet dat het balkje in de app rood is, dan is er iets nog niet goed. Pas als het drone balkje ‘’Ready to fly’’ aangeeft kan je pas vliegen. 
 5. Zorg dat je je drone kalibreert voordat je gaat vliegen op een nieuwe locatie. Persoonlijk kalibreer ik mijn drones altijd om er zeker van te zijn dat de drone stabiel vliegt. Je kunt de drone kalibreren op het balkje bovenaan in de DJI-app (terwijl je in de live videoverbinding met de drone bent). Er staat dan ‘’calibrate’’ en de app zal je dan verder helpen. 
 6. Zorg er uiteraard voor dat je batterij van zowel de drone als de controller voldoende is opgeladen. Als je drone nog maar 30% batterij over heeft gaat de drone meestal piepen om je te waarschuwen. Persoonlijk houd ik me altijd aan die 30%, maar je kunt dit in de instellingen veranderen. Dan zal de controller gaan piepen bij bijvoorbeeld 20%. 
 7. Bovenaan de app zie je een kleine satelliet. Zorg dat het satellietsignaal minimaal 6 is. Als deze lager dan 6 is kan de drone niet genoeg GPS-signaal opvangen. Dit betekent dat hij minder stabiel in de lucht blijft vliegen en de RTH-functie mogelijk niet meer werkt.

Hoe moet je opstijgen met een drone? 

Om je drone in de lucht te krijgen zet je eerst de motors aan. De motors zet je aan zoals hieronder op de foto wordt geïllustreerd. Zoals je ziet zijn er 2 verschillende manieren om de motors aan te zetten. De propellers beginnen een beetje te draaien en de drone begint geluid te maken.

Vervolgens gebruik je de throttle om de drone omhoog te vliegen. Doe dit zonder twijfel, maar ook niet te hard. Zorg dat je dit een beetje geleidelijk doet.  

Motors starten drone controller sticks

Een tweede manier is om de drone automatisch op te laten stijgen. Deze functie vind je bij drones van het merk DJI in de app. Je ziet aan de linkerkant van het scherm een knop waarop je dit kunt activeren. Als je het leuker vindt om hem zelf op te stijgen, dan zou ik dat zeker doen. Ik denk dat je meer op jezelf kunt vertrouwen dan op de drone, alhoewel de functie zelf erg goed werkt.  

De eerste keer zal het spannend zijn en voelt het onwennig. Al vrij snel voelt het heel natuurlijk en ben je een stuk zelfverzekerder bij het opstijgen van een drone. Dit geldt ook voor het vliegen van een drone in het algemeen. Aarzel niet te veel bij het opstijgen of het landen, meestal gaat het dan een stuk soepeler. 

Hoe moet je landen met een drone?

Het landen wordt gezien als het moeilijkste onderdeel bij drone vliegen. Naar mijn idee klopt dit enigszins wel. Allereerst zoek je een goed plekje op om de drone te landen. Liefst niet in nat gras, want dan kan je drone vanbinnen kapotgaan. Een harde droge vlakke ondergrond is ideaal voor het landen. Stel nou dat het waait op die dag, zorg dan dat je niet gaat landen tijdens een windvlaag.

Besluit pas om te gaan landen als je het idee hebt dat de wind tijdelijk is gaan liggen. Zeker bij mijn oudere drone modellen die minder stabiel vliegen heb ik hier veel rekening mee gehouden.

Mede daarom is het zo belangrijk om genoeg batterijen over te houden voordat je gaat landen. Naast windvlagen liggen er ook andere gevaren op de loer, zoals langslopende honden.

Voor situaties als lang gras of een ongelijke ondergrond kan je een landingpad aanschaffen. Zeker voor de Mavic series (hele lage drones) kan dit van pas komen.

landingpad voor drone

Landingspad

Hiernaast zie je de DJI Mini 2 flight more combo. Het is ook mogelijk om de flight more combo los te kopen.

Tegenwoordig beschikken de DJI-drones over een zogeheten ‘’autoland’’. De drone kan automatisch landen als je dit in de app activeert. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, simpelweg omdat ik het leuker vind om ‘m zelf te landen. Het schijnt echter prima te werken en het zou zeker een optie kunnen zijn. 

Tot slot wil ik het hebben over het landen van een drone in je hand. Een drone in je hand landen kan best gevaarlijk zijn, omdat met een propeller in je oog je waarschijnlijk levenslang blind bent. Ik zou dit alleen doen als het niet waait en je over een goede drone beschikt. Denk aan een drone van minimaal 1000 euro, zodat je zeker weet dat hij netjes in de lucht blijft hangen.

Wanneer je de drone uit de lucht probeert te pakken wil de drone nog wel eens wegvliegen vanwege zijn sensors. Daarom is het belangrijk om hem snel te pakken. Draai de drone vervolgens naar de zijkant (linksom, rechtsom of naar voren), zodat de motors van de drone uitvallen. 

Oefeningen voor drone vliegen 

Je allereerste keer vliegen kan spannend zijn, daarom is het belangrijk om een rustig plekje op te zoeken voor je eerste vlucht. Ik zou een open veldje opzoeken waar weinig mensen en dieren in de buurt zijn. Zoek voordat je gaat opstijgen alvast een mooi plekje om de drone te landen.

Wat je ook besluit te doen, vlieg alsjeblieft niet binnen! Het lijkt alsof je nog aardig wat ruimte hebt thuis, maar dit valt erg tegen op het moment dat je het probeert. Wil je wat meer oefenen op het gebied van drone fotografie en videografie? Bekijk dan deze tips die je dronebeelden verbeteren.

Voor de rest kan je nog de DJI Flight Simulator downloaden. Deze Flight Simulator maakt het mogelijk om op een realistische manier te leren vliegen met een drone. Er is een gratis demoversie in de DJI GO 4 app waarbij je heel simpel de drone met de controller en je mobiel kan besturen.

Je krijgt zo een beter idee hoe het voelt om een drone te besturen. Je kunt het ook meteen goed doen door de DJI Flight Simulator te downloaden op je computer. Het is een redelijk zware software, maar het is gratis.

DJI Flight Simulator drones

Ben je niet helemaal zeker van je zaak en wil je klein beginnen, dan kan je een speelgoeddrone overwegen. Sommige beginnende dronepiloten beginnen met een goedkoop instapmodel om te kijken of het wat voor ze is. Zelf ben ik hier minder fan van, omdat het verschil tussen drones van een paar tientjes en een paar honderd euro te groot is.

Het vliegen van een speelgoeddrones geeft daarom eerder een slecht beeld van de hobby. Eén ding is zeker: als je een speelgoeddrone kunt besturen weet ik zeker dat je ook een duurder model onder controle krijgt.

Is het moeilijk om een drone te besturen?

Nee, het is niet moeilijk om een drone te besturen. Veel mensen denken dat het besturen van een drone moeilijk is. Dit hangt echter sterk af van welke drone je hebt. Ik kan me herinneren dat het landen van mijn Phantom 3 Standard een stuk moeilijker ging dan mijn Mavic 2 Pro, simpelweg omdat de Mavic 2 een stuk stabieler vloog.

Moderne drones worden dus steeds gebruiksvriendelijker, maar houd ook rekening met andere soorten drones. Praten we over speelgoed drones of FPV-drones (racedrones), dan is de besturing vaak al een stuk lastiger.

Dit komt omdat ze vaak niet beschikken over een GPS-signaal. Dit betekent dat de drone uit de lucht valt zodra je de controller loslaat. Bij de moderne camera drones van DJI blijft de drone altijd hoveren op zijn plek.

Een DJI-drone met GPS is dus vrij eenvoudig te besturen. Zolang je je aan de stappen en tips houdt die hierboven staan genoemd kan er niets misgaan. Vlieg je met een FPV-drone of een speelgoeddrone, dat is een stuk moeilijker. De kans dat je zo’n drone crasht is dan ook aanzienlijk hoger. 

Hoelang duurt het voordat je een drone kunt besturen?

Ik zou zeggen dat je het besturen van een DJI-drone ongeveer na een paar keer vliegen onder controle hebt. Dit betekent niet dat je meteen over alle vaardigheden beschikt, maar dat je in ieder geval zonder moeite de drone veilig kan opstijgen, vliegen en landen.

In het begin zal je alleen simpele bewegingen maken, zoals naar voren, achteren of naar de zijkanten. Later zal je deze combineren. Bijvoorbeeld: naar links vliegen terwijl je de drone draait, zodat je om een object heen kan vliegen.

Mocht je echt bang zijn voor een crash, schaf dan een drone verzekering aan. Meer informatie over DJI Care Refresh vind je op Bol.com.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

 • Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
 • Bij waterschade krijg je een nieuw product 
 • Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.